ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
delikan76
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
12 Şubat 2007 10:19
Son Ziyaret:
25 Kasım 2022 13:50
Toplam Mesaj:
139 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Doğum Tarihi:
12 Şubat 1976
Yaş:
48
İl:
Meslek:
Mühendis
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Acemi Balıkçı Sefer
80 lt. Karma Tropik

SON 10 MESAJI

Depremde Akvaryumu Nasıl Sabitleriz?
Bence,
 
Bir nesneyi depremde devrilmesi diye sabitlemek duvara yakın cisimler için geçerlidir. Genellikle de kendi içinde taban yuzeyi, yüksekliğine göre nispeten küçük kalan ağır cisimler için bir kaygı mantığı taşır. Dolap, buzdolabı, kitaplık, büfe vesaire gibi...
 
Bunu kamuoyu yanlış değerlendirir ki, buradaki amaç, nispeten küçük depremlerde duvarın eşyaya çarpmasından dolayı devrilmeleri engellemek, ya da büyük depremlerde kaçış esnasında devrilen eşyanın içeridekileri yaralamasını engellemektir. Akvaryum pek böyle bir geometrik şekil değil.
 
Bir akvaryum duvara makul miktarda uzaksa, taban alanı yüksekliği karşısında çok da küçük olmayan bu ağır nesnenin sabitlenmesine gerek yoktur. Bunu biraz da şu açıdan söylüyorum, akvaryumu tamamen devirecek boyutta bir deprem için akvaryumdan değil kendimizden kaygılanmalıyız. Duvardan 10 cm ve daha uzak bir akvaryumu sabitlemeye çalışmak mantıklı gelmiyor bana...
 
Ayrıca bir de ayrıntı;
 
Akvaryumu küçük sarsıntılardan korumak için sabitlersek bence gene hata yaparız. Duvara sabit cisimler duvarın, binanın frekansı ile sallanırlar. Oysa bir sehpa üzerinde duran bir cisim bina frekansında sallanmaz, özellikle deprem başladıktan bir süre sonra frekansı bozulur.
 
Depremde, deprem ile(ya da sallanan bina içinde bina ile) aynı frekansta sallanan cisimler çok daha fazla zarar görürler. Küçücük bir depremde devrilmeyecek akvaryum, devrilmediği yerde patlar.
 
NOT: Tecrübelere binaen değil, depremleri, daha doğrusu sarsıntıların cisimleri yıkma ve yıkmadan onlara zarar vermeleri üzerine okumalarımın/çalışmalarımın getirdiği bir görüş yazısıdır.
En güzel balığım kayıp. :'(
Bende de bir vatoz kaybolmuştu. Akvaryumumda yiyecek balık türü pek yok. Sizdeki vaka yemeye benziyor ancak belki bir ihtimal daha olabilir.
 
Eğer vatoz küçükse dip çekimi esnasında siz balığı vakumlamış olabilir misiniz? Bendeki vatozdan hiçbir zaman hiçbir iz bulamadım. Ne kılçık ne bir iz, hiçbir şey. Ben de dip çekerken onu da çekip attım diye bir sonuca varmıştım. Düşük de olsa bir ihtimal olarak yazmak istedim.
 
Geçmiş olsun.
akvaryumun soğutulması

Camlara uygulanacak filmin etki edeceğini hiç düşünmüyorum. Tahminimce akvaryumun normalden geç ısınıp, geç soğuması ile sonlanacaktır.

 
Saygılar.
Tahminime göre kabız olmuşlar
Öğünleri azaltmak her zaman sonuç vermiyor sanırım. Bendeki bir yılan gurami neredeyse 2 aydır kabız. Bir öğün değil, 1-1,5 gün yem vermediğim oldu defalarca, düzelmedi. Bu süreçlerde bitkisel yem vermeye de dikkat ettim. Ama az yem+bitkisel yem kombinasyonu da işe yaramadı.
 
Şimdi çok yerde okuduğum haşlanmış ıspanak deneyeceğim. Sarımsak da çok yerde tavsiye ediliyor.
 
Sağlıklı balıklar.
Havalar Isınıyor
Bu işin sonu hayır değil. Tüm yurtta şehrine göre arkadaşların tank su sıcaklıkları 30'a vurdu gibi görünüyor, sıcaklık herkese problem oldu. Daha bunun Temmuzu Ağustosu var, tatillere çıkacağız, balıkların başında olamayacağız vesaire... Buzlu çözümler devamlı başında olmayı gerektirecek.
 
Hemen hiçbirimiz pahalı soğutucuları alamayız, kaçımız fan sistemi kurabiliriz, kursak da etkisi sınırlı zaten. Bu yaz balık kayıplarımız çok olacak galiba...
 
İstanbul'un en yüksek kesimlerinden birinde oturuyorum, aşağıda yağmur yağmazken bizim oralarda kar yağardı, şu anda bende bile tank sıcaklığı 29,5 ve artıyor, 3-4 gün önce 28 idi.
Kafada Ağır Enfeksiyon / Kırmızı Gözlü Tetra
Fotoğraf: Çok iyi bir foto değil ama sanırım yardımcı olur, cep telefonu ile çektim. Balıklar kırmızı gözlü tetra. Önceleri sadece birisinin üst çenesi eridi, sonra diğer ikisi de aynı hastalığı(muhtemelen enfeksiyonu) kaptı.


Canlıdaki Belirtiler: Ağız, solungaç üstü, genel olarak kafa bölgesinde(gözler sağlıklı) erime diyebilirim. Balıkların kiminde alt çene, kiminde üst çene kalmadı, derileri, hatta belki kıkırdakları eriyip düşüyor sanki. Kırmızı kırmızı tülermiş şekilde(pamuksu değil de tiftik tiftik) şişlikler, erimeler. Gözlemlerime göre belirtiler içeriden solungaçlardan başlamadı. Fotoda soldaki balığın alt çenesi yok, fotoda olmayan bir üçüncünün üst çenesi yok.

Akvaryum Kapasitesi (litre): Ana tankım 100 litre, şu anda hastalar karantinadalar, olsun olsun 4 litredeler yani. Daha iyi karantina imkanım yok. Bu fanus boyundaki akvayumcukta pipo filtre var, kuvvetli hava var, ısıtma var. Ana tank iç filtre, başka bir balıkta sorunum yok, ana tankta durum iyi görünüyor. Bunlar ana tankta hafif hafif belirti gösterince karantinaya aldım.


İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: İlk başta tülerme, pamuklaşma gibi geldi o yüzden mantar teşhisi ile Sera Mycopur uyguladım. 10 gün kadar oldu, bana mısın demedi, geçme yok, ilerleme var. Suda balık kafa derisi parçaları görüyorum zaman zaman.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Karantina küçük olduğu için 2 günde bir %30-40 kadar su değiştiriyorum.

Bu nedir, ondan önemlisi hangi ilaçla tedaviye girişmeliyim.

Teşekkürler.
 
NOT: Tedavi önerirken ilaç olarak Sera ürünlerini söylerseniz sevinirim, elimde neredeyse hepsi var.

delikan762007-06-26 00:28:08
150 lt' ye öneri
Normalde dış filitreye girilmeyecekse, (ki her zaman her boyutta tank için filitrasyonda dış filitre önerilir) hangi boyutta iç filitre öneriliyorsa daha büyüğünü almanızı öneririm. Mesela tetra tec için o boyuta IN800 önerirler ama siz IN1000 alın gibi. İç filitrelerde performans düşüklüğü oluyor. Gerçi aynı şey dış filitreler için de geçerli. Isıtıcı ve hava motoru belki değil ama filitrede normalde önerilenin bir boy büyüğünü(150 litreden daha büyük tanklar için önerilenini) almakta ciddi fayda var.
 
İç filitre varsa ayrıca hava motoruna gerek olmayacağı doğru bir bilgi aslında. Sitede pek çok yerde de geçmiştir, ancak ben güvenmiyorum. Aldığım kaliteli iç filitre sadece 2 hafta falan hava verdi sonra her neresi bozuldu veya tıkandıysa hava vermemeye başladı, o kadar temizledim hala hava vermiyor. Hava motoru ucuz ve az elektrik yakan bir ekipman, hastalık durumlarında ekstra hava ihtiyacını da düşünerek ayrıca hava motoru almanızı da öneririm.
 
Saygılar, sağlıklı balıklar.
delikan762007-06-18 15:03:50
Akvaryumu Temizleyemiyorum

Bu kirlenmenin azalması için en önemli şeyleden birisi, gözlemlerime göre suyun seviyesi. Akvaryumdaki su seviyesini sadece 2 parmak düşürseniz bile bu kirlenme çok azalacaktır. Bu kirlenme özellikle su kabarcıklarının yüzyede patlayıp, küçük partiküller halinde kapak camına yapışması ve camın florasan yüzünden fazla olan sıcaklığı ile hemen kurumasından olduğunu gözlemledim. Bu kabarcıklar patlayınca su parçacıklarının cama ulaşmaması ya da az ulaşması için su seviyesinin düşürülmesi çok işinize yarayabilir.

Akvaryumunuz nasıl bilmiyorum, ama bende de çoğu akvaryumda da boydan boya uzun havataşları var, bu tür akvaryumlarda dediğim şey çok oluyor.
 
NOT: Bu kirlenmeyi ben de sevmiyorum. Kafamda camı temizledikten sonra, arabaların ön camlarında kullanılan yağmur kaydırıcı sıvıdan kullanmak var. Bu kimyasal cam üzerinde bir süre giden bir film oluşturuyor. Bunu daha denemedim, size de önermiyorum ama deneyip yol alırsam tüm arkadaşlara önereceğim. Kafamdaki etkiyi yaratırsa, bu kirlilik hemen bir peçete darbesi ile çıkar cam pırıl pırıl olur, çünkü cama yapışamaz. Tek dikkat edilmesi gereken bu kimyasalı cama uygularken dikkat edip akvaryum suyuna damlatmamak, karıştırmamak.
Danaburnu :))
Çok büyük balıklar haricinde yenebileceğini sanmıyorum, çok güçlü kabuğu var. Şöyle diyeyim, yetişkin bir danaburnu ayağın topuğu yerdeyken ayak ağırlığı ile ezilemiyor, ayrıca bastırmak gerekiyor. O böcek üzerine 1,5-2 kilo konsa çatlayıp ezilmez bence, çenesi ile bunu kıracak güçte balık hangi tür ve hangi boyutta olmalı sizler takdir edin. En az 20 cm boyunda, etçil dişleri ve ona uygun çene kasları ve ağız büyüklüğü bulunan balıklar belki...
Damacana Suyu
Bence doğal kaynak suları balıkların sağlığı ve ihtiyaçları için de cebimiz için de düşünülmemeli. Zaten balıkların yaşam alanı ile karşılaştırınca da genellikle göl kökenli balıklar beslediğimizden suyun dinlendirilmiş çeşme suyu(göl veya baraj) olması çok daha iyi görünüyor.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.