ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Faithly
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
31
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
5 Saat 58 Dakika önce
Toplam Mesaj:
97 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
8 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Onur F
Doğum Tarihi:
22 Temmuz 1989
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Sump Lı Mı Yaptırmalıyım.
[QUOTE=tsp7]Evet arkadaşlar yardımlar için teşekkür ederim. sumpa kara verdim sumplı yaptırıyorum.
melek beslemeyi ve mümkünse üretmeyi düşünüyorum.şimdi soracağım bi kaç soru var.
1. melekleri küçükten alıp büyütmeyi düşünüyorum kaç adet melek 200 lt hacime optimum olur?
2. sump içerisinde hangi filtrasyon ürünleri kullanmalıyım?
[/QUOTE]

1 - Eğer bu akvaryumun içinde üretmek istiyorsan eş tutukları zaman max 2 çift olmasını öneririm. her 2 köşede birer çift kendi alanlarını oluşturabilir. 6-8 adet alıp eş tutunca 2 çift bırakabilirsin.
2 - Burada nacizane görüşüm kaliteli filtre malzemelerinin hepsi hemen hemen aynı şeyi yapıyor. ben o yüzden kompleksliği azaltmak adına sadece sera sporax kullanıyorum. Eğer hacim olarak yer doldurmak istiyorsam Seachem Matrix ekliyorum. Sıralama için aşağıdakini kullanıyorum.

Elyaf
5cm kalınlığında biyolojik sünger
Sera Sporax (Bütçen el verdiği kadar en fazla bundan)
Seachem Matrix (Sump alanını doldurup enyafı yukarı taşıyabilmek için kullanıyorum. bunun yerine hacim olarak büyük başka malzemelerde kullanabilirsin)
Purigen (Opsiyonel, kullanmak kişinin kendi kanaati. Çok fazla negatif/pozitif yorum var. Ben su yokmuş seviyesinde temizliği seviyorum :))
Filtre malzemelerini tutması için çok ince bir sünger

Ek bilgi: Eğer çok sık medya malzemelerini temizlemek istemiyorsan Eheim substrat pro kullanmaktan kaçın. Çok iyi bir malzeme olmasına karşın kirliliğe karşı alerjisi var, su akışını çok kesiyor (en azından benim tecrübem bu yönde)

[QUOTE=tsp7]

sizin malzemelerde maşallah hep kalite :) bi tık daha uygun tavsiyeniz varsa onlarıda duymak isterim :) Peki bunlardan miktar olarak nekadar almaliyim? Ve bir ikinci sorumda bunlari sifir olarakmi almaiyim ?
çok soru oldu biliyorum ama bide kafa motoru lazım olcak onu ne almalıyım sizce?[/QUOTE]

İç sump'ta yükseklik ile ilgili bir sorun olmadığından 1000 LT çeviren bir kafa motoru işini görür. Debisinin ayarlı olması avantajın olur, fazla gelirse biraz kısabilirsin
Miktar olarak sump'ın medya alanının boyutu belliyse o boyutu chatgpt vb. bir AI'a hesaplattırabilirsin. Kaç litre medya malzemesi alacağını sana söyler. Sende dağıtımı ona göre yaparsın[EDIT]Faithly,2025-04-07 14:49:45[/EDIT]
Sump Lı Mı Yaptırmalıyım.
İki akvaryumumda da iç yan sump kullanıyorum (170x60x50 ve 160x60x50).

Artıları:
Alt sump'a göre çok sessiz. Akvaryumlar yatak odamda olduğundan sessizlik benim için en önemli şeydi. Bu zamana kadar kullandığım tüm dış filtrelerden daha sessiz bir ortam yakaladım.
Acaba su basar mı, akvaryumcu sump'u düzgün tasarlayabilir mi vb. dertler yok (alt sump'a göre karşılaştırdım. Ama dış filtrede de sızıntı derdi olabiliyor)
Bakımı daha kolay. Çoğu zaman sadece üstteki elyaf ve süngeri temizlemem yetiyor. Elyaf ve sünger bakımını sık yaptığımdan (2-3 haftada bir) alt malzemeleri, motoru, hortumu senede 1 kere temizliyorum. Çok vakit kazandırıyor
Kafa motorları dış filtreye göre daha uygun.
Medya kapasitesi dış filtre ile kıyaslanmayacak şekilde daha fazla

Eksileri:
Tahmin edebileceğin gibi hacimi biraz küçültüyor.
Eğer sump önüne kayıt vs gelirse elini sokman zor olabilir, Benim akvaryumlarda sump kısımlarında kayıt yok, o yüzden müdahale alanım geniş.
Temizlik yaparken dikkatli olmazsan etraf biraz ıslanabiliyor, dış filtre gibi alıp banyoya taşıyamıyorsun. havlu / kova hazırlıklarını önceden yaparsan sıkıntı yok

%10 luk bir litre kaybı için bence sump değer. Çinli bir dış filtre alacağına kesinlikle iç sump tavsiye ederim. Uzun vadede faydasını görürsün.
Yaklaşık 65 Litre Akvaryum İhtiyaç Önerileri
1- Kişisel görüşüm o hacimde bitkili
2- Bitkili olacaksa siyah bitki kumu olabilir.
3- tetralar ile canlı doğurganları ben olsam beraber beslemezdim. İkisinden birini seçmeniz daha uygun olur
4- Sobo SF-350F önerebilirim. Akvaryumun içinde yer kaplamaz
5- Basit türler için evet. Bitki ekilecek alanları min 5cm kalınlığında yapmanızı tavsiye ederim.
6- Mümkünse online alışveriş yapın. Sarı siteden alacaksanız gene kurumları tercih edin
7- Basit türler mümkün
8- Isıtıcıda ucuza kaçmamanızı öneririm. Malum: su + elektrik[EDIT]Faithly,2025-03-26 18:47:14[/EDIT]
Filtre Önerisi?
Sobo SF-350F olabilir askı tipi ama dış filtre mantığında. Çok eskiden kullanmıştım, gayet sessizdi.

Sıfırdan Akvaryum Yapımı
Yosuna neden olan kaynağı bulmak önemli. Işık fazla gelmiş olabilir, su değişimi aksatılmış olabilir, litreye göre balık sayısı çok tutulmuş ve bundan dolayı nitrat patlaması olabilir vb.

yosun için Otocinclus (Cüce Vatoz) veya karides olabilir. Ancak sorunun kaynağını çözmeden bir şey ifade etmezler.

30 litre tür bakımından kısıtlı bir hacim. Yeterli sayıda bitkili olması en azından filtrasyon ve balıklarda stres'i azaltması amacıyla yardımcı olabilir

Beta akvaryumu olabilir
5-6 adet ufak tür tetra olabilir (neon, ambar vb)

100l Resif Kurulumu Exel Eklendi.
[QUOTE=Ozgur1734]Öncelikle değerli vaktinizi ayırıp bu yazıyı yazdığınız için teşekkür ederim. Elbette her ürünün en iyisi mutlaka vardır lakin ihtiyaçlar talepleri doğurur bu yüzden ihtiyacım olup olmadığını bilmem gerekiyor ilk baş. Belki de bunu tecrübe etmek istiyorum. Bunu bende bilmiyorum ama. Uzun lafın kısası ben seyir etmek değil bu süreci kimyasını öğrenmek istiyorum. Başarılı olurum inşallah.[/QUOTE]

o yazıya pek vakit ayırdığını sanmıyorum :) AI ile üretilmiş bir yazı olma olasılığı çok yüksek

Eline sağlık, gayet yavaş ama emin adımlarla ilerliyorsun[:iyi:]

[EDIT]Faithly,2025-03-21 01:16:10[/EDIT]
100l Resif Kurulumu Exel Eklendi.
Hayırlı olsun. Benzer ölçülerde (50x50x40) bende önümüzdeki ay kurmaya başlıyorum. Takipteyim
Arka Sump Yapımı
Merhaba,

50x50x50 bir küp akvaryumum vardı. uzun süredir bunu bir tuzlu su akvaryumu yapma düşüncem vardı. Ufak ufak başlamak istiyorum.

Akvaryumun olduğu yerde alt sump yapmam mümkün olmadığından 10x50 5mm plexiden bir arka sump yapacağım.

İlk defa sump yapacağımdam bir danışman istedim. Sonra pişman olmayalım :)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/91799/030320250339041.jpg[/IMG]
Akvaryum Sehpaya Sığmadı
Ben olsam güvenmezdim. Benzer durumlarda sorun yaşayanlar var
Filtresiz Akvaryum Olur Mu?
30x30x30 bir akvaryumda 3 sene boyunca bol bitkili, filitresiz beta besledim ancak sizin ölçüleriniz çok uygun gözükmüyor. En azından 15-20 litreye çıkarsanız yapılabilir ancak çok dikkatli olmak gerekiyor.

Hatırladığım kadarıyla kendi yaptıklarımı anlatayım;

Zaten büyük bir bitkili tankım olduğundan oradan budadığım bitkileri bolca bu akvaryuma ektim. Su üstü bitkileri ekledim (İlk kurulumlarda kullanıyorum, sonrasında mümkün olduğunca az tutuyorum ışığı engellediği için)
Akvaryum kurulumundan sonra ilk 2-3 gün iç filtre ile mekanik temizlik yaparak başlangıçta oluşan bulanık sudan kurtuldum.
R/O suyu kullandığımdan 1 kereye mahsus Seachem Equlibrium ekledim.
Sonrasında akvaryumdan iç filtreyi çıkarttım ve bakteri kültürü ekledim (filtre olmasada kumda da yaşıyorlar)
Çok Çok minimal düzeyde boş yemleme yaptım. 2-3 hafta sonra amonyak testi yaptım ve 0 olduğunu gördükten sonra 15-20 tane karides ekledim.
Sonraki hafta %50 su değişimi yaptım ve betayı ekledim.

Sonrasında 2-3 ay gibi sürece her hafta nitrat testi yaptım ve 1 ayda bir su değişiminin yeterli olduğunu gördüm.

Çok dikkatli bir yemleme ile ayda sadece 1 kere %30 su değişimiyle bu sistemi 3 sene boyunca çalıştırdım.

Ancak bu işlemi amonyak/nitrat testi olmadan yapmak biraz şansa yada tecrübeye kalıyor. Yada su değişimini sık yapacaksınız.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.