Metilen Mavisi Hangi Durumlarda Kullanılır?


birkayaydinÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2019
İl: Bursa
Mesaj: 7
birkayaydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2024 22:20
Arkadaşlar merhaba keyifli hobiler dilerim.

Metilen mavisi nasıl kullanılır ? Hangi durumlarda kullanılır ?

Bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 571
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2024 23:56
Merhaba,

Günümüzde artık birçok hastalık için etkili farklı ilaç ve ürün kullanımları mevcut. Belki amonyak yanması gerçekleşen bir balığa 30 dakikalık metilen mavili su ile ayrı bir kapta banyo yaptırmak etkili olabilir ancak ne kadar gereklidir tartışılır, şayet çoğu durumda tertemiz bir tanka bir an önce canlıyı aktarmak ve belki cok az miktar akvaryum tuzu eklemek de gayet iyi bir seçim. Bir de yumurta çıkarmak istendiğinde mantarlaşmayı önlemek adına kullanılabilmekte, yine ayrı kapta tabi, ancak alternatifleri var.

Onun haricinde ise zaten ana tanka hiçbir zaman dozlamayın. Bence hastalık özelindeki etkili tedavi yöntemlerini tercih edin.

+1: [T]240275,Laterthanbefore[/T][T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HOPPALAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2022
İl: Antalya
Mesaj: 528
HOPPALAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2024 01:38
Pek çok durumda etkin aslında, sadece almadan önce en yüksek seviyede saf olanını bulmanız gerekiyor. Ultra saf bir metilen mavisi tozu pek çok hastalıkta çözüm alternatifidir. Bizdeki ucuza satılanlar ile karıştırmayınız, bunların etkinliği oldukça düşük olduğu gibi stabilde değildir.

+1: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaterthanbeforeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 514
LaterthanbeforeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2024 02:38
[QUOTE=HOPPALA]Pek çok durumda etkin aslında, sadece almadan önce en yüksek seviyede saf olanını bulmanız gerekiyor. Ultra saf bir metilen mavisi tozu pek çok hastalıkta çözüm alternatifidir. Bizdeki ucuza satılanlar ile karıştırmayınız, bunların etkinliği oldukça düşük olduğu gibi stabilde değildir. [/QUOTE]

Kullanım talimatlarında 10 litre için 3 damla yazan kıytırık boyalı suları metilen mavisi diye satıyorlar
Metilenin boyama özelliği yoksa kesin boya var, tüm balık kepçelerim masmavi oldu :D
Metilen pahalı bir ürün mü acaba?
Kimyasal sonuçta...

Ben akvaryuma yeni canlı eklemeden önce aşılama yaptığım kaba 2 3 damla damlatıp balığı öyle ekliyorum.
Açıkçası uzun süre etki etmesi gerek vb diyenler var ama emin değilim.

Genelde 3 litrede bakılan japon balıklarının yanında yazık ölmesin diye satılan bir ürün gibi geliyor bana.
Azot döngüsünü sıfırlamak için sanırım 3 lt lik (bir günde içtiğim su kadar) kaplarda bakılan canlıların hayatta kalabilmeleri için mantıklı bir çözüm genede etik olmadığı çok açık...[EDIT]Laterthanbefore,2024-05-22 02:46:40[/EDIT]

+1: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4332
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2024 13:07
Metilen mavisi herkesin elinin alında bulunan, çok bilinen, kolay emin edilen, petshopların yanlış yönlendirmesiyle her durumda ilk seçenek olarak görülen bir kimyasaldır.

Saf toz metileni dozlamak kolay değildir. Yıllar önce bir veteriner arkadaşımın hediyesi olan 50 gram metileni defalarca sulandırmama rağmen hala seyreltebilmiş değilim ve gerektiğinde tekrar seyrelterek uyguluyorum.

Metilen mavisinin akvaryumda kullanımı yukarıda arkadaşların değindiği gibi sınırlıdır. Kesinlikle ana tankta sabit dozda sürekli kullanımı uygun değildir. Çünkü zayıf antiseptik olmasına rağmen bakteri döngüsünü ortadan kaldırır. Su düzenleyici olarak kullanılamaz. Amonyak yanığında ise nedene yönelik bir tedavi sunmaz. Hasta balığa uygulama yapacaksanız ayrı tankta uygun dozda yaparsınız. Yumurtaların mantarlaşmaması için de kullanırsınız.

Ben metilen mavisini en kolay ulaşılabilen seçenek olarak hasta balığa karantina tankında uygularım, yeni balık eklemede kısa süreli banyo olarak uygularım, kepçe vesaire ekipman dezenfeksiyonunda kullanırım. Beyaz benekte ve diğer mantar hastalıklarında doğrudan etkisi olduğu söylenir. Başka da bir etkisini göremiyorum.

Beğenenler: [T]220207,ShowaSanshoku[/T]
+1: [T]240932,Ehtiyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EhtiyarÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2023
İl: Kocaeli
Mesaj: 343
EhtiyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2024 13:38
Merhaba, metilen mavisi ne yazıkki piyasada 0,5 ve1,5 luk çözeltiler hâlinde satılıyor bir kısmının üzerinde ise kaçlık olduğu bile yazmıyor takdir edersiniz ki ikisi arasında üç katlık bir fark var uygulamada farklı sonuçlar alınmasının temel sebebi bu diye düşünüyorum.
Safını bulma kullanma gibi girişimler kötü sonuçlar doğurabilir. Geçmişten beri antiseptik ve dezenfekte amacıyla kullanıyoruz, özellikle beyaz benekte ve yeni balık karantinasında, artık yeni etkili ilaçlar çıktı pek kullanım alanı kalmadı diyebilirim.
Son olarak metilen mavisi boyar, çok fena boyar. Ana tankta, bitkili tanklarda,velhasıl karantina tankı haricinde hiç bir yerde kullanılmamalı, bitkilerin hücre duvarlarını boyuyor. Zaten biyoljide olsun sanayide olsun farklı amaçlarla boya olarak kullanılıyor. Elbette son kullanım tarihi geçmiş ürünler kesinlikle kullanılmamalı. Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir