ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
Kadıköy/İstanbul
Discus
SON 10 MESAJI
Murat Bey, discus beslerken böyle bir ilaca gerek yok bence. Koruma olarak haftada bir kullananları duysamda Ektozon mantar ilacıdır, genelde açık yarası olan balıklarda mantar kapmaması için kullanılır. Doz aşımı yaptınız büyük ihtimal, 50 litreye 1 çay kaşığı olması gerek, umarım çay kaşığıydı kaşığınız. Ayrıca su miktarını net hesaplamanız gerek, direk akvaryumun ölçüleriyle hesapladıysanız tabii su fazla çıkar, doz aşımı olur. Hacmi hesaplarken kumun yüksekliğini, üstten bırakılan boş alanı, eğer çok fazla kütükler, taşlar falan varsa bir miktarda onlar için düşüp hacmi öyle hesaplamanız gerek. Örneğin 100x40x60 ise akvaryum 240lt'likdir, ama 5cm kum, 2cm üstten boşluk dersek, 100x40x53 olur ve net su 212lt olur, verdiğiniz ilaç 212 lt'ye göre hesaplanmalı.
Emine hanım, üretim dışında discuslar ph oynamadığı sürece her ph'te yaşar, önemli olan ph değildir, discus kendini ph'e göre ayarlar yeterki sabit olsun, ph'le oynamak riskli deriz her zaman ama ph 8.0'da çok uç bir nokta. Ben musluk suyumu bildiğimden artık hiç ölçmeden musluk suyunda besliyorum, hatta bir ara kum ve biyolojik malzeme hatasından, farkında olmadan aylarca ph 8.4'te de sorunsuz besledim. Ama açıkcası ben İstanbul'da ph 8.0 olan musluk suyu görmedim, bölgelere göre ph 7.1 ile 7.4 arasında değişiyor. Yanlış ölçmüş olabilir misiniz? Nasıl ölçtünüz, hangi marka testle ve testin son kullanma tarihini geçmediğinden emin misiniz? En önemlisi kumunuz nedir, kullandığınız malzemeler nedir? Kaya, taş yok değil mi? Bence ya ölçümünüzde hata var, ya da ph yükselten bir malzemeniz.
Sarp Bey, sık su değşimi şart, hemde yapabildiğiniz kadar sık, günde %100 yapabilseniz keşke. Amaç sıfır nitrat zaten ve tek yolu su değişimi. Filtredeki yararlı bakteriler sırasıyla amonyağı nitrite, nitriti nitrata çevirirler, nitratı filtreyle yok edemezsiniz, isterseniz 10.000lt/saat filtre olsun, yararlı bakterilerin özelliği değildir nitratı yoketmek. Su değişimi asla nitrat yükseltmez (musluk suyunuz aşırı nitrat yüklü değildir düşünüyorum), tam tersi nitratı düşürmenin tek yolu. Tabii suyunuz bekletilecek, kloru uçurulacak, klor yararlı bakterileri öldürür dönüşmeyen amonyak patlar akvaryumda. Ayrıca sadece nitrat için değil, suyun içinde gerekli mineraller var discusun büyümesi için, discus ideal boyutlara gelmesi için sürekli taze suyla bunları almak zorunda. Suyu günde %100 değiştirseniz emin olun discuslarınız en sağlıklı discuslar olur. Az su değişiminde, az bir nitratta ölmezler, dayanıklıdırlar ama renkleri kararır, siyah benekler çıkar (pigeon'larda) ve büyümeleri yavaşlar. Torf'a da dikkat edin bir süre sonra etkisi geçince inanılmaz hızla ph yükseliyor, discus'lar mahvoluyor, düzenli yenileyin torfu.
Yiğitcan Bey, discus'dan korkmayın, tecrübeniz yeterli ama ilk girişiniz cama cam akvaryumda yerli discusla olmalı. Bitki başka bir tecrübe olayı, bitkiyi çürütürseniz suyu mahveder, nitrata boğar, artı sık su değişimi ve dip çekiminizde bitki iyi olmayacaktır. Nitratı sıfır yapmak amacınız, bitki zor. Discus'un doğal ortamı diyor herkes, discus doğal ortamında kütük dolu, kahverengi bir suda yaşar. Bitki öyle sanıldığı kadar çok yoktur, uzun amazonlar o kadar. Discus bitkiyi önemsemez sadece arkasına saklanacak kütük yeterlidir, genellikle yumurtasını bile kütüğe bırakır doğal ortamda. Cama cam akvaryuma kütük dizin yeterlidir, tabii iyi sterilize edip. İsterseniz saksıda bitki koyun ama mutlaka her akşam dip çekeceğinizden kum tavsiye etmem. Yerli discuslar su şartlarımıza daha alışıklar, daha kolay yem yiyorlar, musluk suyunda yavru verecek kadar adapte olanları var artık. Su şartlarınızla oynamayın, ph düşürmeye falan çalışmayın, eş tutana kadar gerek yok. Yalnız sık su değişimini aksatmayın, mutlaka en az!!! haftada 3 kere %20 cıvarı yapın, discuslar dayanıklıdır, ölmezler sık su değiştirmezseniz ama büyümeleride oldukca azalır. 17-18cm yerine 10-11 cm'de kalırsınız. Ayrıca 2 discusda kavga sorunları yaşarsınız. Tavsiyem başlangıç için 250-300lt'de 6 discus'la cama cam akvaryum. Büyümeleri için geniş hacim (en az 35lt discus başına), proteinli besleme ve sık su değişimi.
Ayşe hanım, kahverengi yosunlar bende ilk tank kurulumunda çıkıyor, sonra kendiliğinden geçiyor. Zaten elinizle sürtseniz çıkacak kadar yumuşak bir yosun türüdür. Ama tankınız eskiyse genelde iki sebepten çıkar. İlki yetersiz ışık, bitkileriniz ışık yetersizliğinden sudaki besinleri kullanamıyor ve az ışıkla yetinebilen bir yosun çeşiti olan kahverengi yosun besinleri tüketip ortaya çıkıyor. Eğer floresanlar yeni diyorsanız demekki bitkilerinize yetersiz geliyor, su mercimekleri ışığı kesebilir veya floresanlar gerçekten az gelebilir. İkinci sebep musluk suyundaki silika denen bir element. Su değişimlerinde suyu 2 gün dinlendirip havalandırmanız, ağır elementleri yok eden aquatan gibi bir kimyasal kullanmanız gerek.
Ömer Bey, her zaman bitkiyle yosun büyümek için besin savaşı yaparlar, çünkü ihtiyaçları, besinleri aynıdır. Siz akvaryumunuza uygun, hızlı büyüyen, iyi besin tüketen bitkilerle başlayıp, bakımlarını aksatmazsanız yosun olmaz çünkü bitkiler tüm besini kullanacağından besin kapamayan yosun oluşamaz. Yani iyi bitki gelişiminiz varsa yosun olmaz. Bitkilerle ilgili bol bol okuyun. Yosunlarla ilgili makaleler bölümünde yazı var: http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=32431& PN=1
akvaryumcular bitkileri bu adlarla tanırlar.
Ömer Bey, çiklitler için öncelikle kaya tabii, bol bol mağaralar yapın taşlarla. Her türlü plastik bitki olur ama canlı olsun istiyorsanız sarı prenses/ahli'yle Vallisneria (saz), anubias, java fern gibi bitkilere sorunsuz bakarsınız bence, çok kolay bitkiler ve sert suda sorun yaşamazlar. Anubias ve java fern'ler zaten kaya üstlerine misinayla bağlanabilen bitkilerdir. Bol mağaralar yapın, bu taşların üzerine anubias ve fern'leri bağlayın. Arka planda kayaların arasına veya köşelere uzun sazları dikin. Gayet güzel olur öyle.
Ömer Bey, bende aynı yollardan geçip, uzun hatalardan sonra en sonunda 1 aydır sorunsuz çalışan bitki akvaryumunu tutturdum. Bana balık bakmakdan daha zor geldi açıkcası. Bir kere çoğu renkli, güzel bitkiler yumuşak su istiyor, ph 6.8'lerde istiyor, dolayısıyla Ahli, sarı prenses gibi çiklitlerle olmuyor maalesef, su şartlarına aykırı. Ayrıca bitkileri söküp yiyorlarda. Anca bazı sert sularda yaşayabilen ve yenmeyecek kadar sert bitkiler olabilir, Vallisneira(saz), anubias, java fern gibi örneğin, bunlarda sorunsuz her şartta büyüyen bitkiler zaten. Daha tecrübeliler düzeltir beni, ama yaşadıklarımdan, yaptığım hatalardan söyliyeceğim ilk şey yosun olmaması için ışık, co2 ve gübreleme üçlüsünü dengede tutacaksınız. Özellikle yosunları ve bitkileri besleyen nitrat ve potasyum ışık ve bitki miktarına göre tam dengede olacak, sadece bitkilere yetecek kadar. Biri eksikse akvaryumu yosun basıyor. Ya her şey az olacak, az ışık, co2 yok, gübre az ve kolay bakılan renksiz basit bitkiler. Ya da her şey tam olacak, yoğun ışık, co2 sistemi ve iyi gübreleme, bu durumda tüm bitkilere bakabilirsiniz. Sonuçta bitki olayında, özel bitki kumu, co2 sistemi, sağlam aydınlatma, gübreler ve bir kaç test malzemesi (ph, kh, no3, co2) gerekiyor. Tabii verilen co2 sayesinde ph 6.8'lerde olunca ve bitkilere zarar vermeyenler seçildiğinden balıklar tetralar, canlı doğuranlar, melek, discus, ramirezi gibi sınırlanıyor. Ahli, sarı prenses gibi yüksek ph, sert su isteyen afrika çiklitleri olmaz. İlk denemelerde, özellikle gübrelemede hata çok olduğundan tavsiyem önce sadece bitki akvaryumuyla denemelere başlayın, kavrayıp oturunca uygun balık eklemeleri yapın.
Ali Bey, 20 litre çok az su olduğundan kimyasal değişimleri çok çabuk verir, co2 verirken ph çok hızlı oynar, sabit tutmanız zor, balıklar sorun yaşar bence. Co2 vermeyi seachem'in Excel'i ile deneyin, artık Türkiye'de var. Sıvı olarak kullanıyorsunuz, ph'i etkilemeden suya direk karbon veriyor, oldukca başarılı buldum ben.
Kapışma. Diskus kur yaparken esas olarak eşinin yolunu kesip, önüne geçip titrer, yüzgeçlerini açar, dikilir. Diskus bölgecidir, eski diskus bölgeyi sahiplendi yeni geleni sokmayacaktır. Ayrıca sürü balığı olan diskus 6 adetten az tutulursa kuvvetli olan diğerini ezecektir. 2 diskusuda çıkartıp, 1 gün kadar başka akvaryumda tutup, varsa dekoru değiştirip aynı anda akvaryuma geri koyun, bölge sahiplenmeyi baştan yapsınlar. Bunu deneyin fakat genede 2 diskusda bir süre sonra, akvaryuma alıştıktan sonra güçlü olan diğerini ezecektir, bunun önüne geçemezsiniz. Bu arada umarım yeni diskusa önceden karantina, sterilizasyon yapmışsınızdır.
SON MESAJLAR
- Ters Dönerek Yüzen Ryukin ~Emre, 07:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Durgun Sular 🍀 Aqua Discovery, 06:45
Akvaryum Tanıtımı - 100x50x50 Akvaryumda Hangi Filtreyi Alabilirim mahsun315, 03:13
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum İçin Bahçeden Alınan Dallar Wasdff, 01:43
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 01:17
Akvaryum Tanıtımı - İç Filitre Yeterli Mi? Halit81, 00:01
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Yüzlerce Küçük Böcek syerli, 00:00
Hastalıklar ve İlaçlar - Nedir Bu Beyaz Mikro Kurtlar? ( Nematod Sorunu ve Çözümü ) Keyif, 23:11
Hastalıklar ve İlaçlar - 60x40x40 Walstad Akvaryum Ve Kurulum Süreci syerli, 22:52
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığımın Yüzgeçleri Kanlandı ilknurk, 21:58
Hastalıklar ve İlaçlar - 25 Litre 50x20x25 Tank İçin Tür Önerisi hvostr, 21:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Doğal Akvaryumlarım nurtensultan, 21:10
Akvaryum Tanıtımı - 40x40x40 Yeni Akvaryum Öneri Ercan9n, 20:44
Yeni Üye Forumu - Anubias Nasıl Çoğaltılır Nickim10Harf, 20:37
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Leblebi hvostr, 20:20
Kedi Balıkları Tanıtımı - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin hvostr, 19:46
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Fotoğraf Galerim hvostr, 19:42
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Karma Monster Akvaryumu Jolakotturinn, 18:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Oranda Ryukin Tankı Kurulum ~Emre, 18:09
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Ve Balıklar İçin Acemiye Destek Betta_King, 17:54
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lepistes İcin Filtre Önerisi? Heidfeld, 17:11
Yeni Üye Forumu - Hobiye Dönüş, 80x40x30. doufo361, 16:35
Yeni Üye Forumu - Hobiye Yeni Başladım doufo361, 16:23
Akvaryum Tanıtımı - Cüce Amerikan Dünyası Laetacara, 15:50
Güney Amerikan Cichlidleri - Bitkili Tankda Led Kullanımı Taahaa, 15:36
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Lifetech 838 Elektrik Kesintisi Sorunu lojistisyen, 15:31
Filtreleme Seçenekleri - Linkteki iç filtreyi nasıl bilirsiniz? Yalçın29, 14:28
Malzemeler ve Yemler Forumu - Canlı Önerisi aquaticathearmi, 10:57
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Shallow Blackwater Bimaculata AtlasPoyraz, 07:49
Akvaryum Tanıtımı - Pleconun Karnı Şiş yesil09, 21:31
Kedi Balıkları Forumu - Hightech Armatür Tavsiye badboy87, 20:36
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryumcu syerli, 19:37
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Hobisinde Kadınlara Olan Bakış Açısı. SaRCoPhiLiuS, 15:02
Şikayet Var! - 40 Küp Hightech Tanıtım Jeveux, 14:41
Akvaryum Tanıtımı - Yeni Bir Bitkili Akvaryum '' Aquaterapist '' AliAltınöz, 09:57
Akvaryum Tanıtımı - 75 Litre Yosun Yiyici Önerisi SaRCoPhiLiuS, 09:52
Yosun - İlk Başlangıç.. Furkanrs, 08:04
Yeni Üye Forumu - Esp Tabanlı Akıllı Işık Ve Sıcaklık Ölçüm Sistemi NightWist, 08:04
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Bitkili Yeni Kurulum Hobimmm, 05:54
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni Petshopcular Balıklara Daha Kalitesiz Bakıyor Rıdvan459, 23:46
Yeni Üye Forumu - Before - After MCY4, 20:59
Akvaryum Tanıtımı - Yakışıklıdan Pozlar :) Ozmoziz, 12:02
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Bu Mülteciyi Ne Yapacağımı Bilemedim SaRCoPhiLiuS, 11:05
Sazansıgiller - Filtre Değişimi Sonrası Lepisteslerde Kayıp lepistesciii, 00:30
Hastalıklar ve İlaçlar - 90.35.40 Akvaryumum Patladı ~Emre, 23:19
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Yeni Tank Kurulumu Hakkında Bilgi srcndgn, 22:55
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balıkları Akvaryum Dibinde Taşların Üzerinde hipehlivan, 22:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Kurulum Hakkında Bilgi srcndgn, 22:35
Akvaryum Tanıtımı - Betta Akvaryumum hvostr, 21:51
Akvaryum Tanıtımı - Rummy Nose Tetra Akvaryumu Ozmoziz, 21:46
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Su Ustu Bitkisi Frogbit ALTEMUR 07:25
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 07:05
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 02:20
- Bitki Çeşitleri emreemin 01:36
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 01:36
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 01:36
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 01:36
- Antuta Bebeleri Akvarist Hoca 00:03
- Düz Vatoz (mavi Göz Çift Ve Süper Red Takım) Akvarist Hoca 00:03
- Black Flame Endler Safkan Damızlık Koloni aXarayli 23:28
- Takasa Açık Kaliteli Malzemeler BadgeR 23:14
- Chihiros Rgb Vivid 2 Mini Shade Arıyorum BadgeR 23:14
- İthal Paludaryum / Teraryum Arıyorum ozan_1903 23:08
- Efsane Mangrow Kökü ozan_1903 23:08
- Toplu Malzeme Ve Akvaryumlar MurathanM 22:53
- 100x50x50 Akvaryum Ve Mobilyası(hobiyi Bırakıyorm) MurathanM 22:53
- Aykılıç, King Ve Düz Kılıç Yavruları A Kalite ali özer 22:47
- Mavi - Beyaz Elma Salyangozları TolgahanA 21:32
- 2 Adet Eheim İç Filtre Biopower 160 ngerekli 20:58
- Toplu Malzemeler Isıtıcı Hava Motoru Eheim Ekipman Serhat.Kaymak 20:54
- Montecarlo-helferi-rotala Sayhadrica-red-green UraL 20:45
- 2 Adet Bolivian Ramirezi pengasusboi 20:39
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 20:13
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 20:13
- Su Piresi & Yeşil Su & Infusoria Amati340 19:56
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 19:56
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 19:56
- Microfex( Dero Worm) & Sirke Kurdu Amati340 19:56
- Springtail Kültürü (sıçrarkuyruk) Amati340 19:56
- Karides Takas Olur 34hakanay 16:49
- Bolbitis Heudelotii, Trident Fern metsi 15:22
- Akvaryum 30*30 metsi 15:22
- İthal Işıklı Dolaplı Büyük Boy salihclk 14:58
- Atman 3338 Dış Filtre 3 Sepetli emree06 14:51
- L144 Mavi Göz Düz Kuyruk Cüce Vatoz Yavrusu emree06 14:51
- Neolamprologus Pulcher (daffodil) Yavrusu emree06 14:51
- Moss (takas Seçenekleri Mevcut) aziz_basak 14:42
- 1 Metrelik Set Akvaryumlar Ve Co2 Tüp kadir0606 14:14
- Kalın Bant Duboisi Maswa Yavru &ramshorn Salyangoz yns325 14:01
- L144 Tülden Olma Düz Kuyruk Çiftler yns325 14:01
- 🌿 Makro➕️ Mikro➕ Excel🌲 Akvaryum Gübreleri kilic88 13:03
- Subulata Bitkisi kilic88 13:03
- Karides Çeşitleri Bloody Marry Ve Mavi Melek ShrimpGarden 12:31
- Damızlık Helena Katil Salyangoz ShrimpGarden 12:31
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 12:15
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 12:15
- Karma Malawi Ciklet İASK77 11:50
- Ne Ararsan Var :) İASK77 11:50
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 11:50
- Mangrow Üstü Anubias(yenilendi), Cüce Cyrptocoryne nikon_ 11:34
KULLANICILAR
- 44 Online Kullanıcı, 24 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.
