Bitkili Tankda Led Kullanımı


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2015 17:20
Adı full spec olan kendisi full spectrum olmayan led için tespitlerinize katılıyorum.
Sözkonusu full spectrum ledlerin grafikleri muhtemelen teknolojik ve teknik sınırlayıcı bir sebep dolayısıyla öyledir diye düşünüyorum. Yani kara bitkileri için ideali budur anlamı taşımıyor, zaten reklamının da tek bir yasadışı bitki gösterilerek yapılıyor olması da durumu ortaya koyuyor. Değindiğiniz gibi yeşil ve sarısı çok az olduğundan, beyazlarla takviye edilmesi iyi olur, konu hakkında akademik çalışma okuduğum için bunu çok rahat söyleyebilirim ki, emers için Haydar bey hiç beklemeyip ledlerin en az %25 ini beyaza çevirirse daha fazla verim alacaktır, beyazların yarısı 4000k yarısı 6500k seçilebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4352
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2015 17:37
Haydar'a ledleri o sekilde ben verdim. Performanslarini gormek icin. Yakinda modifiye eder duzeltiriz. Teknik yetersizlikden o sekilde oldugunu sanmiyorum keza diger renkleri bir iki kademe fosfor ile kolayca verebilirler. Ama malum bitki bunuda istiyor olabilir. Cunku diger bitki aydinlatmalarindada dikkatimi cekiyor hepsinde cok asiri kirmizi mavi isik kullaniliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2015 18:33
Evet kimi firmaların üretimlerine bakınca insan acaba diyor, ancak yukarıda konuştuğumuz gibi, o firmanın grow diye sattığı armatürdeki gibi bir durum sözkonusu olabilir.
Bu konularda bilgiler henüz taze ve oturmuş değil, firma üretip satabildikten sonra aslında ne iyidir ne kötüdür diye bakmayabiliyor bile. Gönül rahatlığı ile yazma sebebim karasal bitklilerle yapılmış bir akademik çalışma okumam sebebiyle tekrar rastlarsam linkini eklerim.
Zaten sizin bir önceki yazınızda değindiğiniz bilgiler bir ışığın nasıl olması gerektiğini özetliyor.
Fosfor kullanılarak tamamen istenilen bir spectrum oluşturulabilir mi, bu nasıl bir teknik ve teknolojidir bilmediğimden, firmaların bu spectrumu biraz teknoloji biraz teknik biraz maliyet gibi unsurlar sebebiyle böyle oluşturmuş olabileceklerini düşündüm.
Bir firmanın bazen bir ürünü üretebilmesi yeterli olmayabiliyor, ucuza üretebilmesi lazım ki satabilsin, belki böyle sebepler de bulunabilir. Yani ucuz maliyetle bu grafik çıkmıştır bunu satıyorlardır.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]114234,shimendifer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4352
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2015 19:47
Led diyotu positif doplanmis yari iletken kristal ile, negatif doplanmis yari ilerken kristallerinin birbirine kaynatilmasiyla yapiliyor. Doplama dedigimiz islem yari iletken kristalinin elektrik yapisini degistiren katki maddelerinin eklenmesi. Elektronegativitesi yuksek katkilar yari iletkenden elektron cekerek yari iletkenleri arti yuk ile elektrik tasir hale getiriyor. Burda arti yuk dedigimiz aslinda elektron eksikligi, boslugu ama modelleme yapilirken bu bosluk sanki arti yuklu bir parcacikmis gibi kabul edilir. N tip yari iletkende tam tersi elektronegavitesi dusuk katkilarla fazladan elektron tasir hale getirilmis yari iletkenlerdir. Bu iki tip N ve P yari iletken uc uca eklendiginde, elektronegativiteleri arasindaki fark birbirlerinden arti ve eksi yukleri cekelerek diffuzyonla bir band olusturur. Normal diyotda bu band elektrigin ters yonden akmasina engel olur. Klasik diyot ozelligini kazandirir. Leddeyse p ile n yariiletkenler arasinda akan elektron ile arti yuklu bosluk birlesip enerjilerini fotona donustururler. Yani isik uretir. Bu kadar teknik bilgiden sonra neden led isiginin tek dalga boyunda, dar bir bandda olduguna gelelim: isigin rengi yani dalga boyu, yani frekansi yani enerji seviyesi (hepsi teknik olarak ayni sey) bu p ile n iletkenlerin arasinda enerji seviyelerinin farki tarafindan belirlenir. bu sebeble led yari iletkeni aslinda dar bir aralikda, tek renk isik verir. burdan her rengi nasil urettiklerine gelirsek birden fazla led kristali kullanilir, farkli dalga boylarinda isik elde edilir. bunlar fosfor katmanlariyla kaplanarak ana isiklarin farkli renklere cevrilmesi saglanir. floresanda oldugu gibi. floresanda uretilen asil isik mor otesidir. bu camin uzerindeki floresan katmanlarina carpip onlarin isimasini sagliyarak her rengi uretir.

sari ve yesil renklerin uretilmesinin neden zor olmadigini dusundugume gelirsek, bu renkleri ureten fosforlar zaten piyasada cok yaygin olan, ucuz ve bol bulunabilen standartlasis malzemeler. zor ve pahali olan mor ve uv renkler. zaten full spectrum ledin grafine bakarsaniz hicde iddia ettigi gibi mor ve uv icermedigini gorursunuz. yani full spectrum ledlerde yesil ve sari rengin bilincli olarak dusuk tutuldugunu dusunuyorum. gelgelelim bu urunlerini yeterince test etmeden ustunkoru piyasaya surmelerinden mi kaynaklaniyor, yoksa tek bir bitki icin ozellestirdikleri bir renk dagilimi ondan emin degilim. keza Haydar tecrubelerinde, full spectrum ledlerin bazi bitkilerde iyi sonuc verdigini ama yaprak yapilarinda ciddi desikliklere neden oldugunu soyluyor.

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2015 01:47
Ben fullspecleri 8000k ve gün ışığı ile karıştırdım deneme amaçlı olarak . Çok bir sorun olmadı bitki büyüme hızları fena değil ışığa bağlı alg oluşumu nerdeyse sıfır. Tabi kendimizin hazırladığı Mustafa beyinde kullandığı oranlarla ve değerlerdeki ledlerle yapılan armatürlere göre büyüme hızı biraz daha yavaş. Aynı hafta içinde hazırladığım iki tankımdan birini fullspec ledlerle diğerini de bizim burda hep anlattığımız sistemde hazırlayıp farka baktım. İki tankada kolay ve aynı türler ektim CO2 ikisinde de yok gübre ikisindede yok sadece su değişimleri aynı zamanlarda eşit oranlarda yapıldı. Fullspeclerin olduğu tankta Büyüme hızı diğerinden daha yavaş ama çok da değil diğer tankta 3 birimse bunda 2 birim gibi. Ama sizinde yukarıda belirttiğiniz gibi kırmızı çeşitliliği etkisi ile olmalı kırmızı yapraklı bitkilerde büyüme daha hızlı.

Genel anlamda gelişim ve form olarak iyi durumdalar. Yani çok hızlı gelişim istemeyip led armatür yapacak arkadaşlar belki kullanabilir. Ama mutlaka 2 katı oranında 6000-8000 kullanmaları gerekecek. Aksi durumda bende alg oluşumları meydana geldi. Ve zaten tankta çok pembe göründüğünden izleme zevki açısından güzel olmadı.



Bu arada ilyas bey yuvarlak pcb lerle yaptığınız armatur nasıl oldu ? Bende yapacaktım ama bu aralar işlerden akvaryumlara sadece yem ve su değişimi vakti ayırabiliyorum:( siz sanırım 18 yada 24 lu kullanmıştınız. Bende 12 li 8 tane kullanmayı planladım ama 12 tane dede led ayarı tam tutmuyor sanırım bu konuda fikriniz nedir ?

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T][T]101090,darkaura[/T][T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vknyalcinÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 86
vknyalcinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2015 14:27
Ledler geldi sıra armatürü yapmaya geldi :)

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/65987/IMG_1458.JPG[/IMG]

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]150810,mcetindas[/T][T]185996,sadoking[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2015 15:28
Atıl bey,
Çin'den siparişleri bekliyordum, evvelsi gün nihayet geldi. Aslında armatür bitmiş vaziyette, tabii led lehimleme işi hariç.
Baktım başlamadan olmayacak dün gece sahura kadar biraz lehim işlemi yaptım, 2 tane 18 lik pcb yi lehimledim. Daha önce hiç yapmadığımdan acaba yanar mı yanmaz mı, bir terslik çıkar mı diye düşünüyordum, şükür bir terslik olmadan ledler ışıldadı.
Allahtan 3 volt lityum pil almışım, full spec ledlerin ayakları diğerleri ile kıyaslandığında ters çıktı. Ledleri lehimlemeden bir yakıp denedim, sonra lehimledim, ancak satın aldığım pcb yi imal eden şahsı hiç iyi anmadım. Bir sürü pcb ye de baktım, onlarda lehim yapılacak yüzey hayli genişken benim bu aldıklarımda ledlerin ayakları lehim yapacak yüzeyi tamamen örttüğünden gereksiz yere fazla zorlandım.

Tasarımı birçok sebep dolayısıyla revize ettim. Bir reef akvaryumu kurma düşüncesi de belirdi, 18lik pcb nin sınırlayıcı etkisi, fazla güç kullanmadan verimli ve dengeli bir şey yapma arzusu vesair sebepler birleşince tasarım şu şekle döndü.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/Adz%20led.jpg[/IMG]

Bağlantı yapılmış hali, driverler 36wattlık 2*18 seri bağlantı

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1802%20(1024x683).jpg[/IMG]

Yakın görünüm

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1813%20(1024x683).jpg[/IMG]

Armatürün önüne koyacağım polistren den geçince nasıl oluyor diye bir bakayım dedim

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1820%20(1024x683).jpg[/IMG]

Ledden yansıyan ışığı, bir kağıda vurdup, renklerin dağılımını falan gözlemledim (üzerine konuşulabilir)

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1860%20(1024x683).jpg[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1846%20(1024x683).jpg[/IMG]

Fotoğraf makinesinde, parlamayı almak için yüksek estantane ve kısık diyafram kullandığımdan, tecrübesiz arkadaşlar aldanmasın, canavar gibi bir ışık veriyor, çıplak gözle pek bakılamıyor. (fotoğraflar düşük pozlamada olduğu için renkler ayrılabiliyor, yoksa normalde beyaz gözüküyor.)
Bu kadar etkili bir ışık beklemiyordum, renkli falan olunca biraz az yanar diye düşünüyordum.
Renkler konusunda hafif yeşil veya sarı istiyor gibi gözüküyor, ancak direk bu şeklilde kullanımı da birçok kimseyi oldukça tatmin edecektir. Her iki pcb den birinde 400nm ledden birini iptal edip 530 veya 585 de kullanılabilinir, ufak tefek denemelerim olur.
Bitki yetişir mi, en ufak bir kuşkum dahi yok.
Isınma konusu ise tahmin ettiğimden fazla. Pcb leri yakınca daha önce alıp kullanmaktan vazgeçtiğim yuvarlak soğutucuları altlarına yapıştırmadan öylesine koydum ve çok ciddi oranda ısındıklarını gördüm. Soğutucuları büyük mü yaptım diye düşünüyordum, anladığım büyük değilmiş.

Atıl bey,
12lik pcb ile de güzel bir tasarım yapılabilinir. Full spectrum ledler büyük nimet, 600-700nm aralığını bu ledler komple verdiklerinden, hiç kırmızı kullanılmasa dahi olur. Ben bir tane 660 ekledim yerim vardı ve mavi çok baskın çıkabilirdi. Ancak fotolardan görüleceği üzere fazla bir mavi baskısı gelmedi, sebebi de herhalde bu fullspec ledlerin çok az miktar yeşil, biraz sarı, biraz turuncu 610-630 aralığındaki mavi baskılayıcı renkleri de veriyor oluşu olsa gerek.
Yani 12lik bir pcb de, full spec ledler, 430 (420-430) ve 460 (455-470) gibi mavi ledlerle desteklenerek basit ancak etkili bir ışık yapılabilinir diye düşünüyorum. Diğer mavi tarafı hem full specler hem de beyazlar ayrıca takviye edecektir.

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T][T]101090,darkaura[/T][T]174194,enginm2000[/T][T]114234,shimendifer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginm2000Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 231
enginm2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2015 22:11
Slm,
bu renkli gösterim güzel olmuş, full denen ledler nedir?
birde ben ebayde 9000K göremedim, 10000K vardı aldım, umarım hatalı olmamıştır,
4000K leride yeni sipariş verdim, 4000K yı ilk sizde gördüm, ucuzdu aldım valla, dediğiniz gibi bitkilerin büyümesine göre deneme yaparız deneriz,

bu arada ilk led armatürümü geçenler yapmıştım, yazdım mı buraya hatırlamıyorum, ama arkadaş görünce çok beğendi aldı benden:) ledlerim gelince yine devam yapmaya:) en az 4 armatüre ihtiyacım var:) iş çok:)

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2015 23:31
Full yazan ledlere linkten bakabilirsiniz.
http://m.aliexpress.com/item/32246376530.html

Ledlerin hangi kelvinini kullanacağınız yaptığınız tasarımla ilgili. Beyaz ledlerin grafiklerini inceleyip hafızanıza almanız iyi olur. Hangisi ne kadar mavi veya ne kadar yeşil sarı ve kımızı içeriyor değerlendirip ona göre kullanmalısınız.
Mesela 630nm led kullanmayıp 2700k bir ledin kırmızı bölgesinden 630 desteği beklenebilinir. Veya 450nm mavide çok fazla maviniz vardır da, ayrıca bir 10000k lık beyazın mavisinden yararlanmayı uygun bulmayabilirsiz. (10000k nın Mavisi fazla olur)
Yani bütün olay grafiklerde.
Hem bitkilerin ihtiyaç duyduğu dalga boylarını öğrenmek hem beyaz ışık renginin sağlanması ve dengeli bir spectrum için renklerin nasıl çalıştığını öğrenmek hem de ledlerin grafiklerini bilinip ona göre kullanımda bulunmak gerekiyor.
Mesela ben niye 4000 kullandım derseniz, biraz sarı katkısı verip belli bir renk düzeltmesi yapsın ve daha dengeli bir spectrum oluştursun diye. Yani 4000k kullanılır veya kullanılmaz diye birşey yok.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vknyalcinÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 86
vknyalcinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2015 01:58
Mustafa bey iyi günler dilerim

Ben linkteki ürünü satın aldım ve buna ek olarak Karaköy'de 36V / 150W Güç kaynağı yaptırıyorum. Biliyorum ürünü kullanmadınız fakat ben bu işlerde ultra acemi olduğum için size bir danışayım dedim genel kullanım prensipleri ile ilgili linkte bilgi vermiş. Yardımcı olursanız çok sevinirim

[URL]http://www.satisled.com/dimfreec4-4-channel-led-sunrisesunset-programmable-controller_p1810.html[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4352
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2015 10:44
Düzgün bir sisteme benziyor. 40 lede kadar takabilirsiniz. Led sayısını ve bağlantısını doğru yaptıkdan sonra sonun olacağını sanmıyorum.

Bu arada 36volt adaptörü özelmi yaptırıyorsunuz. Bir ara 36v adaptör arayıp bulamamıştım. Akım kartlarının çoğunun optimal girişi 36volt ama 36volt güç kaynağı bulunmuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

segadoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2015
İl: Izmir
Mesaj: 162
segadoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2015 17:24
Merhaba arkadaşlar
bende led ışıklandırma yapmaya karar verdim ve ebaydan led ile driver siparişini az önce verdim.
18*3 sıra 54 power ledli düşünüyorum yükseklik 55 cm olduğu için.
driver 18-25x1w 3 adet verdim.bu driver doğrumudur?linki aşağıda.
http://www.ebay.com/itm/331594923744?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=540748060376&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4352
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2015 17:29
Doğrudur çalışır.

Beğenenler: [T]173545,segado[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

segadoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2015
İl: Izmir
Mesaj: 162
segadoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2015 17:32
Teşekkürler Mustafa bey bu pcb monte etmek için kasayı nereden bulabiliriz?alüminyum profilcilerden?
ve driver dışında adaptör almam gerekiyormu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir