ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Merhaba forum sayın üyeleri;
"Dalyan Yavruluk", koyların ağlarla kapatılması suretiyle oluşturulan doğal dalyanlardan ve deniz balık üretim çiftliklerindeki dubalarla çevrili havuzlardan ilhamla oluşturulmuş bir projedir.
Kullanılan Malzemeler:
1. Akvaryum boyutlarına uygun dikdörtgenler prizması şeklinde plastik bir kap.

2. Sinek teli.

3. Misina.
4. 2 adet ısıtıcı vantusu.
5.Tercihe göre lav taşı, kaya parçaları, midye...

6. Tercihe göre strafor, mantar yahut suda kaldırma özelliği olan bir malzeme.
7. Maket bıçağı.
Proje Maliyeti: 5 YTL.
Yapımı:
1. Plastik kap, 4 yan duvarında da dikdörtgenler oluşturacak şekilde kesilir. Kesim işlemini kolaylaştırmak için maket bıçağını/veya bıçağı ısıtmak gerekir. Maket bıçağı keskin olmasına rağmen ısınan metal plastiği çok daha kolay kesmektedir.
**Kesim işleminde üst, alt , sağ ve solda pay bırakılmalıdır.
2. Bırakılan bu boşluklar ısıtılan kalınca bir çivi yardımı ile sıralı şekilde delinmeye başlanır. Açılan bu delikler, yapılacak ağı misinanın tutabilmesi içindir.
3. Sinek teli, plastik kabın ölçülerine uygun olarak ve plastik kabın iç duvarlarını saracak şekilde kesilir.
4. Kaba uygun olarak kesilen sinek teli kabın iç duvarlarını saracak şekilde kap içine yerleştirilir. Sinek teli, misinanın 2 numarada bahsedilen deliklerden geçirilmesi yoluyla kaba sabitlenir.
5. Isıtıcı vantusları kabın üst tarafına yine misina vasıtası ile sabitlenir.
*** Burada sabitleme vazifesi gören misinanın gergin olmasına dikkat edilmelidir.
6. Strafor, mantar vs. kaldırma kuvvetine sahip malzeme, kabın 3 tarafına eşit olarak üstten sabitlenir. Kalan tek yan, vantusların sabitlediği taraftır.
**Dalyan Yavrulukta köpük kullanılmıştır. Köpük, streç film ile kat kat sarılmış, bu yolla duba vazifesi görecek elemanlar oluşturulmuştur.
7. Plastik kabın tabanında da ısıtılan çivi yardımı ile delikler açılır. Bu deliklerin çok büyük olmamasına özen gösterilmelidir. Dalyan Yavruluk yumurta kuluçkası olarak da kullanılabilir. Bu sebeple yumurta büyüklüğü dikkate alınarak taban delikleri açılmalıdır.
8. Lav taşı, kaya parçası, midye vs. malzeme oluşturulan Dalyan Yavruluk içine yerleştirilir.







Ve işteee; yavrulara doğal ortamda yaşama huzurunu bir nebze olsun daha fazla yaşatan Dalyan Yavruluk;










Dalyanda yakamoz!
( DY ) Dalyan Yavruluk'un Özellikleri:
1. En önemli özelliği yavru balıklarımız için de doğal bir ortam oluşturmasıdır. Saklanma dürtüsü güçlü olan yavru balıklar DY içindeki kaya dekor arasına saklanabilmekte, böylece kendilerini etkileyen (ışık vs.) etkilerden aynen doğal ortamlarındaki gibi sakınabilmektedir.
DY, pet şişeden yapılan oval biçimli yavruluklara nazaran daha geniş gezinti imkanına sahiptir.
2. DY. ile ilave hava motoru çalıştırmaya gerek kalmamaktadır. İç filtreye yakın bir yerde sabitlenirse yavrular için ek elektrik sarfiyatına gerek kalmaz.
Elektrik kesintisi gibi bir durumda, DY'nin etrafı sinek teli ile çevrili olduğundan akvaryum içindeki mevcut oksijenden daha fazla yararlanma imkanı tanır.
3.DY. kuluçka olarak da kullanılabilir. İç filtreye yakın bir yere sabitlenen DY. içerisine giren su/hava akımı kontrol edilebilir. Bunun için DY.'nin, iç filtre ağzına bakan kısmına kaya dekor vs. yerleştirilerek su akımına müdahale edilmelidir.( Resimlerde filtre sağ tarafta olduğundan 2 siyah kaya parçası DY.'nin sağ tarafına yerleştirilmiş olarak gözükür.)Bu sayede kontrollü su/hava akımı ile yumurtaların hem hareket kazanması hem de bolca oksijen ile havalandırılması mümkün olur.
(Bu, bir teori olmayıp bizzat tecrübelerim ile denenmiştir.)
4. Vantuslar yardımı ile DY.'i akvaryum içinde istenilen yerde kolayca sabitlemek mümkündür. Vantuslar camdan ayrılsalar dahi dubalar yardımı ile DY. su üzerinde kalmaya devam edecektir.
(DY. çok çok sevdiğim NK3406.'ya atfedilmiştir. Yüksek müsadelerinize sığınarak NK3406.'ya minnet borcumu bir teşekkür ile de olsa bu tatlı forum ortamında ödemek isterim. Seni çok Yoooom!!!!!)
Karakaya fon, Sayın Erhan Ataoğlu'ndan ilhamla hayata geçirilmiş bir fondur. Bu yüzden fonun yapım aşamalarının ayrıntılı olarak anlatılmasında Sayın Ataoğlu'nun projesine atıf yapıyorum. ( Bkz. http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=71284& PN=1&TPN=2 sayfasında 6. başlık)
Kullanılan malzemeler: 1. Sista marka akvaryum silikonu.
2. Akvaryum boyutlarına göre kestirilecek cam.
3. Plastik kap. ( Yoğurt, dondurma kabı vs.)
4. Kolay kırılabilen, hafif, ince kaya parçaları ve küçük lav taşları.
5. Tercihe göre midye, deniz kulağı, vazo, testi kırığı vs.
Karakaya fonun yapımı:
1. Akvaryumun arka cam ölçülerine uygun olarak cam kestirilir. Burada 2 şeye dikkat edilmelidir. Birincisi, kestirilen cam, akvaryum arka cam ölçülerinden 1-1,5 cm kadar az olmalıdır. Çünkü kestirilen camın akvaryumun içine yerleştirilmesi ancak bu yolla mümkün olur. Fon yapımına başmadan önce kestirilen camın akvaryuma sığıp sığmadığımı kontrol ediniz.
İkincisi, camın çok ince olmaması gerekir. Çünkü kaya parçaları camın üzerine yapıştırılacağından, üzerinde kaya parçaları bulunan camı kaldırırken bükülerek kırılma riski vardır.
2. Kolay kırılabilen, hafif, ince kaya parçaları camın üzerine yapıştırılır.

Burada dikkat edilmesi gereken şey, kaya parçalarının birbirinin ardı sıra sık olarak yapıştırılmasıdır. Çünkü siyah kayalar arasında kalan boşluklar önden bakıldığında göze çarmakta, akvaryumun arkasındaki duvarın (genelde beyaz,sarı) boya rengi bütün siyah fon arasında sırıtacak şekilde belli olmaktadır.

(Arvaryumun arka camına yapıştırılacak siyah renkli bir karton, kayalar arasında kalan boşluklardan duvarın renginin gözükmesini önler. )
3. Plastik kaplar hayalgücünüze göre kesilir. Fon için kestirilen camın üzerine kesilen kaplar silikonla yapıştırılır. Karakaya fonda düz duvarları olan mağara görünümü oluşturacak şekilde küp kap

ve kubbe görünümü oluşturacak şekilde oval ağızlı dondurma kabı kullanılmıştır.

Kestirilen cam üzerine tercihe göre ufak lav taşları yahut büyük kaya parçaları yapıştırılır.

Resimde alt sol ve sağda, kubbe şekli oluşturacak şekilde kesilen dondurma kabı üzerine yapıştırılmış ufak lav taşları gözükmektedir. Üstte sol tarafta, "Alacalı" balığın çıktığı yerde ise yarım silindir kap üzerine büyük kaya parçaları yapıştırılarak ağzı aşağıya bakan gizli bir mağara yapılmıştır.

Bu resimde ise düz duvarlı mağara görünümü oluşturacak şekilde kesilen kabın dış yüzeyine büyük kaya parçaları yapıştırışmıştır. Mağaranın iç yüzeyi ise ufak lav taşları ile örülmüştür.
(***Sayın Ataoğlundan farklı olarak pvc. borular yerine ağızları açık ve geniş olan yoğurt, dondurma kabı gibi kaplar kullanılmıştır. Çünkü pvc. boru içine giren balıkların yakalanmasında zorluklar yaşanabilir veya balıkların pvc. boru içinde ölüp kalma ihtimali vardır. Karakaya fonda bütün mağara ve kubbelerin ağızı açık ve geniştir.)
4. Midye, deniz kulağı, kırık testi, vazo vs. tercihe göre değişen malzeme oluşturulan fon üzerine monte edilir.
5. Fon oluşturulduktan sonra akvaryumun arka camına sabitlenir. Fonun kayarak ön tarafa gelmemesi için, fonun arka kısmına vantus yapıştırılabilir. Fonun arkasında kalan vantuslar akvaryum camına yapıştırılarak fon sabitlenmiş olur.
İkinci bir yöntem, fonu üst kısmından akvaryum camına kıskaç vasıtasıyla sabitlemektir. Bunun için ilk olarak fonun alt tarafı akvaryum arka tabanına sıfır mesafe ile yerleştirilir. Fonun üst tarafı yavaşça arkaya doğru itilir; fon akvaryum arka camına tamamen yanaştırıldığında fonun ve arvaryumun camını birlikte tutacak bir kıskaçla her iki cam tutturulur.
Fonun alt kısmını yerinden oynamaması için bolca akvaryum kumu ile destek yapılabilir.
*** Fonun akvaryum arka camı ile bitişik olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü en ufak bir mesafe olması halinde dahi yavru balıklar bu boşluğa girebilmektedir! ( Tecrübe ile sabittir, -nasıl olduğunu anlamayamadığım ama- yavru balıklarımı sürekli olarak fon ve akvaryum camı arasındaki 0.50 cm etmez boşlukta görüyordum. Kayıp vermedim, ancak oraya girdikleri deliği bulabilmeleri çok güç oluyor. Fon ve arvaryum camı arasında yemsiz ve havasız kalıp ölebilme riskleri vardır.)
Ve işte Karakaya Fon;



Uyarılar: 1. -Kullanılan kayaların suda çözülmemesine dikkat edilmelidir. Forumdan edindiğim bilgi ile, bulduğum ince kayaları üzerlerine kireç sökücü dökerek test etmiştim. Kireç sökücü dökülen yerde kaya eriyor, rengi açılıyor, bolca köpürüyor ise kaya suda çözünüyor demektir.
- Kayalar cama yapıştırmadan önce iyice yıkanmalıdır.
2. Özellikle akvaryum silikonu kullanılmalıdır. Normal silikon balıklarımız için hayati risk taşır.
3. Kayalar cam üzerine yapıştırılıp fon oluşturulduktan sonra akvaryuma doğrudan konmaksızın -en az- bir gün kadar suda bekletilmelidir.
Yav birader böyle eski vitrin camı falan deyince sen, çizgifilmlerde olurya her baktığını kızarmış piliç olarak görmeye başlar aç kahraman, işte o hesap faal pimapenlere bakmaya başladım. Ya kışı soğukta geçirecem pimapenlere kıyıp, ya da senin gibi içten, sıcak (aynen sunumun gibi ) ve mükemmel bir çalışma yapamadığım için çıldıracam.
Tebrikler birader. Hakikaten gerçekten "kendin yap sistem" olmuş.
( Bu arada çamaşır mandalına çamaşır makinası ve sair bütün eşyalar dahil olur inşallah; gerçek temennim ile.)

İlginize teşekkür ederim arkadaşlar. Hastalık seyri tahminlerimden de hızlı ve yıkıcı oldu. Ne yazık ki bebeklikten büyüttüğüm yunuslarım artık yoklar.
Allah sizlerinkine zeval vermesin.
Mutlu günler, saygılar....
Merhabalar!
Forumda sıklıkla bahsedilen beyaz benek ne yazık ki yunuslarıma/imparatorlarıma da sirayet etmiş. Belirtiler forumda bahsedilenler ile aynı ( beyaz noktalar, balıkların silkinişi/sürtünme, iştahsızlık vs.vs.)
Ancak iki belirti var ki beni korkutuyor: Birincisi, yüzgeç diplerinde ve kısmen deride kan toplAmaları ile karşılaştım.
İkincisi, solungaçlarda kanama var. Solunum yaptıkça suya kesik kesik kan karışıyor.
Forumda belirtildiği üzere sıcaklığı 30'da sabitledim, tuz ilavesi yaptım ve "mikofish" adlı ilacı kullandım. Daha fazla ne yapabilirim bilmiyorum.
Yardımlarınızı acil olarak bekliyorum...
Saygılarımla.........
Gayet paylaşımcı olmuş. Balıklarınızın iyileşmesine canı gönülden sevindim. İnanın bana, ne demek olduğunu iyi bilirim çünkü.
Ama tavsiyede bulunan zat-a ( bizlerin öğrenemediği yöntemi için ) özel mesajla da teşekkür edebilirdiniz.
Sizinle aynı sorunu paylaşan yüzlerce kişi varken, acil çare ararken, arama motorudan "beyaz benek tedavisinin şonucu ve buna yönelik yöntemi" çaresizlikle ararken; çözüm: "Teşekkürler".
Umarım sizi kırmadan neden şikayetçi olduğumu anlatabilmişimdir. Hiç değilse Sayın Ali Öztürk'e ait tavsiyeye link kursaydınız.
Saygılarımla... ( ve yineliyorum, gerçekten sevindim, geçmiş olsun!!!)
Merhaba İshak Bey;
Ben sadece masa yüksekliğinin ne kadar olması meselesine tecrübemle cevap vereceğim. 1 metre yüksekliğinde bir masa yaptırmıştım. Akvaryumum yüksekliği ise 50cm. Burada bu verilere ilave olarak aslında en önemlisi sizin boyunuz. Benim boyum 1.70 küsür. Yemleme de sorun yaşamasam da, su değişimi, dekor değişimi vs. gibi icraatlarda kıt kanaat uzanabiliyorum akvaryumun tabanına. Boyunuz 1.80 ve üzeri ise 1m. yükseklik uygun olur, göze de hitap eder. Ancak ben boylarda iseniz, 80cm. i tavsiye ederim.
Ufak, ama önemli bir ayrıntıdır anlatmaya çalıştığım şey. Her temizlikte sandalye aramanızı, akvaryumun sağına soluna uzanırken aynı zamanda sandalyede dengede durmaya çalşmanızı engeller...
SAygılarımla....
Cevaplar ve ilginiz için teşekkürler....
SON MESAJLAR
- Pamuksu bursa98, 02:37
Akvaryum Dünyasından Haberler - Sobo Wp-628h Filtre Ses Sorunu okatti, 02:16
Filtreleme Seçenekleri - Sunsun 603 B Kullanıcı Deneyimleriniz 0rnn, 01:11
Filtreleme Seçenekleri - Apisto Borelli Yüzme Zorluğu Ucallak, 00:39
Hastalıklar ve İlaçlar - 500 Litre İçimde Kaldı Bitecek Bu Sevda frtdmr23, 00:16
Akvaryum Tanıtımı - Sıfırdan Akvaryum Yaptırmak sahinugurr66, 23:50
Yeni Üye Forumu - Apistogramma Kakadu Yem Yemiyor Urar, 23:26
Güney Amerikan Cichlidleri - Yeni Tür Önerisi nniiaa, 20:10
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 450 L Sump Veya Dış Filte rohembus, 18:01
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Cinsi GuppyPulpy07, 17:23
Cinsiyet ve Tür Belirleme - L144 Longfine Vatoz Hidro Dinamik, 16:50
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Melekler İçin Bu Sistem Yeterli Mi? Akvaryumcu_Doru, 15:54
Yeni Üye Forumu - Riparyum | Günce HunnicKhan, 15:01
Akvaryum Tanıtımı - Betamda Kuyruk Erimesi Mi Var? Riveraa, 14:42
Yeni Üye Forumu - Lampeye Killifish,pseudomogil Gertrude Akvaryumu √olkaπ, 12:50
Akvaryum Tanıtımı - Kayalık - Yosunlu Doğal Akvaryum Kurulumu 🪸 HunnicKhan, 12:07
Akvaryum Tanıtımı - Orta Amerika'ya Dönüş Frkn, 12:02
Akvaryum Tanıtımı - 144 Litre Akvaryuma Bitkili Blod Marry+ Tetra mmerttt, 07:13
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balığımın Kuyruğunun Düzelmemesi Giftsy, 03:36
Hastalıklar ve İlaçlar - Zeminde Leonardit Ve Zeolit Kullanımı efkango, 01:26
Yeni Üye Forumu - Eheim 2217 Çin-Alman ayrımı carrdesch, 23:41
Filtreleme Seçenekleri - Adım Adım Blackwater √olkaπ, 23:36
Akvaryum Tanıtımı - 5 Malavi Ciklet Cinsi Var Biri Yemiyor Yem Urar, 23:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Akvaryum Um Urar, 22:45
Yeni Üye Forumu - Sarı Prensesim Ağzına Yavru Aldımı Emin Değilim Kamilkaya, 22:22
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - 110 Litre Akvaryum Kurulumu Ve Bakteri Kültürü √olkaπ, 21:54
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Filtrasyon Urar, 20:51
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Akvaryumda Ev Bitkisi Leo, 20:13
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Gaziantep Nadir Malavi Ciklet Türleri Arıyorum Omerdrms, 19:56
Yeni Üye Forumu - Cam Rengi Frkn, 19:55
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Low-tech Akvaryum İçin Zemin Bitkisi Kınayu, 19:30
Bitki Türleri ve Bakımı - Betta Columnaris Şüphesi Ahsenn, 17:05
Yeni Üye Forumu - Yeni Akvaryum Kurulumu Hakkında mutlubaba, 13:50
Yeni Üye Forumu - Daha Önce Denizatı Besleyen Var Mı? Tortuga7, 13:27
Yeni Üye Forumu - Yavru Flowerhorn'um ÇınarTurhan, 11:39
Yeni Üye Forumu - Akvaryumdaki Vatoz Küpünün Üstündeki Garip Kabarcı egemenc, 04:28
Yeni Üye Forumu - Karides Akvaryumu Hakkında Sorularım Ve Kurulumum Tata, 22:14
Omurgasızlar - Betta Balığına Hava Sistemi Riveraa, 21:53
Yeni Üye Forumu - 40x40x40 akvaristsaglam, 19:20
Akvaryum Tanıtımı - Beta Kuyruk Erimesi Mi? GzmTnr, 16:19
Yeni Üye Forumu - Kurmak İstediğim 50 Litrelik Akvaryum Apses, 16:17
Yeni Üye Forumu - Pseudomugil Gertrudae Acemilere Göre Mi? 2023çiçek, 14:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Neocaridina'larım Neden Ölüyor? 2023çiçek, 14:19
Omurgasızlar - High-tech Bitkili Akvaryum Kurulumu İçin Tavsiye Giftsy, 04:46
Akvaryum Tanıtımı - 6 Litre Walstad Öneri ternapi, 00:51
Yeni Üye Forumu - İlk Defa Bitkili Akvaryum Kuruyorum harun reşit, 21:55
Yeni Üye Forumu - 30 Küp Akvaryumda Balık İnci Kefali, 20:27
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Işık Seçimi yyiImaz, 16:14
Aydınlatma - Akvaryum Kayıt Kuşak Can78, 16:13
Yeni Üye Forumu - Bitkiler Sağlıklı Mı Khatrom, 16:06
Bitki Akvaryumları Genel
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Erkek Kribensis Takaslık teksas_tombiks 04:08
- Bitki Çeşitleri emreemin 02:13
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 02:13
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 02:13
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 02:13
- Saf Kan Endler ENDLERIUM07 02:11
- Satılık Malzemeler-akvaryum-full Set 35 Küp Aporetti 01:51
- Satılık Afro Jalo Reef Yavrular-yemle Takas Olur thercan 01:37
- Ücretsiz Salvinia Cucullata EmrullahBoslu 01:08
- Hobiciden Kaliteli Bitkiler( Takasa Açık) sakal34 00:46
- Cryptocoryne Wendtii Flamingo sakal34 00:46
- Kral Ciklet - Albino Auratus - Lombardoi Kenyi Malawi market 23:54
- Kafalı Yunus Yavruları Malawi market 23:54
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 22:43
- 2 Yaşında Erkek Flowerhorn Yasarozen 21:24
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 20:59
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 20:59
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 20:59
- Flame Wood Kökler hll_aquascaping 20:59
- L144 Blueice Dişiler hero14 20:20
- Mikrofex-grindal-mikrokurt-sirkekurdu-izya Tubifex tuncaysargin 20:05
- 🌿 Makro➕️ Mikro➕ Excel🌲 Akvaryum Gübreleri kilic88 18:58
- Afra Coube AlisBaba 18:57
- Damızlık Tül Panda Çöpçü AlisBaba 18:57
- Medaka Yetiştirme Seti 5''''lik-10''''luk ternapi 17:21
- Artemia Kültürü+su Üstü Bitki Seti ternapi 17:21
- Ler Armatür Işık Aydınlatma yaguara 17:16
- 6 Çeşit Salyangoz livadi 15:37
- Pangio Kuhli Ve Frenatus livadi 15:37
- Yerli Üretim Apistogramma Trifasciata rhn35 14:56
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 14:37
- Rasbora Arıyorum Miller 14:37
- Türkiye Lepistes Evi -lepistesin Adresi!!! serkancilek 14:18
- Genç Damızlık Süper Red Shortfin ( Tülden Doğma ) SinanBulut 14:12
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 14:11
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 14:11
- Albino Cüce Vatoz Erkekleri Damızlık 500tl ferhattt 13:59
- Sarı Veya Mavi Karides Arıyorum ferhattt 13:59
- L144 Mavi Göz Pala Vatoz Kanlar FULL RED MEHMET 11:50
- Dophin C1300 Dış Filtre Sıfırdan Farksız Garantili FULL RED MEHMET 11:50
- Reeflowers Pearl Whıte Sand Kum 200 Kg FULL RED MEHMET 11:50
- Su Üstü Bitkileri Arıyorum Çankaya Bölgesi Bshkk 11:37
- Neolamprologus Multifasciatus fishhyy 11:33
- Canlı Mikrokurt Yem fishhyy 11:33
- Co2 Tüpü 6 Kg/8 Lt palankesli 11:27
- Apistogramma Agassizii Double Red Genç Damızlık Thunderbird 11:22
- Exel , Ramshorm , Bitki CevdetSERBEST 11:06
- Su Piresi 200 - 300 Adet 100 Tl CevdetSERBEST 11:06
- Moss Teli CevdetSERBEST 11:06
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 11:05
KULLANICILAR
- 23 Online Kullanıcı, 13 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.
