TATLI SUYUN YOLCULUĞU


SERKAN ODABAŞIOĞLU

Açıklama

Bana bir çok kez sorulan soru, neden artık tuzlu suya geçmiyorsun.Çok güzel muhteşem canlılar, envai çeşit renk bir cümbüş ahenk dahada fazlası bunu göz ardı etmek, tersinden bahsetmek yersiz olur.Ama ben kendime sorduğumda ne den tatlı su? bir çok sebebi var.Tatlı su altın gibidir çok AZ. Yaşadığımız gezegenin içinde bulundurduğu yer altı kaynakları da dahil toplam miktarı %3 tatlı sudur :) ve bu az miktardaki HAYAT hem karadaki canlıları hemde tatlı suda ki yaşama destek verir.Tatlı suyun kaynağı yağmurdur.Tatlı suyun yolculuğu,yüksek dağlarda ortaya çıkar,mütevazi dereler büyüyerek nehirlere dökülür ve en sonunda denizlerde son bulur. Her şeye rağmen bu sular mucizelerle doludur.Kahramanımız da Afrika da ki Tanganyika adlı bir gölde yaşam sürer adı neolamprologus sexfasciatus kipili gold.Muazzam hayatta kalma arzusu adaptasyonun bir örneğidir.Gölün farklı kıyı şeritlerinde renkleri, beslenme,sıcaklık,ışık,derinlik gibi farklardan dolayı bariz farklar ortaya koyar.Etçil bir balıktır dişleri bariz görünür,vücudu sağlam renkleri göze hitap eder yada en azından ben çok beğeniyorum. Ticari kaygılar yüzünden ülkemizde maalesef tropheus un gölgesinde kalmıştır.Ben 700 litrelik bir tankta uzun bir süredir incelemeye devam ediyorum.Karma tanklarda kesinlikle beslenmeli,bilinenin aksine boyut olarak kendinden küçük balıklarla uyumu çok iyi, kabukçullarla birlikte hiç sorun yaratmadı.Ama kendi aralarında tepkileri sert olabiliyor işte onları fotoğraflamak ayrı bir tecrübe oldu, o muhteşem anılarımı sizlerle paylaşırken mesaj vermek istiyorum,birincisi bu gezegen bizim duyarlı olalım yok etmek kolay var etmek imkansız.İkincisi lanse edilenler değil merak ederek türleri misafir edelim,araştıralım,sorgulayalım.Saygılarımı sunuyorum.

Katılım Tarihi: 20 Kasım 2018

Bu katılım 956 oy almıştır.
 

Yorumlar

Ebubekir ATAR - 02 Aralık 2018 12:33

Tebrikler Serkan Bey. Çok güzel bir tür. Çok iyi pozlama. Elinize sağlık.

Ebubekir ATAR

MaxKrone - 02 Aralık 2018 13:11

Tebrik ederim, mükemmel pozlar.

Ömer Faruk Düztaş

sorceres - 02 Aralık 2018 13:35

Kesinlikle ve kesinlikle olması gereken yerde. Tebrik ederim Serkan abi kaliteden ödün vermiyorsun yeniden güzel canlılar ve güzel pozlamalar.

Melih AYDIN

ENFARKLISI - 03 Aralık 2018 00:06

Tebrik ederim, ilk resim çok güzel.

Erhan Özkan

Serkan Odabaşı - 03 Aralık 2018 09:03

Ölümle yaşam arasında başımdan çok büyük olayların süre geldiği bu dönemlerimde sevdiğim şeylerin bir çoğunu yapamamanın üzüntüsünü yaşıyorum.Bir söz kulağımda çınlar yedi kere düş sekiz kere ayağa kalk.Göğüs kafesimde çelik teller sayamayacağım kadar dikişlerle akvaryumlarımla ve çok sevdiğim içindeki nadide misafirlerimle ilgileniyorum .Bu da benim çırpınışlarım oldu.Uzunca bir süredir hayatımda mutlu olmak ,sevinmek çok büyük ayrıcalık. Birinciliğe layık görerek beni mutlu eden herkese çok teşekkür ederim.Yorum yapan arkadaşlara ayrıca minnet duyorum sağ olun.

SERKAN ODABAŞIOĞLU

Oasis - 03 Aralık 2018 10:03

Tebrikler dostum. Yine çok güzel bir iş çıkarmışsın.

Recep Şahin

ibrahim35 - 05 Aralık 2018 10:40

Serkan Bey,

Allah iyilik sağlık versin, hasta halinizle bu güzellikler ile ilgileniyorsunuz belkide onlar sizi hayata bağlıyor. Harika balıklarınız var ve siz onları çok güzel pozlamışsınız tebrik ederim.

İbrahim Zaralıoğlu

Kınayu - 05 Aralık 2018 13:45

Tebrikler ve acil şifalar Serkan kardeşim. Başarılarını devamı dileklerimle .

Erhan UYANIK

Serkan Odabaşı - 06 Aralık 2018 09:55

İyi dilekleriniz ,dualarınız için varolunuz.Hepinize içtenlikle teşekkür ediyorum. :)

SERKAN ODABAŞIOĞLU

serkancilek - 06 Aralık 2018 11:23

Serkan Bey ( Adaşım ) tebrikler,
Her ne kadar yarışmada rakip olsak da kazanan her zaman hobinin güzelliğini yansıtan bu canlılar. Hepimiz Akvaryum içindeki farklı güzellikleri yansıtmaya çalışıyoruz. Siz bu karelerle çok güzel yansıtmışsınız ve birinciliği hak etmişsiniz.

Bu güzel karelerin ardından Sevgili İbrahim Zaralıoğlu'nun (BigEar Red Tail) ile ve benim de (Top Sword Snakeskin) lepistes ile ilk beş içerisinde olmamız da ayrıca sevindirici... çünkü Lepistes pozlaması oldukça zor balıklar.

Başarılarınızın devamı dileğiyle..

Sevgiler.




SERKAN ÇİLEK

YORUM YAZIN

İpucu: Sol sağ tuşlarını kullanarak, önceki ve sonraki katılımları görebilirsiniz. Fotoğrafların soluna ve sağına tıklayarak önceki ve sonraki fotoğrafı görebilirsiniz.

Yarışmaya katılmak için üye olmanız gerekmektedir.

İlk 3'e giren katılımlara plaket ve Aquaforest su düzenleyici, bakteri kültürü veya NEWA Anti-Nitrat

1. Yarışmaya katıldığınız canlının kendi canlınız, akvaryumun kendi akvaryumunuz olması gerekmektedir. Aynı zamanda gönderdiğiniz fotoğrafların da size ait olması gerekmektedir. Örneğin satın aldığınız bir balığın eski sahibinin çektiği fotoğrafla yarışmaya katılamazsınız.
2. Her kategoriye en çok 1 katılımda bulunabilirsiniz.
3. Derece alındığında veya yönetim tarafından gerek görüldüğünde katılımın katılımcıya ait olduğunun kanıtlanması istenecektir. İleride canlıyı satma, kaybetme gibi ihtimallere karşı katılımcının; balığın önüne el yazısıyla ismini yazdığı bir kağıtla beraber balığın fotoğrafını çekmesini öneririz.
4. Katılım yapıldıktan sonra üye talebi üzerine katılımın silinmesi veya fotoğrafın farklı bir fotoğrafla değiştirilmesi talebine yönetim karar verir.
5. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmamamış bir akvaryum veya canlı tekrar yarışmaya katılabilir.
6. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmuş bir akvaryum tasarımı aynı tasarım ile yarışmaya katılamaz. İlkini andırmayacak tasarım ile tekrar katılabilir.
7. Yarışma oylamaları; üyeliğini cep telefonunu onaylatmış ve sitemizde paylaşım yapan forum üyeleri, forum özel üyeleri, kıdemli akvaristler ve yönetici üyelerin oyları ile seçilmektedir.
8. Forum üyelerinin oyları 1, özel üyelerin ve yöneticilerin 3, kıdemli akvaristlerin 5, jürilerin oyları ise 20 ile çarpılmaktadır. Örneğin özel üyenin pusulasındaki birinci katılıma, 10 puan değil 30 puan eklenir. Bir üye birden çok kategoriye dahilse en çok katsayısı olan değer hesaba katılır.
9. Puan eşitliği durumunda önce katılan yarışmacı avantajlı olur.
10. Katılımlar her ayın 1'inde başlar, 21'inde saat 23:59'da biter. Oylama ise; 22'sinde başlar, 30'unda saat 23:00'da biter. Sonuçlar oylamanın bitmesinin ardından duyrulur.
11. Sonuçlar duyurulana kadar balığın kimin olduğu ve katılımın o ana kadar aldığı oy görünmez.
12. Oylama gizlidir, verilen oylar diğer üyeler tarafından görülemez.
13. Akvaryum kategorisinde akvaryumun en az bir genel görünümü olması zorunludur.
14. Yarışmaya en çok 3 fotoğraf eklenebilir ancak 1 veya 2 fotoğrafla da katılınabilir.
15. Canlı kategorisindeki katılımlara bir canlı katılabilir ve tüm fotoğrafların aynı canlıyı içermesi gerekmektedir. Koloni katılamaz. Örneğin sarı prenses kolonisinin erkeğinin ayrı, dişisinin ayrı fotoğrafı ile aynı yarışmaya katılınamaz. Aynı karede birden çok balık bulunabilir, hatta ağız ağıza kavga eden, yumurtlayan, yavrusuna bakan yani birbiriyle ilişki içindeki canlıları içeren fotoğraflar etkileyici bile olacaktır ancak yarışmaya katılan asıl canlı her fotoğrafta bulunmalıdır.
16. Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır.
17. Yarışmaya katılan fotoğraflar forumlarda kullanılabilir ancak yarışma sonuçlanmamışsa o fotoğrafın paylaşıldığı konuda yarışmada yarıştığı söylenemez, ima edilemez, üyelerden oy istenemez.
18. Profesyonel olarak akvaryum canlısı ticareti yapan üyeler yarışmaya katılamazlar.
Ödüller 3'er yarışmalık gruplar halinde gönderilir. Örneğin ocak, şubat ve martın kazananlarının ödül ve plakerleri nisan ayı içerisinde kargolanır.

Jürilerimiz
Serkan ÇETİNKOL (serkan_cetinkol)
Tarık BAKICI (nikon_)
Ufuk UÇAR (u.uçar)
Ömer KAYA (omardaing)
Batuhan BAYRAM (batuhanbayram)
Mustafa ERDOĞAR (mustafaerdogar)
Ebubekir ATAR (Ebubekir ATAR)
Uğur Ruşen DOĞAN (BiotopeDogan)
Engin SAĞLAM (ENGİN06)

Jüriler, foruma üyelik tarihlerine göre sıralanmıştır.