Hi-Tech mi / Low Tech mi kursam?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tevfik bey bence her iki sistemde birbirine girmiş vaziyette aslında 3. bir sistem daha var farkında olmadan çoğumuz onu kullanıyoruz.Low-tech sisteme mayalı co2 verip( BİTKİLERİN DURUMUNA GÖRE) demir,potasyum,npk,mikro element takviyesi ve haftalık %20 su değişimi yapıyoruz bunuda (IŞIĞIMIZ) Hi-tech akvaryuma uygun olmadığı halde yapıyoruz ben buna 3. sistem diyorum.Benim akvaryumum bu şekilde, bitkilerim yavaş büyüsede gayet sağlıklı, yosun sorunumda yok(bitkilerim: jawa moss,anübias nana ve barteri,saz,zeytin,balansea)
Beğenenler: [T]241604,Qzkan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Low-tech ve Hi-tech arasındaki fark keskin hatlarla ayrılmış durumda değil ve bunların farkı belirgin maddelerle ayrılmadıkça bu üçüncü sistemler ortaya çıkmakta.Bitkili tanklarda en çok sorun yaşanan da bu üçüncü tip tanklar.Yeni başlayacak olanbir çok hobicide ne kadar ekipman, taban malzemesi,aydınlatma aracı ve kimyasal eklenirse daha verimli bir sistem oluşacağı görüşü hakim.Bunların dengeli şekilde verildiği kombinasyonlar olmalı, fazlalığının zararı olacağının belirtildiği.Mesela benim çok sık karşılaştığım co2 ve torf var,low-tech sistemlerde aksi olduğu halde bunlar olduğunda herşey yoluna girecekmiş işler çok kolay olacakmış gibi yönlendiriliyor bir çok konuda.
Beğenenler: [T]241604,Qzkan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Murat Bey, bilginizi sınamak sormuyorum lütfen yanlış anlamayın, bir akvaryumu hi-tech ya da low-tech olarak adlandırmak yalnızca bitkili akvaryumlara mı mahsus? Nelerin olması ya da olmaması bir tankı hi-tech ya da low-tech sınıfına sokar? Low-tech denildiği zaman gözümde canlanan, içerisinde yalnızca pipo filtre, bitki ve ısıtıcı olan bir tank, hi-techte ise, dış filtre ya da sump kullanılan, iç filtre destekli, suyun ısısı, iletkenliğini, tuzluluğunu vs. sürekli takip eden ve gereken durumlarda haber veren bir akvaryum oluyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bitkileri olabildiğince hızlı büyümesi Hi-tech sistemleri ifade eder...Bitkileri hızlı büyümesinde en önemli iki etken Işık ve CO2 tir...Ayrıca biyolojik döngü, mekanik filtrasyon ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri (CO2 + diğer) su dolaşımı ile alınmasını sağlayan filtreler de önemlidir.
Beğenenler: [T]184039,bluegravel[/T][T]72988,nehiryeli[/T][T]222873,SefaOzdamar[/T][T]224599,Hasan117[/T][T]235507,holyline[/T]
Teşekkür Edenler: [T]214402,Enginkekilk[/T][T]235507,holyline[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çok ışık gerektiren, CO2 ve düzenli gübreleme isteyen bitkileri, adını istediğimizi vereceğimiz tanklarda baksakta sağlıklı yetişemeyeceğini hepimiz biliriz.
O zaman ; bitkilerin türlerine ve ihtiyaçlarına göre ebatları, ışık, filtre, taban ve dekor malzemeleri seçilmiş bütün akvaryumlar Hi-tech 'dir........
+1: [T]181830,bariskaraturk[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]235507,holyline[/T]
Teşekkür Edenler: [T]235507,holyline[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kısacası biz bu konuda bilgi fakiriyiz ve tabiri caizse Amerikayı yeniden keşfediyoruz.
Bu işi hobi olarak görenler ile bilimsel olarak araştırma yapanlar arasında gidip geliyoruz.
Tabiiki hobiciler de teknik bilgi sahibi olacak ve araştırma yapacaklar. Ancak, oturup gübreleme yöntemi icat etmeye kalmak gibi şeyler bence bilim adamlarının işi olmalı. Hobiciler aşırı teknik ayrıntılara bulaşmadan daha çok işin estetik-peyzaj kısmıyla ilgilenmeli. Bitikileri tanımalı, sağlıklı yetiştirmeli, çiçekler açtırmalı.
Bunun için de Ada , O.Knott gibi kendini ispatlamış ürünlerle belirli kaidelere göre malzeme ve ekipman seçmek eziyetli kısmı azaltıp, maliyeti de sanıldığının aksine düşüreceğini düşünüyorum."
Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
High Tech, 0.5 watt/lt nin üstünde aydınlatma gücü olan ve tüplü sistem CO2 takviyesi yapılan akvaryumlardır.
Bunun dışında her iki sistem için geçerli, uygulanabilir farklı yöntemler vardır.Bu seçilen bitkilere, canlı yoğunluğuna veya akvaristin tercihine göre değişir ve hiçbiri yanlış değildir.
Gübreleme konusuna gelince, ben şuna inanıyorum: Bitkilerinizin ne kadar gübre istediklerini kendiniz bulmak zorundasınız. Gübre ihtiyacı birçok parametreye bağlı olarak akvaryumdan akvaryuma göre değişir. O yüzden bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu gübre miktarını ancak ölçüm yaparak ya da çok iyi gözlem yaparak bulabilirsiniz. Bunun için "Bitkilerin besin eksikliği belirtileri" ve "Alg sorunları" konularını çok iyi öğrenmiş olmak gerekir. Usta veya Uzman akvaristler önerdikleri gübreleme yöntemleriyle size ancak, gübrelerin birbirlerine olması gereken oranları konusunda ışık tutabilirler. Bunu da bence Tunç bey ve Mustafa bey yazılarında çok güzel bir şekilde belirtmişlerdir.
Bu sektörden kazanç sağlayan tüm firmalar, doğal olarak en uygun ürünü ben satıyorum tavrını gösterdikleri için, en iyi ürün kıyaslamalarını amatörler arasında, forumlarda bulabilirsiniz. Oliver Knott un farklı akvaryum kurulumlarına katıldım. Bir kurulumda x ürününü tavsiye ederken diğer kurulumda y ürününü tavsiye ettiğine şahit oldum. Çünkü birinde sponsor x idi, diğerinde y idi.
Bitkilerin ışık ihtiyacı konusunda kendi adıma bugüne kadar fazla ışıktan dolayı çürüyen bitki görmedim. O yüzden "Az ışık isteyen bitki" demek yerine " Az ışık tolere edebilen bitki" demek daha doğru olurdu.
Küçük tankların High Tech için daha uygun olduğu konusunda söyleyebileceklerim: Daha az masraflı olduğu şüphesiz bir gerçektir, ama daha kolay olduğu konusuna katılmıyorum. Küçük akvaryumlarda dikkat edilmezse, su değerlerinde ani değişiklikler ve sistemin çökmesi gibi durumlar yaşama ihtimali daha yüksektir. Küçük akvaryum ihmale gelmez. Akvaryumun gidişatını çok iyi takip etmek gerekir. Düzenli ve daha sık rutinlerle bakım ister. Akvaryum hacmi büyüdükçe kontrol kolaylaşır.
Flowgrow benim uzun süredir severek takip ettiğim bir sitedir ve kurucusu Tobias ı şahsen tanırım. Tobias bitki tanımlamalarında bitkilerin Low Tech e uygunluğunu belirmeye özen gösteren, aktüaliteyi sıkı takip eden çok değerli bir Hobi Akvaristtir.
Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
+1: [T]187204,Bisnev99[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir