Columnaris Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi


Eren EroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Mugla
Mesaj: 43
Eren EroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2020 17:36
[B]COLUMNARİS HASTALIĞI VE TEDAVİSİ[/B]

[U]Hastalık Hakkında Genel Bilgi:[/U]
Corona virüs ile dünyaca boğuştuğumuz şu günlerde, 2008’de babam sayesinde bir başka yöntemle tedavisini bulduğum ama KPSS-iş-evlilik-çoluk çocuk derken 2015’e dek hobiye verdiğim arayla unuttuğum, akvaryumun corona virüsü olan Columnaris hastalığı ile uğraştım. Neden bu hastalığı corona virüs diyorum, çünkü corona virüs nasıl ki nezle, grip, soğuk algınlığı ve zatürreye benziyor ve test dışında anlaşılamıyorsa, bu Columnaris denen illet de beyaz benek, mantar, solungaç paraziti ve iç parazitle karıştırılmaktadır.
Hastalık “Flavobacterium columnare” adlı bir bakteriden kaynaklanmaktadır. İllet, balığın derisine ve solungaçlarına tutunarak yaşamını sürdüren ve bunun neticesinde balığı öldüren bir şeydir. Bu bakteri negatif yönlü bir bakteridir. Negatif bakteri ne ? Genellikle bakteriler yüksek ısıda ölür, düşük ısılarda çoğalır. Ancak Columnaris’te bu durum tam tersidir. Düşük ısılarda sabit duran, 27-28 dereceden itibaren coşmaya başlayan, 80 derece su sıcaklıklarına dek dayanan, yumurtaları oldukça dayanıklı olan bir hastalıktır. Klor veya hafif çamaşır suyu karışımlı sularda bile ölmez.
Columnaris, kalsiyum karbonat yani kireç yönüyle zengin suları çok seven, kireçli sularda daha hızlı üreyen bir yapıdadır. Ülkemiz sularının genel manada kireçli olması, bakteri için temel faktörü oluşturmaktadır. Çeşitli sitelerde sularımızda da bu bakteriden olduğu söylenmektedir. Bilimsel olmayan, sadece tecrübeye dayanan gözlemlerim ışığında bu görüşün doğru olduğunu düşünmekteyim. Şöyle ki, hastalık oluştuğu ve tedavi edemediğim dönemde klorlu çeşme suyu ile akvaryumun %50’den fazla suyunu değiştirdiğimde bile hastalık daha da coştu.

[U]Hastalığı Oluşturan Faktörler:[/U]
Sularımızda mevcut olan ve tatlı su (alabalık, sazan, japon, koi vb) yetiştiriciliği yapanların da illallah çektiği columnaris bakterisi, canlıdoğuran türü balıklara, vatoz, çöpçü balıklarına etki ettiğini ve rahatlıkla öldürmektedir. Tecrübelerim bu yönde. Diğer balıklardan beslemediğim için bilmiyorum. Hastalık sadece bakteriye sahip ithal balıklarla değil, yerli balıklar, bitkiler ve suyla da yayılmaktadır. Durum için şöyle bir örnek vermem yeterlidir sanırım: Hastalığın başlangıç döneminde Java moss verdiğim hobicide, bitkiyi muslukta uzun uzun yıkadığı halde hastalık peydah oldu ve lepistesleri teker teker öldü.
Özetle sularımızda da var olan bu bakteri uzun bir uyku sürecinden sonra arzuladığı koşullar meydana gelince patlama yapar.
Peki nedir bu koşullar: Yeni kurulmuş ve bakterisi oturmamış akvaryum (bende öyle oldu), bakteri sistemi bozulmuş akvaryum ortamı, özellikle yaz aylarında görülen gün geçtikçe artan su sıcaklığı, akvaryum tabanında biriken balık dışkıları, yem, bitki artıkları veyahut taşıyıcı olan akvaryuma yeni koyduğumuz balıklar. Yeri gelmişken burada önemle belirtmek istediğim bir husussa, biz canlı doğurancıların ağzına sakız olmuş olan, “bakteri çatışması” denilen kavramın esasen bu hastalık olduğunu düşünüyorum. Aldığımız balık ya hastadır bundan dolayı ölmektedir veyahut akvaryumumuzda mevcut bakteriye alışık olmadığı için ölmektedir. Çünkü üretimhanelerde veya büyük çiftliklerde, olası bir hastalığı engellemek için su değişimi sık yapılmakta ve dezenfektan görevi gören ilaçlar suya katılmaktadır. Aldığımız bağışık sistemi yok denecek kadar az olan balık, akvaryumumuzdaki columnarisi görünce çabucak hastalanmakta ve ölmektedir. Neden böle diyorum derseniz, bakteri çatışmasından (!) ölen balıklarımızı hatırlayalım. Genellikle kısa süre içinde yılan gibi kıvrılarak yüzmeye başlamakta, bazen vücudu beneklerle kaplanmakta veya kuyruğu parçalanmakta, bazen de iştahı kesilip ölmektedir. Ve tüm bunlar columnarisin hastalık reaksiyonlarıdır.

[U]Hastalığın Belirtileri[/U]
Yukarıda da belirttiğim üzere columnaris balıktan balığa farklılık gösteren semptoma sahiptir. Sıklıkla beyaz benek, mantar veya dış parazitle karıştırmaktayız. Hasta balıkta görülen illeti anlamanın en iyi çözümü tıpkı corona virüs testi gibi columnaris testi yapmaktan geçmektedir. Bunun için akvaryumdaki materyallere sürtünen veya vücudu beneklerle kaplanmış, kuyruğu parçalanmış yahut solungaçları aşırı açılıp kapanan ya da yılan gibi kıvrıla kıvrılan balığımızı ayrı bir kovaya alarak ısıtıcıyı 30 dereceye ayarlayarak fazla dozda metilen mavisi, icthafish veya baktopur dökmemiz lazım. Bir iki günde balıkta yukarıdaki belirtilerden birisi arttıysa hastalık düzelmediyse gözünüz aydın, nur topu gibi bir Columnaris illetine tutulmuşsunuz demektir.

Hastalığın Tedavisi
Columnaris düşük ısılarda ve atık malzemenin (dışkı, yem, çürümüş bitki vesaire) az olduğu sularda hızlı bir üreme seyredememektedir. Açık konuşmak gerekirse Sera Baktopur dışındaki tüm sıvı ilaçları kullanmış birisi olarak şunu diyebilirim ki ülkemizde satılanların hepsi bu hastalığa çaresizdir. Yurtdışında satılan Maracyn 2 isimli ilaç başlangıç seviyesinde hastalığı öldürmektedir. Çeşitli forum sayfalarında bahsedildiği gibi flagly, bactirim gibi ilaçların deneyimlerimle söylemem gerekir ki bu hastalığa kati surette etki etmemektedir. Tuz banyosu da asla işe yaramamaktadır. Zira columnaris tuzlu su akvaryumlarında da olan bir hastalıktır. Google da arayıp öğrenebilirsiniz.

Burda okuduğum bir makalede (https://www.akvaryum.com/Forum/kaolin_kili_ile_onleyici_columnaris_tedavisi_k803039.asp) columnarisin, kaolin kili katılan akvaryumlarda üremediği ve zamanla su değişimleriyle öldüğü yazmaktaydı. İlk defa duyduğum bu kil türünün içeriğini araştırdığımda bol miktarda potasyum içerdiğini öğrendim. Elimde de 250 ml’ye yakın akvaryum potasyum sıvı gübresi mevcuttu. 3 akvaryumumda hastalık aşırı ilerlediği ve balıklar ölmek üzere olduğu için, her akvaryuma 20 ml’ye yakın potasyumu akvaryuma boşalttım. Gün içerisinde balıklarda hafif bir düzeyde de olsa düzelme olduğunu fark ettim ve bunun üzerine ertesi gün 20’şer ml potasyum daha ekledim. Suyun dengesinin bozulmadığını salyangozlar ile anladım. Bir iki gün balıkları potasyumlu suda beklettikten sonra %40 su değişimi gerçekleştirdim. Bu sırada ilk defa balıklara yapışan beneklerin suda ölü halde gezindiğini üzmeye başladığını Tabi ki bu arada ölümler devam etti ancak düzelenler başladı. Su değişimi sonrası tekrar 20’şer ml potasyum boşalttım üç akvaryuma da. Daha sonra süreci tekrar ettim. Ve potasyumum bitti :) Gene 2-3 gün bu suda beklettiğimde lepisteslerin ve beyaz albino kılıçların tamamen düzeldiğini gördüm. Hastalığı ağır yaşayan turuncu kılıçkuyrukların olduğu akvaryumda ise birisi dışında hepsinin beneklerinin döküldüğünü, yeşil vahşi kılıçkuyruğun ise tamamen düzeldiğini gördüm. Deneme amacıyla albino beyaz kılıçlardan birisini 30 derece testine tabi tuttum. Sonuç sıfırdı :) Sipariş ettiğim potasyumun gelmesi üzerine lepisteslerin olduğu tanka vatoz yavruları sebebiyle 20 ml, kılıç tanklarına 50 ml potasyum ekledim. Her üç tankta (belki videoda dikkatli bakarsanız görürsünüz, son canlı columnarisler de öldü ve benekler suda uçuşup duruyordu.
Sütten ağzım aşırı yandığı için hafta sonuna dek su değişimi yapmadan, lepistes tankına daha az olacak şekilde, 4 gün daha 15 ml potasyum kullanacağım. (Zaten bitkiler de kullanıyor). Bu arada belirtmem gereken bir nokta da tedaviye canlıdoğuranlarda yavru balıklar daha hızlı tepki veriyorlar.

Tecrübelerim ışığında şunu diyebilirim ki bu hastalığı gördüğünüz ilk andan itibaren, eğer bitkili akvaryuma sahipseniz veya akvaryumu sıfırdan kurmayı göze alamıyorsanız her gün akvaryumunuzun litresine oranla sıvı potasyum gübre dökün. Eğer bitkili akvaryumunuz varsa ve bitkiler yoğunsa litre başına her gün 2 ml dökün. Zararı olmaz. En geç 3.günden itibaren ölü bakteri parçalarını suda gezerken göreceksiniz. Tabi ki bu arada su değişimi yapmanız şart. Bunun içinse önerim eğer vanalı dip sifonunuz varsa, vanayı kısarak muhakkak boruyu kumun içine sokarak pislikleri çekerek suyu alın. Zira kumun içinde ölü bakteriler ve sessiz duran yumurtalar bulunmaktadır. Bir diğer husus, tedavi esnasında hastalıktan ölen balıklarınız olacak ancak tamamını kaybetmekten iyidir. Bir hafta, on gün bu kürü uyguladığınızda hastalık geçecektir.Tedavi esnasında, hem bakterilerin daha kolay ölmesi hem de bakteri solungaçlarına yapıştığı için hava motorunu-pipo filtreyi çalıştırmanız gereklidir. Ayrıca gerek tedavi esnasında gerekse sonrasında filtre malzemelerinizi kaynar suyla yıkamanızı öneririm.

Not: Fotoğraflarda metilen mavisi gibi saçmalıklarla tedavi etmeye çalıştığım ve büyük zaiyat verdiğim günlere ait ölü balık örnekleri vardır. Toplamda 60'a yakın balığım öldü ve mavi plati kolonim, yeşil vahşi kılıç kolonilerim çöktü. Öylesine beslediğim turuncu kılıçlarda da büyük zaiyat verdim. Dikkatli bakarsanız kimisinin derisinin parçalandığı, kimisinin solungaçlarının belirginleştiğini, kimisinin karnının çöktüğünü göreceksiniz. Dediğim gibi bu hastalık her balıkta aynı belirtileri göstermiyor (yılan gibi kıvrılarak yüzmek hariç, o hepsinde var).

Umarım faydalı olmuştur.

Esenlikler dilerim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734201.jpg[/IMG][EDIT]Eren Eroğlu,2020-04-19 17:36:28[/EDIT]

Beğenenler: [T]213875,yavgaf[/T][T]189168,Ytalha_bayer[/T][T]214296,CGDSNLR[/T][T]16531,GETz READY[/T][T]146326,srknfndlr[/T][T]78322,simario[/T][T]229112,Canel[/T][T]121433,onuribrahim[/T][T]208569,BeyzPl[/T][T]161170,ibrahimadiloğlu[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]233176,mustafayurdakul[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189168,Ytalha_bayer[/T][T]214296,CGDSNLR[/T][T]167329,capitain[/T][T]78322,simario[/T][T]229112,Canel[/T][T]121433,onuribrahim[/T][T]233478,cagatayc[/T][T]161170,ibrahimadiloğlu[/T][T]238164,Joyusca[/T][T]233176,mustafayurdakul[/T]
+1: [T]229112,Canel[/T][T]121433,onuribrahim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yavgafÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2019
İl: Adana
Mesaj: 140
yavgafÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2020 17:46
Uygulaması kolay bir tedavi teşekkür ederiz. Bir sorum olacak UV filtre columnaris bakterisine karşı etkili mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eren EroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Mugla
Mesaj: 43
Eren EroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2020 17:51
Uv filtre kullanmadığım için bilmiyorum. Ancak tavsiyem akvaryum ölçünüze göre 1-2 lt sıvı potasyumu peyderpey vererek bu hastalıığı yenmenizdir

Beğenenler: [T]213875,yavgaf[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213875,yavgaf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ytalha_bayerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2016
İl: Balikesir
Mesaj: 162
Ytalha_bayerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2020 17:51
Gerçekten hiç sıkılmadan sonuna kadar okudum. Her hobicinin okuması gereken önemli makaleler arasında olduğunu söyleyebilirim. Tüm bilgilerimi siz ve sizin gibi tecrübeli alkvaristlerden edinmek ayrı bir tat veriyor. Tekrardan teşekkürler elinize sağlık çok yararlı bir makale olmuş

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srknfndlrÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 120
srknfndlrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2020 00:09
Merhabalar, KKTC'de yaşıyorum ve Türkiyeden ithal ettiğim lepistesler yüzünden kendi lepisteslerime bu illet bulaştı. 24 saat içinde ölümler başladı. akvaryumum 1 ton ve bactopur tablet uyguladım. Eğer sonuç alamazsam 1 tonluk tankıma ne kadar potasyum uygulamalıyım? Akvaryumum bitkili ve 400 civarı lepistes var.[:'(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srknfndlrÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 120
srknfndlrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2020 10:42
Tekrar merhaba,
Sera Bactopur Direct ve Mycopur'u birlikte kullanarak columnaris belasını iki günde akvaryumumdan temizledim.

+1: [T]48732,Eren Eroğlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eren EroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Mugla
Mesaj: 43
Eren EroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2020 14:06
[QUOTE=srknfndlr]Tekrar merhaba,
Sera Bactopur Direct ve Mycopur'u birlikte kullanarak columnaris belasını iki günde akvaryumumdan temizledim.[/QUOTE]

Merhaba Serkan bey. Öncelikle hastalığı yenmenize sevindim. Ben de mycopur baktopur işe yaramamıştı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

miharbi47Çevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2022
İl: Mardin
Mesaj: 1
miharbi47Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2022 17:36
Önerdiğiniz bir sıvı potasyum var mı? bende de aynı belirtiler ve 10 dan fazla kayıp var [:'(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nemoveportakalÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2022
Mesaj: 68
nemoveportakalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2022 14:36
Sıvı potasyum sadece akvaryum için mi olmalı? Yoksa normal bitki marketlerinden alınan olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HobiEvimÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2022
İl: Bursa
Mesaj: 40
HobiEvimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2022 23:31
[QUOTE=Eren Eroğlu][B]COLUMNARİS HASTALIĞI VE TEDAVİSİ[/B]

[U]Hastalık Hakkında Genel Bilgi:[/U]
Corona virüs ile dünyaca boğuştuğumuz şu günlerde, 2008’de babam sayesinde bir başka yöntemle tedavisini bulduğum ama KPSS-iş-evlilik-çoluk çocuk derken 2015’e dek hobiye verdiğim arayla unuttuğum, akvaryumun corona virüsü olan Columnaris hastalığı ile uğraştım. Neden bu hastalığı corona virüs diyorum, çünkü corona virüs nasıl ki nezle, grip, soğuk algınlığı ve zatürreye benziyor ve test dışında anlaşılamıyorsa, bu Columnaris denen illet de beyaz benek, mantar, solungaç paraziti ve iç parazitle karıştırılmaktadır.
Hastalık “Flavobacterium columnare” adlı bir bakteriden kaynaklanmaktadır. İllet, balığın derisine ve solungaçlarına tutunarak yaşamını sürdüren ve bunun neticesinde balığı öldüren bir şeydir. Bu bakteri negatif yönlü bir bakteridir. Negatif bakteri ne ? Genellikle bakteriler yüksek ısıda ölür, düşük ısılarda çoğalır. Ancak Columnaris’te bu durum tam tersidir. Düşük ısılarda sabit duran, 27-28 dereceden itibaren coşmaya başlayan, 80 derece su sıcaklıklarına dek dayanan, yumurtaları oldukça dayanıklı olan bir hastalıktır. Klor veya hafif çamaşır suyu karışımlı sularda bile ölmez.
Columnaris, kalsiyum karbonat yani kireç yönüyle zengin suları çok seven, kireçli sularda daha hızlı üreyen bir yapıdadır. Ülkemiz sularının genel manada kireçli olması, bakteri için temel faktörü oluşturmaktadır. Çeşitli sitelerde sularımızda da bu bakteriden olduğu söylenmektedir. Bilimsel olmayan, sadece tecrübeye dayanan gözlemlerim ışığında bu görüşün doğru olduğunu düşünmekteyim. Şöyle ki, hastalık oluştuğu ve tedavi edemediğim dönemde klorlu çeşme suyu ile akvaryumun %50’den fazla suyunu değiştirdiğimde bile hastalık daha da coştu.

[U]Hastalığı Oluşturan Faktörler:[/U]
Sularımızda mevcut olan ve tatlı su (alabalık, sazan, japon, koi vb) yetiştiriciliği yapanların da illallah çektiği columnaris bakterisi, canlıdoğuran türü balıklara, vatoz, çöpçü balıklarına etki ettiğini ve rahatlıkla öldürmektedir. Tecrübelerim bu yönde. Diğer balıklardan beslemediğim için bilmiyorum. Hastalık sadece bakteriye sahip ithal balıklarla değil, yerli balıklar, bitkiler ve suyla da yayılmaktadır. Durum için şöyle bir örnek vermem yeterlidir sanırım: Hastalığın başlangıç döneminde Java moss verdiğim hobicide, bitkiyi muslukta uzun uzun yıkadığı halde hastalık peydah oldu ve lepistesleri teker teker öldü.
Özetle sularımızda da var olan bu bakteri uzun bir uyku sürecinden sonra arzuladığı koşullar meydana gelince patlama yapar.
Peki nedir bu koşullar: Yeni kurulmuş ve bakterisi oturmamış akvaryum (bende öyle oldu), bakteri sistemi bozulmuş akvaryum ortamı, özellikle yaz aylarında görülen gün geçtikçe artan su sıcaklığı, akvaryum tabanında biriken balık dışkıları, yem, bitki artıkları veyahut taşıyıcı olan akvaryuma yeni koyduğumuz balıklar. Yeri gelmişken burada önemle belirtmek istediğim bir husussa, biz canlı doğurancıların ağzına sakız olmuş olan, “bakteri çatışması” denilen kavramın esasen bu hastalık olduğunu düşünüyorum. Aldığımız balık ya hastadır bundan dolayı ölmektedir veyahut akvaryumumuzda mevcut bakteriye alışık olmadığı için ölmektedir. Çünkü üretimhanelerde veya büyük çiftliklerde, olası bir hastalığı engellemek için su değişimi sık yapılmakta ve dezenfektan görevi gören ilaçlar suya katılmaktadır. Aldığımız bağışık sistemi yok denecek kadar az olan balık, akvaryumumuzdaki columnarisi görünce çabucak hastalanmakta ve ölmektedir. Neden böle diyorum derseniz, bakteri çatışmasından (!) ölen balıklarımızı hatırlayalım. Genellikle kısa süre içinde yılan gibi kıvrılarak yüzmeye başlamakta, bazen vücudu beneklerle kaplanmakta veya kuyruğu parçalanmakta, bazen de iştahı kesilip ölmektedir. Ve tüm bunlar columnarisin hastalık reaksiyonlarıdır.

[U]Hastalığın Belirtileri[/U]
Yukarıda da belirttiğim üzere columnaris balıktan balığa farklılık gösteren semptoma sahiptir. Sıklıkla beyaz benek, mantar veya dış parazitle karıştırmaktayız. Hasta balıkta görülen illeti anlamanın en iyi çözümü tıpkı corona virüs testi gibi columnaris testi yapmaktan geçmektedir. Bunun için akvaryumdaki materyallere sürtünen veya vücudu beneklerle kaplanmış, kuyruğu parçalanmış yahut solungaçları aşırı açılıp kapanan ya da yılan gibi kıvrıla kıvrılan balığımızı ayrı bir kovaya alarak ısıtıcıyı 30 dereceye ayarlayarak fazla dozda metilen mavisi, icthafish veya baktopur dökmemiz lazım. Bir iki günde balıkta yukarıdaki belirtilerden birisi arttıysa hastalık düzelmediyse gözünüz aydın, nur topu gibi bir Columnaris illetine tutulmuşsunuz demektir.

Hastalığın Tedavisi
Columnaris düşük ısılarda ve atık malzemenin (dışkı, yem, çürümüş bitki vesaire) az olduğu sularda hızlı bir üreme seyredememektedir. Açık konuşmak gerekirse Sera Baktopur dışındaki tüm sıvı ilaçları kullanmış birisi olarak şunu diyebilirim ki ülkemizde satılanların hepsi bu hastalığa çaresizdir. Yurtdışında satılan Maracyn 2 isimli ilaç başlangıç seviyesinde hastalığı öldürmektedir. Çeşitli forum sayfalarında bahsedildiği gibi flagly, bactirim gibi ilaçların deneyimlerimle söylemem gerekir ki bu hastalığa kati surette etki etmemektedir. Tuz banyosu da asla işe yaramamaktadır. Zira columnaris tuzlu su akvaryumlarında da olan bir hastalıktır. Google da arayıp öğrenebilirsiniz.

Burda okuduğum bir makalede (https://www.akvaryum.com/Forum/kaolin_kili_ile_onleyici_columnaris_tedavisi_k803039.asp) columnarisin, kaolin kili katılan akvaryumlarda üremediği ve zamanla su değişimleriyle öldüğü yazmaktaydı. İlk defa duyduğum bu kil türünün içeriğini araştırdığımda bol miktarda potasyum içerdiğini öğrendim. Elimde de 250 ml’ye yakın akvaryum potasyum sıvı gübresi mevcuttu. 3 akvaryumumda hastalık aşırı ilerlediği ve balıklar ölmek üzere olduğu için, her akvaryuma 20 ml’ye yakın potasyumu akvaryuma boşalttım. Gün içerisinde balıklarda hafif bir düzeyde de olsa düzelme olduğunu fark ettim ve bunun üzerine ertesi gün 20’şer ml potasyum daha ekledim. Suyun dengesinin bozulmadığını salyangozlar ile anladım. Bir iki gün balıkları potasyumlu suda beklettikten sonra %40 su değişimi gerçekleştirdim. Bu sırada ilk defa balıklara yapışan beneklerin suda ölü halde gezindiğini üzmeye başladığını Tabi ki bu arada ölümler devam etti ancak düzelenler başladı. Su değişimi sonrası tekrar 20’şer ml potasyum boşalttım üç akvaryuma da. Daha sonra süreci tekrar ettim. Ve potasyumum bitti :) Gene 2-3 gün bu suda beklettiğimde lepisteslerin ve beyaz albino kılıçların tamamen düzeldiğini gördüm. Hastalığı ağır yaşayan turuncu kılıçkuyrukların olduğu akvaryumda ise birisi dışında hepsinin beneklerinin döküldüğünü, yeşil vahşi kılıçkuyruğun ise tamamen düzeldiğini gördüm. Deneme amacıyla albino beyaz kılıçlardan birisini 30 derece testine tabi tuttum. Sonuç sıfırdı :) Sipariş ettiğim potasyumun gelmesi üzerine lepisteslerin olduğu tanka vatoz yavruları sebebiyle 20 ml, kılıç tanklarına 50 ml potasyum ekledim. Her üç tankta (belki videoda dikkatli bakarsanız görürsünüz, son canlı columnarisler de öldü ve benekler suda uçuşup duruyordu.
Sütten ağzım aşırı yandığı için hafta sonuna dek su değişimi yapmadan, lepistes tankına daha az olacak şekilde, 4 gün daha 15 ml potasyum kullanacağım. (Zaten bitkiler de kullanıyor). Bu arada belirtmem gereken bir nokta da tedaviye canlıdoğuranlarda yavru balıklar daha hızlı tepki veriyorlar.

Tecrübelerim ışığında şunu diyebilirim ki bu hastalığı gördüğünüz ilk andan itibaren, eğer bitkili akvaryuma sahipseniz veya akvaryumu sıfırdan kurmayı göze alamıyorsanız her gün akvaryumunuzun litresine oranla sıvı potasyum gübre dökün. Eğer bitkili akvaryumunuz varsa ve bitkiler yoğunsa litre başına her gün 2 ml dökün. Zararı olmaz. En geç 3.günden itibaren ölü bakteri parçalarını suda gezerken göreceksiniz. Tabi ki bu arada su değişimi yapmanız şart. Bunun içinse önerim eğer vanalı dip sifonunuz varsa, vanayı kısarak muhakkak boruyu kumun içine sokarak pislikleri çekerek suyu alın. Zira kumun içinde ölü bakteriler ve sessiz duran yumurtalar bulunmaktadır. Bir diğer husus, tedavi esnasında hastalıktan ölen balıklarınız olacak ancak tamamını kaybetmekten iyidir. Bir hafta, on gün bu kürü uyguladığınızda hastalık geçecektir.Tedavi esnasında, hem bakterilerin daha kolay ölmesi hem de bakteri solungaçlarına yapıştığı için hava motorunu-pipo filtreyi çalıştırmanız gereklidir. Ayrıca gerek tedavi esnasında gerekse sonrasında filtre malzemelerinizi kaynar suyla yıkamanızı öneririm.

Not: Fotoğraflarda metilen mavisi gibi saçmalıklarla tedavi etmeye çalıştığım ve büyük zaiyat verdiğim günlere ait ölü balık örnekleri vardır. Toplamda 60'a yakın balığım öldü ve mavi plati kolonim, yeşil vahşi kılıç kolonilerim çöktü. Öylesine beslediğim turuncu kılıçlarda da büyük zaiyat verdim. Dikkatli bakarsanız kimisinin derisinin parçalandığı, kimisinin solungaçlarının belirginleştiğini, kimisinin karnının çöktüğünü göreceksiniz. Dediğim gibi bu hastalık her balıkta aynı belirtileri göstermiyor (yılan gibi kıvrılarak yüzmek hariç, o hepsinde var).

Umarım faydalı olmuştur.

Esenlikler dilerim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/48732/190420201734201.jpg[/IMG][/QUOTE],
Kullanmış Olduğunuz Potasyum Sıvı Gübresi Hangi Marka acaba Söylermisiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilgekeciÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2015
İl: Bursa
Mesaj: 110
bilgekeciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2023 17:04
Keşke bu konuyu çok daha önce görseydim. Bende de bu hastalık oldu. İki adet ramirezi almıştım. Daha sonra bu balıklar ikisi birer gün arayla öldüler. Öldükten sonra su değişimi yaptım. Ama bir bakıyorum yeni su değiştirmeme rağmen akvaryumun orta seviyesi ile üst seviyesi arasında beyaz beyaz partiküller dedim yeni tank herhalde kumlar kayalar vs salınım yaptı. Neyse ondan sonra balıklarım teker teker ölmeye başladı. Her gün bir tane balık topladım yerden. Tabi balıklar ben işte olduğumda öldüğü için bulamadım nedenini. Daha sonra geçen cumartesi balıklardan birinin zorlanarak yüzdüğünü gördüm daha sabah yemleme yapmıştım ve hepsi normaldi. Sonra balığım gözümün önünde karnın beyazladığını gördüm araştırdım. Bu hastalık illetine bulaştığımı gördüm. Hemen tüm kalan balıkları ki 15 taneden sadece 5 tane kaldılar. Kaya tuzu ve çok az antibiyotik eklenmiş bir kapta banyo yaptırdım. Bir tanesini daha kaybettim. Şimdi 4 tane kaldılar. Filtreyi de biyolojik dengeyi kaybetme uğruna klorlu akan suda temizledim. Şimdilik iyi gibiler. Arkadaşlar bu hastalık başınıza gelirse hemen müdahale edin. Balıklarınızı çok büyük ihtimalle kurtaramazsınız ama en azından yayılmasını ve tanka iyice yerleşmesini engellersiniz.
Yukarıda belirttiğim gibi balık ölümü sonrası su değişimi yapmanıza rağmen tankta beyaz parçacıklar dolanıyor. Bu columnaris bakterileri olabilir.
Bence dip çekimi de çok önemli çünkü bu bakteriler dipteki atıklara çok fena tutunuyor.
Hastalığı teşhis etmeniz için hasta ve ölmek üzere olan balığın fotosunu koyuyurum. Bu grimsi bölge şeffaf veya gri gövdeli balıklarda anlaşılamıyor ama renkli bir balığınız varsa hemen tanı koyabilirsiniz. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178799/140920231704531.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir