Yeni Karideslerimi Göremiyorum Ve Karma Betta Akv


Betttaaciii437Çevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 24
Betttaaciii437Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2023 21:19
Güncelleme vakti sanki gelmiş.[:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4281
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2023 23:48
[QUOTE=Betttaaciii437]Güncelleme vakti sanki gelmiş.[:)))][/QUOTE]

Ne yazık ki son 6 haftada pek olumlu gelişmeler olmadı.
Konuyu karideslerle ilgili sorumla açmış olsam da konu karma akvaryumda birden fazla betta bakımına evrildi.

ilk 5 ay sorunsuz diyebileceğim şekilde geçti. 1 e betta yanına 4 d eklemiştim. Bunlardan çelimsiz olan bir tanesi ilk haftalarda ortadan kayboldu, olasılıkla öldü. Erkek betta'nın dişilere kuyruk parçalamaya varan saldırıları son buldu, kuyruklar eski haline geldi. Zaman zaman köpük yuva yapıldı.

Herşey yolunda gidiyor derken, erkek aniden güçten düştü ve 1 hafta içinde öldü. Ölmeden 1 gün önce dropsi belirtilerini farkettim, ayırıp ilaç uyguladım fakat işe yaramadı. Diğer balıklarda biraz şişmanlamanın dışında olumsuz belirti görmedim. 1 hafta sonra yeni genç bir erkek ekledim. Sanırım sağlıklı değildi, 4 güne varmadan öldü. Diğer balıkların sağlıklı olduğunu varsayarak 1 hafta sonra yeni bir genç erkek ekledim. Halen duruyor. Fakat kalan 3 dişiden 2 si 2-3 gün gibi kısa sürelerle dropsy belitileri göstererek öldüler. Kalan son dişi de 10 gündür falan baş bölgesinde mantar olabilecek bir kabarıklık taşıyordu ve 2 gündür dropsisini farkettiğim için karantina akvaryumuma aldım, durumu şimdilik çok kötü değil, ilaç kullanmadım, yeme geliyor şimdilik.

Olasılıklar:

1)- Balıklar hemen hemen normal yetişkin ömürlerini tamamlamış olabilirler. Dolayısıyla yaşlanmış ve bozulan dengelere karşı kırılgan olabilirler. Önceki bakım koşulları kötü geçmiş olabilir.

2)- Akvaryum brüt 140 litre, fakat şu anki kullanımımda 90 litre falan net. Normalde 35 cm su yüksekliğini balıkların sağlığı için 30 cm'ye indirdim. Fakat ısıtıcı yeterli ısıtmadığı için 28 dereceye ayarlıydı, 25 dereceye ısıtıyordu. Su seviyesi düşüklüğünden dolayı 28 dereceye ısıttığını fark edemedim ve bir süre bu sıcaklıkta kaldı. Dış filtrem sunsun 603 b 100 litre civarına tam yeterli olmadığı için ve oksijeni artırmak amacıyla 180l/s ufak bir iç filtre ekledim.

3)- Bütün aksaklıklar "seachem betta basic" su düzenleyici kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıktı. Fakat bunun bir rastlantı olduğu düşüncesindeyim. Hastalık ortaya çıkmasıyla su değişimlerinde tropical sanital kullanmaya başladım.

4)- Aşırı yemlemeye bağlı yağlanma önde gelen bir sorun olabilir. Attinsons betta pro kullanıyordum. Ayarını yapamamış olabilirim. Yemin kılavuzunda sürekli değil, kondüsyon kazandırma amaçlı kullanılması yazıyordu. Ayrıca corry'ler için ayrı, lepistesler ve rasboralar için ayrı, karidesler için ayrı yem veriyordum.

Kısaca betta haremi kurma deneyimim şu an için kötü bir noktada. Diğer balıklarda kayıp yok. Lepistesler yavruladı, Diğer akvaryumdan eklediklerimle 50 civarı karides var. Şu an elimdekileri sağlıklı yaşatmak için çaba göstereceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakanYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2476
HakanYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 11:34
[QUOTE=GhostKoi]
Olasılıklar:
3)- Bütün aksaklıklar "seachem betta basic" su düzenleyici kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıktı. Fakat bunun bir rastlantı olduğu düşüncesindeyim. Hastalık ortaya çıkmasıyla su değişimlerinde tropical sanital kullanmaya başladım.
...
Kısaca betta haremi kurma deneyimim şu an için kötü bir noktada... Şu an elimdekileri sağlıklı yaşatmak için çaba göstereceğim.[/QUOTE]

Bence ihtimal vermediğiniz 3. olasılıktan dolayı ölmüşlerdir, ürün saklama koşullarından ötürü bozuk veya son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Ben geçen sene karideslerime gh+ ilacı kullandım, sonrasında ölen karideslerim oldu.
Zaten dişi ve erkek betaların aynı akvaryumda beslenmesi rastlanan ve tavsiye edilen bir durum değil, sadece birden fazla dişi Beta olabilse de bir erkeğin yanına başka bir erkek veya başka dişi betta konmamalı.
Bu konu, karma betta beslemenin kötü sonuçlarını gösteren nir örnek olarak kayıtlara geçti.[EDIT]MasterChiefHakan,2023-06-17 11:50:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4281
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 12:09
[QUOTE=MasterChiefHakan]

Bence ihtimal vermediğiniz 3. olasılıktan dolayı ölmüşlerdir, zaten dişi ve erkek betaların aynı akvaryumda beslenmesi rastlanan ve tavsiye edilen bir durum değil, sadece birden fazla dişi Beta olabilse de bir erkeğin yanına başka bir erkek veya başka dişi betta konmamalı.
Bu konu, karma betta beslemenin kötü sonuçlarını gösteren nir örnek olarak kayıtlara geçti.[/QUOTE]

Bu ifadenizde neyi yanlış bulduğunuz pek açık olmadığı gibi düşünceniz de doğru değil. Konunun gelişinden işleyişi tam olarak kavrayamamışsınız. Başından beri tek erkek betta vardı. Aynı anda 2 erkek bir arada tutulmadı.

Yeterince büyük ve bol bitkili bir tankta başarılı bir şekilde çok sayıda dişi betta beslendiğine hatta birden fazla erkek bir arada beslendiğine dair fazla sayıda video gösterebilirim size. Hatta bunun konsept olarak bir adı da var: "[B]betta sorority tank[/B]". O yüzden "[B]karma betta beslemenin kötü sonuçlarını gösteren nir örnek olarak kayıtlara geçti[/B]" eleştirinizi kabul etmiyorum.

Süreçteki başarısızlığın bakım, besleme ya da başka koşullardan kaynaklanabileceğine dair her türlü eleştiri ve öneriye de açığım.

[VID]https://youtu.be/d6PjfL07rYo[/VID]

[VID]https://youtu.be/8mgrZQEjoAQ[/VID]

[VID]https://youtu.be/4KhgcgzY_r0[/VID]


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakanYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2476
HakanYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 12:20
[QUOTE=GhostKoi]
Süreçteki başarısızlığın bakım, besleme ya da başka koşullardan kaynaklanabileceğine dair her türlü eleştiri ve öneriye de açığım.[/QUOTE]
Yaşanılan kayıpların nedeninin kullandığınız ilaçtan kaynaklanmış olabileceğini belirtmiştim. Dişi bettaların kuyruklarının yenmesi ve drobsy olması, erkek betta ile karma akvaryumda bulunmalarından dolayı olması, kötü örnek olarak kayda geçmiş oldu dedim. Neticede erkek betta dişilere ya saldırmaktan ya da kur yapmaktan bitkin düşüyor, dişiler de stresten hasta oluyor. Yoksa sizin bakım, besleme veya başka hatanızdan dolayı sizi eleştirmedim. Bilinçli akvarist olduğunızu forumu takip etmenizden biliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4281
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 12:40
[QUOTE=MasterChiefHakan]
Yaşanılan kayıpların nedeninin kullandığınız ilaçtan kaynaklanmış olabileceğini belirtmiştim. Dişi bettaların kuyruklarının yenmesi ve drobsy olması, erkek betta ile karma akvaryumda bulunmalarından dolayı olması, kötü örnek olarak kayda geçmiş oldu dedim. Neticede erkek betta dişilere ya saldırmaktan ya da kur yapmaktan bitkin düşüyor, dişiler de stresten hasta oluyor. Yoksa sizin bakım, besleme veya başka hatanızdan dolayı sizi eleştirmedim. Bilinçli akvarist olduğunızu forumu takip etmenizden biliyoruz.[/QUOTE]

Anlatamadım. Burda sonuca etki eden ve çözemediğim bir şey var, o yüzden eleştirilere açığım dedim.

5 ay boyunca yolunda giden bir süreç söz konusu. Sonra herşey patır patır 6 hafta içinde gerçekleşiyor. Herhangi bir ilaç kullanmadım, o kısmı da yanlış anlatmış olabilirim. İlaç kullanımı dropsi aşamasında tek balığa karantinada uygulandı ve işe yaramadı. Akvaryuma uygulanan bir ilaç yok. Betta basic ve tropical sanital stres gideren su düzenleyiciler, bunlar ilaç değil. Zaten pahalı olduklarından etkin dozda bile kullanmadım. 5 ay boyunca birlikte ve diğer balıklarla sağlıklı yaşayan bu balıkların böyle ani ve ardarda hastalanmaları başka bir şey düşündürüyor. Yani sizin algıladığınız gibi bettaların bir arada tutulmasıyla ilgili değil.

Ben de betta konusunda tecrübeli değilim. İnternetten görüp özendiğim için bir topluluk akvaryumu oluşturmayı denedim. Bana göre önde gelen faktör yüksek besleyicilik değerlerine sahip yemle (attisson betta pro) fazla besleme. Bilen biri de çıkar derse 100 litrede betta beslenmez, yukardaki videoları gösteririm.

Bilmiyorum yani, umudumu yitirmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakanYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2476
HakanYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 12:56
Karma betta akvaryumu kuracaklar için yazdım, yazıyorum (sizi hedef alarak değil), bettaların yaşça büyüdükçe daha agresif olabilmesi, betta türlerinin agresiflikte farklı tepkiler vermesi hususları da akılda tutulmalı. Yani yavru iken veya yetişkin iken karma akvaryumda farklı sonuç alınabilir, yine bazı betta türleri karma akvaryum için daha uygun iken bazı türleri uygun olmayabilir. Ayrıca her balığın karakteri de farklı olabiliyor. O nedenle, başkası yapmış, video paylaşmış, herkes aynı sonucu alacak diye bir sonuç çıkarmamalıyız.
Bu arada 'MD fish tanks' youtube kanalına yıllardır aboneyim, '50-60 adet dişi betta', erkek betta ve başka türleri beslediği akvaryum gibi tüm kurulumları güzel, izlemesi keyif verici.

Yemden kaynaklanması ihtimali elbette var, tek neden de olabilir; bunun dışında, düzgün giden bir sistemde sorun çıkmasının nedenini araştırırken, kirli elle akvaryum suyuna temas gibi extra sebepleri de düşünülmeli.

[B]Ekleme[/B]: İlaç diye su düzenleyiciyi kastetmiştim, siz kullandıktan sonra ölüm yaşanması olayına istinaden. (Betta basic ve tropical sanital stres gideren su düzenleyiciler)

"Erkek betta'nın dişilere kuyruk parçalamaya varan saldırıları" da kötü örnek olmasından kastımdı.[EDIT]MasterChiefHakan,2023-06-17 13:07:53[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShrimpGuyÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 32
ShrimpGuyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 14:52
Abi merhaba konuyla alakasız ama pipo filtreden memnun musun?
Ses yapıyo mu?[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4281
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 15:19
[QUOTE=ShrimpGuy]Abi merhaba konuyla alakasız ama pipo filtreden memnun musun?
Ses yapıyo mu?[:?][/QUOTE]

Konu karma bir konu oldu zaten. [;)]Bu akvaryumda şu an pipo filtre kullanmıyorum. Diğer akvaryumdaki kendinden motorlu pipoyu kastediyorsanız, kesinlikle sessiz ve ufak karides, betta, yavru akvaryumları için yeterli.

[QUOTE=MasterChiefHakan]Karma betta akvaryumu kuracaklar için yazdım, yazıyorum (sizi hedef alarak değil), bettaların yaşça büyüdükçe daha agresif olabilmesi, betta türlerinin agresiflikte farklı tepkiler vermesi hususları da akılda tutulmalı. Yani yavru iken veya yetişkin iken karma akvaryumda farklı sonuç alınabilir, yine bazı betta türleri karma akvaryum için daha uygun iken bazı türleri uygun olmayabilir. Ayrıca her balığın karakteri de farklı olabiliyor. [U]O nedenle, başkası yapmış, video paylaşmış, herkes aynı sonucu alacak diye bir sonuç çıkarmamalıyız.[/U]
[/QUOTE]

Birileri yapmış, yapılabilir olduğunu göstermiş, videosunu da koymuş. Demek ki yapılabiliyor. Birileri de yapamamış, şöyle yapılamaz, böyle yapılamaz diye video yayınlamış. Bu şeyin yapılabilmesi mümkün olduğuna göre deneyenlerin yapılamaz diye kestirip atmak yerine süreçteki hatalara ve nasıl başarılı sonuç alabileceklerine odaklanmaları gerekir.

Konunun başına baktım şimdi, Dophin SPF 16 yı 100 litrede yeterli görmeyerek yanına sunsun 603 b takmışım, sonra spf 16'yı öbür akvaryuma aktarıp buraya 200 l/s civarında iç filtre takmışım. ısıtıcı yetmiyor diye su seviyesini 5 cm azaltmışım, ısıtıcının ayarını düşürmeyi unuttuğum için bilemediğim uzunca bir süre sıcaklık 28 de kalmış. Canlı yükünde kuma gömülü oldukları için sayılarını tam bilemediğim 40 kadar helenayı ve eklediklerimle sayıları 50'ye çıkan karidesleri hesaba katmamışım. Halbuki sadece bunlar bile kapasiteyi dolduruyor. Bir de üzerine kesintisiz aşırı yemleme yapmışım. Bu ufak gibi görünen değişiklikler ve hatalar uzun vadede hassas dengeler üzerinde duran bir sistemin çöküşüne kolayca yol açabilir. Akıllandım mı? hayır. Uslandım mı? hayır. Bu süreçleri yönetirken daha dikkatli olabilirim diyorum kendime sadece.[EDIT]GhostKoi,2023-06-17 15:37:05[/EDIT]

Beğenenler: [T]231847,MasterChiefHakan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShrimpGuyÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 32
ShrimpGuyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2023 16:24
Saolun benim de yan akvaryum için ihtiyacım vardı,eski motor artık çok ses yapmaya başladı [:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThefishmannnÇevrimiçi

Kayıt: 18/06/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 175
ThefishmannnÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2023 00:00
Abi güncelleme gelirmi?[:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4281
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2023 00:08
[QUOTE=Thefishmannn]Abi güncelleme gelirmi?[:D][/QUOTE]

Dizinin yeni sezonu henüz çekim aşamasında. Çok yakında huzurlarınızda olur. [:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThefishmannnÇevrimiçi

Kayıt: 18/06/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 175
ThefishmannnÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2023 14:25
Heyecanla beklenir.[:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4281
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2023 13:21
Akvaryum hacmi : net 110 litre Lowtech bitkili Şu an cryptocoryne, anubias ve java moss
Canlılar: Medeka 5, lepistes yavruları 20+, Bronz corry 6, karides 15+, helena 20+
sıcaklık: 25
Filtre: sunsun 603b + 180l/h iç filtre
Eklenmek istenen canlılar: Microgeohagus Ramirezi
tankın yaşı: 5 yıl

Bu başlığın seyrinde betaların dropsy olup ölümlerini tartışırken su değerlerini hiç ölçüp de hesaba katmamış idim. Farklı zamanlarda burada ender olarak ramirezi, lepistes, melek ve betta ölümleri yaşamışım. Son betta ölümleri ardışık ve dramatik olduğundan bu konuda pes etmiştim. Depreşen ramirezi merakımı yeniden hayata geçirmeden önce bu kez çubuk şeklinde hepsi bir arada su testi aldım ve sonuçlar beni hayrete düşürdü.

pH : 8.4+
kH : 300+
GH : 300+ Sertliğin standart karşılığını bilmiyorum fakat okunabilen en yüksek değerdeydi.
Nitrit : 0 Nitrat : Eser miktarda.

Çeşme suyumda ise bu değerler bir tık aşağıda idi. testle beraber catappa ve kızılağaç kozalağı da almıştım. Bunları uygulamaya başladıktan 3 gün sonra değerler biraz daha düştü. fakat hala yüksek. Son durum:
pH : 8-8.4
kH : 180-300
GH : 150-300
Test pek hassas sonuç vermiyor. Örneğin pH 8 de olabilir, 8,4 de. GH 150 ile 300 arasında herhangi bir değerde olabilir.

5 yıllık akvaryumum aşırı oturmuş görünüyor. Su değişimlerini azalttım. Bazı ufak kireçtaşı kayalar vardı, onları da çıkaracağım. Yaprak eklemeye devam edeceğim. Sertlikten birşey anlamıyorum fakat yüksek yani. Bu arada mevcut canlılar bana kalırsa hayatlarından memnun. Karideslerse akvaryumun sahibi gibi davranıyorlar. Yeni doğmuş yavruları göremesem de genç bireyler göze çarpıyor. Coryler yumurta yapıştırıyor, medekalar da öyle.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir