F0 Betta Mandor (tr’de İlk) - Biyotopa Doğru


ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3656
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2024 16:46
Merhaba ahali!

Akvaryumu dip bucak ara, tara, tırım, tırıs yok! Tek bir yavruya rastlamadım. Muhtemelen serbest yüzüşe bile geçmeden baba tarafından yenildi. Dişinin bariz bir baskısı yoktu. Ben de çok dikkat ederek akvaryuma yanaşmıştım her gün. Bu da bir tecrübedir genç erkek için. Artık üçüncü sefere yavru görmek.. Şu an dişiyi darlayıp durmakta sürekli. Bir haftaya üçüncü çiftleşme gerçekleşir diye umuyorum. Bu arada biyotopu kurup çiftleşme gerçekleştiğinde dişiyi her ihtimale karşı biyotopa almaya karar verdim. Bu hafta biyotopa bismillah deriz inşallah. Her şey bu serseri için:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205902/310520241643431.jpg[/IMG]

Şunu farkettim; yıpranan, yırtılan kuyrukları-yüzgeçleri iki gün sürmeden iyileşiyor! Sadece su değerlerine bağlamıyorum; yeni nesil kuru yemler (kurutulmuş canlı yemler de dahil) gerçekten besleyici gibi görünüyor. Tekrar etmekte fayda var, hiç canlı yem vermedim.

Beğenenler: [T]204774,Cem Altay[/T][T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3433
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2024 12:36
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Merhaba ahali!


Şunu farkettim; yıpranan, yırtılan kuyrukları-yüzgeçleri iki gün sürmeden iyileşiyor! Sadece su değerlerine bağlamıyorum; yeni nesil kuru yemler (kurutulmuş canlı yemler de dahil) gerçekten besleyici gibi görünüyor. Tekrar etmekte fayda var, hiç canlı yem vermedim.[/QUOTE]

Abi selam,

Konuyu soyle bir taradim ama goremedim, gozumden kactiysa kusura bakma. Kullandigin kuru yemleri burada paylasir misin? Biliyorsun ben de vahsi beta tanklari kuracagim, tum malzemeler neredeyse tamam. Canli yem olarak elimde artemia ve beyaz kurt olacak ama canli yemlere tamamen bagli kalmak istemiyorum. Bu namussuzlar kuru yeme de pek yanasmiyor genelde ama sendeki yemler neyse ben de deneyeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3656
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2024 13:43
[QUOTE=Neothauma ]

Abi selam,

Konuyu soyle bir taradim ama goremedim, gozumden kactiysa kusura bakma. Kullandigin kuru yemleri burada paylasir misin? Biliyorsun ben de vahsi beta tanklari kuracagim, tum malzemeler neredeyse tamam. Canli yem olarak elimde artemia ve beyaz kurt olacak ama canli yemlere tamamen bagli kalmak istemiyorum. Bu namussuzlar kuru yeme de pek yanasmiyor genelde ama sendeki yemler neyse ben de deneyeyim. [/QUOTE]

Selam kardeşim.

Valla gavur gibi yiyorlar her yemi; hiç ayırt ettikleri yem olmadı. Bundan önce ‘bettalara özel’ yemler veriyordum uberis ve rubralara; burun kıvırırlardı. Genel etçil yemleri yerlerdi ama. Aklımda öyle kaldığından özellikle ‘betta’ yemi almadım. Tropical insect menü, tropical supervit mini, tropical pro deffence, tropical softline america-africa, tetra min crips tetra prima mini, sera discus, sera insect, sera immunpro (seranın yeni serileri bunlar), sera bloodworms kurutulmuş, sera tubifeks kurutulmuş, bunları veriyorum. Hepsini de yediler istisnasız ve bunlar da wild. Yeni yemler gerçekten iyi. Betta yemi alma, hepsini yerler 😂.

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3656
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2024 19:29
Merhaba dostlar!

Perşembe sabahı Erdal Türkoğlu ulaştı bana (mandorları getiren kişi). Bir çift mandor daha getirtmiş ve ölenleri böylece telafi ederek perşembe günü kargoya vermiş sağolsun. Yarın elimde olurlar.

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T][T]246392,Azizdurdenn[/T][T]204774,Cem Altay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3656
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2024 13:27
Selamlar, iyi bayramlar ahali!

Geçtiğimiz hafta cumartesi günü yeni mandor çifti ulaştı elime. Çok şükür sapasağlam geldiler. İlk fark ettiğim şey epey iri olduklarıydı. Daha önce gelenlerin iki katı büyüklükteydiler. Günceyi takip edenler dişi/erkek ayrımında zorlandığımı biliyor. Çünkü gencecik, ergen bireylermiş tahmin ettiğim gibi. Bu sefer Tayland’da başka biri ile anlaştığını ve gelen canlılardan gerçekten memnun olduğunu söylemişti Erdal Bey. Yeni gelen çift gerçekten türünün seçilmiş örneklerinden ve yetişkinler! Foerschi grubu üyelerinin en iri varyetesinin mandor olduğunu biliyordum. Gerçekten iriler! Erkek 7-8 cm, dişi de 6-7 cm var. Balıklar gelir gelmez bizim evin prensi Teoman Tigin görmek istedi. Kutuyu birlikte açtık ve balık kardeşlerine sallamalı bir ‘hoşgeldiniz’ dedi 😊:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205902/170620241246441.jpg[/IMG]

Bu sarsıcı karşılamadan sonra balıkları poşetleriyle beraber, açmadan tanka atıverdim. Isı eşitleyip aşılama yapmadan tanka saldım. Poşetteki su değerleri ile tankın değerleri arasında büyük bir fark olmayınca, benim de kısıtlı bir vaktime denk gelince böyle yapmak zorunda kaldım. Ki genelde aşılama yapmıyorum. Eğer geldikleri su değerleri tanktaki değerlerden uzak ve hayvanlar da çok bitkinse 30-40 dakika aşılar öyle salarım. Uzun uzadıya aşılamanın balıkları daha da stres ettiğini düşünüyorum. Bir ikinci ve aslında daha önemli sebep ise amonyak şoku! Poşeti açar açmaz hava ile temas eden suda biriken CO2 uçup NH4 konsantrasyonu ani bir şekilde NH3’e dönüştüğü için aşılama kabı ya da poşetinde hayvanlar ne kadar az zaman geçirirse o kadar iyidir diye düşünüyorum. Bu amonyak şoku kısaca şöyle oluluyor; balıklar paketlendikleri andan itibaren solunum neticesinde suda hem CO2 hem NH3 birikmeye başlar. CO2 konsantrasyonu arttıkça H2CO3 (karbonik asit) olarak suda kalır ve pH düşmeye, zehirli NH3 konsantrasyonu, NH4 olarak (asitli suda zararsızdır) depolanmaya başlar. Yolculuğun sonunda elimize ulaşan bu poşeti açtığımız anda pH yükselerek Amonyağı tetikler. Bu durumun önüne geçmek için ya poşet açılır açılmaz içine seachem prime gibi (amonyak da bağlar) su düzenleyici ekleyip öyle aşılama yapılmalı ya da su değerleri tds olarak yakınsa benim yaptığım şekilde tanka salınmalı. Balık aşılamak ve süresi vb gibi konuları ayrı bir başlıkta tartışabiliriz esasen.

Evet, yeni çifti ısıları eşitleyip tanka saldım salmasına da, yerim olmadığı için mecbur kaldım. Birbirlerini hırpalayıp öldürmelerinden korktum. Ki, daha ilk andan öyle de oldu. Küçük erkek, yeni gelene bir efelendi ki..Neyine güveniyorsa! Sonra ağız ağıza birbirlerini tuttular. Ufak bir arbededen sonra küçük erkek gövde gösterisinden ağzının üzerinde bir yarayla ayrıldı:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205902/170620241309511.jpg[/IMG]

O anın bir dakika sonradında çektiğim bir poz, belli belirsiz yara izi ile.. Bu dalaşmaların daha da olacağını bekliyordum ama alfalığın kimde olduğunu kabullenip bir daha karşısına çıkmadı ufaklık. Tankta kovalamacalar var sadece. İri erkek iki dişiyi ve diğer erkeği darlayıp duruyor hep. Çok sert bir yaralanma olmadı ama epey hırpalandılar. Biyotopu kurana dek mecburen bir arada kalacaklar.

Yeni gelen çiftin iri ve türünün en güzel örneklerinden olduğunu söylemiştim. Henüz tam renklerini vermediler ama ihtişamları çok güzel;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205902/170620241316181.jpg[/IMG]
[K]erkek[/K]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205902/170620241316221.jpg[/IMG]
[K]dişi[/K]

Yetişkin çift olduklarından dişi ve erkek çok net belliydi. Wild olarak geldi bunlar da. Yeni gelen dişinin çekingenliği dışında davranış, yem yeme ve huy olarak aynılar. Tek sıkıntım, yetişkin dişinin saklanması. Yem yediğinden emin değilim çünkü yem verirken yemeye çıkmıyor. Renklerinde veya tavırlarında hastalık belirtisi yok. Alışacaktır yakında.

Bu kerataları taşımayı düşündüğüm tankta bir çift rositae bulunmakta. Tam onları çıkarıp kurulum yapmaya niyetlendim ki onlar da yavru gezdirmeye başladı. Biraz daha erteleyeceğiz sanırım biyotopu. Bir de elimde 50x40x40 lık bir tank daha var. Sponsorum Aksan akvaryumdan geldi. Mehmet abi ve oğlu Emre’ye çok teşekkür ediyorum bu vesileyle. Rositaelerin tankı da 50x35x35. Hazır tabandaki kuma biraz daha ekleme yapıp ona göre tasarım yapacaktım. Bakalım artık. Durumlar böyle.

Görüşmek üzere..

Beğenenler: [T]29591,Neothauma [/T][T]246392,Azizdurdenn[/T][T]229265,ahmetfiratozkaya[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3656
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: Dün 15:20
Genç mandorların kurlaşmalarına ağt videodur;

[VID]https://youtu.be/vbBDz3x-x3U?si=m-VNFu9DzDVfjr5H[/VID]

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir