ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Kese içinde büyüme gözlemleyemezsiniz keseden çıkış zamanına yakın ortada gördüğünüz beyazlık kese kenarına doğru kayar vaziyette görünür. Emiş borusunu kapatmışsanız bir sorun olmaz ama gözeneklerin kese içinde gördüğünüz beyaz kısımdan daha küçük olmasına dikkat etmelisiniz. Yaklaşık bir iki ay yavruları gözlemleme durumunuz olmayacaktır o nedenle boş keseleri gördüğünüzde filitrenin yutmuş olduğunu düşünmeyin.
Göle balık salmak doğru bir olay değildir eğer elinizde fazla balık varsa ve verecek kimseyi bulamıyorsanız öldürün. Balıkların bir çok parazit türünü taşıyabilme ihtimali var akvaryumdaki balığı göle saldığınızda bu parazitleride göle salmış olursunuz. Gölden alıp akvaryuma koduğunuz balığı bile tekrar göle salmak doğru bir şey değildir. Bir kaç balığın hayatını kurtardığınızı ya da çevrenizdeki gölleri daha elverişli renkli verimli hale getirdiğinizi düşünerek bu işi yapmak istiyorsanız yanılıyorsunuz. Göldeki ekosistemi bozup bir sürü canlıyı yok ediyorsunuz. Yaptığınızın hiç bir mantıklı ve iyi yönü yok. Göle balık ya da ormana hayvan salınması gerekiyorsa bu işin araştırmasını yapanlar var onlar gereken canlıyı salarlar. Eğer gerekiyorsa tabi. Yukarıda arkadaşında bahsettiği gibi bir tane salyangoz bile büyük sorunlar oluşturabiliyor. Malaysian Trumpet, Physa Accuta, Tarebia Granifera türleri dünyaya kuşlar ve akvaristler tarafından yayılmıştır. Şu anda bir çok ülkeye çok büyük maddi zarar veriyorlar ve bulaştıkları sulardan temizlenmeleri imkansız.
Dünyaya akvaristler tarafından yayılan salyangoz türleri şu anda bildiğim kadarı ile Malaysian Trumpet, Physa Accuta, Tarebia Granifera ve japon trapdoorlar. Bir kaç yıldır helanalar popüler olmaya başladı yakında onları yayıp bütün salyangoz türlerini yok etmemiz olası.
Japanese trapdoor'a benzemiyorlar. Suya salınma olayından kastım sizin köyden olabilir anlamında algılanmamalı. Su sizin bulunduğunuz yere nereden geliyorsa her hangi bir noktadan salınmış olabilir. Tabi bu daha önceki karışma ihtimali durumundaydı şimdiki olay farklı sanırım sizdeki yerli bir tür. Bence akvaryumdan ne kadar erken çıkarırsanız o kadar iyi edersiniz. Başka boş kum olmayan bir akvaryum ya da kavanoz gibi bir şey varsa bir kaç ay orada ne yediklerini nasıl davrandıklarını ve ne kadar çok ürediklerini kontrol edip iyice öğrendikten sonra akvaryuma almanız bitkileriniz açısından faydalı olur. Resimler net değil ama bitki ile beslenen türlere benziyorlar. Akvaryumunuzdan tamamen çıkarmanız zor olabilir. Örneğin MTS türlerinin kurutulmuş kumu bir ay bekletip daha sonra akvaryuma koyduktan sonra bile hayata döndükleri görülmüştür. Türkiyede bulunan su salyangozlarını araştırın sanırım salyangozunuzun türü yerli.
Limpetleri yapıştığı yerden söküp yeme ihtimali çok zor ihtimal. Benim akvaryumda da var ama hiç yediklerine rastlamadım. Kankurdu verebilirseniz gereğinden fazla mutlu olurlar. Hatta üremeyenleri hemen üremeye geçiyor.
Kabuğu şeffaf siyah altınsarısı noktalar görünen bir salyangoz ise Phydidae türü salyangozdur. Bu salyangozlar çok küçük ve sevimli görünürler. Çok fazla büyümezler genelde gördükleriniz erişkin olanlardır. Tek başına üreme kabiliyetleri vardır. Yumurtlayarak ürerler yumurtalarını genelde şeffaf bir kese içinde bitki yapraklarına yapıştırılar. Ben bir kesede 40a yakın yumurta saydım. Ortama göre yumurtalar bir iki hafta içinde açılır bir iki aya kadar erişkin boya gelirler ve üremeye devam ederler. bir tanesinden bir yıl içinde milyonlarca saylangoz sayısına ulaşmak mümkündür. Türkiyedeki sulara bulaşmamaları için akvaryum suyunuzu tuvalet ya da lavabo gibi yerlere dökmemeniz gerekiyor. Suyu başka sulara karışmayacak yerlere dökün. Ayrıca akvaryumdan çıkartığınız yaprak gibi katı atıkları güneşte iyice kurttuktan sonra çöpe atın. Bu salyangoz bir çok ülkeye akvaryumlar yüzünden girmiştir. Hemen hemen her ortama uyabilecek kadar dayanıklıdır. Doğada genelde pis sularda yaşarlar. Doğada bu salyangozun bol bulunduğu su kirli su anlamına geliyor. Temiz sularda yeterince yiyecek bulamadıklarından üreme hızları duruyor. Bitki çürüklerini yemeyi severler ama bulamazlarsa bitkileri yemeye başlarlar. Havayı su yüzeyine yaklaşıp solurlar ve tekrar dibe inerler. İyi yüzücüderler akvaryum yüzeyinde yüzdüklerini gözlemleyebilirsiniz. Katil salyangozları kankurdu ile besleyebilirsiniz.
Deniz salyangozu tatlı suda yaşamaz ama sizin anlattığınız salyangoz Nerite türü salyangozlar. Bunların bazı türleri tatlı su ve tuzlu su arasında yaşıyorlar. Bu türleri tatlı su akvaryumunda besleyebilirsiniz. Zebra nerite en çok bilinen türlerinden biridir. Ayrıca boynuzlu nerite gibi türleride var. Neritleri araştırırsanız sanırım hangisini istediğiniz bulacaksınız.
Yabani minare salyangozundan kastınız MTS ise onları yiyorlar. MTSlerin hemen hemen her türünü yerler ama genelde boylarından büyük salyangozlara iyice acıkmayana kadar dokunmuyorlar. Yani yemek seçimleri küçükten büyüğe doğru sıralamalı. Ayrıca başka bir yiyecek bulurlarsa hiç bir salyangozu yemeyi tercih etmezler. Örneğin kankurdu verdiğiniz zaman diğer bütün salyangozlarla mutlu mesut bir yaşam sürerler.
Kankurdu bulabilirseniz yanına bırakın hemen harekete geçecektir.
Hangi tür salyangoz olduğunu bulduktan sonra önlem almaya çalışsanız daha doğru olur. Her salyangoz bitki yemez çoğu zararlı değildir. Örneğin mtsler biyolojik filtre görevi bile görüyorlar. Kimyasallar genelde bakır içeriyorlar ve bakırı akvaryumdan temizlemek milyonlarca salyangozu temizlemekten daha zordur. Salyangoz yiyen balıklar başka bir çözüm yoludur ama akvaryumda yer kaplamaları diğer balıkların üzerinde salyangozlardan daha çok olumsuz etki yapar. Katil salyangozlar en doğal çözümdür ama bir anda bütün akvaryumu diğer salyangozlardan arındıracaklarını beklemeyin. İstmediğiniz salyangozlar bittiğinde bu salyangozların bakımına dikkat etmeniz gerekecek. Genel olarak kankurdu vermeniz en doğru yoldur. Ayrıca salyangoz sevmeyen biriyseniz sadece erkek katil salyangoz bulmanız gerekecek uygun ortamda bol bol ürüyorlar. Bir tanesinin ayda bir yumurta yaptığı gerkeç değildir. Bir tanesinin ayda 50 den fazla yumurta bıraktığını gözlemledim. Yumurtaların açılması iki hafta ile bir ay arasında değişiyor. Akvaryumdaki diğer canlılara zarar verdiklerini görmedim ama hiç uzun zaman aç bırakıp gözlemlemekte istmedim. Kankurdu verildiğinde başka bir şeyi yemeyi tercih etmiyorlar salyangozlar üzerlerinde geziniyor dokunmuyorlar. Kankurdunu kesince acıkıp tekrar salyangoz avlamaya başlıyorlar. Acıktıklarında eğer karides ve balıkları yakalayabilirlerse yiyeceklerinden eminim ama o kadar hızlı değiller.
SON MESAJLAR
- Monte Carlo Carpet Yayılımı Durdu Betta_King, 07:38
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryum Su Yüzeyindeki Silis Kumu Temizleme zeko99, 07:23
Akvaryum Bilimi - Karides Akvaryumu Hakkında Sorularım Ve Kurulumum Tata, 02:35
Omurgasızlar - 2 Aylık Akvaryumda Yoğun Diatom Sorunu – Bitkiler mahsun315, 02:09
Bitki Akvaryumları Genel - Bu Taşlar Akvaryumda Kullanılır Mı lonewisp, 20:54
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Led Armatür Arızası, Nasıl Tamir Olur SuperSport, 20:29
Aydınlatma - Lepistes Kuyruk Erimesi Nasıl Tedavi Edilir Ehtiyar, 19:47
Hastalıklar ve İlaçlar - Orta Amerika'ya Dönüş Frkn, 19:31
Akvaryum Tanıtımı - Co2’siz Nano Tankta Bitki Gelişir Mi? syerli, 16:07
Yeni Üye Forumu - Dostlar Akvaryum Led Işık Arızası epidosin, 15:54
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryum Köşe Çatlağı mutlubaba, 15:30
Yeni Üye Forumu - Esp Tabanlı Akıllı Işık Ve Sıcaklık Ölçüm Sistemi ulutasatilla, 14:18
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Hava Motoru Tavsiyesi ulutasatilla, 14:07
Filtreleme Seçenekleri - Co2’siz Nano Tank’ta Bitki Gelişimi Emrekuzal, 13:16
Yeni Üye Forumu - 30cm Küp Akvaryum Moda Ve Bitkiler Joec, 13:13
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Dario Dario (red Scarlet) rasporasrc, 12:22
Akvaryum Tanıtımı - Apistogramma Macmasteri Üretimi ncmberk, 10:47
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hasta Beta Balığım İçin Öneri hoppala, 06:11
Hastalıklar ve İlaçlar - Su Kaplumbağası - Kabukta Beyazlık ve UVB Lamba Gerekli Mi? hoppala, 06:00
Sürüngenler ve Amfibyumlar - El Yapımı Bitki Işığı Yusufbaba, 00:03
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Kribensis Mi? eyidasss, 19:11
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 100x45x45 Hardscape Tavsiye syerli, 18:18
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Tasarım Değişikliği Wasdff, 17:29
Yeni Üye Forumu - Yıllar Sonra Amerikan Rüyası doufo361, 15:28
Akvaryum Tanıtımı - Karın Çökmesi atakanaydin, 14:46
Hastalıklar ve İlaçlar - 60x40x40 Walstad Akvaryum Ve Kurulum Süreci syerli, 11:40
Akvaryum Tanıtımı - Yakışıklıdan Pozlar :) Şahinöztürk, 11:14
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 01:19
Akvaryum Tanıtımı - Green Terror Gold Saum Cinsiyet Ayrımı Ramazan Güleç, 22:37
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Planarya İçin İlginç Bir İlaç GhostKoi, 22:07
Hastalıklar ve İlaçlar - DIY Fon Kaplamasında Çimento, Önemli Püf Noktaları Ysm_glt, 19:55
Arka Fon Yapımı - Su Değişimi İçin Otomasyon Planım pianoƒish, 18:16
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Vatozlara Verilen Sebzeler Akvaryumda Kaç Saat Kalmalı? hvostr, 17:05
Yeni Üye Forumu - 1 Metrelik Tankda Hangi Ciklet Gider? Betta_King, 16:48
Yeni Üye Forumu - Ay Kuyruk Moly Doğumu Yakinmi Yavruluga Aldim Fin World, 08:19
Yeni Üye Forumu - Balkona Giden Ekstra Uzun Dış Filtre Hortumu pianoƒish, 06:11
Filtreleme Seçenekleri - Lepistes Hastalığı DenizAslan, 21:12
Yeni Üye Forumu - Moly Yavrulukta Doğumu Yakinmi Erd4an, 19:24
Yeni Üye Forumu - Tilki Kuyruğu Ozmoziz, 16:16
Bitki Türleri ve Bakımı - Akvaryumlar İçin Raf İnci Kefali, 11:38
Yeni Üye Forumu - Muğlalılar Goca Bodrumlu, 10:38
Akvarist Grupları ve Buluşmaları - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin platinium, 09:27
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin Anzavur17, 00:41
Yeni Üye Forumu - Dünden Bugüne.. MCY4, 23:33
Akvaryum Tanıtımı - Hikari Yemler Hakkında Bilgilendirme Joec, 23:28
Akvaryum Dünyasından Haberler - Kupadan Saksı Yapma Fikri Tata, 22:12
Bitki Türleri ve Bakımı - Su Kaplumbağası Cinsiyet Belirleme hoppala, 20:54
Sürüngenler ve Amfibyumlar - Lepistes Akvaryumunda Köpük DenizAslan, 17:30
Yeni Üye Forumu - Bitkili Tankda Led Kullanımı Ehtiyar, 17:02
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryum DenizAslan, 15:52
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Creaqua Krom Pipe Ve A Kalite Akvaryum Malzemeleri apistoman 05:08
- Kepçe, Kaya, Çakıl Taşları AquaPuella 04:49
- Chihiros Wrgb30-oase Dış Filtre-chrome Pipe Aporetti 04:02
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 02:47
- Bitki Çeşitleri emreemin 02:47
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 02:47
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 02:47
- 40x35x30 Buhar Camlı Akvaryum WnrAquascaping 01:38
- Wild Beta Grey Alien Çiftler -doctore- 01:31
- Tetra Tec Aps 400 Hava Motoru Aşırı Sessiz. Serkanjb 01:00
- 2 Adet Bolivian Ramirezi pengasusboi 00:30
- Chindongo Saulosi Yavrusu Esakvarist 00:19
- Eheim 2226 Esakvarist 00:19
- Albino Auratus - Beyaz Prenses - Çingene Malawi market 00:06
- Kafalı Yunus Yavruları Malawi market 00:06
- Aykılıç, King Ve Düz Kılıç Yavruları A Kalite ali özer 00:01
- Ful Red Lepistes ÖĞRÜNÇ 23:00
- Katil Salyangozlarla. ÖĞRÜNÇ 23:00
- Mangrow Üstü Anubias(yenilendi), Cüce Cyrptocoryne nikon_ 22:26
- Damızlik Cüce Vatoz poyraz43 22:11
- Eheim Filtre Hava Motoru Dalga Motoru Vs vedat79 21:45
- Crptocoryne Crispatula Var SeaWorld 20:20
- Cüce Vatoz & L144 SeaWorld 20:20
- Apistogramma Piaroa F1 - Steindachneri - İnka HarunYILDIRIM 20:05
- Su Piresi & Yeşil Su & Infusoria Amati340 19:50
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 19:50
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 19:50
- Microfex( Dero Worm) & Sirke Kurdu Amati340 19:50
- Springtail Kültürü (sıçrarkuyruk) Amati340 19:50
- Led Armatür Işık Aydınlatma yaguara 19:39
- Türkiye Lepistes Evi -lepistesin Adresi!!! serkancilek 19:38
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 18:37
- Makrakanta, Oscar Koksal Gurkan 18:37
- L144 Tül - Düz Karışık Koksal Gurkan 18:37
- Moss -pelia Moss - mightymurat 18:35
- Bitki Büyütme Lambası Full Spectrum mightymurat 18:35
- L333 - L397 Pleco Dişi Arıyorum mightymurat 18:35
- Siyah Molly mightymurat 18:35
- Xxl Boyda Malawi İmparator Cigledler serdar131977 18:03
- L144longfin Mavi Göz Ve Siyah Tül Vatoz Çiftleri ertcavdar 17:15
- Çekya İthalatı Nadir Ve Kaliteli Türler RareFish 17:01
- Cüce Vatoz (2e-2d) Ve Gold Laser Corydoras (3d-6e) Emirk 16:32
- Saulosi 2-4 Cm Emirk 16:32
- Apistogramma Macmasteri Red Shoulder Genç Çiftler aquaticathearmi 15:57
- 90x45x45 Ultra Clear 45 Açılı Akvaryum aquaticathearmi 15:57
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 15:44
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 15:44
- Takasa Açık Kaliteli Malzemeler BadgeR 15:10
- Chihiros Rgb Vivid 2 Mini Shade Arıyorum BadgeR 15:10
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 15:02
KULLANICILAR
- 11 Online Kullanıcı, 6 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.
