Kendi Kendine Yetebilen Akvaryum Nasıl Yapılır ?


hatesliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/08/2016
İl: Zonguldak
Mesaj: 210
hatesliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2017 13:25
Buraya takip ettiğim birkaç linki koyayım. Çalışmalara bir göz atarsınız.

http://www.akvaryum.com/Forum/su_bahceleri_k798074.asp

http://www.akvaryum.com/Forum/dusuk_destekli_bitkili_omurgasiz_akvaryumu_k897895.asp

http://www.akvaryum.com/Forum/bahcede_cennet_baliklari_k781798.asp

Aslında bir de Tunç Ali Kütükçüoğlu'nun http://bilyap.com/ sitesinde yapmış olduğu çalışmaları detaylı olarak mevcut idi. Ancak bugün bu sitenin aktif olmadığını gördüm ve üzüldüm açıkçası. İçerisinde değerli tecrübelere sahip bir kaç makale vardı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 01:44
Forumda dolaşırken konuya rastladım da kendi kendine su ekleme dışında bir müdahale olmayan bir akvaryum kurulamaz mı?
Hem yosun yediği için hem de daha kolay yavruladığı için bir çift moli koyup belli bir sayıya ulaşmış karides ve çürüyen şeyleri yok etmesi adına adi salyangoz koysak. Akvaryuma oksijen vermek ve suyu temizlemesi açısından bol bitki eklesek. Temelde moli oluşan yosunları, yavrularını, karides yavrularını yer. karidesler ölmüş salyangozları, balıkları yosunları yer, salyangozlar da karides ve balıkların hızla tüketemediği çürüyen bitki veya ölen balıkları yer. Ölen bazı canlılar bitkiler için besin olur gibi su ekleme dışında 0 müdahale gerektiren bir akvaryum imkansız mıdır? Olgunlaşmış moli ve karideslere kimse dokunmasa bile yavru moli ve karidesler molilere yem olacak yavru karidesler yavru molilere yem olucak ölenler hem karides hem salyangozlara yem olacak ve hepsi yosunla beslendiği için sınırsız denilebilecek bir besin kaynağı olucak su piresi tarzı bir kaç canlı da eklense bitkiler için mineraller problem oluşturmazsa bu sistem kendi kendini götürmez mi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ömer tÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2020
İl: Ankara
Mesaj: 389
Ömer tÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 01:56
[QUOTE=Alp3]Forumda dolaşırken konuya rastladım da kendi kendine su ekleme dışında bir müdahale olmayan bir akvaryum kurulamaz mı?
Hem yosun yediği için hem de daha kolay yavruladığı için bir çift moli koyup belli bir sayıya ulaşmış karides ve çürüyen şeyleri yok etmesi adına adi salyangoz koysak. Akvaryuma oksijen vermek ve suyu temizlemesi açısından bol bitki eklesek. Temelde moli oluşan yosunları, yavrularını, karides yavrularını yer. karidesler ölmüş salyangozları, balıkları yosunları yer, salyangozlar da karides ve balıkların hızla tüketemediği çürüyen bitki veya ölen balıkları yer. Ölen bazı canlılar bitkiler için besin olur gibi su ekleme dışında 0 müdahale gerektiren bir akvaryum imkansız mıdır? Olgunlaşmış moli ve karideslere kimse dokunmasa bile yavru moli ve karidesler molilere yem olacak yavru karidesler yavru molilere yem olucak ölenler hem karides hem salyangozlara yem olacak ve hepsi yosunla beslendiği için sınırsız denilebilecek bir besin kaynağı olucak su piresi tarzı bir kaç canlı da eklense bitkiler için mineraller problem oluşturmazsa bu sistem kendi kendini götürmez mi. [/QUOTE]
Merhaba bende böyle bir kurulum için kolları sıvadım belki sizinde ilginizi çekebilir
https://m.youtube.com/watch?v=QUmCpVA_V2A&si=GkA5wHJDpMiHA7kI[EDIT]Ömer t,2024-02-22 02:01:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]238936,Alp3[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 08:37
[QUOTE=Ömer t]
Merhaba bende böyle bir kurulum için kolları sıvadım belki sizinde ilginizi çekebilir
https://m.youtube.com/watch?v=QUmCpVA_V2A&si=GkA5wHJDpMiHA7kI[/QUOTE]
Çok güzel bir kurulum da olmuş gerçekten. Yapmaya başlarsanız görmek isterim. [EDIT]Alp3,2024-02-22 08:38:00[/EDIT]

+1: [T]224533,Ömer t[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tafocanÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 211
tafocanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 08:47
Aslında benim akvaryum bir süredir böyle ama yazdığın gibi öyle çok canlı yükü yok tek beta ve bol bitki çürüyen bitkiler olursa müdahe etmek gerek su üstündeki yağlanma içinde filtrem için yaptığım biolejik filtre ekim ile (aktif karbon ve zeolit ekli) suyun üstünü elimle süzdürüyorum bayadır filtre kullanmıyorum zaten daha öncede arada suya koyup çalıştırıyordum şimdi oda yok.Nitrat biraz az kaldı hatta bir kaç salyangoz eklemyi düşünüyorum ama bitkileri gözlemliyorum şuan bakalım.benim alvaryuma bir göz at derim.iyi hobiler[EDIT]tafocan,2024-02-22 08:49:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 12:22
[QUOTE=tafocan]Aslında benim akvaryum bir süredir böyle ama yazdığın gibi öyle çok canlı yükü yok tek beta ve bol bitki çürüyen bitkiler olursa müdahe etmek gerek su üstündeki yağlanma içinde filtrem için yaptığım biolejik filtre ekim ile (aktif karbon ve zeolit ekli) suyun üstünü elimle süzdürüyorum bayadır filtre kullanmıyorum zaten daha öncede arada suya koyup çalıştırıyordum şimdi oda yok.Nitrat biraz az kaldı hatta bir kaç salyangoz eklemyi düşünüyorum ama bitkileri gözlemliyorum şuan bakalım.benim alvaryuma bir göz at derim.iyi hobiler[/QUOTE]
Karides sayısı fazla olsa veya betanın diyetinde bulunan canlılardan yeterli sayıda olsa sadece az bir su değişimi ile gidilebilir mi mesela yoksa patlak verir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tafocanÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 211
tafocanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 14:47
[QUOTE=Alp3]
Karides sayısı fazla olsa veya betanın diyetinde bulunan canlılardan yeterli sayıda olsa sadece az bir su değişimi ile gidilebilir mi mesela yoksa patlak verir mi? [/QUOTE]

Kendi kendine yeterde limitli bir sistem olur biryerde patlar tabiki bunu en uzun sürdürmenin yolu sağlam su değişimi yapıcaksın suyun tazelenmesi çok önemli eriyen çürüyen bitkiler vb suyu bozuyor en azından balıklar için zehirli.karideslerle betayı beslemen zor yavrularını yer anca oda çok karides olcak ve 2 günde bir yavru alıcaksın falan olcak iş değil zaten canlı yüküde artıcak oda dengeyi bozar.yemleme yapmalısın ve su değişimlerini normalden sık yada yüzde 50 civarı yapıcaksın bunada beta balığı gibi bazı türler tolere edebiliir diğer türlerde kayıp yaşarsın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 15:15
[QUOTE=tafocan]

Kendi kendine yeterde limitli bir sistem olur biryerde patlar tabiki bunu en uzun sürdürmenin yolu sağlam su değişimi yapıcaksın suyun tazelenmesi çok önemli eriyen çürüyen bitkiler vb suyu bozuyor en azından balıklar için zehirli.karideslerle betayı beslemen zor yavrularını yer anca oda çok karides olcak ve 2 günde bir yavru alıcaksın falan olcak iş değil zaten canlı yüküde artıcak oda dengeyi bozar.yemleme yapmalısın ve su değişimlerini normalden sık yada yüzde 50 civarı yapıcaksın bunada beta balığı gibi bazı türler tolere edebiliir diğer türlerde kayıp yaşarsın[/QUOTE]
Yani bir yere kadar gider anladım teşekkür ederim. Yapmak istediğim veya planladığım için değil de ilgimi çekti merak ettim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4240
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 16:11
Tam anlamıyla kendi kendine yetebilen bir akvayum için gerçek anlamda bütün ekosistemi kurmak gerek, buna çürükcüllerde dahil. Çürükcüller olmadan madde dönüşümü tamamlanmaz, tankdaki elementler mineraller tortu katmanlarında hapsolur. Bu yüzden oldukca kalın bir taban olmalı. Tabanın üst kısmında aerobik bakteriler yer edinirken alt katmanlarda çürükcül anaerobik bakteriler mantarlar kolonileşmeli. Ayrıca çürükcüller oturup döngüyü tamamlayana kadar ki bu 1 seneye yakın sürebilir, 8-10ay kadar, tanka mineral element sağlıyacak taban gereklir. Bunun içinde en uygun seçim walstad metodundaki gibi gübresiz temiz bahçe toprağı olur. 3ila 5cm arası bahçe toprağının üzerine aynı kalınlıkda ince dere kumu uygun olur, alt katmanları hapsedip uygun ortamı oluşturması için. Bu kalın katman bitkiler için başlangıç besinini sağladığı gibi sonraki aşamalarda çürükcüllerin yerleşmesi için ortam olup madde dönüşümünü sağlıyacaktır.

Bir sonraki kilit nokta enerji. Bu konuda canlı yaşam çok verimli değil. Bitkiler ve algler fotosentezle güneşden gelen ışığın %1ini kullanabiliyorlar. Algle ve çürüyen bitki ile beslenecek su piresi karides gibi omurgasızlar bitkideki enerjinin ancak %10unu alabilir, besin piramitinde bir basamakdan diğerine ancak %10 enerji aktarılabiliyor, omurgasızlardan balıklara aynı şekilde %10 enerji geçişi olur. Buda güneş yada aydınlatmadan gelecek enerjinin ancak 10binde 1i balıklara ulaşacak demektir. Buradan kaba hesapla bitki kuru kütlesinin balık kuru kütlesinden en az 100kat fazla olması gerek. Tüm enerjinin balığa aktarılmayacağını düşünerekden dahada fazla olmalı.

Yani akvaryumun kendi kendini döndürebilmesi için büyükçe bir akvaryumda bir iki ufak balık olması gerekir. Çok iyi bitkilendirilmeli, çok iyi aydınlatma olmalı, güneş kullanmak daha mantıklı ve madde dönüşümünün tamamlanabilmesi için kalın bir taban olmalı.

Tüm bunlar tamamlandığında tanka dışardan nitrat mineral girişi olmadığından bitkilerin belli bir kısmı sürekli çürüme halinde olacaktır, pek sağlıklı gözükmeyecekler. Ayrıca koca tankda sadece bir iki ufak balık olacak. Ekolojik deney yapılmıyorsa görsel açıdan çok cezbedici bir çalışma olmayacaktır.

Beğenenler: [T]236810,UrasArt[/T][T]238936,Alp3[/T][T]240932,Ehtiyar[/T][T]66766,Hüdai[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]238936,Alp3[/T]
+1: [T]229265,ahmetfiratozkaya[/T][T]236810,UrasArt[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 17:33
[QUOTE=darkaura]Tam anlamıyla kendi kendine yetebilen bir akvayum için gerçek anlamda bütün ekosistemi kurmak gerek, buna çürükcüllerde dahil. Çürükcüller olmadan madde dönüşümü tamamlanmaz, tankdaki elementler mineraller tortu katmanlarında hapsolur. Bu yüzden oldukca kalın bir taban olmalı. Tabanın üst kısmında aerobik bakteriler yer edinirken alt katmanlarda çürükcül anaerobik bakteriler mantarlar kolonileşmeli. Ayrıca çürükcüller oturup döngüyü tamamlayana kadar ki bu 1 seneye yakın sürebilir, 8-10ay kadar, tanka mineral element sağlıyacak taban gereklir. Bunun içinde en uygun seçim walstad metodundaki gibi gübresiz temiz bahçe toprağı olur. 3ila 5cm arası bahçe toprağının üzerine aynı kalınlıkda ince dere kumu uygun olur, alt katmanları hapsedip uygun ortamı oluşturması için. Bu kalın katman bitkiler için başlangıç besinini sağladığı gibi sonraki aşamalarda çürükcüllerin yerleşmesi için ortam olup madde dönüşümünü sağlıyacaktır.

Bir sonraki kilit nokta enerji. Bu konuda canlı yaşam çok verimli değil. Bitkiler ve algler fotosentezle güneşden gelen ışığın %1ini kullanabiliyorlar. Algle ve çürüyen bitki ile beslenecek su piresi karides gibi omurgasızlar bitkideki enerjinin ancak %10unu alabilir, besin piramitinde bir basamakdan diğerine ancak %10 enerji aktarılabiliyor, omurgasızlardan balıklara aynı şekilde %10 enerji geçişi olur. Buda güneş yada aydınlatmadan gelecek enerjinin ancak 10binde 1i balıklara ulaşacak demektir. Buradan kaba hesapla bitki kuru kütlesinin balık kuru kütlesinden en az 100kat fazla olması gerek. Tüm enerjinin balığa aktarılmayacağını düşünerekden dahada fazla olmalı.

Yani akvaryumun kendi kendini döndürebilmesi için büyükçe bir akvaryumda bir iki ufak balık olması gerekir. Çok iyi bitkilendirilmeli, çok iyi aydınlatma olmalı, güneş kullanmak daha mantıklı ve madde dönüşümünün tamamlanabilmesi için kalın bir taban olmalı.

Tüm bunlar tamamlandığında tanka dışardan nitrat mineral girişi olmadığından bitkilerin belli bir kısmı sürekli çürüme halinde olacaktır, pek sağlıklı gözükmeyecekler. Ayrıca koca tankda sadece bir iki ufak balık olacak. Ekolojik deney yapılmıyorsa görsel açıdan çok cezbedici bir çalışma olmayacaktır. [/QUOTE]
Çok açıklayıcı oldu teşekkür ederim. Dümdüz bakınca yapılmayacak bir şey değil gibi geliyor fakat pek yapılabilecek bir şey değilmiş.

+1: [T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UrasArtÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2022
İl: Antalya
Mesaj: 758
UrasArtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 18:35
Böyle bir sistemde bence en büyük sorun yem değil su sirkülasyonu, belki büyük hacimlerde - 500+ - bu sorun da ortadan kalkabilir.
Yemin sorun olmama sebebi ostarchod, su piresi, karides, gammarus, nematod gibi canlıların kışın en soğuk zamanları dışında her mevsim, çeşitli böcek larvaları ve yavru balıklar yazın çok güzel besin kaynağı oluyorlar. bunun yanında balık bu şekilde beslenebiliyorsa alglerde diyeti çeşitlendirmek açısından işe yarıyor. Kaldı ki sistem dışardaysa - zaten iç mekanda mümkün değil - bu şartlarda yaşayan balıkların çoğu sağlıklarından ödün vermeden kışın düşük sıcaklıklarda günlerce hiçbir şey yemeden yaşayabiliyorlar.
Böyle bir sistem denenecek ise balık seçimi konusunda ülkemizde de rahatlıkla bulunabilen 4 çeşit balık var
Gambusya
Beyaz bulut dağı tetra
Medaka
Cennet balığı
Bunlardan bir seçim yapmak gerekirse gambusya veya beyaz bulut dağı tetra derdim ben, çünkü ne çok büyük ne çok küçükler, belki öncelikle daha küçük bir hacimde denenecek ise (60-70 litreden bahsediyorum) medaka da olabilir.
Bitkilerin çok ve çeşitli olması gerektiğinin söylenmesine gerek bile yok bence, mümkünse çeşit olacak şekilde fazlaca bitki kullanılması lazım.

Beğenenler: [T]66766,Hüdai[/T][T]238936,Alp3[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaterthanbeforeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 396
LaterthanbeforeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 20:49
Bence bu konuda bahsi geçen akvaryumların onlarca sene değil de 1 sene boyunca idare edecek şekilde düşünülmesi gerekli, sonuçta bizlerin kullandığı su kütlesi bir derenin, gölün, bataklığın su kütlesiyle uzaktan yakından alakası olmayan miktarda ve herşeyin bir sonu olduğundan bu göller dereler de birgün yokolacak buyüzden bizlerin evlerimizde kurduğumuz sistemlerin su miktarı ve başka etkenler sebebi ile çok daha kısa süreli olması gayet normaldir.

Elbette bu süre insan eliyle ayarlanabilecek bir süre, bizler bu akvaryumlarda kuracağımız sistemleri doğal habitatından çokdaha stabil yapabiliriz.

Hobi çerçevesinde oluşturabileceğimiz kolay kurulumlar mevcuttur, denemek isteyenler bu fikre korkarak yaklaşmasınlar temel düzeyde biyoloji ve kimya bilgisi işinizi görür ,fazlası bizlerin ihtiyacı olmayan bilimsel çalışma statüsüne girecek konular olur buda hobiyi aşıyor benim görüşüm böyle.

Aşağıda 10 ay boyunca sadece yüksek substrat ve hava taşı kullanılarak oluşturulmuş,iddia ettiğine göre de su değişimi yapılmamış bir akvaryum kurulumu bulunuyor basit ve anlaşılır bir dille anlatılmış böyle bir kurulum deneyimlemek isteyenler bu videodan yararlanabilir

[VID]https://youtu.be/nkVH69cr8gg?feature=shared[/VID]

[EDIT]Laterthanbefore,2024-02-22 20:53:22[/EDIT]

Beğenenler: [T]236810,UrasArt[/T]
+1: [T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UrasArtÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2022
İl: Antalya
Mesaj: 758
UrasArtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 21:35
[QUOTE=Laterthanbefore]Bence bu konuda bahsi geçen akvaryumların onlarca sene değil de 1 sene boyunca idare edecek şekilde düşünülmesi gerekli, sonuçta bizlerin kullandığı su kütlesi bir derenin, gölün, bataklığın su kütlesiyle uzaktan yakından alakası olmayan miktarda ve herşeyin bir sonu olduğundan bu göller dereler de birgün yokolacak buyüzden bizlerin evlerimizde kurduğumuz sistemlerin su miktarı ve başka etkenler sebebi ile çok daha kısa süreli olması gayet normaldir.

Elbette bu süre insan eliyle ayarlanabilecek bir süre, bizler bu akvaryumlarda kuracağımız sistemleri doğal habitatından çokdaha stabil yapabiliriz.

Hobi çerçevesinde oluşturabileceğimiz kolay kurulumlar mevcuttur, denemek isteyenler bu fikre korkarak yaklaşmasınlar temel düzeyde biyoloji ve kimya bilgisi işinizi görür ,fazlası bizlerin ihtiyacı olmayan bilimsel çalışma statüsüne girecek konular olur buda hobiyi aşıyor benim görüşüm böyle.

Aşağıda 10 ay boyunca sadece yüksek substrat ve hava taşı kullanılarak oluşturulmuş,iddia ettiğine göre de su değişimi yapılmamış bir akvaryum kurulumu bulunuyor basit ve anlaşılır bir dille anlatılmış böyle bir kurulum deneyimlemek isteyenler bu videodan yararlanabilir

[VID]https://youtu.be/nkVH69cr8gg?feature=shared[/VID]

[/QUOTE]

Dediklerinizde büyük oranda hak veriyorum ancak bence bu cevap biraz bizi konudan uzaklaştırıyor.
konunun başında ve sonradan tekrar yazılan mesajda asıl amacın yem vermemek hatta mümkünse su dahi eklememek yani tamamen bir ekosistem taklidi oluşturmak, dediğiniz gibi filtresiz bir kurulum kurmak kolay olsa da burada asıl bahsedilen tamamen kendine yetebilen bir sistem yani aslında filtresiz kurulumların çok çok daha zoru ve birkaç level üstü diyebiliriz sanırım. Ben bir ara bu sistemleri çok araştırdım ve hatta küçük hacimlerde minik denemeler yaptım, bu sistemler günümüz şartlarında birçok tür deneyimlemiş, çok sayıda akvaryuma sahip insanlara daha uygun diye düşünüyorum, çünkü 50-60 litrede birkaç balık seyretmek emin olun pek keyifli olmuyor [:)))]
Buraya kadar yazdıklarım kendi kendine yetebilecek bir sucul ekosistem içindi, şimdi filtresiz kurulumlar ile ilgili kısıma geçmek istiyorum.
Bence 1 yıl dediğiniz süre filtresiz kurulumlar için biraz kısa bir süre sayılabilir çünkü ilk canlıları eklemek için bile en az 1 aylık bir süreç lazım, 6-7 ay geçince ise neredeyse kurulum tam olarak oturmuş sayılabilir. Birkaç yabancı forumda 8-10 yaşını geçmiş filtresiz tanklara denk geldiğim oldu benim en yaşlı kurulumum bir buçuk yaşında bile değil [:geek:]
son olarak video ile ilgili birkaç anlamadığım kısım var, öncelikle bunun bir deney olmadığını varsayarak konuşmam gerekirse neden bitki yok.
Hadi bitki yok diyelim ki -gerçi bu filtresiz bir sistem için pek kabul edilebilir birşey değil- neden su değişimi yok [:?]
bu iki madde filtresiz kurulumlarda gördüğüm ve uyguladığım kadarıyla çok önemli -hatta kalın bir tabandan bile- su değişimi belki aylar geçtikçe azaltılabilir ancak hiç su değişimi olmaması bana çok mantıksız geliyor.
Biraz fazla yazdım sanırım [^_^]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 22:24
Doğal güneş ışığı ile oluşan yosun yeşil su yeterli sayıda su piresi ve benzeri canlılar az sayıda balık bolca karides ramshorn bi çift katil salyangoz bol bitki çok düşünmeyince hala çok mantıklı geliyor aslında da enerji muhabbetinde koptum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir