f0 balıklar hakkında.


bbevrenÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 50
bbevrenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 16:27
Merhaba, Simbarashe. 
Sorularıma vereceğin cevapları ciklet sevenlet sitesinde yayımlamak istiyorum. Öncelikle zaman ayrdığın için teşekkür ederim. Bize kendinde, tropikal balıklarla ilgili geçmişinden ve ilginden bahsedermisin? Zambia ve Tanzanyada üretim çiftlikleri tarafından ve gölden yakalanan balıklar nasıl bir aşamadan geçiyor ve biz bu balıkları nasıl akvaryuma alıştırmalıyız. Akvaryumda sıkça karşılaştığımız tropikal balıkların hastalıkları vahşi yaşamlarındada oluyormu sıklıkla? 

48 yaşındayım Mpulungu'da doğdum. 6 çocuğum var hiç bir zaman bir akvaryum kurmama zamanım olmadı daha doğrusu gerekde görmedim.  3 yıldır meyve ithalatı yapan şirketimi işletiyorum ondan önce 24 yıl  çeşitli balık üretim çiftliklerinde görev aldım temizliğinden ithalatına kadar birçok statüde bulundum. Aslında bu postada balıklara ilgimden çok bu işin ticari yalanlarından bahsetmek istiyorum bu işle hala ilgilenenler bunu okuduklarında ki hiç sanmıyorum okuyacaklarını, beni hain gibi düşünecekler ama işin gerçekleri bildiğiniz gibi değil. Sorunda gölden yakalanan balıklar demiştin, afrikada gölden balık yakalanmıyor cunku artık yasak bırakın yakalamayı dalış yapmak için bile birçok izine ihtiyacınız var. Bahsedilen bu gölden yakalama 20 yıl önceydi. Buradaki tüm çiftliklerin gölü gördükleride bile yok. Dışmekan havuzlarında yıllardır yaşayan damızlık olan balıkların yavruları yetiştiriyoruz.  Son çalıştığım Saabra Fisheries firması örneğin, vahşi balık diye ithalat yapmasına rağmen gölden 730km uzakta hatta birçok üretim tesisleri ülkenin dışında. Aklınıza bunu bilen dağıtıcı neden sizden alıyor o zaman diye bir soru gelebilir onun sebebi çok açık. Bir yavru balık bize 0.2 cent maloluyor. Başka bir ülkede bu maliyet imkansız üstelik hem ucuza alıp hem afrika balığı diyerek misli satabiliyorlar. Yani çok miktarda balık alan birisi için, kendi ülkesinde üretilen balıkları almak çok daha maliyetli olur.

Akvaryumcu neden vahşi yakalanan balık ister? Kendisini özel hissetmek, doğadan kopartıp sahip olma duygusu ve çok güçlü renkleri olduğu için. Detaylı bakınca aslında bu 3 öğede özünde peri masalı. Sanıyormusunuzki havuzlarımızda hapis olan ve en ucuz yemlerle beslenen balıklar renkli olacak? Bana sorarsan hepsi aynı renk görünüyor… Buda işin inceliklerinden birisi, balıklar kargolanmadan 10 gün önceden yoğun bir renklendirme yemlemesi yaparız pollia condensata ve onlarca bitki karışımlarını yemlere karıştırırız bu şekilde balıklar sağlıklı dururlar.

Hastalıklar konusu ise oda başka bir konu. Havuzlarda kepçeyle kilolarca ölü balık çıkardığımız zamanlar hep oluyor akvaryumdada olacaktır buda bu işin riski

Simbarashe Mautsa 
Çeviri Hakanito

Beğenenler: [T]199146,Hardulin[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191877,erkinerim[/T][T]199146,Hardulin[/T]
+1: [T]199146,Hardulin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 16:36
Yararlı bir paylaşım olmuş sürekli balıklar fo mu diye soran arkadaşlar okusun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CyhnSLÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 164
CyhnSLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 16:39
Güzel bir makale olmuş bir solukta okudum. Doğru yanları ve yanlış yanları olduğunu düşünen arkadaşlar çıkacaktır. Günümüzde bulunduğumuz illerdeki bir çok esnafı düşündüğümüzde bunun da para için yapıldığını bildiğimize göre illaki kar için birşeyler yapılıyordur. Zaten internetin gelişmesi ve bilgi kütüphanesinin ardına kadar açıldığı 2000'li yıllarda bu gibi bir çok hususu biliyorduk. Ne diyelim bu hobiden vazgeçemiyorum ama dilerim daha uygun fiyatlara daha güzel türlere sahip oluruz ileride inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ömer ŞANLIÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 399
Ömer ŞANLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 17:35
Ben de foruma ilk üye olduğum zamanlarda, sanıyorum forumdan  okumuştum. Balıkların üremesi  için yakalama yasağının olduğu ve izinler olmadan herkesin giremeyeceği, ayrıca göle dalacak kişinin sağlık raporlarının olması gerektiği yazıyordu.

Zaten arkadaşlarla f0 muhabbeti  yapıldığı zamanlarda  da hep söylüyorum. Yine forumdan bir arkadaşın afrika ziyareti resimiydi sanırım. Balıklar. sundurma tarzı yerlerde ., sanki alabalık çiftlikleri gibi. yerlerden seçilip alınıyor. Bu da bana sanki göl dışında yetiştiriliyor izlenimi veriyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cief17Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 542
cief17Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 17:45

Aynen düşündüklerim çıktı. Ne zamandan beri benzer fikirlerimi paylaşıyordum. Mantıklı düşününce zaten insanın F0 olayına inanası gelmiyor. Haklı olduğum için sevineyim mi üzüleyim mi karar veremedim. Buna rağmen gölden canlı çıkarılmasının yasaklanması çok iyi olmuş. Doğal yaşam bir nebzede olsa korunabilecek.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babur alimovÇevrim Dışı

[B]8859,2[/B] [B]13176,3[/B]
Kayıt: 27/04/2011
İl: Antalya
Mesaj: 1437
babur alimovÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2013 15:40
Öncelikle paylaşım için Evren ağabey teşekkür ederiz. 
Bu bahsedilen renklendirici olayını yerli üreticilerde yapıyor, ben bir üreticinin yerini ziyaret ettiğimde sadece erkek balıkların ayrılıp renklendirici uygulandığını öğrendim ve renklerin güzelliğini görseniz o balıkların muhteşemliğine inanmak istemiyorsunuz.

F0 olayına gelince de herkesin dikkatini çekiyor mu? yoksa sadece benim dikkatimi mi çekti? bilmiyorum, genelde F0 geldi ithalat denen balıklarda bir form eksikliği görünüyor kendini toplaması bir hayli zaman alıyor bunun sebebini de havuzlarda binlerce balığı büyütmelerine bağlıyorum, çünkü düşündüğümüzde o koca gölde neredeyse Türkiye yüz ölçümü kadar bu kadar geniş alanda balıkların formsuz kalmasını anlayamayız demek ki gerçekten havuzlarda üretilip gönderiliyor ki balıklar iç içe oldukları için birbirlerini yaralıyor ve kalitesiz yem yedikleri içinde form bozukluğu yaşanıyor. Tabi ki bu olay tamamen kesildin dursun gibi bir düşüncemiz olmamalı sonuçta 100 lerce aile bu daldan ekmek yiyor bunun durması demekte bir çok insanın işsiz kalacağı anlamına geliyor. 

Bir konu daha F0 diye gösterilen balıklara renklendirici hormon verildiğinden dolayı üreme olayı daha geç gerçekleşiyor yada hiç gerçekleşmiyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2013 03:58
Bu yazıdan anladığım, soruya cevap veren kisinin de tam olarak söylemek istediği, bir çuval para vererek f0 diye aldığınız balıkların arka mahallenizdeki akvaryumcudaki f0 olmayan 10 liralık balıktan hic bir farkı yok.

Birde sertifika olayı var o da ayrı bir komedi.

Beğenenler: [T]199146,Hardulin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1011
HAKAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 01:04
Bu konuya ithalat yapan firmalar açıklık getirse iyi olur aslında. Ya bu yazanlar hurafe ya da f0 adı altında akvaryum üretimi balıklara milyarlar ödeniyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert AykutaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9583,1[/B] [B]8635,3[/B]
Kayıt: 17/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 483
Mert AykutaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 03:11
İthalatçı nasıl bir açıklık getirebilir?İthalatçı akvaryum.com'a üyemi hatta akvaryum.com'un varlığından haberi var mı?.İthalatçı Türk mü? Bu konuya açıklık getirmesini talep etmemiz gereken kişiler bu ithalatçıyla anlaşmalı yurt içi firmalarımız.Peki şimdi size soruyorum.
1)Bu balıkları ithal eden yerli firmalarımız yerine gidip görerek mi ithal ediyor?
2)Bu balıklar f0 olmasa dahi bu balıkların her ay Afrika ve Almanya ithalatları sayesinde binlerce lira kazanan firma yetkilileri çıkıp bu balık göl balığı değil aslında çiftliklerde yetiştiriliyor sadece yurt dışından ithal ediyoruz der mi?
3)Ve bu ithalatı yapan firmalarda aslında pahalı yapıp yıllardır bu balıkları bize kazandırmak adına gölden çıkmış f0 balık diye çiftliklerdeki havuzlarda besiye çekilen balıklara binlerce lira mı döküyor?
4)Tropheus gibi bir türün kurulmuş bir dekora alıştığında,dekorun değiştirilmesi halinde stres sebepli bloat yavruyu kesme ve benzeri bir sürü problem yaşadığını biliyoruz.Doğal habibatındaki bir balığı alıp ilk önce balık çiftliklerindeki havuzlarda ithalata kadar muhafaza edip sonrasında paketleyip Afrika'dan Türkiye'ye rötarlı uçakla gönderip sonra birde satın alacağımız firmadaki tanklarda bekleyip ondan sonrada bizim tanklara sorunsuz adapte olabileceğine nasıl inanıyorsunuz?
5)Ayrıca bu ithalat sırasında bu kadar aşamadan geçen balıkların kim bilir kaç tanesi ölüyor ve tropheus gibi pahalı bir türde 300 tane balık ithal eden bir firma 50-100 tane canlı kaybı yaşayacak olursa veya yaşıyorsa yaptığı ithalata deymeceği için fiyatları canlı kayıplarını düşünerek alış fiyatının çok üstünde tutuyor olabilir mi?Tropheusların fiyatları,su değerlerinin değişikliği ve ortam değişikliğine malawi kadar toleransı olmayan bu balıkların bu kadar aşamada çok fazla canlı kaybı yaşandığı için bu kadar yüksek olabilir mi?
F0 diye ithal edilen bir balık olduğunu düşünmüyorum.Sorduğum bu soruları akıl süzgecinden geçirip mantıklı yanıtları önce kendine sonra bize verebilecek ve benim balığım f0dır diyerek bize kanıt sunabilecek bir tane hobici veya ticari üye çıksın ben hobiyi bırakacağım.
merdoo2013-03-26 03:12:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 05:59
F0 canlının bile tam olarak ne olduğunun bilinmediği bir camiada cok zor sorular sormuşsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1011
HAKAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 11:21
İthalatçı nasıl bir açıklık getirebilir?İthalatçı akvaryum.com'a üyemi hatta akvaryum.com'un varlığından haberi var mı?.İthalatçı Türk mü? Bu konuya açıklık getirmesini talep etmemiz gereken kişiler bu ithalatçıyla anlaşmalı yurt içi firmalarımız.Peki şimdi size soruyorum.

Aslında konuya başlamadan önce size ithalatın ne demek olduğunu anlatmak gerekiyor heralde. Biz balıkları tanganyikadan ithal ediyoruz yani ithal eden Türk firmaları yabancılar falan değil ihraç eden yabancılar önce bu konuyu kavrayalım. 
1)Bu balıkları ithal eden yerli firmalarımız yerine gidip görerek mi ithal ediyor?
Kayserideki LD akvaryum sahipleri göle gitmişlerdi forumu biraz takip etseydiniz sorduğunuz soruların bazılarının cevabını bulurdunuz aslında. Ben size ithalat yapan akvaryumcuları sayıyım isterseniz

1)LD akvaryum (kendilerinin bildiğim kadarıyla gölde kendi balık toplama merkezleri var) http://www.akvaryum.com/Forum/ld_akvaryum_tanganika_golunde(golun_Icinde_video)_k544478.asp
2)deepsea pet center
3)tanganyika akvaryum
4)diamond akvaryum

Ben bu firmaların ithalat yaptığını siteden biliyorum. Bu firmaların hepsi ithalatçı diyemem belki birileri getiriyor onlarda oradan alıyordur bunu bilmiyorum ama ithal balık sattıklarını söylüyorlar. En azından LD akvaryumun tanganyikaya gittiğini biliyorum onlar bir açıklama getirirse getirir getirmezse inanmayan almaz inananlarla bu iş sürer gider. 





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert AykutaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9583,1[/B] [B]8635,3[/B]
Kayıt: 17/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 483
Mert AykutaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 13:41
[QUOTE=HAKAN EFE]
İthalatçı nasıl bir açıklık getirebilir?İthalatçı akvaryum.com'a üyemi hatta akvaryum.com'un varlığından haberi var mı?.İthalatçı Türk mü? Bu konuya açıklık getirmesini talep etmemiz gereken kişiler bu ithalatçıyla anlaşmalı yurt içi firmalarımız.Peki şimdi size soruyorum.

Aslında konuya başlamadan önce size ithalatın ne demek olduğunu anlatmak gerekiyor heralde. Biz balıkları tanganyikadan ithal ediyoruz yani ithal eden Türk firmaları yabancılar falan değil ihraç eden yabancılar önce bu konuyu kavrayalım. 
1)Bu balıkları ithal eden yerli firmalarımız yerine gidip görerek mi ithal ediyor?
Kayserideki LD akvaryum sahipleri göle gitmişlerdi forumu biraz takip etseydiniz sorduğunuz soruların bazılarının cevabını bulurdunuz aslında. Ben size ithalat yapan akvaryumcuları sayıyım isterseniz

1)LD akvaryum (kendilerinin bildiğim kadarıyla gölde kendi balık toplama merkezleri var) http://www.akvaryum.com/Forum/ld_akvaryum_tanganika_golunde(golun_Icinde_video)_k544478.asp
2)deepsea pet center
3)tanganyika akvaryum
4)diamond akvaryum

Ben bu firmaların ithalat yaptığını siteden biliyorum. Bu firmaların hepsi ithalatçı diyemem belki birileri getiriyor onlarda oradan alıyordur bunu bilmiyorum ama ithal balık sattıklarını söylüyorlar. En azından LD akvaryumun tanganyikaya gittiğini biliyorum onlar bir açıklama getirirse getirir getirmezse inanmayan almaz inananlarla bu iş sürer gider. 




[/QUOTE]



Bu kondua haklısınız.Konunun rehaveti ve bu konuya olan birikmişliğimin verdiği sebepten ötürü rehavete kapılıp ihracatçı yerine ithalatçı yazmışım.Bence ufak ayrıntılara pek fazla takılmamak gerekir,sonuç olarak demek istediğim anlaşılıyor(BU KONUYA AÇIKLIK GETİRMESİ GEREKEN İTHALATÇIYLA ANLAŞMALI YURT İÇİ FİRMALARIMIZ DEMİŞİM ZATEN)İhracatçıyla anlaşmalı dedim farz edin siz.Varsın ben ilk sorumu hatalı sordum affola.Sorduğum diğer 3 sorunun cevabını alabilmiş değilim ne yazıkki alabileceğimide sanmıyorum.Ama 2012 Mayıs ayında kuzenimin yaptığı Afrika gezisinin Kongo ayağında kendisinden tropheusun moori varyetesinden herhangi bir türün gölden avlanan 3erkek17dişilik bir kolonisini istediğimi söyledim.Bana bu balıklar için araştırmasını yaptığı esnada göl de yılın hiç bir zamanında balık avının serbest olmadığını söyledi ve balık çiftliklerinden alacağını söyledi bende teşekkür edip gerek olmadığını söyledim.Fiyat içinde 1 tane damızlığa 21 dolar gibi bir fiyat vermişler 2012 Mayıs ayında.Ha bunlar yasak olduğu halde gölden avlanıyorsa doğru mudur?Tanganyika gezisi yapan LD akvaryum yetkilileri gezi esnasında balıkları alacakları merkezlere balıkların gelmesini beklemişler.^İHRACATÇI FİRMA kendilerini göle götürüp siparişlerini canlı gölden çıkartırken görmüşler mi^.Ha onlarda çalıştığı İHRACATÇI FİRMAYA gönülden inanıyorsa ben birşey diyemem.Ben F0 safsatalarının hiç birine inanmıyorum malesef
İTHALATÇI KELİMESİNİ YANLIŞ KULLANMIŞIM KUSRA BAKMASIN KİMSE.ŞİMDİ SİZLERDEN RİCAM İTHALATÇI YERİNE İHRACATÇI KOYUP BU SORUYU TEKRAR KENDİNİZE SORMANIZ.EN NİHAYETİNDE DEMEK İSTEDİGIM SEY BUNA ACIKLIK GETIRICEK ITHALATCI DEGIL IHRACATCI YANI BEN BU BALIGI GOLDEN YAKALIYORUM DIYEN ARKADAS!
merdoo2013-03-26 13:44:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunuskhÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 118
yunuskhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 14:36
Konuyu ilgi ile okudum, F0 larda dönen ticari oyunların boyutlarını bilmemiz mümkün olmayacaktır.Ben bir ithalatçının evet bunlar doğrudur gölden avlanmak yasaktır ve balıkları üretim çifliklerinden temin ediyoruz diyebileceğini sanmıyorum, öyle bile olsa biz acaba ithal balık (f0) almaktan vazgecebilecekmiyiz? bu balıklar gölden gelmiyor diye hobiden vazmı gececeğiz? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert AykutaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9583,1[/B] [B]8635,3[/B]
Kayıt: 17/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 483
Mert AykutaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 15:03
[QUOTE=yunuskh]Konuyu ilgi ile okudum, F0 larda dönen ticari oyunların boyutlarını bilmemiz mümkün olmayacaktır.Ben bir ithalatçının evet bunlar doğrudur gölden avlanmak yasaktır ve balıkları üretim çifliklerinden temin ediyoruz diyebileceğini sanmıyorum, öyle bile olsa biz acaba ithal balık (f0) almaktan vazgecebilecekmiyiz? bu balıklar gölden gelmiyor diye hobiden vazmı gececeğiz? [/QUOTE]

Öncelikle F0=Habibatından Avlanan Balık değilde sizin dediğiniz gibi İthal balıktır adı altında satılırsa benim alanada satanada gıkım çıkmaz.Ama F0 diye tabir edilen balık 0 yani doğadan değilde ancak ve ancak ithal balık olarak adlandırılabilinir bu durumda.
İkinci olarak Birçok hobici arkadaşımızda tropheus varyetelerinin birçoğu bulunmakta ve forumda canlı ilanlarında yüzlercesi mevcut yani balık ithal etmedende bu hobiyi döndürebiliriz sanıyorum ki.Hobi demekte benim için bir canlıyı yavrudan alıp kendi büyüdüğünü görmek ve büyüyene kadarki her aşamayı karşılaştığı ilgi çekici yanları tecrübe edebilmektedir.F0 ithal balık diye adlandırılacak olunursa biz ithalat yapmadan da hobiyi sürdürebiliriz.F0 ithal balık değilde göl balığı adı altında satıldığı için fiyatlar bu kadar fahiş.Zamanında bu malawilerde ithal edilmedi mi bu balıklar van gölündenmi çıktı hayır peki neden şimdi bir magunga haricinde iceman sarı prenses mpanga vb balıkların f0 ithalatlarını göremiyoruz?(Çünkü ithal eden firmalar bu türleri faiş fiyatlara satamayacaklarından deymeyecek.)
Sonuç olarak hobi güzel bir şekilde dönüyor.
Ha illaki beslemeyi istediğimiz bir tür olur onu bulamadığımız için yurtdışı ithalatı yapmak zorunda kalırız burdada F0 değilde türkiyede bulunmayan ithal balığı satın aldığının bilincindeki hobiciler memnuniyetle balığını temin edebilir.Mesela bir kriza gold bugün bir F0 balığın 4-5 katı fiyatlara satılıyor.Bu balıkta bizim ülkemize ithalatla kazandırılan,ihracatçıların yarattığı bir çaprazlama türdür.Bir tane F0 kriza gold ilanı göremezsiniz.Akvaryum ortamında tropheusu tek tür besleyin yoksa çaprazlama olabilir yapmayın etmeyin diye bangır bangır bağıran bir sürü arkadaş kriza goldları keyifle besliyorlar.Sorulması gereken çok soru yargılanması gereken çok konu var da yazmakla bitmez.Genellemekle beraber biz Türk insanlarındaki bu F0 merakı gölden çıktığı için değildir zaten beslediğimiz bir kriza gold F20 belkide F50 fakat sözde F0 diye tabir edilen gölden avlanan balıktan kat kat pahalı şimdi mantıklı mı bu durum?Olay sadece pahalı olanı beslemek herkeste olanı beslemek deilde ben farklı olanı pahalı olanı besleyeyim,benim beslediğim balık herkeste olmasın nadir olsun veya F0 olsun ilgi çekeyim.(Gerçekten sevdiği için besleyenler üzerine alınmasın)
Bunun da en büyük sebebi hiç kusra bakılmasın ki komplekslerimizin olmasıdır.İnsanlar bu şekilde egolarını tatmin ediyorlar veya bu balıkların nadir tür adı altında herkeste bulunmamasını fırsat bilerek ticari mantıkla yavrularına bile normal bir tropheus yavrusunun 12-13 katı fiyat koyup köşeyi dönmeyi planlıyolar.
merdoo2013-03-26 15:22:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir