f0 balıklar hakkında.


franticÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 312
franticÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 16:29
Hiç F0 sahibi olmadım ancak okuduğum kadarıyla ithal edilen türlerin hepsinin sertifikalarında "wild" ibaresi bulunmuyor. Buradan anladığım hepsi direk gölden çıkıp gelmiyor. Wıld ibaresi bulunanların ise vahşi olup olmadıkları ayrı bir konu. Tanganyika Gölü'nün kenarlarında açılan göl suyuyla beslenen çukurlar, göletçikler de dinlendirme tanklarından ziyade üretim tankını andırıyor. Ayrıca F0 sertifikası da bana göre yeterli kanıt oluşturmuyor. Zira ülkemizde ithalatçıların sertifika düzenlemeleri zorunlu değil ve ihracatçının düzenlediği, üzerinde alıcı satıcı ve balığın cinsinden başka bir şey yazmayan bir kağıt parçası ne denli kanıt oluşturabilir. Makaledeki renklendirme olayına gelirsek haklılık payı var bence. Geçen hafta bir üretimhaneye (kuş,tavuk, balık ne ararsan var) gittim ve hayatımda ilk defa tek renk (pembe, turuncu, mor) muhabbet kuşu gördüm. Nasıl olduğunu sorduğumda tüy dökme zamanlarında yeme karıştırılan bir madde sayesinde hayvanın renk pigmentleriyle oynanabildiği söylendi. Bu şekilde bir uygulamanın balıklarda da kullanılabilmesi mümkün.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlparslanEÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2012
İl: Bursa
Mesaj: 275
AlparslanEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 16:49
Peki nasıl oluyor da balıklar bu güzel renkleri muhafaza edip yıllarca aynı güzellikleriyle yaşayabiliyor?
İçinizde f0 ile f5 olanı ayıramam diyen var mı?



vuslat2013-03-26 17:14:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert AykutaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9583,1[/B] [B]8635,3[/B]
Kayıt: 17/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 483
Mert AykutaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 17:01
Konu bu sekilde uzayip gider kabul etmek isteyen eder istemeyen etmez.Forumdaki saygin olarak nitelendirdigimiz kisiler kim? Zaten sizler itimat etmek istediginiz birilerinin sozunden baska birinin soylediklerine inanmamak uzere kendinizi sartlamissaniz biz burda bosuna kendimizi yorup kafa patlatiyoruz.Sordugum sorularida etraflica bir dusunup yanitlaybilen bir kisiyi goremedim henuz,görebilcegimide sanmiyorum.Sen sizleri dusundurmeye yonelik nitelikte sorular sordum.Tecrubelerden yararlanmak kadar hatta daha fazla tecrube etmek onemlidir.cok saygin arkadaslarimizin bazi durumlardaki dusuncelerininde yanlis olma olasiligi cok yuksek olabilir.Oncelikle sizin aklinizin almadigi bir seyi cok tecrubeli bir arkadasin kanit olmadan sadece boyle oldugu tezini ortaya atmasi ne kadar sizi ikna edici olucak? Zaten siz aklinizin almadigi bir duruma 1 2 sozle ikna olcaginiza inaniyorsaniz tecrube sahibi degerli arkadaslarimizin da bir sey solemelerine luzum yok nasil olsa inanicaksiniz.Zaten insanoglu her zaman inanmak istedigine inanmistir Turk milleti olan bizlerde her zaman hazirciligi secip bilgi sahibi tecrubeli arkadaslarin onumuze birseyler sunmasini beklemisizdir kendimiz tecrube etmek yerine.Sonrada basi agriyan hep biz oluruz.Simdi forumda guven kazanmis tecrubeli bir hobici arkadasim benimle ayni sekilde dusundugunu ifade etse birsey degisicek mi? Insanlar neye inanmak istiyolarsa ona inanmaya devam edecekler merdoo2013-03-26 17:35:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

franticÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 312
franticÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 17:13
Alp Bey anladığım kadarıyla konuya verilen cevaplar sizi yeterince tatmin etmedi. Peki bizler bu durumda saygın olmayan ve güvenilmez mi oluyoruz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlparslanEÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2012
İl: Bursa
Mesaj: 275
AlparslanEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 17:19
[QUOTE=frantic]Alp Bey anladığım kadarıyla konuya verilen cevaplar sizi yeterince tatmin etmedi. Peki bizler bu durumda saygın olmayan ve güvenilmez mi oluyoruz?[/QUOTE]

 
Hayır bunu kastetmedim. Yani satıcısının lafına yada bir tane a4 çıktıya  inanıp f0 balık alınmaz. Bir balığın f0 olup olmadığını balık kendisi gösterir satıcısı göstermez. 



Burda 20 yıldır balık çıkarmanın yasak olduğu yazıyor. arama yapın yine bu forumda başka bir konuda 1.5 yıl yazıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 17:50
[QUOTE=HAKAN EFE]
1)Bu balıkları ithal eden yerli firmalarımız yerine gidip görerek mi ithal ediyor?
Kayserideki LD akvaryum sahipleri göle gitmişlerdi forumu biraz takip etseydiniz sorduğunuz soruların bazılarının cevabını bulurdunuz aslında. Ben size ithalat yapan akvaryumcuları sayıyım isterseniz

1)LD akvaryum (kendilerinin bildiğim kadarıyla gölde kendi balık toplama merkezleri var) http://www.akvaryum.com/Forum/ld_akvaryum_tanganika_golunde(golun_Icinde_video)_k544478.asp
2)deepsea pet center
3)tanganyika akvaryum
4)diamond akvaryum


[/QUOTE]

Yukarıda da bahsettiğim gibi;
Bahsettiğiniz firmlar balıklarını afrikadan getiriyor olabilirler, hatta bahsettiğiniz gibi orada gölün içinde balık toplama merkezleri de olabilir ki zaten bir böyle bir merkezleri var ise lütfen kimse oradan aldıkları balıkların f0 olduğunu iddia etmesin. Balık toplama merkezi , boylandırma havuzu vb. diye bahsettiğimiz tesisler tam olarak bir çiftliktir. Ben bahsettiğiniz firmanın böyle bir tesisi olduğunu bilmiyorum sizin demenize cevap olarak belirtmek istedim.

Şimdi şöyle bir örnek vereyim siz Van'dan saf bir çift van kedisi alıp yada Sivastan kangal alıp, avrupaya çıkartıp bunlar yerel bakın orijinleri belli diyerek onları f0 diyerek satarsanız; bunlar vandan-Sivastan geldi safkan canlılar derseniz (ki afrikadan gelen balıklar bu şekilde satılıyor) satıcı olarak büyük yanılgıya düşmüş olursunuz yada bunu gerçekten bilinçlice para kazanmak için yapmış olursunuz. Çünkü safkan üretilen bu canlıların hepsi kontrol altında üretilmektedir. Ve bu malawi için de böyledir tangikyana içinde böyledir. Ne kadar büyük göller olsa da aslında çok küçükler. Biz sadece Türkiye olarak sürü halinde milyonlarcası bir arada yaşayan hamsi, sardalya sürülerini tükettik koca denizde. Bu ülkelerin de bütün dünyaya gönderim yapıldığı düşünülecek olursa kaç para vermiş olursanız olun gelen balığın bir çiftlik balığı olduğunu idrak etmek çok zor olmasa gerek.

Ayrıca bahsettiğiniz gibi forumdan videolarıda izledim balıklar gayet barakaların içinde bulunan akvaryumlardan seçiliyordu, yine aynı tesiste torbalanıp straforla bantlanıyordu. Hiç üretim prosesinde bulundunuz mu bilmiyorum ama fiziksel bir konveyor olmasada mantıken tamamen bir üretim bandı şeklinde işleyen bir tesisti. 

Malawi olsun, tangikyana olsun bu göllerin hepsi koruma altındadır hatta tangikyananın  bir bölümü de milli parktır. Zaten Tanzanya gibi hint denizinde hatırı sayılır derecede çok ve büyük orkinos çiftlikleri olan bir ülke için tatlı su balığı üretmek çok zor olmasa gerek. ( tecrübeyle sabittir)

Emin olun f0 canlılar bir ülkede yaşayan insanlara ciddi bir ekonomik gelir sağlıyorsa ve konu Afrikaysa ve bu göle kıyıları olan bir kaç ülke varsa kaynak sınırlıysa her devlet daha fazla nemalanmak için bu kaynağa hücum ederdi,  bunun önlemi alınmamış olsaydı bu güne kadar f0 diye aldığımız balık türlerinin çoktan soyu tükenmiş olurdu. Ama ekonomik olarak değerli olan bir meta üretip çoğaltabilecek bir şeyse, bunu üretip çoğaltmak ve bunları pazarlamak çok daha kolay gözüküyor. Gelen evrakların üzerinde vahşi yazması pek bir anlam ifade etmiyor. 

Ayrıca sertifika diye bahsedilen safsatanın hiç bir anlamı yoktur. Uzunca bir müddet orkinos avı yapan bir firmada faal olarak denizde çalıştım, yakalanan canlı orkinosların ülkeye sokulması için gerekli olan vahşi hayvan belgesini de bir çok kez gördüm. Her canlı için onlarca sayfa evrak gerekmekte. Bir A4 kağıdına yazılmış wild ibaresi, bir veteriner onayı ne yazık ki, maalesef, mamafih hiç bir anlam taşımıyor.

Burada esas önemli olan konu benim balığım ithal, ben daha çok para verdim, renkleri daha güzel, balıklarım f0 demek sadece benim boyum sizden daha uzun demek oluyor yani biraz egosal birşey.

Kardeş olmayan anne babadan üretilen üretilen balıkları yani akraba olamyan balıkardan bir üretim prosesi uygularsanız emin olun ithal gelen balıklar kadar renkli canlı sağlıklı balıklarınız olmuş olur.
ÖvgüKavas2013-03-26 17:51:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert AykutaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9583,1[/B] [B]8635,3[/B]
Kayıt: 17/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 483
Mert AykutaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 18:12
Cok guzel bir konuya deginmissiniz o kadar cok sey yazdimki birsey vardi aklimda unuttugum dedigim ve sayenizde yazmam gereken o seyi hatirladim.Madem bu baliklar gollerden toplaniyor denizlerde bile neslibtukenmekte olan bircok canli varken biz ve bizim gibi yuzlerce ulkeye ihrac edicek ve bunu her ay yapacak baligin suyu nerden geliyor bence tanganyikadan degil olamazda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

admire01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2011
İl: Adana
Mesaj: 1154
admire01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 23:15

Arkadaşlar bu konu şuna benziyor Albino kipili veya Kriza gold olayına niye diyecek olursanız bu iki balık resmen ticari yaratılmış mankenler birileri bu ünlülerin üzerinden para kazanacak hobiciler f0 diye f1 diye ayrım yapmaz ayrım konmuşsa mutlaka ticari boyutu vardır bu akvaryum hobisinde böyle göldenmi akvaryumdanmı tek fark fiyatı ama ne komikki ikiside akvaryuma giriyor bu traji komik bir olay bırakalım f0 gölde kalsın şuan kıtlıkmı varki göle gidiyoruz bırakalım balıklar vahşi doğalarında dursunlar akvaryumda yaşayanlarda akvaryumda kalsın doğalarını bozmıyalım jaguarı ormandan alıp getirmenin bir anlamı yok kediyle yetinmeyi bilmek lazım ticari boyutunun dışında zaten illaki f0 istiyorum diyen vatandaş sadece hobi için besliyecekse zaten o gider afrikadan kendi alır o balığı merak etmeyin gerisinin çoğu ticari hobicilerle ticari balık besleyenler hiç bir zaman anlaşamaz arkadaşlar bende yavru balık alıyorum fakat f1 balığıda f0 diye satmıyorum ama ilanlarda eminim önüne gelen f0 yazıp duruyor arkadaş yazmış işte gerçekleri uzatmanın anlamı yok resimler konuyor fotoğraflar çekiliyor ithalatı ispatlamak için kaldıki havuzdanda alıp getirseler gölün kenarında resim çekmek sandala binip poz vermek eminimki göldeki balığı yakalamaktan daha kolay bir iştir. iyi hobiler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 23:25
Ah ah daha öncede benim bir yazım vardı niye herkes F0-F1 satıyor diye.Hiç duydunuzmu F2 satanHep ticari bu işer hep.Yüzlerce ülke var.Ve bu yüzlerce ülkede onlarca ithalat yapan firma var.Ve bu firmalar yüzlerce belki binlerce balık alıyor.Yani akıl var mantık var bu kadar F0 kime yeterHepsi kandırmacadan ibaret.F0 yok.Ama ne desen boş.İnsanlar seviyor kandırılmayı ve özel hissedilmeyi Sadrazam2013-03-26 23:26:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

admire01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2011
İl: Adana
Mesaj: 1154
admire01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 23:34
Hatta belkide çoğu F0 diye alınan balıklar belkide f2-f3 tür hani o havuzlardan gelen anaçlar varya f0 diye :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cief17Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 542
cief17Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 12:38
Artık F0 balık olmadığı aşikar,kimse kendini kandırmasın veya bundan rant sağlamaya çalışıp hobicileri kandırmaya çalışmasın. Artık insanlar araştırıyorlar,ellerinin atında internet gibi bir derya var. Ayrıca bir süredir National Geographic  kanallarında yayınlanan belgesellerde bunu ifşa etmiş durumda. Sürekli tekrarlayan yayınlarda Afrika ve Asyadaki balık üretim çiftliklerini görüyoruz. Balıklar çiftlik havuzlarında üretip dışarıya pazarlanıyor. Bu kadar basit. Direk gölden alınıp satılan balık yok. Mert Bey'in ileri sürdüğü fikir çok mantıklı. Artık  F0 balık terimi yerine ithal balık terimi kullanılsın. O zaman hiç bir itirazımız olmaz. Forumda F0 balıklarım diye tanıtım yapanları yada F0 balıklarını veya onların yavrularını sayısız poh pohlamalarla satmaya çalışanları sadece ekranın karşısından kahkahalarla izlemekle yetiniyorum. Buna rağmen unutulmamalı ki, bu gerçeği artık bilen bilmeyen herkese duyurmalı ve tüm hobici dostlarımızı bilgilendirmeliyiz. Artık masum insanların kandırılmasına göz yummamalıyız. Neymiş, F0 yada gölden çıkan balık diye birşey yok, yabancı çiftliklerde yetiştirilip göl balığı diye yutturulmaya çalışılan "ithal balıklar" var.
Sevgiler, Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 12:41
Ben bu fo olayına bukadar bağlanılmasına birtürlü anlam veremiyordum bu konuyla birlikte fo olayı bitmiştir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1011
HAKAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 21:06
Bence kesinlikle ithalat yapan firmalar buna açıklık getirmeli. Hala bu konulara cevap yazmamaları tedirgin ediyor insanı. F0 besleyen arkadaşlarda yorum yapmamış ya bizimkiler F0 değilse diye tedirginler herhalde:) F0 mıdır değil midir bilmem ancak şöyle bir durum var ki ithal gelen balıkların formları şahane oluyor buda insana acaba cidden gölden geliyor olabilir mi dedirtiyor. Bazen görüyorum duboisilerin 2-3 parmak kalınlığında bantları oluyor işte diyorum duboisi bu ister F0 olsun ister olmasın. 

Sonuç olarak bu konuda ithalatçı firmalardan bir cevap gelmeli diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 22:20
Kalınlıkları yada renkleri tabi düzgün olacak çünkü bu balıklar üretilirken baskın genleri one çıkan hayvanlar seçilip çoğaltılıyor. En iyi çizgili, en büyük, türüne özgü en iyi ornekler seçilip ANAÇ balık olarak ayrılıyor ve bütün balıklar bu balıklardan üretiliyor. Doğal yaşamında sadece iki, dört günde hatta haftada bir beslenen balıklarda boyle bir kondisyonun olmasi pek kolay degil. Kültür Levregi ve deniz Levregi arasındaki fiziksel farkları göz önüne alın. Tamamen aynı mantık.

Eğer f0 diye gördüğünüz balıklar gercekten fiziksel olarak kondisyonları cok iyi ise bu baliklardan daha cok şüphelenmek gerekli. Malesef biz ooooo f0 farkı iste diyoruzmgorunce.

Aslinda Yukarıda ki mesajimdada belirttim aller gen ( çoklu gen)konu. Baliklarinizi uretirken baskın olanlarını surrekli secerseniz ve her sürgünde akraba olmayan bir erkeği koloniye katip yavruları bunlarla ciftlestirirseniz 3-4 kusak sonra ithal gelen balıklar kadar iri rengi ve çizgileri güzel ve saf bir ırk yaratmış olursunuz.

Türünün en iyi özellikte olan yavrularınızı ayırın damizlık altı boya getirin koloninin geri kalanını elden çıkartın, damizliklar dahil sadece tercihden elinizdeki dışı yavruları tutun. Sonra elinizden çıkarttığınız balıklara kardes yada akraba olmayan yine türünün güzel erkeklerinden bir iki tane alın, tekrar yavru alınca damizliklari ve erkek yavruları tekrar satıp yeni yine akraba olmayan türünün güzel bir kac erkeğini alın ve bu yöntemi 4 - 5 kusak uyguladığınızda Afrika'dan gelenlere tas çıkartacak bir koloniniz olsun. Tecrübeye sabittir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir