Bina akvaryumu taşırmı?


AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 12:39
Serdar Bey'in ve bazı arkadaşların temkinli yaklaşımları bana daha mantıklı geldi. Arkadaşlar bir gardolopla akvaryumları karşılaştırmayın bile.
Daha önce 2 metrelik bir akvaryumu bir kat çıkarmayı denediniz mi 5-6 kişi. O camın nasıl bir ağırlı olduğu konusunda fikriniz var mı? Hiçte cep telefonuna benzer bir tarafı yok. İçine su konulduğunda olay korkutucu bir hal alıyor.
Geçen gün 60 cmlik karantina akvaryumumum içindeki suyun yarıdan fazlasını boşalttım ve geri kalanı lavaboya dökmek için tankı kucaklamak istedim. Yerden havaya kaldırabildim ama devam edemedim. Biriken bir su tahminizden öte bir ağırlıpa sahip inanın ve camlar daha beter. Mobilya ve profilin bir etkisi yok denecek kadar az. İki kişi birer eli ile tutup taşır.
Kesinlikle bu ağrılıklar salonda odalarda bulunan dolap , masa, TV , sehpa gibi ağrılıklarla karşılaştırılamaz.
Bir de bu işin ölçüsü nedir acaba 1 ton için önemsiz demiş bazı arkadaşlar duvar kenarında olrusa. Peki 3 duvar kenarına 1'er ton koysak. Yıllar yıllar boyunca birşey olmaz mı. Ya da bişey olmaz ama bir deprem anında güvenlk faktörü yarı yarıya azalır mı. Bu bardak ve kolon kiriş olayı bana çok mantıklı geldi. Hakiketen belirtilen düzenekle belki 5 kilo koyartsınız iki bardağa taşır. Ama yandan 1 kg lık kuvvet herşeyi yerle bir eder.
Sizce bu küçük hobimiz ve keyfimiz için yuvamızı yıkmaya, canımızı ve başkalarının canlarını böylesi tehlikeye atmaya değer mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 13:11
Ali Bey,
 
Olaya böyle bakarsanız, arabaya da binmeyelim. Onun da lastiği patlayabilir. Kahkaha
 
Bence önemli olan, sizin başlığınızda da belirttiğim gibi, akvaryumlarımızı, özellikle de büyük hacimli olanları sabitlemek. Hareket etmesini önlemek. Yani, arabayla hız yapmamak. Göz%20Kirpma
 
Ne demişler, "Eşeğini sağlam kazığa bağla, sonra Allah'a emanet et!"
 
Sağlıklı balıklar, kazasız günler...
 
Oguzzz2009-02-26 13:56:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 22:25
Oğuz Bey akvaryumu sabitlemek fikri hiç ilgimi çekmedi. Mantığımda kabul etmedi. Bunlar zaten devasa ağırlıklar. Demir profil içine oturmuş halde, kaplama mobilya içinde sapasağlam duruyorlar. Kimsenin yerinden oynattığı yok. Kimse de oynatamaz zaten canına susamadıysa.
Allh korusun bir deprem anında o kadar büyük ağırlığı sendeletip devirebilecek şiddette bir sarsıntıda zaten ne bina kalır ne de biz. Duman oluruz. Evde yere en sağlam basan obje akvaryumlarımdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 22:35
 
100*100*100 bir akvaryumu sabitlemek gerekmeyebilir ama misal 200*60*60 gibi dikdörtgen akvaryumları sabitlemek mantıklı. Deprem esnasında dalgaların etkisiyle akvaryum ve içindeki su oynayacaktır bu da akvaryumun daha rahat devrilmesine sebep olabilir. Bu risk 3 katlı setlerde daha belirgin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 22:59
Setler için amennah Cihat. 200*60*60'ı kendi profili sabitlesin. Onu devirecek güçte birşey bence bizim zaten sonumuzdur.
Olay bina da , binanın taşıması işi. Eski binaların özellikle.
AliMurat2009-02-26 23:00:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 23:07
17 Ağustos 1999 depreminde eğer bizim üretimhanemiz bodrum katta olmasaydı 1 tane bile sağlam akvaryumumuz kalmazdı.
 
Olduğu yerde sallanmaya başlayan akvaryumun içindeki su öne arkaya ve sağa sola salanmaya başlayınca (bu birazda kaçıncı katta oturduğunuz ile alakalı) yakınında olmanızı hiç tavsiye etmem.
 
Bu depremde bir çok arkadaşımın akvaryumu ya devrildi,ya patladı.
reis2009-02-26 23:48:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 23:13
[QUOTE=AliMurat]Setler için amennah Cihat. 200*60*60'ı kendi profili sabitlesin. Onu devirecek güçte birşey bence bizim zaten sonumuzdur.
Olay bina da , binanın taşıması işi. Eski binaların özellikle.
[/QUOTE]
 
Kuvvetli bir sarsıntıda ev yıkılmayabilir ama akvaryum devrilebilir. Büyük akvaryumların da yere devrilmesi çok kötü olur. Deprem bildiğimiz üzere merkezden çevreye şok dalgaları yayar. Dalgalı bir denizde teknenin durumuna benzetebiliriz. Teknenin dalgaları dik  karşılaması paralel karşılamasına göre daha güvenlidir. Akvaryumun yüksekliği artınca sallanması da artacaktır. Sabitlemenin herhangi bir maliyeti yok ama insanın aklı rahat eder. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasark_54Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 224
yasark_54Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2009 09:25
     Arkadaşlar depremi bizzat ayakta  yaşamış olarak şunu diyebilirimki akvaryumunuz hatta televizyonunuz bile yıkılmadan sehpa üzerinde durabilir fakat o dalgalanma varya işte o ne varsa onda var. Olay anını bizzat gördüğüm için şöyle bir örnek verebilirim; derince bir kaba su koyun ve bir tarafından yukarı kaldırın ve hızla bırakın. Su akıcı oldugu için tankın bir tarafı boşalıyor ve diğer tarafa hızla çarpıyor, buda camın kırılmasına neden oluyor ki bende böyle oldu ve tanıdığım birçok arkadaşımında tankları yıkılmasa dahi camları kırılmıştı.
    Küçük depremlerde zaten birşey yapmaya gerek yok fakat işte o büyük depremler de benim tavsiyem (O DA CAN AMA) önce kendi canınızı ve ailenizi düşünün ki zaten de başka da birşey düşünemezsiniz.
  Saygılar

    Yaşadığımız depremden sakarya emniyetinden birkaç resim ; link
http://www.sakarya.pol.tr/deprem/resimler/resim.asp
yasark_542009-02-27 09:25:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tarik yasamÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2009
İl: Çankiri
Mesaj: 24
tarik yasamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2009 11:15
Bu konu benim de kafamı kurcalamıştı. İnşaat mühendisi arkadaşa sormuştum. Onun söylediğine göre; genelde yeni yapılarda, konutlarda metrekareye 300kg, okullarda metrekareye 600kg. yük binecek sağlamlıkta yapılması şartı varmış. Bu durumda örneğin 10metrekare odaya 3 ton kömür yığabilirsiniz ama aynı odada 3 ton kömürü birmetrekarelik alana yığarsanız durum tehlikeli. Benim tankım 370lt idi, akvaryumun ağırlığı çakıl taş kum yedek su tankı nereden baksanız 450kg. yaklaşıyor. Mühnedis arkadaş bu ağırlığı salonun ortasına koyarsan riskli ama kolon ve kirişlerin geçtiği kısımın yakınına koyarsan sorun olmaz diye yorum yapmıştı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

didesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 886
didesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2009 11:41
Projelerde,
zati  ağırlık konutlarda 150kg/m²(g)
hareketli yük konutlarda 200kg/m²  (q) alınır.
Bu balkonda, düşük döşemede, sürekli-süreksiz döşemelerde, hurdi-dal döşemelerde farklılık gösterebilir.
deprem hesaba alınmadığında 1,4g+1,6q olarak arttırılır,
daha sonra bina önem katsayısına göre arttırılma yapılır. konutlarda bu %0, hastanelerde %50 dahada arttırılır.

Binanın Kullanım Amacı veya Türü

Bina Önem Katsayısı (I)

1. Deprem sonrası kullanımı gereken binalar ve tehlikeli madde içeren binalar
a) Deprem sonrasında hemen kullanılması gerekli binalar (Hastaneler, dispanserler, sağlık ocakları, itfaiye bina ve tesisleri, PTT ve diğer haberleşme tesisleri, ulaşım istasyonları ve terminalleri, enerji üretim ve dağıtım tesisleri; vilayet, kaymakamlık ve belediye yönetim binaları, ilk yardım ve afet planlama istasyonları)
b) Toksik, patlayıcı, parlayıcı vb. özellikleri olan maddelerin bulunduğu ve depolandığı binalar)
1.5
2. İnsanların uzun süreli ve yoğun olarak bulunduğu ve değerli eşyaların saklandığı binalar
a) Okullar, diğer eğitim bina ve tesisleri, yurt ve yatakhaneler, askeri kışlalar, cezaevleri vb.)
b) Müzeler
1.4
3. İnsanların kısa süreli ve yoğun olarak bulunduğu binalar
Spor tesisleri, sinema, tiyatro ve konser salonları vb.
1.2
4. Diğer Binalar
Yukarıdaki tanımlara girmeyen diğer binalar
(Konutlar, işyerleri, oteller, bina türü endüstri yapıları vb.)
1.0

Mantar döşemelerde akvaryumu koyduğunuz yerin hiçbir önemi yoktur, nervürlüde ve normal plak döşemelerde vardır. Plak olanlarda bu önem daha fazladır. Ayrıca koyduğunuz yerin önemi o kat için dir. o bina için fark etmez.
Binaya gelecek deprem yükü o binanın hatta o katın ağırlığıyla orantılı olarak vurur. Buda demek oluyorki depremde 1kg bile hayat kurtara bilir.
Ayrıca  plak göşemelerde(genelde konutlar plaktır.) akvaryumun ayaklarının adet olarak ya fazla olması yada ayaklarının yükü dağıtmak için profil gibi materyaller kullanılarak yaylı yük haline getirilmesi çok önemlidir. Zımbalama tahkiki normal plak döşemelerde yapılmadığı için bu konu önemlidir. mantar döşemelerde yük dağıtımının ağırlık aşırı olmadıkça çok önemi yoktur, onun hesabında zımbalama tahkiki yapılır ve katlar arası zımbalamayı kurtarması beklenir.
Diğer açılan konuda yazdığım gibi 1tonun üstündeki akvaryumlar tamamen donkişotluktur, altındakiler ise 1999 öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılır, öncesi olanlar birazdaha bu sınıra yaklaşa bilirler altında olanlar için ise görmeden yorum yapmak doğru olmaz.
Son olarak akvaryumları yaparkende aynen binalar gibi taşır taşımaz dan çok ufak sarsıntılarda su dalgalanmalarında, kayaların devrilerek çarpmalarında patlayıp patlamaması göz önüne alınmalıdır. Zira binalar olsun akvaryumlar olsun çokçok daha fazla su ve yükü taşırlar ama depremde durum çok çok farklıdır.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2009 13:51
Alper Bey,
 
Emeğinize sağlık. Sanırım artık bu konunun da sonuna yaklaşıyoruz. Ancak mümkünse sizden şu bölümle ilgili açıklma rica edebilir miyim:
 
[QUOTE]
Mantar döşemelerde akvaryumu koyduğunuz yerin hiçbir önemi yoktur, nervürlüde ve normal plak döşemelerde vardır. Plak olanlarda bu önem daha fazladır. Ayrıca koyduğunuz yerin önemi o kat için dir. o bina için fark etmez.
Binaya gelecek deprem yükü o binanın hatta o katın ağırlığıyla orantılı olarak vurur. Buda demek oluyorki depremde 1kg bile hayat kurtara bilir.
Ayrıca  plak göşemelerde(genelde konutlar plaktır.) akvaryumun ayaklarının adet olarak ya fazla olması yada ayaklarının yükü dağıtmak için profil gibi materyaller kullanılarak yaylı yük haline getirilmesi çok önemlidir. Zımbalama tahkiki normal plak döşemelerde yapılmadığı için bu konu önemlidir. mantar döşemelerde yük dağıtımının ağırlık aşırı olmadıkça çok önemi yoktur, onun hesabında zımbalama tahkiki yapılır ve katlar arası zımbalamayı kurtarması beklenir.
[/QUOTE]
 
Binamızın mantar/plak/nervürlü plak olduğunu nasıl anlayabiliriz?
 
Tekrar teşekkür ederim.
 
Sağlıklı günler...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2009 14:41
[QUOTE=Cihat Arslan][QUOTE=AliMurat]Setler için amennah Cihat. 200*60*60'ı kendi profili sabitlesin. Onu devirecek güçte birşey bence bizim zaten sonumuzdur.
Olay bina da , binanın taşıması işi. Eski binaların özellikle.
[/QUOTE]
 
Kuvvetli bir sarsıntıda ev yıkılmayabilir ama akvaryum devrilebilir. Büyük akvaryumların da yere devrilmesi çok kötü olur. Deprem bildiğimiz üzere merkezden çevreye şok dalgaları yayar. Dalgalı bir denizde teknenin durumuna benzetebiliriz. Teknenin dalgaları dik  karşılaması paralel karşılamasına göre daha güvenlidir. Akvaryumun yüksekliği artınca sallanması da artacaktır. Sabitlemenin herhangi bir maliyeti yok ama insanın aklı rahat eder. 
[/QUOTE]
 
Ben kendi binam , katım ve akvaryumumun ağırlı ve yerleşimi için söylüyorum. Sadece iki tafarı açıkta. Ev 1. kat. Demir profil üsründe etrafı mıobilya kaplı. Korkuç bir ağırlıkta. Onu devirecek deprem yaşlı binamı yıkacaktır. Dediğim gibi etrafında yatan uyuyan da yok. Herkese tavisye ediyorum sabitleyin akvaryumunuzu tabiki. Ama benim öyle bir tasam ve ihtiyacım yok dostum. O büyüklükte bir depremde o suyu vereceği zararı balık sağlığını parayı pulu vs hiçbir şeyi düşünmem , sadece canımdır o an değerli olan.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2009 14:43
[QUOTE=reis]17 Ağustos 1999 depreminde eğer bizim üretimhanemiz bodrum katta olmasaydı 1 tane bile sağlam akvaryumumuz kalmazdı.
 
Olduğu yerde sallanmaya başlayan akvaryumun içindeki su öne arkaya ve sağa sola salanmaya başlayınca (bu birazda kaçıncı katta oturduğunuz ile alakalı) yakınında olmanızı hiç tavsiye etmem.
 
Bu depremde bir çok arkadaşımın akvaryumu ya devrildi,ya patladı.
[/QUOTE]
 
Kat yanından akvaryumun yüksekliği, profilin mobilyanın yüksekliği herşey faktör. KEsinlikle akvaryumların yakınında o sırada bulunmak istemem hele çok büyük akvaryumların. Allah korusun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

didesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 886
didesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2009 14:56
[QUOTE=Oguzzz]Alper Bey,
 
Emeğinize sağlık. Sanırım artık bu konunun da sonuna yaklaşıyoruz. Ancak mümkünse sizden şu bölümle ilgili açıklma rica edebilir miyim:
 
[QUOTE]
Mantar döşemelerde akvaryumu koyduğunuz yerin hiçbir önemi yoktur, nervürlüde ve normal plak döşemelerde vardır. Plak olanlarda bu önem daha fazladır. Ayrıca koyduğunuz yerin önemi o kat için dir. o bina için fark etmez.
Binaya gelecek deprem yükü o binanın hatta o katın ağırlığıyla orantılı olarak vurur. Buda demek oluyorki depremde 1kg bile hayat kurtara bilir.
Ayrıca  plak göşemelerde(genelde konutlar plaktır.) akvaryumun ayaklarının adet olarak ya fazla olması yada ayaklarının yükü dağıtmak için profil gibi materyaller kullanılarak yaylı yük haline getirilmesi çok önemlidir. Zımbalama tahkiki normal plak döşemelerde yapılmadığı için bu konu önemlidir. mantar döşemelerde yük dağıtımının ağırlık aşırı olmadıkça çok önemi yoktur, onun hesabında zımbalama tahkiki yapılır ve katlar arası zımbalamayı kurtarması beklenir.
[/QUOTE]
 
Binamızın mantar/plak/nervürlü plak olduğunu nasıl anlayabiliriz?
 
Tekrar teşekkür ederim.
 
Sağlıklı günler...
 
[/QUOTE]

Bunu net olarak anlamanız çok zor, yani ben baksam plak yada değil diyebilirim, ama mantar ile nervürü kesin ayırmak için projeye bakmak lazım. Bu arada daha saymadığım döşeme tipleride mevcuttur ama bunlar konutlarda kullanılmazlar. Birde tünel kalıp sistemler var onlarda da odanın ortası hariç nereye koyduğunuz önemli  değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir