Akvaryum.Com
  • Akvaryum Cam Problemi Hakkında.


    Profil resmi
    hayalet002

    Merhabalar. Camcıdan yaptırmış olduğum akvaryumun üst köşelerdeki birleşim yeri fotodaki gibidir. 2si düzgün 2si sıkıntılı. Sizce bu bir problem yaratır mı? Akvaryum ölçüleri 80*40*35[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273541/260120262248011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273541/260120262248031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273541/260120262248041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273541/260120262248051.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    hayalet002

    [QUOTE=GhostKoi]

    Merhaba, sorun çok belirgin değil. Bu ebatta bir akvaryum İyi silikonlanmışsa bu şekliyle kullanılabilir. Ama risk her zaman vardır ve ne zaman gerçekleşeceğini kestiremezsiniz. Suyla doldurup birkaç gün sızdırmazlığını test etmeniz uygun olur. Ama bu da garanti bir yol değil, 2 sene sorunsuz kullandığınız tank birden su kaçırabilir. Patlama değil, sızdırma beklerim.[/QUOTE]


    Teşekkür ederim cevabınız için dünden beri dolu bir şekilde banyoda şu an. Kontrol ettiğim kadarıyla herhangi bir sızma durumu yok. Eğer patlama riski olmazsa sızdırma durumunda müdahale ederim o zaman gerekirse değişim yaparım.

    (6) (167)

    Karideslerde Üreme Hakkında


    Profil resmi
    aupqua

    Merhaba. Geçen hafta birkaç farklı yerden karışık şekilde sarı ateş neon karides satın aldım. Karidesleri cinsiyet olarak karışık şekilde almak istemiştim fakat bugün farkına vardım ki bendeki karideslerin 5-6 tanesinin içinde yumurta oluşmaya başlamış ve içinde sarı leke olmayan yetişkin karidesim yok.
    Şimdi bu gözüken yumurtalar döllenmiş yumurta mı yoksa döllenmemiş yumurta mı? Karideslerde yumurta oluşmadan önce mi çiftleşme gerçekleşiyor yoksa benim acilen damızlık erkek karides mi bulmam gerekiyor [:?] Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
    Bilimsel adını bilmediğim yumurta kesesi olarak isimlendirdiğim sarı lekeler fotoğrafta gözükmekte.
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209988/260120262150441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209988/260120262150451.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Aguamentist

    [QUOTE=aupqua]Arkadaşlar benim bu konularda bir bahtsızlığım var sanırım. Daha önce 12 tane yavru karides almıştım sadece 1 tanesi dişi çıkmıştı [:D] Şimdi de 7 anaç karidesimin hepsi dişi çıktı. Karidesleri görerek almadığım için oldu sanırım normalde hepsini dişi alayım diye bir amacım yoktu zaten çoğunun formu çok iyi değil alttan gelen yavruların gösterişli olanlarını seçerek üretim için yeni bir koloni kurmam gerekecek. Mesai çıkışı bir petshopta buldum fiyatı biraz yüksek ama yine de 1-2 tane de erkek alıp süreci gözlemleyeceğim [:)][/QUOTE]

    Neocaridina'lar arasında fiyatı en yüksek canlılar bunlar, çünkü diğer varyetelere göre biraz daha hassaslar.
    Eğer gerçekten kaliteli canlılar bulursanız parasına bakmayın derim :)

    (7) (195)

    Tatlı Su Olarak Deniz Kumu Kullansam Olurmu


    Profil resmi
    ..-Tuncayyyy-...

    100x35 yükseklik 45 Akvaryumum için deniz kumu kullanmak istiyorum ama tatlı su kullancam hangi deniz kumundan bitki yaşarmı ve kumu tuzdan nasıl arındırılması lazım veya en basiti nerde beyaz ucuz beyaz deniz kumu bulurum ?

    Profil resmi
    AtlasPoyraz

    Arındırmanız imkansıza yakın ve gereksiz risk oluşturur.
    Silis kum uygundur. Riske girmemenizi öneririm.
    Bitki olarak echinodorus, subulata gibi türler düşünebilirsiniz.

    (1) (25)

    Akvaryum Öneri Fikir


    Profil resmi
    LionelMehmet10

    Merhaba arkadaşlar betta akvaryumuma böyle bi ağac aldım mosslar uçmasın diye iple böyle sardım ama pek icime sinmedi sizce nasıl olmus yeri vb. degismelimiyim ve genel akvaryum düzenim nasıl sizce fikirlerinizi ve önerilerinizi duymak isterim
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/233674/260120262040261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/233674/260120262040221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/233674/260120262040301.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    MericER

    1 beğeni
    [QUOTE=LionelMehmet10]Merhaba arkadaşlar betta akvaryumuma böyle bi ağac aldım mosslar uçmasın diye iple böyle sardım ama pek icime sinmedi sizce nasıl olmus yeri vb. degismelimiyim ve genel akvaryum düzenim nasıl sizce fikirlerinizi ve önerilerinizi duymak isterim
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/233674/260120262040261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/233674/260120262040221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/233674/260120262040301.jpg[/IMG][/QUOTE]

    Bence kurulum gayet hoş ağaç figürünü arka plana yerleştirip tas olan kısmini mümkün olduğunca toprağa gömerseniz çok hoş duracaktır. Ağaca moss sararken ip ile değilde moss u iyice açıp ağaç dallarına iyice dolarsanız hem dağılmaz hem de daha hoş durur. Bir de on planda stingy mi java mi olduğunu anlayamadığım bir moss var o fazlalık gibi durdu gözüme akvaryumun başka bölümlerinde kullanabilirsiniz ya da direkt kullanmasanız da görselliğe daha büyük katkısı olacaktır. Bitki yerleştirmesini genelde sağ ve sol arka köselerden öne doğru küme halinde çoğalan bitki toplulukları arka plana da uzun boylu bitkiler seklinde yapmak hoş duruyor tankınızın istediğiniz gibi durmamasının sebebi on plan ve orta plan bitkilerinin olmaması sadece uzun boylu bitkilerin bulunması. Biraz kısa boylu öbekli bitkiler öneririm dediğim gibi köşelerde bitki topluluğu oluşturacak şekilde. On plan için Lobelia cardinalis, Echinodorus tenellus subulata, sp.repens, öneririm. Orta plan içinde limon, zeytin veya Hygrophila Difformis şık duracaktır.

    (1) (119)

    🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin


    Profil resmi
    Koi-keeper
    01:22
    319 beğeni
     
    Bu sene çektiğim en güzel resimlerden bir tanesi bu.
    Tam resmi çekerken yumurta çatladı (en üstteki)kuyruğu çıktı
     



    Sizinde böyle anlık resimleriniz varsa paylaşalım
    BALIK-SEVER DOSTLARIM
    Koi-keeper2014-10-22 11:03:14

    Profil resmi
    KaanE

    Deve tabanım kendine arkadaş yapmış, uzaktan kesişiyorlar. Ben de neden o tarafa döndü diyorum. [:)))]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/70376/270120261113391.jpg[/IMG]

    (8506) (3854830)

    Tetra 6 İn One Test Çubuklarını Kesiyorum?


    Profil resmi
    fishhyy
    15:28
    Acaba bu çubukları ortadan ikiye boylamasına çoğaltmak için kesersem ayarı bozulur mu? Yapan deneyen yoksa 1 kesmeden 1 kesilmişle kıyaslicam ama deneyen varsa tecrübesini paylaşabilir mi?
    harcamak istemiyorum çünkü
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/259737/211220251526311.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    KaanE

    Sutest marka olanlarla iki kere denedim, ikisinde de kestiklerim hatalı ölçtü. Arka arkaya yaptım ölçümleri.

    Nitratı fazla gösteriyor, nitrit yokken nitrit gösteriyor, kh'ı "0" ve ph'ı da akü asidi seviyesinde falan gösteriyor [:)))] Tahmin ediyorum bu striplerin bazıları kendi yüzey alanına göre gelen suyun miktarından etkileniyor ya da kesince orta kısımdan da su alıyor ve ölçümü bozuyor. Tetralar'da var elimde, onlarla denemedim henüz. Konu sahibininkiler tetra sanırım ve sorun çıkmamış.

    Ph kısmı sonradan yırtıldı beyaza yakın sarı çıkıyordu; İki ölçüm arka arkaya yapıldı. Foto çekmediğim bir kere daha var deneme yaptığım.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/70376/270120261109321.jpg[/IMG]

    (12) (857)

    Bu salyangoz türü nedir?


    Profil resmi
    Hobihanem48
    21:00
    Bu tür salyangozlar özel bir tür müdür? Elma salyangozu veya katil salyangoz gibi. Yoksa adi salyangozlar gibi aşırı üreyen gereksiz bir tür müdür?

    İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.


    _SeNsiNi_2015-02-08 21:02:21

    Profil resmi
    KaanE

    10 sene olmuş. Eski konuları hortlatmaktaki amaç nedir?

    (13) (7584)

    Tropical Algin Önleyici Olarak Kullanılabilir Mi?


    Profil resmi
    altum123

    Merhaba arkadaşlar önerilen dozun %20 si kadarı haftada 1 kez su değişiminden sonra düzenli olarak önleyici olarak kullanılabilir mi? Bakteri kültürünü zorlar mı?

    Ürün içeriği;

    * Bakır Sülfat Pentahidrat 100ml'de 300mg.

    Profil resmi
    Orhan76

    1 beğeni
    Adım adım giderek hareket edelim,

    1- Işığın dimmeri yoksa onu 8 saatten acilen 6 saate indirelim (hatta belli bir süre gözlemledikten sonra 5 saat bile olabilir)
    2- Makro gübrende N ve P olduğu için haftanın üç günü toplam 15 ml (günlük 5ml olacak şekilde) , mikroyu sadece haftada iki gün (toplamda 10-12 ml) , potasyum aynı kalacak şekilde ve Tropical Carbo bitince Seachem Flourish Excel sıvı karbon kaynağına geçerek devam edelim
    3- Bir gün 2 defa tam yem bir gün 2 defa yarım yem verelim canlılara
    4- Yosun önleyiciden sonra gübre girebilirsin sorun olmaz

    Kendi kişisel görüşüm bu yosun oluşumunun ana nedeni ışık kaynağı, onu biraz düşürebilirsek (dimmer veya aydınlatma süresiyle) diğer önlemler destekleyici nitelikte olacaktır. İlk etapta ışığa yönelin, onu çözümlersek sorun da zamanla çözülecektir kanısındayım.
    [EDIT]Orhan76,2026-01-27 10:31:32[/EDIT]

    (5) (108)

    G. Amerika Biyotop Kurulumu - Guapore Nehri


    Profil resmi
    sametyildiz
    20:37
    9 beğeni
    Ölçüler: 90 cm x 45 cm x 45 cm
    Canlı Türleri:
    - Bolivian Ram
    - Black Phantom Tetra
    - Sterbai Corydoras
    - Otoclincus
    Bitki Türleri:
    - Hydrocotyle leucocephala

    - Helanthium tenellum (Echinodorus tenellus)
    - Helanthium bolivianum(Echinodorus angustifolius)

    - Limnobium laevigatum
    - Salvinia auriculata

    Tankın Yaşı: 0
    Filtrasyon ve Işıklandırma:
    Filtre : Aquael Ultramax 1000
    Aydınlatma : OrionLed B80

    Tasarım ve Dekorasyon: Şuan için 4 parça driftwood. Çeşitli kayalar ve kuru yapraklar ile zenginleştirilecek.


    Herkese selamlar,

    Bir süredir ana tankımı bozup, yerine bir biyotop tankı kurmak istiyordum ve bu sefer hiç memnun olmadığım ama bir çok tecrübe kazandığım ilk kurulumumun yerine daha içime sinen, bir hikayesi yada en azından bir bütünlüğü olan bir şey olması istiyorum. Bu sebeple biyotop denemesi fikri çok kafama yattı ve bir bölge araştırmasına giriştim. Aslında Güney Amerikada oldukça nettim ama neresi olacaktı emin değildim.

    Çok hevesle aldığım ve üretim amacım olan Bolivian Ramler de bu Guapore nehrin seçmeme vesile oldu. Kendi üretimim olan yavruların bu tankta baş rol oynayacak olma düşüncesi beni çok heyecanlandırdı.

    Gerçi henüz yavru alamadım ama yakında güzel haberlerle ayrı bir konu açacağımı düşünüyorum [:)].


    Her neyse tanka gelecek olursak, şöyle şöyleyim tasarım hiç bir zaman iddialı olduğum kısım değildir. Açıkçası gidip driftwoodlar tek tek seçene ve eve getirip tanka yerleştirene kadar ne yapacağımı da bilmiyordum. Ama oluşan görsel oldukça hoşuma gitti.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158517/100120262027581.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158517/100120262031181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158517/100120262031201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158517/100120262031231.jpg[/IMG]


    Ayrıca kafamda sol tarafa dalların aralarına nehirlere uygun düşeceğini düşündüğüm pürüzsüz yada yumuşak hatlı kayalar eklemek var, ayrıca kuma ve dallara da uygun renkte olmalılar. Topladığım meşe yapraklarını belki yanına çeşit olsun diye biraz catappa yapraklarını ve kızılçam kozalaklarını ekleyerek driftwoodların diplerine de serpiştireceğim.

    Bitki olarak yukarıda belirtiğim türleri ekleyeceğim. Yüzey bitkilerinin yanı sıra

    Hydrocotyle leucocephala ları dalların ve taşların arasına yerleştireceğim. Zamanla etrafı sarmalarını hayal ediyorum.

    Helanthium tenellum ları sağa doğru biraz daha yoğun olacak ama suni bir yoğunluk olmayacak şekilde tabana dağıtacağım.


    Helanthium bolivianum ları şuan için sağ arkaya yerleştirmeyi düşünüyorum. Belki süreç içinde uygun gelen yerlere de ekebilirim. Gerçi internette hiç bir satıcı stoğunda göremedim ama detaylı arayışa girince bulunur diye düşünüyorum.

    Silis kumda bitki fikrine çok sıcak bakılmıyor. Ama bir çok örnek biyotop kurulumunda kullanıldığını gördüm. Hemde formları da gayet güzeldi. Bildiğim kadarıyla bölge de benzer kum yapısına sahip olduğu için uygun tabanla sorun olmayacağına kanaat getirdim. Deneyip göreceğiz [:D]

    Taban için sol tarafa 4-5 cmlik file içinde lav kırığı ile yükselti verdim. Üzerine 4-5 cm lik silis kum var.

    Lav kırıklarının sağına 1-2 cm lik Oase Base Soil Substrate serdim. Üzerine de toplamda minimum 5-6 cm e gelecek şekilde silis kum serdim.

    Elimde olan OrionLed B80 aydınlatmayı kullanacağım. Sanırım istediğin loşluktan biraz fazla aydınlık olacak ama yüzey bitkileri arttıkça biraz daha istediğim havayı yakalayabilirim. Belki ilerleyen zamanlarda yenilerim.

    Akıntı konusunda aklıma soldan sağa vermek geliyor. Hem böylece giriş-çıkış borularını köklerin arkalarına saklayabilirim. Yüzey bitkileri olacağı için belki biraz aşağıya doğru yönlendirmek gerecek. Bu konuda öneriniz varsa duymak isterim.


    Bu kadar lafın özü bugün tankın iskeletini oluşturabildim [:D]. İlerleyen günlerde işler yolunda giderse süreci sizinle paylaşacağım ve umuyorum güzel bir kurulum olacak. Şuanlık sırada kafamdaki taşları ve bitkileri bulup tanka start vermek. Bir kaç hafta sistemi oturtup canlıları ekleyeceğim.


    Değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum [:)]

    Teşekkürler [EDIT]sametyildiz,2026-01-10 20:45:47[/EDIT]

    Profil resmi
    Eflatun61

    [QUOTE=Hobimus]Bence çok başarılı sade ve doğal olmuş, tankın gelişimini ve ram leri ben de sabırsızlıkla bekliyor olacağım[:)] Aktif toprağı kaç gram ya da kilo kullandınız? Bir de gelişmelerde ph ve tds den de bahseder misiniz. Ro su kullanıyorum, sadece denemek için (96litre) filtrede 200 300 gr aktif toprak kullandım ph 7 civarı birkaç gün düştü sonra tekrar 8 gibi seyrediyor, gerçi hoş balıklar (kardinaller) düşük tds den dolayı yumurta döküyorlar. İki adet gözenekli taş var salınım testi yapmıştım. Yüzey dalgalı belki co2 kaçışı da etkiliyordur
    Tanenden dolayı ışık şiddeti düşeceğinden bitkiler için sıkıntı olabilir mi[/QUOTE]
    PH düşüşü kH la orantılıdır akvaryumunuzda 2-3 arası bir KH değeriniz varsa PH 6.5 lara kadar düşecektir akvaryumdaki yapraklar vb PH ı yavaş yavaş düşürür. Eğer Blackwater ve düşük PH lı bir akvaryum istiyorsanız turba yosunu granülü işinizi görür. PH dikkat edilmesi gereken bir değer ani dalgalanmalar büyük sıkıntı çıkartabilir. [:)] Blackwater da kullandığınız bitkiler zaten çok ışık istemeyen bitkiler olacağından bir sorun olmaz benim tankımdaki bitkiler sıklıkla yeni sürgün veriyor hemde ışık en kısık ayarda kullanıyorum.

    (11) (1085)

    ‘ Dolap ‘ Uygulamasından Armatür Satışı


    Profil resmi
    Ahmetcn9
    14:01
    Merhabalar
    Akvaryumuma powerled aydınlatma yaptırmayı düşünüyorum Dolap uygulamasında ‘ powerledakvaryumm ‘ adlı satıcının ürünlerini gördüm fena durmuyor. Daha önce alışveriş yapan varsa düşüncelerini belirtirse sevinirim iyi veya kötü

    Profil resmi
    Aguamentist

    [QUOTE=Ahmetcn9]Evet kendisini araştırmıştım ve iletişime geçtim fakat sorduğum sorulara karşılık alamadım ilgisiz gibiydi bende üstelemedim.[/QUOTE]

    Geçtiğimiz aylarda ben de kendisine ulaşıp armatür alıp denemeyi istemiştim ama baktım dönüş yok gittim Chihiros B aldım, çok memnunum [:)))]

    (5) (363)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    40x30x20 Blackwater Tank


    Profil resmi
    M.Murat Yavuz - 20:20

    Ölçüler: 40x30x20
    Canlı Türleri: ………..
    Bitki Türleri: Tilki Kuyruğu, Anubias, Moss Ball
    Tankın Yaşı: Yeni Kurulum
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Sunsun 603B

    Akvaryum 20 gün önce kuruldu, şu an sadece Bloody Mary karidesler var, yakında canlılar eklenecek [:)][:nazar:]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/66100/150120262019451.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/66100/150120262019481.jpg[/IMG]

    (1) (12) (2)
    Canlı Tanıtımı

    Panda Loach''''larım


    Profil resmi
    İnci Kefali - 23:56

    Merhabalar herkese. Hobiye başladığım ilk yıllardan beri çok beslemek istediğim (12-13 yıl), hiçbir zaman ilanını bile görmediğim bir tür olan panda loachları, bitki almak için girdiğim akvaryumcuda tesadüfen gördüm. Onlara da ilk defa gelmiş.
    Tabii çok mutlu oldum ve hemen bir grup aldım. Boylar ufak. İki tanesi çok stres yaptığı için yolda, renkler biraz gitti ama bir tanesi var ki tam panda [:3] uzun süredir böyle mutlu olmamıştım, sizlerle de paylaşmak istedim.
    Maşallah demeyi nazar boncuklarını unutmayalım efenim.
    [:nazar:]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/253160/131220252352401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/253160/131220252352441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/253160/131220252352541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/253160/131220252353101.jpg[/IMG]

    (19) (23) (5)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    ROTİFER KÜLTÜRÜ


    Profil resmi
    cyrelman - 14:48

    ROTİFER KÜLTÜRÜ
    Rotifer (Brachionus plicatilis), 1950 – 1960  yılları arasında Japonya’da yılan balığı yetiştiriciliği yapılan havuzlarda oksijen eksikliğine sebep olduğundan çiftliklerde asalak olarak görülmüştür. 1965 yılında Japon uzmanlar tarafından kırmızı mercan (Pagrus major) larvalarının ilk beslenmesinde canlı yem olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur. Daha sonra, rotifer yetiştiricilik teknikleri geliştirilmiş ve dünya çapında uygulanmaya başlanmıştır. Rotiferin büyük miktarlarda üretimi su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş ve günümüzde rotifer kullanılarak 60’dan fazla deniz balığı türü yetiştirilebilmektedir.

    Rotifere filumu akuatik yada yarı-akuatik omurgasızların nispeten küçük bir grubu olup, yaklaşık 2,000 türden oluşmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise sadece iki türü kullanılmaktadır: Brachionus plicatilis (B. plicatilis) ve Brachionus rotundiformis  (B. rotundiformis). Bu iki tür morfolojik özellikleri ile farklılık göstermektedir: B. plicatilis’de lorika (silli taç) uzunluğu 130–340µm (ortalama 240 µm), B.rotundiformis’de ise 100–210 µm (ortalama 160µm) arasında değişmektedir. Ayrıca, B. plicatilis’in lorikası geniş açılı dikenlere, B.rotudiformis’inki ise sivri uçlu dikenlere sahiptir.

     B. plicatilis ve B. rotundiformis optimum büyüme-gelişme sıcaklıkları bakımından da farklılık gösterirler. Genel olarak, optimum büyüme sıcaklığı B. plicatilis’de 20-25oC arasında, B. rotundiformis’de ise 30oC civarı olarak gözlenmiştir.

    Kalkan balığı yetiştiriciliğinde erken larva aşamasında, larvanın ağız açıklığının küçük olması nedeniyle canlı yem olarak rotifer kullanılması gerekmektedir. Proje çerçevesinde, kalkan larvaları için uygun su sıcaklığı 21oC civarında olduğundan ve bu sıcaklıkta optimum gelişme gösterebilen B. plicatilis türü üretilmiştir..

    Rotiferlerin (B. plicatilis) projede uygulanan kültür prosedürü altı küçük ölçekli stok geliştirme safhası ile bir nihai yoğun kültür safhasını içermektedir. Bu prosedürlerin detayları aşağıda verilmiştir.

    Stok kültürü®200 ml kültür®5 l balonjoje kültür® 30 l su banyosunda kültür tankı®200 l kültür®1m3 kültür®3,4 m3 kültür®Hasat

    a. Kültür Geliştirme

    Küçük Ölçekli Üretim

    Küçük ölçekli rotifer kültürü, deney tüpleri, 200 ml erlen ve 5 litrelik balonjojelerde inkübatörlerde gerçekleştirilir. İnkibatörlerin sıcaklığı 18oC’de muhafaza edilir ve havalandırma yapılmaksızın küçük hacimlerde rotifer kültürü yapılır. Rotifer besini olarak kullanılan fitoplankton (Nannochloropsis veya  Phaeodactylum)’ un zemine çökelmesinden kaçınmak amacıyla rotifer kültürünün bu aşamasında nispeten hareketli bir alg türü olan Tetraselmis sp. kullanılmaktadır.

    Test Tüp Stok Kültürü

    Rotiferin test tüplerine ekimi 1 rotifer/ml başlangıç yoğunluğu ile yapılır. Tüpteki Tetraselmis’in yoğunluğu yaklaşık 2x106  hücre/ml olacak şekilde ayarlanır. Bir hafta sonra, alg verilmeden rotifer yoğunluğu 1’den 50 rotifer/ml’ye ulaşır. Stokun sürekliliği için test tüpündeki rotiferin bir kısmı yeni test tüplerine aktarılır. Kalan rotifer ise kültürün bir sonraki safhası için kullanılabilir.

    200 ml’lik Hacimlerde Rotifer Kültürü

    Rotifer transfer edilmeden önce sterile edilmiş erlenmeyere 20 ml taze Tetraselmis ilave edilir. Test tüp içerisindeki rotiferler dipte biriken atıkları dağıtmadan steril bir pipetle yavaşça toplanarak erlene aktarılır.  Zaman zaman erlenin hacmi 150 ml oluncaya kadar taze alg kültürü ilave edilir. Rotiferin yoğunluğu yaklaşık olarak bir haftada 20’den 150 rotifer/ml’ye ulaşmaktadır.

    5 l ‘lik Hacimlerde Rotifer Kültürü

    200 ml’lik erlen içerisindeki rotifer, kap yana yatırılarak yavaşça 5 l’lik cam balona aktarılır. Dipte biriken sedimentlerden gelebilecek olası kontaminasyonu önlemek amacıyla erlen dibinde kalan 1/3’lük kısım dışarıya boşaltılır. 5 l’lik kaplara ekim yapıldıktan sonra, rotiferler 200 ml saf Tetraselmis ile beslenir. Rotiferlere yeterli besin sağlayabilmek için, ekimden iki gün sonra kültür hacmi 4 l’ye ulaşıncaya kadar günde 200 - 500 ml saf alg (Tetraselmis 5x 106 hücre/ml veya Nannochloropsis 50x106 hücre/ml) verilmelidir. Yaklaşık bir hafta içerisinde rotiferin sayısı 50’den 150 rotifer/ml’ye ulaşır. Bu safhada havalandırma gerekmemektedir.

    Orta Ölçekli Kültür

    Orta ölçekli kültür, 30 l’lik polikarbon, 200 l’lik FRP ve 1 m3 siyah polikarbon tanklarda yapılmaktadır. pH, sıcaklık ve benzeri çevre şartlarındaki ani değişiklerden sakınmak için tanklar gölgelik bir alana yerleştirilir. Elektrikli ısıtıcılar kullanılarak kültür ortamının sıcaklığı 18oC olarak ayarlanır. Fekal atıkları, ölü rotiferleri ve birikebilecek diğer atıkları toplamak amacıyla bir kaç parça poliester filtre kültür içerine asılı olarak yerleştirilir. Serada üretilen taze alg bu aşamada rotiferlere besin olarak verilir. Bu safhada orta derecede havalandırma uygulanmaya başlanır.

    30 l‘lik Hacimlerde Rotifer Kültürü

    Klorin solüsyon ile steril edilmiş 30 l’lik kültür tankları su banyosuna yerleştirilir. 5 l’lik balonjojelerdeki rotiferler aşılanmadan bir gün önce 5 l saf Nannochloropsis (20x106 hücre/ml ) 30 l’lik tanklara transfer edilir ve orta derecede havalandırma (3.5 l/dak) sağlanır. Rotifer tanka aşılandıktan sonra, tanktaki alglerin iki gün içerisinde tüketilmesiyle suyun rengi yarısaydam açık yeşilden, şeffaf açık yeşile dönüşür.  Bundan sonra rotiferler her gün  3– 6 l taze Nannochloropsis ile tankın hacmi 30 l ye ulaşıncaya kadar beslenir. Tanktaki rotifer yoğunluğu bir hafta içinde 75 rotifer/ml’den 200 rotifer/ml’ye ulaşır.

    200 l ve 1 m3 Hacimlerde Rotifer Kültürü

    Rotifer aşılanmadan iki gün önce, 200 l gri renkli, pürüzsüz iç yüzeye sahip dörtgen FRP ve 1 m3 silindirik tanklar klorin solüsyon ile steril edilir. Ertesi gün, tank hacminin %30’u hücre yoğunluğu 7.5x106 hücre/ml civarında olan Nannochloropsis ile doldurulur. 200 l’lik dörtgen tanklarda 4 l/dak, 1 m3’lük tanklarda ise  6 l/dak. olacak şekilde havalandırma ayarlanır.

    Protozoa, Aspidisca sp., besin için rotiferle rekabete girer ve kültürün bu safhasında nadiren de olsa görülebilmektedir. Bu protozoa türünü kültür ortamından uzaklaştırabilmek için rotiferler itinalı bir şekilde yıkanır. Rotiferin aşılanmasına başlanmadan önce orijinal tank (200 l için 30 l ve 1 m3 için 200 l) içerisindeki büyük sedimentlerin dibe çökmelerini sağlamak amacıyla havalandırma durdurularak 10 dakika dinlendirme yapılmalıdır. Daha sonra, rotiferler sifonlanarak tank içerindeki su seviyesi 5 cm’ye düşünceye kadar, su içerisine yerleştirilen plankton ağ içerisinde (ağ göz açıklığı 80 µm) toplanırlar. Bu durumdaki rotiferler ısıtılmış steril deniz suyuyla iyice yıkanır.

    Rotiferin aşılama yoğunluğu 75 ile 100 rotifer/ml arasında değişmektedir. Tanktaki alg rotifer tarafından  bir gün içerisinde tüketilir ve tanktaki suyun rengi açık yeşile dönüşür. Kültür suyunun arzulanan rengini muhafaza edebilmek için günlük olarak tanka hacminin %20’si taze Nannochloropsis (20x106 hücre/ml) bir pompa yardımıyla ilave edilir. Rotifer yoğunluğu giderek artar ve 3. Günden itibaren başlangıç olarak maksimum 0.4 g/106 rotifer oranında kuru ekmek mayası verilmeye başlanır. Tank içerisindeki rotifer yoğunluğu bir hafta içerisinde 200 rotifer/ml’yi aşar.

    b. Yoğun (Kitlesel) Rotifer Kültürü

    Yoğun veya kitlesel rotifer kültüründe yaygın olarak kullanılan iki standart kültür sistemi mevcuttur. Bunlardan birincisi ‘Parti (beç) kültür sistemi’ diğeri ise ‘İşletme (yarı-sürekli) kültür sistemi’dir.

    İki sistem arasındaki temel farklılık olgunlaşan kültürün hasat şeklindedir. Parti kültür sisteminde tanktaki yetiştirilen rotiferin tamamı aynı anda veya bir defada hasat edilir.  Hasat edilen bu rotiferin bir kısmı yeni tanklara ekim amacıyla kullanır. İşletme veya yarı-sürekli kültür sisteminde ise bir tanktaki rotifer birkaç gün süreyle hasat edilir ve her defasında hasat edilen hacim kadar taze alg kültürü ilave edilir. Genel olarak, “parti” sistemindeki kültür döngüsü, yarı-sürekli kültür sisteminden daha kısadır.

    Rotifer Sayımı

    Kültür ortamının genel durumunu, rotifer yoğunluğunu ve verimliliği belirlemek amacıyla  her tanktan günlük olarak alınan örnekler stereo mikroskop (40x büyütme) altında incelenir. Bu amaçla en azından 1 ml örnek zooplanton sayım kamarası üzerine yayılır ve ilk olarak siliata, nematoda ve protozoa gibi arzulanmayan mikroorganizmaların varlığı kontrol edilir. Örnekteki rotifer ve protozoaları öldürmek amacıyla bir damla Lugol iyodin solüsyonu ve formalin damlatılır. Mikroskop ve çoklu sayaç yardımıyla örnekteki toplam rotifer, yumurtalı rotifer, toplam yumurta ve protozoa sayıları ayrı ayrı belirlenir. Toplam yumurtalı rotifer sayısı toplam rotifer sayısına bölünerek rotiferin yumurtlama (verimlilik) oranı tahmin edilir. Bir günlük kültürün %30-40 verimlilik oranına sahip olması beklenir. Bu oran kültür süresinin uzunluğuna göre dereceli olarak azalmaktadır. Genel olarak %10’ un altında verimliliğe sahip bir kültürün populasyonu yenilemesi zorlaşmaktadır.

    Dört Günlük B. plicatilis Parti Kültür Sistemi

    4 günlük bir parti kültür sistemi sıcaklık kontrollü bir odaya yerleştirilen 6 adet 750 l’lik silindiro-konik  tank setinde yapılmaktadır. Sıcaklık, radyatöre bağlı kalorifer sistemiyle 19-23oC arasında muhafaza edilmektedir. Şekil 4’de projede uygulanan tipik bir 4-günlük B. plicatilis parti kültür sistemi görülmektedir.

     0. günde, tanklar 20x106  hücre/ml yoğunluğunda 250 l alg ve 250 l steril deniz suyu ile doldurulur. Karışım tank hacminin 500 l’sini doldurur ve alg yoğunluğu yaklaşık 10x106 hücre/ml olur. Bu işlemden sonra yoğunluğu 100 rotifer/ml yoğunluğunda rotifer ekimi yapılır. Tankın ortasına bir adet hava taşı yerleştirilerek hafif bir su sirkülasyonu (havalandırma 7.5 l/dakika) sağlanır.

    1. günün sabahı yoğunluğu 20x106 hücre/ml olan 250 l alg kültürü ile tanklar 750 l seviyesine kadar doldurulur. Tankın içerisine sudaki atıkların toplanmasını bir parça (50x80cm) hava temizleme filtresi asılı halde yerleştirilir. Öğleden sonra, kuru ekmek mayası bir blendırda su ile homojenize edilerek, 0.2 g/106 rotifer oranında yem olarak verilir.

    2. ve 3. günlerde yem olarak yukarıda bahsedilen oranda homojenize edilmiş ekmek mayası sabah ve öğlenden sonra kültür tanklarına verilir. Sabahları filtre materyalleri yıkanarak tekrar yerleştirilir.

    4. gün sabahı tanktaki tüm rotifer hasat edilir. Hasat edilen rotiferin 1/3’ü yeni hazırlanan tanka yukarıda 0. gün açıklandığı gibi aşılanır.

    Hasattaki rotifer yoğunluğunun 200 rotifer/ml’nin üzerinde olması beklenir. 750 l’lik bir tanktan inokülasyonda kullanılacak olan miktar hariç, yaklaşık olarak 100x106 rotifer üretilebilir.


    Şekil 4.  B. plicatilis’in dört gün kültür sistemi (*SDS: Steril Deniz Suyu)

    N-Günlük İşletme (yarı-sürekli) Kültür Sistemi

    N – gün yarı-sürekli kültür sistemi sera içerisindeki 3.4 m3’lük 4 set dikdörtgen FRP tanklar kullanılarak yapılmaktadır. Tanklardaki sıcaklık radyatör ısıtma sistemi kullanılarak 16oC civarında muhafaza edilir. Kültür suyunun sirkülasyonu için, 1.5 cm yarıçapında x 1.6 m uzunluğunda bahçe hortumu 2 cm aralıklarla 1 mm çapında  dikiş makinasında delinerek tank duvarın bir köşesinden 5 cm uzağa, tank dibinden 5 cm yukarıda ve paralel olacak şekilde ısıtıcıya monte edilir. Havalandırma hortumun karşısındaki duvara ise 40x60 cm boyutunda bir filtre kutusu yerleştirilir. Kültür ortamı hava borusu ile kutu filtre sisteminden geçirilerek filtre edilmesi sağlanır.

    0. günde tanklara 750 l (%22) yoğunluğu yaklaşık 20x106 hücre/ml olan Nannochloropsis ve 750 l steril deniz suyu doldurulur. Bu karışımın toplam hacmi 1500 l ve içerisindeki Nannochloropsis’in yoğunluğu ise 10x106 hücre/ml olup, tank hacminin yaklaşık %44’nü doldurur. Hazırlanan tanka 50-100 rotifer/ml yoğunluğunda rotifer ekimi yapılır.

    1. gün sabahı, tanklara 750 l taze alg ilave edilir ve tank hacminin 2.250 l’si dolar. Öğleden sonra blender yardımıyla homojen hale getirilmiş  0.2 g/ 106 rotifer oranında kuru ekmek mayası ile besleme yapılır.

    2. gün sabahleyin, tanklara 750 l taze alg ilave edilerek tankın toplam hacmi 3 000 l’ye ulaşır. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez 0.2 g/106 rotifer oranında ekmek mayası verilir. Bu aşamada filtre kutusu kullanılarak kültür ortamının filtrasyonuna başlanır.

    3. gün sabahında, tanklara 400 l alg daha ilave edilerek tank tamamen (3400 l) doldurulur. Rotiferler günde iki kez (sabah ve akşam) 0.2 g /106 rotifer oranında maya ile beslenir. Filtre materyalleri yıkanır ve tekrar yerleştirilir.

    4. günden N-1 güne kadar kısmi hasat yapılarak hasat edilen hacimde taze alg ilave edilir. Günlük işletme veya hasat oranı genellikle %10–30 arasında değişmektedir. Normal kültür şartlarında, ekmek mayası (0.4 g/106 rotifer/gün) ve alg kombinasyonu kullanılarak rotiferin gelişimi sürdürülebilir. Rotiferin üreme oranı azaldığında, söz konusu tanka birkaç gün süreyle verimlilik tekrar %15’in üzerine çıkıncaya kadar 1– 2 l konsantre edilmiş Nannochloropsis (5x109 hücre/ml) ilave edilir. N. günde tankın tamamı hasat edildikten sonra, döngü aynı şekilde tekrar edilir.

    Hasat

    Rotiferin hasadına başlamadan önce, drenaj borusu içerisindeki durgun su boşaltılarak deniz suyu ile yıkanır. Drenaj borusunun vanası açılır, 80 µm’lik naylon ağ kepçe (30x60 cm) kullanılarak rotiferler hasat edilir. Hasat esnasında olabilecek taşma veya tıkanmanın önlenebilmesi için sürekli kontrol yapılmalıdır. Ağ kepçenin ara sıra yavaşça silkelenmesi ağ gözünün tıkanmasını ve dolayısıyla taşmayı önler. Ayrıca, rotiferlerin oluşabilecek hava kabarcığıyla yapışmasını önlemeye özen gösterilmelidir. Eğer bu sorun ortaya çıkarsa yüksek oranlarda rotifer ölümü  gözlenir.

    Kitlesel Yumurta İzolasyon Teknikleri

    Kalkan yetiştiriciliğinde, larva ve ergin balıklarda yüksek oranda ölümlere neden olan siliatlar en önemli parazitlerden biridir. Bu parazitin kültür tanklarına bulaştığı görüldüğünde, kültürün yenilenmesi tavsiye edilir. Bu nedenle, kültürün kısa sürede tekrar kazanılmasında yoğun veya kitlesel yumurta izolasyon tekniğinin uygulanması etkin olabilir.

    Rotifer yumurtalarının, rotiferlerin vücutlarından ayrılmasında şu prosedür izlenmektedir: Yaklaşık 200 l rotifer hasat edilerek 120 µm’luk ağ hasat kepçesinde toplanır ve blendere boşaltılır. 10 saniye süreyle rotifer homojenize edilerek ezilen rotiferlerden yumurtaların ayrılması sağlanır. İki tip filtre kullanılarak homojenize edilmiş rotifer ile yumurtaları ayrılır. 120 µm’luk üst filtre ile rotiferler, 80 µm’luk alt filtre ile de yumurtalar toplanır. Yumurtalar steril deniz suyuyla iyice yıkanır. Rotiferlerden bazıları hala canlı olarak yumurtaların arasında kalabilir. Söz konusu arzulanmayan rotiferleri yok etmek amacıyla 80 µm’luk filtrede toplanan yumurtalar tekrar 10 saniye süreyle homojenize edilir. Ayrılan yumurtalar tekrar steril deniz suyuyla yıkanır. Temizlenen yumurtalar, 100 l deniz suyu ve 400 ppm klorin-dioksit (ClO2) içeren taze alg ile doldurulmuş silindiro-konik tankta inkübasyona tabi tutulur.

    c. Rotifer Zenginleştirilmesi

    Yoğun kültürü yapılan rotiferin besin değeri, larvanın gelişimi için ihtiyacı olan besinsel değeri, özellikle HUFA (yüksek doymamış yağ asidi) yönünden yetersizdir. Ayrıca, bir çok çalışmada belirtildiği gibi kalkan larvalarının üst kısımlarında gözlenen pigmentasyon anormalliğinin canlı yem organizmalarının kalitesi tarafından önemli oranda etkilendiği bilinmektedir. Bu bakımından, rotiferin besin değerinin artırılması larva kültürü  için bir gereksinimdir.

    Proje çalışmaları sırasında deneme amaçlı rotifer zenginleştirme uygulaması yapılmıştır. Bu amaçla hasat edilen rotifer 750 l’lik 400 ppm ClO2 içeren deniz suyu ile doldurulmuş silindiro-konik bir tanka transfer edilir. Rotifer yoğunluğu 500 rotifer/ml’den düşük stoklanır ve herhangi bir besin verilmeksizin orta derecede havalandırmayla  (7.5 l/dakika) muhafaza edilir.

    Rotiferler 4 saat aç bırakıldıktan sonra ortama zenginleştirici ilave edilerek işleme başlanır. Bu amaçla, konsantre edilmiş Phaeoductylum (2x106 hücre/ml) ve ticari HUFA içeriği zengin yağ (0.15 g/106 rotifer)  zenginleştirme tankına verilir. Ayrıca, zenginleştirme tanklarına larvalara verilecek rotiferin bakteri sayısını en az seviyeye indirmek amacıyla 3 ppm sodium nifurstirenat asit ilave edilir. Rotiferin havalandırma sırasında hava kabarcığı ve yağ ile birleşmesini önleyebilmek için havalandırmanın çok dikkatli bir şekilde ayarlanması gerekir. HUFA’nin oksidasyonunu önlemek için su sıcaklığı elektrikli ısıtıcı kullanılarak 22oC’de muhafaza edilir. Bu sıcaklığın üzerindeki değerler HUFA’nın oksidasyonuna neden olmaktadır.

    Zenginleştirmeye başlandıktan 16 saat sonra, aynı oranda HUFA’ca zengin yağ ilave edilir. 17. saatin sonunda zenginleşmiş rotiferin hasadına başlanır.

     

    KAYNAK : http://www.sulusozluk.org/rotifer-kulturu-459.html

    Cevapsız Konu
    2.67 Lt Co2 Tüp

    Profil resmi
    night_clubs -

    Satılan Malzeme(ler): BKS 2.67 LT CO2 TÜP
    Adet Fiyatı: 4750 TL
    Toplu Alım Fiyatı: 4750 TL
    Adedi: 1
    İrtibat Bilgileri: 05056985479
    Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler: İzmir elden teslim
    Diğer Ek Bilgiler: Re-Va regülatör ve Metal Work ince ayar vanası mevcuttur. %80-90 civarı doludur.
    Fotoğraf:7[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229575/270120261129371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229575/270120261129381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229575/270120261129401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229575/270120261129411.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229575/270120261129431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229575/270120261129441.jpg[/IMG]

    🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin


    Profil resmi
    Koi-keeper -

     
    Bu sene çektiğim en güzel resimlerden bir tanesi bu.
    Tam resmi çekerken yumurta çatladı (en üstteki)kuyruğu çıktı
     



    Sizinde böyle anlık resimleriniz varsa paylaşalım
    BALIK-SEVER DOSTLARIM
    Koi-keeper2014-10-22 11:03:14

    (8506) - (755040)

    AS PET SHOP


    AKVARYUM HOBİSİ İÇİN HERŞEY

    istanbul

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Red Tail Fil Kulak Lepistes


    Profil resmi
    Serkanjb - 23:52

    Fil kulaklarım [:)]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/220616/150620202112041.jpg[/IMG]

    (15)
    Canlı Tanıtımı

    Işık Önerisi


    Profil resmi
    utkboran - 13:28

    Merhaba 70lt 30 cm yüksekliği olan akvaryumum var akvaryumda monte carlo ekili monte Carlo için yeterli olacak f/p ışık öneririmisiniz

    (1) (0) (88)
    Red tail big ear ribbon yavrum

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular