Bilgi Kirliliği ve F0 Satış olayına Tavsiye


sedatı_egoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 487
sedatı_egoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2014 09:55
  Arkadaşlar bilmiyorum sizlerde rahatsızmısınız ama ben çok rahatsız oldum ve bu konuda dile getirmek istedim. Afrika Ciklet türleri satışındaki F0 olayına artık birinin dur demesi gerekiyor . Biliyorum forum yetkilileri satış bölümündeki genel kurallar haricindeki olaylara pek girmek istemiyorlar ama yinede bazı basit kurallar koyarsalar güzel olur diye düşünüyorum . İş çığrından çıkmış artık f1 sertifikalı balıklarım yazmış adam bu ne şimdi f1 diye bir sertifika mı var? 

 Daha biz F0 mı değilmi diye tartışıken verilen belgelerin ne kadar güvenilir olduğunu konuşurken adam f1 sertifikalı diye satış açıp içeriğinde bunu yazabiliyor. Bakın arkadaşlar bu balık olayı artık hobi olayından çıkmış ve  iyice bilgisayar piyasasına dönmüş durumdadır. Bilgisayar piyasasında da adam sizin işi bilmediğinizi anlasın formata götürdüğün makinanın içinden rem ini ekran kartını boşaltıp ( yada küçültüp diyelim ) formatı çakıp size verir, sizde aa makina güzel olmuş diye sevinirsiniz. 

  Bence ilan bölümünde satıştaki balıkların F0 sertifikasını resmetmeleri mecburi olsun. Zaten dişi erkek sayısı bile sorun olurken bari buna zorunluluk getirilsin . Yoksa f1 sertifikalı diye ilanlar türemeye başlayabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melancholyyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/05/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 297
melancholyyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2014 13:51
Haklısınız Sedat Bey. Bu F0-F1 muhabbeti gerçekten sarpa sardı. Bildiğim kadarıyle 4 ithalatçı firma var F0 satan ve bunlardan sadece 2 firma sertifika veriyor. Şimdi ithalatçıdan alıpta sertifikası olmayan arkadaşlar nasıl verecekler ilanı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedatı_egoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 487
sedatı_egoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2014 15:12
Belge vermeyen firma en azından gelen balığın italat numarası ve tarihi vardır o belgeyi istemesi gerekir(fotokopide olsa elinde olması gerekiyor ) . Sonuçta italat olduğunu bilmeden bence alımı yapmaması gerekiyor ben nereden bileceğim bu balığın gölden geldiğini . O kadar güzel canlılar var ki hobici arkadaşlarda yada satıcılarda koloy kolay f0 olup olmadığını anlayamaz kimse. F0 balığın en bariz özelliği yağlı balık değildir ve ağız yapıları farklıdır çünkü gölde kazarak yemleme yapmaları gereklidir ağızları biraz daha aşağıya doğrudur. 

İlanlara bakıyorum herkez f0 besliyor yada satıyor yavv akrakadaş bu kadar yavru hiçmi büyümüyor da insanların elinde olmuyor. Hobici adam her türlü kendini belli ediyor ama  o aramızdaki irlandalılar çoğalmaya başladı malesef ve saflık bozulmaya başladı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1323
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2014 17:00
İnsanın olduğu her yerde problem vardır ve bahsettiğiniz sertifikayı hazırlamak bilgisayar üzerinde 1 dakika sürer. 
Yani istedikten sonra insanımız bir şekilde üç kağıdına kaçabiliyor.
Beni de baydı bu f0 f1 muhabbetleri.

Ne hikmetse forumda zaten başka balık yok.
Damızlıksa F0 yavsuysa F1!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mutwareÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 206
mutwareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2014 21:22
Sedat Bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz.
Bu F0 - F1 olayı gerçekten abartılarak çığırından çıkan bir konu.
Bence bu durumda hobici arkadaşların bu konu hakkında bilinçlenip açılan ilanlara itimat etmemeleri gerekir. Satıcı arkadaşlar arasında gerçekten F0 - F1 balığa sahip olanlar vardır tabi ama kurunun yanında yaşta yanıyor.
Şahsen ben eğer F0 balık besleyecek olsam, öncelikle o balığın akvaryumda üretilmiş halini alıp acemiliğimi attıktan sonra F0 'ını alıp öyle beslerim ve bu balığı satmam. Sonuçta bizler hobici olarak evimizde, ofisimizde veya başka yerlerde sevdiğimiz balıkları alıp beslemeyi tercih etmişiz, F0 balığı gölden koparıp ekolojik dengeyi bozup 1-2 ay baktıktan sonra satmaya karar vereceksek bu iş hobicilikten çıkar. Zaten belli bir ücret ödeyip satın aldığım F0 balığı akvaryum ortamına adapte ettikten sonra satmaya karar versem bile aldığım fiyatın yarı fiyatına satmam.
Hem ucuz hem kaliteli mal isteyen bir toplum olduğumuz için bu tip durumlarla karşılaşmamız normal.
Dediğim gibi, hobici bilinçlenmediği sürece bu ilanlara rağbet olur, rağbet oldukça da bu ilanlar alır başını gider.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nigusÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2013
İl: Antalya
Mesaj: 107
nigusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2014 22:12
Cok guzel bir konuya deginmissiniz tebrik ederim. Yaklasik 4 gun once f0 ikola aldim. Almadan once nerden kimden alsam diye cok dusundum ve arastirdim. Bazi ilan sitelerinde ve forumda yuzlerce f0 ilani var. Tabiki bu baliklarin hepsi f0 degil. Haliyle benim gibi tecrubesiz biri f0 olmayan bir baliga yuksek bir fiyat odeyip alabilir. Ben kararsiz kaldim ve daha sonra ithalatci firmadan sertifikali olarak aldim. Simdi pismanmiyim? Asla.. Hobiciden f0 diye almis olsaydim belki simdi kayip vermistim, yada f1 baliga f0 diyerek bakiyordum.. Herkesin tavsiyesi f0 almamak. Fakat nedense herkes f0 besliyor.. Bende bu guzel canlilarin en guzel renklilerine, safkan larina sahip olmak istedim ve gittim aldim. Eminimki bircok hobicide bu sekilde ister.. Ilgili kisilerin konuyla ilgilenmeleri guzel olur. F0 ilanlarinda sertifika zorunlulugu olabilir. Tam anlamiyla onune gecmez ama bu tarz sahtekarliklari bir nebze azalticagini dusunuyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedatı_egoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 487
sedatı_egoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2014 09:57
  İnsanlar F0 olduğunu anlamadıkları için yada F0 balığın bakımını tam bilmedikleri için ( ilk etapta biraz zordur dikkat etmek gerekli ) italatçı firmalar her ne kadar karantina zamanında satmasa da işin garantisi yok alıyorlar ve ölümler yaşıyorlar. Bu da doğal olarak morel bozuntusu ile hobiden insanı uzaklaştırıyor. Ya da kazıklandığını anlayan insanlar lanet okuyup hobiyi bırakıyorlar. Evet insanın olduğu yerde her zaman zorluklar, hinlikler olabilir ama madem burası bir forum ortamı ve burada neyin nasıl daha iyi yapılabileceği konuşuluyorsa çözümlerin uygulamaya da geçmesi gerekli . Brezilyanın ana çöplüğünde geri dönüşümcü olarak çalışan bir adamın sözü hep aklıma gelir " 100 kişi ile 99 kişi aynı şey değildir; O bir kişi her şeyi değiştirebilir " bu sözü söyleyen 80 yaşında  o çöplükte çalışan sayısız insanın lideri idi. 

 Şahsi düşüncelerimi söylemem gerekirse güzel bir f1 kolonisini her zaman tercih ederim. İnsanlar f0 olduğunda sanki olanüstü bir şey zannediyorlar. Bu balıklar gölden çıkar çıkmaz zaten italata girmiyor bekleme tanklarına alınıyorlar ki orada hakikaten etli butlu bir f0 yok :) gölde her gün yem imkansız kazıya kazıya ne bulurlarsa. Balık doğal ortamında doğal suyunda herşeyi ile doğal olduğundan renkleri muhteşem oluyor. Çaprazlamada neredeyse yok olunca saf bir güzellik çıkıyor ortaya. Gel gelelim saf fo dan üretilmiş yavruların % 75 nin anaçlarından farklı olacağını düşünmüyorum. Sadece doğal ortamında büyümediğinden görsel renkleri almaları sorun olabiliyor. Bence insanların bir şeye almadan yada uygulamadan önce bol bol araştırma yapması gerekli ama en azından araştıranların da kolaylıklar getirmesi ve İrlandalılara göz açtırmaması gerekiyor. İyiler kötüler kadar çalışkan olsaydı ne olurdu diye düşünmeden edemiyorum!!!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biyologÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/09/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 432
biyologÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2014 12:52
Arkadaşlar zamanında satış bölmünde F0 satışları için sertifika resmi koymak zorunluluğu vardı. Uzun zamandır girmiyorum fakat kuralın kalktığını sanmam. Herkes bilinçlenip sertifikası olmayan ilana itibar etmeyecek, ayrıca sertifika resmi olmayan ilanı şikayet edecek. Bu iş ancak böyle düzene girer. Yönetimden herşeyi beklememek lazım bence. Ayrıca sertifikasız ithalat olacağını sanmıyorum. Şahsen F0 satıp sertifika vermeyen ithalatcıya iki kat güvenmem. Yurtdışı üreticilerden getirmediğini nereden anlıyacağız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cancoganÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2006
İl: Malatya
Mesaj: 128
cancoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2014 22:48
F0 denilen balıktan kasıt wild ise yani yabanıl tip ise buna F0 denilmez. F0 olması için türünün ilk çiftleşmesi olması lazım. Yani saf genetik yapıya sahip olan 2 balığın çiftleşmesi gerekmektedir. Basit bir mendel genetiği ile yola çıkarsak F0 balıkların çiftleştirilmesinden elde edilen balıklar eğer %100 aynı türü veriyorsa bile bu yabanıl olmayabilir. Çeşitliliğin incelenebilmesi için o yavrulardan büyütüp F0 denilen balıkla çiftleştirilmesi gerekmektedir ki bu ise biraz zor bir süreçtir. Şuan F0 balık üretilmek isteniyorsa ancak genetikçiler ya da biyologlar tarafından biraz kurcalanıp seçilerek elde edilebilir. Yani F0 şeklinde bir belge veriliyorsa bu balığın minimum 3-4 yaşlarında olması gerekmektedir. Bence de F0 yani yabanıl olayının abartıldığını düşünüyorum. Bilgileri net anlatamamış olabilirim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdinçÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2008
İl: Ankara
Mesaj: 111
erdinçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2014 23:52
Bende bu konudan pek haz almıyorum bazıları ipin uçunu kaçırıyor yani f0 insan olmak:) lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedatı_egoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 487
sedatı_egoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2014 11:44
[QUOTE=cancogan]F0 denilen balıktan kasıt wild ise yani yabanıl tip ise buna F0 denilmez. F0 olması için türünün ilk çiftleşmesi olması lazım. Yani saf genetik yapıya sahip olan 2 balığın çiftleşmesi gerekmektedir. Basit bir mendel genetiği ile yola çıkarsak F0 balıkların çiftleştirilmesinden elde edilen balıklar eğer %100 aynı türü veriyorsa bile bu yabanıl olmayabilir. Çeşitliliğin incelenebilmesi için o yavrulardan büyütüp F0 denilen balıkla çiftleştirilmesi gerekmektedir ki bu ise biraz zor bir süreçtir. Şuan F0 balık üretilmek isteniyorsa ancak genetikçiler ya da biyologlar tarafından biraz kurcalanıp seçilerek elde edilebilir. Yani F0 şeklinde bir belge veriliyorsa bu balığın minimum 3-4 yaşlarında olması gerekmektedir. Bence de F0 yani yabanıl olayının abartıldığını düşünüyorum. Bilgileri net anlatamamış olabilirim :)[/QUOTE]

F0 Balığın en az 3-4 yaşında olması gerekmektedir demişsiniz. O zaman piyasada 9-11 cm arası satılan balıkların hiç biri f0 değil . 3-4 yaşında bir tropheus en az 12-14 cm arasında olur. Hem 9-11 cm hemde fo olması imkansız oluyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1323
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2014 15:38
[QUOTE=sedatı_ego][QUOTE=cancogan]F0 denilen balıktan kasıt wild ise yani yabanıl tip ise buna F0 denilmez. F0 olması için türünün ilk çiftleşmesi olması lazım. Yani saf genetik yapıya sahip olan 2 balığın çiftleşmesi gerekmektedir. Basit bir mendel genetiği ile yola çıkarsak F0 balıkların çiftleştirilmesinden elde edilen balıklar eğer %100 aynı türü veriyorsa bile bu yabanıl olmayabilir. Çeşitliliğin incelenebilmesi için o yavrulardan büyütüp F0 denilen balıkla çiftleştirilmesi gerekmektedir ki bu ise biraz zor bir süreçtir. Şuan F0 balık üretilmek isteniyorsa ancak genetikçiler ya da biyologlar tarafından biraz kurcalanıp seçilerek elde edilebilir. Yani F0 şeklinde bir belge veriliyorsa bu balığın minimum 3-4 yaşlarında olması gerekmektedir. Bence de F0 yani yabanıl olayının abartıldığını düşünüyorum. Bilgileri net anlatamamış olabilirim :)[/QUOTE]

F0 Balığın en az 3-4 yaşında olması gerekmektedir demişsiniz. O zaman piyasada 9-11 cm arası satılan balıkların hiç biri f0 değil . 3-4 yaşında bir tropheus en az 12-14 cm arasında olur. Hem 9-11 cm hemde fo olması imkansız oluyor. 
[/QUOTE]

Peki,
Vatandaş atıyorum, 2 adet F0 ilangi getirtti, sertifikası da var.
Daha sonra elindeki tüm ilangileri bu sertifikayla satabilir???
Neticede barkodlu bir ürün değil ki bilesiniz.
Haksız mıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PoyrazKaptanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 199
PoyrazKaptanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2014 16:46
http://www.akvaryum.com/forum/f0_baliklar_hakkinda_k673150.asp

Her ithal balığa F0 muamelesi yapmak insanın kendini kandırmasından başka birşey değil bana göre.Bırakın Afrika'yı Avrupa'da ve Uzakdoğu'da üretilen balıklar bile sırf yurtdışından geldiği için F0 sayılır olmuş,kendimizi kandırmayalım arkadaşlar.
PoyrazKaptan2014-03-07 16:50:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

a.kaanÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2014
İl: Kayseri
Mesaj: 59
a.kaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 12:55
Hiç bir balık akvaryum ortamına alıştırılmadan gölden alınıp ithal edilmez F0 bence hikaye.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir