Site İle İlgili Tavsiyeleriniz


SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2010 00:18
[QUOTE=MiSoSiKiaN][QUOTE=denizgezgin]Ücretsiz ilanlar bölümü bence sadece FÖÜ lerine olmasın diğer üyelerinde ihtiyacı olabilir[/QUOTE] Bu konu daha önceden de defalarca kere atrtışıldı ve bu sisten uygulamaya girmeden anket açılarak üye fikirleri doğrultusunda bu şekilde bir karar alındı. Bunun amacı kötü amaçlı kişileri bu uygulamadan uzak tutmaktır. Peki kötü amaçlı kişileri kimler? BU kişiler ücretsiz ilanlardan faydalanmak için yeni üyelik alarak ücretsiz verilecek olan malzemeyi yada balığı alan ve aradan çok kısa bir süre geçtikten sonra bu malzemeyi yada canlıyı satışa çıkartan kişidir. Bunun önüne geçebilmek için sadece Forum Özel Üyeleri ile kısıtlamak zorunda kaldık.

Saygılar, [/QUOTE]

Bulabildiğim ikinci açıklama bu, birincisi ile aynı noktadan bakılmış. Bu konu başlığı altında ne yazık ki başka açıklama bulamadım. Sitenin arama motorunda bir sorun var gibi görünüyor hiçbir sonuç bulamıyor birkaç gündür. Google ile de başka bir konuya ulaşamadım.

Site ve forum yöneticilerinin kendilerine ait hayatları ve işleri var. Oturup böyle ucuz numaralara başvuran kişilerin mide bulandırması hepimizden çok onları rahatsız ediyordur bunun nedeni ise sanki yönetimin bu forumla yatıp bu forumla kalkan, tek işi bu forum olan kişiler olduğu gibi bir düşünceye kapılan insanların, yapılan sahtekarlıkların hesabını onlardan sormaya çalışmasıdır sanırım. Site yönetiminin bu tür işlere bulaşmak istemediğini diğer uygulamalarından da biliyorum ancak yine de ve ne olursa olsun insanlar suç işleyebilir diye cezalandırılmazlar; suç işlerlerse cezalandırılırlar. Yasaklar ve kısıtlamalar hiçbir yerde ya da toplumda nitelikli bir sonuç elde edilmesini sağlamaz. Bu nedenle daha önceki önerimi yineliyorum. Forumda sahtekarlar olabilir tabi sizin için bunlarla uğraşmak yaptığınız şeyden zevk almanızın önüne de geçiyor olabilir. Bunu anlayabilirim. Yine de bu tür bir tabakalaşma hele de ücretsiz ilanlar gibi çok da ciddi bir ticari rantın olma ihtimalinin düşük olduğu bir konuda(muhtemelen çok pahalı ve/veya değerli bir şeyi, örneğin discus çiftini ücretsiz olarak verecek bir kişi, vereceği kişiyi iyi tanımadan; balıkların bakımını becerebileceğini düşünmeden böyle bir şeye kalkışmayacaktır.) durumu bu denli "kısıtlanması gereken başlık" haline getirmek ve sahtekarlar uğruna ihtiyacı olanları da arada yok saymak doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Kişisel olarak forumda ücretsiz ilanlarla ilgilendiğim hiçbir dönem olmadı. Belki ileride elimdeki malzemelerin bir kısmını ücretsiz olarak ihtiyacı olan birine verebilirim ama bunun dışında ilanları görme ihtiyacı hissetmedim hiç. Benim ve bu uygulamanın kaldırılmasını talep edenler için bu bir anlayış meselesidir bence; bunun dışında şahsi olarak herhangi bir talebim bulunmamaktadır.

Forumun onca derdi arasında birinci öncelikli sorunu bu değildir tabi bundan çok daha elzem ihtiyaçları vardır.Gönüllü bir uğraş ile bu hobiye muazzam şeyler kazandıran kişileri onca emeğinden sonra haketmediği şekilde eleştirmek de istemem. Burası bir akvaryum forumu ve büyütüp bir özgürlük meselesi haline getirmenin de anlamı yok, birçok güzel şey başarılıyor bu forumda ve emeği geçen herkese de teşekkürü borç bilirim.

Saygılarımla,

Soleares2010-09-18 10:39:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

a.burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1056
a.burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2010 20:40
Gerçekten ihtiyacı olmayanlar kullanıyorsa sadece formun özel üyelerinin görmesini kaldırmıyorsanız.Burada kaç yıldır forumda olan yazı yazan takip eden kişilerede özel üyelik verilsin o zaman.Yani yararlanmak isteyenlerin büyük ölçüde önünü kapamış oluyorsunuz bu uygulamayla.Forumda da yeterli konu açan yardımcı olana kişileri tespit edip özel üyelik verilsin ancak böle çözüm üretilir.Birde bu ihtiyaç yani insan özel üye olana kadar o ihtiyacı aciliyeti geçmiş olur.Buna çözüm getirilmesini rica ediyorum.
 
Tabiki sitede daha farklı problemlerde olabilir ama bu en basit çözülebilicek bir olay.Ayriyetten site yönetimi yaptığı işleri eleştirmek değil daha iyiye gitmesi için bişeyleri paylaşıyoruz.Tabki böyle güzel bir ortamı kurdukları için işler bir halde tutukları için teşekkürü hak ediyorlar.Bu kişinin ihtiyacı yada değil ama ihtiyacı olan örneğin forumda kaç tane 15 li 16 lı genç öğrenci arkadaşlarımız var.Benim demek istediğim sitede bu kadar zaman geçirip özel üyelik alamayabilirler.Hepsi harçlıkları ve babalarının paralarıyla geçiniyorlar kimsi çalışada bilir ondan dolayı bu başlığa ihtiyacı olucak çok normal üyelik bulunuyor.
a.burak2010-09-18 20:46:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2010 23:33
[QUOTE=Soleares]ancak yine de ve ne olursa olsun insanlar suç işleyebilir diye cezalandırılmazlar; suç işlerlerse cezalandırılırlar. Yasaklar ve kısıtlamalar hiçbir yerde ya da toplumda nitelikli bir sonuç elde edilmesini sağlamaz. 
[/QUOTE]
Önerinizin temel kısmını sanırım burası oluşturuyor. Kendi bakış açınızla %100 tutarlı ve haklısınız ancak bir de bizim bakış açımızı anlatayım.

Bahsettiğiniz durumu bir cezalandırma değil ödüllendirme olarak görüyoruz. Yani kişi forum kurallarına uyup, paylaşımları yaparak bunu göstermişse biz de ona böyle bir ödül veriyor, bunu teşvik için ise giremese bile forumun olduğunu görmesini sağlıyoruz. Yani bir tarz meselesi diyebiliriz.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 02:23
Refet Bey'e katılmakla beraber ben de bir ekleme yapmak istiyorum.

Forumun düzeni sağlanması için kimi zaman kısıtlamalar yapılması zorunluluk olabiliyor. Çünkü insanların toplandığı her toplulukta olduğu gibi buraya da dürüstünden yalancısına, yiğidinden kaypağına, olgun düşüneninden çocukça davrananına her türlü insan geliyor. (Bu ikili örneklerden binlerce yazılabilir.)

Hukukta ve kamu yönetiminde de böyledir. Bir toplumda adaletin sağlanması için suçun önlenmesi esastır. Cezalar da suçu caydırıcı yapmak içindir. Yani devletin toplum üzerindeki adaleti sağlama yükümlülüğü suçun önlenmesine dayalıdır. Yoksa birisi suç işleyip öteki mağdur olduktan sonra ceza vermişsiniz, vermemişsiniz kaç yazar... Ceza da burada ileride işlenecek suçlara caydırıcılık içindir.

Şimdi bu örneğin de forumdaki işleyişin de öznesi insan olduğundan dolayı örneği foruma yansıtabiliriz. Biz forumun istismarına yönelik tüm önlemleri kaldırdığımız taktirde pek çok insan mağdur olacaktır. Bizim de bu mağduriyeti engelleyecek hiç bir caydırıcılığımız olmayacaktır.(ki zaten yok, adamın üyeliğini silsek hapis cezası değil ya, koymaz.) Sonuçta uygulamanın cılkı çıkacak, insanlar şikayet üzerine şikayet yağdıracak ve biz suçlunun cezalandırılması için ceza yağdıracağız. Bölüm bu noktaya geldikten sonra da ne kadar ceza verirsek verelim sildiğimiz geri geleceğinden mecburen benzer suçların bir daha yaşanmaması için bölümü kapatmak zorunda kalacağız.

Yani sonuç bu seferde birilerinin uygulamayı kullanamıyor olması değil kimsenin kullanamıyor olması olacak. İşin sinir bozukluğu, üyelerin mağduriyeti cabası...

Bence olası mağduriyetleri engellemek ve sçtan sonra ceza ile ceberrutluk yapmak yerine insanların mağdur olamsını önleyecek kısıtlamalar getirmek daha iyidir.
onuruygun2010-09-19 02:42:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EgeUSÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 153
EgeUSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 02:39
Sayın yöneticiler inanilmaz derecede faydalı bir forum onun için teşekkür ederiz zaten.
Benim bir fikir/ istek / düşüncem var .
 Birde forumlar arasında bir geyik dosyası açsanız .
önemsiz sohbetlerimizi yapabileceğimiz , belki bu sayede tanışabileceğimiz , daha çabuk samimi olabileceğimiz.
Rakı şişesinde balık olduğumuzda yazacak bir sayfamız olsa diyorum.Big%20smile
Şu forumun başına hep takım elbiseyle oturmasak diyorum.Kahkaha
 
Teşekkürler...Saygılar...
 Dikkaaat komutan sağda Tebessüm
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaPTaNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1007
KaPTaNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 02:41
Taner bey sizin istediğiniz kadar olmasada forum dışı konular bölümümüz mevcut.
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EgeUSÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 153
EgeUSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 02:46
Teşekkür ederim kaptan ,
bende şu an WİNDOWS 7 antivürüs önerisini okuyup hoş vakit geçiriyordum zaten...:)
Şaka bir yana teşekkürler
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 10:07
Günaydın,

Yukarıda da yazdığım gibi tartışmayı uzatıp sanki forum için en önemli ihtiyaç buymuş gibi bir izlenim bırakmak istemem ancak;

Hukuktaki caydırıcı nitelikteki cezalar suç işlenirse uygulanmaktadır, örneğin; alkollü araç kullanmak yasaktır ve cezası vardır ancak insanlar alkollü araç kullanabilir diye insanlar peşinen alkollü araç kullanabilir fikriyle hareket edilerek araç kullanımı kısıtlanmaz; tam tersi eğer alkollü araç kullanımı gerçekleşirse kişinin araç kullanımı kısıtlanır.

Aynı örnekten hareketle insanların ehliyet sınıflarına göre araç kullanması zorunludur. Yani foruma uyarladığımızda hem üye olmak zorunludur, hem de üyelik tipine göre yapabileceği şeyler farklılaşabilir diyebilirsiniz. Ancak buradaki sorun şudur biri nesnel olarak belirlenebilen, fiziki şartları itibariyle belli özellikleri taşıyan her insanın aynı sınava girerek kazandıkları bir hak iken diğeri büyük oranda subjektif nitelik taşıyan ve daha da önemlisi herhangi bir ehil olma durumu gerektirmeyen toplumsal yararın gözetildiği bir durumdur.

Ödüllendirmeye gelirsek; ücretsiz ilanlarına amacı nedir diye sormamın temel nedeni budur. Bu forumdaki ücretsiz ilanların amacı kişilerin ücretsiz olarak hibe ettikleri şeyleri ihtiyaç sahiplerine mi yoksa ihtiyacı olup olmadığına bakmazsızın ödül amacıyla elitlere mi vermektir? Bunun yanıtını Refet Bey'in açıklamasıyla aldım ve ancak bu bence olması gereken değildir nedeni; forum genel olarak paylaşım platformu ve ücretsiz ilanlar bölümü ise bu paylaşım fikrin ötesine geçip nesnelere de yansıdığı alanlardır. Yani yapılan doğru işlerin sonucunda doğru zamanda doğru nedenle verilen bir ödülden söz edilmemektedir insanlar sadece naif bir şekilde ihtiyacı olmayan şeyleri bu başlık altında paylaşmaktadır. Ki yine daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi insanların fikirleri, buluşları, makaleleri, bilgileri ve deneyimleri gibi bazen hiçbir yerde bulamayacağınız şeyleri tamamen kamuya açık şekilde paylaştığı bir forumda ücretsiz ilanlar bölümündeki nesneleri ya da bu bölümü görebilmeyi kendisine verilmiş bir ödül olarak görmesi bence abesle iştigaldir. Aynı mantıkla kendisi ihtiyacı olmayan bir nesneyi bağışlarken ödül mü vermektedir? Bu sadece kendisinin farklı ve üst sınıf olduğu hissiyatını oluşturduğundan mutlu edebilir ve yine şahsi görüşüm hiçbir yerde üst sınıf olmak beni mutlu etmez her koşulda eşit olmayı tercih ederim. Buna da ek olarak eğer Pavlov'un şartlandırma yönetimi kullanılacaksa-ki ödüllendirme ve cezalandırma onun yöntemleridir-bunun tamamen nesnel, hatasız ve doğru zamanda yapılması gerekir aksi durumda sonuç yeterli hazzı almış ve şartlandırılmış kişinin artık daha önce yaptığı şeyleri yapmamaya başlaması kalanlar ise ne yaparlarsa yapsınlar ödüllendirilmediği düşüncesiyle artık hiçbir şekilde istenilen şeyleri yapma ihtiyacı hissetmemesiyle hüsran verici olacaktır. Bu nedenle bu tür ince konularda şartlandırmaya gidilmesi 30.000 üyeli bir forumda yapılması sahtekarları ayırmaktan daha zordur. Çünkü herkesi birer birer gözlemlemek tüm sonuçları nesnel olarak kaydederek aynı prosedürden geçirmek çok güçtür ki siz de birçok defa yukarıda yazmış olduğum sonuçlarla karşılaşıyorsunuzdur. Bunu yine de örnekleme ihtiyacı hissettim; bir köpeğe yaptığı doğru bir şeyden sonra verilen yiyecek doğru bir şartlandırmadır ancak aynı köpek doğru şeyler yaptı diye sürekli yiyecek dolu bir kabı önünde tutarsanız hem yiyeceğin köpek için bir anlamı kalmayacaktır hem de köpek doğru şey yapsa da yapmasa da artık ödül aldığı için dominant bir karaktere bürünmeye başlayacaktır. Kısmen yine doğruları yapacaktır ancak artık yaptığı doğruları yapma zorunluluğu hissetmeyecek ve bir süre sonra ilk aldığınız hale yakın şekilde doğru ve yanlışı ayırdedemeyecektir. Bir ek daha olarak( biri beni durdursun sonsuza dek ek olarak yazacağım gibi gelmeye başladı:)) neden ücretsiz ilanları görmek ya da görmemek bir ödül değil cezadır diye düşünürsek; ücretsiz ilanlar bölümünü görebiliyor da olsanız sadece ihtiyacınız var ise ürünü alırsınız yani bu elde edilmesi gereken herkesin merakle beklediği ürünlerin ödül olarak verildiği yer değil çoğumuzda bulunan şeylerin ihtiyaç sahiplerine verilmesidir. Dolayısıyla bu ihtiyaçları olanların ilgileneceği bir yer olup olmayanların sadece göz gerdirdiği bir konu başlığıdır. Oysa ihtiyaç sahipleri salt forum özel üyelerinden  oluşmadığından ve diğer ihtiaç sahipleri eşit şartlarda ürünlere talip olamadığından forum özel üyesi olmayan ihtiyaç sahipleri üstelik sahtekar da değilken ve gerçekten çok değerli bilgilerini ve buluşlarını paylaşırken çok ihtiyacı olabilecek şeylere ulaşamamaktadırlar. İşte bu onların hiç suçu yokken cezalandırıldığı durumdur bence.

Tüm bunlara ek olarak ücretsiz ilan vermek yerine akvaristler derneğinin envanter kayıtlarına alınacak bir bağış sistemin oturtulması(bu kayıtlar gizli olabilir) bu bağışların ihtiyacı olduğu belirlenen (talepleri doğrultusunda) kişilere dağıtımının yapılması(ürünlerin derneğe kargolanması gerekmez sadece kayıt olarak tutulması yeterlidir) bir çözüm olabilir. Tabi bu zaman ve insan emeği gerektirecektir ama akvaristler derneğine katılım anlamında faydası da olacaktır.

Bu konu elbette uzayıp gider ki felsefe tarihi bu tartışmalarla doludur. Forum yönetiminin aldığı karara katılmasam da saygı duyarım ve eleştirimin forum yöneticilerinin de pek hoşlaşmadığı "ben yaptım oldu" mantığıyla değil fikriyat temelinde değerlendirilmesini görmek benim için yeterlidir.

Bu forumdaki herkes yani yönetim, özel üye ya da forum üyesi-ki herkes aynı zamanda forumun üyesidir sanırım- forum için çok önemlidir. Üyelerin olmadığı bir forumda ne özel üye vardır ne de yönetim. Dolayısıyla tümü değerli olan üyelere yani yönetime, özel üyelere ve üyelere yazıyı okuma sabrı gösterdikleri için ayrıca teşekkür ederim.

Saygılarımla,


Soleares2010-09-19 19:47:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 11:50
Aslında işi alkollü araç kullanımı gibi konularla örneklemek zor. Benim bahsettiğim doğrudan bir şahsın diğerini mağdur ettiği durumlardır. Şahsa karşı işlenen suç gibi, sizin örneğinizde doğrudan bir şahıs diğerini mağdur etmediğinden örnek tam yerine oturmuyor. Aslında alkollü araç kullanan kişiye kesilen ceza da dediğinizin aksine önlem amaçlı bir cezadır, amaç başkalarının mağduriyetini önlemektir.

Neyse konuya dönersek; forumda bir uygulama başlatmadan önce onun nasıl sömürülebileceğini düşünürüz. Çünkü o uygulamayı bir şekilde amacı dışında, başkalarından fazla menfaat sağlamak için kullananlar çıkacaktır. (Çıkabilir değil, kesinlikle çıkacaktır. Tecrübe ile sabittir.)

Sizin dediğinizi yaptık ve foruma yeni üyelik alıp girenler oldu diyelim. İnsanlar ücretsiz olarak ellerindekileri verdi ve 2 gün sonra bu malzeme veya canlılar gerek bu forumda gerekse başka platformlarda satışa çıktı diyelim. Sizce bunu gören kişi bir daha ücretsiz ilan verir mi? Sonuçta bir süre sonra ücretsiz ilan verenler de bu işten vaz geçme noktasına gelecektir ve iş bu noktaya geldikten sonra bizim elimizden bu insanları sömürmeye çalışan kişilere karşı hiç bir şey gelmez.  Şikayetler artarsa bölümü kapatmamız gerekir, o zaman da neden kapattınız olur.

Ben daha önce forumdan birilerine hediye bitkiler vermiştim. Epey de yoğun miktardaydı, büyük bir bitkili akvaryum kurduğunu söylemişti. Verdikten birkaç gün sonra bitkilerin bu sitede ilanını gördüm. Herkes aynı değildir diye yine insanlara hediye bitki dağıtmaya devam ettim ama birkaç defa daha bu olaylarla karşılaşınca bir daha kimseye hediye bitki falan vermedim. Bu saatten sonra da içimden gelmiyor açıkçası. Akvaryum yok ama halen elimde az buçuk bitki var, yakında bitkili tank da kurmayı düşünüyorum ama ücretsiz ailanlar kısmını da bu kadar olaydan sonra açık söyleüyorum kullanmam. Sadece yüz yüze görüştüğüm kişilere hediye canlı veririm.

Olayın yeni üyelik alma ile de yürümesi gerekmiyor. Ben bu forumda yıllardır üye olup insanlara kendini acındırarak yüzlerce hediye yunus yavrusu alıp ertesi gün hepsini akvaryumcuya satan bir kaypak herifi de tanıyorum.(Sadece forumdan değil, şahsen de tanırım.) Bu mesajı okursa o da kendisini bilir, bu önlemler biraz da onun gibi forumda eski olmasına rağmen bunca zamandır muhabbet ettiği insanlara her türlü haysiyetsizliği yapacak adamlar da düşünülerek alındı. Böylelerinin sayıları belki az ama çok fazla insanı küstürüyorlar, forumda çok fazla sıkıntıya sebep oluyorlar. Çorbadaki sinek gibiler maşallah, küçük ama mide bulandırıyorlar.
onuruygun2010-09-19 12:17:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 12:18
Onur Bey merhaba tekrar,

Durumu tabii ki anlıyorum ve dediğim gibi karara saygı duyarım. Ancak hukukta önlem amaçlı ceza verilmez bu yanlış bir bilgidir, yasak konulur bu yasak çiğnenirse ceza verilir. Anlatmaya çalıştığım şey şu yasak olan sahtekarlık yapmak ise bu yapılırsa ceza verilir. Bunun önüne geçmek için örneğin kamuya açık alanlarda bazı şeylere yasak konulur bundan direkt zarar görenler olabilir de olmayabilir de. Ancak bu yasakların amacı zararın önüne geçmektir. Örneğin sigara içilmeyecek yerler vardır ve sigara içen kişiler bu alana girebilir potansiyel tehlike olmaları suçu işleyecek oldukları anlamına gelmez. Eğer suç işlenirse o zaman ceza verilir.

Ama yine söylüyorum ben durumu anlıyorum, sonuçta bu mide bulantısını hayatın her alanında yaşıyoruz ve bazen bu adamların yaşamasını bile yasaklamak lazım bunlarla ne uğraşacaksın diye düşünmeden geçemiyor insan. Duygusal bir tepki olarak benzer bir tepkiyi yerinizde olsam belki ben de verebilirdim koşullar fikirlere ciddi etkiler yaratır. Siz düzen sağlamaya çalışıyorsunuz mağduriyetin önüne geçmeye çalışıyorsunuz ben ihtiyaç sahiplerine ulaşmamasının ve peşinen kısıtlamaya gidilmesinin yanlışlığını vurguluyorum başka pencerelerden bakıyoruz yani olaylara. En başından beri söylediğim gibi hiç kimsenin bu uygulamayı bu şekilde yapmakta amacının kötü niyetli bir eylem olduğunu düşünmedim sadece bakış açısı farkımız var belki de bulunulan konum itibariyle. Sizin de söylediğiniz gibi sahtekarlık sadece tanınmayan kişilerden ya da forum özel üyesi olmayan kişilerden gelmeyecektir. Aynı zamanda çok iyi tanıdığınızı düşündüğünüz kişiler de aynı şekilde bir gün sahtekarlık yapabilir. Bunun önüne geçmek forumun şu an bulunduğu koşullar itibariyle neredeyse imkansız. Mağdur olmamak için kişilere büyük iş düştüğünü düşünürsek aynı şeyin ücretsiz ilanlar için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Zaten mağduriyetin asıl büyüğü genelde ücretli ilanlarda ve buna bağlı açılan konularda ortaya çıkıyor bence.

Sadece anlatmak istediğim şeyin yanlış anlaşılmaması adına tekrar yazdım umarım kendi adıma neden böyle düşündüğümü yeterince açıklayabilmişimdir. Forum yönetiminin ve sizlerin bu konuda aldığınız karara saygı duyuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 12:55
Hukukta suç önlemeye dair cezalar çok yaygındır. Hukukçu değilim ama kamu yönetimi ile ilgili pek çok teorik ve felsefi kaynağı araştırmışlığım vardır. Zaten bahsettiğimiz nokta da hukuk kadar bu alanları ilgilendirdiğinden biraz bilgim var diyebiliriz.

Alkollü araç kullanımı örneği vermişsiniz. Aslında bu örneği benim vermem daha yerinde olurdu, çünkü sizin verdiğiniz örnek benim anlattığımı örnekliyor. Burada amaç alkollü araç kullanıldığında oluşacak ciddi mağduriyetleri önlemektir.(ölüm ve yaralanma, iyi ihtimalle mal zararı ile souçlanan kazalar) Bu mağduriyetleri oluşturan olgu öncelikle suç olarak tanımlanır. Bu kazaya sebebiyet vermesi muhtemel olan alkollü araç kullanma suçudur. Daha sonra bu suçu caydırıcı kılmak için de ceza belirlenir.

Alkollü araç kullanmak doğrudan mağdur oluşturmaz, bu fiil işlendiğinde de birilerinin mağdur olacağı kesin değildir ama mağduriyet oluşmadan cezai müeyyide uygulanır. Burada amacın mağduriyet oluşmadan önce önlem almak olduğu açıktır.

Hukukun pek çok ksımı böyledir. Zaten devletlerde khukuk mekanizmasının öncelikli görevi suçu cezalandırmak değil, caydırıcılık ve ortak toplumsal algı oluşturma ile suçu önlemektir. Yani sizin "amacı değildir dediğiniz şey hukuk sisteminin birinci amacıdır.

Forumdaki duruma yeniden bakarsak; olayın duygularla bir alakası yok. O başımdan geçen olayı bu mağduriyeti yaşayabilecek kişilerin neler hissedeceğini bildiğimden anlatmak istedim.

Forumda bir şekilde bu uygulamayı istismar edecek kişiler çıkacaktır. Şu anda dahi çıkması olasıdır. Fakat 1-2 kişi ile başaçıkabileceğimizi düşünüyorum. Eğer ücretsiz ilanlar kısmını üye ayırt etmeksizin herkese açarsak olacak olaylar şunlardır:

1) Her üye gerçek kişi değildir. Forumda birden fazla üyeliği olanlar her zaman vardır.(Eninde sonunda yakalarız o başka.) Bu fazladan üyeliği olanlar kişilerden ücretsiz mal/canlı alıp satış yaparak haksız menfaat sağlayabilirler. Bu durumda üyeliği silsek bile adamın umurunda olmaz çünkü başka üyeliği de vardır.

2) Kişiler sırf bu iş için üyelik alabilir ve acındırma ile başkalarının duygularını istismar ederek mal/canlı alabilirler. Birinci şıkla aynı sonucu doğurur.

3) Bu olaylar yaşandıkça insanlar ücretsiz ilan vermemeye başlar. Bu işten canı yanan yeniden ilan vermeyecektir.

4) Halen bölümü kapatmamışsak durumu bilmeyen kişiler ilan vermeye devam eder, frırsatçılar ise bölümü sahiplenirler.

5) Bu andan sonra sadece daha önce ilan vermemiş olanlar ilan verir, alıcılar genelde fırsatçılardır, canı yanan gider ve yenisi gelir. Sonuçta istismar süreci devam eder.

6) Bölüm bu ana kadar kapanmadıysa artık kesinlikle kapanır. Milleti amiyane tabiri ile yolanlar birden "mağdur oduk" diye yönetime isyan eder, durumu bilmeyenler destekler. Herkesin keyfi kaçar, üyeler silinir ve bu olay uzun süre konuşulur. Elimizde de kapanmış bir bölüm, ücretsiz ilan verme yasağı ve gerek yönetim gerekse üyeleri ile siniri bozulmuş bir topluluk kalır.

Emin olun biz buna benzer olayları yüzlerce defa yaşadık. Siz 2008 üyesisiniz, 2006-2007 yıllarından ben buna benzer yüzlerce olay hatırlıyorum. Şu anda bu tip olaylar yaşanmıyorsa bunun tek sebebi önceden uygulamaların istismarına karşı önlem alıyor olmamızdır. Biz de bu tip kısıtlamalardan hoşlanmıyoruz, birilerinin bir uygulamayı kullanmasını engelleyince zevk almıyoruz. Lütfen bunun mecburiyetten olduğunu ve bu davranışımızın benzer olaylardan aldığımız derslere dayandığını bilin. Sizi de anlıyorum ama ipin ucu bir kaçarsa yukarıda anlattığım amddeler gerçekleşecektir.
onuruygun2010-09-19 12:59:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 13:05
Sadece dipnot: Bahsettiğiniz çoğu şeye katılmakla birlikte hukukta önlem amaçlı ceza verilmediği konusunda ısrarcıyım. Önlem amaçlı yasak konulur ve caydırıcılığı olsun diye karşılık gelen bir ceza bulunur(her zaman bulunmayabilir de); bu yasağı çiğnemek suçtur; yasağın çiğnenmesinden ötürü işlenen suçun yani suçun işlenmemesi için caydırıcılığı olsun diye konulmuş olan cezası uygulanır. Eğer bu yasağın çiğnenmesinden ötürü bir de mağduriyet oluşmuşsa onunla ilgili de ayrı bir müeyyide vardır ve bu uygulanır. Yani her ikisi de suçtur hem yasağı çiğnemek hem de mağdur etmek ikisi için ayrı ayrı cezalandırılırsınız. Bu nedenle önlem amaçlı ceza olmaz sadece yasak olur bu yasaklar da çoğu zaman suçun işlenmemesi adına örneğe uyarlarsak potansiyel herkesi  araç kullanmaktan men etmez suçu işleyeni yani yasağı çiğneyeni men etmek şeklinde olur.

Yönetim olarak deneyimlerinize ve kararınıza saygı duyuyorum.  Soleares2010-09-19 13:25:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 13:25
Aslında önlem amaçlı suç belirlenir, onun da cezası vardır dersek daha doğru olur. Bu açıdan haklısınız, kullandığım sözcükleri iyi seçememişim. Fakat bir şey yasaksa onun yapılması suçtur, bunun da cezası vardır. Fakat cezası olduğu için bir eylem yasaklanmaz, yasaklandığı için cezası vardır. (Zaten bunu da biliyorsunuz)

Şimdi burada suç, ceza gibi tanımları koyalım.

Suç olarak gördüğümüz eylem ücretisz ilan verildiğinde insanların iyi niyetini istismar ederek onların mallarını almak ve bundan maddi kazanç elde etmektir.

Ceza ise en ağırı olarak üyelik silmektir.

Şimdi suç olarak tanımladığımız fiili, kişiyi bu suça itecek etkenleri ve cezayı oranladığımızda elimizde komik bir şey oluyor. (Aslında lafı buraya getirmek ve bunu anlatmak için kıvranıyordum ama beceremedim.)

Bu fiili işleyecek kişi için cezamız hiç bir caydırıcılığa sahip değil. Yani biz ne yaparsak yapalım ne suç olarak tanımladığımız fiilin işlenmesini engelleyebilir ne de işlendiğinde mağdurların mağduriyetini gidermeyi becerebiliriz.

Eh, tabii ki işin içine maddi menfaat sağlamak girince hak verirsiniz ki bu uygulamayı istismar edenler çıkacaklardır.

Ceza ile caydırıcılık sağlanamayıp fiil engellenemiyorsa o zaman başka önlemler alınması gerekecektir. Bu da bizim şu anda uyguladığımız uygulamadır.

Eğer bu önlemi kaldırırsak o zaman art niyetli kişileri başka şekilde engellememiz gerekecektir. Sizin aklınızda böyle bir yöntem varsa anlatın, biz de memnuniyetle bölümü herkese açarız. Fakat bu öneriniz mağduriyeti olmadan önce engellemeli. "Yapanı cezalandırın" derseniz bir anlamı yok çünkü vereceğimiz ceza gerçek anlamı ile bir ceza değil, mağdurun da mağduriyetini ortadan kaldırmıyor.


onuruygun2010-09-19 13:27:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 13:29
[QUOTE=Soleares]

Tüm bunlara ek olarak ücretsiz ilan vermek yerine akvaristler derneğinin envanter kayıtlarına alınacak bir bağış sistemin oturtulması(bu kayıtlar gizli olabilir) bu bağışların ihtiyacı olduğu belirlenen (talepleri doğrultusunda) kişilere dağıtımının yapılması(ürünlerin derneğe kargolanması gerekmez sadece kayıt olarak tutulması yeterlidir) bir çözüm olabilir. Tabi bu zaman ve insan emeği gerektirecektir ama akvaristler derneğine katılım anlamında faydası da olacaktır.

[/QUOTE]

Olasılığı var mı bilmiyorum ama sadece bir fikir yukarıdaki yazıda yazmıştım. Geliştirilebilir uygulanabilir hale getirilebilir belki...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir