ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
yusufsalman
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
28 Aralık 2011 03:17
Son Ziyaret:
19 Şubat 2012 07:02
Toplam Mesaj:
5 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Yusuf Salman
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1988
Yaş:
36
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Yusuf Salman

Tatlı su: 90x50x40 / Sarı Prenses / Yunus

SON 5 MESAJI

Ev yapımı hava motoru
Onur kardeşim böyle bir sistemde suyun basıncını karşılayacak ve akvaryuma hava verecek bir gücü vantilatör pervanesiyle bile karşılayamazsın. Yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi hava motorları pompa usulü çalışıyorlar. bu yüzden fan kadar sessiz bir hava motoru yapmak imkansız. piyasadan aldığın hava motorları ne kadar kaliteli/pahalı olurlarsa olsunlar, yalıtımları ne kadar iyi olursa olsun hava vasıtasıyla ses de taşıdıkları için belli miktarda ses yapıyorlar. Bunu engellemenin kolay bir yolu şimdilik yok gözüküyor.

Eğer derdin görsellik değilse, yani maksat balıkların oksijen alması ise iç filtrenin çıkışını biraz yukarı doğru vermek veya dış filtrenin çıkışını suyun bir miktar üstünden vermek suretiyle suyun üstünde dalgalanma yaratırsan bunu sağlayabilirsin. herhangi bir hava motorunun çıkardığı sessen çok daha az ses çıkartıyor. benim akvaryumum uyuduğum odada, hiçbir şekilde rahatsızlık duymuyorum.
Filtre Malzemesi Seçimi Konusu
Teşekkürler Levent Bey, aslında elimdeki malzemelerle ne yapabilirim diye merak etmiştim. Tabii dış filtre biyolojik, iç filtre mekanik olsun tavsiyeniz çok mantıklı gözüküyor. Dün dip çekimi ve üçte birlik bir su değişimi yaparken filtrelerin temizliğini de elden çıkartayım dedim. Şu an iç filtrede (aşağıdan yukarıya sıralarsak) büyük gözenekli sünger, küçük gözenekli sünger ve elyaf var. Dış filtrede ise bolca gözenekli seramik ve elyaf var. Akvaryumun dibine de elimde kalan zeolitin tamamını serdim.

Zeolit konusunda tartışmalı görüşler okumuştum forumda, 6-7 aylık bir ömrü olduğu söyleniyordu. Bendeki taşların boyutları 3-4 mm civarlarında, ve kumum sıfır numara. Yani 5-6 ay sonra kumu elekten geçirerek rahatlıkla zeolitten kurtulabilirim. Böylelikle hem zeolit taşların etinden sütünden faydalanmış olurum, hem de taşların ömrünün tükenip de salınım yapmaları riskini azaltmış olurum diye düşünüyorum.
Filtre Malzemesi Seçimi Konusu
Öncelikle merhabalar. Elimde birkaç çeşit filtre malzemesi var ve sizlerden tavsiye rica edecektim. Öncelikle akvaryumumdan bahsedeyim:

90x50x40 boyutlarında (max 180 lt, 170 civarı dolu)
6'şar adet Sarı Prenses ve Yunus Çiklit besliyorum, şu an boyutları ortalama 4 cm civarında.
Bir adet 300L/sa debili dış, bir adet de 880L/sa  Sobo FG 1204 iç filtrem var.

Elimdeki malzemeler: Kalın sünger, ince sünger, elyaf, zeolit, aktif karbon, seramik.

Şu an dış filtrenin içinde kalın sünger ve elyaf var (tek kova), iç filtrenin içinde de bir kalın bir ince sünger ve zeolit var. Resimde de görebileceğiniz gibi dış filtre girişi ve iç filtreyi iki uçtan da sağlam bir mekanik filtreleme yapacak şekilde yerleştirdim. Bu şekilde düzenli olarak dip çekimi yapıyor olsam da aslında ortalama bir akvaryumdaki kadar dışkı/vs. birikimi olmuyor, yemi de gerektiği kadar attığım için suyu bozmuyor. Yani başlangıç olarak iki taraftan da mekanik filtreleme mantığını terk etmek istemiyorum. Ancak biyolojik ve kimyasal filtreleme adına sadece zeolitle de idare etmek istemiyorum, ve dış filtremin tek kovalı olması gibi bir problem var önümde. yani dış filtrede kendimce bölümleyerek uğraşsam bile en fazla iki, zorlasam üç çeşit malzeme kullanabilirim.

Sizce en mantıklı malzeme seçimi ne olmalı?


Lepistes yanına betta
[QUOTE=Doğukan İNAN]Betta alacaksqan küçük akvaryuma koy olamazmı ?

[/QUOTE]

Bettaların küçük akvaryumlarda ve fanuslarda beslenmesi tamamen ticari bir gelenektir. Aslında bol bitkili, geniş akvaryumları severler. Gördüğüm kadarıyla sizin akvaryumunuz çok geniş değil, ama balıkların girip çıkacakları oyuklarla dolu kayalar, gerçek veya yapay bitkilerle doldurursanız kaçıp saklanacak yerleri olur, bir problem çıkmaz. "Kendi türüyle bile anlaşamıyor" miti doğru değildir. Yani kısmen doğrudur, kendi türünün erkeğiyle, bazen de dişisiyle anlaşamaz, ama diğer balıklarla kendi türüyle anlaştığından daha iyi anlaşır genellikle.

Lepistesler stres altında olmadıkları sürece bettanın kuyruğunu falan kemirmezler. Ama dediğim gibi biraz dekorasyon şart.
İç Filtremden Şelale Nasıl Yapabilirim?
Belki çok geç olacak cevap vermek için ama =)

Filtreyi ön cama verirsen suyun momentumu sağa sola yukarı aşağı falan dağılır, böylece çok akıntı yaratmaz. Ama yarattığı akıntı suyun tümünü devir-daim edecek yeterliliktedir. Su zaten özellikle küçük bir akvaryumda homojen olacak. Yani bir yerde çok temiz, bir yerde çok pis su olayıyla karşılaşmak zordur. Bence eğer motorun ağzını ön cama çevirdiğinde ortaya çıkan durumu beğeniyorsan başka filtreye gerek yok. Hala çok yüksek debisi olduğunu düşünüyorsan gerek olabilir, balıklar yıpranır.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.