ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
diecastmetal
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
12 Aralık 2010 13:54
Son Ziyaret:
18 Kasım 2012 23:31
Toplam Mesaj:
71 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Bilal Zeybekoğlu
Doğum Tarihi:
12 Mayıs 1971
Yaş:
52
İl:
Kocaeli
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

125x40x50
Elongatus Chewere

SON 10 MESAJI

DIY Klima ile Akvaryumu Soğutmak
[QUOTE=Caesar]Bakir borudan akvaryum suyunu gecirmek mi? Bakir tüm canlilar icin cok zehirli bir metaldir, kandaki hemoglobini cökeltip tahrip eder oksijen alamadigi icin vicut bogulur. Yemek pisirir bakir tencereler kullanilirmis eskiden ama kalaylayarak, kalayda bir aciklik olsa tüm evi zehirlermis. Evlerde icme suyu borulari bakirdan yapilmaz o yüzden, sakin böyle birsey denemeyin. [/QUOTE]
 
Saf bakır için doğrudur ancak alaşımlı borular Amerikada evlerde  boru devresi olarak kullanılmaktadır.
 
 
Bu makalenin ilk cümlesi  :
 
Copper is a popular material for water supply line. (Bakır, su besleme hatları için popüler bir malzemedir.) şeklinde.
 
Gemi inşaa endüstrisinde de krozyon dayanımı gücü yüksek olduğu için tüm su devrelerinde (tatlı su denz suyu, atık su) CUNİFE tabir edilen bakır alaşımlı borular kullanılır. (16 sene gemilerde görev yaptığım için bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.)
 
Dolayısı ile bakır alaşım boruların bir salınım yapacağını düşünmüyorum.
 
Saygılar
 
Sağlıklı balıklar.
diecastmetal2012-02-20 22:46:57
DIY Klima ile Akvaryumu Soğutmak
Bence faydalı bir tartışma oldu.
 
Mesela ardiyede duran, geçen sene bimden aldığım 12 voltluk araba soğutucusu geldi aklıma.
 
İçine bakır boru döşeyip düşük debili bir iç filtre ile akvaryum soğutucusuna çevirme düşüncesi geliverdi aklıma.
 
Güzel birşey olur inşallah yoksa canım soğutucu boşa gidecek
 
Sonuç alırsam burada paylaşırım.
 
Kesip biçmeye başlayınca da hanım saydırmaya başlayacak ama olsun.
 
 
 
 
DIY Klima ile Akvaryumu Soğutmak
[QUOTE=Tahsinmutlu]
 
 Formülünüzde kullandığınız ''k'' malesef katı cisimler için ısı iletim katsayısıdır.Gazlarda bu ''h'' ile ısı taşınım katsayısı kullanılır ve formül o yazdığınızdan farklıdır.Ayrıca termoslarda iki cam arasında vakum vardır yani hiçbirşey yoktur (hava da dahil).Saygılarımla
[/QUOTE]
 
Tahsin bey. Rahmetli hocam Hasbi Yavuz okulda bize bu şekilde öğretti. Tabloda internetten alınmadır ve gördüğünüz üzere havada diğer katı ve sıvı maddelerin arasında yazılmıştır. Aradan geçen 17 senede fizik kanunları değiştiyse bilemem tabi. Formüle gelince anlaşılması açısından "k" ile  delta t nin yerini değiştirdim sadece.
 
Termos konusunda yanılmış olabilrim kusura bakmayın.
 
 
 
 
DIY Klima ile Akvaryumu Soğutmak
[QUOTE=Tahsinmutlu] Son olarak sistem ana soğutma olacak kadar yeterli değil ancak yardımcı unsur olarak kullanılabilir.Amaç sadece akvaryumu soğutmak ise yine yetersiz olacağı kanısındayım bakır boru uzunluğunu arttırsa da akvaryumu izole edemeyeceği (videoda strafor kullanılmış ve sonunda belirtmiş) için boşa gidecektir.Odayı soğuturken (sözde) yardımcı olarak kullansa belki bir nevi faydası olur.
[/QUOTE]
 
Tahsin bey sizin nezdinizde tartışmaya iştirak eden arkadaşların gözden kaçırdıklarını düşündüğüm bir hususuda belirtmek isterim. Bu tartışmaya konu olan proje asla bir akvaryum soğutma projesi değildir. Kullanılan iç filtre dışında akvaryumla hiç bir bağlantısı yoktur. Amaç videonun başında da yazıldığı gibi "Air conditioner" yani klima yapıp havayı soğutmaktır. Bakır borunun içinde dolaşan su straforun içerisindeki buzlu sudur. Termal iletkenliği diğer tüm metallere göre çok daha yüksek olan bakır bu yüzden seçilmiştir. Zaten projenin mimarı da yemin ederek yaklaşık 18.5 metrekarelik oturma odasını bu yöntemle soğuttuğunu ve bu şekilde idame ettiğini söylemektedir.  Tahmin edeceğiniz gibi ısı transferi sebebiyle strafor içerisindeki buzlu su zamanla ısınarak oda sıcaklığına gelecek ve ısı transferi duracaktır.
 
Bana görede böyle bir projeyle akvaryum soğutmak isterseniz fanı aradan çıkartıp bakır boruları akvaryumun içerisine koymanız gerekir.
 
Saygılar
 
Sağlıklı balıklar
DIY Klima ile Akvaryumu Soğutmak
[QUOTE=ringo] Sizin duvarla veya bakır levhayla temasınızın bir önemi yok hava da ısı açısından bir yalıtım maddesi değildir. Öyle olsaydı kışın soba yaktığınızda ısınamazdınız veya yazın buzdolabının kapağını açtığında serinlemezdiniz. [/QUOTE]
 
Bu noktada müdahale etmem gerektiğini düşünüyorum İlyas bey. Tamamen yanlış düşünüyorsunuz. Daha doğrusu ısı transferi ile ısıl iletkenliği birbirine karıştırıyorsunuz. Sandığınızın aksine hava doğadaki ısıl iletkenliği en düşük maddelerden biridir. Yani çok iyi bir yalıtım malzemesidir.
 
Bu olayı şöyle izah edeyim.
 
Isı iletkenlik ya da termal iletkenlik, fizik'te malzemenin ısı iletim kabiliyetini anlatan bir özelliktir. "k" harfi ile ifade edilir.
 
Isı miktarı Q ile tanımlandığında, malzemenin kalınlığı L ve birim zaman t , ısı geçişinin olduğu yüzey alanı A ve ısı geçişine sebep olan sıcaklık farkı ΔT ile ifade edilirse, sürekli rejim şartları altında ve ısı transferi sadece sıcaklık gradyenine bağlı olduğunda;
 
 
 
Formülde ısı iletim katsayısı paydada bulunmaktadır. Dolayısı ile ısı iletim katsayısı ne kadar düşükse sıcaklık farkı yani yalıtım o kadar iyi olacaktır.
 
Şimdide bazı maddelerin ısı iletim katsayılarını vereyim.
 
 
Görüldüğü üzere havanın ısı iletim katsayısı cam yününden bile düşüktür.
 
Kullandığımız termoslar havanın ne kadar iyi ısı yalıtımı yaptığına güzel bir örnektir. Termoslar çift cidarlıdır ve ikisinin asında da hava bulunur. Ve bildiğiniz üzere içerisine konan sıvıyı aynı sıcaklıkta uzun süre muhafaza ederler.
 
Diyeceksiniz ki madem o kadar iyi yalıtım yapıyor neden binalarımıza strafordan mantolama yaptırıyoruz. Buna da söyle cevap verilebilir. Binalarda  havayı yalıktan olarak kullanabilmek için termos örneğinde olduğu gibi bina dışına ikinci bir duvar örmemiz gerekir ki havayı araya hapsedebilelim. Bu da tamamen maliyete kumanda eder. Yani tamamen duygusal sebepler.
 
Biraz uzun oldu kusuruma bakmayın.
 
Saygılar.
Sağlıklı balıklar.
 
 
 
 
 
 
Led
Floresanlar ile ilgili burayı oku
 
 
Balastlar civa buharlı gaz ateşlemeli tüp lambaların (floresan) ilk çalışma esnasında ihtiyaç duyduğu yüksek gerilimi oluşturan devre elemanlarıdır.

Balastlar yapılarına göre iki çeşittir.

1- Klasik balastlar.

Klasik balastlar yapı itibarı ile birer endüksiyon bobinidir. Starter denilen yardımcı kontak elemanı ile kullanılır.

2- Elektronik balastlar.

Elektronik balastlar yapı itibarı ile lambada bulunan civanın ısınmasını sağlayan flamanlara ihtiyaç duymayan sabit gerilim üreten basit devrelerdir.
 
 
Daha geniş bilgi için nette araştırma yapabilirsin.
 


 
diecastmetal2012-02-19 20:37:56
Led
T8 mavi florasan kullanabilirsin.
 
Elektronik balast'da alman gerekecek.
 
Toplamda 10 TL civarına gelir.
 
Ancak bahsettiğim floresan elektrikçilerde satılan normal floresandır.
 
Bitkili akvaryum kuracaksan faydası olmaz.
 
 
 
 
 
 
diecastmetal2012-02-19 20:22:04
Mayalı Co2(Resimli)
Elinize sağlık.
 
 İçerisine ışık girmeyecek şekilde şişeyi izole ederseniz daha fazla verim alırsınız diye düşünüyorum.
 
Kolay gelsin.
diecastmetal2012-02-19 20:05:08
Led
1 mt tekli şerit led 10 tl
 
1 adet 12v 500 ma adaptör 10 tl
 
yaklaşık maliyet 20 tl
 
Eğer elinde eski pc power supply varsa onu da kullanabilirsin.
 
Forumda uygulaması var.
Bir Tembelin Hayali: Otomatik Su Değiştirme Son Fotolar 6. sayfa
Refet bey.
 
Yeni kuracağım tankıma benzer bir sistem yapmak üzere forumda araştırma yaparken projenizi gördüm. Öncelikle elinize sağlık. Güzel dizayn olmuş . Çalıştığım iş yerinde sürekli selenoid ve sensör kaynaklı bir çok arıza ile uğraşan biri olarak kuracağım sisteme sizinkine ek olarak bir emniyet tahliye sistemi ekleyeceğim. Akvaryum su seviyesi için belirlediğim çalışma aralığının üzerine yapacağım ayrı bir taşıntı devresini tahliye devresine iştirakleyeceğim. (Tıpkı lavabolarda bulunan taşıntı devreleri gibi)
 
Evde kimse yokken sistemin arızalanması durumunda fazla su bu devreden sürekli tahliye olurken ev eşyalarına bir zarar gelmesini önleyebilir diye düşünüyorum. Hatta bu devreye monte edeceğim bir akış sensörü vasıtasıyla alarm devresi bile kurabilirim. (şimdi aklıma geldi).Olan kabaran su faturasına olur böylece.
 
Düşündüğüm taşıntı devresi  kabaca çizdiğim şekildeki gibi olacak.
 
 
 
Saygılar.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.