ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
allytourgood
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
199
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
01 Mayıs 2021 16:09
Son Ziyaret:
01 Kasım 2022 13:32
Toplam Mesaj:
108 [0.10 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ali Turgut
Doğum Tarihi:
15 Şubat 1983
Yaş:
41
İl:
Antalya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ali Turgut

SON 10 MESAJI

Walstad Serüveni (frankenstad) 07.04.2022
Normalde artık foruma yazmıyorum ama yararlı olması açısından bir güncelleme yapayım dedim zira bazen walstadseverlerden mesajlar geliyor ve tankta bazı güncel gelişmeler oldu.
İlk gelişme artık yapraklarda başta potasyum olmak üzere bazı element eksiklikleri baş gösterdi. Duruma göre sıvı gübre takviyesi yapılabilir diye düşünüyorum. Artık CO2 takviyesini tamamen kestim zira limon tuzu acayip pahalandı[:((]. Bir arkadaşım elma sirkesi ile ikame edilebildiğini söyledi bu da bir bilgi olarak burada dursun ama bu durum tankın genel kondisyonunda bir fark yaratmadığı için ben kullanmayı kestim. Aydınlatma günde 10 saat 36 watt şeklinde devam ediyor. Su değişimi hiç yapmıyorum artık. Sanırım son su değişimini Aralık ayında yaptım. Gördüğünüz üzere canlıların keyfi acayip yerinde, renkleri canlı ve son derece hareketliler. Gördüğünüz üzere popülasyon da arttı. Bakalım maksimum kaç Lepistes kaldıracak bunu ben de çok merak ediyorum.
Mosslar arasında saç yosunları biraz arttı. Bu durumda CO2 takviyesini kesmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Zaman zaman camda yeşil nokta zeminde siyanobakter oluşumu devam ediyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231134/070420221859221.jpg[/IMG][EDIT]allytourgood,2022-04-07 23:13:26[/EDIT]
Walstad Metodu Ve Karides Akvaryum Sorunu
Çağlar Bey, evvela geçmiş olsun. Bence sizin ölümleriniz aşırı salinimdan kaynaklanıyor. Sizin de malumunuzdur Walstad yöntemi ile kurulan tankların ilk aylarında tabandaki topraktan suya aşırı mineral salınımı meydana geliyor. Bunun etkilerinden korunmak için ilk başlangıç aşamasında bu aşırı salınımı kompanse edecek tercihen arsız bitkilerden bol bol tanka ekleniyor. Salınan minerallerin söz konusu bitki populasyonu tarafından tüketilmesi ve optimum seviyeye indirmesi bekleniyor. Hatta önlem olarak canlılar yaklaşık bir ay sonra ekleniyor ki aşırı iyon konsantrasyonundan canlılar etkilenmesin.
Sizin bitki poplasyununuz bana biraz az göründü. Bunun yanında salınımın kontrollü olabilmesi için inert kum tabakasının 4 cm civarında olması isteniyor. Sizin tabakanız biraz ince göründü, tabi yanılmış olabilirim. Eğer kum tabakası ince ise arttırmayı düşünebilirsiniz. Tüm bu faktörlere karideslerin kimyasal koşullara hassas canlılar olması gerçeği eklenince sonuç olumsuz oluyor. Bence bitki ve kum miktarını arttırıp sorunlarınızı çözebilirsiniz.[EDIT]allytourgood,2021-12-11 00:03:46[/EDIT]
Kahverengi Tortu Sorunu
Tetra algumin diye bir ürün var bir arkadaşım farklı yosun türleri ile mücadelesinde kullanıp memnun kalmıştı belki internetten temin edebilirsiniz. Bunun haricinde nerite salyangoz eğer bulabilirseniz internet üzerinden alabilirsiniz. Karideslerden daha dayanıklıdırlar Maraşa kadar sağ salim gelecektir. Ancak piyasada dönem dönem bulunamayabiliyor
Kahverengi Tortu Sorunu
Karidesler afiyetle tüketecektir. Mücadelesi en kolay yosun türü diyebiliriz. 10 karides bir haftada tertemiz yapar.
Bitkili Akvaryumların Donanım Maliyeti (ortalama)
Hiç kizmayin, üzülmeyin Alper Bey; Arap Emirliklerinden din kardeşlerimiz konuya el atmışlar. Müsterih olunuz... [:D]
Eheim Ve Seachem Filtre Malzemesi Birlikte
Filtrenizin yapısını bilmiyorum ancak genel itibariyle su girişinden, su çıkışına doğru; en kaba ayrım yapan filtre malzemesinden, en ince ayrım yapana doğru sıralamalısınız. Sizin örneğimizde su girişinden çıkışına doğru söz konusu sıralama:

1 Eheim mech pro
2 Eheim biomech
3 Mavi sünger
4 Seachem matrix ve Eheim subtrant pro ( zaten aynı işi yapıyorlar)
5 Sera crystal clear ve Seachem purigen

şeklinde olabilir.[EDIT]allytourgood,2021-12-05 15:30:35[/EDIT]
Walstad Serüveni (frankenstad) 07.04.2022
Ya Alper Bey şimdi siz olmazsanız riccianin tutturulduğu noktadan çürüğününü nasıl öğreneceğiz? Hangi kitapta yazar ya bu. Über süper detay bir bilgi. Gerçekten ziyadesiyle rahatım bence her şey güzel gidiyor ve güzel de gidecek gibi. Gerek ışığın gerek karbondioksitin dozajı artık optimize oldu kanımca. Yalnız ilk başta sözde orman peyzajı yapacaktım. Dallara moss sabitleyecektim. Bitkilerden dallar görünmez oldu, bu durum hoşuma gitmiyor ama son kertede yine üşengeçlik galip geliyor. Bir ara yapacağım inşallah. Dediğiniz gibi sol köşede çınar var ve yine dediğiniz gibi yüzüne tükürseniz sürgün veriyor. Ama ben yapraklarının şeklini çok seviyorum. Bir de kenarda gözüme çok fazla batmıyor. Tabi daha güzel de olabilir ama ben emek ve maliyet maksimum keyif ilkesini şiar edinmiş olduğumdan benden bu kadar diyorum. Zaten şu an bu akvaryum benim önceki bitkili tankımdan çok daha güzel. O yüzden beni memnun ediyor. Bu tankın yıllar önceki bitkili lowtech tankımdan pozitif manada ayrışmasını sağlayan unsur da Walstad yöntemi. Akvaryumun fevkaladesini görmek istersem sizinkiler var, onlara bakarım. Belki zamanla ben de kıvırırım biraz bu işleri. İlginize tekrar teşekkürler...
Walstad Serüveni (frankenstad) 07.04.2022
Tekrardan merhabalar walstadseverler,

Sanırım 6. ay bitti veya içindeyiz. Aslında akvaryumda pek bir değişiklik yok. Gerek vakitsizlikten, gerek parasızlıktan taban bitkisi işine halen giremedim. Lakin akvaryumda herkesin keyfi yerinde. Yosun sorunu halen yok. Sadece ön cama yakın inert kum tabakasında siyanobakter oluşumu var. Yüzeye çıkmıyorlar veya çıkanları karidesler hüpletiyor tam bilemedim. Aydınlatmamı artık sürekli yarım güçte yani 36 watt olarak kullanıyorum. Bitki gelişimini bayağı dizginledim. Akvaryumda piyangodan çıkan riccialar da güzel gölgeleme yapıyor. Karbondioksit dozunu da üç saniyede bir baloncuk şeklinde ayarladım, yaklaşık bir aydır böyle. Kanaatimce gayet ideal oldu ve sistemin ömrü acayip uzadı. Sanırım bu şartlarda kullandığım sitrik asitli karbondioksit sistemi tek dolumda üç ay akvaryuma destek sağlayabilir. Artık haftada bir budama ve aylık yüzde 30 su değişimi haricinde tanka dokunmuyorum. Bu arada son zamanlarda ön camda yeşil nokta yosunu problemi azaldı. Sadece su değişiminde temizlediğimi fark ettim. Bir de ortadaki echinidorusu budadım. Üç adet elim kadar yaprağı kestim. Sanki dünyayı ele geçirecek, tam bir arsız. Son olarak leş kameramla çektiğim birkaç fotoğraf:

Evvelâ genel görüntü

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231134/291120212136071.jpg[/IMG]

Karideslerimiz

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231134/031220212120221.jpg[/IMG]

Adi ve ramshorn salyangozlar

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231134/301020211708461.jpg[/IMG]

Ön camda siyanobakter oluşumu

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231134/081120211949001.jpg[/IMG]

Bu arada 3. fotoğrafta taşlara bağlandığım ricciaları karidesler teker teker söktü. Baska bir sabitleme yöntemi var ise lütfen belirtin...[EDIT]allytourgood,2021-12-03 21:37:02[/EDIT]
Walstad Metodu En İdeal Taban Toprağı Hangisi ?
İşinize yaramasına çok sevindim. Alper Bey'in bütün paylaşımları çok kıymetli. Ne yazsa okuyorum. Bitkili akvaryumlar ve sucul bitkiler konusunda tam bir duayen, şiddetle tavsiye ediyorum [;)] Yalnız akvaryumları o kadar güzel ki adamı depresyona sürüklüyor. Benim neden püskevitim yok dedirtiyor.
Taban Filtresi İşe Yarıyor Mu?
Zamanında ben de meraktan araştırmıştım nedir bu diyerekten. Karides akvaryumları için özellikle uzak doğu, asya pasifik taraflarında bayağı kullanılıyor. Hatta öylesine takip ettiğim bir kanal var.

https://m.youtube.com/channel/UCdofa7SEDJ-_XoZk_8ylQaw

Bu arkadaş ne dediğini anlamasak da güzel karides tankları kuruyor. Sadece taban filtresi kullandığı onlarca tankı var. Akıntı yapmadığından karidesler için çok uygun bir yöntem. Yalnız sizin de göreceğiniz üzere taban malzemesi hacimden acayip çalıyor. O yüzden sizin 10 litrelik tankınıza pek uygun değil gibi. Bazı gördüğüm uygulamalarda yüksek taban malzemesini bir hazneye koyup akvaryumun bir köşesine yerleştiriyorlar o zaman hacimden bu kadar çalmıyor ancak filtrasyon sadece o bölgede yapılıyor.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.