ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
SON 4 MESAJI
Merhaba arkadaşlar forumumuza öncelikle hoş geldiniz.Bu hobiye yeni başladıysanız sizden ricamız lütfen kararımızı önceden verip sonra canlıları besleyelim.Unutmayın ki bizler canlıları doğal ortamından alıp hapsediyoruz.Onlara doğal ortamını en iyi şekilde taklit edip onların mutluluğunu gözardı etmeyelim.BESLEYECEĞİNİZ HER CANLININ BİR İHTİYACI VARDIR VE GÜZEL BİR SÖZ:NE EKERSENİZ ONU BİÇERSENİZ.Size umarım bu yazılar yardımcı olur.
İyi bir akvarist olmanın temel ilkesi ise , akvaryum hobisine ilk başlangıçla paralellik gösterir.Akvaryumculuğa iyi bir planlama yapılarak başlanmalıdır.İlk olarak akvaryum sisteminde karar verme, bu akvaryum sistemine uygun bir tank ve bu tank için gerekli ısı, ışık, filtrasyon ve dekor gibi malzemelerin planlaması yapılmalıdır.Daha sonra da seçtiğiniz sisteme uygun balık türlerinin iyi araştırılıp, balıkların özenli bir şekilde satın alınması gerekir. |
Akvaryum hobisi, akvaryumda tuzlusu veya tatlısu sistemlerinden birini seçmenizle başlar.Bide bunların içinde, soğuk veya tropikal akvaryumlardan hangisini seçeceğinize karar vermeniz gerekir.
Tatlısu(Tazesu) Akvaryumları:
Akvaryumculuğa ilk başlayanlar için önerilen akvaryum sistemleridir.Tuzlu su akvaryumları daha çok bilgi ve daha çok maliyet gerektirdiğinden, akvaryum hobisine yeni başlayanlara kesinlikle tatlısu akvaryumları önerilmektedir.Ayrıca mevcut akvaryum firmalarında, akvaristlere daha çok soğusu ve tropikal türdeki balıklar sunulmaktadır. |
Tuzlusu Akvaryumları:
Tuzlusu akvaryumları da, tatlısu akvaryumlarında olduğu gibi soğuksu ve tropikal olmak üzere iki gruba ayrılır.Ülkemizde daha çok tropikal deniz akvaryumları ilgi görmüştür.Bu grup için, çok çeşitte ve renkte balıkları bulabilmemiz mümkündür.Bu balıklar, tropikal denizlerden, dünyanın dört bir tarafından toplanarak elde edilir. |
Akvaryumlarda, tuzlu su elde etmek için, özetle, "sea mix" adı verilen malzeme , musluk suyuna katılarak tuzlu su akvaryumu hazır hale gelir.Bu malzeme , akvaryumculardan temin edilebilir.
Akvaryum ile ilgilenenler arasında tür seçimi ile ilgili çeşitli teoriler dolaşmaktadır. Belki de bunların arasında en yaygın olanı akvaryumların topluluk ya da saldırgan tipi olarak ikiye ayrılmasıdır.
Topluluk tankları birbirine karşı saldırgan olmayan çeşitli türleri bir arada barındırır. Günümüzde akvaryum ile uğraşanlar arasında en yaygın olan akvaryum tipi budur. Saldırgan tanklarda ise başka balıklara karşı saldırgan olan ya da saldırılara karşı dayanaklı olan sınırlı sayıda balık türü bulunur. Bu tank tiplerinin her ikisinde de akvaryumdaki balıklar aynı ya da farklı coğrafi bölgelerden gelseler de, aynı su koşullarına uyum gösteren türlerdir. Balıklara ek olarak omurgasızlar, su bitkileri ve akvaryum süsleri de bu tank tiplerinde bulunur. |
Tür ya da örnek tanklarında genellikle yalnızca tek bir balık türü ve bu balık türünün doğal yaşam alanında bulunan bitkiler ile ortamdaki diğer nesneler yer alır. Bu tanklar genellikle Aplocheilidae, Poeciliidae (Lepistes türü balıklar) ve Cichlidae (Çiklit türü balıklar) familyalarındaki balıklar için kullanılır. Bu tarz tanklar bazen yalnızca erişkinlerin yavrulaması için kullanılır.
Ekotip ya da ekotop akvaryumlar doğal yaşamda bulunan belli bir ekosistemi taklit etmeye çalışır. Bu ekosistemde bulunan balıklar, omurgasızlar ve bitkiler biraraya getirilerek su koşulları ve çevre düzenlemesi ile doğal yaşam ortamlarına benzetilmeye çalışılır. Ekotop tipi akvaryumlar en gelişmiş hobi akvaryumları olarak değerlendirilir ve halka açık akvaryumlar mümkün oldukça bu tarz akvaryumları sergiler. Bu yaklaşım hem canlıları kendi yaşam ortamlarında gözlemlemeye en yakın durumdur hem de akvaryumdaki balıklar için en uygun ve sağlıklı ortamı oluşturur.
Balık türlerinin seçiminde, balıkların toplu olarak yaşayıp yaşayamadıkları dikkatlice araştırılmalıdır.Örneğin, ülkemizdeki adıyla beta balığı karma bir akvaryumda tek erkek olarak bakılabilmektedir.
Bunun yanında beslenme tarzları da bazı balıklar için sorunlar yaratabilir.Etçil balıkların yanında tamamen bitkisel beslenen balıkların koyulması, bitkisel beslenen balıklarda sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.Örneğin, tanganika gölü balıkları olan tropheus türleri tamamen bitkisel, sprulina içerikli yemlerle beslenmelidir.Etçil yada diğer bir değimle protein ağırlıklı beslenme yapılan bir akvaryumda, tropheus türleri hastalanacak ve ölüm kaçınılmaz olacaktır.Tür seçiminde, balıkların beslenme biçimlerine mutlaka dikkat edilmelidir.
Tür seçiminde diğer dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de toplu akvaryumlarda bakılacak farklı türdeki balıkların yüzme seviyelerinin ve davranış özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir.Çok agresif özellikler gösteren balıklar ile mizaç olarak sakin ve çekingen balıklar birarada bulundurulmamalıdır.Balıkların akvaryumlardaki yaşam düzeyleri ve yüzme seviyeleri dikkate alınarak, akvaryumda her yüzme seviyesine göre tür seçmek daha mantıklı olacaktır.
Akvaryum balıklarınızı satın almadan önce, hangi türleri satın alacağınızı, satın alacağınız balıkların beslenme biçimlerini ve doğal ortamlarındaki su değerlerini araştırdıktan sonra akvaryumcuya girip, iyi gözlemler yaparak balıkları satın alabilirsiniz. Peki iyi bir gözlemde balıkların sağlıklı olup olmadığını nasıl tahlil edebiliriz?İşte Balık satın alırken Dikkat etmeniz gereken kurallar ve hastalık belirtileri: |
*Balığın gövdesi ve yüzgeçleri üzerinde, lekeler, lezyonlar , beyaz ve gri yamalar olmamalıdır.
*Balıkların kuyruk ve yüzgeçlerinde, yırtılmalar ve erimeler olmamalıdır.
*Solungaçlarının yanında kırmızı çizgiler ve yaralar olmamalıdır.
*Balıklar suyun yüzeyine çıkmış ve zor nefes alır vaziyette olmamalıdır.
*Yüzgeç ve kuyruklar açık olmalı ve kapanmış olmamalıdır.
*Balık , dipteki çakıllara ve akvaryum dekorlarına sürtmemelidir.
*Balığın yüzme şekline dikkat edilmelidir.Olağandışı yalpayarak yüzme, panik yüzme ve yukarı sıçrayarak , tekrar dibe inip orada hareketsiz bekleme balığın hastalığına işarettir.
*Balık satın alacağınız tankta çok sayıda ölü balık bulunuyorsa, alacağınız balıkta da hastalık olabilme riski fazladır.
*Balıkların akvaryumcunuz tarafından ne zaman satın alındığıda çok önemlidir.Genel kanı, akvaryumcuya 2-3 gün önce gelmiş ve bulunduğu ortama adapte olmuş sağlıklı balıkların alınması yönündedir.
Ayrıca balığın sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra, akvaryumunuza uygun büyüklükte olup olmadığını gözlemlemeniz veya bilgi sahibi olmanız gerekir.Akvaryumcuda büyüklüğü uygun görülüp alınan genç bir balık, olgun yaşına ulaşınca epey iri olup, akvaryum büyüklüğüne uygun düşmeyebilir ve geri vermek zorunda kalabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen kurallar, kendi tankınızdaki gözlemler açısından da önemlidir.Çünkü yukarıdaki davranışlardan veya belirtilerden herhangi birine sahip bir veya birkaç balığınız varsa, hastalık söz konusu olabilir ve hasta balık akvaryumdan karantina tankına alınarak, hastalığın diğer balıklara ve tüm tankınıza iletilmesi önlenmiş olur.
Gözlem, akvaristlerin asla boşlanmaması gereken bir eylemdir.Çünkü bir çok akvarist veya akvaryum sempazitanı , erken teşhis edemediği hastalıklardan dolayı tanktaki tüm balıklarını kaybetmiştir.Örneğin balığın yemlenmesini gözlemlerken, 2 günden fazla süredir yem yemeyen bir balığın, hastalanmış olabilme ihtimali gözönüne getirilip, tedavisine başlanmalıdır.(Akvaryuma yeni koyulan balıklar hariç.Balık yeni ortamına alışana kadar, birkaç gün yem yemeyebilir)
İyi bir gözlemde, akvaryumcunuzda bekleme ve gözlemleme süresi 5-10 dakika olmamalıdır.Alacağınız balıkların bulunduğu tankı uzun süre gözlemlenmeli ve hatta imkan olursa, ki bu akvaryumcunuzla kuracağınız iyi diyoloğa bağlıdır; balıkların yeme karşı duyarlılığını takip etmekle işe başlamalısınız.Bunu Dışında gözlemlerinizi aşağıdaki balık davranışlarına dikkat ederek sürdürmelisiniz:
ARKADAŞLAR ASLINDA ÇOK BASİT SADECE SABIR VE NASIL DAHA İYİ BAKABİLİRİM CANLILARIMA.....DÜŞÜNCESİ YETERLİ.
HER BALIK STRESSİZ BİR ORTAM İSTER VE EMİN OLUN Kİ STRESSİZ VE MUTLU CANLILAR DOLU BİR AKVARYUMU İZLEMESİ KADAR KEYİF VEREN BİRŞEY YOK :d
Arkadaşlar son zamanlarda formda su değişimi ve dip çekimi hakkında olumsuz yazılar okuyordum su değişimi yada dip çekiminin önemli olmadığı gibi yazılar ve yorumlar sonrasında bende kendimce bir araştırma yaptım ben her zaman dip çekimi ve su değişimini yapan biri olarakta bu benim su değişimlerim boşunamı derken beni çok mutlu eden bir yazıya denk geldim ve sizlerle paylaşmak istedim.
Lepistes güzel olur
SON MESAJLAR
- Akvaryum Eminator, 21:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Acaba Bu Adi Salyangoz Yumurtası Mı? Melih Bozkurt, 20:56
Yeni Üye Forumu - Parça Tavsiye. CoryCory, 20:55
Filtreleme Seçenekleri - Lespites Ve Transgenetik Tetra Furkan2020, 20:41
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 80l Akvaryum İçin Hangi Canlılar? AmatorBetaci, 20:32
Yeni Üye Forumu - Akavryum Sump Emis Yeri. tsp7, 20:19
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Mikro Walstad Kurulumu CoryCory, 20:17
Akvaryum Tanıtımı - Balığımı Kaybetmek İstemiyorum mrah, 20:17
Yeni Üye Forumu - Akvaryumumun Zeminini Değiştirmek Vlademirol, 20:11
Bitki Akvaryumları Genel - Siyah Molide Beyazlasma Mithat Emre Pehl, 20:10
Yeni Üye Forumu - Silis Kumda Bitki Buyurmu birbetasever, 19:09
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Vatozum Üstünde Beyaz Benekler Var AmatorBetaci, 18:51
Kedi Balıkları Forumu - Crs Karides Ozmos Su Olmadan Bakmak Ve Üretmek mmemati, 18:27
Omurgasızlar - Bu Hobiye Yeni Başladım Lepistesci Emir, 18:13
Yeni Üye Forumu - Bloody Mary Karideslerimi Blue Dream İle Kırma AmatorBetaci, 18:12
Omurgasızlar - Lepistes Hamileligi AmatorBetaci, 18:09
Yeni Üye Forumu - Lepisteslerim Hangi Tür? BETA.4, 17:54
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Yeni Low Tech Akvaryumum yemrekozenn, 17:48
Akvaryum Tanıtımı - Geliyorum Denen Felaket Geldi. darkaura, 17:28
Akvaryum Bilimi - Karides Akvaryumu Hakkında Sorularım Ve Kurulumum AmatorBetaci, 17:24
Omurgasızlar - Ofis Ortamı Bitkili Akvaryum Orhan76, 17:16
Akvaryum Tanıtımı - Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika” 1Balikci, 16:53
Akvaryum Tanıtımı - Adı Salyangoz Mu Gizem Gül, 16:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bilmediğim Alg Problemi Clskn16, 16:29
Hastalıklar ve İlaçlar - Chihiros Aydınlatma Performans Meryemmm, 16:02
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin KaanE, 15:52
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Salyangoz Ne İse Yarar TemporizeR, 14:34
Akvaryum Tanıtımı - Cüce Vatozuma Ne Verebilirim Hobicimelek, 14:13
Kedi Balıkları Tanıtımı - Kaplumbağaları mutlu etmek için ne yapmak lazım? Eda58, 13:59
Sürüngenler ve Amfibyumlar - Karides Ölümleri Neden Oluyor? Vlademirol, 13:22
Yeni Üye Forumu - Chihiros Wrgb Iı İçin Bilgi İstiyorum Clskn16, 12:53
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Reeflowers All İnclusive Yanına Gübre Hidro Dinamik, 11:46
Taban ve Gübreleme - Akvaryumum Hakkında Genel Değerlendirme pekert, 11:18
Yeni Üye Forumu - Yapıştırıcı AtlasPoyraz, 10:40
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryum Bulanıklığı Orhan76, 09:38
Yeni Üye Forumu - Neolamprologus Multifasciatus caga71, 09:24
Tanganyika Cichlidleri Tanıtımı - Japon Balıkları Nasıl Bir Ortam İster KaanE, 09:05
Yeni Üye Forumu - 50lt Plastik Küvet 229tl KaanE, 08:53
Malzemeler ve Yemler Forumu - Balığımdaki Renk Değişimleri Ve Beyazlık? Orhan76, 08:44
Yeni Üye Forumu - Su Test Kiti 6 İn 1 X 100 Adet 388tl giyotyn, 01:55
Akvaryum Bilimi - Gül Bitkilerinde Dallarda Kararma Erime CoryCory, 01:43
Bitki Türleri ve Bakımı - İstanbul Avrupa Karides İçin Öneri Satıcı Alphird, 00:51
Omurgasızlar - Beta Balığına Ne Kadar Sera Flora Vermeliyim Eminator, 00:26
Labirentliler - Transgenetik Tetra Yemleri Hakkinda Emirkankabadayi, 00:12
Yeni Üye Forumu - Beta Balığımda Mantar Olabilir Mi AmatorBetaci, 00:06
Hastalıklar ve İlaçlar - Bu Tankta Yemlemeye Gerek Var Mı? MasterChief, 23:59
Omurgasızlar - Akvaryum Salınım hunterx, 23:58
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryum Beraklaştırma Eminator, 23:55
Yeni Üye Forumu - Lepistes Hamile MaviMelek, 23:47
Yeni Üye Forumu - Yeni Kurulum Sorunu (bitkili Akvaryum) yyiImaz, 23:33
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 19:51
- Bitki , Sıvı Gübre , Ramshorn CevdetSERBEST 19:51
- Melanotaenia Praecox OKIRATLI 18:53
- Komando Cory + Sterbai Cory OKIRATLI 18:53
- Sıfır Isıtıcılar Ve Tetra Filtreler. OKIRATLI 18:53
- Güncel Severum, Geophagus, Guianacara Owroewefi djally 18:38
- Anubias Nana Petite, Ember Tetra Corydoras Pygmeus rouvax 18:36
- Ultra Clear 90cm, Eheim 2075, Firefly Led, Co2 rouvax 18:36
- 2.67 Tüp Furcifer 18:27
- Havasız Artemia Çıkarma Kabı EUREKA 18:12
- Hayalinizdeki Dekor, Aparatlar Ve Daha Fazlası... EUREKA 18:09
- Genc Katil Salyangoz Ve Mavi Karidesler Başak u 18:01
- Eheim 2217 Dış Filtre Ve Media Set kovarinko 18:00
- Akvaryumlar , Ekipman , Bitkiler... kovarinko 18:00
- Channa Stewartii rseven 17:50
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 17:33
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 17:33
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 17:33
- 1 Adet Blackten Gelme Dişi Gold Ramirezi 250tl yamansengonca 16:50
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 16:25
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 16:25
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 15:39
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 15:39
- 120 60 50h Akvaryum Ve Malzemeleri Hüdai 15:27
- Biyolojik Sünger 25cmx30 Cm 5 Cm Kalınlık ootkn 15:14
- Sıfır Hagen Kutu Filtreler ootkn 15:14
- Bitki Çeşitleri emreemin 14:17
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 14:17
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 14:17
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 14:17
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 14:17
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 13:59
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 13:59
- Moscow Neon Blue (lepistes) birkayaydin 13:54
- Frodo Stone 8 Kiloya Yakın osmang 13:43
- Oranda Büyük Boy osmang 13:43
- Takaslı Melek Balığı Ve Takım Platiy Ve Yavrusu ademiz 13:42
- Canlı Yem Çeşitleri.. Köroglu.88 13:29
- Endler Varyeteleri Köroglu.88 13:29
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı GreeNWooD 13:24
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:01
- 🌲 Cüce Vatoz,christmas Moss,subulata,mikra,saz 🌲 F13K 13:01
- Cüce Vatoz, Oranda, Melek F13K 13:01
- Creaqua 45° 40x30x25h Crystal Full Ultra Clear Rod orimohito 12:56
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 12:56
- Rasbora Arıyorum Miller 12:56
- Ankara Yukseltepe Ramshorn Salyangoz Ucretsiz. nurettindincer 12:50
- Siyah Cüce Vatoz Cucevatozcu 12:26
- Atman F201 İç Filtre Gursoyhasan 12:21
- Anubias Stardustmini / Pinto /dark Angel /buce Red Hiko 12:14
KULLANICILAR
- 151 Online Kullanıcı, 82 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.