Cüce Amerikan Dünyası


bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 11:12
Dün sipariş vermiştim dondurulmuş yemleri, sağolsun karşı firma İzmirden akşam kargoya vermiş ancak şimdi sorgulama yaptığımda, alıcı şube "Büyükçekmece" olması gerekirken "Sefaköy" olduğunu gördüm ve hemen şimdi gönderici firmaya mesaj attım ancak hiç umudum yok. Alan kargo firmasının yanlış şubeyi seçmesi başıma ilk defa gelmiyor.
Defalarca başına böyle olaylar gelmiş biri olarak, bu ürün sefaköye gider gibi geliyor. Sonra onlar İstanbul dağıtım merkezine gönderir, dağıtım merkezinden büyükçekmeceye gider ve olan benim tüm dondurulmuş yemlere olur. 48 saatte bana ulaşır...
 
Güncelleme: Firmadan cevap geldi, ilgileneceklerini söylediler ve mesuliyetin kendilerinde olduğunu belirttiler.
bilentungul2014-11-04 11:36:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sajikaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 25
sajikaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 11:40
[QUOTE=bilentungul][QUOTE=sajika]
Arkadaşlar, aşağıdaki linkte dicrossus filamentosuslarla ilgili geniş bilgi içeren uzunca bir tartışma var. Tartışmaya ünlü Apistocu Mike Wise'de dahil oluyor. Link:

http://www.apistogramma.com/forum/threads/dicrossus-filamentosus-sexing-and-advice.17631/ [/QUOTE]
 
Başlıktaki balıkları biraz daha inceledim(ufak hallerini), Mike'ın yorumlarını es geçelim derim ancak adamın paylaşımları ve evreleri fotoğraflaması vs. gerçektende elinde bu balıktan olanlar için oldukça iyi bir yol gösterici gibi duruyor.
 
Sonradan eklediği balıklar da bendekiler gibi cinsiyet ayrımı problemleri var ve ben olsam başta bir çoğuna "dişi" diye oy veririm(-ki bendekiler hep dişi diye düşünüyordum bu yazıyı okuyana kadar) adamın elindekiler büyüyünce sadece tek dişi çıkıyor.(Birde su şartları cinsiyette etkisi tartışmalarını biliyorsunuz, adamın su şartlrı sanki dişi çıkması gerekirmiş gibi duruyorken bu olmuş.)
 
Şimdiye kadar ki dicrossus filamentosus gözlemlerini söylersem, şimdiye kadar ufacık birbirlerini dürtmeler dışında bir sıkıntı yok. Endler ler ile birlikte yem kapma telaşına giriyorlar ancak pul yemi daha çok seviyorlar(bu beni biraz şaşırttı.) Yada bendeki NLS yemin zamanının geçtiğini anladılar
 
Okuduğum kadar utangaç değiller fakat bunun en büyük sebebinin tank arkadaşları olduğunu düşünüyorum.
 
Kendime dallar bulmam lazım tank içerisindekilerle uyumlu olarak çünkü yaprak ve dalların çevresinde gezinirken daha bir güzel duruyorlar (eminim daha da güvenli hissediyorlardır.)
 
Elinde başka bu balıktan olan arkadaşlar kimler ? Bana özelden mesaj atabilirler mi ? Bir liste oluşturmak istiyorum eğer sizlerde yardımcı olabilirseniz.
Bu sayede elimizdeki dişi/erkek oranını, balıkların tepkilerini(yem, su şartları, tank arkadaşları vs.) kayıpların olması durumunda birbirimize destek çıkmayı ve gerekirse değiş-tokuş yapmayı ve üretimi konusunda birbirimize yardımcı olmayı isterim.
[/QUOTE]

Bilen bey, bir de  bu arkadaşın dicrossus serüvenin de siz de dikkat etmişsinizdir, sizden farklı olan bir şey var. Sizin balıklar bildiğim kadarıya F0, bu kişininkiler ise akvaryum ortamında üretilmiş F1. Bu anlamda da bazı farklı durumlar olabilir diye de gözlemlenebilir sizin ve bu serüvendeki balıklar.  
sajika2014-11-04 11:41:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 17:17
Bilen abi,
Ben bundan 2 ay kadar önce akşam balıklarıma dondurulmuş kan kurdu vermek için paketleri buzluktan çıkarttım. Kan kurdu küplerinden 5 küp çözdürmek için pet bardağa aldım ve paketi tezgahın üzerine koydum. Ancak orada unutmuşum. Ertesi akşam işten geldiğimde tezgahın üzerinde buzlarından çözülmüş şekilde ambalajında duruyordu. Tekrar attım buzluğa ve kullanmaya devam ettim. Bir sıkıntı olmadı ki 2 ay öncenin sıcakları da insan eriten cinstendi. Kan kurdunda bu şekilde bir tecrübe edindim. Sivrisinek larvasının da sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum fakat artemianın çözüldüğünde sulandığını, cıvıdığını söylüyorlar bilmiyorum şuana kadar artemialarımı dışarıda unutmadım :))  Umarım sapasağlam eline ulaşır yemlerin.. Umut Başar2014-11-04 17:21:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4326
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 22:51
Dondurulmus gida cozuldugunde hemen icinde bakteriler cogalmaya baslar. Gida tekrar donduruldugunda o bakteriler olmezler. Sadece uykuya gecerler. Besin bir daha cozulunce icinde daha cok bakteri uremeye baslar. Bu yuzden cozulmus gidayi tekrar dondurmayin diyorlar. Cozuldukden sonra uzun sure beklemeden tekrar donarsa sorun olmayabilir ama genede risk.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrim Dışı

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2188
EldurmazÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 23:19
Ayrıca normal,kendi evinizde herhangi bir kültürden elde ettiğiniz canlı yemi dondurmak isteyip direkt buzdolabına atarsanız balıklara vermek için çözdürdüğünüzde hazır aldığınızdan farklı olduğunu görürsünüz. Aynı sütlerin pastörizasyondaki mantık gibi şoklama metoduyla donduruluyor bu ürünler. Eğer elinizde böyle bir imkan yoksa sulanmış,çözülmüş bir ürünü tekrar dondurduğunuzda deforme olacaktır. Dondurucudan çıkarttığınız,çözünmüş,kendini salmış bir eti nasıl tekrar dondurmak zararlıysa bu tip ürünleri de eritip dondurmak sıkıntı bence. 

Bir de şu var,çözünüp dondurulan yem balığı öldürür mü? Balığın bağışıklığı,su şartları,kondisyonu gibi faktörler belirleyici olacaktır. Geçen sene yaz başında Eren Kadıköy'den sivrisinek larvası almıştı. Ne strafor ne de buz türevi bir koruyucu olmaksızın bütün gün elinde bir poşetle tüm İstanbul'u gezdi o yem. Bir küp kullanıp geri kalanını tekrar dondurmuştu ve balıklarına bir şey olmamıştı. Yaptım oldu mantığına gider yani bu mesele ama hem bu ürünleri uzun süre kullanan hobiciler hem de üreticisi (satan perakendeci değil) çözdürüp tekrar dondurulmasını tasvip etmiyor.

Evde en basitinden su piresi üretiyorsunuzdur ya da diğer kültürlerden oldukça verimli canlı yem alıyorsunuzdur ama hem balığım yağlanmasın,kuru yemi unutmasın vs diyip az az veriyor çoğunu da çöpe attığınızı düşünüyorsanız kendi dondurulmuş yeminizi yapabilirsiniz. Ben boş ilaç filmlerini kullanıyorum sizler buz kalıpları vs kendinize göre rahat,porsiyona bölebileceğiniz bir materyale su piresi ya da diğer canlı yemlerinizi koyuyorsunuz. Kağıt havlu ile mümkün olduğunca nemi alıp streç film çekiyorsunuz. Daha sonra herhangi bir dondurmacıdan kuru buz alıp yemlerinizi koyduğunuz kabın üzerine koyuyorsunuz. Kuru buz donmuş karbondioksittir. Çıplak elle tutmaya kalkarsanız elinizi yakar. O yüzden eldiven ya da maşa kullanın. Karbondioksiti katı hale gelmesi için yaklaşık -80 dereceye kadar soğutulması gerekiyor. Bu düşük sıcaklıktaki kuru buzu içerinde 2-3 ml su barındıran canlı yemlerinize temas ettirdiğinizde 1-2 saniye içinde donduklarını göreceksiniz. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4326
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 00:04
Ben canli yemi sok dondurma icin ince tabaka halinde iki katman aluminyum folyonun arasina yayiyorum. son ayara getirilmis derin dondurucunun zeminine tam temas halinde yayip, uzerine buz akusunu agirlik olarak koyuyorum. o zaman cok hizli donup, besin degerini ve lezzetini koruyabiliyor. Tabi kuru buz cok daha etkili ve hizli dondurma sagliyacaktir. is gidayi dondurmaksa butun olay olabildigince hizli sok sogutmada. Hizli sok dondurulmussa, tarladan toplanip ayni gun soklanan dondurulmus gidanin besin degeri, pazarda aldigimiz taze gidadan bile daha yuksek oluyor.

Folyo arasinda ince tabaka yapmanin baska bir avantajida kullanirken ucundan kolayca parca parca kirilip alinabiliyor. Yanliz folyoya sarili dahi olsa yemi kapali bir kaba koymak gerekiyor. Yoksa zamanla kuruyor. Freeze dried oluyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 09:13
Ben direkt artemia çıkartma setinin süzgeci üzerinde suyunu iyice süzdürdükten sonra artemia'yı donduruyorum, genelde 4-5mm kalınlığında artemia 3-4 dakikada donuyor. Çıkartıp kesip kesip veriyorum yavrulara. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 10:48
[QUOTE=Umut Başar]Bilen abi,
Ben bundan 2 ay kadar önce akşam balıklarıma dondurulmuş kan kurdu vermek için paketleri buzluktan çıkarttım. Kan kurdu küplerinden 5 küp çözdürmek için pet bardağa aldım ve paketi tezgahın üzerine koydum. Ancak orada unutmuşum. Ertesi akşam işten geldiğimde tezgahın üzerinde buzlarından çözülmüş şekilde ambalajında duruyordu. Tekrar attım buzluğa ve kullanmaya devam ettim. Bir sıkıntı olmadı ki 2 ay öncenin sıcakları da insan eriten cinstendi. Kan kurdunda bu şekilde bir tecrübe edindim. Sivrisinek larvasının da sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum fakat artemianın çözüldüğünde sulandığını, cıvıdığını söylüyorlar bilmiyorum şuana kadar artemialarımı dışarıda unutmadım :))  Umarım sapasağlam eline ulaşır yemlerin.. [/QUOTE]
 
Umut vallahi FO Filamentosus bulmuşum o riski hayatta alamam  Zaten kargom halen sefaköyde ve bugün b.çekmeceye yönlendirecekler buda demektir ki 48 saatten fazladır yolda olacak. O yemden bir hayır gelmez...
 
Yada bizim bodrum da gezen sıçanı beslerimde belki ölür
 
Diğer arkadaşların görüş ve fikirleri içinde teşekkürler. Bana uzak bir konu olan dondurulmuş yemde fikirler vermesi açısından iyi oldu gerçektende.
 Cücelerde gerçektende kritik bir noktada bu yemler.
bilentungul2014-11-05 10:54:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 13:03
Konuyu ilk açtığım zamandan bu yana çok zaman geçti. O zamanlar sadece 3-4 tür apisto bulunabiliyor ve neredeyse bir çoğu üretilemiyordu. Bilenler var bilmeyenler var. Sene başlarında ithalatçı firmada başlamış ve önemli ölçüde orjinal seçimlerle çok sayıda balığın Türkiye'ye gelmesine aracı olmuştum. Bu sayede en az 20-25 tür yeni Türkiye'de hobiye dahil oldu. Bir kısmı üretilmeye bile başlandı. Umarım bu türler düzenli üretilir ve ben de dahil herkes istediği zaman kolayca bulabilir hale gelir.
Bu arada bahsettiğim ithalatçı firmada görevim sona erdi ve yine hobi tarafına döndüm. Maalesef o dönemde bir yanlış anlaşılmadan dolayı özel üyeliğim de alındı. Düzeltilmesi talebinde bulundum ama henüz bir dönüş olmadı. Bir süredir konuda pasif kalmamın sebebi bu yanlış anlaşılmanın daha da ileri boyuta gitmemesi adınaydı.
Bir çok türü ürettikten sonra tür sınırlandırma kararı alıp elden çıkardım. Halen elimde ramirezilerim, kendi ürettiğim F1 pandurinilerim ve yine kendi ürettiğim F1 nannacara anomalalarım var. Pandurinilerimin tamamı bir arkadaşıma gidecek. Ramirezilerim karmaya dahil olacak. Nannacaralarım ise henüz yavru ve tahminimce az gelişen bir iki taneyi saymazsam tamamını büyütürüm.
Bir ara Norveç Apisto grubunun başı Leif gibi tamamen apisto odaklı bir oda yapacaktım. Ancak sonu olmadığını görünce vazgeçtim. Yapmak isteyenlere tavsiyem ufak akvaryumlarla 4 katlı, 8 veya 12 akvaryumlu set yapmaları ve çiftler/tirolar halinde balıkları besleyip üretmeleridir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 14:09
[QUOTE=Köksal Gürkan]Konuyu ilk açtığım zamandan bu yana çok zaman geçti. O zamanlar sadece 3-4 tür apisto bulunabiliyor ve neredeyse bir çoğu üretilemiyordu. Bilenler var bilmeyenler var. Sene başlarında ithalatçı firmada başlamış ve önemli ölçüde orjinal seçimlerle çok sayıda balığın Türkiye'ye gelmesine aracı olmuştum. Bu sayede en az 20-25 tür yeni Türkiye'de hobiye dahil oldu. Bir kısmı üretilmeye bile başlandı. Umarım bu türler düzenli üretilir ve ben de dahil herkes istediği zaman kolayca bulabilir hale gelir.
Bu arada bahsettiğim ithalatçı firmada görevim sona erdi ve yine hobi tarafına döndüm. Maalesef o dönemde bir yanlış anlaşılmadan dolayı özel üyeliğim de alındı. Düzeltilmesi talebinde bulundum ama henüz bir dönüş olmadı. Bir süredir konuda pasif kalmamın sebebi bu yanlış anlaşılmanın daha da ileri boyuta gitmemesi adınaydı.
Bir çok türü ürettikten sonra tür sınırlandırma kararı alıp elden çıkardım. Halen elimde ramirezilerim, kendi ürettiğim F1 pandurinilerim ve yine kendi ürettiğim F1 nannacara anomalalarım var. Pandurinilerimin tamamı bir arkadaşıma gidecek. Ramirezilerim karmaya dahil olacak. Nannacaralarım ise henüz yavru ve tahminimce az gelişen bir iki taneyi saymazsam tamamını büyütürüm.
Bir ara Norveç Apisto grubunun başı Leif gibi tamamen apisto odaklı bir oda yapacaktım. Ancak sonu olmadığını görünce vazgeçtim. Yapmak isteyenlere tavsiyem ufak akvaryumlarla 4 katlı, 8 veya 12 akvaryumlu set yapmaları ve çiftler/tirolar halinde balıkları besleyip üretmeleridir.
[/QUOTE]
Merhaba Köksal,
Öncelikle Filamentosus almadan sana da facebook üzerinden mesajlar atmıştım, özellikle maculatus istemiştim ama en nihayetinde seninde söz verdiğin gibi bu balık girdi ülkeye(daha önceden ülkeye giriş olmuş bir türdü bildiğim ama üretimi oldu mu bilmiyorum). Bunun için kendi adıma özellikle teşekkür ederim.
 
Konuda pasif niye kalıyorsun ve pasif kalmanın sebebi neden FOÜ o kısmını anlayamadım doğrusu. Normal üyede olsan, FOÜ de olsan hatta yönetici de olsan bizlerle birlikte hobiyi yapmaya çalışıyorsun en nihayetinde. Yazmana engel olacak bir durum göremiyorum.
 
Son olarak da vermiş olduğun tavsiyedeki 4 katlı 12'li akvaryum için bir çok insan hatunu boşamalı yada müstakil evde olmalı(veya ikiside) , bizde Norveç GSMH yok malesefki  Bir kere 3lü set, ayrıca 4 adet akvaryum kurdum ama bebek daha aramıza katılmamıştı o zaman.
Şimdi bebek+köpek+akvaryum= kızgın hatun,  denklemi ile devam ediyorum ki 2 adet tank var kurulu olarak ve sadece birinde balık var.
bilentungul2014-11-05 14:10:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 15:59
Akvaryumcudan canlı artemia alıyordum 1 bardagı 7 TL'ydi.Uzun bir süredir artemia almıyorum.
Inve artemia alsak 100 gr diyelim. Kaç bardak çıkar bundan.
1 çay kaşı 1 Litre için yeterli olur mu? Bu şekil 100 gr'ı kaç kez kullanabiliriz?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 16:30
[QUOTE=tlgtck]Akvaryumcudan canlı artemia alıyordum 1 bardagı 7 TL'ydi.Uzun bir süredir artemia almıyorum.
Inve artemia alsak 100 gr diyelim. Kaç bardak çıkar bundan.
1 çay kaşı 1 Litre için yeterli olur mu? Bu şekil 100 gr'ı kaç kez kullanabiliriz?

[/QUOTE]
1 çay kaşığı artemia
2 tatlı kaşığı tuz
500 ml su olarak kullanıyorum. Kaç kez kullanabileceğinizi bir çay kaşığındaki artemianın ağırlığını hesaplayıp çok rahat bulabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4326
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 17:59
[QUOTE=tlgtck]Akvaryumcudan canlı artemia alıyordum 1 bardagı 7 TL'ydi.Uzun bir süredir artemia almıyorum.
Inve artemia alsak 100 gr diyelim. Kaç bardak çıkar bundan.
1 çay kaşı 1 Litre için yeterli olur mu? Bu şekil 100 gr'ı kaç kez kullanabiliriz?

[/QUOTE]

Bardak? Yumurtadan yetişkin artemia çıkmıyor. Gözle zor seçilen yavru larvalar çıkıyor. Bu yüzden miktar olarak yetişkin artemia ile karşılaştıramayız. Yeni açılmış artemia daha çok yavrular ve ufak balıklar için uygun bir yem. Yetişkin cüce cichlidler çok verimli tüketemiyorlar. Kullanacaksanız ve üretimhaneniz yoksa 20gramı fazla fazla yeter. Ama saf yumurtanın 20 gramı. Tuzla karışık mix ağırlığı değil. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vlkngnyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2014
İl: Aydin
Mesaj: 2
vlkngnyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 19:18
Arkadaşlar herkese merhaba.
Nazilli'de ikamet ediyorum. 100 LT tankım için cüce amerikan türleri arıyorum. Tercihim Kakadu. Yardımcı olabilecek arkadaşlar bana özelden ulaşabilir mi acaba???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir