ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
sadhin
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
8
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Ocak 2008 23:38
Son Ziyaret:
03 Ekim 2023 17:37
Toplam Mesaj:
484 [0.08 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
SADIK ŞAHİN
Doğum Tarihi:
11 Ağustos 1985
Yaş:
38
İl:
Erzurum
Meslek:
Makine Müh.
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[img]http://i137.photobucket.com/albums/q238/sadhin/imza.jpg[/img]

SON 10 MESAJI

Kullanılmayan Co2 Tüpü
Teşekkür ederim cevaplarınız için.
Kullanılmayan Co2 Tüpü
Arkadaşlar elimde co2 tüpü var uzun zamandır kullanılmamış belki 6-7 yıl olmuştur. %60-70 dolu bir tüp.

-Bu CO2 tüplerinin ömürleri nedir bilgisi olan varmı?
-nekadar zamanda bir kontrol ettirmek lazım?
-Tüp uzun kullanmama/saklama durumunda boşaltılmalı mı?
Sae Mi, Vantuzlu Çöpçü Mü?
Bu ikisi arasındaki tercihte ulaşabiliyorsanız kesinlikle vantuzlu çöpçü derim. Çok çalışkanlar, yosun konusunda oto lar kadar iyiler ve artıları çok hassas değiller. Özellikle camdaki kahverengi diatomlar konusunda çıkarttıkları işi görmeniz lazım. 5 tane aç cae, ortalama 100lt lik tankı 2 günde temizleyebiliyor.
Malum covid-19 döneminde nerite dahil vantuzlu çöpçülere de ulaşım zor.
dış filtre deneyimleri(Dış filtre almadan bir göz atın)
Quik markanın expro 1200 ve 1500 modellerini uzun yıllar kullndım. Çok kaliteli bir flitre, tetra markasından geçtim buna. Ve en güzel yanı ise türk malı olması arkadaşlar seçenekler arasına alın derim.
Karides üretimi ve bakımı
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Kh karbonat sertliğinin kısaltmasıdır (Carbonate hardness), ph ile direk ilişkili olduğu için normal şartlarda kh'ı arttırırsanız ph'da artar.
Ama örneğin mevcut suyunuz zaten 8 ph ise, istediğiniz kadar sodyum karbonat ekleyin 8,5'e çıkmaz. Dolaylı olarak sabit kalır, sabit tutmuş olursunuz. Eğer suyunuz 5,5 - 6 ph ise ekleyeceğiniz azıcık kh ile hemen 7-7,5 'ları bulursunuz. Mesela kh 2-3 olur ama ph 7-7,5'tur.

Yani karbonat sertliğinin ph'a etki ettiği bir doyum noktası var -ki burada karbonatın türleri işin içine girer (bazı karbonat türevleri daha baziktir) ama bu bizi "karidesler hususunda" ilgilendirmiyor. Sonuç olarak Ph 7,5 - 7,7 vs ise boşuna kh'ı yükselteyim derdine düşmeyin, karbonat yemiyorlar sonuçta. İletkenliği çok yüksek kireçli sular daha iyi demek pek doğru değil.

Sizin suyunuz ; ph:7.7 kh:4 gh:4 tds:255 µS ise neocaridinalar için uygun, dilerseniz 500 µS'e kadar gh girebilirsiniz. Kalsiyum gibi kullanacakları mineralleri ekleyeceğiniz için gh'ı yükseltmenizin faydası olabilir. (kalsiyum bazlı kh eklemesi de yapılabilir)Sanırım 1'in cevabı bu soruya da cevap olmuştur. Karbonatların formları var ve değişkendir.
Uzun vadede soruyor ve ph hiç düşmesin istiyorsanız kaya koyun, yazdığınız katkılardan daha kolay ve garantili olur.
Sizin suyunuz ikisi için de ara değer / uygundur diyebiliriz. (ph:7.7 kh:4 gh:4 tds:255 µS)

Bu arada mavi melek cinsi neocaridinalarımı taiwan değerlerinde birlikte bakıyorum, bir sorun olmuyor.[/QUOTE]


Ulvi hocam çok iyi anlattınız. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Kh ın ph a etkisi dışında neocaridina lara bir artısı yok sanırım. Üreticilerde öyle yüksek değerler görünce mantık kuramamıştım. Anladığım kadarıyla sanırım üretim havuzlarında ph ı o değerde sabitlemek içinmiş diyeyim yüksek kh lar.[EDIT]sadhin,2017-11-04 15:41:23[/EDIT]
Karides üretimi ve bakımı
Ph-Kh ilişkisi ile ilgili bir kaç sorum var, yardımcı olursanız sevinirim.

1) Ph ı sabit tutup kh ı arttırabilir miyim? Bunu neden soruyorum mesela neocaridina üretimi yapanlarda[B] ph:7,5-7.8[/B][B] kh:16-18[/B] [B]gh:20[/B] gibi su değerleri var. Benim musluk suyu değerlerim 48 saat dinlenip havalandırdıktan sonra [B]ph:7.7[/B] [B]kh:4[/B] [B]gh:4[/B] [B]tds:255 µS[/B] oluyor . Bende kh ı 18 e çekmek için mesela Dennerle nin GH KH plus ürününü kullanarak gh ı ve kh ı arttırmak istesem ph a nasıl yansır?

2) Her kh değerinin stabil bir ph değeri varmı? Diyelimki kh:18 de iken ph: 7.5 daha stabil diyebilir miyiz? Ki doğruysa çeşme suyu değerlerimi kh ı 10 a çekmek ve ph ı da 7,2 gibi yapmak istiyorum. Yeterli oranlarda ph minus ve kh plus tuz kullanmam ile istediğim değerleri elde edebilir miyim?

3) Bloody mary ile tangerine kaplan karidesleri birlikte beslemek için gh:10 kh:8 ph:7.2 değerleri ikisi içinde nasıl olur?[EDIT]sadhin,2017-11-04 10:25:23[/EDIT]
Ülkemizde Beslenen Tatlı Su Karides Türleri
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Orjinal sarı ateş neon bulmak biraz zor, çünkü neocaridinalar arasında en nazlı ve zor üreyen tür bu. Sırtındaki çizgiden ve açık (limon) sarı olmasından ayırt edebilirsiniz. Şu an elimde yok ama örnek olarak şu canlılar orjinal sarı ateştir=
[IMG]http://www.hedefinternet.com/akv/sari-ates-neon-karides.jpg[/IMG]

Bunun dışında sıklıkla turuncu sakura, sarı sakura veya çizgili turuncu sakuralarla karıştırılıyorlar. Hatta kolay üremesi için bilinçli olarak kırdıranlar da olduğu bilinmekte.
[b]Rengi koyu, yani sakuralar gibi doygun olmayacak.[/b][/QUOTE]

Teşekkür ederim cevabınız için. [EDIT]sadhin,2017-10-18 17:07:13[/EDIT]
Ülkemizde Beslenen Tatlı Su Karides Türleri
Ulvi hocam teşekkürler bu güzel konu için.

Sarı sakura ile sarı ateş neon arasında sırtta bulunan çizgi dışında nasıl bir fark var acaba, sarı sakuraların rengi daha mı yoğun sarı?
Sudaki Alg Patlaması
Suyun oturduğunu düşünüp iş yoğunluğum sebebi ile UV filtreyi 10 gündür aktif etmemiştim. Sadece 10 günde akvaryum eskisinden de beter halde geldi. Hemen UV filtreyi dış filtre çıkışına yerleştirdim ve 2 günde sonuç süper[3)] Keşke daha önceden aktif etseymişim.

Öncesi...
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/40315/060420171645271.jpg[/IMG]

2 gün Sonrası...
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/40315/060420171645291.jpg[/IMG][EDIT]sadhin,2017-04-06 16:46:05[/EDIT]
Sudaki Alg Patlaması
[QUOTE=Cloudbuster]

Beyefendi andığım kadarıyla ( bende biraz okuma yaptım bu konuda) uzun süre çalıştırılması daha isabetli. Mesala bulanıklık var suda. Gidene kadar 3-4 gün çalıştırın en az. Tabi bütün bulanıklık algden kaynaklanmıyor! Ben suyum yeşil- sarı renk diye bir jebo 18 watt uv flitre aldım. Ancak suyumdaki bu renk gitmedi. Çünkü bu renklenme sadece alg kirliliği değilmiş! Partiküller bir kirlenme de var. Bu sebeple prungen yada medicinal stone kullandım. Gerçekten bu flitre malzemeleri ile suyum biraz netleşti! Yani suyunuz diyelim A ve B faktörleri ile bulanık durumda. Uv flitre A fatörünü alıyor. Berraklaştırıcı flitre medyaları ise B faktörüne iyi geliyor. Sudan A yı aldın ama B kaldı. Yani özetle suyu kirleten faktörlerin hepsi önemli! Ayrıca sadece belli oranda su değişimi bile bazen yeterli geliyor. Önemli olan suyu kirleten faktörlerin hepsini bilmektir! Uv ile yosundan kaynaklı bulanıklığı çözersiniz. Ancak temel faktörleri. Gerekli su değişimlerinin yapılmasını da atlamamak gerekli. Herzaman " temel" birincil faktörler olan sudaki bulanıklığa yol açmamak sonradan alınan önlemlerden daha önemli! UV flitre, su berraklaştırıcılar sorun ortaya çıktığında alınan önlemler[/QUOTE]

Pamir Bey teşekkür ederim yorumunuz için. Ben söylemek istediğimi tek cümlede geçtiğim için anlatamadım ve hala araştırıyorum. Şunu merak ediyordum, mümkün mertebe gerekli şartlar sağlandığı sürece(doğru filtreleme, sudaki yüke uygun bakteri döngüsü, uygun ışık-co2-besin dengesi) UV filitre kullanmasa da olur ve ben bu zamana kadar da hiç kullanmadım başıma da hiç gelmemişti. Bu ölçüde bir akvaryumda insanın başına gelince canı çok sıkılıyormuş:) Evet dediğiniz gibi bulanıklığın birçok sebebi var ve önceden önlem alınmalı.
Her koşul sağlandıktan sonra bile %1 bile olsa gözümüzden kaçan, elimizde olmayan sorunlardan ötürü ek önlem almak için debiye uygun uv filitre 24 saat mi çalıştırılmalı, yoksa belirli aralıklar da mı ? idi benim sorum ve araştırma konum.

Aksini öğrenene kadar bende 24 saat çalıştırmaya karar verdim. Akvaryuma 9 adet diskus ve 70den fazla tetra grubu var. Hem onları sağlıklı büyütmek ve hem de sudaki istenmeyen serbest haldeki bakterilere önlem olması için.

Ve şunu da son olarak belirtmek istiyorum, gördüğünüz gibi tek bir ünlem(!) işareti koymadan da insan demek istediğini anlatabiliyormuş;)

Saygılar

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.