ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Enes De
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
127
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
16 Mayıs 2021 19:04
Son Ziyaret:
29 Ekim 2022 02:02
Toplam Mesaj:
114 [0.11 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Enes Demir
Doğum Tarihi:
02 Aralık 1996
Yaş:
27
İl:
Giresun
Meslek:
Metalürji ve Malzeme Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

İnci Gövde Japon -70lt Bitkili Gül Lepistes-50 lt Bitkili Kardinal-Neon ve Limon Tetra -50 lt Bitkili Samuray Betta - 30 lt Bitkili Venezuela Pigme Cory -L16 Vatoz -40 lt Bitkili Aqua Mavi-Lacivert Plati -60 lt Bitkili

SON 10 MESAJI

Bitkili Akvaryum Desteği
[QUOTE=aliercen]Herkese selamlar;

30lt. lik bir bitkili akvaryum kurmak gibi bir niyetim var. Ancak tecrübem yok bu konuda tecrübeli arkadaşların desteğine ihtiyacım var. Forumda biraz göz gezdirdim ancak tam cevap bulamadım. Hem belki niyeti olan araştırma sürecindeki arkadaşlara da bu konu ve sizin tecrübeleriniz yardımcı olur.

Öncelikle tabandan başlayacak olursak kum olarak ne koymalıyım. Araştırmalarımda en alta 3-4 cm lav kırığı konduğunu gördüm iri taneli mi yoksa biraz daha ufak tanelimi detay bulamadım. Üzerinde görsel anlamda güzel durması açısından Hagen marka demir içerikli siyah kum düşünüyorum. Eğer marka tür önerileriniz varsa lütfen paylaşın. Örneğin tabandaki kuma misket gübre karıştıranlar falan varmış gerekli mi?

Bitkiler noktasında ilk olarak tabanı saran bitkilerden koymayı düşünüyorum Monte Carlo gibi. Daha sonra belki Gül ve Java Fern düşüncem var.

Balık olarak ise Beta, Neon Tetra, Salyangoz, Karides ve Moly. Bunların beslenmesi noktasında tecrübelerinize dayanarak bir şeyler paylaşabilir misiniz?

Filtreleme için benim akvaryumuma uygun olarak Pipo Filtre düşündüm. Tabi sizin filtre öneriliniz varsa akvaryumuma uygun marka model olarak paylaşırsanız sevinirim.

İnternette sıvı bitki gübresine rastladım. Kullanmalı mıyım eğer kullanacaksam hangilerini kullanmalıyım hepsinin bir arada olduğu bir şey var mı kısaca gübre işini nasıl halletmeliyim?

Yine araştırmalarımda CO2 tüplerine rastladım. Bunu sağlamadan bitki akvaryumu oluşturanları da gördüm. Bu ne kadar sağlıklı olur bende CO2 sağlamalı mıyım yada bunu CO2 tüpü olmadan nasıl çözebilirim. Niyetim CO2 tüpü olmadan bu işi bitirmek. Mesela denizlerde CO2 tüpü yok bitkiler bu ihtiyacı nasıl karşılıyor CO2 üreten bitkiler var mı mesela. Kısaca CO2 sorunu tüpsüz nasıl çözebileceğim konusunda da desteğe ihtiyacım var.

Son olarak ışıklandırma noktasında akvaryuma uygun hem görsel anlamda hem de bitkilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir aydınlatma öneriniz var mıdır?

Kısaca Bitkili Akvaryum için A'dan Z'ye gereklilikleri tecrübelerinizle paylaşırsanız bu konuda araştırma yapan insanlara da yardımınız dokunur.

İyi Hobiler[:)][/QUOTE]

Merhabalar!
Benim tecrübelerime göre size önerim;
En başta filtrenizi seçmenizi öneririm. Pipo filtre veya şelale filtre alıp mağdur olmamanizi tavsiye eder, dolapp gibi ikinci el uygulamalarindan 100-120 TL bandında 2. el sunsun marka bir dış filtre almanızı şiddetle öneririm.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/100220220050471.jpg[/IMG]

Tabanda lav kırığı kullanabilirsiniz. Lav kırığı delikli bir kum türü olduğu için bakteri yatağı olur ve bu akvaryumunuz için güzel bir şeydir. Ama dış filtre alırsanız bu bakteri yataklarına pek fazla ihtiyacınız olmayacaktır. O yüzden sadece şiddet ile demir içerikli kuvars(Hagen veya muadili markalar) kum kullanmanızı tavsiye ederim .

Aydınlatmaya gelecek olursak da Google'ye girip "Wolfmar Silver Plant 5 renk LED aydınlatma" yazarsanız. En ucuz şekilde çözebilirsiniz.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/100220220057331.jpg[/IMG]

Bitki olarakta önerim ise kesinlikle Co2 kullanımının en düşük seviyede olan ve CO2 kullanmadan bakabilecegin bitkiler olmalıdır. Tavsiyem;

-Eledoa
-Oval gül
-Bacopa türleri
-java fern
-Moss
-anubias
-zeytin

Su üstü bitkisi olan su mercimeği kullanmanızı şiddet ile tavsiye ederim.


Balık konusuna gelecek olursak da o kadar küçük akvaryumda canlı doğuranlar ile betta hatta tetra beslemeniz tehlikeli olabilir. Canlı doğuranlar çok çabuk yavru verir ve yavru kaybetmeniz kaçınılmaz olur. Benim size tavsiyem Bir adet erkek canlı doğuran bir tür ve 3 adet hatta 4 adet dişi bir canlı doğuran türü ile fazla canlı yükü ağır olmayan gün geçtikçe oturan ve yavru aldıkça popülasyonu genişleyen bir tank kurup. Bitkilerinizi aynı popülasyona eş tutup geliştirebileceğiniz bir akvaryum kurmanızı tavsiye ederim. Hem balıklarınız hem de bitkileriniz inanılmaz sağlıklı ve dayanıklı olup uzun vadede besleme ve gözlem keyfine sahip olacaksınız.

Önerdiğim canlı türleri;
-4disi 2 erkek tiger endler
-3 dişi 1erkek HB blue Lepistes
-4disi 1,erkek electric Blue Moscow Lepistes
-4 dişi 2 erkek koi kılıckuyruk
-5disi 2erkek Molly


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/100220220113501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/100220220114011.jpg[/IMG]

Benimkiler Elektrik Blue Moscow Lepistes.

Gübre konusuna gelecek olursak da bence kumunuza misket gübre ekip, birde potasyum sıvı gübre kullanmanız önerdiğim bitkilere yeterli olacaktır.
Isıtıcı olarakta smart marka 50 veya 100 w ısıtıcı kullanıp 26ile 28 derece arasında ısıyı sabit tutmanızı öneririm.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/100220220116451.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/100220220117141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/100220220117431.jpg[/IMG]

Şuan yattigim odada bu akvaryumum var ve bunun üzerinden örnekler verdim. Eğer farklı bir örnek isterseniz. Farklı akvaryumlarimdan da örnekler verebilirim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Herkese mutlu ve huzurlu hobiler.
2 Malzeme İle İlgili Soru
[QUOTE=Tarik Celik]Arkadaşlar bir fanlı soğutucu Alacağım
150 tl civarına ne alabilirim Ve Filtre ile ilgili bir şey soracağım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227858/210620211852581.jpg[/IMG]
Bu nedir insanlar axolotllari ile bunu kullanıyormuş yani adı ne şelale mi ne filtre bu?
teşekkürler [:)][/QUOTE]

Sahibine veya dolapp gibi uygulamalara girip ikinci el dış filtre alabilirsiniz. O fiyata.
Hobide Yeniyiz Tavsiyeleriniz Nelerdir 🙋🏻♂
[QUOTE=IzzetCaglar]

Teşekkür ederim yorumunuz için. Kum 4-5 çeşit kum ile karışık içinde Hagen ve lav kırığı da mevcut, tank biraz kendine gelsin bitkiler biraz çoğalsın o zaman moscow blue geçebilirim çok hoşuma gidiyor o ırk. Bu arada siyah bantı ilk defa duydum yeniyim diye de olabilir ne işe yarayacak? 🤦🏻♂



İçerideki bitki cinslerinden başka ne koyabilirim?[/QUOTE]

Arka fon yani; akvaryumunuzun arkasına yapıştırıp , akvaryumunuzun arkasındaki görüntüyu engeller ve akvaryumunuzu biraz daha görünmesine hoş girunmesine neden oluyor. (Son yorum bence)

Bitki olarakta zeytin, Eledoa, Moss, HYGROPHİLLA PARVİTOTA, Lysimachia Nummularia Sp Green, Nomaphila Spp, ECHİNODORUS MURİCATUS, saz , amozon hanceri, anubias.
Su üstü olarakta su marulu (pistia) :))

bu tür bitkiler akvaryumunuzdaki bitkiler ile uygun ve CO2 desteği sağlanmadan bakabileceğiniz bitkilerdir :))
Samuray (black Dragon) Betta Üretimi
[QUOTE=kdrackgz]Söz konusu denekler canlı olduğu için bir günleri bir günlerini tutmayacaktır. Böyle bir deneyde gerçekten sonuç elde edebilmek için , elinizde birden çok veri olması gerek, her iki senaryoyu da defalarca uygulayıp verilerin ortalamasını alarak ancak şu şundan daha iyidir diyebilirsiniz[:)] .Bana sorarsanız ben kayda değer bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Sonuçta önemli olan besinin protein, yağ vs içeriği. Üreme için en önemli olanı protein ve kan kurdu yaklaşık %10 daha fazla protein içeriğine sahip.
[/QUOTE]

O zaman ben buna en az iki üç yılımı full verim ile uğraşmam gerekiyor. :)) Çok zor abi o zaman. Ben bu işten vazgeçem abi [:)))] [EDIT]Enes De,2021-06-13 22:56:29[/EDIT]
Hmpk Betta Cinsiyeti
[QUOTE=OrkosBetta]

Evet balığınız erkek.



Çoğalmasından hoşnut olmadığınız bir türü sırf keyfiniz için başka bir türe yedirmek te hiç hoş olmamış bence. Tabii bu sadece benim şahsi fikrim.




Betta cinsiyet belirlemede ventral yüzgeçlerin tek çıkış ,çift çıkış gibi bir yöntem söz konusu değildir ve uysallık ya da saldırganlık ta bir yöntem değildir. Yanlış yönlendirme yapmayalım.
ayrıca bu tip çaprazlamalardan kastınız nedir açıklarsanız sevinirim.



Bu da yanlış bir bilgilendirmedir.


Normalde böyle bir çıkış hiç tarzım değildir. Lakin art arda yanlış bilgiler olunca yazma gereği duydum. Keyifli hobiler dilerim.[/QUOTE]

öncelikle merhabalar :))
Yukarıdaki balığın (hmpk) vetral yüzgeçleri uzun ve aynı zamanda geniş ise ve ikiye ayrılmış gibi gözüküyor ise bu erkek olduğunu gösterir.

Ventral yüzgeçleri kısa ve tek bir çıkıntı olarak gözüküyor ise buda dişi olduğunu gösterir. Yukarıdaki balığı erkek olarak örnek verirsek bu balığımiz dişidir :))
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212205141.jpg[/IMG]

İkici sorunuza gelirsek de hmpk'lar çaprazlama balıktır :)) geçiş sırasına göre buyrun;
HM x DT=geniş yüzgeçli HM
HM x VT=VT / DT / SD
HM x CT=ışın sayısı az SD / HS
HM x HM=HM ve SD
HM (Uzun yüzgeçli) x PK=SD
HM (Kısa yüzgeçli) x PK=PK
Crown tail ile Double tail genleri her zaman Intermediair dir. ...

Sonra ki sorunuza gelirsek; yüzlerce hmpk, veil tail, crown tail, yüzlerce Betta besledim ve 100 binlerce ürettim barışçıl beta turleri haricinde, hmpk'nın diğer türlere göre daha uysal olduklarını gözlemledim. Bu konuda tartışmaya açığım :)) çıkışınız gayet saygılı ve ahlak kurallarına aykırı değil abim. Yanlış düşünüyorsaniz en güzel şekilde çıkışınızı yapmışsınız :))[EDIT]Enes De,2021-06-13 22:12:59[/EDIT]
Samuray (black Dragon) Betta Üretimi
[QUOTE=kdrackgz]Bence çok önemli bir değişkeni görmezden geliyorsunuz , farklı çiftler söz konusu. Dolayısı ile gözlemlediğiniz fark tamamen balıklardan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca aynı balık bile söz konusu olsa arka arkaya aynı sonucu alamayabilirsiniz.[/QUOTE]

Abicim çok haklısınız lakin;
Birinci deneyim olduğunu belirttigimi düşünüyorum :)) 2. deneyimde aynı çiftlere farklı diyet uygulayacağım. :)) aynı zamanda diğer uretimlerimde ise su piresi diyetinden daha olumlu dönüşler aldım. Ancak onlar farklı tür oldukları için bir sonuca varmak mümkün değil.
Samuray (black Dragon) Betta Üretimi
Deney-1: "En çok merak edilen şey Betta çiftleşme öncesi su piresi vermek mi yoksa kan kurdu vermek daha etkili olur?" Diye çok düşünüyordum.

Elimde bulunan 2 adet genç damızlık black Dragon çiftim var. İki çiftim daha önceden çiftleşmiş ve yavru alınmış olup, aynı erkek ile aynı dişileri tekrar de sokmak daha mantıklı olacağını düşündüm.



1. Olay - Kan Kurdu;

Su sıcaklığı;26
Ph; 7,2

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212121121.jpg[/IMG]

Erkek ve dişiyi 2 gün boyunca kan kurdu ile besledikten sonra dişiyi ana tanka verdim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212122181.jpg[/IMG]

Bir süre sonra sarılma gerçekleşti.(6 saat)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212124021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212124041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212124061.jpg[/IMG]

Lakin bu sarılma esnasında dişi yumurta atmadı. Benden kaynaklı olabilir diye düşündüm ve yanlız bırakıp gittiğimde ;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212125231.jpg[/IMG]

Yuvalarin %60'ının dolduğunu ve dışarda yumurta olmadığını gördüm.

2. Olay- Su piresi

Su sıcaklığı;26
Ph; 7,2
(Su bulanıklığı sebebi yeşil su ilavesi yaptım çok az, su piresi canlı kalsın diye.)
Yeni su sıcaklığı; 26
Yeni ph; 7,1

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212128591.jpg[/IMG]

Erkek ve dişiyi 2 gün boyunca su piresi ile besledikten sonra dişiyi ana tanka verdim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212129451.jpg[/IMG]

Bir süre sonra sarılma gerçekleşti.(4 saat)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212131001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212131021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212131031.jpg[/IMG]

Sarılma esnasında büyük oranda dişinin atmasına şahit olur olmaz yalnız bıraktım ve geri döndüğümde;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231342/130620212132131.jpg[/IMG]

Yuvamın %95'inin dolu olduğunu ve dışarda yumurta olmadığını gördüm.

Bu deneye göre su piresi in daha etkili olduğunu öğrenmiş oldum. Herkese çiftleşme öncesinde beslenme diyeti olarak su piresi kullanmanızı öneririm :))
Hmpk Betta Cinsiyeti
[QUOTE=erosennin]
Bolca electric blue moscow sahiplendiririm ben de artık, taliplerine şimdiden duyurmuş olayım [:D][/QUOTE]

Eğer ayıracak ve yavru kontrolünü elinize alacak olursanız. Tetrazon öneririm. Vallahi Pirana gibiler :))
Balık Önerisi
Birbirlerini ısırması çok normal. Akvaryumunuzun 120 litre altı ve karma ise bu karşılaşabileceğiniz bir şey. Akvaryumunuzun boyutunu bilmiyorum ama bu tür şeyler çok ama çok normal :))
Goldfish Ve Fluval Uv-c Filtre
[QUOTE=RyukinLoveTr]Merhaba arkadaslar. 180 litrelik goldfish tankima daha saglikli bir akvaryum suyu olusrturmak adina fluval uv filtre alacagim. Bu filtre hakkinda bazi sorularim olacak siz degerli forum uyelerine bunlar:

1. Bu filtreyi surekli mi kullanmaliyim yoksa belirli durumlarda mi calistirmaliyim. Zaten zaman ayari var.
2. Fluval 106 ile kullanacagim bunu bu filtreyi zorlar mi?
3. Geldik en onemli konuya bu filtre kapali kutu icinde ve uvc lamba kesinlikle gozukmuyor. Fakat radyasyon gibi zararli seyler yayar mi? Akvaryum evin oturma odasinda. Bu yuzden zararli olmamali.

Tavsiyelerinizi bekliyorum. Simdiden tesekkurler.[:)]
Linki asagida:[URL]https://www.atakanpetshop.com/uv-filtreler/fluval-a203-uv-filtre-400l-h.html[/URL]

Ayrica fluvale uyumlu baska uv filtreler varsa tavsiyelerinizi beklemekteyim.

Cevap verebilecek olan yok mu?[/QUOTE]

Abi açık konuşmak gerekirse filtre çok gereksiz ve yetersiz kalır :)) bence ona o kadar vereceğinize güzel tasinabilir sump sistemi yada akvaryumunuz için güzel taşınabilir sumo sistemi almanızı öneririm. Sera siporax diye mükemmel bir şey üretmişler kullanmanızı öneririm :))

Belki ilerde balık eklemek istersiniz :))

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.