Yeşil Kırmızı Bahçem


MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2013 23:50
Fotoğraf: 

Boyut (cm): 90x40x40 (1 cm cam kalınlığı)
Kapasite (litre): 144lt brüt. 120 lt net.
Canlılar: Rotala Macracandra, Rotala Rotandafolia Red, Ammania sp. Bonsai, Alternanhera Reineckii Mini, Staurogyne Repens, Hemianthus "Cuba" Callitrichoides, Pogestamon Stellata, Parvula, Grandulosa, Umbrosum. Bitki dışında canlım -henüz- yok.

Malzemeler: Eheim 2213 dış filtre (İçi: Eheim Mech, Eheim SubstratPro, Aktif Karbon Sünger, Elyaf), Eheim Jäger 100 w ısıtıcı, Champion hava motoru, 3 lt Karbondioksit tüpü (regülatör, ince ayar vanası, selenoid valf henüz yok), Ista Min Max Reaktör, 3x39w Sylvania Grolux Florasan, 2x39w Sylvania Aquastar florasan

Akvaryum Bakımı: Tropica'nın yeni kurulum programını uyguluyorum.
 
Kullanılan Yemler: - 

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: 06.12.2013 itibariyle su değişimlerinde Aquasafe'ten ve günlük olarak eklediğim bakteri kültürü JBL Denitrol'den başka bir şey kullanmıyorum. Elimde Tunç SÖNMEZOĞLU Bey'den temin ettiğim NPK gübrelerim, ExcelPro, Demir, Mikro element kiti ile, Microbelift Bloom&Grow bulunuyor. 

Bu akvaryum maceramın neredeyse bir yıllık bir geçmişi var. http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_akvaryumu_kurulumu_k674764.asp#">Bu linkte ilk kurulum maceralarım bulunuyor. Mobilya ve akvaryumun camının tamamlanması benim de yoğun işlerimden dolayı neredeyse 4 ayı buldu. Filtre, karbondioksit, aydınlatma sistemi, kum...vs'yi farklı şehirlerden temin etmem sebebiyle Mart 2013'te başlayan kurulum çalışmam 3 Aralık 2013'te nihayete erdi. 

Işıklandırma: Yukarıda belirttiğim üzere 5x39W florasanım mevcut. Florasanları ELT marka elektronik balast besliyor. Reflektör olarak sanayiden kestirdiğim nikel-krom sacı ve bunun etrafına sarılmış olan alüminyum folyoyu kullanıyorum. Sistemin tamamını kendim yaptım. İlk tecrübem olduğu için kablolama biraz dağınık oldu ancak -şimdilik- problemsiz çalışan ışıklandırma sistemim mevcut. 





Filtre: Eheim 2213. İlk kurulumda motor kısmından az miktarda sızıntı yaptı. Bunun üstesinden teflon bantla geldim. Giriş borusundan da az miktarda sızıntı oluyordu. Bilenler biliyordur 22XX serisinin giriş borusu sağa sola oynayabiliyor. Boruyu 90 derecelik konuma getirdiğim zaman bu az miktardaki sızıntı da kesildi. Şu anda hiç sızıntım yok. Umarım böyle de devam eder. Bu arada filtre gerçekten denildiği kadar sessiz çalışıyor. Filtrenin içini suyla doldurmak için çok su yuttuğumu da söylemeden geçemeyeceğim. Buradan Arşimet Reise selam olsun.

CO2: 3 litrelik tüpten çıkan karbondioksit gazı filtre çıkışına bağladığım Ista Min Max (orta boy) reaktör ile suya karışıyor. Su çıkışında neredeyse hiç gaz görmüyorum. Bu reaktörün yüksek verimle çalıştığının bir göstergesi sanırım. Reaktör az miktarda, problem edilmeyecek seviyede su şırıltısı yapıyor. Akvaryumun kurulumunu yaptığım 03 Aralık 2013 tarihinden itibaren gündüz saniyede yaklaşık 1,2 damla olacak şekilde karbondioksit veriyorum. Henüz selenoid valfim olmadığı için akşam saat 17:00 sularında tüpün vanasını kapatıyorum. Bu durumda gece 12'ye kadar gaz akışı devam ediyor. Sabah saat 07:00 gibi tüpün vanasını tekrar açıyorum. İstediğim gibi bir selenoid valf bulamadığım için bir süre böyle idare edeceğim. İnce ayar vanamdan da hiç memnun değilim. Uygun bir ince ayar vanası bulursam değiştirmeyi düşünüyorum.



Taban: 5 kg JBL ProFlora Start, sinek teli, 0.5 cm hindistan cevizi torfu, sinek teli, Tunç SÖNMEZOĞLU misket gübre ,101fish aqua gravel sıralamalı bir tabanım mevcut.

 







Bitkiler: Bitkilerimi forum üyeleri Halit ÖZEVREN ve Erkan EFE Beylerden temin ettim. Kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Genel itibariyle hi-tech akvaryumda yaşayabilecek, yüksek gereksinimli bitkileri tercih ettim. Bitki akvaryumunda çok fazla tecrübem yok, zor bitkileri de tercih ettiğimin farkındayım. Umarım sıkıntı yaşamadan öncelikle bitkileri akvaryuma adapte edebilir, sonrasında da büyütebilirim.

Peyzaj: 2 adet mangrove kökümü akvaryumun sol arka köşesinde yükselti yapmak için kullandım. Üçüncü kökümü ise ortaya boylu boyunca yerleştirdim. Çok orijinal bir tasarım olmadı ancak bitkiler gelişince güzel bir görüntü alacağımı ümit ediyorum.
Maviler2013-12-07 00:37:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blitzkriegÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 981
blitzkriegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 00:06
Can Bey, mükemmel olmuş tankınız ve kurulumunuz. Bu kadarını canladıramamıştım gözümde. Cubalar ön tarafı kapladığında alt bahçe gibi olacak orası :) Üst(kökün arkası) tarafın tabanına da parvula hoş olabilir. Çoğaldıkça oraya yayabilirsiniz parvulalardan. Sol tarafa eklediğiniz az miktardaki umbrosumu gelişip hacim kaplamaya başladığında sol arkaya alabilirsiniz. Tüm ekipmanlar üst seviyede olmuş.

Ancak gözümü tırmalayan tek bir şey var. O sağ öndeki taşın üstüne koyduğunuz bitkinin yeri bence orası değil. Hangi bitki olduğunu çıkaramadım fotoğraf uzaktan çekildiği için, ama bana göre tanktan çıkarsanız da olur sizin için özel bir sebebi yoksa tanka koymanızda.

Peyzajı da bitkiler oturduktan sonra sol ve sağ arkalar yeşil,orta arka kırmızı bitkilerden oluşursa odak noktası ortada kalır ve göze daha hoş gelir. Exceli de ihmal etmeyin

Şimdilik yorumum bu şekilde, konuyu takipteyim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 00:27
Kurulum aşamalarım.

-2'inci Gün: Hardscape tamamlandıktan sonra akvaryumu yarısına kadar suyla doldurdum ve filtreyi çalıştırdım.




0'ıncı Gün: Cuba, Pogestemon Stellata, Rotala Red ve Anubias var Nana'ların dikimini yaptım. Suyu tamamen doldurdum. 50 ml Sera Nitrivec ekledim.

  

1'inci Gün: Bitki artıklarını temizledim. Rotala Macracandra, Bonsai, Alternanhera Reincekii Mini, Staurogyne Repens dikimini yaptım. Moss'ları ortadaki mangrove'a sardım. Tek florasan günde altı saat (3-2-3) çalışıyor. CO2 1,2 damla/saniye.

2'nci Gün: 15 ml JBL Denitrol ekledim. Tetra şerit test kitiyle yapmış olduğum test sonucu aşağıdaki gibi:



CO2 çalışmasına rağmen pH'ın 8'e yakın çıkmasına anlam veremedim. Bu test kitinin bozuk olduğundan şüphelenmiyor değilim. Nano akryumumda NO3 ve NO2 değerlerini de hiç okumuyordu. Galiba adam gibi bir test kiti almam gerekecek.

3'üncü Gün: Bitki artıklarını temizledim. %20 su değişimi. 5 ml Denitrol. Su oldukça berrak görünüyor. Tek florasan devam ediyorum. Gübre takviyem yok. Bitkilerde çürüme gözlemlemedim. Umarım böyle devam eder.

 
 





[QUOTE=blitzkrieg]Ancak gözümü tırmalayan tek bir şey var. O sağ öndeki taşın üstüne koyduğunuz bitkinin yeri bence orası değil. Hangi bitki olduğunu çıkaramadım fotoğraf uzaktan çekildiği için, ama bana göre tanktan çıkarsanız da olur sizin için özel bir sebebi yoksa tanka koymanızda.
[/QUOTE]

Anubias Barteri var Nana oluyor o ufaklık. Benim de gözümü tırmalıyor açıkçası. Ön plan bitkisi olarak kullanmak pek akıllıca olmayacak sanırım. Orta bölüme koyabilir veya çıkartabilirim. Öneriniz için teşekkürler. Excel kullanımına da yakın zamanda başlayacağım. 
Maviler2013-12-07 09:17:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 00:56
Tebrikler. Su oturunca tankın güzelliği daha da belirginleşecektir. 

Nacizane tavsiyem, cuba önde fazla yükselmeyeceği için şimdiden reneickileri köklerin önüne dizin. Cuba tabanı kapladıkça, kökün rengi kahverengi ve reneicikinin kırmızı rengi müthiş kontrast oluşturur. Ayrıca arkadaki rotalaları küme haline getirip sağ ve sol taraflara "water sprite" bitkisi eklenip arkada orman havası oluşturulabilir. 

İnşallah herşey istediğiniz gibi ilerler. Takip edeceğim tanklardan biridir.
gssmartboy2013-12-07 00:58:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 19:49
4'üncü Gün: Çürüyen yaprakları kestim. 5 ml JBL Denitrol ekledim. Tropica kurulum programına göre 3'üncü gün konulması gereken alg yiyici omurgasızları ekledim. 3 adet elma salyangoz, 10 adet beyaz inci karides (snowball shrimp diye geçiyor yabancı forumlarda). Karides konusunda niyetim birinci sınıf sakuraydı. Ancak beyaz incilerin çok hareketli olduğunu öğrenmem ve Konya'da sakura karides temin edebileceğim yer olmaması sebebiyle beyaz inci aldım. Denildiği kadar hareketli canlılar bunlar. Akvaryuma girmeleriyle çılgınlar gibi ordan oraya yüzmeye başladılar. 4 saattir bu şekilde devam ediyor. Yine öğrendiğim kadarıyla geniş bir su aralığında yaşayabiliyorlarmış. Tamamen beyaz oldukları için ve çok hareketli oldukları için fotoğraflarını çekmem oldukça zor oldu.



Elma salyangozlar beklediğim şekilde sakinler. Helezonların üzerindeki deformasyon hakkında bilgi verebilecek olan var mı acaba?



Gübreleme yok.

[QUOTE=gssmartboy]
Naçizane tavsiyem, cuba önde fazla yükselmeyeceği için şimdiden reneickileri köklerin önüne dizin. Cuba tabanı kapladıkça, kökün rengi kahverengi ve reneicikinin kırmızı rengi müthiş kontrast oluşturur. Ayrıca arkadaki rotalaları küme haline getirip sağ ve sol taraflara "water sprite" bitkisi eklenip arkada orman havası oluşturulabilir. 
[/QUOTE]

Yorumunuz için çok teşekkürler. Reineckii'leri ortadaki mangrove kökünün önüne dizdim. Böyle daha güzel oldu. Boş alana da Anubias Nana'yı koydum. İlerleyen dönemde Anubias'ı akvaryumdan çıkartabilir ya da mangrove köküne bağlayabilirim. Böyle de biraz eğreti durdu gibi.





Işıklandırmayı iki florasana çıkardım. Şu anda brüt su üzerinden 0,5 watt/litrelik bir ışık oranım var.



Su yüzeyinde ince, yağımsı bir tabaka oluştu. Bunların bakteri kolonisi olduğunu biliyorum. İçerde biyolojik döngü yavaş yavaş oluşmaya başladı 



Şu anki endişem, elma salyangozların cuba'ların üstüne çıkması ve kök sistemi oluşmamış olan bitkileri yerinden çıkarmaları umarım böyle birşey olmaz. İlerleyen süreçte aşağıdaki cuba öbeğinin fotoğrafını çekip gelişimi kıyaslayacağım.



Siyah fon arayışım devam ediyor bu arada.
Maviler2013-12-07 19:51:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 19:58
Bence şimdi anubiası feda etmeyin. İleride arka plandaki bitkiler orayı kapladıkça arkaya yerleştirdiğinizde öne doğru gelen anubias yaprakları hoş durcaktır. Tasarım fikrimi beğendiğiniz için mutlu oldum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blitzkriegÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 981
blitzkriegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 20:06
Can Bey çok güzel gidiyor, tebrik ederim hakkını verdiniz hobinin. Elmaları imkan varsa başka tanka,yoksa yine imkan varsa kapaklı bir yavruluğa alırsanız çok iyi olur. Birsabah uyandığınızda su üstüne çıkmış cuba öbekleri görebilirsiniz. En azından 10 gün dokunmamaları iyi olur cubalara. Öbek şu süreçte yerinden oynarsa kaybedilebilir. 

Yeniz dizayn da gerçekten güzel olmuş, reineckii'ler oraya çok yakışmış. Yandan yavru verdikçe kökün ön kısmını tamamen doldurursunuz cubalar tamamen kaplamadan. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m4rjınÇevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 134
m4rjınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 20:37
Merhabalar;

Can bey tanınızın gidişi olcukça iyi inş nazar degmez maşallah diyelim tetranın o ölçüm aletinden bir arkadaşımda vardı ondada sorunlar cıkıyordu sanırım ölçümler tutmuyor 

takipteyim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 20:44
[QUOTE=blitzkrieg]Elmaları imkan varsa başka tanka,yoksa yine imkan varsa kapaklı bir yavruluğa alırsanız çok iyi olur. Birsabah uyandığınızda su üstüne çıkmış cuba öbekleri görebilirsiniz. En azından 10 gün dokunmamaları iyi olur cubalara. Öbek şu süreçte yerinden oynarsa kaybedilebilir. 
[/QUOTE]

2 tane elmayı nano tankıma aldım ancak üçüncü elma salyangozu bulamadım. Bunların kendilerini kuma gömme gibi bir özelliği yok değil mi?

Edit: Kerata kütüğün altına sokmuş kendini. Üç salyangozu da çıkartıp nano tankıma koydum....
Maviler2013-12-08 20:52:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blitzkriegÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 981
blitzkriegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 20:52
[QUOTE=Maviler][QUOTE=blitzkrieg]Elmaları imkan varsa başka tanka,yoksa yine imkan varsa kapaklı bir yavruluğa alırsanız çok iyi olur. Birsabah uyandığınızda su üstüne çıkmış cuba öbekleri görebilirsiniz. En azından 10 gün dokunmamaları iyi olur cubalara. Öbek şu süreçte yerinden oynarsa kaybedilebilir. 
[/QUOTE]

2 tane elmayı nano tankıma aldım ancak üçüncü elma salyangozu bulamadım. Bunların kendilerini kuma gömme gibi bir özelliği yok değil mi?
[/QUOTE]

Gömmezler. Kökün altlarına girmiş olabilir. En son olarak kapak içine ve su üstüne bakın belki yumurtlamak için yer aramaya başlamıştır şimdiden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 01:44
Can bey,
oldukça yeterli bir ekipmanla güzel bir kurulum olmuş, zamanla zevkinize göre elbet tank değişecek ve daha da güzelleşecektir.

Reflektör paslanmazınızın iki kenarına büküm yaptırmamanız ufak bir eksiklik gibi olmuş, (bu husus dikkatimi çekti) halbuki çok basitçe bir bükümle daha yekpare bir reflektörünüz olabilirdi. Tabii ileride de değiştirebilirsiniz.

Test ekipmanınızın yanış ölçüm yaptığını zannetmiyorum. Gördüğüm kadarıyla kh ınız çok yüksek, bu kh düzeyinde co2 verseniz de ph pek aşağı düşmez. Tabii akvaryum da yeni, biyolojik aktivasyon sonucu ph ı aşağı çekici çeşitli asitlerin üretimi henüz başlamamış dolayısıyla yüksek çıkması bu açıdan da normal bir durum. İleride biyolojik aktivite başlayınca ph bir miktar daha düşer ancak, testten benim gördüğüm değerler doğruysa (konya şebeke suyu değerlerine ulaşıp bir bakmayı da deneyin) suyunuz çok sert bir su. Bazı bitkiler bu sert suya dayanamayabilir. Bazı türlerde ise başarı yakalayabilirsiniz. Genel geçer ortalama çoğu bitkiyi sağlıkla yaşatmak istiyorsanız, kh ı 4-5 gibi, gh ı ise 5 ila maksimum 10dgh ı aşmayacak şekilde ayarlamanız gerekmekte.

Saygılar.

Şimdi konya şebeke suyu değerlerini bulup baktım. Testiniz doğru gösteriyor..
Fransız sertliği olarak 21 yazıyor yani yaklaşık ortalama kh ınız 12dgh (alman sertliği) a takabül ediyor. Bu bitkili akvaryum için çok yüksek bir değer. Ph da onun için yüksek çıkıyor zaten.
Gh konusunda ise kalsiyum oldukça yüksek gözüküyor, mağnezyum ise iyi gibi. Bir r/o filtre edinip filtre edilmiş suyla %50 musluk suyu karışımlı kullanmanız iyi olabilir.

Saygılar.ringo2013-12-08 02:29:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 11:06
[QUOTE=ringo]Can bey,
Reflektör paslanmazınızın iki kenarına büküm yaptırmamanız ufak bir eksiklik gibi olmuş, (bu husus dikkatimi çekti) halbuki çok basitçe bir bükümle daha yekpare bir reflektörünüz olabilirdi. Tabii ileride de değiştirebilirsiniz.

Test ekipmanınızın yanış ölçüm yaptığını zannetmiyorum. Gördüğüm kadarıyla kh ınız çok yüksek, bu kh düzeyinde co2 verseniz de ph pek aşağı düşmez. Tabii akvaryum da yeni, biyolojik aktivasyon sonucu ph ı aşağı çekici çeşitli asitlerin üretimi henüz başlamamış dolayısıyla yüksek çıkması bu açıdan da normal bir durum. İleride biyolojik aktivite başlayınca ph bir miktar daha düşer ancak, testten benim gördüğüm değerler doğruysa (konya şebeke suyu değerlerine ulaşıp bir bakmayı da deneyin) suyunuz çok sert bir su. Bazı bitkiler bu sert suya dayanamayabilir. Bazı türlerde ise başarı yakalayabilirsiniz. Genel geçer ortalama çoğu bitkiyi sağlıkla yaşatmak istiyorsanız, kh ı 4-5 gibi, gh ı ise 5 ila maksimum 10dgh ı aşmayacak şekilde ayarlamanız gerekmekte.

Şimdi konya şebeke suyu değerlerini bulup baktım. Testiniz doğru gösteriyor..
Fransız sertliği olarak 21 yazıyor yani yaklaşık ortalama kh ınız 12dgh (alman sertliği) a takabül ediyor. Bu bitkili akvaryum için çok yüksek bir değer. Ph da onun için yüksek çıkıyor zaten.
Gh konusunda ise kalsiyum oldukça yüksek gözüküyor, mağnezyum ise iyi gibi. Bir r/o filtre edinip filtre edilmiş suyla %50 musluk suyu karışımlı kullanmanız iyi olabilir.
[/QUOTE]

İlyas Bey,
Konya'ya su dağıtımı yapan KOSKİ'nin internet sitesinden ben de dediğiniz gibi suyun sertlik derecesine baktım. İçme suyu olarak da kullanmak için r/o cihazı almayı düşünüyorduk. Bu planımızı önceliklerimizin arasına koymamız uygun olacak gibi. Cihazı temin edene kadar yağmur/kar suyu, damacana suyla değişim yapmaya karar verdim. Öneriniz için teşekkürler. Suyun sertliği konusunda hiç kafa yormamıştım.

12 gh'lık sertlik halihazırda akvaryumumda olan bitkilere bir zarar verir mi acaba?

Reflektör için söylediklerinizi göz önünde bulunduracağım. İlerleyen süreçte daha düzgün bir reflektör yaptırabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 16:25
Can bey,
Karbonat sertliği (kh) ın 12 olması herşeyden önce yüksek ph çıkmasına sebep olmakta. Bitkilerin asidik ortamlarda besin alımını kolaylaştırdığını da biliyoruz. Fakat bazı tür bitkilerin nispeten yüksek kh değeri olan ortamlarda da yaşayabildiğini hatta karbon ihtiyacını co2 den değilde (aslında ortamda olmadığından) co3 yani karbonattan edinebildiğini biliyoruz.
Fakat hangi türlerin bunu yapabilip hangilerinin yapamayacağı yönünde özel nitelikte bilgim yok.
Sizdeki türlerin , sizin suyunuza alışması hususu ise adaptasyonla ilgili. Yani size gelen bitkiler sert bir suya adapte olabiliyorsa ve bu adaptasyonu atlatıp böyle bir suda yetiştirilmişse (zannetmiyorum) işiniz kolaylaşır. Ancak sert suya adapte olamayan bir bitki yumuşak suda büyütülüp siz bunu sert suya sokarsanız işiniz zorlaşır.
Tek tek bitkilerin hangi su şartlarını istediğini öğrenmek zor geldiğinden ve bitki türlerini fazla tanımadığımdan ve bu tür bilgilere fazla rastlanmadığından bitkili akvaryum için tavsiye edilen kh değerini yukarıda belirttim. Tahminen şunu diyebilirim ki yumuşak ve narin yapraklı bitkilrin yüksek kh ve gh değerlerine dayanımı daha az olacaktır.

Telden yazmak zor oluyor biraz karışık anlatım oldu.
Güzel bir akvaryum olması dileğiyle
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blitzkriegÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 981
blitzkriegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 16:39
Can Bey, İlyas Bey'in yazdıkları size iyi bir yol gösterici olacaktır. Suyu yumuşatmak için r/o cihazı edinene kadar filtrenize su yumuşatıcı reçine,torf ya da eheim peat koyarsanız yardımcı olacaktır bir nebze.

Benden aldığınız bitkiler bu sertliğe dayanamayabilir, bende ph 6,2-6,6 arasında tanklarımda. Cubalarda yaprak küçülmesi görürseniz sertlikten dolayı besin döngüsü yavaşlamış demektir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir