Pul Yemler Hakkında Bildiklerinizi Unutun


murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 11:22
Merhabalar,

Bir süre önce beslenme alışkanlıkları ve korkular ile ilgili bir konu açmıştım. Konuyu açtıktan sonrada araştırmalarıma devam ettim. İlk olarak pul yem miktarım oldukça azaldı. Canlılarda herhangi bir problem yaşamadım. Ve yemlerinden memnun olduğum Dainichi firmasına tekrar sorular sorarak mail attım. Cevaplar aşağıdaki gibi önemli gördüğüm yerleri koyu renk ile işaretledim.

İngilizce gelen maili çevirmede çok büyük emeği olan Refet Bey'e tekrar teşekkür ediyorum.

yemden memnun olduğumu ancak içerisindeki spiriluna miktarını merak ettiğimi, pul yem kullanıp kullanmamam gerektiğini ve granül yeme neden önyargı var gibi birkaç soruma gelen cevap aşağıdaki gibi.

[QUOTE]Merhaba Murat, senden son maili alalı bir süre oldu. Yemle ilgili başarılı olduğun için mutlu oldum.

Duboisi için veggie deluxe çok çok çok iyi dengeli bir besin balansına sahiptir. [B]Bu formül bu tür balıkların besin ihtiyaçlarının %100 ünü karşılamak için tasarlanmıştır. Başka yemlerle desteklemeye gerek yoktur.[/B] Tabi eğer duboisinin altın rengini ve parlaklığını artırmak isterseniz veggie fx ve veggie pro ekleyebilirsiniz. Bu diyete cycloop ve Astaksantin katacaktır. Web sitemizdeki sarı prensesin renklerine bir bakın. Bu sarı prenses veggie fx ile yetiştirilmiştir. Eğer duboisinin sarı rengi sana iyi görünüyorsa mevcut yeme başka bir yem eklemene gerek yok.

Pul yemin kullanımına gelirsek pek bir getirisi yok. [B]Pul yemler yuvarlak rulolar üzerinde yüksek sıcaklıklarda üretilirler.[/B] Bu yüksek sıcaklığın sebebi ise içerisindeki suyu buhar haline getirerek cips-sert kıvama getirmek. [B]Tabi bu işlem içeriğinin fonksiyonlarını azaltmakta. Bizim işlemimiz ise bu işlemin tam tersi. Biz çekicinin sıcaklığını düşürüyoruz. pişirme işini buhar ve basınç ile yapıyoruz. Ondan sonra exturuder da sıcaklığı düşürüyoruz. Bunun dışında dış kaplama işlemi yapıyoruz bu işlem yeme fazladan besin mineral sağlıyor. Ve bu işlem hiçbir şekilde ısıya maruz kalmıyor.[/B] Eğer pul yem ucuzsa bu sizin balığı besleme masrafınızı azaltabilir. Ancak bu azaldıkça besinin içeriği ve kalitesini azaltacaktır. Bu da bizdeki bir atasözünü hatırlatıyor. 3 adım ileri 1 adım geri adım atmış olacaksınız. Bu şekilde pul yemi kullandığınız zaman daha fakir beslemiş oluyorsunuz. hiç bir balığı pul yem ile besleyip sonra dainichi ile besleyip kontrol ettin mi? eğer ettiysen dainichi kadar iyi olmadığını göreceksin. O zaman da balığı eğer pul yemle besliyorsan tek bir pul yemle beslemeyi seçmeyeceksindir. Eğer amacın besleme masrafını düşürmekse veggie pro kullanmanı öneririm. bu Astaksantin içeriyor. Ancak bu yemde dış kaplama olmadığı için ekstra bir prosesi kaldırıyor ve buda masrafı azaltıyor.

Bilebileceğin gibi yemlerimizde 2 çeşit spiriluna var. Yemin içerine koyduğumuz genel tip spirilunalar mavi,yeşil,sarı ve kırmızı renkleri artırmak amacıyla kullanılıyor. [B]Bizim veggie deluxe, color supreme ve color fx in dışına eklediğimiz ikincisi ise kırmızı ve maviyi çok iyi derecede canlandıran bir spiriluna türü.[/B] Ve bu balığa çok güzel bir görüntü veriyor. Formüldeki miktarlarına gelirsek buna tam olarak birşey diyemem. Çünkü bu bizim bir sırrımız ve bunu rakiplerimizin öğrenmesini istemiyorum. Diğer yem üreticileri bizim kullandığımız miktar methotunu kullanmıyorlar.

[B]Biz balığın alabileceği en iyi besin değerlerine sahip yemi tasarlamayı amaçlıyoruz. Örneğin bir yeme mineral ve besin değeri yüksek bir spirilunayı yüksek miktarlarda koyduğumuz zaman bu renklerde uçmaya ve özellikle çikletlerde siyah noktaya sebep oluyor. Bu bizim sitemizde gördüğünüz çikletler içeriği test etmek için beslediğimiz canlılar. Biz bu canlılarda ne zaman siyah nokta görürsek o zaman spiriluna ayarını tekrar düzenliyoruz ve bizim yemimizi kullananların siyah pigment için endişe etmelerine gerek kalmıyor. [/B]

Yani yüzdeyi boşverirsek önemli olan balığın herhangi bir negatif etkiye maruz kalmadan alabileceği en yüksek spirilunayı almalarını sağlıyoruz. umarım sorularına tatmin edici cevaplar bulmuşsundur.

Onu bunu boşver işler orada nasıl gidiyor. Gerçekleşen kargaşa hayatınızı etkiledi mi?



[QUOTE]Ülkemizdeki durumuda yakından takip ettiklerini görüyoruz. [:)] Ben bunun üzerine biraz ısrarcı davranıp diğer markaların saklamadığını ve spirilunanın önemli bir besin olduğunu iddia ettim. Diğer markalar reklamlarında spiriluna üzerine yapıyorken sizin sır olarak saklamanız şüpheci davrandırıyor dedim. Ve tekrar açıklama gereği duymuş diğer mail aşağıda. Tanıtım konumdaki videoyu ve tanıtım konumun linkini attım. Kullandığım herşeyi görmesi açısından oradaki yemlerimide görmüş olsa gerek.[/QUOTE]




İşlerin normale döndüğünü duymak güzel. öyle belirsiz durumda hayat çok daha zor oluyor.

Çoğu insan bunu derinlemesine anlayamıyor. Dainichi'ye gelirken bende çiklet üreticisiydim. 9200 lt akvaryumum binlerce balığım vardı. Fakat yem gerçeğinin nasıl bir şey olduğunu görünce şaşırdım. [B]Hobiciler yem üretimcilerinin dediğine inanmaya çok meyilli ve bu da hobicileri yanıltıyor.[/B] Yeri gelmişken bir örnek vereyim. H[B]obicilerin istediği yüksek kaliteli içerikler; balık, krill, spiriluna bunların hepsi %55-69'un üzerinde protein değerine sahip. Bunları kullanarak bir yem hazırladığınız zaman içeriği %42-45 protein olan bir yem üretmiş oluyorsun. Hobicilerse balık bunları yemeli ama protein %32-36 arasında olmak zorunda diyor. Ama matematik burada işlemiyor. Bunu %32-36 ya çekmek için ne yapsın ekmek mi katsın? O zamanda bunda ekmek var diye söylenecek millet. Bu düşük proteinli yemler balığın sindirim organlarına girdiği zaman sindirimi tembelleştiriyor. Yemin ileri gitmesini engelliyor. Buda bload'ın sebebi olan yemin bağırsakta bozulmasına sebep oluyor. Birde yemin protein oranını düşüren kıvam vericiler, nişasta, dondurucular yemin bload riskini artırıyor. Bizim veggie serimiz bu konuda çok iyi bilinir ki tropheus ve petropolisleri kesinlikle bload yapmaz. Besin konusunda ise pul yemler ile granül yemler arasındaki fark şu. Pul yemler 1 bar basınçta ve kuru bir kazanda yapılıyor. Ve çıtır olana kadar pişiriliyor. Pellet yemlerse 36-70 barlık basınçta buhar ile basınçlı bir pişiricide pişiriliyor. Ve pul yemde kullanılanın %60 ı kadar bir sıcaklık kullanılıyor. Bu ısı pişirme prosesinde içeriğin faydasını ciddi şekilde indiriyor. Extruder da çekme yöntemi ile yapılan yöntemde pul yeme göre çok çok çok az zarar alıyor yem. Bu nedenle dainichi hiçbir zaman pul yem üretmeyecek. Bu zaten iki yemi yanyana koyduğunuzda anlaşılabiliyor.[/B]

Senin bahsettiğin diğer üreticilerin reklamlarındaki spiriluna değerlerini görünce '' [B]Vay arkadaş bu çılgınlığa bak[/B]'' dedim. Ve bu saçmalığı kim yaratmış merak ediyorum. [B]Biz bu spiriluna değerini ayarlamak için çok fazla araştırma deney yapıyoruz. Fazla spirilunanın biz gelişim, renkleme ve sağlık üzerinde oldukça fazla olumsuz etkisi olduğunu gördük. Ve bu tarz yemleri gördükçe gülüyorum. Bir kadın için makyaj neyse balık içinde spiriluna odur. Sadece birazcık ve doğru oranda gerekir. Bazı durumlarda insanoğlu nerede durması gerektiğini bilmiyor. Benim öngörüme göre spiriluna %30-40 arasında besin değerini üretim aşamasında yüksek ısılarda kaybediyor. Özellikle pul yem gibi yemlerde çok daha fazla kayıp ile karşılaşıyor. Bu yüzden istenilen renk seviyesine gelmeleri için çok daha fazla spiriluna koymaları gerekiyor.[/B] Sen işin kısası dainichi yemde kalmaya devam et. Sana garanti ediyorum ki pul yeme göre daha iyi sonuç alacaksın. Şuana kadar pul yemden dainichiye geçen hiç kimse olumsuz yorumda bulunmadı.

Videonu gördüm ve buradaki birkaç kişiye gösterdim. Çok iyi müzik seçimi. Buradaki insanlar bunu başkalarınada göstermek istediler. Sana iki sorum var. senin genç bir kolonin var. [B]Veggie fx ile birkaç ay besleyebilirsin bunları. Veggie fx cycloops bantları ve parlaklığı çok iyi seviyeye getiriyor. Ve bu yüzden sanıyorum sarı bölmesi çok daha güçlü olacak. Ve karnına kadar devam edecek bu sarılık. Bu tamamen benim görüşüm. Bazı insanlar renklerin değiştirilmemesi gerektiğini söylüyor. Ben sadece denemek istiyorsan bu mümkün diyorum sana.[/B] İkinci olarakta videonu akvaryumun kenarından çekmişsin. Buda balıklara 1.3 metre yüzecek bir alan bırakmış. Sanıyorum ki arkadaki mavi planı istemedin. Ve bu yüzden önden çekmeyi düşünmedin. Ancak önden çekmen derinliği azaltır ve bu daha kolay odaklamanı sağlar. yandan çekeceksen bunu daha yüksek diyafram değeri kullanarak bunu çekme şansın var mı?[/QUOTE]

Burada ise çok önemli olan açıklamalar var. Bu iddialar araştırılması sorgulanması gereken şeyler olarak görüyorum. Fazla spiriluna balıkta lekelere sebep oluyor demiş ve bu çok ciddi bir iddia. Gelişimi renklenmeyi etkiliyor demiş bu da çok ciddi bir iddia. Daha önce konumda dediğim gibi bu canlıların doğasına uygun yem üretimi imkansız ve piyasada böyle bir yem yok. İçerisinde olmazsa olmaz dediğimiz spiriluna zaten doğasında olmayan bir besin. Banada bunun reklam edilmesi garip geliyordu. Bugün bir OSİ, Omega One, NLS gibi hiçbir firma %30-40 değerlerinde spiriluna içeren yem üretmiyor.

Benim Dainichi üzerinde durmam ise ikinci kaplama işlemleri ısıya maruz kalmadan kaplanan yüzey besin değerlerini ve kalitesini artırıyor. İçerideki ana besinler suya ilk girdiğinde kısa sürede suya salınım yapmıyor. Canlılar üzerinde bir etkisini görmedim. Pellet denilen dainichi ve NLS gibi pirmaların yemlerinin yaklaşık görüntüsü aynı. Silindir ve çok sıkı. Bununda nereden geldiğini bu yazı ile anladık. 36-70 bar çok ciddi bir basınç.

Bir diğer iddia ise yavruyken Dainichi veggie Fx ile beslenen T.Duboisinin bant boyunun daha büyük olacağı. Yakın zamanda Veggie fx alıp bir süre sadece onunla besleme yapacağım. Renklenme de neler değişecek merak ediyorum.

Sizinde konu ile ilgili merak ettiklerinizi konuşmak tartışmak araştırmak isterim. Pul yem tabusunun yıkılacağına inanıyorum. Ve son olarak Dainichi yetkilisi Darius Bozek'e ilgisinden dolayı ve çeviride çok fazla emeği bulunan Refet Bey'e teşekkür ediyorum.

Beğenenler: [T]153258,karatepe01[/T][T]182183,Magma[/T][T]186507,mperk[/T][T]170852,leonisleo[/T][T]56992,Nuada[/T][T]17561,KaridESK[/T][T]39699,dınay[/T][T]157881,BiotopeDogan[/T][T]6839,eseruyar[/T][T]176314,Scary[/T][T]177965,dodo1907[/T][T]189538,Uqurertemm[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]196004,Ibrahim90[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]147238,metinguner16[/T][T]148285,tekkir[/T][T]196963,Karena[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]191117,1010[/T][T]170368,burakcel12[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]121610,ekcinar[/T][T]202752,yavuzortakci[/T][T]203444,Yasar23[/T][T]168305,Yas400[/T][T]211647,BerHatS[/T][T]7319,ARDA68[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186507,mperk[/T][T]17561,KaridESK[/T][T]150810,mcetindas[/T][T]115351,MatmanKara[/T][T]176314,Scary[/T][T]177965,dodo1907[/T][T]189538,Uqurertemm[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]148285,tekkir[/T][T]64971,izzettanju[/T][T]191117,1010[/T][T]165992,jaloreef[/T][T]170368,burakcel12[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]121610,ekcinar[/T][T]202752,yavuzortakci[/T]
+1: [T]186507,mperk[/T][T]150810,mcetindas[/T][T]176314,Scary[/T][T]189538,Uqurertemm[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eseruyarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2005
İl: Içel
Mesaj: 1634
eseruyarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 12:42
Ooo güzel şeyler var gibi akşam müsait olunca baştan bi okuyayım

Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2786
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 13:08
Dainichi iyi yem, kaliteli. Zamanında epey araştırdığım bir yem. Ancak kabul edilmesi gereken bir şey var, içeriği ne kadar zengin olsa da her kesimden balık yemiyor. Evde 2 paket dainichi yemim boş duruyor.


Pul yemler ile ilgili olarak, sindirilmesi daha kolay yemler. Özellikle tetra grubu canlılarının daha rahat tükettiği, sindiriminin daha kolay olduğu gerçeği var. Sindirimi kolay olduğundan kabızlık riski de olmuyor. Bu hobiye başladığımdan beri pul yem kullanırım (şu an 3 çeşit var, tetra'nın hariç diğer ikisi dainichi yemlerden daha pahalı) herhangi sindirim problemi ile karşılaşmadım.


Her şeye rağmen, yazdıklarınız değerli bilgiler, bunlarda yola çıkarak dainichi yemlerin öğününü arttırmayı tekrar düşünmeye başlayacağım. Umarım dipte yine bakteri besini olmazlar.

Teşekkürler.

Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 13:22
[QUOTE=MurathanM]Dainichi iyi yem, kaliteli. Zamanında epey araştırdığım bir yem. Ancak kabul edilmesi gereken bir şey var, içeriği ne kadar zengin olsa da her kesimden balık yemiyor. Evde 2 paket dainichi yemim boş duruyor.


Pul yemler ile ilgili olarak, sindirilmesi daha kolay yemler. Özellikle tetra grubu canlılarının daha rahat tükettiği, sindiriminin daha kolay olduğu gerçeği var. Sindirimi kolay olduğundan kabızlık riski de olmuyor. Bu hobiye başladığımdan beri pul yem kullanırım (şu an 3 çeşit var, tetra'nın hariç diğer ikisi dainichi yemlerden daha pahalı) herhangi sindirim problemi ile karşılaşmadım.


Her şeye rağmen, yazdıklarınız değerli bilgiler, bunlarda yola çıkarak dainichi yemlerin öğününü arttırmayı tekrar düşünmeye başlayacağım. Umarım dipte yine bakteri besini olmazlar.

Teşekkürler. [/QUOTE]

Murat Bey,

Sindirilebilir bir yem olabilir ancak besleyicilik ve sağlık açısından hangisi daha etkili bunu gözlemlemek gerekir. Daha öncede dediğim gibi yem olayı alışkanlık tamamen. Balık pul yeme alıştıysa granül yemesi zor olabilir. Balık eğer granüle alıştıysa aynı durum pul yem içinde geçerli oluyor.

Fiyat konusuna gelince pahalı bilinen firmalara mail attım geri dönüş bekliyorum. Ama benim görüşüm pul yem olayının maliyetinin yüksek olmasına birkaç sebep var.

1- Üretim prosesi biraz daha zahmetli veya öyle gösteriliyor.
2- Hacim olarak daha fazla yer kaplıyor buda paketlemeyi ve işçiliği etkiliyor.
3- Aynı gramdaki üründen daha büyük ambalaj kullanılıyor ambalaj maliyeti artıyor.
4- Hacim büyük ve gram olarak düşük olduğu için nakliye fiyatları yemin fiyatını yükseltiyor.
5- Pul yemin reklamı çok iyi yapılıyor.

Bu etkenler birleşince aslında çokta farklı olmayan yemler fiyat olarak yükseliyor. Yükseldikçe pahalı iyidir mantığı ile arz talep oluşuyor ve firmalar kar oranını artırıyor.

Benim düşüncem bu yönde.

Beğenenler: [T]7319,ARDA68[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2786
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 16:42
Sindirilebilirlik olarak pul yem daha etkili. Hatta bazı hastalıklarda pul yemlere ilaç emdirilip veriliyor. Genel kanı bu yönde. Alışkanlık konusuna katılıyorum, ne yazık ki balıklar aşina olduğu tatların dışına nadiren çıkıyor. Mesela 2 gün aç bırakmama rağmen NLS'nin sarımsaklı yemini yediremedim balıklara.

Pul yem maliyetinin fazla olmasının gerekçelerini yazmışsınız. Ama ben daha basit düşünüyorum. Yukarıdaki yazımda belirtmek istediğim farklı bir konuydu. Aynı gramajda açık ya da kapalı kutularda bildiğimiz klasik yemlere göre kıyaslama yaptım. Yoksa genel bir kıyaslama söz konusu değildi. Yemin içeriği, vitaminleri arttıkça hem pul hem granül yemde fiyatlar artıyor.

Yanlış anlaşılmak istenmem, hatta genel olarak paylaştığınız yazıdan ders çıkartma niyetindeyim. Elimdeki yaklaşık 10 çeşide yakın granül yemi değerlendirmeye çalışacağım.

Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 16:57
[QUOTE=MurathanM]Sindirilebilirlik olarak pul yem daha etkili. Hatta bazı hastalıklarda pul yemlere ilaç emdirilip veriliyor. Genel kanı bu yönde. Alışkanlık konusuna katılıyorum, ne yazık ki balıklar aşina olduğu tatların dışına nadiren çıkıyor. Mesela 2 gün aç bırakmama rağmen NLS'nin sarımsaklı yemini yediremedim balıklara.

Pul yem maliyetinin fazla olmasının gerekçelerini yazmışsınız. Ama ben daha basit düşünüyorum. Yukarıdaki yazımda belirtmek istediğim farklı bir konuydu. Aynı gramajda açık ya da kapalı kutularda bildiğimiz klasik yemlere göre kıyaslama yaptım. Yoksa genel bir kıyaslama söz konusu değildi. Yemin içeriği, vitaminleri arttıkça hem pul hem granül yemde fiyatlar artıyor.

Yanlış anlaşılmak istenmem, hatta genel olarak paylaştığınız yazıdan ders çıkartma niyetindeyim. Elimdeki yaklaşık 10 çeşide yakın granül yemi değerlendirmeye çalışacağım. [/QUOTE]
Yediremediğiniz yemleri kırarak vermeyi deneyin.

İlaç tedavisinde pul yem olayını duymadım. Ancak granügreen yemde bu işlemin yapıldığını duydum. Bu tarz granül yemler ile pellet tipi granüller çok farklı.

İçerik elbette maliyeti artırıyor. Ancak size çok basit bir örnek vereyim Tropical %36 Spiriluna (Yazıda geçen iddia doğruysa bu kadar spiriluna olması da gereksiz) granül halde 100 gr 10 Tl. Sizce bu yemi kaç kişi alıyor ? Aynı yemin aynı içerikte olan pul formu 20-24 Tl arasında. Burada içerik sabit olduğuna göre dediğim etmenler giriyor olayın içerisine. içerikleri farklı, farklı marka olan yemleri kıyaslamak zaten doğru olmaz. Aynı içerik aynı marka olan yemlerde her zaman pul yem daha pahalıdır.

Hayır kesinlikle yanlış anlaşılacak bir durum yok. Yapılan her yorum yeni bir bakış açısı ortaya koyuyor. Belki ben yanlış düşündüğüm bazı şeyleri göreceğim.

Teşekkür Edenler: [T]144185,MurathanM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2786
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 17:13
İlaç tedavisi derken, mesela sera bakto tabs vardı, ya da ilerleyen iç parazitte mikofish'i yemlere yediriyoruz. Daha önce denediğim için yazıyorum. İç parazit olan canlılarda suya katılan ilaçlardan ziyade balık hala yem yiyebiliyorsa bu ilaçlara yem emdirip öyle tedavi öneriliyor. Direkt bağışıklık sistemine karıştığı için daha hızlı tedavi süreci oluyor. Başlı başına kendisi ilaç olan yemleri dahil etmiyorum duruma.

Mesela siz %36 spilurina diyorsunuz, ben de şöyle düşünüyorum; beslediğim balıklar omnivor canlılar. Daha çok etçil içerikli besliyorum. Ama bağışıklık sistemi için spilurinalı yem kullanmaya (haftada 1 ya da 2 kere) özen gösteriyorum. Her gün beslemediğim için spilurina ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur diye bir düşünce içerisindeyim.

Fiyat konusunda haklı olabilirsiniz. Benim aldığım yemler sabit, pul ve granül olarak aynı yemleri alıyorum. O yüzden fiyat konusunda pul/granül karşılaştırmasını bugün öğrenmiş oldum. Aldığım yemleri genel olarak 50/100 GR arası açık alırım. O yüzden aralarındaki farkı fark etmemiş olabilirim.

Şimdi merak edip sürekli alış veriş yaptığım siteye baktım. Kutu yem (95 gr) 25 TL, aynı içerikte pul yem (50 gr) 20 TL olarak göze çarpıyor. Ama her ikisinde de ML birimi aynı verilmiş. (250 ml)

Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 17:25
[QUOTE=MurathanM]İlaç tedavisi derken, mesela sera bakto tabs vardı, ya da ilerleyen iç parazitte mikofish'i yemlere yediriyoruz. Daha önce denediğim için yazıyorum. İç parazit olan canlılarda suya katılan ilaçlardan ziyade balık hala yem yiyebiliyorsa bu ilaçlara yem emdirip öyle tedavi öneriliyor. Direkt bağışıklık sistemine karıştığı için daha hızlı tedavi süreci oluyor. Başlı başına kendisi ilaç olan yemleri dahil etmiyorum duruma.

Mesela siz %36 spilurina diyorsunuz, ben de şöyle düşünüyorum; beslediğim balıklar omnivor canlılar. Daha çok etçil içerikli besliyorum. Ama bağışıklık sistemi için spilurinalı yem kullanmaya (haftada 1 ya da 2 kere) özen gösteriyorum. Her gün beslemediğim için spilurina ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur diye bir düşünce içerisindeyim.

Fiyat konusunda haklı olabilirsiniz. Benim aldığım yemler sabit, pul ve granül olarak aynı yemleri alıyorum. O yüzden fiyat konusunda pul/granül karşılaştırmasını bugün öğrenmiş oldum. Aldığım yemleri genel olarak 50/100 GR arası açık alırım. O yüzden aralarındaki farkı fark etmemiş olabilirim.

Şimdi merak edip sürekli alış veriş yaptığım siteye baktım. Kutu yem (95 gr) 25 TL, aynı içerikte pul yem (50 gr) 20 TL olarak göze çarpıyor. Ama her ikisinde de ML birimi aynı verilmiş. (250 ml) [/QUOTE]

Pul yem üretiminde kullanılan yöntem ile zaten spiriluna büyük kayıplara uğruyor. Oranı fazla olsada balığın alabildiği miktar çok düşük. O yüzden bence eğer bağışıklık sistemi içinse sadece bunun yerine kaliteli bitkisel granüller kullanılabilir. Gelen cevaptada bu oranlarda spirilunanın çılgınlık ve mantıksız olduğunu, emilebilir besleyici en yüksek oranda en az zarar görecek şekilde kullandıklarını yazmışlar. Yani ''Biz %10 da kullansak %36 dan daha etkin emilimi var. %36 koyuyor ama pişirme sırasında çok büyük kayıplara uğruyor ve anlamsız oluyor.'' demek istiyorlar.

Hesaplayacak olursak granül hali 100 gr 21,9 Tl ye geliyor. Pul hali 100 gr 40 Tl ye geliyor. Boyut aynı içerik aynı ancak gr olarak daha az malzeme harcanmış olan pahalı. Bu yüzden aynı içerikte olan yemler arasında fark çok daha belirgin. Bu oranda Dainichi granül 100 gr açık hali 15 Tl iken pul üretse 27.4 Tl ye satılacak. [:)] Aslında pahalı yemmiş. İlk defa böyle hesapladım. [:)][EDIT]murat006,2016-08-25 17:26:50[/EDIT]

+1: [T]144185,MurathanM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 18:32
[QUOTE=murat006]Fazla spiriluna balıkta lekelere sebep oluyor demiş ve bu çok ciddi bir iddia...[/QUOTE]

Bu doğru ve kendi adıma da kanıtlanmış bir durum. Fazla spirulina oranı olan yemler Discus'ta pigmenti tetikliyor.

Paylaşımınız için teşekkürler. Pul yem konusunda bahsedilenlere büyük oranda ben de katılıyorum.

Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2016 09:15
[QUOTE=MaviYesil]

Bu doğru ve kendi adıma da kanıtlanmış bir durum. Fazla spirulina oranı olan yemler Discus'ta pigmenti tetikliyor.

Paylaşımınız için teşekkürler. Pul yem konusunda bahsedilenlere büyük oranda ben de katılıyorum.[/QUOTE]

Ufuk Bey, konuya katkınızdan dolayı teşekkür ederim. Bu tarz tecrübeler konuya geldikçe bilgiler hakkında bir o kadar az soru işareti kalacak ve karar verme aşamasında daha sağlıklı sonuçlara ulaşılacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saltunÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 208
saltunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2016 09:23
Konuya sizler kadar hakim değilim fakat sürekli granül yemle beslenen otçul balıklarda sindirim sorunları olacağı yönünde genel bir kanı var.

Açıkçası bende dainichi nin yemlerini kullanıyorum ve balıklara bu yemleri verdiğim anda renklerinde belrgin bir değişme gözlemledim. aynı şey pul yemde olmuyor. Bende bu durumu balığın yemi beğenmesi olarak yorumladım.

Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2016 09:29
[QUOTE=bersekant]Konuya sizler kadar hakim değilim fakat sürekli granül yemle beslenen otçul balıklarda sindirim sorunları olacağı yönünde genel bir kanı var.

Açıkçası bende dainichi nin yemlerini kullanıyorum ve balıklara bu yemleri verdiğim anda renklerinde belrgin bir değişme gözlemledim. aynı şey pul yemde olmuyor. Bende bu durumu balığın yemi beğenmesi olarak yorumladım. [/QUOTE]

Balıklar yemi kesinlikle çok beğeniyor. Ancak firmanın iddiasına göre yemler içeriklerine göre çok kaliteli yemler. Ve sadece dainichi yem kullanarak hiçbir ek gıda kullanmadan (pul yemde dahil) balıklar sağlıklı bir şekilde yaşayabiliyor.

Ben bunu bayramda otomatik yem makinesi kullandığım dönemde daha iyi anladım. Makine günde 3 öğün dainichi yem attı ve ilk 3 gün azda ayarlıydı. geldiğimde yaklaşık 3 katına çıkardım yem miktarını (2-3 dakikada tüketecekleri kadar). Ve döndüğümde balıklar gerçekten gözüme çok iyi göründüler. Hareketleri yeme iştahları mükemmeldi. Kaç gündür granül yediler diye pul vermek için akvaryuma yaklaştım. Yem geleceğini anlayıp çırpınmaya başladılar. Tropical %36 spiriluna yemi verdiğimde çok az yeyip normale döndüler. Bu yemi seviyorlar boyut olarak çok uygun. İçerik olarakta güzel. Ben problem yaşanacağını düşünmüyorum açıkcası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saltunÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 208
saltunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2016 10:00
[QUOTE=murat006]

Balıklar yemi kesinlikle çok beğeniyor. Ancak firmanın iddiasına göre yemler içeriklerine göre çok kaliteli yemler. Ve sadece dainichi yem kullanarak hiçbir ek gıda kullanmadan (pul yemde dahil) balıklar sağlıklı bir şekilde yaşayabiliyor.

Ben bunu bayramda otomatik yem makinesi kullandığım dönemde daha iyi anladım. Makine günde 3 öğün dainichi yem attı ve ilk 3 gün azda ayarlıydı. geldiğimde yaklaşık 3 katına çıkardım yem miktarını (2-3 dakikada tüketecekleri kadar). Ve döndüğümde balıklar gerçekten gözüme çok iyi göründüler. Hareketleri yeme iştahları mükemmeldi. Kaç gündür granül yediler diye pul vermek için akvaryuma yaklaştım. Yem geleceğini anlayıp çırpınmaya başladılar. Tropical %36 spiriluna yemi verdiğimde çok az yeyip normale döndüler. Bu yemi seviyorlar boyut olarak çok uygun. İçerik olarakta güzel. Ben problem yaşanacağını düşünmüyorum açıkcası.[/QUOTE]

Dainichinin balıklar üzerindeki etkisine şöyle bir katkı yapmak isterim. Bildiğim kadarıyla dainichi ürünlerinin üzerinde bulunan fotoğrafları kendi balıklarının resmini çekerek koyuyorlar ve fotoğraftaki balıklara aynı kutunun içindeki ürünü veriyorlar. Yani bu ürünü kullanan balığımız fotoğraftaki balık diyorlar. Hobiciler de yemin direk sonucunu görmüş oluyor böylece. [EDIT]bersekant,2016-08-26 10:01:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2016 10:33
[QUOTE=bersekant]

Dainichinin balıklar üzerindeki etkisine şöyle bir katkı yapmak isterim. Bildiğim kadarıyla dainichi ürünlerinin üzerinde bulunan fotoğrafları kendi balıklarının resmini çekerek koyuyorlar ve fotoğraftaki balıklara aynı kutunun içindeki ürünü veriyorlar. Yani bu ürünü kullanan balığımız fotoğraftaki balık diyorlar. Hobiciler de yemin direk sonucunu görmüş oluyor böylece. [/QUOTE]

Dainichi sitesinde yemlerin hangi renklerde hangi canlıda ne tür bir değişime sebep olduğunu sitesindede paylaşıyor ayrıca.

Örneğin veggie deluxe yem ile beslenmiş canlılara örnek olan ve içerik bilgisinin bulunduğu yem sayfası.
https://www.dainichi.com/cichlid_food_veggie_dlx.html

Teşekkür Edenler: [T]152425,serkan1903[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir