Otomatik su değişim sistemi


Berkan Aktik

Açıklama

Bu sistem özellikle Discus akvaryumları gibi sık su değişimi yapılan akvaryumlarda büyük zaman tasarrufu sağlamak amacıyla tasarladı. Sistemin çalışma şekli: Küresel vana ile akvaryuma gidecek su mikterı ayarlanmaktadır.Bu akvaryum ihtiyacına göre ayarlanır.Zaman tutularak belli bir sürede akan su ölçülüp günlük ne kadara tekabül ettiği bulunur.Bu şekilde deneme yanılma yoluyla istenen miktara ayarlanır.2. aşamada Su olarak çeşme suyu kullanılacağından ve suyun fazla dinlenme zamanı olmayacağından uygun bir plastik kutudanda yapabileceğimiz içinde aktif karbon bulunan bir filtreden su süzülecek ve klordan arınacaktır.3.aşamada su bir depoya akacak ve burda bir miktar dinlenecektir.Depoya akan fazla su ise oweflowbox ile akvaryuma gönderilecektir.Burda dikkat edilecek husus deponun akvaryumdan yüksek bir yere yerleştirilmesidir.Akvaryum kısmında ise bulunan bir owerflowbox ile fazla su tahliye edilecektir.Uygun bir hortumla mutfak, banyo gibi bir yere çıkış yapılabilir. Maliyeti: Kullanılan hortumun çap ve boyuna göre değişecektir.Owerflowbox yapımında ise ince plastik su boruları kullanıldığından çok düşük bir maliyete sahip olacaktır. Avantajları:Su değişimi için zaman harcanmayacaktır.Etraf ıslatılmadan suya el değmeden su değişmiş olacaktır.Akvaryuma giren su sabit olduğundan ısıda daha stabil bir akvaryum olacaktır.Toplu su değişimindeki gibi ani ph değişimleri, ani ısı değişimleri olmayacaktır.Tatile gittiğinizdede sistem kendi kendine çalışacaktır.

Katılım Tarihi: 02 Ocak 2007

 

Yorumlar

Güzel bir sistem. Sabit akan bir suyun sıcaklığını değiştirmek oldukça masraflı olacaktır ve güçlü ısıtıcılar gerektirecekir. Özellikle de elektrik kesilmesinde su çok çabuk soğur buna bir çözüm düşünülmeli. Bu tip sistemlerin en büyük dez avantajı suyu akvaryuma getirirken ve götürürken olan görüntü kirliliği. Çalışmada özellikle bu konuya eğilinmesi gerekirdi. Cihazın Farklılığı 10 Puan. Cihazın Verimi ve Maliyeti 25 puan. Cihazın Estetiği, Kurulum Kolaylığı ve Şartlara Dayanıklılığı 10 puan

Refet Ali Yalçın

YORUM YAZIN

İpucu: Sol sağ tuşlarını kullanarak, önceki ve sonraki katılımları görebilirsiniz. Fotoğrafların soluna ve sağına tıklayarak önceki ve sonraki fotoğrafı görebilirsiniz.

Yarışmaya katılmak için üye olmanız gerekmektedir.

İlk 3'e giren katılımlara plaket ve Aquaforest su düzenleyici, bakteri kültürü veya NEWA Anti-Nitrat

1. Yarışmaya katıldığınız canlının kendi canlınız, akvaryumun kendi akvaryumunuz olması gerekmektedir. Aynı zamanda gönderdiğiniz fotoğrafların da size ait olması gerekmektedir. Örneğin satın aldığınız bir balığın eski sahibinin çektiği fotoğrafla yarışmaya katılamazsınız.
2. Her kategoriye en çok 1 katılımda bulunabilirsiniz.
3. Derece alındığında veya yönetim tarafından gerek görüldüğünde katılımın katılımcıya ait olduğunun kanıtlanması istenecektir. İleride canlıyı satma, kaybetme gibi ihtimallere karşı katılımcının; balığın önüne el yazısıyla ismini yazdığı bir kağıtla beraber balığın fotoğrafını çekmesini öneririz.
4. Katılım yapıldıktan sonra üye talebi üzerine katılımın silinmesi veya fotoğrafın farklı bir fotoğrafla değiştirilmesi talebine yönetim karar verir.
5. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmamamış bir akvaryum veya canlı tekrar yarışmaya katılabilir.
6. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmuş bir akvaryum tasarımı aynı tasarım ile yarışmaya katılamaz. İlkini andırmayacak tasarım ile tekrar katılabilir.
7. Yarışma oylamaları; üyeliğini cep telefonunu onaylatmış ve sitemizde paylaşım yapan forum üyeleri, forum özel üyeleri, kıdemli akvaristler ve yönetici üyelerin oyları ile seçilmektedir.
8. Forum üyelerinin oyları 1, özel üyelerin ve yöneticilerin 3, kıdemli akvaristlerin 5, jürilerin oyları ise 20 ile çarpılmaktadır. Örneğin özel üyenin pusulasındaki birinci katılıma, 10 puan değil 30 puan eklenir. Bir üye birden çok kategoriye dahilse en çok katsayısı olan değer hesaba katılır.
9. Puan eşitliği durumunda önce katılan yarışmacı avantajlı olur.
10. Katılımlar her ayın 1'inde başlar, 21'inde saat 23:59'da biter. Oylama ise; 22'sinde başlar, 30'unda saat 23:00'da biter. Sonuçlar oylamanın bitmesinin ardından duyrulur.
11. Sonuçlar duyurulana kadar balığın kimin olduğu ve katılımın o ana kadar aldığı oy görünmez.
12. Oylama gizlidir, verilen oylar diğer üyeler tarafından görülemez.
13. Akvaryum kategorisinde akvaryumun en az bir genel görünümü olması zorunludur.
14. Yarışmaya en çok 3 fotoğraf eklenebilir ancak 1 veya 2 fotoğrafla da katılınabilir.
15. Canlı kategorisindeki katılımlara bir canlı katılabilir ve tüm fotoğrafların aynı canlıyı içermesi gerekmektedir. Koloni katılamaz. Örneğin sarı prenses kolonisinin erkeğinin ayrı, dişisinin ayrı fotoğrafı ile aynı yarışmaya katılınamaz. Aynı karede birden çok balık bulunabilir, hatta ağız ağıza kavga eden, yumurtlayan, yavrusuna bakan yani birbiriyle ilişki içindeki canlıları içeren fotoğraflar etkileyici bile olacaktır ancak yarışmaya katılan asıl canlı her fotoğrafta bulunmalıdır.
16. Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır.
17. Yarışmaya katılan fotoğraflar forumlarda kullanılabilir ancak yarışma sonuçlanmamışsa o fotoğrafın paylaşıldığı konuda yarışmada yarıştığı söylenemez, ima edilemez, üyelerden oy istenemez.
18. Profesyonel olarak akvaryum canlısı ticareti yapan üyeler yarışmaya katılamazlar.
Ödüller 3'er yarışmalık gruplar halinde gönderilir. Örneğin ocak, şubat ve martın kazananlarının ödül ve plakerleri nisan ayı içerisinde kargolanır.

Jürilerimiz
Serkan ÇETİNKOL (serkan_cetinkol)
Tarık BAKICI (nikon_)
Ufuk UÇAR (u.uçar)
Ömer KAYA (omardaing)
Batuhan BAYRAM (batuhanbayram)
Mustafa ERDOĞAR (mustafaerdogar)
Ebubekir ATAR (Ebubekir ATAR)
Uğur Ruşen DOĞAN (BiotopeDogan)
Engin SAĞLAM (ENGİN06)

Jüriler, foruma üyelik tarihlerine göre sıralanmıştır.