Forum Kirliliği


yılmazbaşÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 1222
yılmazbaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2013 02:22
Hobiye çeşitli nedenlerle ara veren  bir kişiyi forumdan silmek daha sonra hobiye geri dönmek istediği zaman şevkini kıracaktır bana kalırsa.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2013 03:43
Bence internet forumlarının yapısı gereği; "ağzı olan konuşur", isteyen istediğini yazar.
Forumlar ansiklopediler gibi kesin ve doğru bilgi kaynakları değildir, tam aksine her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı ortamlardır, doğası gerereği yasaklamalar ve müdahaleler minimumda tutulmalıdır.
Forum yasaklamalarında sınır, ceza kanunlarına göre suç teşkil edebilecek eylemler (hakaret, iftira, suçu övme,... vs.) olmalıdır. Ne kadar az yasaklama o kadar çok özgürlük demektir.

Herbir münferit konunun tek başlık altında tartışılması da çok cazip bir uygulama sayılmaz, belki basit bir sorunuza cevap alabilmek için onlarca forum sayfası ve sizi ilgilendirmeyen yüzlerce kelime içinden ihtiyacınız olan cevabı aramak da bazen eziyet olabilir.

Sitemizde makaleler ve ansiklopedik bilgiler içeren forum dışı bölümler de bulunmakta, çok fazla tekrarlanan konularda eğer tek bir doğru cevap varsa, sitenin forum dışı bölümünde bu tip konularda bilgilendirmer eklenirse güzel olur.

Bence AKVARYUM.COM çok güzel işleyen, başarılı bir forum sitesi, özellikle katı kurallar getirecek radikal uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Dünyada kaç tane forum sitesinde gecenin 3:50'sinde Toplam 140 Kullanıcı Online, 102 Misafir, 38 Üye bulabilirsiniz?


sinanistanbul2013-09-07 12:30:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zaralıakvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 40
zaralıakvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2013 07:47
Aktif katılım yapmadı belli bir süre siteye giriş yapmadı 3 ay makul bir süre eyse ya tamam bi şey demiyorum siz bilirsiniz dünyayı ben mi düzelticem bende gelmiş böyle gitmiş ben hobime bakayım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ffatihhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1480
ffatihhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2013 08:55
Benim fikrim de kullanılmayan üyeliklerin silinmesidir. Ama bu süre 3-5 ay olmamalı. Mesela 2 sene olabilir. Geçen gün bir konu araştırırken gördüm 2006 da üye olmuş ve 2007 den sonra bir daha foruma girmemiş. Bu üyenin burda bulunma ve tutulma gereği kalmamıştır. Araştırıp okuduğum için bu şekilde kullanılmayan birçok üyelik gördüm maalesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yılmazbaşÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 1222
yılmazbaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2013 15:42
Eğer forumda "dönüş" diye aratırsanız hobiye 2-3 yıl ara vermiş bu süre içinde foruma girmemiş  bir çok kişi var. Eğer onların hesapları silinseydi geri dönmeye karar verdiklerinde en azından moralleri bozulur şevkleri kırılırdı. En azından ben belki bu hobiyi bıraksaydım (ki buna şu an çok uygunum 10. sınıfa geçiyorum bu yılın sonunda ailem zorlarsa hobiyi bırakmak zorunda kalabilirim) ve geri döndüğümde hesabım silinseydi   şevkim kırılırdı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2013 15:58
Üyeliklerin silinmesinin foruma getirisi ne olacak ? sametk2013-09-08 15:58:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 21:22
Bu konu gibi forumda bir çok konu defalarca açıldı açılacaktırda adı üstünde forum :)
Yararlı mıdır zararlı mıdır? Tartışılır. Hem konuyu güncel tutar hemde 100 defa açılan bir konu 101'inci de farklı sonuç verebilir. Engellenemez ve bence engellenmemelidir de. Sirkülasyon varsa sorun yok demektir yani siz o konuya yeter artık der cevap vermezsiniz bir başkası verir. Siz yorulmazsınız bir başkası öğrenir öğretir... İnsanlar foruma üye olduklarında araştırma hakları da, yorum yazma hakları da, sadece okuma hakları da, araştırmadan soru sorma hakları da vardır. Bu defalarca yapıldı yeter artık diyerek bu yola yeni giren birinin acemiliğini üzerinden atma hakkını elinden alamayız. Şimdi bakın benim üye olduğum zaman açtığım konulara bırakın forumda o konunun olmasını ben aynı konuyu kaç kere açmışımdır acaba? Ben bunu yaptığımda henüz forumda yoğunluk yada bıkkınlık yoktu isyan edilmiyordu şimdi üye olan birinin benden ne eksiği var ki acemilik yada kolaycılık yapamasın?
Ki zaten konu kendi içinde de ikinci yorumdan da gördüğümüz gibi hem çelişiyor hemde bu işin bir sonucu yok mesajını bize veriyor :)

Son olarak da "forum" ile "ansiklopedi" arasındaki fark aynı konuların defalarca gündeme gelmesi çünkü kesin bir doğru yada kesin bir çizgi olmaması olsa gerek. Örnekse yıllarca Discus berrak su'da beslenir dendi eğer yeni bir konu açılmasaydı bu işin doğrusu bu olacaktı fakat ardından 101'inci konuda "hayır efendim discus kahverengi su sever hatta tabanda tortu olsun şöyle olsun böyle olsun" dendi. Şimdi bir 101 konu daha açılıp hangisinin doğru olduğu tartışılabilir.

Ters bir örnek vermem gerekirse (tepki çekebilirim ama benim fikrimdir) bir konu 1 kez gündeme gelip o sayfadan ilerlemek yerine ayrı ayrı bir çok kez gündeme gelmesi hem ulaşılabilirlik açısından hemde konuya başkalarının dahil olması açısından çok daha yararlı. Örnekse 1000'in üzerinde sayfaya sahip "Amerikan Rüyası" konusu hem istenilen bilgi, fotoğraf yada balığa ulaşılmasını zorlaştırıyor, hem konuya bugüne kadar dahil olmayan bir akvarist'in çekincesiyle dahil olmasına engel oluyor hemde bu nedenlerden dolayı ve içerideki "dahil olanların" basit gelen konulara olan ilgisini yok etmesinden dolayı dahil olamayanların konu açmalarına yada açıp hevesle sürdürmelerine engel oluyor.

Tamamen benim fikrimdir konu içerindeki abilerim kızmasınlar hepsine saygım sonsuz çünkü konuşmanın başında dediğim gibi bu da forumun bir özelliğidir ve üyelerin hakkıdır hep aynı soru ile muhatap olmak yerine bir konu üzerinden işi ve bilgiyi sürekli yukarıya çekmek hem hak hemde kişiye yarardır. Ben foruma, forum kelimesine olan yararını irdeledim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2013 16:45
    Bende çok kızdığım bir noktaya parmak basarak konunun güncellenmesini sağlamak isterim. Forumda aşırı bilgi kirliliği söz konusu yalnız benim bilgi kirliliğinden kastım sizinkinden biraz farklı. O kadar çok bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan arkadaşımız var ki yazdıklarına inanamıyorum ben mi yanlış okudum diye tekrar bakıyorum. Forumda gerçekten hobiye ilgi duyan ama bu hobiyle ilgili en ufak bir bilgisi olmayan arkadaşlar gelip konu açıp aklına takılanları soruyorlar tamam biraz araştırıpta sorsalar daha iyi olur ama öğreneceklerse ben hepsinin sorularına cevap vermeye hazırım . 
    Asıl sorun bu sorulara verilen yanıtlarda. Aslı astarı olmayan kulaktan dolma bilgilerle gelişi güzel cevaplar veriliyor. Cevap metnini dolduran kişi sayısı az. Şunu şöyle yap geçer deyip geçiyorlar ama onu neden öyle yapması gerektiği hususu asla açıklanmıyor. Çünkü cevabı veren de onu neden öyle yaptığını bilmiyor.
    Su kimyası, mikrobiyoloji, bakteriyoloji, hastalıklar çok önemli konular. Her hobicinin az çok bilgi sahibi olması gereken konular.  Sanırım sıkıntı Türk insanının genel karakteristik yapısında var. Biz bir konu hakkında bilgi sahibi değilsek " bilmiyorum " diyemiyoruz. Mutlaka illa ki bir yorum yapma bir fikir yürütme çabası içerisine girip en büyük yanlışın altına imza atıyoruz. 
    Her insan yazdığından sorumludur. Yanlış bilgi verirsem ve yanlış bilgi verdiği kişi o yanlış bilgiyi gidip balıklarına uygularsa ve balıkları bu işten fayda göreceğine zarar görürse bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Yarın mahşer gününde o canlının başına gelenin faturası kime kesilecek? Ben hemen söyleyim en başta bütün uyarılarıma rağmen hala bu gibi durumların önüne geçemeyen yönetim sonra da yanlış bilgiyi insanlara sunan hobici arkadaşım. Yönetimin yapacağı iş çok basit özellikle hastalık forumuna 3 kişiden oluşan bir heyet seçmesi ve bu heyetin sürekli yazılan cevapları denetleyip yanlış bilgileri düzeltmesi. Hastalık formunda olduğu gibi önemli bir kaç forumda farklı bilirkişi heyetleri görev alabilir. Böylece bilgi kirliliğinin önüne geçilmiş olur.
     Siyah siyahtır, beyaz da beyaz kimse siyahın siyah olduğuna itiraz edemez etmemeli. Ama bazı hobici arkadaşlarım siyaha bakıp bu bana göre mavi diyebiliyor işte bahsettiğim bilirkişi heyeti bu gibi durumlarda devreye girip bu işin sencesi bencesi olmaz bu siyahtır diyebilmeli. Aksi taktirde spontone gelişen olaylar karşısında canı yanan her zaman acemi hobici arkadaşlarımız ve onların balıkları olacaktır...
aslan_kral2013-10-23 20:15:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2013 17:03
Hocam verdiğin örneğe göre siyah belli bir süre sonra beyaz olabilir, doğru bilinen birşey zaman geçtikçe aslında görüyorsunki pekte doğru değil.
Örnek : dip çekimi hala tartışılıyor bu ne renk olacak siyahta diyen var beyazda.

Yada balık üzerinden örnek verelim bettaları gayet güzel diğer balıklarla beraber belseyenler var, aynı türü deneyip olumsuz sonuç alanda.
Ne diyeceğiz bunlara.
sametk2013-10-23 17:04:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2013 20:44
İstisnaların kaideyi asla bozmayacağını unutmayalım,betta balıklarının diğer balıklarla bir arada yaşayabilmesi istisnai bir durumdur ve bu asla genel kaideyi bozmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2013 09:14
Beta örneği hem doğru hem yanlış olmuş. İstisnalar kaideyi bozmazlar bunda hemfikirim fakat açılan konularda bu durum belirtilebilir. Yani beta'lar genel olarak diğer balıklarla anlaşamaz ancak bazı istisnai durumlar vardır diye. Neyse konu beta değil :) Hatta bakın bu bile zamanla değişti yıllarca beta dedik beta yazdık şimdi betta der yazar olduk :)

Direk siyah yada beyaz noktalar vardır elbet (bilimsel gerçekler, su kimyası vs) ama Discus konusu gibi değişmiş renkler vardır. Samet bey'in verdiği örnek de çok doğru dip çekimi mesela üstüne yüzlerce konu vardır, forum ilk açıldığında bile belki konuşulmuştur ama bugün 1002. konu açıldığında buna kirlilik diyebilir miyiz? Sonuç itibari ile halen netlik kazanmamış bir durum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ömer ŞANLIÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 399
Ömer ŞANLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2013 10:01
Tropheusla birlikte aranıza katıldım. Başından beri su değişimlerinde tuz kullanırım.  Forumdan bir arkadaşın hiç tuz kullanmadığını ve balıklarının hiç hastalık geçirmediğini  öğrendim.
 Geçenlerde  tuz kullanımıyla ilgili  bir araştırma yaptım .
Açılan konular 2007-2009 yıllarına aitti.5 yıl geçmiş yaklaşık. Biraz daha baktım. Yeni  bir konu buldum. Fakat bilgi  aktaran arkadaşın geçmiş konularından tropheus  beslemediğini  öğrendim. Böyle olunca yeterli gelmedi. Bence geçmiş konulardaki tarihlerde çok önemli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir