Neolamprologus Pulcher Ve Neolamprologus Brichardi


Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3534
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2019 16:42
Merhaba,

Aslında başlığı "Neolamprologus pulcher'ın ve Neolamprologus brichardi'nin Farklılıkları ve Tanganyika Gölü'nde Melezlenme Örnekleri" olarak açmak istedim, fakat karakter sınırı var.

Tanganyika çiklitlerine yeni başlayanların, bakım kolaylığı ve renkli dünyaları nedeniyle ilk tercih ettikleri türlerden olan bu iki tür, ülkemizde de oldukça popüler ve sevilen türlerin arasında. Brichardi, pulcher ve diğer akraba türlerin oluşturduğu bu kompleks yurt dışında "prenses" çiklitler olarak biliniyor. Benimse Lamprologini türlerine özel olan ilgimden dolayı daha da üzerine düştüğüm, araştırdığım türlerin başında geliyorlar. Vahşi yaşamda neredeyse birbirine komşu iki koyda bile farklı olabilecek derecede pek çok varyantı bulunan,birbirine çok benzeyen ve davranışları bakımında neredeyse aynı olan bu iki türün ayrımında genelde kullanılan birbirinden ayırma yöntemi, solungaç kapaklarının üzerindeki desenin şekline bakılarak yapılıyor ( pulcher'da paralel çift çizgi, brichardi'de yan yatmış T). Ancak araştırmalarımın sonucunda bazı akademisyenlerin bu iki türün ayrı değil de tek tür olduğu görüşlerinin ve çalışmalarının, bu görüşe karşıt görüşlerin olduğunu öğrendim (ben de karşıt görüşten yanayım). Araştırma derinleştikçe bu ayrımın aslında sadece bir desenden ibaret olmadığını ve daha nice detayının olduğunu gördüm.

Bu konuya ilişkin, en kapsamlı ve en fazla görsel içeriğe sahip olan bu blogdaki makale araştırmamın temelini oluşturdu: [URL]http://blog.africandivingltd.com/2017/?m=0[/URL]

Makaleden biraz bahsedecek olursam; Magnus-Mikael Karlsson adındaki iki kardeş tarafından kaleme alınmış ve 2017 yılında yayınlanmış, yani oldukça güncel. İsveçli olan bu iki kardeş African Diving Ltd. adında bir şirketin kurucuları. Anladığım kadarıyla zamanında Tanganyika Gölü'nden balık ihracatı da yapmışlar ve sadece işin ticari kısmıyla ilgilenmeyip bu gölün içindeki türler hakkında bilimsel çalışmalarda da bulunmuşlar. Bu bilimsel yönleri nedeniyle bu makale aslında bu iki türün hobideki yeri ve bakımıyla alakalı neredeyse hiçbir şeyden bahsetmiyor ve makalenin dili de bu bilimsellik ile paralel olarak oldukça akademik. Çok fazla akademik terim ve alıntı içerdiğinden dolayı daha kolay anlaşılması için ben de mümkün olduğunca sadeleştirip kendi yorumumu katarak çevirmeye çalıştım (bir İngiliz dili ve edebiyatı mezunu olarak, çevirime güvenmenizi dilerim. Ayrıca yapmış olduğum terim hatası var ise bu tarz konulardan anlayan biriyseniz belirtmenizi rica ederim). Yine de Türkçe'de tam karşılığı olmayan ve yorumlama ile açıklayarak konu bütünlüğünü bozabilecek olan bazı terimleri öylece bıraktım (filogenetik, allopatri vb.) Makaleyi okurken bir yan sekmede bu terimlerin anlamlarına bakmanızı makaleyi daha iyi anlamanız ve öğrenmeniz açısından tavsiye ederim. Makale aynı zamanda, içinde ismine çok sık rastlayacağınız P. Dierkes ve Nina Duftner adlarındaki, bu türlerin aynı türler olduğunu çalışmaları sonucunda öne süren bir akademisyenlerin ve ekiplerinin tezlerine bir antitez olarak yazılmış. Nina Duftner'ın ilgili makalesi : [URL]https://core.ac.uk/download/pdf/18161552.pdf[/URL]

Ayrıca, asıl koymak istediğim başlıktan anlayacağınız üzere, makalemiz bu iki tür arasındaki melezlenmenin tarihsel sürecini ve morfolojik özelliklerini detaylı bir şekilde inceliyor. Oldukça fazla sayıda içerdiği fotoğraflar ile tam bir başvuru kaynağı niteliğinde oldu benim için, sizler için de öyle olmasını dilerim.


Bu türler hakkında Türkçe kaynağın çok az olduğunu göz önünde bulundurarak ben de bu makaleyi çevirip hobiye kazandırmayı uygun gördüm. Bu ön söz mahiyetindeki yazımı daha fazla uzatmadan, beğeneceğiniz ve bir şeyler öğrenebileceğiniz bir makale olmasını dilerim.

[B]Önemli Uyarı:[/B][U][/U]: Makaleyi çevirme izni, Magnus-Mikael Karlsson kardeşlerden şahsım tarafından bizzat alınmıştır. Bu yüzden bu makaleyi ve çeviriyi veya herhangi bir alıntıyı [U]kaynak göstermeksizin[/U] sosyal medya gruplarında ve diğer forumlarda paylaşmak yasaktır.

[B]Neolamprologus pulcher’ın ve Neolamprologus brichardi’nin Farklılıkları[/B]

Neolamprologus pulcher ve Neolamprologus brichardi Tanganyika Gölü’nün kayalık biyotop bölgelerine hâkim olan, sürüler halinde yaşayan ve sürüsüne bağlı ve ona karşı özverili olan sosyal karakterli iki türdür. Hayatta kalma başarıları büyük ölçüde iş birliği yaparak üreme stratejilerine bağlıdır. 1990’ların sonundan beri, N.pulcher’ın ve N.brichardi’nin artan bir şekilde aynı türler olduğu görüşü kabul edilmektedir; ancak bu görüş muhtemelen yanlıştır ve yanlış verilere, düşünülmeden varılan sonuçlara dayanıyor gibi görünmektedir. Bu makale; varyete tanılama rehberi olarak kullanılabilen, Tanzanya kıyıları boyunca sualtında çekilmiş olan N.pulcher’ın ve N.brichardi’nin 100’ün üzerindeki coğrafi popülasyonlarına ait birçok fotoğrafı içererek aynı türler oldukları görüşünü reddeden argümanı desteklemektedir.

[B]Silaf Kayalıkları[/B]

Arapça “zarafah” kelimesinden türetilmiş (İngilizce Giraffe(zürafa) anlamına gelir) Silaf adı, Tanganyika Gölü’nün dibinden -yaklaşık 15 metre derinlikten- yükselerek doğan kayalara verilen addır. Büyük Mpimbwe Burnu’daki Mpimbwe Noktası’nın hemen dışında yer alan Silaf Kayalıkları’nın sualtı tabiatı, N.pulcher’ın zarif bir varyetesinin de bulunduğu bir dizi değişik çiklit türüne ev sahipliği yapar.
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-8SgevfesTjU/WQoBky1E4jI/AAAAAAAABwk/5ymh8AOfB6obn3cpbFqJ-xayHJK7H9cjgCLcB/s1600/silaf_rocks.jpg[/IMG]
[B]Şekil 1.[/B] Silaf Kayalalıkları (Harita şekil 52), büyük Mpimbwe Burnu’nun en kuzey ucu olan Mpimbwe Noktasının hemen kıyısında bulunan yükselen iri kaya parçalarının adıdır. Bu ad, İngilizcede “Giraffe” (zürafa) anlamına gelen Arapça “Zarafah” kelimesinden türetilmiştir.
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-WC-BH1Qzb9k/WQsGBgIGJOI/AAAAAAAABxY/Bfj7_Zi8eI8tLZw6qEkFNkflGJYKgDqUACLcB/s1600/neolamprologus_pulcher_silaf.jpg[/IMG]
[B]Şekil 2.[/B] Silaf Kayaları, Mpimbwe Burnu’nda, 8 metre derinlikteki N.pulcher

[B]İş Birliği Yaparak Üreme Stratejisi [/B]

Neolamprologus pulcher, genellikle her iki cinsiyetten gelen 20 kadar yardımcısı ve üreyen bir çiftten veya daha fazla sayıda yardımcısı ve birkaç üreyen bireyden oluşan kalıcı sosyal gruplarda yaşayıp iş birliği yaparak üreyen bir çiklit türüdür. Ek olarak, gözlemler grup içindeki yardımcıların da üremeye katılabileceğini göstermektedir; ancak, bu durum diğer araştırmacılar tarafından sorgulanmıştır. Vahşi doğada büyük sosyal bir grup, toplamda birkaç yüz bireyin oluşturduğu üreyen birkaç komşu grubu içerebilir. Bilimsel literatürde, çiklitlerdeki iş birliği yaparak üreme stratejisi ve sosyal davranışlar, ilk kez 1976 yılında N.brichardi’nin yardımlaşma davranışını inceleyen K.Kalas tarafından raporlanmıştır( N.brichardi, N.pulcher ile aynı olduğu iddia edilen türdür, detaylar için lütfen aşağıya bakın).

[B]Aile Üyelerinin Birbirlerini Hızlıca Tanıması[/B]

N.pulcher gibi iş birliği ve sosyal davranışlar sergileyen türlerin üyelerinin, anlaşılan o ki tanıdık ve yabancı balıkları ayırt edebilmesi özel ve bireysel görsel işaretlere dayanmaktadır. Gövde veya yüzgeçle belirtilen ifadeler yerine N.pulcher, kimliklerini öncelikle yüz rengi desenleriyle gösterir. Bir grubun üyeleri (bir popülasyon içindeki üreyen veya sosyal bir grup), tanıdık ve tanıdık olmayan bireyleri mükemmel ve hızlı bir şekilde (0,5 saniyeden daha hızlı) ayırt edebilir. Bu ayırt edebilmenin doğruluğu ve hızı, insanların birbirini yüzlerinden tanıma doğruluğu ve hızı ile karşılaştırılabilen ve sosyal bir ortam içinde tanınmak için gereken bilişsel bir kapasitenin varlığını öne sürer.

[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-pXPf3bzg6h0/WQsGnNSprQI/AAAAAAAABxo/ACtzXW0maacGLi3UqTBV2SaATUuEuxLugCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_katondo.jpg[/IMG]
[B]Şekil 3.[/B] Katondo (kuzey tarafı), Mpimbwe Burnu’ndaki (Harita şekil 52) N.pulcher
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-Kx6AyYJulys/WUaITFJlrwI/AAAAAAAACDI/CWrQ3YflMMEqKzeKNQcT2Q1qQt78jvqqACEwYBhgL/s1600/neolamprologus_pulcher_kisala_bay_group.jpg[/IMG]
[B]Şekil 4. [/B]Kisala Koyu (Harita şekil 20), Güney Tanzanya’da planktonla beslenen N.pulcher grubu. Bu tür, N.brichardi’nin görüldüğü devasa sürüler halinde görülmez.

[B]Bireysel Olarak Tanınmanın Önemi[/B]

Bir grubun üyeleri sık sık birbirleriyle etkileşim içinde olduklarından dolayı, bireylerin birbirini tanıması ciddi derecede zararı olabilecek kavgalardan kaçınmak ve istikrarlı bir sosyal yapı sağlamak için önemlidir. Genel olarak, bireylerin birbirini tanıması oldukça sosyal olan türler arasında daha belirgindir, çünkü bu tür gruplarda üyelerin birbirinden farklı olmaları gerekir. Bireysel olarak sahip olunan benzersiz bir vücut deseni, ez az düzeyde olsa bile iş birliği yaparak büyük topluluklar oluşturan türler için ön koşul olabilir. N.pulcher’da, bireysel olarak tanınmak için gereken görsel işaretler göz çevresindeki yüz bölgesinde veya burundan solungaç kapağına kadar olan alanda bulunmaktadır.

[B]Renk Desenlerinin Özgün Çeşitliliği[/B]

Düz bir sarı renklenme de dahil olmak üzere çok benzer bir vücut görünümüne sahip olan, aynı coğrafi bölgede yaşayan iki pomacentrid türü (Pomacentrus amboinensis ve P.moluccensis), türlerin teşhis edilmesinde yüz rengi deseninin önemli bir özellik olduğunu göstermek suretiyle, sadece ultraviyole ışıkta görülebilen özgün yüz rengi desenleri ile birbirinden ayrılırlar. Türlerin teşhisindeki bu durumun; görsel işaretlerdeki farklılıklar da dahil olmak üzere, popülasyonlar ve türler arasında çok çeşitli renk desen özellikleri gösteren Tanganyika Gölü çiklitleri için de bilhassa geçerli olduğu görünmektedir.

[B]İzolasyonun Özgünlüğü Geliştirmesi[/B]

Türleşme herhangi bir coğrafi çevrede ortaya çıkabilir, ancak mutasyon ve rastgele genetik sürüklenmenin yeterli olabildiği allopatride (ayrıyurtluluk) türleşmenin daha yaygın olduğu düşünülmektedir. Öte yandan, seçilimin aktif bir şekilde etkin olduğu simpatride(aynıyurtluluk), türleşme temposunun daha hızlı olduğu düşünülmektedir. N.pulcher ve N.brichardi’nin DNA çalışmalarında, akademisyen N. Duftner ve ekibi, aynı veya farklı fenotiplerin (varyantların) popülasyonları arasında paylaşılan haplotiplerin (iki türde birlikte bulunan ve kalıtsal olan gen varyantlarının hepsi) tümden yoksun olduğunu buldular. Bu bulguların güçlü bir filopatrik davranışa (doğum yerine geri dönme/ bağlı kalma) neden olan yüksek genetik yapıları işaret ettiği, yani bu iki türün üyelerinin yaşamları boyunca doğum yerlerine yakın kalabildikleri sonucuna vardılar. Bunların sonucu olarak, N. pulcher ve N. brichardi olarak adlandırılan popülasyonların farklı varyantlara ve hatta farklı türlere evrimleşmesi muhtemeldir, çünkü coğrafi izolasyon yoluyla türleşme, en yaygın türleşme şeklidir. Ek olarak, renk deseninin çeşitliliği, rastgele genetik sürüklenmenin aksine, genellikle doğal seçilim veya cinsel seçilim tarafından üretilir ve sürdürülür.

[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-WooHK7Ynvj8/WQsH_LPBTHI/AAAAAAAABxw/h6Bcg0eaKIYBuAOqw1Ub0-W1Gb1zV87-QCLcB/s1600/kansombo_and_mpimbwe_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 5.[/B] Kansombo (Harita şekil 52) “Büyük”, “Orta” ve “Küçük” olarak adlandırılan üç küçük koya sahiptir. Kansombo’dan bahsettiğimizde, çoğunlukla bu orta ve küçük koylar arasındaki kayalık alandan bahsediyoruzdur (Kansombo Kati Koyu ve Kansombo Ndogo Koyu). Buradan bakıldığında Mpimbwe Burnu, yaklaşık 20 km güneyde konumlanmıştır.
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-kBi-BrE-AF0/WQsH91LT2EI/AAAAAAAABxs/sI-fV1KM_ZcbcpM1vlHWbjaDBwpiLNzygCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kasombo.jpg[/IMG]
[B]Şekil 6.[/B] Taşlık habitatın kumluk habitata geçiş yaptığı 20 metre derinlikte Kansombo’da bulunan N.pulcher. Bu varyant, kuzeydeki Karema’ya kadar uzanan bu kıyı boyunca bulunur.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-HvxhH7iZvl0/WQxUD3kXH7I/AAAAAAAAB6E/Dz_gAhZMRAkqvMlHVs96UGGdZKsF6B6ZwCLcB/s1600/kansombo.jpg[/IMG]
[B]Şekil 7.[/B] Tanzanya’daki kurak mevsimde, yapraklar sonbahardan önce sararmaya başlar ve Avrupa’daki sonbaharda olduğu gibi düşmeden önce kızarırlar. Bu fotoğraf Haziran 2007 yılında çekildi ve Mpimbwe Burnunun 20 km kuzeyinde bulunan Kansomba’daki ormanlık alanı göstermektedir.

[B]N. pulcher’ın ve N. brichari’nin Aynı Tür Olduklarına Dair İlk İddia[/B]

Uzun yıllar boyunca, hem N.pulcher hem de ona benzeyen N.brichardi, literatürde kabul görmüş ve yayınlanmış isimleri olan, yaygın bir şekilde iki ayrı tür olarak kabul edildi. Ancak, 1990’lı yılların sonlarına doğru bilimsel makaleleri olan S.Balshine-Earn, P.Dierkes gibi bazı akademisyenler bu görüşü sorgulamaya başladı ve N.brichardi’yi N.pulcher’ı aynı türler olarak nitelendirdi. Bu akademisyenlerin bilimsel yazılarınada aynı tür oldukları görüşünün sık sık tekrarlanmasını takiben G.B Barlow, N.pulcher ve N.brichardi’nin tek ve aynı türe ait olduğu sonucuna varmıştır.

[B]İki Tür Arasındaki Görsel Benzerlik[/B]

N.pulcher ve N.brichardi’nin aynı tür oldukları lehine Dierkes ve ekibi, onların iki ayrı tür olarak ele alınması görüşünü sorguladı. Bu türlerin iki ayrı tür olarak sınıflandırılmasında öncelikle bazı akademisyenlerin aynı veya neredeyse öyle oldukları bilinen bu iki türün (Burundi’den N.brichardi ve Zambiya’dan N.pulcher) üzerinde yaptıkları davranışlarına ve sosyal sistemine ilişkin alan ve laboratuar çalışmalarına dayanarak bu sınıflandırmanın geçersiz olduğunu savundular.İki türün birbirinden ayrılması için güçlü ve destekleyici bir sav bulamadan, 13 morfolojik özelliğin ölçüldüğü ve istatiksel olarak karşılaştırıldığı sistematik bir çalışmayı dahil ettiler. Ayrıca M.Poll’ün morfometrik özelliklerin karşılaştırılmasında sadece bir N.pulcher örneğini dahil ettiğini de belirttiler. Ancak, N.pulcher ve N.brichardi’nin farklı taksonlar olarak orijinal tanımı sırasıyla 7 ve 13 numuneyi içermekteydi. Dahası, Poll’ün beyan ettiği gibi, bunlar sayılarak elde edilen özelliklerde ve bizim ekleyebileceiğimiz ölçümlerde çok farklı değildir. Bununla birlikte ve daha da önemlisi, Poll ve Trewawas’ın orijinal açıklamaları, oldukça belirgin olan ve kolayca ayrılabilen yüz rengi desenlerinin ayrıntılarını da içeriyordu, bu yüzden birkaç istisna dışında göldeki herhangi bir popülasyon kolayca N.brichardi veya N.pulcher olarak sınıflandırılır.

[B]Dierkes ve Ekibinin Öne Sürdüğü İddianın Geçersizliği[/B]

Farklı yapılara sahip iki benzer tür, tamamen farklı türler olabilir ve aynı veya neredeyse aynı ekolojik çevrede aynı veya neredeyse aynı davranışı sergilemesine rağmen iki farklı tür şeklinde sınıflandırılabilirler. Bu nedenle, Dierkes ve ekibinin öne sürdüğü, davranış ve görünüş benzerliğine dayanarak iki farklı türün aslında aynı türler oldukları iddiası yetersiz kalıyor.
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-uUukf6LFQ1M/WQsIxuOmodI/AAAAAAAABx8/XYmZ-c1y3eMnN2NTlOoigJBDR-3KTqYIACLcB/s1600/neolamprologus_pulcher_mpando.jpg[/IMG]
[B]Şekil 8.[/B] Katili Köyü’nün hemen güneyinde bulunan Mpando Noktasındaki N.pulcher (Harita şekil 20). “Çift çizgi” yüz deseni, sarı göz halkası ve aynı zamanda karakteristik olan çıplak yanakları onu N.brichardi’den ayırır.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-9kHWGirSZuw/WQsJAx1HhSI/AAAAAAAAByU/v8IISaNnSfwjYkZiXEZu6vN1IRt8B81mwCEw/s1600/n_pulcher_katili_kalepa_north.jpg[/IMG]
[B]Şekil 9.[/B](sol) Lwazi Nehri’nin güney tarafındaki Katili Körfezi’nde bulunan N.pulcher (Harita şekil 20). [B]Şekil 10.[/B](sağ) Kalepa’nın kuzeyinde bulunan N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-5ghzMLwF4Qg/WQsJI5cJpYI/AAAAAAAAByU/DWnV28VLgfwNrxEvJ11d6DV7sKeW4ucTgCEw/s1600/n_pulcher_kalepa_kalepa_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 11.[/B](sol) Kalepa Köyü’ndeki N.pulcher. [B]Şekil 12.[/B](sağ) Kalepa Adası’ndaki N.pulcher.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-URVWsjCc_p0/WQsJO_UpCRI/AAAAAAAAByU/yr7cK9rHCiU6acIMe3Ja6Y1rrBZWBACNwCEw/s1600/n_pulcher_kazomba_molwe.jpg[/IMG]
[B]Şekil 13.[/B](sol) Kazomba Noktasındaki N.pulcher (figür 20). [B]Şekil 14.[/B] (sağ) Molwe’deki N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-cBbnrGP8QXk/WQsJS-qe1SI/AAAAAAAAByU/H7GePiR2t1Mn8fDQpuwfUEFSdAXf7de4QCEw/s1600/n_pulcher_polombwe_muzi.jpg[/IMG]
[B]Şekil 15.[/B](sol) Polombwe Körfezi’ndeki N.pulcher(Harita şekil 20). [B]Şekil 16.[/B](sağ) Muzi’deki N.pulcher(Harita şekil 20).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-WXXApuSpkSM/WQyMJcGCOxI/AAAAAAAAB6o/14eyRtiqfN4_xmMMITi3IKaHkJTLg0fmwCLcB/s1600/n_pulcher_kalubale_kambwimba.jpg[/IMG]
[B]Şekil 17.[/B](sol) Kalubale, su yolu boyunca uzanan yemyeşil bitki örtüsü ile güzel bir kayalık alandır. Kafyoko Köyü ve Kambwimba arasındaki mesafenin yaklaşık olarak yarısında, Güney Tanzanya’da konumlanmaktadır (Harita şekil 20). Bu sularda yaşayan N.pulcher’ın yerel coğrafi varyantı, güneyde 2,5 km uzaklıktaki Kambwimba’da bulunan daha renkli varyantın daha az yoğun renkli bir versiyonudur. [B]Şekil 18.[/B](sağ) 1983 yılında Toby Veall tarafından keşfedilen ve Daffodil (nergis) çiçeğinin adını alan, Kambwimba Körfezi ve Kantalamba Köyü çevresindeki alanda yer bulunan N.pulcher, türünün en renkli varyantıdır.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-BGVYk-ptLRk/WQyJmhQTkNI/AAAAAAAAB6g/jYvxMFp08pseFnAghUISfuUoG-OyPY7JQCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kapere.jpg[/IMG]
[B]Şekil 19.[/B] Zambiya ile sınır olan Kalambo Nehri’nden önce, Güney Tanzanya’daki son kayalık habitat olan Kapere’de bulunan N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-vgdykZv2XYQ/WQyI18TIsAI/AAAAAAAAB6Y/97bA_j-juKwaZLQ5ABTfpJ2hdGu0LR3TgCEw/s1600/map_lake_tanganyika_african_diving_kala.jpg[/IMG]
[B]Şekil 20.[/B] Bu makalede bahsedilen yerleri gösteren Tanganyika Gölü haritası
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-3dOOf1LERr8/WQyNNtFAvQI/AAAAAAAAB6w/nN7zADbF2jknyeeSwGlg-QPH17izdvrfQCLcB/s1600/lamvya_bay.jpg[/IMG]
[B]Şekil 21.[/B] Lamvya Körfezi’nin suları durgundur ve habitatı tortu bakımından zengindir (Harita figür 20). Timsahlar için ideal bir yaşam alanı olan kıyı şeridi, sazlarla kaplıdır.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-vDUEQ7WFR8E/WQyNhamducI/AAAAAAAAB7E/TbhoTq3wuME8g1rpWXfvTtxlNI-86K-QwCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_lamvya_bay.jpg[/IMG]
[B]Şekil 22.[/B] Lamvya Körfezi, Samazi’de bulunan N.Pulcher (Harita şekil 20). Bu körfez, girişi engelleyen ve neredeyse üst üste örtüşen kara şeritleriyle sert hava koşullarından korunmaktadır.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-d8xGB6JXYSo/WQyNm2ZY9rI/AAAAAAAAB7E/z9D4YAM7n0I4bWLT3wKziNJzM1Mwx5JRwCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_bulu_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 23.[/B] Mahale Dağları Milli Parkı’nın hemen kuzeyinde yer alan ünlü küçük kayalık tepe, Bulu Noktasındaki N.brichardi (Harita şekil 104). Akvaryum hobisinde, bu bölge ile ilişkilendirilen çeşitli balık türleri vardır, ancak bu türler aslında burada bulunmazlar.
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-DEaHQDmTGa0/WQyNqTx1TZI/AAAAAAAAB7E/wJrttO7brE4n0XAyTGFMfC41uUA6p483ACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_fulwe_rocks.jpg[/IMG]
[B]Şekil 24. [/B]Wampembe Köyü kıyılarına 2 km mesafede, izole bir yaşam alanı olan Fulwe Kayaları’ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-SuzyTwg8Vfk/WQyN0IYlI7I/AAAAAAAAB7E/hlsfVkFlnzgznpCx5IfPRvLqojY-sRAtwCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kungwe_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 25.[/B] Kungwe Noktası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 104).

[B]Filocoğrafya[/B]

Bunların yanı sıra, mitokondriyal genlerin coğrafi dağılımını gösteren bir filocoğrafik çalışma, N. pulcher ve N. brichardi'nin taksonomik sınıflandırmasını gösterecek şekilde yorumlandı. Geçmişte, Tropheus cinsinin mitokondriyal genlerini de içeren benzer filogenetik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmaların taksonomik sınıflandırmada bir gelişme sağladığı iddia edildi. C. Sturmbauer ve A. Meyer bu konuda “Moleküler filogeni, mevcut taksonomiyle kısmen çelişkilidir. Tropheus'un taksonomisinin, bu taksonomiyi yaparken sadece renklenme veya halihazırda kullanılan anal yüzgecindeki dikenlerin sayısını sayma gibi taksonomik karakterlere dayanmak yerine moleküler verilerin gözden geçirilmesini de içermesi gerektiğini öneriyoruz.” yorumunda bulunmuşlardır. Açıkçası, moleküler veriler taksonomik sınıflandırmada yardımcı olabilir; ancak, filocoğrafya, gen soyları ve coğrafya arasındaki ilişkiyle alakalı bir genetik dalı olduğundan, aslında ilgili organizmalar yerine ilgili genleri inceler. Hızlı gelişen genleri, özellikle mitokondriyal genleri kullanan filocoğrafya, türlerin bir soybilimi değildir. Ara sıra ortaya çıkan gen soylarının belki de ideal olarak renklenme ve yüzgeç morfolojisi gibi daha geleneksel taksonomik karakterleri tamamlayıcı ve bu karakterlere bağımlı olduğu kabul edilmelidir. Bu çalışma, genetik soyların coğrafi dağılımlarını haritalandırmadığı sürece, moleküler verilerin bir anlamı olmayabilir. Bir genomun içerdiği bilgi muazzam olduğundan, uygun veya rastgele seçilmiş birkaç gen veya belirli haplotiplerin haritalanması, taksonomik sınıflandırma ile ilgili olarak özellikle üstün bir şekilde yorumlanmamalıdır. Ayrıca, moleküler filogenetik ağaçlarının (gen ağaçları) tür ağaçlarıyla çok zayıf uyum sağlayabildiği çok iyi bilinen bir gerçektir. Lamprologini ailesinin moleküler filogenetik analizlerine değinirken, M.L.J Stiassny tarafından belirtildiği gibi farklı genetik belirteçler analiz edildiğinde, bu belirteçlerin bu balıklar için belirgin şekilde farklı ilişki içi ilişkilere neden olduğu anlaşılıyor. Bunun yanında, J.T Streelman benzer analizler hakkında “Mitokondriyal DNA'nın sadece tek bir gen soyağacını temsil ettiği ve bu tek lokustan elde edilen sonuçların organismal evrimi temsil edemeyebileceği konusunda artan bir anlayış vardır.” yorumunda bulundu. Görünüşe göre, Duftner’in çalışması N. pulcher ve N. brichardi’nin aynı türler olmadığını desteklemektedir.

[B]Asimetrik Melezlenme[/B]

Duftner, mitokondriyal kontrol bölgesinin DNA dizilerini kullandı ve bu dizilerin (haplotiplerin) arasındaki ilişkinin, yüz rengindeki desene dayanarak tür tespit etme anlayışı ile uyuşmadığını buldu. Duftner ile aynı fikirde olan akademisyenler, bu uyuşmazlığın belirli yüz rengi desenlerinde tekrarlanan paralel evrimi gösterdiğini ortaya çıkardı. Sonuç olarak, N. pulcher ve N. brichardi'nin aynı türler olduğu sonucuna vardılar. Yüz rengi deseninin çakışan ve paralel evrimi, en azından büyük yüz rengi desenlerinin her birinde (N. pulcher ve N. brichardi) gerçekten muhtemel görünüyor. Fakat, bu akademisyenler bu vardıkları sonuçları melezlenme yoluyla açıklama seçeneğini ekseriyetle ihmal ettiler. Her bir türün cinsiyetlerinden yalnızca birinin melezlenmeye katıldığı asimetrik melezlenmenin, benzer ve muhtemel olarak bahsi geçen türlerin birlikte yaşadığı; bölge, yiyecek ve eş için rekabet ettiği ekolojik ortamlarda yaygın olduğu düşünülmektedir. Bu melezlenme, alt popülasyonun (türlerin) yok olmasına ve mevcut popülasyonun mitokondriyal genomunun kısmen değişmesine neden olabilir.

[B]Melezlik Kökenleri[/B]

Geçmişte, melezlenme nadir görülen bir olay olarak ve bu olayın evrimsel bir çıkmazdan başka bir şeye sebep olmadığı kabul edildi, ancak melezlenme günümüzde giderek daha önemli evrimsel bir güç olarak kabul ediliyor. Buna örnek olarak, N. pulcher ve N.brichardi’nin yakın akrabası olan N.marunguensis’in, N. marungunesis örneklerinde bulunan birbirinden farklı iki mitokondriyal soy olduğu ve bu örneklerden alınan mitokondriyal ve nükleer DNA dizileri arasında ispatlanmış bir uyumsuzluk olduğu bulgularına dayanarak melez kökenli olduğu söylenir. Ayrıca, N.olivaceous ve N.helianthus’un bu melezlenmeyle ortaya çıkan diğer iki tür olduğu da söylenir. Türlerin melezlik kökenlerinin çözülmesi, özel araştırma yöntemleri gerektirir. Bu tür yöntemlerin uygulanmasının ardından, daha pek çok türün kökeni hiç şüphesiz ortaya çıkacaktır.

[B]Soyların Düzensiz Gruplara Ayrılarak Dağılımı[/B]

Ayrıca, popülasyonların birbirinden ayrılma olayları esnasında, gen varyantlarının düzensiz dağılmasınaa sebep olan hızlı çeşitlenme yayılımı ve soyların düzensiz gruplara ayrılarak dağılımı, melezlenme gibi benzer genetik varyasyon örneklerini meydana getirdiği bilinmektedir ve bu ayrıca N. pulcher ve N. brichardi popülasyonlarında bununla ilgili gen varyantlarının oluşumunu da açıklayabilir. Her iki durum (hızlı çeşitlenme yayılımı ve soyların düzensiz gruplara ayrılarak dağılımı), Tropheus cinsinin ve N.pulcher-N.brichardi cinslerinin filocoğrafik çalışmalarından çıkan benzer sonuçlar (gen ağaçları ve tür ağaçları arasındaki çatışmalar) için açıklama olarak sunuldu.

[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-ZRwV1fkzIKc/WTa7ErlzaYI/AAAAAAAACB0/0zZ1AB8e6TY05fkUZNgUgFTjqs4HMh0TACLcB/s1600/neolamprologus_pulcher_katondo_south.jpg[/IMG]
[B]Şekil 26. [/B]Katondo Noktasının güneyindeki Mpimbwe Burnun’da fotoğraflanan N.pulcher. Bu alanda bulunan bu varyatın sahip olduğu yüz rengi deseni; Korongwe Körfezi’nde bulunan N.brichardi ile tarihsel bir süreçte melezlenme olduğunu gösterecek şekilde değişkendir. Melezlenme bu alandaki diğer türlerde de görülür (bakınız şekil 53). Korongwe Körfez bölgesi (Harita şekil 52) sadece türlerin melezleştiği veya melezleştirilebildiği bir yer değil, aynı zamanda Petrochromis sp. “Ikola” ve Neolamprologus furcifer gibi türlerin son dağılım noktasıdır. İkinci duruma, Kampemba Noktası dahil edilmiştir (körfezin güney tarafı, bu formu gözlemlediğimiz en güneydeki yer).

[B]Melezlenmenin Belirtileri[/B]

Duftner ve ekibi, biri Lwazi Nehri'nin (güney Tanzanya) güneyinden olan N. pulcher’ı ve diğeri aynı nehrin kuzeyinden olan N. brichardi'yi gruplayan dört ana mitokondriyal DNA (mtDNA) dizisini tanımladı. Bu akademisyenler, N. brichardi fenotipinin, gölde tekrar tekrar ve bağımsız olarak ortaya çıktığına inandıkları bir şey olan N. pulcher fenotipinden geliştiğini öne sürdüler. Ancak, muhtemelen bilmedikleri şey, Lwazi Nehri'nin biraz ötesinde, her iki türün karışımı gibi görünen bir yüz rengine sahip olan birkaç popülasyonun yaşadığı bir alanın olmasıdır. Bu yüz renginin, bir geçiş deseninin değil, melezlenmenin bir göstergesi olduğuna inanıyoruz. Muhtemelen, sadece bu popülasyonlar değil, aynı zamanda Lwazi Nehri'nin kuzeyi ve güneyinde bulunan diğer komşu popülasyonlar da melez kökenli.
Ek olarak, Korongwe Körfezi bölgesi de melezlenmenin olduğu başka bir yer gibi görünüyor. Mpimbwe Burnu’nun kuzeydeki büyük bir kesiminin yanı sıra Karema'nın daha kuzeyindeki bölge N. pulcher'a ve Kampemba Noktası ile Isaba Noktası arasındaki alan N. brichardi'ye ev sahipliği yapmaktadır (şekil 3). Korongwe Körfezi ve Mpimbwe Burnu'nun en güney kısmı da dahil olmak üzere aralarında kalan yerler, her iki türün arasındaki tarihsel melezlenmenin olası olduğunu gösteren, N. brichardi'yi andıran üst kısmı sarı ve daha kısa veya daha az belirgin olan bir opercular şerit ve N. pulcher'ı andıran sarı göz halkasıyla birlikte aşağıya doğru kıvrılan bir postorbital şerit gibi özelliklere sahip, biraz değişken ve karışık popülasyonlara ev sahipliği yapmaktadır (aşağıya bakınız). Ayrıca, Korongwe Körfezi’nde, Tropheus sp. “Mpimbwe”- T. sp. “Kipili” ve Eretmodus marksmithi-E. cyanostictus gibi türler arasında da melezlenme belirtileri bulduk.

[B]Mitokondriyal DNA’nın (mtDNA) Değişmesi[/B]

Evrimsel geçmişte, göç eden N. brichardi popülasyonları muhtemelen N. pulcher bölgelerine dağılmıştı. N. brichardi'nin erkekleri ve N. pulcher'ın dişilerinin ile asimetrik melezlenme olaylarını takiben, ortaya çıkan melezlerin üremek için N.brichardi popülasyonlarına geri dönmesiyle birlikte, yüzdeki renk deseni büyük ölçüde aynı kalmıştır (N.brichardi’de T şeklinde olduğu gibi), ancak bu melezlerin mtDNA’nın yerine N. pulcher'ınki geçmiştir. Muhtemelen, N. brichardi başlangıçta N. pulcher'ın kuzeydeki kendine has bir örneği olarak evrimleşti, ya da bunun tam tersi oldu. Alternatif bir yaklaşım olarak, bu türlerin benzerlikleri potansiyel bir şekilde bir noktada birleşti. Hal böyleyken, N. pulcher, N. brichardi, N. splendens vb. prenses çiklit olarak bilinen türlerin nihai ortak atası; morfolojik, davranışsal ve ekolojik olarak en az gelişmiş tür olarak görünen N. savoryi olabilir.
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-leosZCJpBJo/WQsf4_raWoI/AAAAAAAABzE/9ecu0RU3Bmook3ruWo_iS2gZttXtb3XXACLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_kungwe_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 27. [/B]Kungwe Noktası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-KyHyUXn-_90/WQsf474gcSI/AAAAAAAABzI/cm8-YP9de7As2I57MJ_ot12fc9fofM53QCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kalyeza_bay.jpg[/IMG]
[B]Şekil 28.[/B]Büyük Kala Körfezi’nin kuzey tarafında Kalyeza Körfezi’ndeki N.brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-b-9_nN1b_zM/WQsgU-CVaoI/AAAAAAAABzQ/WsmWmpWmvbcdVQF4cWDL6Pnlc2D-wxmfACEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kitawe.jpg[/IMG]
[B]Şekil 29. [/B]Kitawe’deki N.pulcher(Harita şekil 104). Bu türün solungaç kapağındaki “çift çubuk” çizgilerinden ve çıplak yanaklarından, sarı göz halkasından ve irisin üst kısmından oluşan yüz deseni onun karakteristik özellikleridir.
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-HM7eWWvbwdU/WQshrQ5edCI/AAAAAAAABzU/RANxdNJ9TDgGppVrpbX8QiejraWm_xevQCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kalepa.jpg[/IMG]
[B]Şekil 30.[/B] Katili ve Kalepa köyleri arasındaki sarp kayalık sahil şeridinde fotoğraflanan N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-vnmqek_pD2M/WQshwAifKII/AAAAAAAABzY/quMmckPUhUIN-TIcJh6GWAV6dnwKNgvgQCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kantalamba.jpg[/IMG]
[B]Şekil 31.[/B] Kantalamba’daki N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-07Anev7J8Ug/WQsjXpUnPMI/AAAAAAAABzo/LTTrZ_WcBXUnyPC5HsX3PvorhrgpMA2cACLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_mvuna_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 32.[/B] Mwuna Adası,Kipili’deki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-uCKJiw-dIS8/WQsjpbhaT2I/AAAAAAAABzs/k5fMBEZbtAU4OxLqbSN3L4A3XWAoB0P6ACLcB/s1600/mvuna_kamamba_islands.jpg[/IMG]
[B]Şekil 33.[/B] Mvuna Adası ve güneyde 4 km'den biraz daha uzaktaki Kamamba Adası (Harita şekil 52). Kamamba Adası, Kipili takımadaları kuzeyindeki adalar grubuna, Mvuna Adası ise güneydeki gruba aittir. İki ada grubu arasındaki balık faunasında bir fark vardır.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-fLEAnSPs4_g/WQsj-EscX8I/AAAAAAAABzw/tzD_ZgMwOxkVUW3MNnmEEKQHZ5m4ZvgsACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kamamba_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 34.[/B] Kamamba Adası, Kipili’deki N.brichardi (Harita şekil 52). N. brichardi'nin Kipili takımadalarında ve güneyde Mtosi Körfezi'ndeki varyantları, türün diğer pek çok coğrafi varyantına göre nispeten daha kısa kuyruk yüzgeç loblarına sahiptirler.
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-xUsnduR4Asc/WQskGqJSpPI/AAAAAAAABz0/RlyF6hCj6x0l3huUlFMZXpTTSHyjJF8CgCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_nkondwe_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 35.[/B] Nkondwe Adası, Kipili’deki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-KqfpiYhlFyA/WQskeDjU_mI/AAAAAAAABz4/tDeggTzU9ME_rcgvAZmReR1wMg-23l7-gCLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_kerenge_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 36.[/B] Kerenge Körfezi, Kerenge Adası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-FOYWKw1ki78/WQskjNmparI/AAAAAAAABz8/SFTglg9FKVksomVbWQZo6xt0yPdUp6bAwCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kerenge_island_group.jpg[/IMG]
[B]Şekil 37.[/B] Kerenge Körfezi, Kerenge Adası’ndaki N. brichardi (Harita şekil 52). Bu türe, 1000 bireyden oluşabilen devasa sürüler halinde rastlanabilir.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-BiKVkkmVgKM/WQslEdAZKrI/AAAAAAAAB0E/0NWNUkpsmMcl31xlOKPhGPSZJqn4-TnyQCLcB/s1600/kerenge_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 38. [/B]Kerenge Köyü, Kipili takımadalarındaki sekiz adanın en büyüğü ve ana balıkçı topluluğu olan Kerenge Adası'nın doğu tarafında (Harita şekil 52) bulunur.
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-hgIwCgCrBso/WQslJer9TdI/AAAAAAAAB0I/9Hie0J-seDYE3-LB1-Netp_ZK1njywdMQCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kerenge_bay.jpg[/IMG]
[B]Şekil 39.[/B] Kerenge Körfezi, Kerenge Adası’ndaki N.brichardi. (Harita şekil 52). Kipili popülasyonlarının N. brichardi'den genetik olarak teşhis edilebilmesi olasıdır.
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-EDI5y98FcMg/WQsltqYriMI/AAAAAAAAB0Q/csTzYuxqqGIeJmc0A_g5c-LXaUERToQOgCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kamamba_island_2.jpg[/IMG]
[B]Şekil 40.[/B] Kamamba Adası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 52). Neolamprologus brichardi'nin Kipili adalarından güneydeki Mtosi Körfezi'ne kadar olan varyasyonları, bu türün yanaklarında bulunan, olmaması halinde şüphe uyandıran renk deseninden yoksundurlar veya sadece çok soluk bir desene sahiptirler.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-4RpunBvAh6M/WQsl5JZlrKI/AAAAAAAAB0U/q0_IYuwFLK8eX1XdP3ddWA2mmXmHS0u9ACEw/s1600/n_brichardi_mwila_mlowa.jpg[/IMG]
[B]Şekil 41. [/B](sol) Mwila Adası, Kipili’deki N.brichardi. [B]Şekil 42.[/B] (sağ) Mlowa Noktası, Kipili Anakarasındaki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-4wwOXXajJsk/WQsl9cf0FoI/AAAAAAAAB0s/vLzAMTuBSlI6Fat7ptU8A9k8czprZtkgwCEw/s1600/n_brichardi_kasisi_lupita.jpg[/IMG]
[B]Şekil 43.[/B] (sol) Kasisi Adası, Kipili’deki N.brichardi.[B] Şekil 44.[/B] (sağ) Lupita Adası, Kipili’deki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-r4lDxKZFXtg/WQsmCFCy5fI/AAAAAAAAB0s/pDn7VgjHuQkUY39Gxb48LUkbtNB5kL_eQCEw/s1600/n_brichardi_mbofula_twiu.jpg[/IMG]
[B]Şekil 45.[/B] (sol) Mbofula Noktasındaki N.brichardi. [B]Şekil 46.[/B] (sağ) Twiu Noktasındaki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-Vf9mpHRL_5o/WQsmFz0ChyI/AAAAAAAAB0s/NEKV3FnSHEAoN-aaB2qssdnSWGzpVnYIgCEw/s1600/n_brichardi_mtosi_chamepa.jpg[/IMG]
[B]Şekil 47.[/B] (sol) Mtosi Noktası’ndaki N.brichardi [B]Şekil 48.[/B] (sağ) Chamepa Noktası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/--T9T9-UGCCQ/WQsmKJBZARI/AAAAAAAAB00/-MnF2W1jhnAScOTxSywbhKNo6qDnnTG4wCEw/s1600/n_brichardi_pinga_ninde.jpg[/IMG]
[B]Şekil 49.[/B] (sol) Pinga Noktası’ndaki N.brichardi [B]Şekil 50.[/B] (sağ) Ninde Köyü’ndeki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-UpRCzvk4sCY/WQsmP4tosAI/AAAAAAAAB0s/xpli4a9NYwIgKvAUH6hYZ-fW6h1nq-dnACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kilingwe_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 51.[/B] Kilingwe Noktası’ndaki N.brichardi (Harita figür 52).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-RlmFTedslbc/WTmAdrSXO9I/AAAAAAAACCU/Si2Kg-sQOW8IQPoMYhcvb0vV5qdWd-QHQCLcB/s1600/map_lake_tanganyika_african_diving_kipili_2.jpg[/IMG]
[B]Şekil 52.[/B] Bu makalede bahsedilen yerleri gösteren Tanganyika Gölü haritası

[B]Dikkat Çekici Bir Taksonomik Birleşme[/B]

Duftner ve ekibinin bu filocoğrafik çalışmasının N. pulcher ve N. brichardi'nin taksonomik olarak birleşmesi ile sonuçlandığını görmek oldukça dikkat çekicidir. Çok az sayıda bilim adamı ve hobici, birbirine benzer birkaç gene sahip olan farklı Tropheus türlerinin birleşmesini kabul ederdi. Duftner ve ekibinin çalışması gen hiyerarşilerindeki filogenetik bir çalışmadır ve taksonomik sınıflandırma ile ilgisi yoktur.
Prenses Çiklitlerin Teşhis Edilebilen Karakteristik Özellikleri
N. pulcher ve N. brichardi'yi birleştirmek yerine, bu iki türü birbirinden daha fazla ayırmak daha makul görünebilir. Bu kısmen, N. pulcher ve N. brichardi gibi çiklit türleri arasında yaygın olarak kabul edilen bir karakteristik özellik olan yüz rengindeki desen gibi renklenmeye ve morfolojiye bağlı olacaktır. Diğer kullanışlı karakteristik özellikler, P. Brichard tarafından da birkaç yeni prenses çiklit türünü teşhis etmek için kullanılan, solungaç kapağının tırtıklarının sayısı ve daha aşağıda bulunan enine sıralanmış pulların sayısıdır. Potansiyel olarak iki türü birbirinden ayırt edici birkaç farklı karakteristik özellik de mevcuttur, bunlar için aşağıya bakınız. Ek olarak, genç bireylerin vücut renk desenleri de teşhis edilebilen bir karakteristik özellik olarak yeterli olabilir.

[B]N.pulcher’ın Yüz Rengi Deseni[/B]

N. pulcher'ın yüz rengi deseni Trewawas ve Poll tarafından şu şekilde tarif edilmiştir:
“Solungaç kapağının arka kenarı boyunca aşağıya doğru kıvrılan, gözün arkasındaki koyu renkli çizgi ve solungaç kapağı üzerindeki bu çizgiye paralel diğer çizgi.” Bu desen “paralel çubuklar” olarak adlandırılabilir. Bu türün ilk örnekleri 1926–1927'de Cuthbert Christy tarafından toplandı. Trewavas'a ve Poll'e göre, bu balıklar da dahil Christy tarafından toplanan tüm balıklar Tanganyika Gölü'ndeki bilinmeyen bir yerden geliyorlar gibi görünüyordu. Yine de bu tür, orijinal açıklamasında belirtilen teşhis edilme bilgileri nedeniyle kolayca tanınabilir. Daha sonraki bir yayında, bu yerel türün bulunduğu yer, Konings ve Eschmeyer'in da hemfikir olduğu, Kasanga olarak belirtilmiştir.

[B]N.brichardi’nin Yüz Rengi Deseni[/B]

N.brichardi’nin yüz rengi deseni Trewawas ve Poll tarafından şu şekilde tarif edilmişti:
“Bazı örneklerde olmayan, gözden solungaç kapağına geriye ve aşağıya doğru uzanan eğik bir çubuk ve solungaç kapağının arka kısmında yer alan koyu renkli dikey çubuk”. Bu desen "T çizgi" olarak adlandırılabilir. Bu türün örnekleri 1946–1947'de Max Poll ve Belçika hidrobiyolojik görevi tarafından toplandı. Örneklerin çoğu, Mahale Dağları'nın merkezindeki Lubulungu Nehri'nin hemen kuzeyinden gelmektedir.

[B]Sarı Göz Halkası ve Çıplak Bir Yanak[/B]

Dierkes ve Duftner gibi araştırmacılar tarafından göz ardı edilmiş görünen, potansiyel olarak bu iki türü ayrıştırabilen, ekleyebileceğimiz iki karakteristik özellik daha vardır. Birincisi, göz çevresindeki renklenmedir, bu da yüz rengi deseni ile bağlantılı görünüyor. N. pulcher'da, ‘paralel çubuklar’ ile birlikte, göz çevresinde her zaman sarı bir halka bulunur (bazen bu halka çok az görünür). Normalde sarı renk gözün üst kısmında daha belirgindir ve hatta irisin içine kadar uzanır. Buna karşılık, N. brichardi'de, 'T-bar' ile birlikte, göz çevresinde asla sarı bir halka yoktur; göz çevresindeki renklenme vücut rengiyle aynıdır. İkinci karakteristik özellik ise yanak, yani gözün hemen altındaki yüz bölgesidir. Göz çukuru altındaki mavi çizginin yanında, N. pulcher yanağında herhangi bir renkte bu mavi çizgiyi tamamlayan herhangi bir çizgi,leke vb. sergilemez. Buna karşılık, N. brichardi, göz altındaki mavi çizgiye ek olarak, genellikle düz mavi ve / veya sarı renkli, ilginç ve düzensiz, sıklıkla güçlü bir renk kontrastı ve bazen noktalı eğri çizgiler sergiler. Bu iki karakteristik özellik (gözün altındaki ve çevresindeki olası renklenmeler) yüz rengi deseniyle (paralel çubuklar ve T çizgi) alakalıdır ve bu özellikler N. brichardi'yi farklı bir tür olarak kabul etme görüşünü lehine destekleyen ek argümanlar gibi görünüyorlar (Bu farklılaşmaya yönelik ilk argüman da bu yöndeydi).

[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-wQaq7poleZ8/WQspuJgIKMI/AAAAAAAAB1E/rswwzSZeamAxn9A54MfbHQWMhyATua9iQCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_isaba_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 53.[/B] Mpimbwe Burnu ile Kipili arasında bulunan Isaba Noktası’ndaki (Harita şekil 52) N. brichardi varyantı, 175 km uzaklıktaki Lubulungu Nehri'nin kuzeyinde bulunan coğrafi varyantlarla (şekil 54’e bakınız) benzer bir yüz rengi desenine sahiptir. Bu varyant 2008 yılında bizim tarafımızdan keşfedildi. Biraz daha kuzeyde, Korongwe Körfezi bölgesinde (Kampemba ve Katondo Noktası,Mpimbwe Burnu’nun güney tarafı), N. brichardi ve N. pulcher'da gözlenen değişken özellikler, iki tür arasındaki tarihsel melezleşmeyi işaret ediyor. Aynı bölgede melezlenme kanıtı taşıyan diğer türler; Eretmodus cyanostictus-E. marksmithi ve Tropheus sp. "Kipili"-T. sp. "Mpimbwe türleridir ve bu türlerde iki türün de karışık özelliklerine sahip birkaç birey gözlemlendi ve örneklendi.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-cI-8JGME8Uc/WQspuFMb0MI/AAAAAAAAB1A/ObgGKohQny0jpyJrHMTcOK-Eka3GGVh7gCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_bulu_point_2.jpg[/IMG]
[B]Şekil 54.[/B] Bulu Noktası’ndaki N. brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-drselpBUdH4/WQsqiPIbomI/AAAAAAAAB1M/6EcYXiUCyy0sgVCOFbTk79iu_nBZiadnwCLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_chamepa_point_south.jpg[/IMG]
[B]Şekil 55.[/B] Chamepa Noktası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-G8c1N6LazJ4/WQsqjrRPdnI/AAAAAAAAB1Y/aNi5WOfP6MUEIMuzvYmi0HdI4OtxYAAmACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_tundu_kala_bay.jpg[/IMG]
[B]Şekil 56.[/B] Tundu, Kala Körfezi’ndeki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-8FcjP7s7_Co/WQsqi921V8I/AAAAAAAAB1U/UwYyql-eB7EysKWf8CjzX0lnKrZ2Xp5jgCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_semwe_rocks.jpg[/IMG]
[B]Şekil 57.[/B] Güney Tanzanya’daki Msamba ve Lyapinda Köyleri arasında 8 km’lik bir düz çizgi halinde uzanarak art arda sıralanmış altı ada ve resifin beşincisi olan Semwe Kayalıkları’ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-9zggsR0C1fM/WQsqihR5XlI/AAAAAAAAB1Q/XANFeiRiUhU66UgWnZ4o5nIcsuuLbXATQCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_lwasase_bay_west.jpg[/IMG]
[B]Şekil 58. [/B]Lwasase Körfezi’ndeki N.brichardi (Harita şekil 20).
https://2.bp.blogspot.com/-8QWafuH4yHw/WQsr9AcGPJI/AAAAAAAAB1k/65RlciRCyVMFr7mUxqawvn4RsEASE6ghQCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kisi_island.jpg
[B]Şekil 59.[/B] Kisi Adası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-bemZvyiXpF0/WQssBZ1jPGI/AAAAAAAAB1o/DDdak-6hu000f3A2AXAXM6VGw6rHReXOgCEw/s1600/n_brichardi_lupote_yamsamba.jpg[/IMG]
[B]Şekil 60.[/B] (sol) Lupote Kayalıkları’ndaki N.brichardi (Harita şekil 52) [B]Şekil 61. [/B](sağ) Yamsamba Adası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-Kz2sTazhMeI/WQssBttGKyI/AAAAAAAAB1s/TKCihHfOHaI_s7mpZoA3MpxkAHAa2dm7QCEw/s1600/n_brichardi_lwilwi_lupote.jpg[/IMG]
[B]Şekil 62.[/B] (sol) Lwilwi Adası’ndaki N.brichardi [B]Şekil 63.[/B] (sağ) Popo Noktası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-FPVl5ETgIuU/WQssT6PUt5I/AAAAAAAAB14/naCdFYIZ2m8h1VUBd3NpG63toGie756AACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kashia_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 64.[/B] Kashia Adası’ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-1LtxvmbhZ1Q/WQssZm0bfXI/AAAAAAAAB14/NLHzdI3QFu8kXBOnzsjDbw8uJ2oI9hB6wCEw/s1600/popo_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 65. [/B]Kuzeyden gelen Popo Noktası, Manyoni Kayalıkları’nın bulunduğu Lyapinda Koyu'na giriş yapar. Bu koy, birkaç ilginç çiklitin bulunduğu bir resiftir.

[B]En Büyük Topluluklar ve En Yüksek Beslenme Oranı[/B]

Tüm bu ayırt edici özelliklerin yanında, N.brichardi’nin N.pulcher’a göre daha büyük topluluklar oluşturduğu zaman zaman düşünülmektedir ki eğer bu doğrulanırsa, ayırt edici bir özellik olarak N.brichardi’nin N.pulcher’a göre daha yüksek bir sosyal ve iletişimsel yeteneğe sahip olduğunu gösterebilir. Brichard, N. brichardi'nin 100.000’den fazla bireyden oluşabilen büyük beslenme topluluklarında toplandığını raporladı. Yıllar geçtikçe, Maleza Adası, Kerenge Adası, Katumba Noktası, Halembe, Cape Kabogo, Kigoma gibi yerlerde N.brichardi’nin büyük topluklarını bulurken, hiçbir yerde N. pulcher’ın bu kadar büyük topluklarına rastlamadık. Ek olarak, N. brichardi, N. pulcher'dan daha yüksek bir beslenme oranına sahip olabilir. Kigoma bölgesinde, N. brichardi'nin prense çiklit türleri (N. brichardi, N. walteri, N. chitamwebwai ve N. savoryi) arasında en yüksek beslenme oranına sahip olduğu gözlemlenmiştir.

[B]Daha Derin Yapılı Bir Vücut ve Pullardaki Dikkat Çekici Noktalar[/B]

Ayrıca, bu iki değerli türü birbirinden daha fazla ayırt edebilecek olan iki özellikten daha söz edilebilir. İlk olarak, N. pulcher, N. brichardi'ye göre daha derin bir gövdeye sahip gibi görünmektedir. Bu özellik Trewavas ve Poll tarafından çoktan belirtilmişti. İkincisi, N. pulcher’ın pullarında, her zaman veya çok yaygın olarak, turuncu ya da kırmızı noktalardan oluşan ve genellikle "noktalı çizgiler" olarak adlandırılan çok sayıda (6-7 adet) uzunlamasına çizgiler bulunur. Bu özellik N. pulcher'ın tipik bir özelliği olarak kabul edilirdi. Ayrıca, bu noktalar zaman zaman, popülasyon seviyesinde, alışılmadık şekilde dikdörtgen olabilir ve bu durum da bu şekildeki nokta dizilerinin görünüşte homojen çizgiler haline gelmesine neden olabilir. Buna karşılık, N. brichardi’nin hiçbir zaman kırmızı veya turuncu noktaları yoktur, ancak yalnızca nadir durumlarda sarı olan noktalara sahip olabilir (bakınız şekil 29). Bu olduğu zaman, bu sarı noktalar hem yatay hem de dikey olan dizilerin oluşturduğu ve daha az canlı renkli olan bir ağ oluşturur (şekil 32). Fakat, bu başlık altında bahsi geçen ayırt edici karakteristik özelikler geçicidir ve taksonomik bir çalışmayla incelenmeyi beklemektedir.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-PO1hsqkMgdE/WQsuH_oP7JI/AAAAAAAAB2A/nxfc4fD9A00ZLomA_KBCZfgKGN68ejcxgCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kasola_north.jpg[/IMG]
[B]Şekil 66.[/B] Kasola'nın kuzeyindeki Neolamprolog brichardi bireyleri, mavi çizgilerin metalik bir parıltıyla iç içe olduğu mavi ve sarı çizgileriyle dikkat çekici olan bir yüz rengi desenine sahiptir (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-mxHOuvkHacs/WQsuPN96ghI/AAAAAAAAB2E/9VZwmguDeOI08qHzgXQoq_emH93JP5zIACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kasola_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 67. [/B]Kasola Adası'nda ve yakındaki ana karada ve bitişik bataklık koyunda bulunan Neolamprologus brichardi'nin altın varyantı, 2007 ve 2008 yıllarındaki araştırmamızda keşfedilen ilginç prenses çiklit türlerinden biriydi (Harita şekil 20). Bu varyanttaki yüz rengi deseni, balık yaşlandıkça giderek daha altın bir renge sahip olur ve mavi çizgileri tamamen bu renk tarafından bastırılabilir (Şekil 69’a bakınız). Ayrıca, bu varyantın yüz deseni, desenin yatay kısmının yokluğundan ya da farkedilememesinden dolayı, N. brichardi'nin tipik “T çizgi” modelinden biraz farklıdır.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-FZdsnajF2ik/WQsuR86qwyI/AAAAAAAAB2U/DidoMdjwvxAKZxXSiFRxvLQCSFHpA81_gCEw/s1600/kasola_kapumpuli.jpg[/IMG]
[B]Şekil 68. [/B](sol) Kasola anakarasındaki N.brichardi [B] Şekil 69.[/B] (sağ) Kapumpuli Köyü’ndeki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-hpntWuBTXdo/WQsuYuc4Q-I/AAAAAAAAB2U/XfyAouVLcR4j77PkStF-PQO4zhl4zpD8ACEw/s1600/kasola_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 70.[/B] Kasola Adası, ona bitişik koyunu fırtınalı havalardan korur. Fotoğraf, koyun içinden çekilmiştir.
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-PeVe0PnmhCQ/WQsugAUl6tI/AAAAAAAAB2U/nXkUxIipamMvs5aZyhYdfcMM0yaJz8SXwCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_mpando_2.jpg[/IMG]
[B]Şekil 71.[/B] Lwazi Nehri’nin hemen güneyinde bulunan Mpando Noktası’ndaki N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-P3dWpvgq29I/WQsw2kJ3PPI/AAAAAAAAB2c/JcmWmQ3qfRkjK3iF6eZnKbPAHea4B5Q4QCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_fulwe_rocks_group.jpg[/IMG]
[B]Şekil 72. [/B]Fulwe Kayalıkları’ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-t5TaQ48xglY/WQsxAQeOjCI/AAAAAAAAB2g/pZoCjObN2xYCxZq22VgD8q_PqP1TttdVwCEw/s1600/n_brichardi_popo_kanena.jpg[/IMG]
[B]Şekil 73.[/B] (sol) Popo Kayalıkları’ndaki N.brichardi [B]Şekil 74. [/B](sağ) Kanena Noktası, Wampembe’deki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-kuJ9eWtRSmA/WQsxEgMihuI/AAAAAAAAB2k/JvQh6Wskp4kq7buwQaSg7_kmCR-uFNeZACEw/s1600/n_brichardi_namlimba_fulwe.jpg[/IMG]
[B]Şekil 75.[/B] (sol) Namlimba Noktası, Wampembe'deki N.brichardi [B]Şekil 76.[/B] (sağ) Fulwe Kayalıkları, Wampembe'deki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-Rdtn3zCtkUs/WQsxKCgN-bI/AAAAAAAAB28/2KuOSEKvn84iS-BzVQhHZxKezMMuB2bqgCEw/s1600/n_brichardi_sangalawe_natimba.jpg[/IMG]
[B]Şekil 77.[/B] (sol) Sangalawe Noktası'ndaki N. brichardi [B]Şekil 78. [/B](sağ) Natimba Noktası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-xt1nmLYM5Z0/WQsxNgV23MI/AAAAAAAAB28/vkAe5uDBeEA0FVajvWxIEOmx9s5Jv_0mQCEw/s1600/n_brichardi_izinga_lyela.jpg[/IMG]
[B]Şekil 79.[/B] (sol) Izinga Adası'ndaki N.brichardi [B]Şekil 80. [/B](sağ) Lyela'daki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-9-7qiAZLL6g/WQsxWuMe9-I/AAAAAAAAB28/bDsudu9sSUQxHYkSMzCJaMt3614-Xu0ugCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_izinga_islandjpg.jpg[/IMG]
[B]Şekil 81.[/B] Izinga Adası'ndaki N.brichardi sürüsü (Harita şekil 20).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-yYFZ--vICx8/WQsxb3r80rI/AAAAAAAAB28/B5t1LifoA5UGMoXJYzokVrQe1gVh060MACEw/s1600/neolamprologus_savoryi_kambwimba.jpg[/IMG]
[B]Şekil 82.[/B] Kambwimba'daki Neolamprologus savoryi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-p2hw6vJf3BU/WQsxgyBj-uI/AAAAAAAAB3E/VueIR5zaZW0XbOTsAWqh_0-jNomdXOgXQCEw/s1600/pulcher_brichardi_preserved.jpg[/IMG]
[B]Şekil 83.[/B] (sol) 2008 yılında İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nde bulunan, Mpimbwe Burnu'ndan gelen N.pulcher örneği (Harita şekil 52). [B]Şekil 84.[/B] (sağ) Aynı tarihte ve müzeside bulunan, Kabogo Burnu'ndan gelen N.brichardi örneği (Harita şekil 104).

[B]Melezlenmenin Kladistik Olmayan Bir Filogeni Oluşturması[/B]

Tanzanya'nın güneyindeki bu iki özel türün melezlenmiş olabileceğini gösteren karakteristik özelliklere sahip birkaç tane N. pulcher ve N. brichardi popülasyonu vardır (yüz rengi desenleri hem 'çift çubuklar'ın hem de 'T çizgi'nin birleşimi gibidir) ve muhtemelen bir varyanttan diğerine doğal bir geçişi veya iki farklı form (türler) arasındaki doğal melezlenmeyi belirtmektedir. Ayrıca, bu popülasyonların herhangi biri, gizli ve eski bir melezlenmeyi, yani melezlerin ana türlerden birine veya ikisine kolayca geri dönüşünü göstermeyen ve üretken geri çaprazlamayı içeren bir melezlenmeyi içerebilir. Bu da, genomun baskılanmasına ve bu türlerin evrimsel tarihlerinin bir ağ haline gelmesine (ağ şeklinde bir filogeni) yol açmasıyla sonuçlanmış olmalıydı.

[B]Su Seviyesindeki Düzensiz Değişimlerden Sonra Yer Değiştirme[/B]

Başlangıçta, N.brichardi'nin dağılımı muhtemelen gölün kuzey yarısı ile sınırlıyken, N.pulcher'ın dağılımı güney yarısı ile sınırlıydı ve hala daha öyledir.Tarihsel olarak değişkenlik gösteren göl seviyesinin neden olduğu yayılma olaylarının ardından, balık popülasyonları doğal olarak yer değiştirdi. Bu türlerin şu anki biyocoğrafik haritasından bakıldığında, N. brichardi popülasyonlarının bu yayılma olaylarının sonunda gölün güney yarısına yani güneye göç etmiş ve aralarında oluşmuş ara sıra farkedilebilen melez popülasyonlarla beraber değişik N.pulcher ve N.brichardi vakaları yaratmış gibi görünüyor. Melez kökenli popülasyonlar olarak adlandırılabilecek bu melez popülasyonlar, hem yapısal hem de ekolojik olarak iyi kurulmuş görünmektedir. Yaşadıkları çevre içinde bir işlevleri vardır. Farklı ve ayrılabilir oldukları için, belki de daha iyi bir şekilde, Lwazi Nehri'nin kuzeyinde yer alan Nkonkonti Noktası'ndaki ve Nakiwumbu Kayalıkları'ndaki iki bölgede yaşayan popülasyonlar ayrı türler olarak adlandırılabilirler.

[B]N.pulcher'ın ve N.brichardi'nin Arasında Kademeli Bir Morfolojik Geçişin Mevcut Olmaması[/B]

Bazı bölgeler melez popülasyonları barındırırken, diğerleri iki tür arasında keskin geçişler sergiler (N. pulcher ve N. brichardi). Dierkes, bu iki özel türün göl genelindeki dağılımının, aynı tür olduklarını öne sürüyor şeklinde yorumlanabilecek olan, kademeli bir morfolojik çeşitlilik gösteren popülasyonlarla birbirine bağlı olduğu düşüncesini savunuyor. Fakat, bir türden diğerine pürüzsüz veya kademeli olarak geçiş, çok nadir ve çok az coğrafi bölgede meydana gelir ve bu olduğunda, bu iki tür arasındaki yüz rengi deseninin birinden diğerine geçişi şeklinde sıralı bir düzende değil, iki yüz rengi deseninin düzensiz karışımlarını gösterecek şekilde olur. Bu şekildeki düzensiz bir desen, kademeli bir geçişten ziyade melezlenmenin bir göstergesidir.

[B]Allopatrinin Yanlış Bir Şekilde Türdeşlik Olarak Yorumlanması[/B]

N. pulcher ve N. brichardi'nin aynı tür oldukları varsayımı, bu iki özel türün bir arada görülememesi gerçeğinden kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Görünüşe göre ikisi de keskin bir şekilde farklı yerlere dağılmışlardır (allopatri, kıyaslanan iki organizmanın farklı yerlerde bulunması (ayrıyurtluluk) demektir), bu yüzden asla bir arada görülmezler. Bunun sonuncunda da, bu iki türün aslında aynı türün farklı coğrafi varyantları olduğu olarak bir yorum yapılabilir. Fakat, bu türlerin aynı tür olup olmadıklarını doğrularken, coğrafi bakış açısı terk edilmelidir. Türlerin teşhisinde tesadüfen kullanılan, en yaygın karakteristik özellik olarak belirgin bir yüz rengi deseni gibi kendine özgü bir dizi benzersiz özellik, asıl meseledir. Melez popülasyonlar hariç, göldeki herhangi bir popülasyon, yüz rengi desenine ve göz halkasına bakılarak N. pulcher veya N. brichardi olarak kolayca sınıflandırılabilir.

[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-bvey8hfKiUs/WQs02sVTuuI/AAAAAAAAB3c/GnIblZaG7t4W7hfWydQFTmIFvL7E51niwCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_lwasase_bay.jpg[/IMG]
[B]Şekil 85.[/B] Lwasase Körfezi içinde ve çevresinde, N. pulcher'ınkine ('çift çubuklar') benzer bir yüz rengi deseni sergileyen N. brichardi bireyleri sıklıkla görülür (Harita şekil 20). Fakat, sarı göz halkası ve çıplak yanak gibi N. pulcher'ın karakteristik özelliklerine sahip hiçbir birey gözlemlenmemiştir. Bu popülasyonların N. pulcher ile yapılmış tarihi bir melezlenmeden etkilenmiş olması muhtemeldir. Ayrıca Nkonkonti Nokta'sındaki 'çifte çubuklara' benzer bir deseni olan bireye de bakınız (şekil 90).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-Isn95hgO44A/WQs06i9oa0I/AAAAAAAAB3c/ZiVqfmpMkwwuAS9-TVKmufKWPvXYpgNvgCEw/s1600/nakiwumbu_rocks.jpg[/IMG]
[B]Şekil 86.[/B] Nakiwumbu Kayalıkları Lwasase Körfezi'nin doğu tarafında konumlanmıştır.
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-F-qmtmCB438/WQs0-J7zmLI/AAAAAAAAB3c/pK9MNjirRo0jYYP1_DEhNpe3fz1q9TpWACEw/s1600/n_brichardi_lwasase_north_nakiwumbu.jpg[/IMG]
[B]Şekil 87. [/B](sol) Lwasase Noktası'nın kuzeyindeki N.brichardi [B]Şekil 88.[/B](sağ) Nakiwumbu Kayalıkları'ndaki N.brichardi (Harita figür 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-iR7Q56gORIg/WQs1BMAr3UI/AAAAAAAAB3c/k9O6KgYxarY_s-YCvVkepv9aDvNvcF2dwCEw/s1600/n_brichardi_lwasase_west_nkonkonti.jpg[/IMG]
[B]Şekil 89. [/B] (sol) Lwasase Körfezi'nin batı tarafındaki N.brichardi [B]Şekil 90.[/B] (sağ) Nkonkonti Noktası yakınlarındaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-U4Y7mk5i5t0/WQs1LjS1siI/AAAAAAAAB3c/L44HA6xe9rEnK7JGZYPbdR_Qyotg7Yk-ACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_lwasase_east.jpg[/IMG]
[B]Şekil 91.[/B] Lwasase Körfezi'nin doğusundaki N.brichardi (Harita şekil 20)
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-1t0tjXf9PEk/WQs1wlMIBdI/AAAAAAAAB4A/f0-FH6l6qqIQLqZvL-rmnadDsBGpw3MygCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_lusekese.jpg[/IMG]
[B]Şekil 92.[/B] Büyük Kala Körfezi'nin kuzey tarafında kalan ve küçük bir körfez olan Lukasase Körfezi'ndeki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-5gfHcvIenHM/WQs11gBc53I/AAAAAAAAB4A/YIfhDBws0FErRiBy0wPU1gioX6WJogBHQCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_tundu.jpg[/IMG]
[B]Şekil 93.[/B] Kala Körfezi, Tundu'daki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-Kp7Rmxaq2FA/WQs17xVu_kI/AAAAAAAAB4A/udNUxcdLiX82ynqtOYPaUdVdp_l7TshRQCEw/s1600/n_brichardi_kalyeza_kitango.jpg[/IMG]
[B]Şekil 94. [/B](sol) Kalyeza Noktası'ndaki N.brichardi [B] Şekil 95.[/B] (sağ) Kala Körfezi, Kitanga Kayalıkları'ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-4MHwKGyTOm4/WQs2G0rmQTI/AAAAAAAAB4A/mghYzqwKx0sYVnraYSg8252MqPUM1JPFQCEw/s1600/n_brichardi_mikongolo_kalala.jpg[/IMG]
[B]Şekil 96.[/B] (sol) Mikongolo Adası'ndaki N.brichardi [B]Şekil 97.[/B] (sağ) Kalala Adası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-av0rJb7fWGc/WQs2ZIOnLwI/AAAAAAAAB4A/HnTd9Pqg4OkXVAnq92VsgghG-bWYzdrMACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_maleza_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 98.[/B] Maleza Adası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-cdo3NP2hBk4/WQs2estj8hI/AAAAAAAAB4A/yCYVrY6LWB8qXdjeY3aKhYM9iMNFxXCigCEw/s1600/n_brichardi_nausingili_singa.jpg[/IMG]
[B]Şekil 99. [/B](sol) Kala Körfezi'nin yaklaşık 5 km güneyinde, Maleza'ya bağlı bir kardeş ada olan Nausingili Adası'ndaki N. brichardi [B]Şekil 100.[/B] (sağ) Kala Takımadaları'ndaki daha küçük adalardan biri olan Singa Adası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-oLibcQmrj84/WQs2gzoUIAI/AAAAAAAAB4A/e5tLIaSay5slXGIs0PDub56NCacKAmJWwCEw/s1600/n_brichardi_singa_kala_islands.jpg[/IMG]
[B]Şekil 101.[/B] (sol) Singa Adası'ndaki N.brichardi [B]Şekil 102.[/B] (sağ) Kala Adası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 20).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-00STQLGApGg/WQs2mtlKpxI/AAAAAAAAB4A/q5xSLiq86Ig5p2R2meo8uFx1CnX5VV8igCEw/s1600/singa_island.jpg[/IMG]
[B]Şekil 103.[/B] Singa Adası, kuzey tarafı. Buradan, adaların sualtı habitatlarını birbirine bağlayan Kala Adası'na 500 metre kuzeyde bir sualtı sırtı geçmektedir (Harita şekil 20).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-sq__V7DpOQU/WQyh1OtjPLI/AAAAAAAAB74/k-0TtvrJlkUJJa0g5Nh7Lm3uhy5g2iaZwCLcB/s1600/map_lake_tanganyika_african_diving_mahale.jpg[/IMG]
[B]Şekil 104.[/B] Bu makalede bahsedilen yerleri gösteren Tanganyika haritası
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-eYWObpJfdvU/WQyiJMYHalI/AAAAAAAAB78/4r3WWe2Vyus38zoM-5IL5nCjhcwDSOmdQCLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_lusungura_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 105.[/B] Lusungura Noktası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 104.)
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-YtqVqkAg9PU/WQyicrlc8-I/AAAAAAAAB8A/fyVdAl-5D5A6YB3wX-4glGZ90VDLtMO8ACLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_segunga_north.jpg[/IMG]
[B]Şekil 106.[/B] Segunga Körfezi'nin kuzeyindeki N.brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-ws5OwO5lV9E/WQyjsAvlUQI/AAAAAAAAB8I/eJ4B05eQHbkaTwTVYxqtuNxp-TMURMaNQCLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_katumba_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 107.[/B] Katumba Noktası, 10 metre derinlikteki N. brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-UE-BcA1apfM/WQyj7bxx94I/AAAAAAAAB8M/W5xCi74unV8cjPVocJ36fYxiVChh92cUgCLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_ifala.jpg[/IMG]
[B]Şekil 108.[/B] Ifala Köyü'ndeki N.brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-Y7SU4vv9llU/WQykIUu0qVI/AAAAAAAAB8Q/QojHvnLYUXE2Ka1ieHaKLF2d9aQZKN69gCLcB/s1600/neolamprologus_brichardi_katumba_point_2.jpg[/IMG]
[B]Şekil 109.[/B] Katumba Noktası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-vnN51vi3O5M/WQykssbF_MI/AAAAAAAAB8U/auj2Ed7WkHIzzaEpMd_2O8l6sCm-ZumkQCLcB/s1600/n_brichardi_kabogo_segunga_4km_north.jpg[/IMG]
[B]Şekil 110.[/B] (sol) Kabogo Burnu'ndaki N.brichardi [B]Şekil 111.[/B] (sağ) Segunga Körfezi'ndeki N.brichardi (Harita şekil 104).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-21H-VujwHBY/WQylBuklpZI/AAAAAAAAB8Y/ucubtTvdoZA7ttxqfLqHn1K6inczA6biACLcB/s1600/n_brichardi_halembe_bulu_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 112.[/B] (sol) Helembe'deki N.brichardi [B] Şekil 113.[/B] (sağ) Bulu Noktası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 104)
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-onUm0nUvhEw/WQylS3TQMUI/AAAAAAAAB8c/mOYVp2XII8oqVf1wDCuk1hcyocsCjiqjACLcB/s1600/n_brichardi_karilani_miyako.jpg[/IMG]
[B]Şekil 114.[/B] (sol) Karilani Adası'ndaki N.brichardi [B]Şekil 115.[/B] (sağ) Miyako Noktası'ndaki N.brichardi (Harita şekil 104).

[B]Kipili Bölgesindeki Neolamprologus brichardi[/B]

Kipili bölgesi, N. brichardi olarak sınıflandırdığımız bir dizi popülasyonu barındırıyor. Fakat, bu popülasyonlar, N. brichardi'nin diğer tüm popülasyonlarında (ve N. pulcher'ın tüm popülasyonlarında bulunmayan) belirgin bir karakteristik özelliğe sahip değildir; bu da yanaktaki oldukça karakteristik olan renk modelidir (bunun açıklaması için yukarıya bakınız). Bu bölgedeki N. brichardi popülasyonları ya çıplak bir yanak ya da güçlü bir şekilde azalmış ve soluk renk desenine sahip bir yanak yapısı sergiler.Özellikle, çıplak yanaklı bu popülasyonlar Kipili bölgesinin kuzey kesiminde, güneyden tesadüfen Mtosi Körfezi'ne kadar uzanan güney kesiminde ise , azalmış renkli yapıya sahip olanlar bulunur. Ayrıca, bu bölgedeki hem kuzey hem de güney popülasyonları dahil olmak üzere var olan tüm popülasyonlar, başka yerlerde bulunan N. brichardi popülasyonları ile karşılaştırıldığında, daha uzun kuyruk, anal ve sırt yüzgeç lobları ve kuyruk uzantıları ve daha kısa bir vücut yapısına sahip gibi görünmektedir.Bu hafif morfolojik ve renk sapmalarına rağmen, Kipili popülasyonlarını N. brichardi olarak adlandırmaya devam ediyoruz. Alternatif olarak, bunlar N. cf. brichardi olarak adlandırılabilir.

[B]Yeni Bir Girişim[/B]

Güney Tanzanya kıyıları boyunca bulunan birçok ilginç çiklit türü, ilk olarak 1990'lı yılların başında, balık şirketimizin 1987'de kurulmasını takiben ekibimiz tarafından ve ardından iki yıl sonra Kabwe Köyü ( Mpimbwe Burnu'nun kuzeyi) yakınındaki balık istasyonu tarafından ilk kez tespit edildi.Yıllar geçtikçe, 2007–2008 yıllarında yaptığımız geziler sırasında 100'den fazla fotoğrafını çektiğimiz, göldeki 200'den fazla farklı N. pulcher ve N. brichardi popülasyonu üzerinde çalıştık ve tanıdık. Bu tür balıklarla ilgili ilk deneyimlerimiz Kigoma, Maleza Adası ve Kerenge Adası'ndan gelen N. brichardi'nin varyantları ile olmuştur. Bir yıl sonra, Mpimbwe Burnu'ndaki (Silaf Kayalıkları, Kolwe Noktası, Katondo Noktası, vb. gibi) konumlarda bulunan N. Pulcher'ın güzel bir varyantına rastladık ve Aralık,1992 ayında Fransa'nın Marsilya kentindeki Afrika Çiklit Şirketi'ne ihraç ettik. Bu varyant, pullarında dikkat çekici turuncu lekelere ve paralel çizgileri arasında açık mavi çilli çizgilere sahipti. Ayrıca, gözün altında, karın bölgesine doğru uzanan mavi bir yatay çizgi vardır. Gölden canlı balık ithalatına son verme kararımızdan dört ay önceki 24 Ağustos 2003'teki son stok listemizde, bu türü Neolamprologus pulcher "Orange dots- Mpimbwe Point" olarak adlandırmıştık. Dahası, bu varyant bir dalış seyir defterinde ve Mpimbwe Burnu'nun çiklitlerine ilişkin envanter kılavuzunda yer aldı. İthalata son verme kararımızın ardından ve bu karara referans olarak, 2004 yılında web sitemize şu kelimeleri yazdık :" Yeni girişimimiz, Tanganyika Gölü ve onun çevresi için olan bir girişimdir." (Burada yazarlar, göldeki türlere zarar vermek yerine, canlı balık ithalatına son vererek onları tanıma ve koruma programlarına başladıklarını belirtiyorlar.)

[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-pzVyZD1Xdog/WQs-7BgNCII/AAAAAAAAB5A/wwMBTpYb3tIp_FHW_XrGSOOmQ1JnrlF6wCEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kushangaza_1.jpg[/IMG]
[B]Şekil 116.[/B] Güney Tanzanya'da fotoğraflanan, Kuzhaganza olarak da adlandırılan mutant renkli N.brichardi bireyi. Çok nadir olsa da, diğer Lamprologini türlerinde görüldüğü gibi, bu durum N.brichardi'de de görülmektedir.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-lgfX1cgM6O0/WQs-_KrIs7I/AAAAAAAAB5E/M7dKYbSp3zILmH7R7zF4P-wcoaACZrE1ACEw/s1600/neolamprologus_brichardi_kushangaza_2.jpg[/IMG]
[B]Şekil 117.[/B] Güney Tanzanya'da fotoğraflanan, Kuzhaganza olarak da adlandırılan mutant renkli N.brichardi bireyi.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-mG5W195BFdM/WQs_EfoVXkI/AAAAAAAAB5I/zGrKg0hSjKYHi_BO4gtDrjsbqzzEnZsSQCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kitawe_odd_coloured.jpg[/IMG]
[B]Şekil 118.[/B] Kitawe'deki N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-AZcTX03Gzt8/WQs_LTmtXYI/AAAAAAAAB5s/3q5T8VJcrno3nBGbTgygrSL5Nz5GDiWcwCEw/s1600/n_pulcher_molwe_brichardi_namansi.jpg[/IMG]
[B]Şekil 119.[/B] (sol) Molwe'deki N.pulcher (Harita figür 20). [B]Şekil 120.[/B] (sağ) Namansi'deki N.brichardi (Harita şekil 52).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-QCDyQtBItXY/WQs_bbZXF-I/AAAAAAAAB5s/_XHaFzj_8j054ORIPIEQYdu6HFFfmwekACEw/s1600/n_pulcher_kalubale_finga_samazi.jpg[/IMG]
[B]Şekil 121.[/B] (sol) Kalubale'deki N.pulcher [B]Şekil 122. [/B](sağ) Finga Burnu, Samazi'deki N.pulcher (Harita şekil 20).
[IMG]https://4.bp.blogspot.com/-8YediXzXGww/WQs_gRmhyvI/AAAAAAAAB5s/RKsg5wrZ0tkKopwdBkkmI9kAoBY8Gm4pACEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kasombo_2.jpg[/IMG]
[B]Şekil 123.[/B] Kalila'dan Karema'ya kadar uzanan Ufipa Kayalık'larındaki N.pulcher, bu türün Tanzanya'daki en kuzey ucunda bulunan varyantıdır (Harita figür 52). Diğer varyantların çoğunda görülen, kafa üzerindeki dikkat çekici turkuaz renklerin bir kısmı yoktur. Kambiwmba ve Kantalamba bölgelerindeki oldukça sarı renkli olan "Daffodil" varyantı dışındaki diğer varyantların renkleri oldukça homojen bir şekilde dağılmıştır. Kuzeydeki Ikola'dan Lubulungu Nehri'ne kadar, N. pulcher ya da N. brichardi yoktur. Bu sahil şeridi boyunca diğer dört prenses çiklit türü bulunur (N. savoryi, N. sp. "Princess Kekese", N. sp. "Princess Lyamembe" ve N. gracilis). Lubulungu Nehri'nin kuzeyinden itibaren N. brichardi yeniden görülmeye başlar.
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-QAYUxNz-Dw8/WQs_m1OywuI/AAAAAAAAB5s/fpvyPRYBBnEG_tJFwUX4bC8lt_C6myznACEw/s1600/katondo_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 124.[/B] Katondo Noktası'nın büyük kayalık habitatlarından biri olduğu Mpimbwe Burnu (Harita şekil 52), birkaç koy ve noktayı kapsayan büyük bir dağlık burundur. Tanganika Gölü'nün yaban hayatı için daha güvenli alanlara ihtiyacı vardır. Mpimbwe burnu, geniş tür çeşitliliği ile böyle bir yer olabilir.
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-pczcnqQAxyk/WQs_sSys-aI/AAAAAAAAB5s/PLv0dten1vgrR8gCYZaMWHiDIFZTXEEhwCEw/s1600/neolamprologus_pulcher_kolwe_point_mpimbwe.jpg[/IMG]
[B]Şekil 125.[/B] Kolwe Noktası, Mpimbwe Burnu'nun güneyindeki N.pulcher (Harita şekil 52).
[IMG]https://2.bp.blogspot.com/-13S-_TwsVZc/WQs_u4gm16I/AAAAAAAAB5s/tIqhptiaBrIeW0AoWz7JkcUdk4PyKH_4gCEw/s1600/divers_msalaba_rocks.jpg[/IMG]
[B]Şekil 126.[/B] Silaf Kayalıkları'nın 800 metre doğusunda bulunan Msalaba Kayalıkları'ndaki sığ su altı yaşam alanını araştırdıktan sonra tekneye geri dönüş. Soldan: Yusuph Maridadi, Michael Mwanakatwe ve Mikael Karlsson (yazarlardan biri).
[IMG]https://1.bp.blogspot.com/-Mg-kjj0XF_4/WQs_y7OuhoI/AAAAAAAAB5s/xJnPFkxw3dQu8jflnUQwgf4qHvi2YqoPwCEw/s1600/bomani_point.jpg[/IMG]
[B]Şekil 127.[/B] Kasanga Körfezi’nin güney tarafındaki Bomani Noktası ("Boma" İngilizce'de "Fort" (kale) anlamına gelmektedir). Bismarck Kalesi kalıntıları şu anda bir askeri kampın olduğu noktada (resimde görülebilir) yer almaktadır. Kale, 1880'lerin sonunda Alman sömürge yönetimi tarafından inşa edildi ve 1950'lerin sonunda bir okulu inşa etmek için gerekli malzemeyi temin etmek adına yıkıldı. Bu noktada dalış yapmak için askeri izin gerekiyor (Harita şekil 20).
[IMG]https://3.bp.blogspot.com/-_m0pxChVnmQ/WQs_-AXVKjI/AAAAAAAAB5s/1KauvxGMn-AlNE_9E9x8SFQHrAOQhK2dQCEw/s1600/n_pulcher_bomani_kiliwani.jpg[/IMG]
[B]Şekil 128.[/B] (sol) Kasanga Körfezi'nin güney tarafındaki Bomani Noktasın'da N. pulcher [B]Şekil 129.[/B] (sağ) Kasanga'nın 3 km güneyinde Kiliwani'deki N. pulcher (Harita şekil 20).

[B]İlgi Çekici Biyocoğrafik Bir Desen [/B]

Lamprologini türlerinin 5 milyon yıldan daha eski olduğu tahmin edilmektedir. Yıllar geçtikçe birçok jeolojik ve evrimsel olay meydana geldi; bu da türlerin oluşmasına ve yayılmasına, küçülmesine ve çökmesine ve de melezleşmesine neden oldu. Bu olayların tarihsel prosedürüyle ilgili olarak, herhangi kimse bunun üzerinde sadece tahminlerde bulunabilir. Yine de, şu anki mevcut durum yüz rengi deseninin ilginç bir biyotik dağılımıdır. N. Pulcher ve N. brichardi'nin birçok popülasyonunun dahil olduğu biyocoğrafik desen modelinin nasıl bir evrim geçirdiği gizemlidir. Ancak, bu durum popülasyonların sıralanabilir ve sınıflandırılmış olmalarını engellemez. Bizler sadece bu desenlerin varolduğunu fark etmeliyiz, nasıl olduğu değil.

[B]Neolamprologus pulcher ve Neolamprologus brichardi iki ayrı türdür[/B]

Sonuç olarak, bu makalede sunulan 100'den fazla farklı popülasyonun argümanlarına ve fotoğraflarına dayanarak, N. pulcher ve N. brichardi şüphesiz iki ayrı türdür. Yine de, bu türlerin kapsayıcılıklarını taksonomik olarak tanımlarken, ayırt edici özelliklere sahip açık teşhisler ile bu türlere ek türler ortaya çıkabilir.

[B]Son[/B]

Günümüzde şahit olduğumuz doğal yaşamdaki kasvetli gelişmeleri göz önüne aldığımızda, içindeki çiklitleri de dahil olmak üzere Tanganika Gölü'nün yaban hayatı da çok uzak olmayan bir gelecekte tükenmiş ya da kritik seviyede tehlikeye girecektir.






[EDIT]Neothauma ,2019-01-25 17:29:53[/EDIT]

Beğenenler: [T]64971,izzettanju[/T][T]157881,BiotopeDogan[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]193134,MertYılmaz[/T][T]20572,tarquinnn[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]13635,MiSoSiKiaN[/T][T]202214,AmazonSever[/T][T]208917,Etimesgut06[/T][T]6574,Onur Ulugöl[/T][T]188846,fma3280[/T][T]119358,idiopatik[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]174072,ryzend[/T][T]19922,Amazonia[/T][T]124083,Serkan Odabaşı[/T][T]66167,Espramour[/T][T]5853,SaRCoPhiLiuS[/T][T]85676,borutrampet[/T][T]6564,CenK[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]27919,Delta Hoby[/T][T]127461,Foai[/T][T]69574,fantastik3[/T][T]193238,burakhoca[/T][T]186643,mehmetaydin[/T][T]187293,SahinTaskin[/T][T]156325,ErtanGulen[/T][T]145898,emretez[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]203728,menesc[/T][T]223292,Kayhan09[/T][T]220142,Alp43[/T][T]11095,redrua[/T][T]197269,baskan09[/T][T]212096,Cyprichromis[/T][T]109393,sachkeen[/T][T]236571,Çamlıca[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157881,BiotopeDogan[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]193134,MertYılmaz[/T][T]20572,tarquinnn[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]13635,MiSoSiKiaN[/T][T]202214,AmazonSever[/T][T]208917,Etimesgut06[/T][T]6574,Onur Ulugöl[/T][T]119358,idiopatik[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]174072,ryzend[/T][T]19922,Amazonia[/T][T]124083,Serkan Odabaşı[/T][T]99042,SmallCandyThing[/T][T]5853,SaRCoPhiLiuS[/T][T]6564,CenK[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]127461,Foai[/T][T]69574,fantastik3[/T][T]193238,burakhoca[/T][T]186643,mehmetaydin[/T][T]156325,ErtanGulen[/T][T]145898,emretez[/T][T]203728,menesc[/T][T]220142,Alp43[/T][T]7301,umut78[/T][T]197269,baskan09[/T][T]212096,Cyprichromis[/T]
+1: [T]157881,BiotopeDogan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertYılmazÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14327,1[/B]
Kayıt: 14/01/2017
İl: Izmir
Mesaj: 332
MertYılmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2019 17:31
Mükemmel bir konu olmuş, eline emeğine sağlık abi.[EDIT]MertYılmaz,2019-01-25 17:44:16[/EDIT]

Beğenenler: [T]197771,Mhmtcn90[/T]
Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1667
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2019 17:59
Büyük bir emek, harika bir çalışma. Teşekkürler Armağan.

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arachno.philiaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 19/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 174
arachno.philiaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2019 01:24
Muhteşem bir yazı. Çeviri de yazının hakkını vermiş, emeğine sağlık Armağan.

Beğenenler: [T]124083,Serkan Odabaşı[/T]
Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2019 12:18
Her şeyiyle mükemmel bir yazı için teşekkür ederim.

Her şeyiyle mükemmel bir yazı için teşekkür ederim.

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2016
İl: Nigde
Mesaj: 1577
mehmetaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2019 14:45
Armağan bu hobiyi profesyonel anlamda en iyi şekilde yapan örnek kişilerden birisin.Emeğine sağlık.Mükemmel bir çalışma.[:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]
+1: [T]127461,Foai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2020 10:30
Emeğinize sağlık. Bütün konuyu baştan sona okudum. Çok akıcı bi çeviri olmuş. Elinize sağlık.

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diaslaytÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 172
diaslaytÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2020 16:51
Emeklerin için teşekkürler Armağan. Tabir-i caizse konunun ciğerine kadar indiğin müthiş bir kaynak olmuş ilgilileri için.

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baskan09Çevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2017
İl: Aydin
Mesaj: 24
baskan09Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2020 17:28
Ellerinize emeğinize yüreğinize sağlık..

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir