ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
kubilayisik
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
18 Mart 2011 14:25
Son Ziyaret:
28 Mart 2012 20:45
Toplam Mesaj:
15 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Kubilay Işık
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Konya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Kubilay IŞIK

SON 10 MESAJI

Kütük ve kayalı bitkili akvaryum
Son durum:

Aponogeton madagascariensis'in çiçeği:
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum

Akvaryuma el sokup karıştırmayı hiç sevmemekle birlikte Elodea'ları çıkartıp Aponogeton madagascariensis'i de arka plana aldım. Daha iyi oldu sanırım:











Kütük ve kayalı bitkili akvaryum

pH monitörü mü aldınız? Bu gayrete bravo dememek mümkün değil! 

Şimdi, suyun "sertliği" sudaki Ca ve Mg gibi maddelerle ilgili değil mi? Öte yandan pH değeri suyun ne kadar asidik veya bazik olması demek. Forumda hep görüyorum bu iki kavram birbiri ile içiçe kullanılıyor. pH ile su sertliğinin nasıl bir ilgisi var? Neyi kaçırıyorum acaba?

Mango kökünün falan suyu yumuşattığı iddiasını ben de hep görüyorum ama hiç aklıma yatmıyor. Ha, burada kastedilen suyun pH'sını değiştirmesi ise bu belki olabilir. Ne bileyim suya humik asit falan salıyodur bu da pH'ı düşürüyodur belki. Ama suyu yumuşatabilmesi için sudaki Ca ve/veya Mg iyonlarını toplaması gerekir ki bu da olacak bişey değil.

Öte yandan kayalar suya iyon salarak sertliği evet artırabilir ama bir kaya suda ne kadar çözünür? Efervesan tablet gibi cıss diye eriyen bişey değil ki bu.

Şu pH monitörünüz nasıl bir sonuç vermişti? pH denen şey gün boyunca çok dalgalanıyor muydu?
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum
[QUOTE=Tropman]Ön taraflara zemin bitkisi ekseniz kompozisyon daha hoş olacak gibi. Mayalı sisteme gelince co2 çıkışı dengesiz olsa da maliyetsiz bir yöntem yalıtmını iyi yapmak kaydıyla.[/QUOTE]
Ah o zemin bitkisi işini bir halledebilsem ben de çok mutlu olacam da 90 watt aydınlatma ve bu yükseklikte akvaryum ile nasıl olacak bu iş? Glosso falan imkansız görünüyor. Belki Echinodorus tenellus ve Marsilea türlerinden biri ile belki bir şansım olabilir. Bunlar Glosso gibi tam bir "zemin bitkisi" değil ama güzelce yayılabilirse fena olmazlar.

[QUOTE=OnurTaşkın]Güzel bir çalışma olmuş.Akvaryum görünüm açısından harika tek sırıtan arka camda fon olmaması.Birde sizde hangi renk ışıklandırmalar mevcut öğrenebilir miyim.[/QUOTE]
Arka cama özellikle fon resmi koymadım. Yapay bir şey görmeyi sevmiyorum. Işıklar 3 adet 30 watt'lık Sylvania Grolux. Bunları tercih etmemin sebebi bitkiler üzerine olumlu etki yapacağını düşünmem. Renkleri hafif pembe gibi. Dediğim gibi aslında ben yapay şeyleri sevmiyorum ve pembe renk de buna dahil. Sadece beyaz olmasını tercih ederdim ama bitkilerin hatırına (ve alg patlaması yaşamamak için) Grolux kullanacam.

[QUOTE=mtgiller]Konya'da buzlu cam görüntüsü veren plastik tabakasını nerede bulabilirim? Bir de taş kullanımı konusunda sanırım bilgilisiniz. Ben akvaryumda taş kullandım fakat sonra kararsız kaldım. Taşın bir parçasına porçöz uyguladım epey köpürdü. Akvaryumu kurmuştum hala içinde duruyorlar. Forumlarda bazı yorumlarda kesinlikle kullanmayın ,bazı yorumlarda da kullanmanın sakıncası olmadığı yazıyor.Sizin fikriniz nedir? Bu arada ben de Konya'da epey taş aradım bulamadım :)[/QUOTE]
O dediğim plastik tabakasını Makromarket'ten aldım (eski Afra gökdeleni var ya orası). Marketin içinden ikinci kata çıkın, sol tarafta rulolar haline muşambalar var, onların arasında.

Taş meselesi de hakkaten çok ilginç. En kolay olacağını düşündüğüm şey beni en fazla uğraştıran konu oldu. Beyşehir ve Seydişehir yolunda hem adam gibi taş yoktu hem de PorÇöz ile köpürüyorlardı. Konunun ilk sayfasında koordinatlarını verdiğim yerde buldum bunları. Sille Barajı'na gidin, dümdüz inen yola değil soldaki yoldan ilerleyin. Köprüye gelince durun ve soldaki yokuşu tırmanın, orası.

PorÇöz ile reaksiyon verme meselesi sadece taş ile de sınırlı değil ki. Kum da var. Kaç çeşit kum denediysem hepsi köpürdü. O yüzden rengini sevmemekle beraber lav kırığı aldım. Aslında o kızılımsı görünümü hoşuma gitmiyor.

Şu hidroklorik asit ile tepkime olayı suyun sertliğini ne kadar etkiler bilmiyorum. Aslında en iyisi bunu deneyip, ölçüp görmek. Sert su seven cichlidler dışında önerilmediği için bu kadar uğraştım, çok bildiğimden değil. Şimdi düşünüyorum da dolomit gibi aşırı karbonatlı bişey olmadıktan sonra su sertliğini ne kadar etkileyebilir ki acaba? Ha, aklıma gelmişken "Sille taşı" dedikleri şey de güvenilir taş grubundan. Temin edebilirseniz o da olur.

Bi de şey soracaktım, forumdaki konu başlığını sonradan nasıl değiştirebiliriz? Bazen görüyorum da "Falan filan feşmekan, yeni resimler sayfa 6'da" gibi sonradan ekleme yapıyorlar.
kubilayisik2011-05-14 10:33:19
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum
Bu ne dikkat? Dedektif gibisiniz :)

O anubiaslar eski akvaryumdan kalma. O zamanlar gübre filan nedir bilmezdim. Sanırım dediğiniz gibi demir eksikliği varmış. Son bir aydır gübreleme yapıyorum. Yeni çıkan yapraklarda bu durum yok ama eski yapraklar düzelmediler.
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum
Normalde Balansae'leri bu dizayna katmazdım. Fakat eski akvaryumumdan elimde pırasa kadar balansae'ler kalınca atmaya kıyamadım. Acemi işi tasarım da anca bu kadar oldu işte.

Balıklara gelince: Az sayıda tür alıp bunların balık sayısını artırmak bence de en doğrusu. Fakat burada da planlı hareket edemedim. Tam akvaryumu kurduğum sırada bir arkadaş karma akvaryumunu diskus ile değiştirecekti ve elindeki balıkları neredeyse zorla bana verdi. Ben de "nasıl olsa oturmamış tank, bikaç hafta sonra balık malık kalmaz" diye düşünerek getirdim ama hayvanlar sağlam çıktı. Öyle elimde kalıverdiler. Artık mecburen ecelleriyle gitmelerini bekliycem.

Riccia yüzdürme olayı iyi gidiyor. Kütüğün su yüzeyine uzanan kısmında bir yere ilişmişlerdi. Derken orada zamanla iplik yosunu oluştu. Bu iplik yosunları sayesinde riccia kütüğe sağlam bir şekilde "çapa attı". Su değişimlerinden, filtre hareketlerinden etkilenmiyor. İplik yosunlarını temizlesem de riccia'ları tutacak kadar yosun ister istemez kalıyor. Yavru balıklar için de sığınak oldu.

Bu arada bahsettiğim şu CO2 difüzörü de görüntüde mevcut. Filmin son kısımlarında madagaskar'ın çiçeği de görülebilir:

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=SOY1MvOmm7U[/VID]
kubilayisik2011-05-10 21:17:29
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum
Gübrelemeyi haftada 2 gün yirmişer damlaya çıkardım.
Kapağın içine alüminyum folyo yapıştırarak aydınlatmayı azcık güçlendirdim. Akvaryumdan son resimler:

Bir-iki yeni bitkinin yanısıra bir tane de Madagaskar (Aponogeton madagascariensis) aldım (Mithat'tan). Sonradan öğrendiğime göre zor bir bitkiymiş. Benimki gibi vasat bir akvaryumda pek uzun ömürlü olacağını sanmıyorum ama yine de aldığımda ortasında bulunan çiçek sapı çok hızlı bir büyüme gösterdi. Günde 7 cm'den fazla!

1 Mayıs 2011. Madagaskar'ın ortasında kısacık duran çiçek sapına dikkat edin.


Sadece iki gün sonra 3 Mayıs'ta çiçek sapı su yüzeyine değmek üzere:


Ertesi gün su yüzeyine ulaşmış ve hatta bükülmüş:


8 Mayıs'ta çiçek açtı:

9 Mayıs:


Mayalı sistemlere şüpheyle bakıyordum. Fakat o kadar çok bahsedildiğini duydum ki denemeye karar verdim.

2.5 lt'lik kola şişesine akvaryumdan alınan su, 2 su bardağı şeker, 1 silme çay kaşığı Pakmaya ve 1 silme çay kaşığı karbonat ekledim. Difüzör olarak da adını tam bilemediğim dikdörtgen şeklinde bir alet bağladım. Gaz çıkışı 2 saat sonra başladı. Şu anda, yani üç gün sonra mükemmel bir CO2 üretimi ve *çözünmesi* izliyorum! Fırsat bulursam şu difüzörün nasıl gaz erittiğinin videosunu ekliycem. Yok öyle iç filtreymiş, kafa motoruymuş, vorteksmiş, kuş suluğu vs vs... Kabarcıklar zikzaklar çizerek yukarı doğru gidiyor ve bu arada eriyor. Bu bana yeter. Görüntü kirliliği de minimal seviyede. Şahane!

Edit: 13 Mayıs akşamı çiçeğin artık ömrünü doldurmaya başladığını gördüm. Sap kısmı ucuna yakın 1 karış mesafede çürümeye başlamıştı. Ben de dip kısmından makasla kestim.

kubilayisik2011-05-14 10:00:39
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum

Gübre olarak haftada bir su değişiminden sonra yirmişer damla demir ve eser element takviyesi yapıyorum. Yeterli midir acaba?
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum
Subulata değil de acaba Lilaeopsis brasiliensis olabilir mi diyorum... İnternetten bulduğum şu resme benzettim:




Bi de şunu ekliyeyim.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=_tIkEC3QWJ0[/VID]
Kütük ve kayalı bitkili akvaryum
Akvaryuma bakınca arka duvara düşen ışıkları, gölgeleri, kablo ve filtre hortumlarını kimse görmek istemez. Arka cama film çektirmek mümkün ama ya sonra vaz geçmek istersek? Yapıştırıcı lekeleri... Bi de beceremeyip hava kabarcıkları bırakmak da var. Pah! 

Arka fon resmi? Tek renk olursa belki... Ama yalandan taş, bitki ve deniz dibi resmi şahsen bir akvaryumda görmek istemediğim en kötü üçüncü şeydir (en kötüsü pembe çakıl taşları, ikinci sırada batık gemi veya bina kalıntısı  ).

Alternatif olarak Oliver Knott'un önerdiği bişey yaptım. YouTube'da görmüştüm. Normal cama statik elektrik ile tutunan ve buzlu cam görüntüsü veren plastik tabakasını arkaya uyguladım. Bu uygulamadan önceki hali:



Bu da sonraki:



İdare eder... Güle güle kablolar, elveda çirkinlikler 


Şimdi sormak istediğim bişey var. Şu resimdeki bitkinin Latince adı nedir acaba? Satın aldığım akvaryumcu "ufak saz" dedi ama o anda kafadan uydurduğundan eminim: 




Umarım bilen birisi çıkar. Teşekkürler.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.