ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Neverlander
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
9
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
27 Aralık 2008 22:00
Son Ziyaret:
06 Eylül 2012 18:28
Toplam Mesaj:
61 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Abdullah ÜZÜMCÜ
Doğum Tarihi:
27 Ocak 1979
Yaş:
45
İl:
Istanbul
Meslek:
Bio. Dr. Tıbbi Moleküler Genetik
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Abdullah "Neverlander" ÜZÜMCÜ

Bio. Dr. Moleküler Tıbbi Genetik

SON 10 MESAJI

sıvı gübreler hakkında
Düşük dozlarda balıklara bir zararı olmaz ancak akvaryumunuzda dozu tam tutturamazsanız yosunlanma yapabilir... Neverlander2010-02-13 21:10:46
Bu bitkiye dikkat
Evet doğru ben de baktım. Hakikaten de yazmışım.

Benim beyaz kap başlığım çalınıp bu forumda paylaşılmıştı. Ve altına gerçekten kendileri hakkında öyle düşündüğüm insanlar mesaj yazmıştı, senin gibi. Ama genelleme yaparak yazmam hata olmuş. O beyaz kap başlığı ile ilgili benim yöntemimi abuk sabuk, işkence aracı mahiyetinde eleştirenler hariç tüm akvaryum.com üyelerinden özür dilerim.  


Bu arada izan anlama anlamına gelmektedir ki, bu tabirin yöneltildiği kişilerin beyaz kap yöntemini anlayamamış oldukları için yazılmıştır.
Bu bitkiye dikkat
Tamam ben resimleri hazırlıyorum... Bu arada merak etme bahsettiğin link daha önce Akvaryum.com yönetimi ile paylaşıldı. istersen sen de paylaş da görsün herkes orada senin iddaa ettiğin şey yazıyor mu yazmıyor mu?

Biz seni biliriz. Böyle ortaya atar kaçarsın. Murat ürkmez olayında olduğu gibi. Hani ona da demişsiniz ki ben "Lepistes balık mı ki?" demişim. Adam yönlendirmede üstüne yok ama yemez.   
reis2010-02-09 10:06:07
Bu bitkiye dikkat
Okuduklarınızı tam anlayamadınız heralde Ali Bey. Ben mi Najas minor olan göle olta atılması yasak demişim yoksa aynen şu tabiri mi kullanmışım. Bu bitinin olduğu gölde olta ile balık avlanıyor. Olta iğneleri hiç mi bu parçalarından yeni bitkiler oluşan bitkiye takılmıyor ve de parçalanmasına yol açmıyor. Bu cümleden sizin kesin yargı bağlamında anladığınızın çıkması çok zor ama başarmışsınız. Maine'de bile o göllerde olta ile balık avlamak yasak değil. 

Ben mi demişim kışın C. demrsum satılamaz diye yoksa Yine doğadan toplanıp satılabilecek ama akvaryumda hayatta kalabilecek Ceratophyllum demersum (bkz. aşağıdaki resim) ya da bizlerin ağzındaki ismi ile Tilki Kuyruğu... Tabii bu bitkinin kalınına rastşayanlar yanlışlıkla Çam da sanabilir... (Bir sır vereyim: Bu bitkinin kalın olan formları genellikle doğada yetişmiş olanlarıdır... Doğadan toplanıp akvaryuma konanlarda verdikleri yeni sürgünler ana bitkinin kalınlığına ulaşmaz...) Bu bitkiyi her daim ister doğadan toplanmış olsun isterse toplanıp adaptye edilmiş olsun isterse de en başından akvaryumda yetişmiş olsun her zaman satışta görebilirisiniz... mı demişim... Link burada: http://www.akvaryum.com/Forum/daha_once_akliniza_hic_gelmis_miydi_k340435.asp

Siz C. demersumların neden yatay durduklarını açıklayın. Tabii ince C. demersum'un gerçeğini de... Hiç kalın C. demersum filizi görünmüyor da.

P. perfoliatus için zaten Selma Hanım'a gerekeni yazmıştık. Yaşattı iseniz bileğinizden öperiz diye. Ama siz ilanlarınızda bu bitkinin aşırı büyüdüğünü yazmamıştınız. Ayrıca hala bu bitkinin fiyatının neden birkaç saat içinde 1 TL'den önce 75 Kuruş'a ve hemen ardından 50 Kuruş'a düşürüdüğünüzü de yazmamışsınız. yine bence bu bitkiyi sizden alan bir kişi bile yaşatamamıştır. Ve dahi siz kendiniz de yaşatamadınız. Sadece ve sadece Selma Hanım yaşattı. Çünkü sizin gibi bir satıcı boyu hızla 1,5 metreye ulaşan ve budandığında yine hızla büyüyen bir bitkiyi ışığı kesiyor diye üretmekten vaz geçmez. Aksine bol bol üretir. Mantık bunu gerektirir. Yoksa bıraksanız H. polysperma rosavig'leriniz de metreyi aşıp boyca ışığı kesebilir. 

Tabii ki doğadan topladınız salyangozlarla midyeleri ya da şu amca topladı. Merak etmeyin yakında amcanıza ulaşmam ve doğru söyleyip söylemediğinizi anlamam yakındır. Tabii derecinin amca mı siz mi olduğunu da öğrenmem yakın. Ve tabii sizin amcanın dereci olup olmadığınızı da öğrenmem çok yakın. Eğer bu üçlü tamamlanırsa siz bir dereciden bitkileri alıp hobiciye satıyorsunuzdur ki Bursa'lı derecileri bilirim hiçbiri bitki adaptasyonu ile uğraşmaz. Bunların İstanbul'daki potansiyel alıcılarını bile biliyorum. Bu arada ne hikmetse sattığınız sarı nilüferler ile ilgili tek kelime etmemişsiniz. Demirtaş deresinden mi toplamış amcanız ya da siz mi topladınız. DANTELA Bursa derelerinden onu iyi biliyoruz. No name'de büyük ihtimalle Uluabat Gölün'den C. dermersumalr ile birlikte. Midyeleriniz dere midyesi. Salyangozlarınız Uluabat gölü. 

Ortada bir derecilik işi mevzusu var. Amcanın üstüne atıp da sorumluluktan kurtulacağınızı mı sanıyorsunuz? Bunların orijinlerini pek hala biliyordunuz ama kimseyi uyarmadınız. ayrıca başka başlıklarda sizden aldıkları bitkilerin eridiğini yazanlar da olmuştu ama moderasyon konuya müdahale ettiğinde onlar da maalesef yanlışlıkla silindi.

Gelelim şu ülke listesine. Veremediniz. Acaba neden. Çünkü yok öyle bir liste. Diğer taraftan M. spicatum'u yani DANTELA'yı üretebileceğinizi söylüyorsunuz. Üretirsiniz. Hatta satarsınız da bundan hiç şüphem yok. Ama aşağıdaki liste acaba forumcu arkadaşalara ne anlatır acaba:

Najas minor'ün yasak olduğu Amerikan eyalerleri: 6 tane

Alabama
Connecticut
Maine
Massachusetts
South Carolina
Washington

DANTELA'nın yani Myriophyllum spicatum'un yasak olduğu Amerikan eyaletleri: 17 tane

Alabama
Colorado
Connecticut
Florida
Idoha
Maine
Massachusetts
Montana
Nevada
New Mexico
North Carolina
Oregon
South Carolina
South Dakota
Texas
Vermont
Washington  

Eyalet eyalet bakınız lütfen.

DANTELA'nız suyun olduğu hemen her yerde yasak. Buna ne diyeceksiniz. Ama siz doğayı umursamadan bunu akvaryumunuzda tutuyorsunuz ve üretebilirim de diyorsunuz. Yani Najas minor'ün en az 3 katı tehlikeli bir bitkiyi. Bu da sizin samimiyetiniz. Najas minor nasıl canavar bir bitki ise DANTELA kadar yayılım gösterememiş. Avrupa'da yasaklı olan C. demersum ise maalesef Maine'de yasaklı değil. Çünkü buradaki arkadaşların kendi bitkisi.

Sözün özü Najas minor'ün akvaryum bitkisi olarak satışı sadece Amerika'nın Maine eyaletinde yasaktır ve yine Maine Cabomba ve Elodea gibi iki meşhur ve hobinin bitki temelini teşkil eden bitkiyi de yasaklamıştır. Bu yasağın saçmalığı ortadadır. Cabomba ve Elodea'lar akvaryumlar çıkıp da mı Maine'de sıkıntı yaratmıştır, diğer tüm eyaletlerde yaratmamışken. Hani Cabomba2nın da parçalarından yeni bitkiler oluşuyor, Zeytinlerin parçalarından da oluşabildiği gibi. Yani Cabomba satan arkadaşlar sizler de selma hanım ve Ali bey mantığına göre doğayı kirletiyorsunuz. Benim de ilanım da Cabomba var ama bu iki arkadaş maalesef ona laf söylemiyorlar. 

Samimiyetsiz başlığınız derecilik işleriniz ifşa edildiği için kız arkadaşınıza açtırdığınız bir başlıktır. Ve ikinizin samimiyeti tamamen ortadadır. 

Hakikat halk oyu ile de tecelli olmaz. Zahir o zaten ortadadır.

Saygılar. 

Neverlander2010-02-09 10:03:38
Bu bitkiye dikkat
Can Bey,

Başlığın samimi olmaması bir tarafa bence açılmış olması çok güzel. Birilerinin araştırma yapmayı unutan ya da erinen arkadaşlarının da haklarını koruması gerekir. Bu başlık aynı zamanda bu niyeti de -her ne kadar çok geri planda da olsa- içermektedir. 

Bu gibi başlıklar olmalıdır. Bunda bir sakınca yoktur. Bu başlıklar demokrasinin göstergesidir. 

Ama tabii haklı olduğunuz bir kısımda var ki o da milletimizin genel tavrının "armut piş ağzıma düş" taktiğini benimsemiş olmasıdır. Araştırmadan, şüphe duymadan iş yapılmamalıdır. Yoksa adama Bursa yöresinin suları en çok kirleten, suyun özelliklerini kendi isteğine göre çeviren ve diğer bütün bitkilerin ölmesine neden olan Bursa'lı Sarı nilüfer (Nuphar lutea)'leri de sessiz sedasız satıverirler.

[quote]The Nuphar alkaloid we isolated from N. lutea, 6,6′-dihydroxythiobinupharidine,
has by far the greatest plant growth inhibitory properties reported for compounds
isolated from members of the Nymphaeceae.[/quote]

Makalenin tamamı için bkz. 


Bu bitkiye dikkat
Yiğit Bey,

Sadece elle toplama mı yasak? Bu bitinin olduğu gölde olta ile balık avlanıyor. Olta iğneleri hiç mi bu parçalarından yeni bitkiler oluşan bitkiye takılmıyor ve de parçalanmasına yol açmıyor. Balıkların bu bitkiyi didikleyip parçalara ayırma olasılığı hiç mi yok?

Siz çok doğru bir noktaya parmak basmışsınız. Bugüne kadar göllerde olan bu bitki nasıl olup da belli başlı göller hariç diğer göllerde bulunmuyor, yayılması bu kadar kolayken. 

En nihayeti bu başlık zaten samimi niyetle açılmış bir başlık değildir.  
Bu bitkiye dikkat
Öğretmen Ali Bey'in açıklamaları için çok teşekkürler...

Ali Bey, Najas minor'ün Amerika'nın hangi eyaletlerinde ve hangi dünya ülkelerinde yasak olduğunun birlistesini verebilirseniz ok sevinirim. Ben bulamıyorum da tam olarak.

Myriophyllum spicatum'un bugünün gazetesi ile birlikte çekilmiş resmi çok teşekkürler. Keşke böyle bir şeyi daha önce yapsaydınız biz de Dantela ile ilgili iddaamızı geri alırdık ama maalesef bu bitkiyi satış ilanınızda görmüyoruz. Bu bitki akvaryumda yaşamaz bir bitki değil. Yaşar. Sizin akvaryumlarınızda ise yok. Evet yok. Çünkü verdiğiniz ilandaki akvaryum resimlerinizde yok. Yaşatan birisinin akvaryumundan alıp oraya koymadığınızı bilemiyorum. Ama hani sonradan ekelnmiş olduğu hissi uyanıyor bende çünkü böyle bir bitkiyi akvaryumun en ön planına koymuşsunuz. Demersum'lara gelince oraya sonradan eklendikleri o kadar belli ki... Çünkü Demersum'lar uzun süredir oldukları bir akvaryumda dik durur ancak çok uzayıp su yüzeyine ulaştıklarında yatarlar. Ayrıca tek bir yeni sürgün olduğuna dair bir görüntüde yok. Üzgünüm ama maalesef çektiğiniz resimler inandırıcı değil.
Bu arada bugünün tarihi ile çekilmiş Potamogeton perfoliatus yani No Name resmini de maalesef göremiyorum. Tamam selma Hanım da tek dal vardı akvaryumununcamı çatladı ve bitkiyi kaybetti. Sizdekilere ne oldu?

Ali Bey, ben sizin ne yaptığınızı iyi biliyorum. Siz de ne yaptığınızı iyi biliyorsunuz. Ama hani arkadaşlar da bilsin. Birkaç saat içinde bir bitkinin dal fiyatı 1 TL'den önce 75 Kuruş'a sonra da hemen 50 Kuruş'a iniyorsa -ki siz bunu böyle yaptınız, Allah şahit- bu bitki ile ilgili sizin çok iyi bildiğiniz ama başkalarının bilmediği bir sıkıntı vardır. Siz benim ne demek istediğimi gayet iyi biliyorsunuz. Kıyamet kopana ve koptuktan sonra da ne yaptığınızı gayet iyi bileceksiniz.

Bu arada düne kadar sattığınız çizgili salyangozların nasıl beslendiğini satış ilanınızın altında görememiştim. Bunları da heralde gölden almamıştınız. Keşke bana sorsa idiniz bu çizgili salyangozlar nasıl beslenir diye, size yardımcı olurdum. Ama siz bunları akvaryumda yetiştirmişsinizdir, öyle değil mi, midyeleri de dereden toplamadığınız gibi?

Najas minor'e gelince. Valla alanın olup olmaması hiç önemli değil. Sizin tüm arkadaşlarınızla birlikte ve tahminimce arkadaşlarınız bizzat siz organize ederek bana ve bu bitkiye saldırmanızda önemli değil. Hakikat halk oyu ile tecelli etmez. O zaten vardır. 

En yukarıda DANTELA'yı ben kışın satamadığınızı söylüyorum ama siz satabileceğinizi söylüyorsunuz değil mi? Buyurun ilanınıza ekleyin ve beni yalancı çıkarın. No Name2i de unutmazsanız çok sevinirim. Ama siz üretmeyi kesmişsiniz ve artık tankalrınızda tutmuyormuşsunuz. Çünkü boyu çok uzunmuş ve ışığı kesiyormuş. Yani bir zamanlar sattığınız bitkinin özelliklerini sonradan mı keşfettiniz? Bunun tek anlamı var, o da zaten siz bu bitkiyi göllerden koparıp koparıp getirmiştiniz ve ne boyuta ulaşabileceği hakkında bir fikriniz yoktu. Bu sizin itirafınızdır. 

İlgilenen herkese teşekkürler. 
Neverlander2010-02-09 01:37:38
Bu bitkiye dikkat
[QUOTE=acemibalık]Merhaba, eğerki fotoğrafını eklediğim bitkiyle yukarıda bahsedilen bitki aynıysa, bizim buradaki göldede var bu bitkiden. Fakat şimdilik yüzeyde  bir görüntüsü yok ama gölün dibinden doğru bir yayılma gösteriyorsa bilmiyorum. hatta bir ara akvaryuma eklemiştim ama akvaryumda erimişti.
 
[/QUOTE]

Aynı bitki değil Muhittin Bey.
Bu bitkiye dikkat
Bitkiler adaptasyona giren canlılardır, diğer tüm canlılar gibi. Doğadan alıp getirdiğiniz bir canlı nasıl akvaryuma adapte olurken yok olabiliyorsa akvaryuma adapte edilen bir canlı da doğaya salındığında anında yok olabilir. Yani su değişimi ile kanalizasyona giden bir bitkinin tüm Türkiye sularını tehdit edecek boyuta ulaşmadan önce hayatta kalabilmesi lazım. Keza parçalarından yeni bitkilerin oluşabildiği belirtilen Cabomba ve Zeytn'in (ki aslında benim gözlemlerime göre Demesum'un da böyle bir yeteneği var ancak ne hikmetse Amerika'lılar Demersum'lar hakkında nerede ise ciddi anlamda olumsuz hiçbir şey yazmıyorlar) parçalarının su değiştirmede dökülen sularla karışması durumu da var. Bu bağlamda Cabomba ve Zeytin gibi hobide çok iyi bilinen ve çok kullanılan iki bitkiyi de akvaryumlarda toplayıp iflah mı edelim? 

Dediğim gibi ben Najas'ı adapte ederken nerede ise %95 oranında bitki eridi, çürüdü, parçalandı. Bu bağlamda da parçalar bendeki bütün akvaryumlar yayıldı. Ama ne hikmetse benim Najas diktiğim yerler hariç birbir akvaryumda hiçbir yerde bir adet bile Najas filizlenmedi. Yine Global Yayılmacı/İstilacı Tür Veritabanında Najas minor bulunmuyor ki bunun anlamı Najas minor'ün yayılma potansiyelinin Maine Eyalet'indekilerin abarttığı kadar yüksek olmadığıdır. Buna karşın Zeytin'in ve Cabomba'nın tüm dünyayı işgal edebilme yeteneği var. Veritabanı kayıtları ortada.

Konuya ise bambaşka bir bakış açısı getirmek istiyorum. Maine'deki Najas minor yasağını incelerken karşıma sürekli Yayılmacı tür saptanması ve mücadele edilmesi ile ilgili proje destek fonları ve dernekler çıktı. Bunun anlamı şu: Eğer Maine'de yayılmacı/istilacı bir sucul bitki bulursanız proje yazıyorsunuz ve yüklüce bir proje desteği alıyorsunuz. Amerika proje konusunda Tükiyeden çok farklı. Türkiye'de projelerden daha düne kadar ekmeğinizi çıkartamıyordunuz (şimdi belli ölçüde çıkartabiliyosunuz) ama Amerika'da sadece yazdığınız ve yürüttüğünüz projelerle ekmeğinizi kazanabilir ve hatta hatırı sayılır birikim bile elde edebilirsiniz. Bu bağlamda maine'de yayılmacı/istilacı sucul bitki bulmak demek derede elekle altın bulmak gibi bir şey. Eee, yayılmacı/istilacı türlerin hepsi saptandığında proje destekleri de kesilecek. Bu bağlamda da para kazanmaya devam etmek istiyorlarsa yeni yayılmacı/istilacı tür bulmak ya da aslında o kadar da yayılmacı/istilacı olmayan bir türü dünyanın en korkunç istilacı türü olarak lanse edip yasaklatıp mücadele projesi yazıp paraya kavuşmak lazım. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Bu güzel başlığı açtığı ve bana da bu bilgileri -biraz vaktinden evvel yani yazılabileceklerin hepsi derlenmeden- sizlerle paylaşmama olanak sağladığı için Sn. Selma AKINCI'ya ve diğer tüm eleştiri, bilgilendirme ve yorum ile katkıda bulunan arkadaşlara çok teşekkür ederim.  

Saygılar.    
Bu bitkiye dikkat

İyi ki bu başlık açılmış… Ben de ne zamandır bazı başarılı akvaryum bitkilerinin neden başarılı olduğu bilgisini paylaşayım diyordum… Kısmet bugüne imiş…

Efendim, öncelikle en başarılı akvaryum bitkilerinin hepsinin yayılmacı/istilacı olduğunu biliyor muydunuz?

Aşağıdaki linkleri inceleyerek işe başlayabilirsiniz… Bunlar Global yayılmacı/istilacı sucul bitkilerdir…

Göllerdeki yayılmacı sucul bitkiler için

http://www.issg.org/database/species/search.asp?sts=sss&st=sss&fr=1&Image1.x=17&Image1.y=7&sn=&rn=&hci=23&ei=167&lang=EN

Linkteki akvaryum bitkileri (Tüm akvaryum bitkilerinin listesi için mesajın en alt kısmına bakınız) Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Alternanthera philoxeroides

Azolla pinnata

Cabomba caroliniana

Ceratophyllum demersum

Egeria densa

Elodea canadensis

Eichhornia crassipes

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Hygrophila polysperma

Lagarosiphon major

Myriophyllum aquaticum

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Pistia stratiotes

Potamogeton crispus

Potamogeton perfoliatus***

Sagittaria platyphylla

Sagittaria sagittifolia

Salvinia minima

Trapa natans

Typha latifolia

Utricularia gibba

Vallisneria nana

Vallisneria spiralis


Su yollarındaki yayılmacı sucul bitkiler için

http://www.issg.org/database/species/search.asp?sts=sss&st=sss&fr=1&Image1.x=11&Image1.y=10&sn=&rn=&hci=24&ei=167&lang=EN

Linkteki akvaryum bitkileri (Tüm akvaryum bitkilerinin listesi için mesajın en alt kısmına bakınız) Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- DANTELA ve NO NAME isimleri ile satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Alternanthera philoxeroides

Azolla pinnata

Cabomba caroliniana

Ceratophyllum demersum

Egeria densa

Eichhornia crassipes

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Hygrophila polysperma

Lagarosiphon major

Myriophyllum aquaticum

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Pistia stratiotes

Potamogeton crispus

Potamogeton perfoliatus***

Sagittaria platyphylla

Sagittaria sagittifolia

Salvinia minima

Trapa natans

Typha latifolia

Utricularia gibba

Vallisneria nana

Vallisneria spiralis

 

Islak çayır/bataklık/sucul alanlardaki yayılmacı sucul bitkiler için

http://www.issg.org/database/species/search.asp?sts=sss&st=sss&fr=1&Image1.x=7&Image1.y=11&sn=&rn=&hci=7&ei=167&lang=EN

Linkteki akvaryum bitkileri (Tüm akvaryum bitkilerinin listesi için mesajın en alt kısmına bakınız) Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- DANTELA ve NO NAME isimleri ile satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Alternanthera philoxeroides

Azolla pinnata

Egeria densa

Eichhornia crassipes

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Limnocharis flava

Lagarosiphon major

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Pistia stratiotes

Potamogeton crispus

Sagittaria platyphylla

Salvinia minima

Trapa natans

Typha latifolia

Utricularia gibba

Vallisneria nana

Vallisneria spiralis


İlginçtir ki bu listelerde Najas minor'e rastlanmamaktadır. Garip değil mi? Demek ki varsa yoksa Amerika'nın bir eyaletinde Najas minor ile ilgili bir durum var. (Detaylar yazının devamında.)  

Şimdi bunlardan çok iyi bilinenler (yani yukarıda kırmızıya boyananlar) için ne düşünüyorsunuz? Egeria densa (Elodea) bazı tehlike altındaki türlerin soyunu tehdit ediyormuş ve kendisi ile kimyasal mücadele bile yapılıyor. Myriophyllum spicatum’un çevre ve ekosistem üzerine etkileri Najas minor’unkiler ile aynı. Cabomba’ların kopan parçalarından yeni bitkiler oluşuyormuş. C. demersum su yüzeyini bloke ediyormuş ve ışığın diğer bitkilere ulaşmasını engelliyormuş. İnanılacak gibi değil belki ama Hygrophila polysperma hani şu bildiğimiz Zeytin diğer bitkileri öldürüyormuş ve elle toplanması yasakmış çünkü kopan parçalardan yeni bitkiler oluşu her tarafa yayılıyormuş.

Bütün bu özellikle Najas minor’de de var. Najas minor’un satışının sakıncalı olduğu söyleniyor. O zaman Elodea, DANTELA, Cabomba, Demersum, Zeytin’in satışı ne olacak? Bu bitkilerin akvaryum hobisi aracılığı ile çevreye zarar verme ihtimali sizce nedir? Najas minor’ü öcü yapıp satıştan çekilsin derken bu bitkiler için de o zaman aynı talep yapılmalıdır. Ya da bir bitki doğadan alınıp da akvaryuma konduğunda doğaya vereceği zarar artık olmamaktadır. Bu bağlamda tüm yukarıdaki bitkilerin hepsinin satışı durdurulmalı yasaklanmalıdır. Cabomba ve Zeytin özellikle satılmamalıdır. Kopan parçalardan aynen Najas minor’de olduğu gibi yeni bitki geliştiği için. Bu arada Ağustos’tan beri Najas minor var tankımda ve ben kopan parçalardan yeni bitki oluştuğuna maalesef şahit olamadım. Yoksa ilana 5000-10000 dal yazardım.

Global yani dünya çapında yayılmacı istilacı türler listelerinden biraz da bölgesel yayılmacı tür listesine geçelim… Aşağıdaki linkte ilgili harfe bastığınızda Latince ismi o harfle başlayan bitkileri görürüsünüz. Bu yayılmacı/istilacı türler arasında gördüğünüzde inanamayacağınız nice bitkiler var.

Yayılmacı/istilacı türlerin bazı ülkelerde doğaya salınması yasaktır. Doğadan toplanıp da akvaryuma konması değil. Örneğin Gambusia bazı ülkelerde nerede bulunursa öldürülsün diye hakkında ölüm emri bile verilen bir balıktır. Bu bağlamda bu balıkların doğadan alınmaması mı lazımdır? Gambusia besleyenlere forum arkadaşları sadece “Diğer balıkların kuyruklarını tırtıklarlar, dikkat et!” demekle yetinmektedir. “Sen bunu doğadan nasıl alırsın da akvaryuma koyarsın!” diyenini henüz görmedim. Ki Gambusia’ların üzerlerinde eşitli mikrobiyal ve parazitik hastalıklar taşıdıkları, birçok balık türünün yumurtalarını yedikleri ve birçok yerde bazı türlerin bu nedenlerle soyunu kuruttukları aşikardır.

Dünyada bir tek yerde Najas minor’ün akvaryum bitkisi olarak satışı yasaktır. Orası da Amerika’nın Maine eyaletidir. Maine’dekiler mi çok akıllı da bunu bile yasaklamışlar Amerika gelinde böyle bir yasak yokken yoksa Maine’dekiler de başka bir anlamda cılkını çıkarma durumumu var, onun orasını bilemem. Ama yine aynı Maine’de aşağıdaki bitkilerin hepsinin satışı yasaktır.

Not: Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- DANTELA ve NO NAME isimleri ile satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Cabomba caroliniana

Egeria densa

Elodea canadensis

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Myriophyllum aquaticum

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Potamogeton crispus

Trapa natans

Kaynak 1: http://www.aquariumfish.net/catalog_pages/plants/plants_page_002.htm

Kaynak 2: http://www.mainevolunteerlakemonitors.org/mciap/

İlginç olan Demersum’un Maine Eyaleti’nin kendi bitkisi (native) olması nedeni ile dünya listelerinden farklı olarak yukarıdaki listede yer almamasıdır. Ne çelişki öyle değil mi?  

Son olarak şunu söylemek lazım ki bizim kimseden gizlimiz saklımız yoktur. Bitki akvaryuma adaptedir ve kışın satılmaktadır. Birincisi bu. İkincisi internet çağında neyi kimden gizleme gayretinde olacağız ki. Google’a Najas minor yazdığınızda karşınıza çıkan yazı bizim yazımızdır. Ve Najas minor ile ilgili her şey anlatılmaktadır. O foruma ve akvaryum.com’a ikisine birden üye olan çok sayıda hobici var. Hatta bu başlıkla ilgili olarak bizzat O forum sayesinde haberim oldu. Yani herkes herşeye ulaşabiliyor. Üçüncüsü o forumda satışa ilandaki diğer bitkileri yani Cabomba, Ludwigia’lar, ve diğerlerini koymamada ne sakınca olabilirdi ki ama ben koymamışım. Bununnedeni beni orada satış yapmamamdır. Bunun da nedeni ilgili foruma çok sayıda mesajımın bulunması ve bu bağlamda aşırı güven uyandırabileceğim ve insanların beni kritik etmelerinden sakınabilecek olmalarıdır. Yani etik bir tavırdır. Burada arkamda durup beni savunacak kişiler yoktur. Bu bağlamda da eylemlerimde herhangi bir art niyet varsa geçiştirilemez de. Ama o forumda forum üyeleri mesaj sayımla ya da oradaki arkadaşalrımın çokluğu ile bazı şeyleri söylemekten kendilerini alı koyabilirler. Ki keza bu forumdaki bir bitki satıcısı için böyle bir durum vardır. DANTELA’sının, NO NAME’nin doğadan toplanmış olduğunu söylediğinizde size saldırırlar tüm arkadaşları ile birlikte. Ben korkmam ama başkaları belki bu tavırlar karşısında susmayı yeğleyebilir. Bu nedele ben satışlarımı “deplasman”da yaparım. Dördüncüsü Najas minor ilk kez Türkiye’de akvaryum hobisine sokuluyor ve bahsedilen yazıda bunun zorluğu anlatılıyor. Takdir bekleyen yok ama yapılan büyük iştir. Çünkü bitki kolaylıkla adapte edilebilecek bir bitki değildir. Beşincisi kimse benim dürüstlüğüme laf edemez çünkü bitkinin ilk olarak doğadan toplandığı bilgisi ve akvaryumumdaki macerası ayrıntılı bir şekilde verilmiştir, başkalarının DANTELA’sı, NO NAME’i, kalın DEMERSUM’u gibi değil yani.    

Son olarak da Tüm Akvaryum Bitkilerinin Listesini veriyorum. Listede Kırmızı ile boyananlar global (dünya çapında) yayılmacı/istilacı tür olarak bildirilen türlerdir. Listede Najas minor'de vardır.  

Common aquarium plant species (Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_freshwater_aquarium_plant_species)

Acorus calamus

Alisma gramineum

Alternanthera bettzichiana

Alternanthera lilacina

Alternanthera philoxeroides

Alternanthera reineckii "rosaefolia"

Alternanthera sessilis

Ammania gracilis (Delicate ammania, red ammania)

Ammania latifolia

Ammania senegalensis

Anubias afzelii (Narrow-leafed anubias)

Anubias barteri var. barteri (Broadleaved anubias)

Anubias barteri var. angustifolia

Anubias barteri var. caladiifolia

Anubias barteri var. glabra

Anubias barteri var. nana (Dwarf anubias)

Anubias gilletti

Anubias gracilis

Anubias hastifolia

Anubias heterophylla

Anubias pynaertii

Aponogeton appendiculatus

Aponogeton bernierianus

Aponogeton boivinianus

Aponogeton capuronii

Aponogeton crispus (Crinkled or ruffled aponogeton)

Aponogeton decartyi

Aponogeton desertorum

Aponogeton dioecus

Aponogeton distachyos

Aponogeton elongatus

Aponogeton fenestralis

Aponogeton henkelianus

Aponogeton junceus

Aponogeton longiplumulosus

Aponogeton loriae

Aponogeton madagascariensis (Madagascar laceleaf, lace plant)

Aponogeton natans

Aponogeton rigidifolius

Aponogeton tenuispicatus

Aponogeton ulvaceus (Compact apongeton)

Aponogeton undulatus

Armoracia aquatica

Azolla caroliniana (water velvet, mosquito fern)

Azolla filiculoïdes (Azolla, moss fern)

Azolla pinnata

Bacopa amplexicaulis

Bacopa australis

Bacopa caroliniana (lemon bacopa, water hyssop, giant bacopa)

Bacopa crenata

Bacopa monnieri (water hyssop, dwarf bacopa, baby tears)

Bacopa myriophylloides

Bacopa rotundifolia (Round bacopa)

Baldellia ranunculoides

Barclaya longifolia (Orchid lily)

Barclaya motleyi

Blyxa aubertii

Blyxa echinosperma

Blyxa japonica (Japanese rush)

Blyxa novoguineensis

Blyxa octandra

Bolbitis heteroclita (sometimes sold as B. asiatica)

Bolbitis heudelotii (African or Congo fern)

Cabomba aquatica (Yellow cabomba, giant cabomba)

Cabomba caroliniana (Green cabomba)

Cabomba furcata

Cabomba palaeformis

Cabomba piauhyensis (Red cabomba)

Caldesia parnassifolia

Calla palustris

Callitriche hamulata

Callitriche hermaphroditica

Callitriche palustris

Callitriche stagnalis

Cardamine lyrata (Chinese ivy, Japanese cress)

Cardamine rotundifolia

Ceratophyllum demersum (hornwort)

Ceratophyllum submersum (tropical hornwort)

Ceratopteris cornuta

Ceratopteris pteridoides

Ceratopteris thalictroides (water sprite)

Cladophora aegagropila

Crassula aquatica

Crassula helmsii

Crinum calamistratum

Crinum natans (African onion plant)

Crinum purpurascens

Crinum thaianum (water onion)

Cryptocoryne affinis

Cryptocoryne alba

Cryptocoryne albida

Cryptocoryne aponogetifolia

Cryptocoryne auriculata

Cryptocoryne axelrodii

Cryptocoryne balansae

Cryptocoryne beckettii (Beckett's Cryptocoryne)

Cryptocoryne blassii

Cryptocoryne bogneri

Cryptocoryne bullosa

Cryptocoryne ciliata

Cryptocoryne cognata

Cryptocoryne cordata (Giant cryptocoryne)

Cryptocoryne crispatula

Cryptocoryne cruddasiana

Cryptocoryne diderici

Cryptocoryne elliptica

Cryptocoryne ferruginea

Cryptocoryne fusca

Cryptocoryne grabowskii

Cryptocoryne gracilis

Cryptocoryne griffithii

Cryptocoryne huegelii

Cryptocoryne legroi

Cryptocoryne longicauda

Cryptocoryne lucens

Cryptocoryne lutea

Cryptocoryne minima

Cryptocoryne moehlmannii (Moehlmann's cryptocoryne)

Cryptocoryne nevillii

Cryptocoryne nurii

Cryptocoryne parva (Tiny cryptocoryne)

Cryptocoryne petchii

Cryptocoryne pontederiifolia

Cryptocoryne purpurea

Cryptocoryne retrospiralis

Cryptocoryne siamensis

Cryptocoryne spiralis

Cryptocoryne thwaitesii

Cryptocoryne tonkinensis

Cryptocoryne undulata (Undulate cryptocoryne)

Cryptocoryne usteriana

Cryptocoryne venemae

Cryptocoryne versteegii

Cryptocoryne walkeri

Cryptocoryne wendtii 'Tropica'

Cryptocoryne x willisii

Cryptocoryne zewaldiae

Cryptocoryne zonata

Cryptocoryne zukalii

Cyperus alternifolius

Cyperus helferi

Cyperus papyrus

Damasonium alisma

Didiplis diandra (Water hedge)

Echinodorus africanus

Echinodorus amazonicus (Amazon sword)

Echinodorus andrieuxii

Echinodorus angustifolius

Echinodorus argentinensis

Echinodorus aschersonianus

Echinodorus barthii

Echinodorus berteroi

Echinodorus bleheri (Broadleaved amazon)

Echinodorus bolivianus (Bolivian sword)

Echinodorus brevipedicellatus

Echinodorus cordifolius (Radicans sword, spade leaf sword)

Echinodorus fluitans

Echinodorus grandiflorus (Large-flowered amazon)

Echinodorus horemanii (Black-red amazon)

Echinodorus horizontalis

Echinodorus humilis

Echinodorus latifolius

Echinodorus longiscapus

Echinodorus macrophyllus (Large-leaved amazon sword)

Echinodorus martii

Echinodorus major (Ruffled amazon sword)

Echinodorus opacus (Opaque amazon sword)

Echinodorus osiris (Red amazon sword)

Echinodorus 'Ozelot'

Echinodorus palaefolius

Echinodorus paniculatus

Echinodorus parviflorus (Black amazon sword)

Echinodorus pelliscidus

Echinodorus quadricostatus (Dwarf sword)

Echinodorus radicans

Echinodorus rigidifolius

Echinodorus 'Rubin'

Echinodorus rubra

Echinodorus schlueteri

Echinodorus subalatus

Echinodorus tenellus (Pygmy chain sword)

Echinodorus tunicatus

Echinodorus uruguayensis (Uruguay amazon sword)

Egeria densa (Elodea, pondweed)

Egeria naias

Eichhornia crassipes (Water hyacinth)

Eichhornia diversifolia

Elatine hydropiper

Elatine macropoda

Eleocharis acicularis (Hairgrass)

Eleocharis dulcis

Eleocharis minima

Eleocharis obtusa

Eleocharis parvula

Eleocharis vivipara

Elodea canadensis (Canadian pondweed)

Elodea nuttallii

Elodea occidentalis

Eriocaulon sp.

Eusteralis stellata (Star rotala)

Fittonia argyroneura

Fontinalis antipyretica (Willow moss)

Glossadelphus zollingeri

Glossostigma diandrum

Glossostigma elatinoides

Gymnocoronis spilanthoides (Spadeleaf plant)

Hemianthus callitrichoides (Dwarf helzine)

Hemianthus micranthemoides (Pearlweed)

Heteranthera dubia

Heteranthera reniformis

Heteranthera zosterifolia (Stargrass)

Hippuris vulgaris

Hottonia inflata

Hottonia palustris (Water violet)

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Hydrocleis nymphoides

Hydrocotyle leucocephala (Brazilian pennywort)

Hydrocotyle sibthorpioides

Hydrocotyle verticillata (Whorled umbrella plant)

Hydrocotyle vulgaris

Hydrothrix gardneri

Hydrotriche hottoniiflora

Hygrophila angustifolia

Hygrophila corymbosa 'crispa'

Hygrophila corymbosa 'glabra' (Broadlead giant stricta)

Hygrophila corymbosa 'gracilis'

Hygrophila corymbosa 'siamensis'

Hygrophila corymbosa 'strigosa'

Hygrophila difformis (Water wisteria)

Hygrophila guianensis

Hygrophila lacustris

Hygrophila lancea

Hygrophila natalis

Hygrophila polysperma (Dwarf hygrophilia)

Hygrophila salicifolia

Hygrophila stricta (Thai stricta, green stricta)

Hygroryza aristata

Isoetes lacustris (quillwort)

Isoetes malinverniana

Isoetes velata

Isolepis setracea

Juncus repens

Lagarosiphon madagascariensis

Lagarosiphon major (Elodea crispa)

Lagenandra dewitii

Lagenandra insignis

Lagenandra koenigii

Lagenandra lancifolia

Lagenandra nairii

Lagenandra ovata

Lagenandra thwaitesii

Lemna gibba

Lemna minor (Duckweed)

Lemna paucicostata

Lemna perpusilla

Lemna trisulca

Lilaeopsis brasiliensis

Lilaeopsis carolinensis

Lilaeopsis macloviana

Lilaeopsis mauritiana

Lilaeopsis novae-zelandiae (New Zealand grassplant)

Lilaeopsis ruthiana

Limnobium laevigatum (Amazon frogbit)

Limnobium spongia

Limnocharis flava

Limnophila aquatica (Giant ambulia)

Limnophila aromatica

Limnophila glabra

Limnophila heterophylla

Limnophila indica (Indian ambulia)

Limnophila sessiflora

Limnophila sessiliflora (Dwarf ambulia)

Lindernia crustacea F. Muell.

Lindernia rotundifolia

Littorella uniflora

Lobelia cardinalis (Cardinal flower, scarlet lobelia)

Lobelia dortmanna

Lomariopsis sp. (Süsswassertang)

Ludwigia alternifolia

Ludwigia arcuata

Ludwigia glandulosa (Glandular ludwigia, red star ludwigia)

Ludwigia helminthorrhiza

Ludwigia inclinata

Ludwigia inclinata var. verticellata 'Cuba'

Ludwigia mullertii

Ludwigia natans

Ludwigia palustris

Ludwigia pulvinaris

Ludwigia repens (Creeping ludwigia, narrow-leaf ludwigia)

Luronium natans

Lycopodiella inundata (Lycopodium inundatum)

Lysimachia nummularia (creeping Jenny, moneywort)

Marsilea crenata

Marsilea drummondii

Marsilea hirsuta

Marsilea pubescens

Marsilea quadrifolia (water-clover)

Mayaca fluviatilis

Mayaca vandellii

Micranthemum umbrosum (Helzine)

Microsorum pteropus (Java fern)

Monosolenium tenerum (commercial name; plants sold under this name are actually a fern Lomariopsis sp.[1])

Myriophyllum alterniflorum

Myriophyllum aquaticum (Brazilian milfoil, milfoil)

Myriophyllum elatinoides

Myriophyllum heterophyllum

Myriophyllum hippuroides (Green milfoil, water milfoil)

Myriophyllum matogrossense

Myriophyllum proserpinacoides

Myriophyllum scabratum (Foxtail)

Myriophyllum spicatum***

Myriophyllum tuberculatum (Red myriophyllum)

Myriophyllum ussuriense

Myriophyllum verticillatum

Myriophylumm oguraense

Najas graminea

Najas guadelupensis

Najas indica

Najas marina

Najas minor

Najas pectinata

Nesaea crassicaulis

Nitella capillaris

Nitella flexilis

Nitella gracilis

Nomaphila siamensis

Nomaphila stricta

Nuphar advenum

Nuphar japonica (Spatterdock)

Nuphar luteum

Nuphar pumilum

Nuphar sagittifolium

Nymphaea alba

Nymphaea lotus (Tiger lotus)

Nymphaea lotus var. rubra

Nymphaea micrantha

Nymphaea pubescens

Nymphaea pygmea

Nymphaea stellata (Red and blue water lily)

Nymphaea zenkeri 'Red' (Red tiger lotus)

Nymphoides aquatica (Banana plant)

Nymphoides humboldtiana

Nymphoides indica

Nymphoides peltata

Orontium aquaticum

Ottelia alismoides

Ottelia mesenterum

Ottelia ulvifolia

Phyllanthus fluitans

Pilularia americana

Pilularia globulifera

Pistia stratiotes (Water lettuce)

Pogostemon helferi

Pogostemon stellatus

Pontederia cordata

Potamogeton coloratus

Potamogeton crispus

Potamogeton densus

Potamogeton filiformis

Potamogeton gayi

Potamogeton gramineus

Potamogeton lucens

Potamogeton malaianus

Potamogeton natans

Potamogeton perfoliatus***

Proserpinaca palustris

Ranunculus aquatilis

Ranunculus limosella

Regnellidium diphyllum

Riccia fluitans (Crystalwort)

Ricciocarpus natans

Rorippa aquatica

Rotala indica

Rotala macrandra (Giant red rotala)

Rotala rotundifolia (Dwarf rotala)

Rotala wallichii (Whorly rotala)

Ruellia difformis (out of date synonym)

Ruppia maritima

Sagittaria chapmani

Sagittaria eatonii

Sagittaria filiformis

Sagittaria graminea

Sagittaria guyanensis

Sagittaria isoëtiformis

Sagittaria latifolia

Sagittaria microfila

Sagittaria montevidensis

Sagittaria natans

Sagittaria papillosa

Sagittaria platyphylla (giant sagittaria)

Sagittaria pusilla (dwarf sagittaria)

Sagittaria sagittifolia

Sagittaria subulata (needle sagittaria, floating arrowhead)

Salvinia auriculata

Salvinia cucullata

Salvinia minima

Salvinia natans (water spangles)

Salvinia oblongifolia

Salvinia rotundifolia

Samolus valerandi (Water cabbage)

Saururus cernuus (Lizard's tail)

Selaginella sp.

Shinnersia rivularis (Mexican oak leaf)

Spathiphyllum tasson (Brazilian Sword)

Spathiphyllum wallisii (Peace lily)

Spiranthes romanzoffiana

Spirodela polyrhiza

Stratiotes aloides

Subularia aquatica

Synnema triflorum (out of date synonym)

Taxiphyllum barbieri

Tonina fluviatilis

Trapa natans (Water chestnut)

Triglochin maritima

Triglochin palustre

Triglochin striata

Typha angustifolia

Typha latifolia

Utricularia gibba

Utricularia graminifolia

Utricularia minor

Utricularia vulgaris

Vallisneria americana (Dwarf vallisneria)

Vallisneria asiatica

Vallisneria asiatica var. biwaensis (Corkscrew vallisneria)

Vallisneria gigantea (Giant vallisneria)

Vallisneria neotropicalis

Vallisneria rubra

Vallisneria spiralis (Straight vallisneria)

Vallisneria tortifolia (Twisted vallisneria, dwarf vallisneria)

Vallisneria tortissima

Versicularia dubyana (Java moss)

Wolffia arrhiza

Wolffia microscopica

Wolffiella floridana

Zannichellia palustris

Neverlander2010-02-08 03:12:27

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.