Özel Tür Lepistes Tavsiye


Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2012 10:40
Cömert Bey sizinki yorumdan çok satılan balıkların pahalı satıldığını söylememizden kaynaklanan bir sinirle söylenmiş sözler bence.İnsanların akılları var bütçesi var bırakın da istedikleri gibi yapsınlar hobilerini.Herkes kaç liralık balık besleyeceğine kendisi karar verebilir.Belli bilgili birisiniz bu sitemleri etmek yerine lepistes hakkında bilgi vermekle yetinseniz daha verimli bir paylaşım olurdu kanaatindeyim.Saygılar size. Ben evimde ya depomda birden fazla akvaryumla uğraşırsam 10/15 akvaryumum olursa o zaman hobici mi oluyorum? Bunu da sormak isterim.effectual072012-12-25 10:41:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2012 13:15
Galiba anlış anladınız asla sinirli bir yaklaşım gibi bir amacım yok.Anlatılmaya çalışılan varyete lepistes , hobicinin gözünde basit bir balıkmış gibi yanlış algılanması. Normal lepistes gibi bakılacağının zannedilmesi. Normal lepistes gibi bakıldığı an da neler olur, bunları belirtmeye çalıştım.Bu varyetelerle uğraşmak hakikten zor. Akvaryumda seyretmek için alınıyorsa ve karma tankta bakılıyorsa safkan aranmasına gerek yok.Üretilmek isteniyorsa genetiğine ve su kimyasallar konusuna hakim olmayan kişilerin uzak durması, durmaması halinde hüsran yaşamanın kaçınılmaz olduğu bir türdür.

 Yoksa kimin ne besleyeceğine, hangi ortamda ve şartlarda besleyeceğine  elbette kimse  karışamaz.
cömert-istanbul2012-12-25 13:19:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2012 13:39
Her balığın kendine göre zorlukları vardır. Sizin lepistes bilginiz çok derin ve bunu da tekniğe dayalı anlatmışsınız.Hiç bilgisi olmayan birinin anlaması çok zor bence lepistes sevgisini aşılamak istiyorsanız bilgilerinizi lütfen paylaşınız.Çünki çok faydalı olacak bizlere.Saygılar sunuyorum. effectual072012-12-25 13:44:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 02:56
Keşke forum ortamlarından payşalılan bilgi ve resim video gibi medya ile öğrenilebilseydi.

Dediğim gibi bu tür zor bir tür.Bizzat denemeden saçı başı yolmadan , yazılanları idrak edebilmek zor. ( ki Allahtan ben saç yolma konusundan muafım ) Bırakın uzakdoğunu , farklı şehirlerin bile su değerleri arasında aşurı kimyasal farklar var.  İşin sırrı  pahalı balık alıp, en kaliteli yemlerden yem atıp , dip temizliğinde değil,  genetik ve sistematik çalışmada , yani secici üretimde. Bu sekilde üretimde ne yazık ki , çok sayıda akvaryum  , ağır masraf  ve oldukça  fazla emek gerektiriyor.

 Arada tek bir erkeğin veya dişinin ölümü tüm çaprazlama sistematiğinizin çökmesine, Yeni bir başlangıç damızlığı seçip nerdeyse herşeye yeniden başlanmasına ve verilen emeğin sekteye uğraması için yeterli.

Seçici olmayan bir üretim benimsenirse tek veya 2-3 akvaryumdada yapılır. 2-3 erke 8-10 dişi ile bir koloni kurulur. hamile dişi yavruluğa, ne çıkarsa bahtına şeklinde bir üretimde yapılabilinir. Ancak sonuçlar her zaman tesadüfi olur. Görünüş benzesede her zaman için küçük kusurlar olması kaçınılmazdır. Aynı  batında alınan yavrular içinde eğitimli bir göz yanlışlıkları anında farkeder. Makbul Full red'in nasıl olması gerektiğini bilmiyorsanız,  her full red yavrusu veya damızlığı amatör için full red'dir. Zaten göze anormal gelen fiyat farklarıda  buradan gelir. bir yerde 80 lira aynısı 5 lirayada var denilir ama inanın yanyana koyun .farkları  görebilmeniz için çokta detaylara vakıf olmaya bile olmaya bile gerek yok.

Vücut yapısı ve kuyruk şekli olması gerektiği gibi gelişmemişse, renk tonu ve dağılımı orjinal değilse balık üretici için genetik olarak değersizdir. Çok büyük bir çalışma yapılmayacaksa 60-70 yavrudan 3-4 tane damızık adayı seçilir diğerleri ıskartaya ayrılıp, elden çıkartılır.

 Şöyle örnek vereyim anlamanız için.Uzakdoğudan gelen balıklar oradaki üreticiler için ıskarta balıktır. Iskarta derken kötü balık anlamı aklınıza gelmesin.Backcrossing yapan ve tür sabitleme ile uğraşan bir üretici için kendi sistemine göre genetik kusurları olan balıklar ıskarta olabileceği gibi , genetik olarak mükemmel durumda ancak 2 veya 3. kez yavru vermiş balıkta dişi erkek ayırmaksızın ıskarta sayılıp  gözden çıkartılır. Veya tam vücut formu ve renk tutturulmuşken toplu iğne başı htta bu bile büyük kusur, toplu iğne ucu  kadar bir renk uyumsuzluğu veya multicolor balıklarda desenin düzenini bozan tek bir anormal bir renk noktası veya kuyruktaki ufacık bir asimetri damızlığı ıskartaya çıkartır.

 Bu yüzden 5 lirayada full red var, 80 lirayada,150 dolarada. aradaki farkı anlamıyorsanız ve bu sizin çok ta , önemli değil ise elbette 5 liralık olanda göz zevkinize ve bütçenize  uygun olacaktır.

 Varyete lepisteste yapılan en büyük mantık hatası  " 80 den alırım. yavruları büyütür 80 den satarım" diye işin sırf maddi getirisini düşünüp , 80 tl lik balık nasıl olmalıdır ? hangi şartlarda üretilmedilidr kısmının göz ardı edilmesidir. .80 liraya alınan balıktan, büyütülünce  80 liraya satılacak yavru  balık çıkması ihtimali ne yaptığınızı bilmiyorsanız zayıf ihtimal. ( bu 80 lirada nerden çıkatı anlamadım ama bir 80'den  başladık, 80 den  gidelim bari)

 Yazıyı fazla uzattım .farkındayım. Özetle varyete lepistes ne yaptığını bilene zordur. Ne yaptığını bilmeyene kolay gibi görünür.Ancak alınan sonuçlar ne yazık ki değersiz olur.
cömert-istanbul2012-12-27 03:17:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 22:16
Cömert Bey. Bu sitede varyete ile normal lepsites arasındaki farkı, bakımını, türü korumak için neler yapılması gerektiğini sadece siz anlattınız bana ve ne zahmetli bir iş olduğunuzu sizin sayenizde öğrendim ve de sizin sayenizde sadece ben değil bir çok hobici bir balık neden 5 TL olur neden diğeri 80 TL olur sizin sayenizde anladık. Malesef bir çok kişi sırıf kazanç uğruna bizlere teknik bilgiler vermeden çok kolaymış gibi göstererek lepistese yöneltmeye sevkediyorlar.İlk zamanlar söylediklerinize değil de tarzınıza biraz sitem etmiştim.İyi ki etmişim çünki sizin derin bilgileriniz sayesinde emin olun bir çok hobici ya bilinçli yapacak ya da bu değerli türlerin heba olmaması için başlamayacaktır.Siz hakiki bir hobici ve lepistes seversiniz ve de sizin sayenizde bu değerli türü besleyebilecek bilgim ve zamanım olmadığını farkettim.Her zaman da derin bilgilerinizden istifade etmek isteriz.Çok teşekkür eder, saygılar sunarım size.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2012 00:16
Orhan bey , daha size bilgi vermeye başlamadım bile. Yazdıklarım buzdağının ucundaki kartopu bile değil.

2 yıldır vareyete lepistes sahibiyim ancak özel bir sağlık durumdan dolayı 3 aydır elimdekilerle ilgilenebilme fırsatım oldu. Bende anlatıklarımın ve anlatmadıklarımın bir kısmını  daha yeni uygulamaya başlar oldum.

 Türkiyede varyete lepistes emekleme aşamasındadır. Daha çok uzun süre çalışmak lazım ki , yeni yeni bir şeyler yapabilelim.buna maddi olarak dayanabileck insan var dayanamayacak insan var.

Eğer amaç varyete lepistes üretip pazarlamaksa durum farklı, Mevcut bir türü saflaştırmaksa farklı ,  literatüre girecek yeni bir tür ortaya çıkarkmaksa farklı, şampiyonada derece girecek bir tür yetiştirmekse farklı, iki türün özellikleri gösteren melez  bir türü geliştirmekse farklı farklıdır. hepsinde yöntem , bilgi , uygulama , harcanan zaman araç  ve masraf çok farklıdır. Çok küçük bir kuyruk yapısı farkını  sabitlemek ve 15 nesil sonra bile aynı yapıdan yavru alabilmek için yapılacak çalışma ve masraf , bundan anlamayan bir insan için zaten önemsizdir.Siz öylemedikçe farkı anlamaz bile.
Kıyaslama yapılırken sadece fiyata bakılır.

Bizler ne yazık ki Türkiyede araştırmadan iş yapar, sonucuda yedirmeye çalışırız eleştiri veya tenkit gelincede karşıdakinin ne demek istediğini anlamadan dinlemeden savunmaya geçeriz.( bu genel bir gözlemdir özellikle Lepistes için konuşmuyorum)  Bizler hasbelkader balık besliyoruz.Su değiştir, yem at , ahanda yavruda geldi , ben bu işi öğrendim.2 de ciclids kusturduymuydu ahanda krallım , paşayım.

 Her geçen gün yeni bir şey farkediyoruz.her geçen nesilde yeni bir özellik yakalıyoruz. Yani çaprazlamada ilginç bir yüzgeç veya kuyruk yapısına denk geldik. Hayde yeni bir sistematik kurulup çalışmanın bir veya iki  saha daha genişletmeniz lazım ribbon veya swallow türleri gibi , bunlar nasıl çoğaltıldı zannediyorsunuz)  yok birde renkle uğraşırken çok ilginç bir mutasyona rastladık . bir çalışma yapayım derken ettimi sana 4 çalışma. 4 kat emek , 4 kat fazla akvaryum, masraf vs vs

 Akşamları yem atmakla hafta sonu su çekmekle olmaz. Tam zamanlı iş gibi düşünün. Bu yüzden hobiciyi veya evde üretim mantığıyla düşüneni aşacak işler bunlar.


 Normal lepistes ile çalışmak kolay. Varyete bundan dolayı zor.. Buna başlangıç kararı verirken ilk önce amacı belirleyip, bu amaca uygun  iyi planlama yapmak lazım. En önemlisi sizden önceki birisi aynı çalışmayı yapmışsa, ne yaptığını değil , nerde yanlış  yaptığını iyi analiz edebilmek lazım.Çünkü bazen insanlar bunu söylüyor , bazen kendileri bile fark edemiyor.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2012 00:30
Cömert Bey inanın ben bir gün mutlaka özel tür lepistes besleyeceğim ve de kesinlikle sizin yazdıklarınızı, bu sayfayı ,el kitabım olarak kullanacağım.Bu arada geçmiş olsun diyorum ve Allah'tan şifalar diliyorum.Üreticiler bilgilerini kendilerine sakladıkları için malesef hiçbirşey öğrenme şansımız yok.Sizin gibi bilgili bir hobicinin bilgilerinden faydalanmaktan mutluluk duyuyorum.Bir çok şey yaşayarak olur ama en azından başlangıç aşamasında türü muhafaza edebilmek için neler yapılabileceği konusunda temel bilgiler verirseniz sadece ben değil,bir çok hobici faydalanacaktır ve bilgileri saklamaktan ziyade açıkça bilgi verirsek emin olunuz lepistese olan ilgi daha da artacaktır.Çünki yüzeysel de olsa bilgi sahibi olarak başlayacaklardır.(Başlayacağız).Bunu yapan bilgileri paylaşan da sadece siz varsınız.bilmemiz gerekenleri bizimle burada paylaşırsanız sevinirim. Başucu kitabı gibi bir çok hobiciye kaynak ve ilham olacaktır.Zaman ayırıp üşenmeden yazdığınız için çok teşekkür ediyorum size.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2012 01:25
Orhan Bey, sanırım üye oldunuz ama olmadınızsa, www.lepistes.org , www.akvanusya.com sitelerine üye olun ve orada yeni başlayanlar, hastalıklar ve tedavisi, akvaryum temizliği, su döngüsü, bitki vs gibi konuları geçmişe dönük okuyun. Çok faydası olacaktır. teoriyi öğrendikten sonra, pratikte, kendi katkılarınızı da koyup, tecrübe sahibi oluyorsunuz. Saygı ve sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2012 04:28
Orhan bey bu hobi hurafelerin cirit attığı , alanında satanında aslında pek bir şey bilmediği bir hobidir.Bence bir şeyi merak ettiğiniz vakit bunu  sormayın, bizzat araştırın.Bilgi ilgiyi, daha çok ilgi ,daha çok bilgiyi beraberinde getirir.

 Araştırma yaparken sayısal değer veya bilimsel temeli olmayan veriyi hurafe  sayacaksınız. ( Tuz at iyi gelir gibi. neden atılacak.? ne kadar atılacak ? neye iyi gelir. ? tam bir hobi hurafesidir. suya kimyasal müdahale yapmak için üretilmiş bileşik kimyasal tuzları  ,sofra tuzu olarak algılayan zihniyet, kendisini usta ilan ettikten sonnrada , soranlara tuz kullanımını tavsiye edecektir. Ama buradaki fark tavsiye edilen tuz , bildiğimiz billur tuzdur. yani iyotlu sofra tuzudur.

 Yapılan en genel hata büyük akvaryum kurmakla büyük hobici olunduğunun zannedilmesidir.Hasbel kader bir bütçe denkleştirilmesi ile 500 litre ve üzeri akvaryum yaptırılır. gelişi güzel bir kaç bitki serpiştirilir.bir kaç dekor kayası , (Burası en sevdiğim nokta) F0 orjin balık alınır. ( Millete bir türlü f0 orjinni ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatamadık , ya bende anlatma kabileiyeti yok, ya da millet çok para verdiği için iyi bir şey zannedip , anlamamak için israrla direniyor) Bu sistemin bir  kaç pozu çekilir , başlık açılır ve yorumlarınız bekliyorum denilir.

 Nesine ne yorum yapmak lazım. Nersini tutsan elinde kalacak bir sistem. Boşa yapılmış bir sürü masraf. kum ve taşlar salınım yapacak deseniz , anında savunmaya geçilir.bu balığın doğal ortamıyla kel alaka bir dekor yapmışsınız denilse sen ne bilirsinle başlayan cevaplar yazılır. Gen çalışması yapmayacaksan F0 orjinle ne işin var deseniz daha iyiymiş denilir.neye göre iyi. ? cevap alamazsınız. Çok paraysa iyidir. iyi olmalıdır. iyi olmalı. ( akvaryumdan elde edilen yavruların , nehir veya göl bağlantılı devasa havuzlarda büyütülmesi F0 oluyorsa bende evdeki malzemeyle göktürk 3 'ün inşaasına başlıyayım yakın zamanda. Yok hakikaten doğadan yakalanmış balığın akvaryumda yaşatılabildiği ve bilindik marka yemlerle beslendiği masalına inanmam bekleniyorsa , akvaryumda hamsi , palamut vs vs veya herhangi bir tatlı su balığı üretin.Hatta üretmektende geçtim 3 ay öldürmeden yaşatın, bu işlere tövbe edip , tavuk beslemeye başlayacağım.( albino tavuk.? hımmmm   )

 Rastgele seçlen bitkiler birbirine kimyasal suikast yapacak dediğinde birde bu nedir iki saat açıklama yapmak lazım ki , çarşı iyice karışır.

10 yaşındaki çocuğa 50 kiloluk çuval taşıtamazsınız , çöker kalır. 2 kez chiclids kusuturmakla , veya balığı öldürmeden yaşatabilmekle kendini kral ilan ede elamana teknik bilgi veremezsiniz anlamayacağı gibi inkar edecektir.Forumlar başlangıç bilgileri için yeterlidir.ancak bilgiyi özelleştirmeye başladığınız an detaylar yetersiz kalacaktır.Hele hele özel varyete dediğiniz an tüm işler değişir.

Bu yüzden Orhan bey bu iş el kitabı okumakla , sormakla olmaz. Bu şekilde temel bilgiler ve bol miktarda  hurafe bilgilere ulaşırsınız. bol bol araştıracaksınız. Amacınıza ve bütçenize en uygun sistemi hiç bir zaman hazır bulmayacağınız için , neden sonuç ilişkileri iyi kavrarsanız, çok daha küçük bir hacimden, çok daha az yem , ısı vs vs masraflarla , çok daha fazla yavru almanın yollarını bizzat göreceksiniz.

 Size araştırma için bir başlangıç noktası vereyim. Örneğin balık  yavrusunun, yetişkin damızlığının ve yaşlı damızlığının , gıda olarak nelere ihtiyacı olduğunu , piyasadada neler bulabileceğinizi  araştırın. İnanın aslında bu yemleme işinin bile ne kadar yetersiz olduğunu, yavru , genç, erişkin ve yaşlı balıkların çok farklı bileşen oranlı yemlere ihtiyaç duyduklarını görecek ve kendi yeminizi imal etmenin en mantıklı iş olduğunu göreceksiniz.( bunu yapmanın yollarınıda bulmanız lazım)

 İkinci bir araştırma konuda vereyim. aynı canlının , aynı marka ve özellikle , aynı miktarda yem ile, farklı farklı zamanlarda besnenildiğinde ne olacağını araştırın. ? Yani beslemenme zamanları değiştirildiğinde ne olur bunu soruyorum. bunuda bir araştırın. Sormayın, araştırın.

 Üçüncü araştırma konunuz steril ortamda beslenmeyle, bakteriyel ortamdaki , aynı türün aynı varyetesinin ,aynı marka ve aynı miktar beslenmenin metabolizma üzerindeki etkilerini araştırın.

 Tüm bunları araştırınca en basit yem konusunun bile aslında ne kadar çetrefilli bir iş olduğunu ,sadece ve sadece yem konusunda 10 liraya alıp , kafasına göre atmaktan başka bir şey bilmeyen bir kişiye göre , miktar , ortam ve zamanlamayla , aynı varyeteyle sadece yem kullanımı teknikleriyle , özellekle renk tonlarında, ne türlü farklar yaratabileceğinzi  kendiniz görün.Bunları araştırırken çok daha farklı konularada ulaşacaksınız.

 Bu hobnin  en zayıf halkası ne yazık ki emeğin paraya çevrilme aşaması.Buna , herkezi memnun edecek bir çözüm bulunmadı henüz. Akvaryum hobisi bela iştir. Gazanız mübarek olsun.

cömert-istanbul2012-12-29 04:31:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

peltek38Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2012
İl: Içel
Mesaj: 91
peltek38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2012 15:25
Sayın Orhan bey Ben öncelikle size geçmiş olsun diliyorum. ben mersinde oturuyorum verdiğiniz bilgilere ve emeğinize teşekkür ediyorum. ben öğrenciyim o yüzden bu kadar pahalı ırk lepistes alamıyorum haliyle şu aralarda biraz durumumuz sıkışık. ama Sayın: Ziya Erkuş`a teşekkür ediyorum bana yardımcı oldu.Bende ALLAH izin verirse ilk yavrularımı belli boya gelince hediye vereceğim. 
İsteyen arkadaşlar olursa şu an elimde olan balıktan yollayabilirim hediye olarak belki cins olmayabilir ama canlı canlıdır. Bütün Herkese İlgileri için teşekkür ederim ayrıca Ziya Erkuş - cömert abime ve effectual kardeşime teşekkür eder iyi günler dilerim.. ayrıca bilgilerinizi bizden eksik etmeyin.. Burak Peltek.

Teşekkür Edenler: [T]105408,Murat Terzi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2012 19:54
Size sonuna kadar katılıyorum Cömert Bey. 15 yıldır balık beslerim sadece besliyormuşum.Öünki sizin dediğiniz gibi ne araştırma yapıyoruz ne de ne yaptığımızı bilmişiz.Merak ettik birşeyler sorduk kaba taslak.Sonra aldık attık akvaryuma.Hiç bir zaman bilimsel birşey yapmadık.Şimdi de L144 longfin besliyorum ama Genel hatlarıyla birkaç konudan başka hiçbirşey sormadım.Kendi isteiğime göre yetiştiriyorum besliyorum,yaşayarak öğreniyorum.Şimdi merak ettiğim lepistesler gibi acaba longfinler de kardeşle çiftleşirse genetik bozuluyor mu? Yoksa lepisteslere özel bir durum mu?Araştırdıkça kafa karıştıran çok şey çıkıyor ortaya.Ama emin olduğum şu özellikle lepistes şimdilik asla.Çünki kendim yapmadıktan sonra piyasadaki bir lepistese ırk derlerse çok zor inanırım.Çünki bilgi sahibiyim en azından.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

peltek38Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2012
İl: Içel
Mesaj: 91
peltek38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2012 11:09
Size Katılıyorum Sayın effectual çoğu insan lepistes nasıl beslenir ne yer ısısı Vs. ne olduğunu bilmez sadece kulakatn duyma bilğilerle derler lepistes 2-24 derecede de yaşar dayanıklı balık halbuki lepistes sıcaklığı bildiğim kadarıyla 26-28 derecedir ben çok mu biliyorum hayır bende pek bilmiyorum. işte sorun burada insanların beslediklerini bilmemesidir. Petshop`a gidiyorlar ve ben balık alıcam diyorlar petshop cu lepistes al bakım istemez yemini suyunu at çok yavru alırsın diyor ve adamda bunu alıp adamın dediğini yapınca lepistes ölümleri meydana geliyor İNŞALLAH ne istediğimi anlatabilmişimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2012 14:25
Çok iyi anlattınız.Teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2012 14:36

Şu güzellikleri görünce ben de beslemek istiyorum ama yazılan şeylerin başıma geleceğini bildiğim için ben de cesaret edemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir