ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
onur_0606
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[C]3,1,114398[/C] [B]8028,2[/B] [C]2,3,114398[/C]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1011
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Ağustos 2011 11:18
Son Ziyaret:
9 Saat 47 Dakika önce
Toplam Mesaj:
874 [0.20 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
16 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Onur Akbulut
Doğum Tarihi:
20 Mayıs 1984
Yaş:
39
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Onur Akbulut

SON 10 MESAJI

Dördüncü Resif Günlüğü
Günümüz şartlarında pek kurulacak bir akvaryum değil maalesef. Benim ekipmanlarımın %99'u eski kurulumumdan kalma. Aydınlatmayı da kendim tasarladım yaptım. Ekipmanım olmasaydı tekrardan girmezdim bu işe açık konuşmak gerekirse.
Valla aldıklarımı kalem kalem yazıyorum telefonumda akvaryum uygulamasına ama bakmak dahi istemiyorum. Kan beynime sıçrıyor. Bilgilendirmek için sizi; akvaryum+sump+mobilya 5500tl, şuan bir kaç mercan daha ekledim. Tüm canlılar da 5700tl tutmuş. Herhalde bir bunun üstüne daha tuzuydu-katkısıydı-testiydi-canlısıydı vs vs. bir 20-25bin daha gider çünkü daha akvaryum bomboş.
50 Litre Nano Resif
[QUOTE=Pamir Kandemir]
Anladım teşekkür ederim, evet dediğiniz gibi kayaları kurutulmuş halde aldım.
Peki ne zaman şu değişimine başlamalıyım acaba? Nitrat çıktıktan sonramı? Birde nitrat testi için haftada bir ölçüm yeterli mi sizce? [/QUOTE]


Tamamdır biraz daha anlaşılır hale geldi nitrat meselesi o halde. Şuan akvaryumda yeterli amonyak kaynağı olmadığı için nitratın fazla çıkmaması normal. Kullandığımız bu testler de çok hassas testler değil. İllaki bir miktar nitrat vardır.

Su değişimi zamanla alakalı bir durum değil, ihtiyaçla alakalı kesinlikle. Su değişimi iki sebepten yapılır. Bir nedeni sudaki fazla nitratı-fosfatı sudan çıkarmak. İkincisi mercanların tükettiği elementleri yeni tuzlu suyla yerine koymak. Yani kısaca aşırı nitratınız yoksa su değişimi tuz ve su israfıdır. Kesin denk gelmişsinizdir bu tür yorumlara. İşte ''her hafta yüzde bilmem kaç su değişimi yapın'' diye. Bunlar kesinlikle [U]genel geçer bilgiler değildir[/U]. Herkesin canlı sayısı farklıdır, herkesin ekipmanı farklıdır, türler bile su değişimi belirler. Herkesin de balık türleri farklıdır. Yani bu su değişimi ihtiyacını nitrat testinizi kullanarak kendi akvaryumunuz için kendiniz belirleyeceksiniz.

Siz şimdi akvaryuma balık ekledikten hemen sonra nitrat testi yapın. Çıkan değeri bir yere not edin. Bir ay sonra tekrar bir nitrat testi daha yapın. Aradaki fark size bir balığın ne kadar nitrat maliyeti olduğunu gösterecek. Dikkat edeceğiniz nokta balığa aynı miktarda yem vermeye özen göstermek. Benim kullandığım method bu şekilde.
50 Litre Nano Resif
Nitrat yoksa su değişimi yapmanıza gerek yok.

Canlı kayalar canlı değildi demedim. ''Kullandığınız kayalar canlı kaya değildi herhalde'' dedim. Piyasada canlı kaya diye satılır. Kısaca bu kayaların içerisinde sizin şuanda oluşturmaya çalıştığınız mikro-makro yaşam formlarını barındırır. Bir de kuru kayalar vardır.

Fire goby besleyebilirsiniz elbette. Alan dar olduğundan dolayı agresif olmayan ufak türler ideal olur sizin akvaryumunuz için. Fire goby de başka balıklara karşı oldukça barışçıldır.
Dalga Motoru
Rica ederim. Elbette modlu çok daha avantajlı. Çin malı markalar da var. Eskiden olsa tavsiye ederdim çünkü eskiden bu çin mallarının fiyatları, modlu markalılara göre çok çok avantajlıydı. Şuan o avantaj ortadan kalktığı için markalı-modlu bir model tercih ederseniz çok isabetli olur. Tunze alman markası ve gerçekten sağlam bir markadır.
Dalga Motoru
Selamlar,
Kafa karışıklığı normal. Direkt sorunuza geçersek. Bu kadar pahalı ürün almaya hiç gerek yok. Dalga konusunda aslında önemli olan yaptığınız kaya tasarımına göre dalga motorunu [B]doğru[/B] konumlandırmak. Kısaca mümkün olduğunca ölü alan bırakmamak.

Bütçenize-akvaryum hacminize göre istediğiniz dalga motorunu alabilirsiniz. Ben düz-modsuz dalga motoru da kullandım iyi neticeler aldım. Modlu dalga motoru da kullandım yine iyi neticeler aldım. Elbette modlu olması daha iyi. Dalganın şiddetini ayarlayabiliyorsunuz. Gece modları oluyor. Hava kararınca otomatik debiyi düşürüyor balıklar rahat bir gece geçiriyor. Benim en çok hoşuma giden dur-kalk modu var. Mercanları bir sağa bir sola sallıyor. Seyir zevki çok güzel oluyor vs vs.
50 Litre Nano Resif
Daha önce yazdığım gibi biri sadece akvaryum için kullanılan ro sistemi, diğeri hem akvaryum için hem de içme suyu için bir ro sistem.

Damacana suyunu önerene ben daha hiç rastlamadım. Belki çeşme suyu kullananlara söylenmiş olabilir[:)] Bu arada damacana su olmaz demiyorum. İleride problem çıkartma ihtimali çok yüksek diyorum. Yani işin içine balıklar girince.

Nitratın sıfır çıkması ilginç. Özellikle ilk kurulumda. Muhtemelen kullandığınız kayalar canlı kaya değildi. Nitratın çıkması kısaca döngünün başladığını gösterir. Yani akvaryumdaki bakterilerin yerleştiğini-çoğaldığını. Tabii bakterilerin bunu yapabilmeleri için suda amonyağın olması gerekir. Belki akvaryum boş çalışırken yemlemeyi az yapmış olabilirsiniz. Fakat sıkıntı edilecek bir durum değil kesinlikle ama dikkatli de olunması lazım. Dikkat edeceğiniz nokta da balıkları ayda bir ya da yirmi günde bir eklemek. Misal bugün bir balık eklediniz. İkincisini yirmi gün veya bir ay sonra ekleyin. Bu şekilde suyunuzu güzelce oturtun. Zaten akvaryuma balık eklenmedikçe sistem tam manasıyla başlamıyor. Suyun tam manasıyla oturması da yaklaşık 6 ayı alıyor[:)] Bilmiyorum, tuzlu suya başlarken okudunuz mu bir yerlerde ''Bu işin en önemli kısmı sabır'' diye. İşte o sabır bu ilk altı aylık sabır[:)))]
50 Litre Nano Resif
Evet başka seçenek yok. Hatta durum şöyle; ro cihaz bile kendi başına yetmiyor. Üzerine bir de silikat filtresi eklenmesi lazım. İçme suyu+akvaryum kullanımı için sistemler var. Bir de sadece akvaryum kullanımı için olanları var.
50 Litre Nano Resif
Damacana kullandığınızı tahmin ettiğim için sormuştum. Silikatın kaynağı kullandığınız su. Muhtemelen kullandığımız suda fosfat da var. Daha bir sürü şey de vardır... İleride ciddi yosun sorunlarınız [B]olmaması[/B] çok ufak bir ihtimal gibi duruyor maalesef. Eksilen suyu tamamladıkça, azalan diatom silikatı görünce tekrar artıyor.[EDIT]onur_0606,2023-03-13 20:05:59[/EDIT]
50 Litre Nano Resif
Diatom, sudaki silikat bittiği an yavaşça kaybolur. Dediğiniz gibi bir artıp bir azalıyorsa suya silikat girişi oluyor demektir.

Kullandığınız su nedir? Ro suyu mu kullanıyorsunuz? Ro kullanıyorsanız silikat filtreniz var mı? Emin olmak için kullandığınız suyun tds değerini bilmek gerekir.

Canlı ekleme konusunda nitratı bilmeden yorum yapmak istemiyorum. Kısaca nitrat 15 üstüyse tavsiye etmem, altındaysa yemlemeye dikkat ederek ekleyebilirsiniz. Çünkü canlı demek yemleme demek o da nitrat demek. Nitratın fazlası size istenmeyen yosunlar olarak geri döner. Test kitleriniz var mı bilmiyorum ama en azında temel kitleri yavaştan edinmeye başlayın yoksa burada kimse size sağlıklı bir yorum yapamaz. Yani yazdıklarımız farazi yorumdan öteye gidemez.


[EDIT]onur_0606,2023-03-13 14:49:19[/EDIT]
50 Litre Nano Resif
Her şey yolunda görünüyor[:iyi:]
Beyaz-kahve-yeşil-mor tankın geçireceği evreler. Kahve bitmiş sıra yeşilde. Şu aşamada nitratınızı bir ölçün. Bu evrede nitratın iyice birikmiş olması lazım. Nitrat 15 ve üstü çıkarsa mutlaka su değişimi yapıp nitratın bir kısmını akvaryumdan uzaklaştırın.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 29 Online Kullanıcı, 16 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.