ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
secobaba
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Kasım 2012 20:56
Son Ziyaret:
24 Kasım 2014 23:07
Toplam Mesaj:
42 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
seçkin karabacak
Doğum Tarihi:
13 Ekim 1980
Yaş:
43
İl:
Ankara
Meslek:
Yazılım
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA


seçkin

SON 10 MESAJI

Meleklerle ilgili sorularınıza cevaplar
Mutlu Bey, 

bunlar sizden aldığım yavruların yavruları :)  

Bu sabah ilk satışımı yaptım. Gerçekten güzel bir duyguymuş hem hobi hem de yağmasada damlıyor ;)

Teşekkürler ..

Meleklerle ilgili sorularınıza cevaplar
Tekrar selam. Balıklarım serbest yüzüşe geçeli 8-9 gün oldu ve bu sürede bayram tatilinde olduğum için abime bıraktım ve pul yem ile beslendiler. Beslenmelerinin ve temizliğinin daha kolay olması için Mutlu Hocamın taktiğini uyguladım ve anne baba ile aynı akvaryum içinde farklı bir kaba aldım. bu gün ilk artemialarını yediler ve yavru karnı şişinceye kadar besleyin derken ne demek istediğinizi anladım, hakkatten karınları artemia ile doldu ve göbekleri çıktı :) 



Hocam sorularım şöyle;
1-  Bu küçük kabın suyu her gün artemia verdiğim için malum kirleniyor, balıklara zarar vermeden bu suyu değişmenin kolay bir yöntemi var mı ? 
2 - Sabah ufalanmış pul yem , akşam artemia verebiliyorum. bu şekilde 2 öğün yeterli geliyor mu dur ? (malum çalıştığımız için öğlen bakamıyoruz)
3 - Kapta 35-40 kadar yavru var, bu görünen kabın yarısı büyüklüğünde bir kap kullansam, balıkların sağlığı için sorun olur mu yoksa kurtarır mı ? (çünkü yine yumurta dökme niyetindeler, ileride bunun yanına bir kap daha koymam gerekecek bundan dolayı daha küçük kap kullanmak istiyorum)
4 - serbest yüzüşe geçtikten sonraki ilk 1 hafta yanlarında olmadığım için pul yemle beslendiler veya yarım yamalak beslendiler, bundan dolayı yanık kalırlar mı ?


çok teşekkürler 
Meleklerle ilgili sorularınıza cevaplar
Akşam işten gelince birde baktım ki fayansın üzerinde hiç yumurta kalmamış, zeminde de baktım göremedim ve herhalde yumurtalarına gözü gibi bakan bu çift, nasıl oldu da onları yedi anlayamadım. Tam umudumu yitirmek üzereyken eşim yavruların camın köşesinde durduklarını söyleyince dikkatlice baktım ve çok sevindim. minik yavrular camda adeta asılı duruyorlar :)



Yavrular o köşede sabit duruyorlar, yüzmüyorlar sadece kuyruk sallıyorlar. ne zaman artemia vermem gerekiyor tahmini ?  
(ona göre artemia setini kurmam gerekiyor malum 24 saatte çıkıyor)


Meleklerle ilgili sorularınıza cevaplar
Aynen dediğiniz gibi, fotoğraftan iyi tahmin ettiniz :) 

Son gelişmeleri aktarmak istedim sizlere. bu gün sabah evden çıkarken yumurtaların bazılarının koyulaştığını bazılarının da beyaz  renk aldığını ve bu beyazların üzerinin beyaz renkte küf tutuğunu gördüm. koyu olanlar yakın zaman da çıkacaklar diye düşündüm ve even çıktım. öğlen eve geldiğimde (yumurtlamadan sonra takribi 60-65 saat geçmiş oluyor) yumurtaların yarıdan fazlası yerinde yoktu ve anne baba nın yumurtalarını yemiş olabileceğini düşündüm :(

sonrasında zemine baktığımda yendi sandığım yumurtaların zemine düştüklerini ve de minik kuyruklarını salladıklarını görünce çok sevindim. yumurtalar akıntı motorunun da etkisiyle kuyruk sallamaya başlayınca fayanstan ayrılıp, sağ alt köşede (fayansın arkasında) anne babanın ulaşamadığı ölü bir bölgeye  birikmişti ve hepsi kuyruk sallıyordu. ben de anne babanın yumurtalarına erişmek isteyeceğini düşünerek fayansı akvaryumun yan camına yasladım. Anne baba yere biriken bu yumurtaları ağızlarına alıp fayansın üzerine tekrardan koymaya çalıştılar. herseferinde başarısız olup tekrar tekrar bu işlemi devam ettiriyorlar. 

1) Böyle yapmaları yumurtaların sağlığını tehlikeye sokar mı ? yerde sabit durup kuyruk sallamaları daha onlar için daha iyiydi diye düşünüyorum, fakat bir taraftan da anne baba böyle yaptığına böre vardır bir faydası diyorum işin içinden çıkamadım :)  ?

2) Kuyruk sallamaya başlayan yumurtalar herzaman yere mi düşer, yoksa iyi yapışmış ise zamanı geldiğinde hiç yere düşmeden yüzmeye mi başlar ?

3) Ne zaman yüzmeye başlayacaklar ?

Çok teşekkürler
Meleklerle ilgili sorularınıza cevaplar


Mutlu Hocam selamlar,


Bundan 15 - 16 ay önce sizden 10-12 tane yavru melek almıştım. Ufak tefek kayıpları saymazsak hepsi büyüdüler maşallah. Dün akşam üzeri içlerinden iki tanesi akvaryumun arka fonunu temizlemeye başladı. 1-2 saat sonra ise dişi olan yumurta dizmeye başladı (ki bunun çok güzel ve heycanlı bir olay  olduğunu yaşayınca anladım).  Erkek de dizilen yumurtaların üzerinden geçiyor du ki, ne olduysa o sıra oldu, akvaryumda savaş çıktı :)


[VID]http://www.youtube.com/watch?v=PUtbf3eclPE[/VID]


Aslında koruma güdülerinin gelişimi için ana tankta bırakalım 1 - 2 kez yumurtlasınlar savşsınlar diye düşünsem de, dayanamadım ve çifti hemen elimdeki 50-60 LT lik bir kabine aldım. Önce çok şaşırdılar, yerlerini yadırgadılar, alışırlar herhalde diye düşündüm. Bu arada hemen arabaya atladım ve akvaryumcudan bir pipo filtre ile hırdavatçıdan da 1 adet fayans aldım. Isıtıcıyı 26 -27 dereceye ayarladım. 

1 saat kadar yumurtlamalarını bekledim (yumurtlama sırasında akıntı olmasın diye filtreyi kapatabilmek için bekledim) fakat çiftin ilgisi çok dağılmış ve bu yeni yerlerinde biraz paniklemişlerdi.  Sonrasında dışarı çıkmam gerekti ve 2-3 saat sonra eve geldiğimde çiftin yumurtladığını ve yumurtaların başından ayrılmadıklarını gördüm :)   



Melekler yumurtalar mantarlaşmasın diye sık sık yumurtaların üzerinden geçip göğüsleriyle akıntı yaratıyorlar, müthiş bir olay :)

Ben önlem olarak yumurtaların üzerine 2 ml metilen mavisi sıktım.  Bir de debisi çok düşük bir motoru yumurtalara hafif hafif akıntı yapacak şekilde yerleştirdim.  bu akıntıyı sağladıktan sonra yumurtaların üzerinden geçmeyi çok çok azalttılar. herhalde akıntıyı yeterli buldular. 

Bir de su kirlenmesin diye yemlemeyi çok çok azalttım, günde 5-6 adet tetra bits granül atıyorum, zaten onu da hemen silip süpürüyorlar :)

Yavruları anaçlar ile birlikte büyütmeyi istiyorum çünkü şimdilik çok iyi anlaşıyorlar ve güzel bakıyorlar.

Hocam bundan sonra neler olacak, ne yapmam gerek?   

1) tam olarak ne zaman artemia vermeye başlamalıyım, yavrular discuslarda olduğu gibi ana babasının sırtına geçip onların mukozasından mı beslenecekler 8-10 gün kadar? Yoksa yüzmeye başlar başlamaz artemia vermeli miyim? 

2) artemia nın miktarı 150-200 yavru için nekadar olmalı? Günde 2 kez verebiliceğim yeterli olur mu ?

3) geceleri ortamda ışığı yanık bırakayım mı ?

4) şu an yumurta halinde oldukları için hiç su değişimi yapmıyorum, sadece dip çekim yapıp pislikleri temizliyorum. Su değişimi yapmaya ne zaman başlayayım? 

Şimdiden çok teşekkürler, gelişmeleri bildirmeye devam edeceğim..

Cenk Bildir2013-10-06 20:27:50
İç sump çalışmam
Mahalle camcıları delemiyor, Ankara da sitelerde daha büyük çapta ki camcılar kolaylıkla istenen boyda delik açabiliyor, özel makinası var.
EN KÜÇÜK DIŞ FİLTRE
Seri üretime geçsen yeridir arkadaşım, çok şirin ve kullanışlı bir çalışma olmuş :)
İç sump çalışmam
Gelelim akvaryumun iç dizaynına,

Bitkili bir akvaryum yapacağım için öncelikle tabana ince bir kat hindistan cevizi torfu koydum. Torfun torbasını üstten kesip 1 lt ılık su ekliyorsunuz bir güzel şişip çoğalıyor. hatta ihtiyacım olanın iki katı torf elde edince yarısını evdeki çiçeklere verdim ;)


daha sonra tabana serip üzerine tetra initial sticks gübre serpiştirdim.


torfun üzerine bitkilerin köklerinin rahat tutunabilmesi için yapı marketten aldığım fileyi örttüm. 


iç sumpın karışık görüntüsünü önlemek için arka fon olarak mutfak dolaplarının içini kaplamak için kullanılan kendinden yapışkanlı muşamba kullandım ve kenar kısımları hava almaması için silikonladım.


üst kat olarak aquaclay kum kullanacaktım. önce kumu bir güzel yıkadım sonra serdim filenin üzerine. akvaryuma suyu basınca kumun bitkileri iyi tutamadığını hatta kendi kendini bile tutamayıp bir kısmının su üstüne çıktığını gördüm .



Baktım ki aquaclayin bitkileri tutabilmesi için epey bi zamana ihtiyacı var (önce iyice suyu emecek ağarlaşacak, bu da hemen olacak gibi gözükmüyordu)  bir de zemin rengi olarak beni çok açmadı,
üzerine bir kat file daha atıp siyah hagen kum serdim. böylece dipte torf orta katmanda aquaclay en üstte ise hagen oldu.  hagen kuma ise ilk diktiğim bitkiler glossolar oldu :)


daha sonra üzerine willow moss sardığım mangrow kökünü yarleştirdim.


christmas moss ları kızılaydan aldığım amazon kayasının tepesine sardım.


arkaya Rotala Wallichi ve Cabomba Caroliniana bitkilerini , öne ise anubiaslarımı diktikten sonra akvaryumun görüntüsü ;


umarım  bitkiler biraz tutunup büyüyünce görüntü çok güzel olacak, özellikle glossolar zemini kaplarsa müthiş olur. Yeterli mi bilmiyorum ama co2 ve nitrat desteği için melek balıklarımı da tanka koydum. bir de bol ışıklı bir ahşap kapak yaptım şu an gerçekten çok hoş bir görüntü oldu, onların fotolarını da en kısa sürede eklemeye çalışacağım.

İşte son hali ;)

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=IWdyaE6vbZU[/VID]
secobaba2013-04-26 15:18:24
İç sump çalışmam
Aslında biraz da kullanım amacına göre değişiyor deliğin yeri. Eğer bol bitkili bir akvaryum düşünüyorsanız sump deliğini üstten açtırın ki zemin bitkileri dibe çöken nitrit nitrat vs.. maddeleri gübre olarak kullanabilsin. eğer az dip malzemeli veya cama cam  bitkisiz olsun diyorsanız o zaman alttan açtırıp az önce saydığım maddeleri sumpa daha rahat çekebilirsiniz.

Hoş, ben cama cam kullanıcam dedim deliği alttan açtım fakat şu anda fikir değiştirip içine birsürü bitki koydum. Bu da manidar bir durum tabii :)

Akvaryum şu an dolu ve içinde meleklerim + bitkiler var. Filtrasyondan oldukça memnunum. 850 LT/H devirlik bir motor çalışıyor. ayrıca sumpun su giriş bölmesine en dibe bir hava taşı koydum. Hem suyu hem de delikten giren pislikleri yukarı ittiriyor.  Ayrıca oksijen de sağlamış oluyor.

Sump genişliği konusunda 5 cm olmasının nedeni, akvaryumum misafir odasında konsolun üzerinde duruyor ve tam konsoılun genişliğinde tasarladım. Yer kısıtım olduğu ve akvaryumun iç hacmini çok daraltmak istemediğim için motorun girebileceği min. genişliğe göre yaptım. Ayrıca filtrasyon olarakda çok çok yeterli. Fakat yer sorununuz yok ise tabiiki 3-4 cm daha geniş tutup daha rahat bir çalışma alanı sağlamak bence de çok mantıklı.

Akşam fırsatım olursa son halinin fotolarını koyucam. Ayrıca bir de ahşap kapak çalışmam var ki sormayın gitsin. bu gün yarın biter onun da fotoğraflarını çektim her aşamada, onuda 1-2 güne eklerim.
İç sump çalışmam
Tekrar merhaba, 

Fırat Bey, bir kitapta okumuştum, "İnsan hayatta görmek istediği değişimin ta kendisi olmalıdır" diyordu yazar. Ben de sizin gibi hiç tecrübem olmamasına rağmen içimdeki mühendis yanı durduramadım ve  ilk akvaryumumu vitrinin kırılan camlarının yanına mahallenin camcısından kestirdğim 1-2 parça camı ilave ederek yapmıştım. Elim yüzüm her yer silikon olmuştu ama sonunda sızdırmayan bir tank yapmayı başarmıştım:))

Siz de bi cesaret sıvayın kolları dalın bu işlerin içine, bakalım neler çıkacak ortaya. Zaten uğraştıkça, araştırdıkça tecrübe kazanıyorsunuz. 

Doğan Bey, yorum ve önerileriniz için çok teşekkürler. Bu sistemi daha önce iş yerinde bu konularda uzman bir abimle deneyip tecrübe etmiştik. zaten ondan sonra evdeki sistemi iç sumpa çevirme kararı aldım. Suyu karşılayan ikinci göze ilk olarak ince bir kat elyaf koyarsanız bütün kaba pisliği tutuyor ve onun altında yer alan kalın gözenekli sünger kolay kolay tıkanmıyor. Motor olarak dediğiniz gibi debisi çok yüksek olmayan bir motor kullanmak gerekiyor. Zaten ben de kafa motoru olarak küçük bir iç filtrenin motorunu kullanıcam. 

İç Sump sisteminin avantajlarından biri de bu, alttan sumplu sistemlerde suyu yaklaşık olarak 1-1,5 m yüksekliğe basacak güçte bir motor gerekiyor oysaki bu sistemde basması gereken yükseklik 30 cm :))

Bu gün buhar camının raylarını yapıştırdım. işte fotolar;




Sıradaki aşama sızdırmazlık testi. comming soon :)  ..... 


SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.