Fanusta Balık Beslemek


Akif FatihÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 209
Akif FatihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2023 13:03
FANUSTA BALIK BESLEMEK

Bu yazımı fanusta eziyet edilen balıkların sahiplerine, yaptıkları yanlışı anlamaları için yazıyorum. Aslında asıl amacım gerek bu forumda, gerek diğer medya platformında fanusta balık besleyen birini gördüğümde (gördüğümüzde) onlara "Fanusta Balık Beslenmez" gibi sert bir tavır yerine doğru ve saygılı bir şekilde neden fanusta balık beslenemeyeceğini açıklayacak olan bu yazıyı sunmak. Çünkü " Fanusta balık beslenmez " dediğimizde karşımızdaki hobici (gerçi cam kaseye su doldurup içine balık atmak hobi mi?) Bizi amacı yardım etmek değil kavga çıkarmak olan biri olarak yorumlayabiliyor. Şimdi asıl konuya geçelim.

Bu hobi derelerdeki, göllerdeki, okyanuslardaki ortamı evimizde oluşturup bu ortama uygun su canlılarını ekleyerek doğadaki o muazzam görüntüleri evlerimizde oluşturma şeklinde tabir edilebilir. Yani bizler bu hobiyi kendi göz zevkimiz için yaparız fakat tabiata olan saygımızdan dolayı (eğer sizin yoksa yazıyı kapatıp fanusta balık beslemeye devam edebilirsiniz.) Evlerimdeki canlıların mutluluğu için onlara doğada sahip oldukları yaşam alanlarını sağlarız.

Fakat fanuslar balıklar için uygun yaşam koşullarını sağlayabileceğimiz şekle ve boyuta sahip değil. Peki balıklar için uygun yaşam koşullsrı nelerdir ve bu koşulları fanusta neden sağlayamayız ?

1- Filtre Kullanamazsınız

Şelale filtre, iç filtre ve dış filtrelerin fanuslar için çok fazladır. Geriye kalan tek seçenek minik bir pipo filtre alıp içinde hava motoru ile çalıştırmaktır. Balık yüzerken bir sıkıntı yok gibi görünür. Fakat uyuyup dinlenmek istediği zaman filtre onu kendine çeker. Uyuyup dinlenmek isteyen balık daha çok enerji kaybeder bitkin düşer. Yani "Benim fanusumda pipo filtre var, balıklarım çok mutlu." Diye düşünürken aslında balığa işkence edersiniz. Bu yüzden hiç filtre olmaması daha iyidir (fanus için). Peki filtre kullanmak neden bu kadar önemlidir.

Çünkü filtre olmazsa nitrifikasyon bakterileri oluşmaz (fanus için). Nitrifikasyon bakterileri olmazsa balıkların suya bıraktıkları amonyak nitrata çevrilmaz ve bu amonyak balıkları zehirler. Konudan kopmamak için aşa
ğıya bir link bırakıyorum. Burdan konuyu öğrenebilirsiniz. https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp

Kısaca fanusta filtre kullanılmaz. Filtre kullanılmadan da balık beslenmez (fanus için)


2-Istıcı Kullanamazsınız

Evinizin ısısı balığınızın doğal ortamındaki su sıcaklığına sabit değilse ısıtıcı kullanarak sabitlemelisiniz. Fanuslar hem şekil hem boyut olarak ısıtıcı kullanımına uygun değildir. Isı sabitlenemeyeceğinden önce strese sonra hastalıklara devamında ölüme kapı açılır.


3- Psikolojik sorunlar

Fanusların küre şeklindeki yapısı sayesinde camlar ışığı kırar hem siz balığı düzgün göremezsiniz. Hem balık etrafını düzgün göremez. Uzun süre fanusta kalan bir balıkta hem psikolojik rahatsızlıklar, hemde göz rahatsızlıkları ortaya çıkar.


4- Yeterli Yaşam Alanını Oluşturamazsınız

Her balık doğasında olduğu gibi geniş yüzme alanları ve kendilerini güvende hissedebilecekleri saklanma alanları ister. Nasıl oluşturulur ? Nasıl oluşturulmaz ? Anlatma gereği duymuyorum. Zaten fanus gibi balığın bir ucundan bir ucuna 2 saniyede gittiği bir yerde yaşam alanı oluşturmanın lafı bile geçmez.

Fanuslarınızın içinde balık yerine; su bitkileri, su salyangozları, veya 1 çift karides besleyebilirsiniz.

Saygılarımla...

Beğenenler: [T]238936,Alp3[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]238543,Ehisoer[/T][T]231847,MasterChiefHakan[/T][T]208569,BeyzPl[/T][T]220207,ShowaSanshoku[/T]
+1: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4930
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2023 22:22
Oldukça açıklayıcı ve net bir çalışma olmuş, teşekkürler.

Konuyu desteklemesi açısından eskilerden bir link ve videoyu buraya aktarıyorum.

https://www.akvaryum.com/Forum/fanusta_balik_beslemek_k971931.asp

[VID]https://youtu.be/3hp8IsshZb4[/VID]

Beğenenler: [T]220207,ShowaSanshoku[/T]
Teşekkür Edenler: [T]238946,Akif Fatih[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4073
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2023 23:07
Elinize sağlık, güzel ve hassas bir konuya değinmişsiniz. Beslenmez demek de bir yere kadar doğru; beslenebilir aslında. Hacmi geniş fanuslar da var. Döngü için filtre şart değil, mikroplar bulabildikleri her yüzeye tutunur. Zeminde toprak ve bol bitkili kurulumlar, az bir canlı yüküyle döngüye gelir. Filtrede kullanılan medyanın yüzey alanı mühimdir.

Tekrar başa saracak olursak, fanusta balık olur mu? Dediğim gibi, geniş hacimli ve uygun şartlar sağlanırsa, balıkların görme bozuklukları dışında onlara bir zarar vermeden beslenebilir; tercih ve vicdan meselesidir. Ben besleme taraftarı değilim.

Teşekkür Edenler: [T]238946,Akif Fatih[/T]
+1: [T]204774,Cem Altay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir