Özel Tür Lepistes Tavsiye


cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 21:36
Zaten önemli olan neyin neden yapıldığını, yapılırken nelere dikkat  edilmesi gerektiğini anlayabilmek.Bunu anlayabildikten sonra ister diskus  besleyin ister lepistes.

  Hepimiz bu yollardan geçtik. Ben biraz daha eskiden geçtiğim için zaten ekipmanda yoktu. Kendi ekipmanımı yapa yapa , mesela filitrede asla hazır mükemmel filitre olmadığını kendim idrak etmeye başladım. Sonucunda da  farklı markaların en iyi performans veren parçalarını birleştirerek mutant filitreler yapmaya başladım. Dışardan bakıldığında bir halta benzemeyen ama su testleriyle yüksek kapasite etkinlikte iş gördüğü tartışılmaz "Über" ürünler oldu.

 ( Über : İddia ettiğiniz projenin hayata geçirilmesidir.görsel olarak kötü görünen ama dediğinizi yaptığınıı kanıtlayan protatip üretim herşeye "über " denir ) )

 Filitreden girdik buradan devam edeyim. Şimdi her hobici en az bir kere eldeki malzemeden veya tedarik ettiği malzemelerden ,dış filitre yapmaya yeltenmiştir.

 Pimaş borudan yapıp , japon yapıştırıcısıyla yapılanından , 1 milyoncu dan 2 liraya alınan plastik turşu saklama kabına delikler açılıp hortumlarla yapılana kadar envai çeşit deneme zaten forumda mevcut.

 Bu tür imalat  geçici kullanım için uygundur. Ama uzun vadeli kullanımda başınıza dert açar.

Hemen anlışılır örneklerle açıklamaya geçelim:

 Her tarafına silikon basılarak pimaş bir boru ile yapılan bir örnek filitre. yapan amerikayı keşfetmiş gibi başık açıp yorum ister. İş gördüğünün ispatıda yapanın akvaryumunun suyunun "Cam gibi " olması. "çok güzel olmuş, mükemmel olmuş, guinnes kitabına girer bu" denmesi beklenir.Ki böylede cevaplar gelir. 2 başlık sonra,  kralım ben , saygı duyun bana , mesaj saydımda fazla demek ki , yakında , krallıkta yetmez ,  imparatorluk en tabii  hakkım. Bunun bir sonraki evresi "kainatı ben yönetecem üleee " sevdasına tutulaktır ki , tedaviside yoktur.

- Cam gibi su hakikaten temizmidir. ?

- Pimaş salınım yaparmı. ? ( elbette yaparda anlayana anlatırsınız artık)

--Peki su hortumları  salınım yapar mı. ? ( yapmazmı . )

-  Sadece sünger veya elyafla  ne türlü bir temizlik yapılabilinir. ?

- Neden eheim gibi dünya devi marka dış filitre tasarımlarında , şeffaf yeşil plastik kullanır.? ( neden çoğu güneş gözlüğü yeşildir.? Ultra viole ışını en iyi hangi renk izole eder. ?  ) Turşu kabı güneş ışığına veya güçlü ultra viole ışık kaynağı lambaya maruz kaldırğında içinde oluşan bakterilere ne olur. ?

- Silikonla yapıştırılan kap, filitre aşırı kirlendiğinde , sökülüp temizlik yapılırp, tekar silikon yapılırsa, siliikon kuruyana kadar mevcut bakterilere ne olur. ?
 
-Kafa motoru 30-40-50 watt gibi bir enerji çeken cinstense , markalı bir ürün 3-5 wattla yaptığı aynı işi 50 wattla yapmak ,elektrik masrafı açısından  pahalıya çıkmaz mı. ?

-Biyolojik temizlik için su ile temas eden yüzeyden geçmesi gereken minimum su miktarı nedir.?
eheim , hydor vs vs gibi üreticilerin yapıtığı filitre kovası ve hortum çapının birbrine orantısı rastgelemidir. ? Depoda kalan malzemelerle öylesine yapılmış ürünlermidir.? Yoksa bu firmaların ar-ge çalışanları  bütün gün kahve içip , kendi aralarında geyik mi çevirmektedir.


Sorulacak soru aslında o kadar fazlaki uzamasın diye kısa kestim ,Bunları sorsak  karşındaki bu soruyu anlarmı i anlasada makul bir cevap verebilir mi. ?  bu da meçhul. Yaptım oldu. "Öylemi aferim sana" deyip geçeceksiniz.

 Her uzmanlık bir emekleme aşaması ister.önce çırak , sonra kalfa ve sonra usta olursunuz.Benim çocukluğum çıraklık en az 5 sene sürerdi i en angarya işler verilip , dikbaşlığın önüne geçilirdi. Ne kadar iyi iş çıkartırsanız çıkartın , şımarmamanız için beğenilmez, kusur bulunurdu. Yetenekliysen kalfa olurdun . Ne zaman ki kendi ustan sana sen oldun derse ustasın. bu da nerden baksan 15 sene.

 Şimdi 15 sene kim uğraşacak yahu. İki yavru alan kral , usta ne ki. Dolasıyla bilgi olarak emekleme aşamasında ki kişiye teknik bilgi verilmez. zaten anlamaz. neden sonuç ilişkisini görmez. çalışma mantığını analiz edemez. anlasada yapmaz.Hee deyp geçeckeksin. İstenilen şöyle bir yöntem : ekipmanı anlat,  yöntemi öğret yapayım. Tabii yaparsın. kralsın sen , koskoca kral yapamazmı yağar elbette , değilmi. ? Diyorum ya , böyle sadece anlatmayla oluyorsa ben RREA Tavuk beslemeye başlarım. Kendime über kümes tasarımları yapayım, güneş panelli , otmatik yemleyici , termal ısıtıcı olsun.

 Emeklenmeden yürünmez arkadaşlar . bizler koşmaya hatta bazılarımız Usayin bold'a rakip olmanın hayaliyle yaşıyor.  Bu yüzden , düşeceksiniz , kendiniz kalkacaksınız. Paranız gidecek canınız yanacak aylar cırmaladığınız varyete çiftiniz O turşu küpü filitrenin yüzünden Ölecek, emekleriniz boşa çıkacak , O zaman euraka moduna geçeceksiniz. Sil baştan en doğruysuyla filitrasyonu dideleyerek araştıracaksınız.kendinize en uygun filitrasyon sistemini kendiniz göreceksiniz, hazırı yoksa en yakın malzemeden kendiniz yapacaksınız.

  Birilerinden Marka model öğrenmekle bunu akvaryuma koymakla olacak kadar basit iş değil bunlar.  Kaldı ki birde suyu test aşamaları var hiç girmeyeyim. Isıtıcı parasına tamah eden test kitine hayatta para vermez. Zaten negereği var. suyun bir kısmını ( neden olduğunuda bilmeksizin ) değiştirsen yetiyor.

 Balığın ölmüyor olması, sizin bu işi doğru yaptığınız manasına geldiğini zannediyorsanız arkadaşlar yaptığınıza aynen devam edin. Neticde balık ucuz. ölürse yenisini alırsınız olur biter.

 Orhan bey benim bir şeyler bildiğimi nerden çıkarttınız ?. dediklerimin hiçbirisin ispatladım mı. ? Belki ben dolandırıcıyım. Belki güveninizi kazanıp , elimdeki atıl malzeme ve balıkları size itelemek peşindeyim. ( olamaz mı. ? ) Herke size doğruyu söyleyecek diye bir kanun mu var. ?

 Kendinize şu soruyu sorun.Bir tanıdığınız üretici " Hobiyi bırakıyorum" dedi. Yabancıya gitmesin gel sana vereyim bu ekipmanı , balığı vs vs , hatta bende sana yardımcı olurum  dedi.

 Acaba sizce gerçekten bu kişi hobiyi bırakıyormudur. ? yoksa bu şekilde elindeki atsan atılmaz , satsan satılmaz ekipmanı ve ahı gitmiş , vahı kalmış balıkları size kakalayıp. sizden aldığı para ile ekipmanın ve malzemenin sıfırını almayı düşünüyor olamaz değil mi. ?

 Her hobiyi bırakıyorum diyene inanmakmı lazım. *???

 Ben hobiyi bırakıyorum Orhan bey, ekipman lazım mı .? Hesaplı vereceğim...


 ( Yahu bende amma gıcık herifim, şu filitreyi al, şu yemi al , şunu yap de bitsin ,gitsin , ne böyle uzun uzun yazılar yazmak felan.araştırın, araştırma yapınmışmış . Kim uğraşacak şimdi ? Şöylesem ölürüm değil mi. ? Beni gidi gıcık ve pis kel herif beni. Çok bir şey biliyormuşum gibide ahkam kesip duruyorum.  Arıza kel herif.Deli manyağı pis herif. Tipe bak. Beni gidi beniiii. Kendimi bir elime geçirsirsem ,gösterim kendime.. 

( Umarım üyenin kendi kendisine hakaret etmesi, forum kurallarına aykırı değildir. kendi kendime hakaretten , kendimi banlatmayayım akşam akşam) )








***************************************
 Burak bey , bireysel sorulara ve özel mesajlara cevap yazmıyorum.Ancak askerliğimi Mersinde yaptığımdan , Mersinlilere karşı sempatim var. bir kereye mahsus  soruna cevap yazayım.

Dişilerin renksiz veya çok az farkla erkeğe benzer renkte kuyruk yapısına sahip olacakken , erkekler eğer başka erkek balık yoksa babaya benzeyecektir. Renksiz diişleri bir başkasına verip , renkli kuyruklu dişileri akvaryumda tutarsan bundan doğacak dişi ve erkekler öncekilerden dahada canlı  renkli olacaktır.

Akvaryum ısısı 24-26 gibi normele yakın dereceyse dişi sayısı fazlayken, Mersinin normal mevsim şartlarınıda düşünürsek ısı bu derecelerin üstünde seyrediyorsa erkek sayısı fazla olacaktır.

 (Erkek olabilme için extra genler gerekiyor. Bu extra genlerin yumurta içindeki embrioya ya geçebilmesinde ortamın ısısı etkili oluyor  , eşik sıcaklık değeri olan 26 derece aşıldıkça etkileşim fazlalaşıyor ve doğan yavrulardaki erkek sayısı artıyor  gibi kısa bir açıklama yapayımda anla. Anlamadıysan bana sorma , Araştır.Araştırrrrrr  , derin br nefes al düşün ve Araştırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr )
cömert-istanbul2013-01-01 22:25:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 22:27
Merak etmeyin ben de yapıyorum kendimi eleştirme işini.Ve de sizin anlattıklarınız, bana mantıklı geldiği için bilgileriniz değerli.Siz söylüyorsunuz diye değil.Ayrıca siz dakikalarını ayırıp hiç üşenmeden yazacak kadar ilgili ve bilgili bir kel siniz :)) Sizin gibi kellere ihtiyacımız var.Anlattıklarınızdan sonra kendimin iyice de boş olmadığı kanaatine vardım(anlama,algılama eşiğim öyle söylüyor)Filtrenin rengi konusunda yazdığınızı okuyunca da gülümsedim.Gökhan Bey'in okuması lazım:)) Rengini sevmediği için değiştiriyordu.Ben de sizden öğrendim.Akvarum hobisi karambole yapılacak birşey değilmiş.Her markanın her rengin bile bir anlamı önemi varmış.Gerçi sizin 15/20 yılda edindiğiniz acı tecrübelerin toplamını bir iki günlük sürede avanta olarak alıyor gibi hissediyorum ama , sizin gerçekten hobi adına bilinçlendirme adına anlama kapasitesi olan arkadaşlara bilgi vermekten hoşnut olduğunuz hissine kapıldım ve anlamak isteyen birisi olarak ta bütün yazdıklarına ilgi duyuyorum.Hatta Cömert Bey yazmış mı cevap acaba diye sık sık kontrol ediyorum.Ayrıca mutevazlik te yapmayın lütfen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 22:42
Şimdi hobiyi bırakıyorum  Orhan bey.

Size REEA Supeiror Full red verecem hemde best line of the word orjin. ( wordbest diye bir varyete yoktur)  Veeee sıkı durun ayrıca hepsiiiiiiiii Umarım sıkı duruyorsunuzdur.  F0 diyorum. Dişilerde nahhh parmağım kadar , kafadan 8-10 cm veee  en sıkı durulması gereken kısım geliyor..  Tanesi 5 lira. ve 20 tane kadar var. O da size haaaa. Başkasına yok.

 Teklifim bu olsaydı ,  Cevabınız ne olurdu. ?
cömert-istanbul2013-01-01 22:43:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 22:46
İlk lepistes beslemeyi düşündüğüm anda söylemiş olsaydınız balıklama dalardım.Ama şu an için asla süslü laflarla yapılan pazarlama tekniklerinin gazına gelmem.Çünki alım aşamasına gelinceye kadar araştırılacak o kadar çok şey var ki.En zor kısım da bu zaten.Balıkları alıp akvaryuma koymak en kolay kısım.Çünki bilinçli bir hobi yapacaksak noktasına virgülüne kadar araştırıp yapabileceksem ondan sonra almaya karar veririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 00:24
Aslında bizler herkezi korkutuyoruz.  Bööööö , zor bu varyte işi, korkunn, tırsınnn diye.

Aslında zor olan seçici üretim tekniğini , gen çalışması , şampiyon balık üretme çalışmasının  tercih edilmesi. Çok sayıdıa akvaryum ve bütçe gerektirdiği için zor.Tek bir balık bile çok önemli.

 Yoksa amaç maksimum üretim , minimum masraf ve kayıpla, mümkün olduğu kadar fazla saysıda üretmek ise, makul bir kayıp oranını mesela %10 gözardı edebiliyorsanız.Dişilerinde erken döl alması umurunuzda olmuyorsa 30 -40 litrelik damızlık tankı ve bulabildiğiniz en büyük hacimde boylandırma tankı olmak üzere 2 tankla çatırr çatır üretim yaparsınız.

 O kadar kolay ki, Yapın bir livar sistem, Livarın ne olduğunu bilmiyorsanız boyu marka çiftli tüllü doğumhane alın, doğum ızagarasını en alta çekip, en alttaki tülü kesin.Elinide altı üstü boş yanları tüllü bir kutu kalacak. atın 1-2 erkek 20 dişi. Döl tutmaya başlayınca nerdeyse hergün yavru alırsınız. kalsınlar akvaryumda bir hafta, sonra atın boylandırma tankına. Miss misss , O %10 kayıpta yavrunun mazgalın tam altından damızlıkların alanına geçmesine sayın. Verin ilanı 5 liraya full red. İstene koloni.

 Türkiye lepistes derneğinin ithal ettiği tüm sevkiatlarda kolileri ben açtım. eksiği yanlışı tespit edebilmek için elimdede sipariş listeleri bulunmaktaydı. O kadar çok kişi full red getirdi ki, zaten böyle bir şey olacağı önceden belliydi.

 Size danping yapıyorum Orhan bey. Tanesi 1 lira full red. Hemde dana kadar dişiler. Ahanda livar sistemide anlattık.20 liraya koloniyi al. tanesi 5 liraya sat.Hepsi ölse alacağınız risk 20 lira+kargo
 Ne dersiniz. ? alırmısınız.?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 00:57
Almam Cömert Bey.Hatta bundan sonra hangi tür olursa olsun kulaktan dolma bilgilerle balık almam.Nikahına kadar inceleyip nasıl üretilir ne yapmak lazım en az 1 ay incelemeden almam.Hele ki sizin her yazınızda bir ima var.Sürekli düşünceye sevkediyorum kendimi :)Birşey çıkarmak gerekiyor mutlaka neden sorularını niye soruyorsunuz diye.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 01:00
Öncelikle yazılanları okurken büyük keyif aldığımı belirtmek isterim.Özellikle Cömert Bey'in paylaşımları ve yaşadıklarını kendimce hayal etmem,hatta bazı noktalarda gülmem bile kaçınılmaz oldu. Bu bağlamda "Özel Tür Lepistes Tavsiye" adındaki bir başlığın hangi konuları ve insanları bir araya getirdiğini de şaşkınlıkla izlemiş bulunuyorum.

Orhan Hocam...Yazılanlardan anladığım kadarıyla özel tür deyip geçmemek gerekiyor. Seçtiğimiz türe göre uygun su şartları,ekipmanlar,yemler daha sayacağımız uzunca liste karşımıza çıkmakta. Ama böyle liste uzuyor diyede illede vazgeçeceğiz diye bi'şey yok bana sorarsanız : )

Ve Cömert Bey...Takdir edersiniz ki akvaryum ve bu doğrultuda ki ilgi/hobiye her zaman için birşeylere özenerek başlıyorsunuz. Ben daha 7 yaşındayken (şu anda 32 yaşında ve sizin gibi Kelim) : ) İstanbul - Kocamustafapaşa'da Aquairum adındaki (hala duruyormu bilmiyorum) dönemin en büyük petshopçularından birisine yanlışlıkla girerek kendimi bir anda Lepistesleri seyrederken buldum. Pederime büyük ısrarlar neticesinde aynı yerden 1 metrelik bir akvaryum aldırdım.Bitkiler deseniz şahane,hava motoru çalıştıkça dönen balerin ve açılır kapanır hazine,yemyeşil bir iç filtre,arkada bitkilerin olduğu bir fon,pembe bir floresan,alüminyum çerçeve.O günün şartlarında İnternet olsaydı ve yine böyle bir forum olsaydı ve yine bende bu foruma üye olsaydım birisi paylaşım yaparken sualler etseydi kendi akvaryumumdaki gözlemlerimi paylaşırdım. Fon koy derdim,balerin al derdim,rengarenk lepistesler al derdim. Şimdi ki tankıma bakıyorum. Birisi bana sual etse LED Aydınlatmayı tek geçerim diyorum,Dış Filtrede saatte çevirdiği suya bak diyorum,seçilecek kumun suya etkisine bakıyorum,illa ki doğal taşlarla yapılmış fon olsun diyorum,1 erkeğe en az 3 dişi düşsün diyorum,haftada bir dip çekimi yapılsın diyorum. Çocukluğuma döndüğümde tercihlerimin çok sıradan ve basit olduğunu görüyorum.Şimdi ki tercihlerimin şu an için en iyisi olduğunu ama Allah uzun ömür verirse 10 yıl sonra belki de bunlarda bana saçma gelecektir diye düşünmüyor değilim. Anladığım kadarıyla siz benim bu anlattığım zaman dilimlerini hiç yaşamadan en üst,en uç noktasına tek kalemde ulaşmayı hedef edinmişsiniz.Bunu deneylerle ve uzun süre yapılan gözlemlerle başarmaya çalışıyorsunuz. Takdire şayan. Ama günümüz çağında teknoloji ilerlemiş durumda ve insanlar bir başlık açarak anında başkalarının tecrübelerini okuyabiliyorlar.Sonra bu bilgiler sizinde dediğiniz gibi dolaştıkça dolaşıyor (valla tuz atmıyorum üstadım) Bu geleneği bozmanız imkansız. Ben ki Su Ürünleri mezunuyum (bizim işimiz Alabalıktı orası ayrı bir konu) ben de illa ki forumda hazır bilgiye ve tecrübeye konmayı tercih ediyorum çoğu zaman. Ama kendimce yaptığım deneyler ve gözlemler yok değil.İlla ki bunu paylaşırım ve bunu duyanda uygulayabilir. Ve bu çark hep böyle dönecek. Bu bilgiler ve paylaşımlar nezdinde insanlar bir hastalığın önüne geçtiklerinde yada yavru elde ettiklerinde sizinde dediğiniz gibi Paşa yada Usta rolüne bürünebilirler.İnsanoğlunun EGO'sunu tatmin etmesi bir ihtiyaç durumunda.Ve bu tatmin etme güdüsünü yine Allah kendisi vermiş kullarına : ) Bırakın ustalar usta,paşalar paşa olsun.Paylaşımlar çoğalsın.Paylaşımlarla insanlar zaten hatalarını da görürler (ki sizin istediğinizde aslında bu diye düşünüyorum) oluyorsa faydasını da görsünler (buda forumun istediği oluyor) : ) 

Hanım tarafından kafama terliklerin geldiği şu dakikalarda çokça uzun şeyler yazmak isterdim aslında ama maalesef burada son veriyorum : )

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 01:05
Bu kadarı da güzel bir paylaşım Gökhan Bey.))Her zaman beklerim paylaşımlarını ve yorumlarını.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 03:00
http://www.atfgguppy.com/stock.html 

 sol üstten ilk balık. Üst dorsal yüzgeci normal lepistes erkeğinin kuyruğu kadar. Atfg satış fiyatı tanesi ortalama 75 dolar civarı, kargo ,gümrük ve üstlenici masraflarıda hariç.

 Bende tanesi 1 lira. almazmısınız hakikaten.??? haydi Orhan bey , kaçırmayın bu fırsatı, bak vazgeçerim haaaa.

 Nasılda gıcık bir durum değilmi Orhan bey. Bunu diyen bensem kesin bir pislik var gibi, her an bir şey olacakmış gibide durmuyormu. ? . Ama bir yandan da Yaldır yaldır yanan bir balık.Benim diyen en lepistes sevmeyeni bile aşık edecek bir güzellik. Görenin dibinin düşeceği bir varyete. Hemde size özel fiyat, sadece ,   1 lira üstelik ,

 Ancak bunu diyende herhangi birisi değil. benim,gıcık keçi sakallı pis kel herif.  Normalde en kötü resmini bile nazar değmesin diye paylaşırken 5 defa düşünen ben , 1 liradan superior full red vereceğim.kesin bir iş vardır bu işte değil mi . Ya yoksa. ?  ama ya varsa. ? var gibimi sanki. ? olsa ne olabilir ki ? yoksa üret üret sat, Türkiyeye Çok kısıtlı sayıda geldiği için millet yana yakına bu varyeteyi arıyor. ama anlaşılamaz sebesiz bir şekilde sanki dolandırılıyormuyum havasıda yok değil. Ne yaman çelişkidir böyle. İnsan nasılda ikileme düşüyor değilmi Orhan bey . Belki üçleme bile düşebilir. Hatta biraz kasarsa dörtleme bile düşer yani , öyle böyle değil bu durum.

 Arkadaşlar bugüne kadar yaptığım bütün satışlarda beğenmeyen iade etsin, havale ve kargo dahil tüm cebinizden çıkan parayı idade edeyim diyen , beğenmeyen bizzat kötü yorum yapsın , üzülmez bizzat hatamı gördüğüm için sevinirim diye alıcıya defalarca tembihte bulanan,  herhalde nadir kişilerdenim.

 Elbette 1 liraya full red vermem Orhan bey. 1 liraya 1 günlük yavruyu bile vermem. Bu olaydan sebep bir açıklama yapmak için öncelikle bir satış tekniği ve teklifi kullanmam lazımdı.

 Beyler , internet ilanlarında veya akvaryumcularda hobiyi bırakan abilerden veya üretimhanesini dağıtan birinden aldık diye eşşek kadar dişiler , tamam eşşek kadar olmasada anormal boyda  görürseniz.almayın. Tekrar söylüyorum almayın. Derin bir nefes alın. bir daha bir daha alın. beyninize iyice oksijen gitsin. ve şunu bir daha okuyun. ALMAYIN.

 Lepisteste mümkün olduğu kadar damızlık altı balıklar tercih edilir.Dişi döl almamış olacak.az yavru versin ama sizin kontrolünüz altında versin.Balık büyüpüp irileştikçe , ürettiği yumurta sayısı fazlalaşmaktadır. Ne kadar fazla yavru , O kadar ufak yumurta ve küçük ve gelişmemiş yavru manasına gelmektedir. Kalitelibir nesil yetiştirilmesi arzu ediliyorsa ,Bir dişiden çok fazla sayıda yavru almak bu işte önemli değildir. Az sayıda olsun kaliteli olsun.İri dişiden 150 ( evet yanlış okumadınız 150 ) yavru alınıp bunlar arasından seçme yaparak en iyi 5-6 damızlık  seçebilirken kendisi henüz damızlık olmuş bir dişiden 15 yavru alıp , damızlık olabilecek vasıfa sahip 10 tane yavru seçebilmek daha mantıklıdır.

Eşşek kadar olan dişi bir sonraki doğumda bol bol açılmamış yumurta dökecektirki , bu genelde dişi strese girdi diye yorumlanacaktır.ki kıyadan köşeden dahi alakası yoktur. Zaten kısa bir süre sonrada ne kadar iyi beslerseniz besleyin , tüm kaynaklar  yumurtalar için gittiğinden dişi sizlere ömür.

 Orhan bey teklifime havada atlasaydınız.tahminen 1 aylık bir seyir saltanatınız olacaktı. tesadüfen 3-5 yavru almanız bile şans işi , ve ben ya su değerlerini oturtamadınız , acemisi olduğunuz için iyi bakamadını bahanesine sığınıp , sizden aldığım paracıkları çıtır çıtır yiyiyor olacaktım. Balık zaten ölecekti. benim elimde ölmediği gibi birde paranızı aldım. ( yaşasın kötülük ) böyle bir iki olay başınıza gelsin , bir sonraki teklifin başında beyninizin kazık alarmından sorumlu bölgesi , anında uyarı vermeye başlar.

 Bazı şeyler anlatmakla olmaz. Bizzat yaşamanız lazım.Bende nasrettin hoca gibi oldum bu aralar. O güldürürken düşündürürken. ben kıllandırarak düşündüyorum sanki.

1 liralık satış sona ermiştir. İsteseydiniz hakikaten bir trio verebilirdim. .ama dediğim gibi satış bitmiştir. Yapımda ve yayında emeği geçen kendime teşekkür ederim ( .??? Bu neydi şimdi, ben bile anlamadım.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 16:19

Ben büyük balığı verimden düşer diye kabaca düşünüyordum siz teknik olarak anlattınız.Ben de az kazık yemedim ama insan akıllanmıyor.Bizler bencilce bir balık o kadar da olur mu yav yuh diyorduk ama nedeni varmış.Çok uzun uğraşlar çok zaman ve maddiyat kaybıymış.Şimdi de şu çıkıyor ortaya. gerçek bir saf ırkçı gibi yavrulatıp yavrulatıp saf ırk diye bizlere aynı paraya iteleyen zirzop satıcılar.Emek çeken derdini  anlatacağım diye dursun.avantadan kazanç elde edenler var.Bence de nadir hobicilerdensiniz.Çünki foyamız ortaya çıktı millet işin farkına varacak diye çok kızan ve sizin kendinize ettiğiniz iltifatları gerçekten size eden bir çok insan var şu anda:)

effectual072013-01-02 16:25:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykılıçÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 419
aykılıçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 18:18
Çok uzun yazmış bazı arkadaşlar..

Ben kendi düşüncemi yazayım; seçerek alma şansınız varsa 4 yada 5 farklı kandan fullred satın alarak çıkan yavruları da seçip eşleyerek çok kaliteli superior fullredler elde edebilirsiniz..

zaten 80 lira verdiğiniz full redin yavrularını da bir süre sonra farklı kanlarla eşlemezseniz renginde açılma başlar..

yani full redde farklı kanlarla eşeleme çok mühim. ve seçerek alabilirseniz 5 lira 10 liralık fullredlerin yavrularından da çok güzel damızlıklar çıkartırsınız.... 

sabır şi, zaman işi, mekan işi.. elbette para işi.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 22:49
Amaç foya çıkartmak veya satıcıya tenkitte bulunmak değil Orhan bey.İsteeyen alır besler istemeyen almaz.  Amaç bu balık neden 80 lira Bunu anlatabilmek.

200 dolar atfg malezya fiyatı + kargo+vergi+gümrük+aracı payı+ıvır zıvır masraf  derken ettimi size 350 dolar.  (80 lira çokmu demiştiniz. ? )

 Bu  trioyu diyelimki aldınız. triodan en saf çıkanlar , üretime katılacağı için  zaten satılmaz.Ancak üremenin devamı geldiği için gözden çıkartılması gerekenlerin de  hakkı aslında  80 lira değildir.Bu yüzden daha ilk mesajımda  80 liranın ucuz olduğunuda belirtmiştim.

 Başlığın amacından çok saptığımın farkındayım. Neticede siz bir özel tür tavsiyesi isterken , konu nerelere gitti. Madem ki bir tavsiye istersiniz , yana yakına aradığım bir varyeteyi tavsiye edeyim. Bulursanız ve üretirseniz kaç para isterseniz isteyin ilk müşteriniz ben olurum.

Balığımız budur. Albino multicolor double swordtail ..



Uploaded with ImageShack.us

 Bulursanız alın Orhan bey , bizde nasiplenelim.
cömert-istanbul2013-01-02 22:53:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 23:51
Bulsanız siz alacaktınız demek ki .Ben nasıl bulayım o zaman :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2013 00:47
Bu varyete endlermidir yoksa lepistesmidir, halen buna karar veremediğim için aslında ciddi ciddi de aramıyorum ne yalan söyleyeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir