Bitkili Tankda Led Kullanımı


darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4246
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 10:45
[QUOTE=AVENDATOR71]powerledle powerluxün arasındaki fark nedir mustafa abi ?

[/QUOTE]

Power led aslında high power led kullandığımız yüksek güçlü ledlerin genel adı. Powerlux ise led ve driver üreten bir markanın ismi.

Beğenenler: [T]169580,AVENDATOR71[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 18:55
T5 in montajını yaparken bir sorunla karşılaşmıştım,
Burdan sorarsam iyi olur diye düşündüm. (foto çekmemiştim gerekirse çekip foto da eklerim.)

İki soğutucunun arasına denk gelen u profile iki delip (kablo geçişi için), üste t5 driveri koyup kablolama yapıp, t5 i yaktım,
kontrol kalemi ile bir ölçeyim dedim, baktım ki kontrol kalemi yandı, (elimi değdirdim [IMG]null[/IMG]çarpmıyor)
herhalde dedim driverin dış yüzeyinden alüminyuma voltoj geçiyor, driveri yukarı kaldırdım (altına bişey koydum) baktım gene soğutucu ve alüminyumlarda voltaj var.
Herhalde kablonun üzerinden alüminyuma voltaj atlıyor gibi düşündüm, kabloları da havaya kaldırdım ancak t5 i yaktığımda gene kontrol kalemi yandı.
Topraklama yaparım falan deyip üzerinde durmamıştım, ancak aynı alüminyum blokta pcb ler ledler falan olacak, sorun olacağını zannetmiyorum ancak bu olay hakikaten kafama takıldı, floresan yanınca bir manyetik alan mı voltaj gösterttiriyor, sorun ne olabilir.

Kablonun delikten aşağı geçen yerlerini falan da kontrol ettim alüminyuma değen bir yok,
tam emin olamadığım tek şey, t5 in duylarını epoksi (metal) yapıştırıcı ile yapıştırmıştım, acaba yapıştırıcı duyun içine sızdı da alüminyuma eletrik mi iletiyor diye düşündüm, ancak kuru bir yapışkan (epoksi) üzerinden multimere ile değdirme yaptım multimetre ötmedi yani galiba iletken de değil.
Alüminyuma temas olmadan, voltaj gösterimi (kontrol kaleminin yanması) mümkün müdür. Nedir bu olay.
(Not: Florsesan reflektör alüminyuma çok yakın ancak temas da etmiyor.)
(driveri havaya kaldırıp baktığımda kontrol kalemi daha zayıf yanıyor.)
Gidip kullandığım armatürün (kendim yapmıştım) paslanmaz reflektörüne baktım, driverleri zaten reflektöre temas ediyor, onda da doğal olarak kontrol kalemi yanıyor.
Ancak kafama takıldı, normal bir durum mudur, yoksa bir yerde temas mı vardır.
Yardımlarınızı bekliyorum.

Telefonda bir foto varmış,

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/3_IMG_1933.JPG[/IMG]
gördüğünüz driveri ve kabloları havaya kaldırdığımda bile kontrol kalemi zayıf da olsa yanıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DetayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2014
İl: Mugla
Mesaj: 311
DetayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 22:45
Dokunduğunuzda çok azda olsa bir "ısırma" varsa bir sorun vardır yok eğer birşey hissetmiyorsanız topraklama yaptığınızda geçecektir. Ölçü aleti ile bu tip kontrolleri yaparken eğer buzzer devresini kullanıyorsanız yüksek empedanslı iletimleri bulamazsınız, bu sadece tam teması sesle bildirir, tavsiyem kilo ohm ölçme pozisyonunda kontrol etmenizdir bu durumda tam temas değil varsa kaçakları da bulabilirsiniz.

Aklımda iken, evinizde kaçak akım rölesi var mı? [EDIT]Detay,2015-06-17 22:46:07[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 09:05
Büyük ihtimalle floresan çalışırken oluşan manyetik alan ve büyük iletken levha sonucunda oluşan zayıf bir akım. Sisteminde ph kontrol probe bulunduranların çoğu oluşan elektrik/manyetik alan nedeniyle sonuçlarının değiştiğini söylüyor. Böyle bir alan alüminyum levha üzerinde zayıf bir akım oluşmasına neden oluyor olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 16:16
Simavi bey,
elektrik bilgim hayli zayıf,
kaçak akım rölesi yok, zaten ne olduğunu da bilmiyordum, siz yazınca araştırdım evet, olsa iyi olacak birşey, Elektrikçiye basitçe taktırabilirsen bir ara yaptırırım, gerçi benim elektrikçinin ne diyeceğini biliyorum, gerek yok be abi.

Multimetreyi doğru düzgün kullanamıyorum, siz yazınca akşam ohm kısmında denemeler yaptım, devreyi gözden geçirdim, delikleri kontrol ettim, epoksi yapıştırıcının iletken olup olmadığına baktım, iletken değil, ohm (falan da birşeyler denedim), duyun kapağını yandan söküp baktım, kesinlikle ve kesinlikle kaçak akım olacak bir temas yok. Zaten yapıştırıcı hiçbir iletkene temas da etmiyormuş. (Yan kapaktan baktım duyun yan kapağını söktüm duyun içini bilmediğimden öyle şüphelenmiştim ancak alakası bile yokmuş.)
Çarpma ve ısırma yok ancak, elimin tersini alüminyumun üzerinde sağa sola hareket ettirince sanki pütürlü bir yüzeyde hareket ediyormuş gibi bir his veriyor, yani orada bir şey olduğunu anlıyorsunuz.

Özgür bey,
evet levhaların büyüklüğü ile ve benim bilmediğim bir elektrik gerçeği ile ilgili bir durum var galiba, dün akşam otuz türlü denedim, floresanı söküp öyle de prize taktım ancak yine kontrol kalemi yandı. Yani ne yapıyorsa driver yapıyor galiba. 220 ye kabloları değişimli taktım, bir türlüsünde, driveri iyice alüminyuma temas ettirince kalem yanmıyor, (ortadaki alüminyum eloksallı yani zayıf bir iletim yapıyor biraz bastırınca iletiyor), bir de şöyle oluyor kalem yanarken bir elimi alüminyuma temas ettirince kalem sönüyor, bir başka husus mesela fişe öbür türlü takıyorum, driver temas etse de etmese de kalem yanıyor.
Belki basit bir husus ancak bilmeyince insan işkilleniyor, kontrol kalemi yanınca nereden temas var diye arıyor insan, kesin temas vardır diye düşününce ve ortada da dört kablo iki duy olunca bak bak ara tara düşün durumu oluşuyor, en az 3 saat armatür başında nereden temas var diye aradım durdum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DetayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2014
İl: Mugla
Mesaj: 311
DetayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 18:18
Alan etkisi ile oluşan bir elektrik, aynısını benim dizüstü bilgisayarın kapağına dokununca hissediyorum. Kaçak akım rölesi artık mecburi zaten şiddetle taktırmanızı ve elektrikçinizden meger ile binanızın topraklamasını kontrol etmesini de isteyin. Karşılaştığınız durum armatürünüzün geniş alüminyum yüzeyine topraklama yaptığınızda kaybolacaktır.

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 22:23
Elektrikçiyi aradım, bir fikir alayım dedim.
Kaçak akım rölesi için bütün tesisatı değiştirmek gerektiğini söyledi.
Toprak hattı zaten çalışmıyordur da dedi. Benim toprak hattı olan prizlerin bazılarında kontrol kalemi yanıyor dedim (böyle bir durum da var, zayıf da olsa kontrol kalemi yanıyor bazı prizlerde), yanmaması lazım, nötüre köprü yapmak lazım falan dedi. Prizleri zamanında evi tadilat ederken "kasap" diyeceğimiz bir arkadaşa taktırmıştım, (doğalgazından kombisine, elektriğinden su tesisatına anlıyor) en azından nötürle köprüleme yapıldığını da zannetmiyorum (işi şipşak bitirip kaçma derdinde olduğu için), bir baktıracam. (kendimde yaparım da uzun iş)
Armatürü anlattım kesin temas vardır diyor, temas yok, yok yok. Ama kontrol kalemi yanıyor.
Bu resimlere bir bakın temas yapacak bir yer var mı.


[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/1_IMG_1986.JPG[/IMG]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1989.JPG[/IMG]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1983.JPG[/IMG]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_1997.JPG[/IMG]

Çektiğim tesisat kabloları kısa olmasa driveri iyice yukarı bir kaldırıp deneyeceğim, veya altına kalınca bir şey koyacam bakalım ne gösterecek. Takıldım bu hususa.
Soğutuculardaki akımı voltajı vesair multimetre ile nasıl ölçebiliriz.
Multimetrenin bir ucunu soğutucuya bir ucunu prizin nötürüne değdirdim galiba ama bir şey göstermedi diye hatırlıyorum. Bir daha deneyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DetayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2014
İl: Mugla
Mesaj: 311
DetayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 23:03
Bence siz elektrikçinizi değiştirin :) Elektrik tesisatını eğer yıpranma veya kablolarda ısınmadan dolayı kavrulma olmuşsa değiştirirsiniz yada klima, elektrik sobası gibi güçlü alıcılar ilave etmişsinizdir de kablo kesiti yetmiyordur o zaman değiştirirsiniz. Sizin öncelikle yaptırmanız gereken şey iyi bir elektrik teknisyeni bulup varsa nötr den toprak hattına yapılan (sıfırlama denilen ucube) tüm atlamaların hepsini iptal ettirmek, özellikle çok yükü olan prizlere gelen kabloları kontrol ettirmek, kaçak akım rölesi taktırmak (adını daha önce duymadığınız çin mallarından uzak durun, reklam olmasın isterseniz PM den marka tacsiyesinde bulunabilirim), kaçak akım rölesi olunca topraklama olmazsa da olur ama ben tavsiye etmiyorum çünkü statik elektriği en iyi bu sıfırlar, kaçak akım rölesi can güvenliği için şarttır.

Soğutucunun üzerindeki voltajı gerçekten ölçebilmeniz için giriş empedansı yüksek voltmetre kullanmanız gerekir, siz elinizdeki ölçü aletini AC (alternatif akım) volt moduna alarak probun bir ucunu alüminyum gövdeye temas ettirin, diğer ucu önce nötr hatta sonra faz hattına temas ettirerek voltaj okumaya çalışın.

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2015 16:54
Şöyle bir deneme yapabilirsiniz. Kalorifer borusu yakınında armatürünüzden bir bakır kabloyu kalorifer borusuna topraklayıp sisteminizi bu şekilde çalıştırın. Kalorifer tesisatı topraklamayı sağlayacaktır. Bu durumda sorunun da düzelmiş olması gerekir.

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginm2000Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 231
enginm2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2015 19:19
Bugun pcb ye ledleri yapıştırdım termal macunla, henüz kuruyor,

ne kadar sürede kurur bu,
birde hatalı yaptı isem örneğin yada led yerlerini değiştirmek istersem ileride sökebilir miyim? evet ise nasıl? kemik gibi yapıştırır mı bu terman macun?

düzeltme:sanırım bu macunun yapışkan özelliği yok:)

tşkler.[EDIT]enginm2000,2015-06-21 21:55:47[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4246
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 10:22
[QUOTE=enginm2000]Bugun pcb ye ledleri yapıştırdım termal macunla, henüz kuruyor,

ne kadar sürede kurur bu,
birde hatalı yaptı isem örneğin yada led yerlerini değiştirmek istersem ileride sökebilir miyim? evet ise nasıl? kemik gibi yapıştırır mı bu terman macun?

düzeltme:sanırım bu macunun yapışkan özelliği yok:)

tşkler.[/QUOTE]

Bazı termal macunların yapıştırma özelliğide olur. Üzerinde thermal adhesive demiyorsa büyük ihtimal yapışmayacaktır. En sağlamı bir vida ile tuturmak olur. Devre üzerine baskı oluşturup termal iletimi artırır ama muhtemelen aluminyumu delcek uygun matkap ucunuz yoktur. O yüzden yanlardan kuvvetli bir yapıştırıcı ile sabitlemeniz daha mantıklı. Pattexin spreyli yapıştırıcıları var. Ondan tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginm2000Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 231
enginm2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 15:36
Anladım,

birde şöyle bir sorum var,
bu ledleri pcb'ye lehimledik ve akvaryum'a doğru ışık versin die çevirdik, fakat zamanla su buharından bu lehimler oksitlenme yapmaz mı?
ve bu oksitler bir şekilde akvaryuma damlarsa balıkları zehirler, bu pcb yi ve lehim li bölgeleri bişiyle kaplamak mı lazım? silikon vs? siz nasıl çzöüyorsunuz bu problemi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4246
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 15:48
Tuzlusu akvaryumu değilse kolay kolay oksitlenmiyor. Resif akvaryumunda bile üzerine direk tuzlu su sıçrarsa problem oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vknyalcinÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 86
vknyalcinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2015 02:55
Web'de gezinirken şöyle birşey gördüm. Ne kadar doğru ne kadar yanlış siz üstadlar daha iyi bilirsiniz. Ayrıca bir sorum daha olacak bu işlem powerlux ile olmuyor demi?

[URL]http://www.biconeo-aquascaping.de/berechnung-led-aquarium-beleuchtung/[/URL][EDIT]vknyalcin,2015-06-23 02:56:05[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir