ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
AquaSafer
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Mayıs 2012 13:58
Son Ziyaret:
26 Mart 2013 19:55
Toplam Mesaj:
9 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Sinan Ören
Doğum Tarihi:
01 Mart 1970
Yaş:
54
İl:
Ankara
Meslek:
Kimya Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA



www.aquasafer.com

SON 9 MESAJI

Aquasafer Su Düzenleyici Soru - Cevap
Merhabalar. Akvaryum forumla alakalı olarak çok fazla mesaj aldık. Bunun sonucu en doğru bilgiyi verme amaçlı bu başlığı açıyoruz. 


Tanganyika Su Düzenleyici 300 /1000 / 5000 mL



Malawi Su Düzenleyici 300 /1000 / 5000 mL



Amazon Su Düzenleyici 300 /1000 / 5000 mL

Test Kiti ve Su Değerleri
Baran bey merhaba. Yardımcı olmaya çalışayım:

1- Seçimleriniz iyi. Nitrit ve nitrat ölçümü yapmanız yerinde olmuş. Ancak amonyak(NH3)  testide almanızı öneririm. Tanganyika yada malawi cichlidleri beslemiyorsunuz o yüzden ph ve kh testlerine bence gerek yoktu. Ancak akvaristlik birazda bilim olduğu için sizi anlıyorum :)

2- Sera ve birçok marka tam olarak son kullanma tarihini biraz erken yazarlar riske girmemek için. Test kitinizi gölgede bulundurduysanız biraz tarih geçse bile sonuçları doğru verecektir.

3- Sonuçlarınız bitkili akvaryum için iyi görünüyor. Ancak dediğiniz gibi PO4 biraz yüksek. Düzenli su değişimi ile bunu çözebilirsiniz.

Ph testi olarak hangisini önerirsiniz?
Dijital pH metrelerin ölçümü sanılanın aksine çok kolay değildir. Sürekli saf suda saklanmalı ve düzenli kalibre etmelisiniz. Önerim stick tesler (marka fark etmez) yada Sera'nın pH test kiti. Ama dediğim gibi dijital pH metreler hem pahalıdır hemde kolay ölçüm yapılmaz. Ph'ını 7,4 bulduğunuz bir akvaryumda 5 dakika sonra 8 olarak ölçmeniz olası. Ama stick testlerde asla yanılma payı olmaz.
Chlorine hakkında soru
İlyas Bey katkı için teşekkürler. Aynı şeyleri farklı kavramlarla açıklamışız. Kloraminin daha zararlı olmasının anlamı sizinde dediğiniz gibi sudan uzaklaştırmanın zor olması. Tuzdaki klor ile akvaryuma eklenen klor aynı anlamda değil tabiki. Bu arada klor giderici çeşme suyuna döküldüğü için suda amonyak yokken kullanılır demek istedim.  Tabiki amonyak oluşturur. Bunu bir yazımda uzun uzun anlatmıştım. Siz güzel özetlemişsiniz herhangi bir ekleme gereği duymuyorum. 

Saygılar
su düzenleyiciler
Onurkan bey, bizimde birçok müşterimiz su düzenleyicisini akvaryuma ekledikten sonra akvaryumlarına su ekliyor. Tabiki su ısısını fazla değiştirmeden. Şuana kadar bir sorunla karşılaştıklarını duymadım. Ayrıca bende kendi akvaryumlarımda bu şekilde yapıyorum. 
Chlorine hakkında soru
Murat bey paylaştığınız yazı güzel özetlemiş. Ancak bende bazı ilaveler yapayım. Akvaryumda amonyak olması illa nitrit olacağı anlamına gelmemeli. Amonyağın nitrite dönüşümü bildiğiniz gibi bakteriler yoluyla oluyor. Ve eğer akvaryumunuzda yeterli bakteri kültürü yoksa bu oluşmayabilir. Yada çok sık su değişimi yapmanızda buna etken olabilir. 

Bu arada bir şeyi yanlış anlamışsınız. Cl2 den kasıt klordür. Kloraminin formülü ise NH2Cl dir. Bizde genelde bu hep karıştırılır yada aynı kimyasal zannedilir. Kloraminde klorden daha tehlikelidir. Yazıda klorün uçurulması kloramin içindeki amonyağı serbest bırakır demiş. Doğru ancak, klor giderici zaten amonyak olmayan suda(çeşme suyunda) kullanılıyor. Bu yüzden sorun teşkil etmez. Birde test stripleri genelde doğrudur ancak yinede kesin sonuç vermeyebilir. Fazla güvenmeyiniz. En güvenli analiz herzaman fotometrik analizle olur. Oda zahmetli ve pahalıdır.
sera aquatan nasıl kullanılır?
Mustafa bey su düzenleyiciler genelde 20 L için 5 ml şeklindedir. Bazı markalarda bu oran değişebilir. Ancak çoğu zaman ürünün çabuk bitmesi için oran yüksek tutulur. Çok önermiyor olsak bile birçok müşterimiz akvaryuma su düzenleyici kullandıktan sonra çeşmeden su doldurmakta. Bende kendi akvaryumlarımda öyle yapıyorum. Tabi bunu acemilik aşamasında denemeyin.  AquaSafer2012-05-23 14:20:47
Chlorine hakkında soru
Murat bey basitçe anlatmak gerekirse kloramin ve klor farklı kimyasallardır. Klor ve amonyak birleşmesiyle kloramin oluşur. Kloramin su dinlendirilmesiyle yada havalandırmayla uçmaz ve kaybolmaz. Klorda dinlendirilerek kısmen yok olur ancak tamamen uçması için suyun 2-3 gün aralıksız havalandırılması gerekir. Muhtemelen akvaryumunuzda amonyak fazlalığı var. Ve su düzenleyici kullanmıyorsunuz. Buda akvaryumuzdaki kloramin oluşumunu tetikliyor. Dikkatli olmalısınız.
su düzenleyiciler
Su düzenleyici üreten bir firma çalışanı olarak kendi adımıza şu bilgileri verebilirim; 
1- Birçok su düzenleyici sudaki kloru 1-2 saniye içerisinde uçurur
2- Ağır metallerin bağlanması biraz daha uzun sürer. Ancak oda saniyelerle olur.

Tabi bu suyu hemen değiştirebilirsiniz anlamına gelmemeli. Ancak birçok müşterimiz akvaryum suyunu değiştirdiği an yeni suyu ekleyebiliyor. Tabi buda biraz tecrübe ile oluyor. 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.