Tanganyika Gölü - Boş salyangoz kabukları

Bu bölüm hazırlanma aşamasındadır. Önerilerinizi ve gördüğünüz eksiklikler ile hataları buraya tıklayarak bize yazabilirsiniz.

Ocellatus - Lamprologus Ocellatus, az kabuk yoğunluklu biyotopta Telmatochromis ile kavga ediyor.
Göl hakkında genel bilgi için buraya tıklayınız.

Dünyada pek çok bölgede bulunan salyangozların ölümü ardından kabukları suda zaman içerisinde parçalanır. Bu süreç yüksek pH ve sertlik nedeniyle Tangaynika gölü'nde çok geç işlemekte ve salyangoz kabukları pek çok canlı türü için bir biyotopun en önemli taşını oluşturmaktadır.

Salyangoz türü Neothauma tanganyicense'nin boş büyük kabukları genellikle kumluk ve tortulu tabanda,nadiren de kayalıkların üzerinde görülür. 10 metreden derin bölgelerde, kimisi sağlam kimisi parçalanmış boş salyangoz kabuklarından oluşan yataklar, bu bölgede yaşamaya ve üremeye evrilmiş çoğu cichlidlerden oluşan canlıları barındırır.

Bu biyotop 3 tip altbiyotopa ayrılabilir.
1-Geniş bir salyangoz birikimi iyi bir yaşam alanı sunar ancak ne yazık ki bu bölgeyi domine edip diğer türlere barınma imkanı vermez. Birkaç kilometre genişliğinde ve birkaç metre kalınlığında olan bu habitatta salyangozlar genellikle kireçli bir yapıyla birbirine yapışmış haldedir ve bu yapı kabukların çeperlerini de doldurduğundan cchlidlere ev olarak hizmet etmelerinin önüne geçer
2-İlk bölge kadar sık olmayan, birbirleri arasında mesafe bulunan gruplanmış salyangoz kabukları, kayaların dibinde bulunur. Bu grup daha sığ bölgededir ve 15 metreden başlayıp yüzeye doğru uzanır. Muhtemelen bu salyangoz grupları cichlidler tarafından taşınarak yapılmıştır. 3-Bu tip biyotoplarda ise tek tük salyangozlar etrafa saçılmıştır ve yüzeye en yakın yerlerden en derinlere kadar hemen her yerde görülürler.

Açık sularda koruma alanı bulamayan türler için salyangoz kabukları çok iyi birer barınak görevi görmekte. Salyangozlarla ilişkili her tür bu kabukları yaşam alanı olarak kullanmıyor, kimi türlerde sadece dişiler kabuklara giriyor. Kimi türlerde sadece yavrular bu kabukları saklanma yeri olarak kullanıyor, ebeveynler kabuklara girmiyor.Kimi yerlerde de kayalıklardaki kovuklar kapıldığı için bu bölgedeki türler kabuklarda yaşamasalar da alternatif olarak üremek için kabukları kullanabiliyor.

Lepidolamprologus attenuatus, pleuromaculatus, Lamprologinilerden caudopunctatus, mondabu, cunnigtoni, fasciatus ve compressiceps ve telmatochromis temporalis boş kabukları yaşam olanı olarak değil ancak sadece üreme alanı olarak kullanırlar.

Altolamproglousların sadece kabuklarda yaşamaya yönelik evrimleşmiş sumbu adlı cüce türü de mevcuttur.

Callipterus, calliurus ve ornatipinnis gibi türlerde dişiler salyangozlara saklanır, erkeklerin tehlike anında başka saklanma alanı bulmaları gerekir, ocellatus gibi küçük türler salyangozlara girebilseler de, dişinin değil kendi salyangozlarına girerler. Oysa ki brevis türünde dişi ve erkek aynı salyangozu paylaşır ve tek eşlidirler. Üstte bahsedilen diğer türler çok eşlidir.

Suyun pH'ı 9 civarında, toplam sertlik (GH) 11-17 dH, karbonat sertliği (kH) ise 16-19 dH aralığındadır. Sıcaklık 24-25 derece olmalı, ince kumluk alana ufak salyangoz kabukları konulmalıdır. Kum ince ve yüksek olursa pek çok kabukçul cichlid türü kabukları bir süre sonra kuma gömeceklerdir. Elma salyangozu bu bölgenin canlısı olmasa da, bulunması kolay ve boyutları uygun olduğundan irili ufaklı elma salyangozu kabukları kullanılabilir. Filtrenin akıntısı bölge biyotopu için yeterli gelecektir, ışıklandırma olarak gün ışığından ziyade biraz daha maviye kaçan tek floresan yeterlidir.

Biyotoptan Görüntüler

Örnek Akvaryumlar

Biyotoptaki Balıklar

Kaynakça:
- Bleher's Biotope's
- Tanganyikan Cichlid in Their Natural Habitat
- Malawi Cichlid in Their Natural Habitat
- Chris Lukhaup
- Peter Barnes
- Hans van Heusden
- Monga Bay Biotopes

Üye Yorumları