ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
mstf26131
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
124
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
03 Mart 2015 17:55
Son Ziyaret:
13 Ocak 2021 15:24
Toplam Mesaj:
493 [0.15 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa Erbay
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Eskisehir
Meslek:
Öğrenci
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[img]https://www.akvaryum.com/Forum/imzalar/172026.jpg[/img] Mustafa Erbay - Eskişehir / Kocaeli - İnstagram@erbvy

SON 10 MESAJI

Bitkilerdeki Dengesizlik
Merhaba,durum hala aynı, riccialarda, montecarloda gelişim iyi, fotosentez gözlemliyorum hatta ricciada baya fazla var. Sp.japanda hızlı gelişim gösteriyor ama diğer tüm bitkiler yavaş. Sp.japanı ve ricciayı çıkarıcam tüm gübreyi onlar tüketiyor diye düşünüyorum. Gelişimi yavaş olan bitkilerin tabanına taban gübreside yerleştirdim ama bişey değişmedi.
Monte Carlo İçin Taban
Azot dediğiniz nitrat gübresi oluyor zaten, DIY olarak satılanlara pek güvenmiyorum ben, toz halde alıp kendiniz yaptıysanız içeriğinden oranlarından eminseniz güvenle kullanabilirsiniz ben kendi yaptığım gübreleri kullanıyorum. Potasyum, fosfat, azot yanında demir ve mikro elementte lazım. Bunları yapması biraz daha zahmetli, ben şuan onları da DIY olarak kullanıyorum ama güvenemiyorum yinede tam anlamıyla iş yapıyor mu yapmıyor mu anlamıyorum. Hazır olarak almak isterseniz ben Seachem markasının demir ve mikro element gübrelerini öneririm, daha uygun fiyatlı sorarsanız Reeflowersta kullanmıştım zamanında memnun kalmıştım.
Bitkilerdeki Dengesizlik
Dediğiniz gibi ADA ve Tropica bu işin liderleri tropica kurulumlarından makalelerinden benimde illaki öğrendiğim uyguladığım şeyler oldu ama Tropica genelde tüm örneklerini T5'ler üzerinden vermiş ve düşük desteklide olsa CO2 kullandığı tanklara göre yapmış tavsiyelerini.

Armatürüm dimlenemiyor malesef ama şöyle ayarlıyorum, armatürlerde kullandığım driverlar 6-12watt arasını çalıştırabiliyor toplam 3 armatürüm var her biri 12w bende ledlerin bacaklarına kablo geçirerek akımın ledden değil kablodan geçmesini ledin sönmesini sağlıyorum, gücü o şekilde düşürüyorum yani. Armatürler aslında 70cm büyük akvaryumum için yapılmıştı. Yani 30cm'lik bir küpte tek armatürü kullandığım takdirde 6ledden fazlasını kullanamıyorum çünkü armatür 60cm diğer ledler akvaryumun dışında kalıyor. Eskiden bu tasarruflu lambalar ile de güzel sonuçlar aldığım için bide böyle denemek istedim tavsiyeniz üzerine. Ve teşekkür ederim hem öğrencilik yapıp hem ev hem akvaryum geçindirmek zorlasa da elimizden geldiği kadar yapıyorum[:)]

3x7w'lık kurulumda ışık gücü çok fazla evet ama ışıklar hakkında renk sıcaklığı olsun lümen olsun dalga boyu olsun led cinsi olsun pek bi bilgi vermemiş, orda dikkatimi çeken nokta ''ışıkları açmadan önce %100 su değişimi yapmak'' ve ''CO2, O2 ve klor bakımından zengin sular algler için olumsuz bir ortam yaratır'' gibi şeyler söylemiş. Az veya dengesiz CO2'nin yosuna sebep olduğunu biliyodum ama diğer söyledikleri hakkında pek bi fikrim yok.

Bu ADA armatürlerindeki 7000-8000kelvin oranı bir aralar forumda da tartışılmıştı evet ve bildiğim kadarıyla ADA armatürlerinde powerled değil smd led kullanıyor. Powerlede göre watt başına verdiği lümen oranı daha az ve dalga boyunu seçmek/ayarlamak daha zor. Rrda da kafamı kurcalayan nokta G601 modeli atıyorum, 60x30x18h dan 60x30x45h a kadar tanklara uyumlu denmiş. Arada nerdeyse 30cm yükseklik farkı var hem 18h hem 45h'a nasıl yeterli gelebiliyor bu model? Tamam 18h'a yeterli hatta belki fazla bile ama bu durumda 45h'a az gelmesi lazım. Eğer dimlenme mevzusu varsa bu ledlerde yada başka türlü güç kısma seçeneği varsa bişey diyemem. Ve yine ADA armatürlerin dalga boyları hakkında bi grafik paylaşmış attığınız sitede, orda da fotosentezin en iyi şekilde meydana geldiği 400-450nm arasına uyuyor bu armatürler ama 650-700nm arasında zayıf kalmışlar ve fotosentezde en az kullanılan 550nm civarında olan yeşil ışığı bolca içeriyor. ADA biraz kafa karıştırıcı işler yapıyor[:)]
Bitkilerdeki Dengesizlik
Rahman bey üşenmeden uzun uzun cevaplamışsınız teşekkür ediyorum, kurulumlarınızda çok başarılı elinize sağlık. Bende zamanında yüksek destekli bikaç kurulum yaptım, hepsi bu 30x30x30cm küp tankla oldu ve hepsinde bu armatürü kullandım, bu armatürden elimde 3parça var ve her biri 12watt(başka bir akvaryum için yaptırmıştım aslında ama kurmak nasip olmadı) ve her birinin gücünü 6watt'a kadar düşürebiliyorum. Bundan önceki kurulumumda cuba, sp belem, tonina fluviatilis gibi zor diyebileceğimiz bitkileri aynı armatürle 10watt ışık gücü kullanarak çok rahat bir şekilde yetiştirdim, zaten ledler ile su seviyesinin birbirine yakınlığı 1-2cm civarı, yani öyle çok yüksekte durmuyor ve ışık tabana inene kadar fazla dağılmıyor. Bu eski kurulumumda makro gübrelerim yine kendi yapımım olan gübrelerdi ve yine potasyum nitrat ve mono potasyum fosfat kullandım. Diğer kurulumlarımın tek farkı mikro ve demiri hazır markalı ürünlerden kullanıyordum (reeflowers). Bundan önceki kurulumlarım hep test kiti olmadan ilerledi ve bunuda öyle ilerletmeyi düşünüyorum çünkü dediğiniz gibi test kitleri ateş pahası. Öğrencilikle meşgul birisi için çok zor, deneme yanılma yöntemi ile ilerlerim diye düşünüyorum.

Evet bahsettiğim lümen oranı o verdiğiniz oranlar, watt oranlarını tropica kendisi mi verdi bilmiyorum ama genel olarak watt miktarıda dediğiniz gibi kabul edilir.

Mustafa abinin üstüne basa basa söylediği powerledlerde düşük destekli tanklarda 0.20watt, yüksek destekli tanklarda 0.40watt değerleri geçilmemesi gerektiği. Forumda geçildiği taktirde genelde yosunla boğuşan tanklar gördüğümüz için açıkcası bende bu değerleri geçmeye çekiniyorum ama tavsiyeniz üzerine aydınlatmayı 9w 840lümenlik 6500K bir tasarruflu ampul ile değiştirdim. Dalga boyu olarak benim armatürümden daha fakir ama watt ve lümen değeri daha yüksek, aynı zamanda mikro ve demir gübresinden de şüpheliyim ama onları şuanlık değiştirme şansım yok gibi.
Bitkilerdeki Dengesizlik
Evet haklısınız birçok parametre mevcut o yüzden konuda detaylıca belirttim diğer parametreleride ama sizin bu verdiğiniz örnekler florasanlar üzerinden. Florasanlar ve powerledler bambaşka konular, en basitinden florasanlarda yapılan litre/watt oranı powerledde yapıldığında yosundan geçilmez bi akvaryumunuz olacaktır muhtemelen. Sizin alıntınızda da belirtildiği şekilde dalga boyları en önemli noktalar, kullandığım powerled armatürde bu dalga boyları dikkate alınarak toplanmış bir armatür, bana göre Türkiyede bitkili akvaryumda powerledin öncüsü olan Mustafa Kalın(darkaura) tarafından hazırlandı, armatüre güvenim tam zaten daha öncelerden de çok güzel ve sorunsuz bitkiler yetiştirdim bu armatür ile. Bahsettiğim lümen hesabınıda tropicadan alıntılayarak söylüyorum kendi düşündüğüm/bulduğum bi oran değil tropica nın önerdiği bi oran. Powerledler, dalga boyları, kelvin değerleri, lümen/watt değerleri hakkında detaylıca bilgi şu konuda paylaşılmış zaten defalarca baştan sona okudum aydınlatmayla ilgili bi sorun olduğunu düşünmüyorum ama yinede tavsiyelere/önerilere açığım bu konuda da. [url]https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480_sn1.asp[/url][EDIT]mstf26131,2018-12-11 18:11:07[/EDIT]
Bitkilerdeki Dengesizlik
Watt hesabı yapmak doğru sonuçlar vermiyor genelde, lümen hesabı ile veriyorum ışığı, watt hesabı yaparsakta powerledde litre başına lowtech tanklarda 0.15-0.20watt öneriliyor o hesapla veriyorum ışığı. Yetersiz gelse ilk tepkiyi montecarlolar vermez miydi sizcede?
Bitkilerdeki Dengesizlik
[b]Tank :[/b] 30x30x30cm net 20litre civarı su vardır.
[b]Işıklandırma :[/b] 6w powerled. 4soğuk beyaz, 1deep red, 1uv mor
[b]Filtre :[/b] Ufak karidesleri çekmeyecek, yeterli akıntıyı sağlayacak şekilde bir iç filtre. Hava hortumu yok, hava vermiyor sadece su yüzeyini dalgalandırarak oksijen kazandırıyorum suya.
[b]Bitki Türleri :[/b] Bacopa, palustaris(emin değilim buna benzettim), staurogyne repens, emersten yetiştirmeye çalıştığım helferi, sp japan, monte carlo, moss ball, fissidens moss, cameroon moss, riccia, ismini bilmediğim fotoğrafta olan kırmızı bir bitki ve yine ismini bilmediğim su üstü bitkisi(bunu test amaçlı eklemiştim şuan çıkardım).
[b]Gübreleme :[/b]EI methodunu kullanıyorum makroları kendim yapıyorum (potasyum nitrat ve mono potasyum fosfat ile) mikro ve demiri başka bir hobiciden aldım onlarda DIY.
[b]Taban :[/b] Sadece hagen kum ve çok az miktarda lav kırığı.
[b]CO2 :[/b] Kullanmıyorum.

Arkadaşlar herkese iyi forumlar, başlıkta da belirttiğim gibi bitkilerde bi dengesizlik var. Tankım baya karma oldu en kolay türlerden tutun da orta zorlukta diyebilceğimiz türlere kadar birçok tür var. Bikaçının ismini dahi bilmiyorum. Belki bunun etkisi olabilir diyeceğim ama kolay bitkiler yerinde sayarken zor bitkilerin hızla gelişmesi iyice kafa kurcalıyor. Gübrelemede makrolardan şüphem yok şahsen kendi yapımım, oranlarını biliyorum ve fazla fazla kullanıyorum zaten eksik geleceğini sanmıyorum. Onun dışında mikro ve demir eksik geliyor olabilir mi? Öyle olsa monte carlo tabanı nasıl kapladı bu şekilde, riccia fotoğrafta gözüktüğü gibi nasıl fotosentez yapıyor, sp japan henüz en yenileri olmasına rağmen nasıl böyle yayıldı?

Gördüğüm kadarıyla sorunlardan bahsetmem gerekirse,
[b]1)[/b]Palustaris diye düşündüğüm bitki nerdeyse 1ay olacak ama gelişme sıfır. Uçlarında da beyazlaşmalar olmaya başladı.
[b]2)[/b]Bacopada aynı tarihte eklendi oda 1ay olacak nerdeyse onda da gelişme sıfır, yapraklar biraz yamuk, ama renk kaybı vs gözlemlemedim.
[b]3)[/b]Repenslerde 2farklı yerden gelme ilk repenslerim diatom yüzünden çok kötü duruma gelmişlerdi diatomu atlatınca 2.postayı ekledim eskileride atmadım ama ne yenilerde ne eskilerde bi gelişim yok. 2.posta ile gelen repensler emers olabilir çünkü gövde ve yapraklar tüylü tüylüydü geldiğinde ilk defa böyle sucul bi bitki gördüm.
[b]4)[/b]Helferilerde 2.posta repensler ile birlikte aynı yerden geldiler onlarda geldiğinde hiç helferiye benzemiyorlardı ama zamanla benzemeye başladılar.
[b]5)[/b]Monte carlonun gelişmesini hiç beklemezdim sonuçta CO2 yok ama gelişti ve nerdeyse kapladı tabanı. Yinede bazı yaprakları daha açık renkte.
[b]6)[/b]O su üstü bitkisini test amaçlı ekledim, yeni sürgünler verdi ama onunda zamanla bazı yaprakları sararıp beyaza yakın bir hal aldı.
[b]7)[/b]Fotoğrafların birinde sol arka köşede micralar var o tankın eski hali, o zamanlarda bile micraların uç yaprakları beyazlamış haldeydi.
[b]8)[/b]Camlardaki yosunları bilerek temizlemedim, neritelerim, karideslerim ve yavrular için besin kaynağı olması açısından.

Fotoğraflarıda ekliyorum sorunları daha iyi görebilmeniz adına. Konu biraz uzun oldu, detaylarıyla açıklamaya çalıştım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181612031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181610481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181610001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181609081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181609221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181610151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181611111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181612531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181614321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/172026/111220181613291.jpg[/IMG][EDIT]mstf26131,2018-12-11 17:15:22[/EDIT]
Karidesler Bitkili Sahibi Yapıyor! -sorularım Var
Suda bekletilip kaynatılmasına rağmen oluyor köklerde bu beyaz pamukçuklanma tarzı şeyler ama kökle alakası olmayan başka bi sorunda olabilir emin değilim. Filtre süngerinden kaynaklanacağını hiç sanmıyorum. Eğer araştırıp başka bilgiler bulamadıysanız temizlendiği kadar manuel temizleyin gerisini karideslere bırakın bence.
Karidesler Bitkili Sahibi Yapıyor! -sorularım Var
Bu bahsettiğiniz beyaz pamuksu yapı kullandığınız kök üzerinde de varmı? Yeni kurulumlarda kökler böyle beyaz pamukçuklanma yapabiliyor, zararsız, vatozlar karidesler temizler.
Karidesler Bitkili Sahibi Yapıyor! -sorularım Var
Evet Plant Elixirde nitrat yok demir var ama oda az miktardadır tahminimce. Canlılar gelene kadar 20 damla şeklinde devam edebilirsiniz 20 damla 1 ml yapıyor zaten ben önerilenin 4-5katı gübre veriyodum canlılar yokken bitki yoğunluğum fazla diye hiçbir şekilde gübreden kaynaklı yosun görmedim, canlılar varkende önerilenin 2katına kadar çıktığım oluyo bitki yoğunluğum fazla olduğu için ne karideslerim ne de salyangozlarım etkilenmedi şuana kadar bu durumdan. Gübreleme konusu benimde eskiden kafama takılan en büyük sorundu, çok büyütüyodum ama şu konuyu okuduktan sonra [url]https://www.akvaryum.com/Forum/nasil_sivi_gubre_hazirlanir_k888540_sn1.asp[/url] fazla büyüttüğümü anladım, 3-5ml fazlaymış azmış, fazla gelirse canlılara zarar verirmiş vs. takılmamak gerekiyor (bunu dedim diye de aşırı dozaj yapmayın[:)]), yurtdışında çay kaşığıyla çorba kaşığıyla toz halde gübre verenler var.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.