Cichlidler hakkında bilgiler


K@rt@LÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 549
K@rt@LÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 03:11

Cichlid Ailesi

 

  Türkiye'de takip ettiğimiz kadarıyla akuaristlerin büyük kısmı "cichlid" familyasına ait balıklar beslemekte.Türkçede "çiklit" ,"ciklet" gibi isimlendirilen bu familyanın balıklarına genel ve özel olarak değinilen bu yazıda :

 1-) Cichlid familyasını diğer balıklardan nasıl ayırt ederiz ?

 2-) Cichlid ler dünyanın nerelerine yayılmışlardır ?

 3-) Cichlid davranışları

 4-) Cichlid türleri

 4a-) Afrika Cichlidleri Malawi (tanım,türler,beslenme ve üretim gibi konular) 

 4b-) Afrika Cichlidleri Tanganyika (tanım,türler,beslenme ve üretim gibi konular) 

 5-) Güney ve Orta Amerika Cichlidleri (tanım,türler,beslenme ve üretim gibi konular) 

 6-) Karma Cichlid akvaryumlarında kurallar !!!

 7-) Cichlid akvaryumunda filtreler

 

Ana başlıkları altında detaylı bilgi bulacaksınız.

Ayrıca Tanganyika Cichlidleri başlığında birçok hobicinin bilmediği enteresan balıklar hakkında bilgiler de bulabilirsiniz.

 

1-)"Cichlid" familyasını diğer balıklardan nasıl ayırt ederiz ?

Öncelikle cichlid'lerin  en belirgin ayırt edici özellikleri yüzgeç sayısı ve yapılarıdır.Her cichlid'in  yüzgeç sayısı aynıdır, yapılarında ise şekil olarak farklılıklar olsa da birbirlerine çok benzerler.


Cichlid'lerin  sırtında tüm sırtı kaplayan tek bir sırt yüzgeci  (dorsal fin)

 -Karın ve göğüs arasında 2 adet yüzgeç                                  (ventral fin)

 -Balığın anüsünden kuyruğuna kadar olan kısmında yine 1 yüzgeç vardır (anal fin).

 -Balığın yüzmek için kullandığı kanatları (kolları) ise ( pectoral fin ) olarak adlandırılır.

 Bazı groumi (gurami) türleri de benzer yüzgeç özellikleri gösterse de tamamen ayrı bir ailedir. Ayrıca guramilerde labirent adlı solunum organı ve karınlarında yüzgeç ( ventral fin )  yerine duyargalar vardır.

 Genelde vücut yapıları değişiklik göstersede ince ve uzundur.Tabii discus gibi yuvarlak, melek gibi yüksek vücutlu türler de mevcuttur. En büyüklerinin boyu 1 metreye yaklaşırken en küçükleri 2-3 cm civarıdır.   

 

2-) Cichlid ler dünyanın nerelerine yayılmışlardır ?

  Çiklitler dünyada Afrika, Amerika ve Asya'nın ufak bir bölümünde bulunurlar. Afrika'da Tanganyika , Malawi ,Victoria ve diğer göllerde ayrıca bu göllere bağlı nehirlerde bulunurlar. Madagaskar adasında da bulunurlar. Amerika'da ise başta Güney Amerika (amazon nehri),Orta Amerika ve Kuzey Amerika'da bulunurlar.

  Ancak biz popülerlik bakımından bunları Afrika ve Amazon olarak 2 ana gruba  ayırabiliriz

 Bu 2 ana grup kendi içinde alt gruplara ayrılır.

  Afrika  çiklitlerinin bulunduğu göllerin en önemli özelliği gerçekten çok temiz ve kimyasal açıdan deniz suyuna benzer durumda olan sularıdır.Aşağı yukarı değerler vermek gerekirse bu göllerden Malavi gölünde Ph 7,5 – 8,5  arası Tanganyika'da  ise 8,5 ila 9,5 arasında değişir.Sertlik derecesi ise her zaman yüksek olmuştur. Evlerimzdeki Afrika akvaryumlarını bu değerlere yakın tutmalıyız.Aksi halde balıklar gerçek renklerini gösteremez, üreyemez hatta bir kısmı ölebilir.

  Diğer birçok çiklit türü olsada yoğunlaşacağımız konular Afrika ve Amerika çiklitleri olacaktır.

 

3-) Cichlid Davranışları

      Cichlid'lerin belkide en önemli özellikleri davranışlarıdır.Özellikle üreme dönemlerinde inanılmaz sosyal, değişik hatta bazen insanımsı davranışlarda bulunurlar.Cichlid familyasını hemen hemen her üyesi yavrularına belli bir boya gelene kadar özenle bakar.Bazı Tanganyika cichlid'leri ise kardeşlerin bile kendilerinden ufak kardeşlerine bakıp, yardımcı oldukları gözlenmiştir. ( Neolamprologus Bricardi,Daffodil gibi...)

   Afrika cichlid'lerinde 2 tip üreme (ağızda kuluçka veya yumurtaları uygun bir yüzeye yapıştırma) görülür.Amazon (Güney Amerika) ve diğer Amerika kıtası cichlid'lerinde ise genelde yumurtaları uygun yüzeylere yerleştirme şeklinde olsada yöntemleri arasında değişklikler vardır. Örneğin cüce cichlid'lerin erkekleri genelde bir harem kurma eğilimindeyken discus gibi bazı cinslerin 2. bir erkeğe yada dişiye üreme esnasında tahammülleri yoktur. Amerika cichlid'leri arasında sadece birkaç "Eartheater" grubu cichlid ağızda kuluçka yapar.

  Cichlid familyası kesinlikle sosyal bir yapı sergiler özellikle akvaryumlarda bu yapılar daha rahat gözlenir.Aynı cinsten oluşan bir grupta hiyerarşi görülür.Baskın erkekler, dişiler daha hızlı büyür ve akvaryumda istedikleri bölgeyi sahiplenirler. Bu baskınlık oyunları bazen diğer erkekler  için o kadar can sıkıcı olabilir ki bazı afrika cichlid'lerinin erkekleri dişi renkleri göstererek baskın erkekten dayak yemekten kurtulurlar.

  İnsanımsı özelliklerine gelince bazı büyük Amazon cichlid'leri (astronot,citrinellum gibi) sahiplerine kolayca alışıp elinden yem yeme,eline oturma gibi balıktan beklenmeyecek davranışlarda bulunurken Discus balıklarında yavruları büyütme konusunda anne-baba arasında kıskançlık kavgaları çıkabilir, cüce amerikan cichlid'leri birbirilerinin yavrularını çalabilir.

 

 4-) Cichlid Türleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi 2 ana grubu inceleyeceğiz.Özellikle amazon cichlid'leri konusunda zaten sitemizde bir yazı mevcut.Afrika cichlid'leri ise gerçekten inanılmaz derecede büyük bir familyadır.

Önce ülkemizde en popüler olan Malawi çiklitlerinden bahsedelim.Bu grubun balıkları Malawi gölünde bulunurlar.Bu gölün yapısı itibari ile Malawi balıklarını 3 grupta inceleyebiliriz. 

 

 4A)MALAWİ :

Bu gölün suyu alkali (ph > 7)  (  8 - 8,5 ) civarındadır.Fazla bitki bulunmaz,kayalık ve kumluk alanlardan oluşur.Zamanla kayaların suda çözünmesi sonucu suyu sert (mineral bakımından zengindir). 

 

a1)Kayalık alanlarda yaşayanlar:

  Kayalık alanlarda yaşayanlar genelde gölün sığ kesimlerinde kayalıkların etrafında bulunurlar.Bazı küçük kabuklular, planktonlar ve kaya üzrindeki alg ile beslenirler. Bu grup "Mbuna" adı ile anılır ve ülkemizde en popüler cinstir.Genelde akvaryumcularda "Karışık Malawi" diye satılırlar.Örneğin  "Sarı Prenses" ve benzer vücut ve renk yapısına sahip balıklar bu gruba dahildirler.Bu balıkları beslerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta türlerin birbirine çok yakın olduğunu göz önünde bulundurarak melezlemeye önlem almaktır.Çünkü melezleme sonrası çıkan yavrular türün özelliklerini kaybolmasına hatta kısır erkekler üremesine neden olurlar...Bilinçli bir akuarist türün saf kanının bozulmaması için çaba sarfeder ve çalışmasının sonucunu kaliteli ırklar yetiştirerek alır.Örneğin Sarı prensesler ile aynı familyaya dahil Johanni aynı akvaryumda bulunmamalı veya her balığın erkeği ve dişisinden bulunmalı.Erkek ve dişi balık kendine uygun bir arkadaş bulamaz ise mecburen aynı familyadan başka hangi balık varsa onunla çiftleşir...

 

a2)Kumluk ve kayalık alanlarda yaşayanlar:

Bu grubun balıkları ise daha derin sularda yaşamlarını sürdürürken üreme veya eş tutma zamanlarında veya genç yaşlarda kumluk, kayalık alanlarda yaşayıp sonra derinlere inen balıklardır.

Aralarında en tanınmışları "yunus çiklit" diye bilinen Cyrtocara moori ile "imparator  veya  rubin" diye bilinen Aulonocara cinslerdir.Bu grubun balıklarının dietleri mbuna'lara göre daha çok protein içerir ve daha avcı balıklardır.

 Melezleme problemine Aulonocara cinslerinde de dikkat edilmelidir.

Aulonacara Baesenchi-Sarı İmparator

a3)Açık ve kumluk alanlarda yaşayanlar:

 Bu grupta ise boyları 20 cm civarı veya üzerinde yer alan tamamen avcı balıklar yaşar.En tanınmış örnekleri ise Nimbochromis familyasından Yaşayankaya ve Venüstüs'tür

  

4B) TANGANYİKA :

   Tanganyika gölü dünyanın 2. en derin gölüdür.Su kimyası açısından malawi gölünden daha yüksek ph değerine sahiptir.Genelde 8,5 – 9 5  ph civarındadır.Bu gölün balıkları diğer göllerin balıklarından daha zarif,daha güzel renklere sahiptir ve üretilmeleri biraz daha problemlidir. Göle ilk defa dalış yapan bilimadamları balıkların renkleri ve davranışları hakkında hayrete düşmüşleridir çünkü gölün balıkları nerdeyse deniz balıkları kadar renkliydiler...

  Günümüzde Tanganyika balıklarının pahalı olmalarının çeşitli nedenleri vardır. Öncelikle az sayıda yavru verirler, yavaş gelişirler, bakımları biraz daha dikkat ve özen ister ve doğadan zor toplanırlar.Ancak tüm bu zorluklarıın yanında bakıcılarına çoğu balığın veremeyeceği göz zevkini verirler.

 Genelde dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır bunlar diğer tüm cichlid akvaryumlarında da geçerlidir.1.Öncelikle yüksek ph ve sertlikte su değerleri, 2. belkide en önemlisi beslenme konusudur. Bir çok tür bitkisel destekli veya tamamen bitkisel beslenir. Eğer dikkatsiz ve yanlış beslenirlerse BLOAT denilen karın şişmesi hastalığına yakalanırlar. 3.kural olan türlerin uyumu konusuna daha sonra değineceğiz.

Bu gölün balıklarını 3 alt gruba ayırabiliriz.

 b1) Kumluk ve kayalık bölgelerde yaşayanlar :

   Bu grubun balıkları kum kelebekleri olarak adlandırılan Xenotilapia, Enantiopus gibi balıklardır.Bu balıkların ince ve uzun vücut yapıları hemen farkedilir.Üreme zamanlarında erkekler cüsselerine göre büyük kraterler yaparak dişiye marifetlerini gösterir.

Ayrıca birkaç değişik tür daha vardır.Bunlar sadece kumluk değil kumluk ve kayalık bölgelerin birleşiminde bulunurlar. Cyathopharynx, Ophtalmotilapia gibi...

Xenotilapia ochrogenysndole
Xenotilapia_Sp_papillo_Sunflower
Enantiopus Melanogenyskilesa
"kilesa" erkek yuva hazırlığında

Alttaki erkek, üstteki dişi

    Dietleri küçük omurgasızlar ve alg den oluşur...Ph 8 ile 8,5 civarı ısı 24-26 C yi geçmemelidir Minimum tank hacmi 250-300 lt. Erkekler kumdan kraterler yapar ,dişiler yumurtalarını bu kraterlere bırakırlar yumurtalar erkek tarafından döllenir ve dişi  yumurtaları ağızlarında 3 hafta saklar ve büyütür.3.hafta sonunda dişi yavruları salar bu esnada yavruları akvaryumdan ayırmak ve dişiye etkili bir diet uygulanmalıdır.

Cyathopharynx Furcifer Kigoma 
Cyathopharynx Foae  sibwesa
Bu resimde erkek FURCIFER dişiye kur yaparken görülmekte. Krater yapısını gözden kaçırmayınız.
Ophtalmotilapia Ventralis
Nasuta kipilli gold

  Furcifer ile Ventralis Cyathopharynx,Ophtalmotilapia,Benthochromis familyaları Tanganyika gölünün tül yüzgeçlileri olarak tanınırlar.Yapılan araştırmalar doğrultusunda yumurta sahteciliği (egg dummies) konusunda en başarılı balıklar bu iki türün erkekleridir. Dikkat ederseniz yukarıdaki fotoğrafta erkek Ventralisin göğüsünden çıkan Ventral yüzgeçlerin sonunda 2 adet sarı yumru bulunmaktadır.Bu yumrular dişinin ürettiği yumurtaların birebir kopyasıdır.Üreme zamanında erkekler bu sahte yumurtaları kumda gezdirirken sperm bırakır ve dişi bunları yumurta sanıp almaya kalktığında daha önceden ağzında tuttuğu yumurtalar döllenmiş olur.

  Bahsettiğimiz grubun balıklarının akvaryumlarında ince yapılı kum şarttır. Gerek beslenirken gerekse üreme zamanın da ince yapılı kum önemli yer teşkil eder.Hatta bu kumu sindirime yardımcı olsun diye az miktarlarda da olsa yerler.

   Kum kelebekleri ve tül yüzgeçliler (furcifer,ventralis) için kurulacak akvaryumda dikkat edilmesi gerekenlerden biri türleri karıştırmamaktır.Yani, Furcifer'ler ayrı, Enantiopus'lar ayrı bakılmalıdır.Hatta kumda yaşayanları dahi karıştımamalısınız.

Örneğin;  Enantiopus'lar ile Xenotilapia  ochrogenys'i aynı akvaryuma koyarsanız büyük ihtimalle Enantiopusları kaybedersiniz. Aynı kurallar Furcifer ve Ventralis için geçerlidir. Ancak 1000litre ve üzeri akvaryumlarda sorun çıkmaz çünkü herkese yer vardır.

Bu grubun balıkları her ne kadar protein bazlı beslenselerde kesinlikle tubifex, dana kalbi, tetra bits gibi ağır proteinli yemler verilmemelidir.

Daha çok sprulina yosunu içeren bitkisel yemler ve az oranda protein içeren pul yemler kullanılmalıdır.Bu grubun balıklarında mide çok küçük ancak bağırsaklar uzundur bu yüzden sindirimi kolay yemler verilmelidir.Arada bir Artemia'da verilebilir...

Minimum akvaryum 400 –500 lt hacminde olmalı.Çünkü erkekler arasında ciddi yer kavgaları çıkar.Bu kavgalar Enantiopus türünde tamamen zararsızdır.Hatta birçok yerde erkekler tam renklerini göstermesi için rekabet içinde olmaları gerektiğinden akvaryumda birden fazla erkek şarttır.Bu rekabet sadece renk değil üreme davranışlarını da olumlu yönde etkiler. Yuvasını diğer erkeklere karşı korurlar ve bu esnada dişileri etkilemeye çalışırlar tüm bunların sonucunda balıklar daima aktif bir yaşam sürerler.

 

b2) Kayalık bölgelerde yaşayanlar :

 Bu grubun belkide en önemli ve popüler üyesi Tropheus'tur Ayrıca Julidochromis gibi değişik balıklar ile Altolamprologus Calvus ve Compressiceps te bu bölgelerde yaşarlar.

Tropheus sp. Red Chimba


  Tropheus'lar belkide beslenmelerine en dikkat edilmesi gereken balıktır.Çünkü tamamen bitkisel beslenir. Az miktarda da olsa düzenli şekilde proteince zengin yemler verildiğinde bloat denilen karın şişmesi hastalığına yakalanırlar.Çünkü bitkisel beslenen hayvanlarda mide yerine balığın boyunun 3-4 kat uzunluğunda bağırsak sistemi bulunur dolayısı ile sindirimi zor olan et gibi yemleri sindiremeyen balığın bağırsağında iltihaplanma ve hastalık olur.Malesef  ülkemizde çoğu akvaryumcunun ve hobicinin yaptığı hata olan yanlış tür seçimi ile kurulan karma afrika akvaryumları birçok tropheus'un ölümüne neden olmaktadır.  

Gölün en değişik balıklarından biri olan CALVUS ise birçok afrika cichlid'inin aksine yumurtalarını uygun yüzeylere dökerler.Yumurtalarını genelde doğal ortamlarında taşlık, küçük mağara benzeri yerlere yaparlar. Akvaryumlarda ise büyük deniz kabukları yumurtlayacak yer problemini çözer.Yumurtalarını uygun yüzeyler bırakan diğer balılar ise Julidochromis, Neolamprologus Brichardi, Daffodil gibi balıklardır.

  

b3)Derin sularda ve açık alanlarda bulunan cichlid'ler :

  Bu bölgenin balıkları da tür açısından zengindir.Örnek verecek olursak Frontosa, Leptosoma, Lamprologus ve belkide en zor bulunan cichlidlerden olan Benthochromis Tricoti bu gruba dahildirler.

Frontosa  en derinlerde yaşayan cichlid lerden biridir.60-70 metre civarında da bulunur.Beslenmeleri tamamen etçildir ancak yinede arada bir bitkisel yem şarttır. Yavaş olgunlaşan bu balıkların en önemli özellikleri erkeklerin kafalarında yaş ile beraber gelişen yumrudur. 2 yaş civarına gelmiş bireylerden yavru alımı mümkündür.Tanganyika balıklarının pahalı olmasının en önemli nedeni olan az sayıda yavru verme bu balıkta da hakimdir.Dişiler büyükte olsa en fazla 30-40 yumurta verebilirler.

Şimdide sıra vücud yapısı diğerlerinden daha değişik ve orjinal olan balıklara...

Benthochromis Tricoti
Cyprichromis Leptosoma

Resmini gördüğünüz balıklar  afrika cichlid'leri arasında belkide en enteresan vücud yapısına sahip balıklardır.Vücudları diğer çiklitlere oranla daha ince ve uzun olan bu türün diğer ilginç bir özelliği ise yumurtlamaları akvaryumun taban kesiminde değil suyun üst bölümlerinde olmasıdır (cyprichromis).Bu türlere özel akvaryum yapıldığı zaman eğer herhangibir avcı balık olmadığı takdirde yetişkinlerden defalarca yavru alınabilir.Diğer yetişkinler kendi veya diğer yavruları yemezler çünkü doğada tamamen planktonik beslenirler.Yumurta sayıları 15'i geçmez.1 erkeğe 3-4 dişi en ideal orandır.Minimum akvaryum hacmi : 400-500 lt

 Tricoti ise çok zor bulunan bir ırktır.Aslında Leptosoma ile akraba olsalarda aralarında ciddi farklar vardır.Öncelikle çok derin sularda ( 60-80 metre ) yaşarlar ve suyun taban kesiminde yuva yaparak ürerler ve bu davranışları daha çok tülyüzgeçliler familyasına ait davranışlardır. İnsan eli altında başarılı şekilde üretildiğinin çok fazla belgesi yoktur genelde doğadan yakalanıp getirilirler...

 

5-) Güney ve Orta Amerika Cichlid

Amerika çiklitleri hakkında bir yazı sitemizde önceden beri yayınlanmaktadır.Link vasıtasıyla bu yazılara ulaşabilirsiniz.

 bakım

 üreme

 

6-) Karma cichlid akvaryumlarında kurallar !!!

 Belkide bu yazının en önemli kısmını bu bölüm oluşturmaktadır.

Defalarca, her yerde aynı yanlışı görmüşünüzdür.Karma cichlid akvaryumu ibaresi altında... Cichlid konusunda ufak bir araştırma ile öğrenilebilecek en önemli konuyu malesef birçok AKVARYUMCU ve HOBİCİ önemsememektedir.

Bir karma akvaryum kurulacak ise türlerin seçiminde mutlak uyum mutlak başarıyı getirir.

Uyum sadece aynı gölün veya nehrin balıklarını bir akvaryuma koymakla olmuyor.Göz önünde bulunması gereken birkaç önemli hem de çok önemli nokta var :

 

1-)  Akvaryumunuzun hacmine göre  balık seçiniz

Örneğin: 100 lt lik bir akvaryumda Frontosa, Furcifer, Ventralis  beslenmemeli. Çünkü bu balık veya benzer özellikleri taşıyan diğer balıklar kendilerine belli alanlar seçerler 100 lt'lk bir akvaryumda bu alan yetişkin bir balık için tüm akvaryum demektir ve dolayısı ile balığın agresiflik ölçüsüne göre kavgalar ölüm ile sonuçlanabilir.

Maddi olanak ve yer müsaitliği doğrultusunda en büyük akvaryum en sağlıklısı ve görsel açıdan en güzeli olacaktır.

 

2-)  Türlerin uyumuna dikkat ediniz

Daha öncede belirttiğimiz üzere tür seçerken

1.kural:

Aynı gölün veya nehrin balıklarını bir arada beslemek diğerleri ile karıştırmamak

Örnek olarak, asla Afrika ve Amerika balıklarını aynı akvaryuma koymayın

 

2.kural:

 Balıkların aynı ortamdan olmalarına karşın beslenme, üreme davranışları ve istedikleri dekorasyon özellikleri göz önünde bulundurularak seçimlerin yapılması.

Örnek: tamamen bitkisel beslenen ve yaşamlarını kayaların arasında geçiren Tropheus ile geniş kumluk alanlar isteyen ve çoğunlukla etçil beslenen Frontosa, Calvus,  Xenotilapia ve Enantiopus (kum kelebekleri) türlerini bir arada beslemeyin.

Veya 400 litre akvaryumunuzda taban alanında gezen, yem arayan, üreyen kum kelebeklerinin yanına aynı şekilde davranan fakat daha agresif olan Ventralis veya Furcifer türlerini beslemeyin. Ancak1000-2000 litrelik bir akvaryumunuz varsa ve taban alanı yeterli ise sorun olmaz...

  

7-) Cichlid akvaryumunda filtreler

 Akvaryumlarda en önemli sorunlardan biri Amonyak, Nitrit, Nitrat  üçlüsünün neden olduğu problemlerdir. Balık atıkları, yemler ve diğer etkenler suyun kalitesini bozar.Özellikle yüksek Ph ve sıcaklık değerlerinde amonyağın zehirleyici etkisi daha da artar ancak doğa buna önlem olarak yüksek Ph değerlerinde daha iyi çalışan bir biyolojik ortam yaratmıştır.

Filtrasyon  her açıdan  (biyolojik,mekanik,kimyasal)  etkili olmalıdır.Bu yüzden bulundukları akvaryumları saatte en az 3 kere devir edecek şekilde bir filtre sistemi, zararlı atıkları nötralize edecek bir biyolojik sistem (filtre içine yararlı bakterilerin yerleşebileceği gerekli substratlar) ve ph 'ın 8 in altına inmemesini sağlıyacak olan kimyasal etkili materyeller en iyi sonucu almanızda yardımcı olacaktır.En önemlisi günlük veya haftalık su değişimidir.Dipteki yenmemiş yemler veya balık dışkıları, bitki yaprakları ve gözle göremediğiniz atıklar suyun kalitesini kolay bozar bu yüzden en az 2 haftada bir suyun %25 ini ph,ısı ve sertlik açısından aynı özellikteki su ile değiştirmeniz gerekir.

  

UNUTULMAMASI GEREKENLER :

 

·        Mümkün olan en büyük akvaryumu alın.

 

·        Türlerin uyumuna dikkat edin

 

·        Her hafta düzenli %25 su değiştirin

 

·        Dinlendirdiğiniz suya anti-chlor ekleyin ve ph,ısı,sertlik bakımından akvaryum suyu ile aynı değerleri yakalamaya çalışın.Isıda,sertlikte veya ph da küçük farklar göz ardı edilebilir.

 

·        Filtrede en kaliteli malzemeyi kullanın akvaryumun kalbi filtredir unutmayın  

Not: Akvaryumkulubu.org'dan alıntıdır.

Caner Gündüz 14-03-2003

K@rt@L2007-1-6 3:28:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 03:13
Çok güzel bir yazı. Teşekkürler.encort2007-1-6 3:20:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mutluserkanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 521
mutluserkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 09:43

Murat bey ;

Paylaşım için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedat770Çevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2006
İl: Çorum
Mesaj: 59
sedat770Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 10:01
 cok güzel sagol

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

K@rt@LÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 549
K@rt@LÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 12:36
Rica ederim arkadaşlar umarım cichlid besleyen bir çok arkadaş bu yazıyı inceler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erosÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 9
erosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 12:56
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir