ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Deniz35
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
26 Ekim 2008 13:32
Son Ziyaret:
08 Ağustos 2011 17:04
Toplam Mesaj:
51 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Deniz Gölbaş
Doğum Tarihi:
04 Mayıs 1994
Yaş:
30
İl:
Izmir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Karidesler ve ölü canlılar!
Tek kelimeyle işçilikleri mükemmel vernikleyip saklayın. 
Co2 Reaktör yapımı (MODİFİYELİ)
Çok güzel düşünülmüşThumbs%20Up
Physa Marmorata ( Adi salyangozlardan bir tür )
Physa Marmorata

Bitkili akvaryumların korkulu rüyası gibi görülen bu canlılar neredeyse hepimizin akvaryumunda vardır. Bir süre sonra onları görmekten bıkacağınızı ne yaparsanız yapın kurtulamayacağınızı anlarsınız. Tabii ki bu canlılardan kurtulma yöntemleri var. En kesin çözüm ilaç kullanmak fakat biliyoruz ki özellikle bitkili tanklarda beslediğimiz bu ilaçtan aşırı etkilenecek canlılardan bazıları da elma salyangozu ve karides gibi omurgasızlardır. Ayrıca sudaki yararlı mikroorganizmalar bu ilaçlardan etkilenip yok olacaklardır. Genelde bu ilaçlar bakır içerir ve suyu değiştirseniz bile akvaryum silikonlarına kadar işler. Anlayacağınız uzun süre akvaryumda kalır. Doğal olarak pire için yorgan yakmayı kimse istemez.

  Aşırı üremesi ve akvaryumu belki 1 hafta belki 1 ayda istila etmesi yüzünden adi salyangoz adı yakıştırılmış olacak ki çok da adi ve alçak yapıda hayvanlar değiller. Akvaryuma verdikleri zarar aslında yok gibi. Tek sorun yaptıkları görüntü kirliliği. Ha bazen yeterli yiyecek bulamadıklarında bitkili tanklardaki bitkileri de tırtıklamaları bir sorun olarak görülebilir.

  Yararlı yönlerine bakacak olursak sudaki algleri çok hızlı bir şekilde tüketirler. Alg sorunu yaşayan akvaryumlarda kullanılmaması konusunda bir neden göremiyorum. Ayrıca bir balık öldüğünde eğer akvaryumun başında değilsek balık akvaryumda öyle sallanır durur suyun kimyasal dengesini bozabilir. Fakat bu salyangozlar birden hücuma geçer. Ölü balığın yaydığı mukozayı bir güzel yer, süpürür, siler akvaryumda balığın izini bırakmaz. Sayıları çok olduğundan çok hızlı şekilde bu tür ölü canlıları tüketebilirler.

  Yapılarına baktığımızda boyları 6mm kadardır. Yavrularını yaklaşık 1,5-2mm olduklarında gözlerinizle rahatça görebilirsiniz bundan önce görmeniz biraz zordur. Yaklaşık 1-2 haftada ergin boya gelirler. Bu suyun elverdiği şartlara göre kısalıp uzayabilir. Fakat ne olursa olsun üreyeceklerdir. Sadece sıcaklık ve besin şartlarına bağlı olarak üremeleri durabilir. 0-30 santigrat arasında yaşamlarını sürdürebilseler bile 10-15 derecenin altında üremeleri kesinlikle duracaktır. Diğer salyangozlara göre çok hızlı hareket edebilirler. Saniyede 2mm’nin üzerinde bir hıza ulaşabilirler.

  Dikkatli gözlemlediğimizde biri birinin üzerine çıktığında hiç beklenmeyen bir hamleyle çok hızlı bir şekilde kabuklarını sallayıp üste çıkanı üstünden fırlattığını görebiliriz. Ayrıca sadece bir yere tutunmadan da hareket edebilirler. Kendilerini kuş gibi süzülerek suya bırakıp dibe inebilirler.


  Solungaçlar ile suda gerekli oksijenini alırlar. Elma salyangozlarına benzer bir ağızları vardır. Kendisi dahil kabuğu siyahtır(koyu gri). Üzerinde kahverengimsi parlak noktalar yer alır. Ayrıca hermafrodittirler. Yani kendi kendilerini dölleyebilecek sperm ve yumurtayı üretebilirler. Fakat aralarında çiftleşme de olabilir. Yumurtaları bir jel görüntüsündedir. Genelde bitkilerin üzerine bırakırlar fakat iç filtreler de yumurta bırakılabilecek güzel yerlerdir. Sonuç olarak yumurtlanabilecek her yere yumurta bırakabilirler.

  Su şartları bu canlılar için kötüleştiğinde ölmeye başlarlar veya kabuklarının parlaklığı gider. Ölen P.Marmorata’ların kabukları çok kısa bir sürede akvaryumda eriyip gider. Aside karşı çok hassaslar su çok sertleştiğinde kabuklarında olmadıklarını fark edeceksiniz. Hatta bu durumda elma salyangozlarınız varsa onların da kabuklarında beyaz aşınmalar olacaktır. Ölmeye başladıklarında suyun rengi kızıllaşacaktır. Üzerlerine asit döküldüğünde eriyerek kırmızı bir renk atarlar. Ölümleri suyun yapısında çok büyük oynamalar yaratmaz. Fakat topluca ölmeleri suyun kimyasını birden ciddi şekilde bozar. Ki zaten topluca ölmeleri suda bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu canlılardan ilaç kullanarak kurtulmak için birkaç kere düşünün. İlaç yerine elinizle toplayın veya salyangoz yakalamak için kullanılan yöntemleri deneyin. Ayrıca bu salyangozları daha küçükken yiyebilen makaranta gibi canlılardan alıp salyangozlardan kurtulabilirsiniz. Fakat makaranta akvaryumdaki elma salyangozları eğer ağzına sığıyorsa yiyecektir.

 

  Bu salyangozları kırıp balıklarınıza da verebilirsiniz. Fakat normal kendi yemi varken bu canlıları kırıp vermek pek hoş gelmiyor. En iyisi büyükçe bir kavanoza alıp bu canlıları orada toplamak. Küçük çocuklar için gözlemlemesi zevkli olacaktır. Ayrıca ne atsanız yiyeceklerinden sorunsuz, maliyetsiz küçük bir salyangoz kavanozunuz olur. Emin olun kavanozda bile çoğalıyorlar.

 

Yazı: Deniz Gölbaş

Deniz352010-07-01 01:42:27
Dip sifonu
İstediğinde suyu durdurmak mı istiyorsun?
Yeni kiraz karideslerim
Alışma süreci hakkında emin değilseniz balıkları çıkarmayı düşünüyorum 
Yeni kiraz karideslerim
Canlı doğuranlarla beslemem tavsiye edilmişti. Tek başlarına mı besliyeceğim?
Yeni kiraz karideslerim
Sıcaklık sabah 26 akşama doğru 27 derece arasında inip çıkıyor. 1 lepistes ve 2 plati 3 cüce vatoz 4 adette yavru elma salyangozu bulunuyor şuan.
Yeni kiraz karideslerim
 Akvaryumumda sürekli hızla gelişen java moss ve yeni diktiğim bir kaç bitki daha var. Yani karidesler için yeterince uygun diye düşündüğüm bir ortam fakat. 10 karidesi aldığımdan beri 2 gün oldu mango kökü ve java mossların arasına girdiler ve birdaha çıkmadılar. Bu bir alışma süreci midir?

Eladoaları budarken koparmak mı kesmek mi?
Makasla molekülleri nasıl ayırıcam 
Neden öldüler :/
Filtre lazım filtresiz o ebatta bir tank nasıl idare edilir bilmiyorum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.