Siyah Fırça Yosunu İçin Beyaz Sirke Uygulaması


sametyildizÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 345
sametyildizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2022 18:39
Merhabalar,
Bir süredir akvaryumumda anabuias, java fern ve bir kaç bitkide siyah fırça yosunu baş gösterdi. Henüz çok ciddi bir boyutta değil. Üzerlerine şırınga ile her gün bir bölgeye doz aşımı yapmadan exel uygulaması yapmaya başladım. Bu arada internette de ne yapılabilir gibi yazı, videolara baktım. Yabancı kaynaklar da forumdaki yosun rehberi uygulamalarına benzer öneriler mevcut genellikle. Youtube Türkiye de bir abimiz beyaz sirke uygulaması ile bir kaç günde ciddi fark yarattığından bahsetmiş.

Kısaca uygulamadan bahsedecek olursam, akvaryumdan çıkardığı anubias yapraklarına sprey ile beyaz sirke uygulamış. 1-2 dakika beklettikten sonra bol su ile yıkamış. Bir kaç dakikayı geçmemek gerektiğini aksi durumda yapraklarda yanma olduğunu söylemiş. Aynı şekilde uygulama yaparken köklere gelmemesi konusunda da uyarmış. Bir kaç günde ciddi fark yarattığından, neredeyse tamamen kurulduğundan bahsediyor.

Elbette yosun sorunlarında bu tarz uygulama geçici olabiliyor, esas sorun çözülmediği taktirde tekrar baş gösterebiliyor. Ama pratik bir çözüm gibi gözüküyor,bol su ile durulamaya dikkat edildiği taktirde zararı olmaz uygulanabilir gibi geldi. Zaten yosun rehberinde dahi siyah fırça yosunun bazı tanklarda sebebi belli olmaksızın bile ortaya çıkabildiğinden bahsediliyor. Bende denemeyi düşünüyorum.

Sizin düşünceleriniz neler merak ediyorum. Daha önce uygulamış üyelerimiz varsa tecrübelerinden bahsederse çok memnun olurum. Videoyu izlemek isterseniz bağlantıyı aşağıda ekledim.

Akvaryumum daki bahsettiğim yosun:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158517/261020221951141.jpg[/IMG]

[VID]https://youtu.be/JBWvZwC6cW0[/VID][EDIT]sametyildiz,2022-10-26 19:51:44[/EDIT]

Beğenenler: [T]121629,thundereblue[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2022 18:58
Ben de çamaşır suyu kullanan gördüm. Sirke alkali yani asidik çamaşır suyu ise bazik bir kimyasal. kimyadan hiç anlama ama galiba aşırı uçlardaki ph değerleri yosunlar üzerinde aynı etkiyi yapıyor diye kullanılıyor bunlar. Hiç denemedim.
Diatom sarmış bitkilerim var. Sadece klorlu çeşme suyuna koyduğumda bir günde büyük oranda temizleniyorlar.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=qB2ZPlVR4VU&ab_channel=AQUAPROS[/VID]

Beğenenler: [T]158517,sametyildiz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametyildizÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 345
sametyildizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2022 19:50
[QUOTE=giyotyn]Ben de çamaşır suyu kullanan gördüm. Sirke alkali yani asidik çamaşır suyu ise bazik bir kimyasal. kimyadan hiç anlama ama galiba aşırı uçlardaki ph değerleri yosunlar üzerinde aynı etkiyi yapıyor diye kullanılıyor bunlar. Hiç denemedim.
Diatom sarmış bitkilerim var. Sadece klorlu çeşme suyuna koyduğumda bir günde büyük oranda temizleniyorlar.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=qB2ZPlVR4VU&ab_channel=AQUAPROS[/VID][/QUOTE]

Video paylaşımı için çok teşekkürler alternatif olarak uygulayabileceğim bir yöntem.

Siyah fırça yosunu ( sakal yazmıştım doğrusu hangisi emin değilim) en inatçı türlerden biri. Çeşme suyunda aksine daha da artabiliyormuş. Sanırım şebeke suyundaki c02 oranından olduğu yazıyordu yosun rehberinden. Genelde exel öneriliyor ama bu yöntemler daha pratik olabilir gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir