ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
ISTANBUL
SON 10 MESAJI
Merhaba,
Derin bilgi değil de hazin tecrübe demek daha doğru olurdu sanırım. Burak Bey diğer forumdan özel mesaj atarak yemleme ve tedavi konularındaki uygulamamı sormuş. Cevabı buraya yazarak sizlere de bu konudaki uygulama seçimimi ve gözlemlerimi aktarmak istedim.
Bloat olan balık hemen şişmeyebiliyor. Önce karın bölgesinde veya yan yüzgeçlerin gövde ile birleştiği yerin çevresinde kızarıklıklar oluşuyor, bununla birlikte gözler şişiyor ve büyüyor. Bloat hatırladığım kadarıyla virütik bir hastalık. Dolayısıyla antibiyotikler pek etki etmiyor. Ama yine de tedaviye denemek gerek. Tedavi olarak alttaki linkte bulacağını 11. mesajda verilenleri uyguluyorum.
http://www.akvaryumklubu.com/vbulletin/showthread.php?t=50794
Fakat dış parazit sorunu olmadığı için, metilen mavisi, beyaz benek ilacı (malaşit yeşili) veya Permasol kullanmadım. Tuz ise balıktaki ödemi gidermek için gerekli sanırım.
Tedavi boyunca kullandığım ilaçlar: Tetra, Piyeloseptyl, Flagyl ve tuz dur.
30derece sıcaklık ve bol havalandırma uyguluyorum.
hasta balıklara çok az yem veriyorum ve yem de mutlaka sarımsak suyuna batırılmış oluyor.
Hastalığa kalabalığın, kirliliğin ve sürekli olarak hayvansal ağırlıklı yemlemenin neden olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yemleme rejimini değiştirdim. Haftada 14 yemleme yapıyorum (sabah-akşam).
2 kere dondurulmuş yem (artemia-kan kurdu) bunun akşamında bitkisel yem (sera flora veya jbl novo vert veriyorum, sera granugreen'de şeker olduğu için tercih etmiyorum)
2 kere tetra bits ve akşamında bitkisel yem.
geriye kalan 3 gün de sabah akşam ana yem (sera vipan)
Yemlere haftada bir sarımsak suyu ve vitamin damlatıyorum. Balıkların 20-30 saniyede bitirebileceği kadar yemliyorum. O kadar iştahlılar ki dibe bile düşmüyor yemler.
2 gecede bir de salyangozlar ve vatozlar için ışıklar sönünce sera wels-chips veriyorum. Gündüz verince bunu da yiyorlar çünkü :)
Benim uygulamam bu yöndedir.
Sağlıcakla kalın
Merhaba,
Balıklarınız yavru verdi mi?
Merhaba,
Dış filtrelerde bir rotor (mıknatıslı pervane) bir de stator var. Stator bizim bildiğimiz elektrik motorları gibi açıkta ve kolayca müdahale edilecek durumda değil. Sargılara su girmesini önlemek için statoru bir kutu içine koyup etrafına reçine döküyorlar. Bu da müdahale etmeyi neredeyse imkansız kılıyor. Yani dış filtrenizin motoru (sarımları) yanmışsa büyük ihtimalle çöpe atmanız gerekecektir. Elektrikçi de derdinize derman olamaz.
Bu arada, tüm bunları forumun yanlış bölümünde tartışıyoruz. Başlığınızı "hastalık" bölümlerinden birinde açarsanız ve arama yaparsanız bilgiye daha kolay ulaşırsınız.
Benden tavsiye, her okuduğunuzu da hemen denemeyin. Daha fazla okuyun ve önce gözlem yapın.
Sarp Bey merhaba tekrar,
Beyaz benek hastalığı genellikle su sıcaklığındaki ani değişimler ile ortaya çıkıyor. Gözlemlediğim kadarıyla da bu parazit öyle kolay kolay yok olmuyor, siz ana tankı dezenfekte etmek adına ilaç kullansanız da, kumda vb. kalabiliyor ve yoğun dip temizliği ve su değişimi yaptığınız bir günün ardından tekrar karşınıza çıkabiliyor. Kısaca bu paraziti tamamen ortadan kaldırmak zor ama balıklarımızı etkilemesinin önüne geçebiliriz. Bunun için öncelikle balıkların sağlıklı ve stresiz olmaları gerekiyor. Balıklarınızı kaliteli yemlerle besleyin, sudaki amonyak ve nitratın az olmasına (kötü bir kokusu vardır, bunu hafif bir balık kokusuyla karıştırmayın) -düzenli su değişimleri ile ve kurulu olan biyolojik döngüye müdahale etmeyerek- çalışın, yukarıda verdiğim örnekteki gibi dip temizliğinde balıklarınızı fazla korkutmayın, dip çekimini dikkatli ve yavaş yapın, dipteki kumdan çok fazla tortu havalandırmayın, bu sudaki amonyak ve nitratı arttıracak ve kumda kalması muhtemel parazitleri de havalandıracaktır.
Tüm bunlara ragmen balıklarınız hasta olmuş ise; güçlü bir balık çoğu zaman bu paraziti kolayca yenebiliyor, balığınızı ayırmakta fayda var, fakat ayırırken yakalamaya çalışmanız dahi bazen balığı daha da fazla strese sokabiliyor. Onun için ben artık küçük balıklara özellikle müdahale etmiyorum. Parazitin yayılmasını önlemek için UV sterilizasyon cihazı kullanıyorum. Forumda UV'nin pek bir işe yaramadığını yazanlar var. Bu görüşleri doğru da olabilir, fakat parazit balıkta varsa suda da vardır ve ilaçlamadan, tuzlamadan öldürmenin tek yolu UV. Ayrıca ilaç kullanımı balıkların karaciğerlerinde kalıcı hasarlar bırakıyor ve bazı durumlarda büyümelerini de durdurabiliyor. Çok fazla dozda ilaçlanan bir balık kısa vadede hastalığı yenebiliyor fakat daha sonra çok uzun yaşamıyor.
Beyaz benek tedavisinde sıcaklığı arttırmamızın sebebi ise, parazitin yaşam döngüsünü kısaltmak, balığın üzerinde iken çabuk olgunlaşmasını ve suya dönmesini sağlamak. Parazit suda iken, suyun içindeki ilaçlara ve tuza karşı korunmasız kalıyor ve ölüyor fakat balığın üzerinde iken bunlardan daha az etkileniyor. Bu nedenle tedaviyi kısaltmak için sıcaklığı arttırıyoruz. Eğer parasiti öldürecek bir ilaç ya da tuz kullanmadıysanız sıcaklığı arttırmanız hastalığın hızlanmasına yol açabilir, dikkatli olun.
Balığınız yeterince büyük ve dirençli ise, parazitin olduğu bölgeye elle de müdahale edebilirsiniz. Önce küçük bir fincan suda aşırı miktarda tuz eritin, doygun çözelti olsun. (permasol de kullanabilirsiniz, ayrıntılar için forumda arama yapın). Sonra balığınızı yakalayıp parazitin veya mantarın olduğu bölgeye pamuklu kulak çubuğu ile bu tuzlu sudan veya permasolden sürün. Balığı incitmemeye özen gösterin, Tekrar akvaryuma salın. Büyük olasılıkla parazitin o bölgeden silindiğini göreceksiniz. Şartları normale çekebilirseniz benekler bir süre sonra kayboluyor.
Şimdi sorularınıza tecrubem ölçüsünde cevap vermeye çalışacağım.
Hastalıklı balığınızda beyaz benek kalmadı ise ana tanka alabilirsiniz. Ana tanka almadan önce biraz tuzlu suda banyo yaptırabilirsiniz. Ana tanka alma işlemini yaparken sıcaklık farkı olmamasına ve içinde durduğu fanustan ana tanka su geçmemesine dikkat edin.
Diğerlerinde hastalık yoksa ana tanka aktarın, sıcaklık farkı olmasın, mümkünse bulundukları kaba ana tanktan yavaşça su ekleyin (30 dk kadar sürsün) ve sonra balıkları ana tanka alın.
Japon balıklarında tuz kullanımı nasıl olmalı bilemiyorum. Forumda arama yapın.
2 gün tedavi için az gibi, genelde 4-5 gün bazen 1 hafta sürebiliyor. İlacın prospektüsünü okuyun. Ana tanktaki ilaç kalıntısını atmak için %50 su değişimi yapın, (balıkları koymadan önce) ve eğer varsa karbon kullanın 2 gün ve sonra bu karbonu atın.
Başarılar 
Filtre akvaryumun içinde halen çalışırken bir poşetin içine su dolduruyorum ve filtreyi poşetin içine yerleştiriyorum. Sonra filtrenin fişini çekip poşetle dışarıya çıkarıyorum. Özellikle filtreyi kapatmayın çünkü kapandığında içindeki pislikler de sertbest yüzer hale geçiyor. Açık kalınca pislikleri niçinde tutuyor.
Sarp Bey,
Akvaryuma akuple bir filtreniz var anladığım kadarıyla. Bu durumda tedaviyi ayrı bir tankta yapmalısınız. Yoksa filtrenizin içindeki faydalı bakteriler ölecektir.
Ayrı bir tank yok diyorsanız tedaviyi su damacanasında yapabilirsiniz. 20lt'lik kullan at su damacanasını kullanmıştım bir keresinde. Kafa kısmını kesin, içine akvaryumunuzdan su aktarın, ısıtıcı yerleştirin ve bir de hava taşı ile hava verin. Bu şekilde tedaviyi tamamladıktan sonra balıklarınızı tekrar tanka alabilirsiniz.
Bu arada beyaz benek konusunda çok aceleci olmayın. Balıklarınız gözlemleyin. Eğer tuza dayanıklı iseler forumda bulabileceğiniz ölçülerde tuz ekleyin ve sıcaklığı biraz arttırın. Beyaz benek çoğu zaman müdahaleye bile gerek olmadan geçebiliyor. Tedayivi son çare olarak değerlendirin.
Tedaviyi ana tankta yaparsanız, filtrenizi kapatsanız dahi, ilaçladığınız suyu %100 değiştirmediğiniz sürece ilaç kalıntıları kalacak ve yeniden bakterilerin yerleşmesi sürecini uzatacaktır. Ana tankı komple dezenfekte etmeyi ve sıfırlamayı düşünmüyorsanız bence bundan kaçının.
Saygılar
Balıklarımız problemli olabilir bence. Gelen balıkların direnci nakliye sırasında düşmüş ve bu nedenle dayanamamış olabilirler diye düşünüyorum.
Benim regani'ler 2. haftasına girdi. Bir problem yok şimdilik. Agassizii'ler ile aynı şartlarda (aynı tankta) kaldılar, kendi boylarındaki 5 tane cüce vatozla birlikte çok rahatlar. Erkekler dişilere kur yapmaya başladı bile. umarım böyle gider ve bir problem olmaz.
Sağlıcakla kalın
SON MESAJLAR
- Albino Full White Platinum Guppy Kuyruk Erimesi arquradze, 21:50
Hastalıklar ve İlaçlar - Fluval 407 Yorumlarınız neomeo, 21:38
Filtreleme Seçenekleri - Uyumlu Türler serkanavc, 21:36
Yeni Üye Forumu - 90*45*45 Natural Style MehmetAkif, 21:29
Akvaryum Tanıtımı - Bitkili Akvaryum Başlangıcı Danato, 20:45
Yeni Üye Forumu - 60x40x40 Bitkili Akvaryum harpet, 20:27
Akvaryum Tanıtımı - 60*40*40 Kaç Adet Zebra Danio harpet, 20:23
Sazansıgiller - Lepistes harpet, 20:10
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Karides Kurulumu Hakkında Zaid, 19:40
Omurgasızlar - 60x36x36 High Tech - Sarp Vadi TayfunSylkn, 19:34
Akvaryum Tanıtımı - Su Düzenleyici Kullanımı? mustafakrml, 18:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Zaid, 17:52
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Mobidic Akvaryum Mehmet Asaf, 16:38
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - 30 Litre Betta Akvaryumum Hsyncandd, 15:19
Akvaryum Tanıtımı - Riverside Shallow Tank TayfunSylkn, 13:38
Akvaryum Tanıtımı - Killifish Serüvenim teksas_tombiks, 13:14
Yeni Üye Forumu - Akvaryumum İçin Sıvı Gübre Önerisi Anselmo458, 13:05
Bitki Akvaryumları Genel - 75lt Tank İçin Isıtıcı Önerisi Zaid, 12:40
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - G. Amerika Biyotop Kurulumu - Guapore Nehri sametyildiz, 10:21
Akvaryum Tanıtımı - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin Oguzca, 10:11
Yeni Üye Forumu - Tetra Aps 100 Tetra Aps 150 ost7979, 09:52
Yeni Üye Forumu - Yine Yeniden Flower Horn Street Parrot, 08:55
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Co2 Sistem Kurulumu secreteriat, 00:53
Yeni Üye Forumu - Jbl Sansibar White Mı Snow Mu? enginkara, 00:47
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Dişi Betamın Alt Gövde Kısmı Yan Duruyor Hsyncandd, 23:56
Hastalıklar ve İlaçlar - Japonlarımdan Birinde Darbe Gibi Kırmızı İzler Var N.E.M.O, 23:46
Yeni Üye Forumu - Low Tech Bitkili Akvaryumum CoryCory, 23:40
Akvaryum Tanıtımı - Halfbeak Platinum- Dermogenys Pusillus Cyber_Scout, 23:30
Akvaryum Tanıtımı - Bluedragonribbon Ne Zmn Doğurur Ve Ribbon Hakkında Adamın dibi, 23:27
Canlı Doğuranlar - Sıfırdan Kurulum HKuzgun35, 23:23
Yeni Üye Forumu - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Doğum Ne Zaman? Amatör balıkçı, 23:23
Canlı Doğuranlar - Beta Balığı Akvaryum Bitki Önerisi peaXeee, 23:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Endler Ve Kiraz Karides Akvaryumu Endlerci, 23:12
Yeni Üye Forumu - Bitkili Canlı Doğuran Ve Yavru Akvaryumum Endlerci, 23:11
Akvaryum Tanıtımı - Yerli Toprak (hezer Soil Turk) İle Tank Kurulumu Tuffi, 22:34
Akvaryum Tanıtımı - 40-50l Civarında Akvaryum Balık Önerisi FerhatDumann, 21:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lowtech Walstad Akvaryum FerhatDumann, 21:21
Akvaryum Tanıtımı - Eheim Compact On 1000 Mehmetbrk, 21:20
Şikayet Var! - Beta Balığı Akvaryuma Geçiş JujuSeri, 19:46
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Aldım Ama Hiç Bişey Bilmiyorum KaanE, 18:52
Yeni Üye Forumu - 3d Baskı Şelale Aparatı KaanE, 18:50
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Bitkili Akvaryumda Bulanıklık(sümüksü Beyazlık) KaanE, 18:41
Bitki Akvaryumları Genel - Askı Dış Filtre KaanE, 18:28
Filtreleme Seçenekleri - Pipo Filtre Yetersiz Remziyee, 17:00
Filtreleme Seçenekleri - 35*35*35 Bitkili Akvaryum Değerlendirme CoryCory, 16:39
Yeni Üye Forumu - Uzun Bir Aradan Sonra Gelen Güncelleme mutlubaba, 16:00
Akvaryum Tanıtımı - Aquael Fzn Pro Serisi Şelale Filtre Cyber_Scout, 14:54
Malzemeler ve Yemler Forumu - Ista Aluminyum 0,5 Litre Co2 Tüp Dolumu Ömer Faruk KAÇAR, 14:53
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryum Kurulumu Ve Balık Ekleme Cyber_Scout, 13:57
Yeni Üye Forumu - Topluluk Grubu Akvrstmustafa, 12:59
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 22:00
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 22:00
- 2.67 Tüp Furcifer 21:51
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 21:51
- Creaqua Nano Elit Furcifer 21:51
- 24 Adet Erkek Kitumba DenizUlucutsoy 20:28
- Lepistes 5 Adet 3 Erkek 2 Dişi kasim12 19:45
- 7 Adet Hayalet Melek Balığı hakanycl 19:30
- Satılık-takas Malzeme demasonici 18:55
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 18:49
- Apistogramma Şahinöztürk 18:21
- Jbl Manado Ve Aquabasis Kum Cihanturk 17:46
- Afrika Cichlidleri devito 17:42
- Amazon Hançerleri kerem1135 17:37
- Haqos Expro 500- Yati Kökü Mehari 17:06
- Sunsun Hw-603b Mehari 17:06
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 16:27
- Karides , Salyangoz , Kırma Karides 3tl gyunda 16:27
- Su Piresi , Balık Yemi , Pipo Filtre gyunda 16:27
- Mangrow Üstü Anubiaslar(yeni), Cüce Cyrptocoryne nikon_ 16:14
- Corydoras Sterbai nikon_ 16:14
- Beyaz Ve Mikro Kurt Kültürleri nikon_ 16:14
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 16:10
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 16:10
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 16:10
- Bitki Çeşitleri emreemin 16:10
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 16:10
- Aquaboxtr Akıllı Çoklu Priz (pano) sdurmaz1965 15:30
- 30x30x30 Full Clear Akvaryum Wolkan 15:14
- 50x30x30 Sumplı Akvaryumlar Wolkan 15:14
- Blodyy Mary Wolkan 15:14
- Albıno Cüce Vatoz ferhattt 14:57
- Eheim 2213 Dış Filtre the__legend 14:42
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 14:04
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 14:04
- Java Fer Türleri Balikcidede 14:04
- Özel Yapım 170*70 H:60 Beyaz Mobilyalı Akvaryum Serengeti 14:04
- Karides Türleri karidesrehberi 13:43
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 13:43
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 13:43
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 13:43
- Türkiye Lepistes Evi -lepistesin Adresi!!! serkancilek 13:40
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 12:36
- Vallisneria Gigantea Rubra (kırmızı Dev Saz) egedin 12:36
- 3 Tür Java Fern egedin 12:36
- Anaç - Metal Black Lice Lepistes ALTEMUR 12:28
- Damızlık Boy Katil Salyangoz (helena) erosennin 12:13
- Mickey Mouse Plati,albino Vatoz,aymoly,lepistes EKAR 12:04
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 12:04
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 11:54
KULLANICILAR
- 142 Online Kullanıcı, 77 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

