Makrakanta (Clown Loach)

  • Anavatanı: Doğu Asya
    Latince: Botia macracantha
    Beslenme: Etçil
    Sıcaklık: 27-28 C


    Botialar uzun zamandır akvaryum balıkları arasında ilgi çeken dişli balıklardır. Evet yanlış okumadınız dişli bir balıktır. Derileri ince olduklarından beyaz benek, mantar ve çeşitli bir çok hastalığa karşı hassastırlar. Pek çok türle uyumlu yaşamasına ragmen sert bir tür olup etçil beslenir. Tabi bu discus gibi bir balıkla da beslenemeyeceği anlamı taşımaz.

    Sazansıgillerden olup çoğunlukla dipte salyangoz ve yem arayan bir tür olduğu için salyangozla mücadelede doğal bir çözümdür. Tabi makrakanta koymak baktığınız balığa göre değişir D oğal suları yumuşak olup akvaryum ortamında üretimi mümkündür. Pek çok dip balığı gibi yağmur mevsiminde ürer. Bunun içinde akvaryumun üzerinden fiskiye ile yağmuru taklit etmek üretim için bir artıdır.

    Peki üretim için ne yapmalı?
    Boyutları 110-60(h)-80 olan akvaryumlar çok uygun. Suyu mümkünse R.O dan doldurulup ,peat ile zenginleştirilmelidir. Tabana kum şart değil fakat olursa üretim için bir artı daha kazanılır. Akvaryumun 4 köşesine koyacağınız makrakantaların girebileceği 4 kovuk üretim için çok önemlidir.Bu kovuk malzeme şeffaf olmamalıdır.

    Balıklar
    Tabiki üreme boyuna-yaşına gelmiş olmalı ve sağlıklı olmalılar. Erkek dişi ayrımı çoğu kaynakta bilinmiyor diye geçse de dişilerin daha ince bir yapıya sahip olduğu rivayeti vardır.

    Koyacağınız balık sayısı en az 6 adet olmalıdır. Tanka atacağınız bir kaç normal akv. salyangozu ile tamamen doğa taklit edilmiş olacak. Akvaryumun içine iki adet düşük debide küçük kafa motoru ekleyin ve akvaryum içi akıntı sağlayın. Sıcaklığı 28 dereceye sabitleyin. Akvaryum 110-80-60(h), her köşede birer kovuk, ortada ufak, sivri uçlu olmayan kaya, sıcaklık 28 derece, 2 tane ufak iç akıntı motoru, salyangozlar, üstten yağmurlama,6 adet yetişkin makrakanta(erkek dişi ayrımına göre 2 dişi 4 erkek), sıcaklığı her gün bir derece düşürülüp sonunda 25 dereceye sabitlemek, su seviyesini 40-45 cm e çekmek ve iyi bir filtirasyon ile gerisi zaman ve şansa kalıyor. Yumurtalayacak dişi oldukça hareketli olup normal davranışlarından daha serttir. Kendine bir kovuk seçer ve buraya hiç bir balık yaklaştırmaz. Sonra yumurta taşıyan dişi sahiplendiği kovuğa yumurtalarını bırakıp yuvayı terk eder. Bundan sonraki erkek gelir yumurtaları döller. Sonra da tüm balıklar tanktan çıkarılıp ortam karaltılır. Çıkan yavruları ilk önce ana tanktan ayırmayın. Tabandaki kumu, dekoru, kovukları, motorları ve yağmurlama sistemini çıkarmanız yeterli. Yavrulara ilk iki gün yem verilmemeli. Ondan sonra infüseria, artemia, su piresi, kıyılmış kankurdu verilebilir. Haftada iki defa bitkisel yemleme çok önemlidir. Su değişimini 3 günde bir 2 litre olarak yapmak yeterlidir. Dipte kesinlikle nitratı yüksektecek bir şey olmamalıdır. Yavrular yaklaşık 2 ay sonunda 4-4,5 cm olacaklardır.

    Kaynak:
    http://akva-net.hjem.myinternet.dk/botiamacracantha.htm
    http://www.aquabase.org/articles/html.php3/botia-macracantha -tigre-clown=393.html

    Not:Bu bilgiler araştırmaların sonucunda özetlenmiştir.

    Saygılar,
    FATİH ŞAHAN/İSTANBUL

Üye Yorumları