Beta ve Cüce Gurami


HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2007 18:00
Arkadaşlar iyi günler. Tanganyika ve Malawi balıklarını beslediğimi arkadaşlar bilirler. Bunun yanında 40 lt Bitkili akvaryuma 1 çift Cüce Gurami koymuştum, bunlardan erkek olanı sebebini bilmediğim bir nedenle öldü. Bir akvaryumcunun yanından geçerken Gurami almak için içeri girdim, Gurami olmadığından Beta aldım, maksat balık tek kalmasın. Ancak;
 
Şu anda Beta balığım su üzerine köpükten yuva yapmış Guramiyi sıkıştırıp duruyor. Önüne geçip kur yapıyor, kabarıyor falan. 2-3 saattirde köpük yuvanın yanında duruyorlar. Bu 2 türün çiftleşme ihtimali var mı?
 
Teşekkürler.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 00:00
Selamlar Ali Bey,

Öncelikle geçmiş olsun ancak size şöylesi bir uyarı yapmak zorundayım. Akvaryumcuların bir çoğu dişi cüce gurami nasıl olur bilmiyorlar bile. Fakat bir erkek cüce guramiyi daha dişi diye satabiliyorlar. Ve küçük akvaryumlarda (100 lt den küçük akvaryumlarda) iki erkek cüce guraminin birlikte olması çok soruna yol açabiliyor, ve bu sorunların sonucu da genellikle ölüm oluyor. Ancak eğer dişi cüce gurami bulduğunuzdan eminseniz bana nereden bulduğunuzu söylerseniz ben de almak isterim zira  4-5 aydır sürekli olarak dişi cüce gurami arıyorum.

Bettalar ve colisaların (cüce gurami, bal gurami ve kalın dudaklı gurami) akvaryum içerisinde pek anlaşamadıklarını biliyorum. Hatta çoğu zaman bettanın gaddarlığından dolayı bir çok ölüm yaşanabiliyor. Ben 130 lt lik akvaryumumda 2 cüce gurami, 1 bal gurami, 2 inci guramiyi ve bettayı bir arada yaşatıyorum. Akvaryumum çok yoğun şekilde bitkilendirilmiş durumda. Yani balıkların dinlenecekleri, kaçacakları ve gizlenecek yerleri bir hayli çok. Hiçbir sorun gözlemlemedim şimdiye kadar ama sürekli olarak gözlerim üzerlerinde. Şunu mutlaka akılda tutmak gerekiyor bence; özellikle bettalar çok farklı davranış özellikleri gösterebiliyorlar. Yani benim tecrube etmediğim bir hadise sizin başınıza gelebilir (bunu sürekli yazmak zorunda hissediyorum kendimi)

Betta ve colisalar çiftleşmez. Bettanın kabarması kur yapmasından değil de gövde gösterisi yapmasından kaynaklanıyor gibi geldi bana. Zira dediğiniz gibi betta köpük yuva yapıyorsa cüce guramiyi yuva için bir tehdit olarak algılıyor olabilir. Akvaryumunuz 40 lt. Bu iki labirentli için de bir hayli küçük ki bunların birarada beslenmemesi tavsiye edilir. Tavsiyem ayırmanızdır.

(Akvaryumunuz bitkili olup olmadığını veya saklanacak yeterli yer olup olmadığını bilmeyerek yazıyorum. Ancak betta köpük yuva yapabildiğine göre su üstünde btkilerinizin veya bitkilerin uzamış yapraklarının olduğunu, akvaryumda akıntı oluşturacak bir filtrasyon sistemine sahip olmadığınızı varsayıyorum. Bu yüzden bir tavsiyem de balıkların köpük yuva yapmalarını engelleyecek, yani köpük yuvanın bir arada durmasına müsade etmeyecek şekilde bir su yüzeyi akıntısı sağlamanızdır çünkü üreme dönemlerinde tüm labirentli balıklar bir hayli saldırganlaşabiliyor)

İyi günler...
merata2007-06-06 00:01:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 00:12
Mustafa bey teşekkürler, labirentliler konusunda deneyimli sayılmam asıl yukarıda belirttiğim göl balıklarını besliyorum. Dişi Cüce Guramiyi nereden bulduğumu sormuşsunuz, tabi ki akvaryumcudanBig%20smile. Akvaryumcu balıkları erkek dişi olarak ayıramadığını belirtti, bende akvaryumcuda uzun süre gözlemledikten sonra tamamen gözlem üzerine erkek ve dişi zannı ile 2 balık aldım. Cinsiyet balıklarda genel olarak davranışlardan çıkarılabilir. Akvaryumcuda ne kadar uzun da olsa ev ortamına göre sürenin kısa olacağının ve yine de gözlemin kesin sonucu vermeyeceğinin farkındayım ancak ihtimali kuvvetlendirmek amacıyla ve 40 lt. de 2 balıktan fazla beslemek istememem sebebiyle başka yapabileceğim bir davranış biçimi bulamadım.
 
Evet akvaryumum bitkili, herhangi bir akım oluşturacak motor kullanmıyorum, kullanmayı da düşünmüyorum.
 
Yapacağım en güzel hareketin balıklardan birini akvaryumdan çıkartmak olduğunu, yoksa bir balığın daha ölmesine sebep olacağımı anlamış bulunmaktayım. Teşekkürler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 00:18

Sevgili meratta arkadaşım lütfen olayı abartmayalım ne 100 ltresinde 2erkek cüce guramisi....Ben 65 ltrede 15 tane cüce gurami besledim ve hiçbi sorunda yaşamadım.Ayrıca dişisini bende bulamadım ve hepsi erkekti.Cüce guramiler çok barışçıl balıklardır.Bir ikinci konuda cüce guramiyi beta öldüremez aksine bunun tersi olma ihtimali daha yüksektir.Bİr diğer konu ise 40 lt bitkili  akvaryuma iki LABİRENTLİ balık için gayet iyi olur bunuda abartmayalım..Hıcın kardeşim betayla gurami çifleşmez merattanında dediği gibi betanın yaptığı gövde gösterisidir...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 02:29
Berkant Bey,

65 litrede 15 tane cüce gurami beslemek ile 100 litrede 2 cüce gurami beslemek arasında fark olduğunu sanırım kabul edersiniz, zira ticari üyesiniz. Akvaryumcularda 65 litrelik akvaryumda bırakın 15 taneyi 25 tane de yanyana duruyor. Ancak sizinde bildiğiniz gibi küçük akvaryumlarda çok sayıda tutulan balıklar kendi alanlarını kuramazlar, dolayısıyla neredeyse hiçbir sürtüşme görünmez aralarında. Fakat bu kalabalık akvaristlere önerilebilecek bir kalabalık değildir. Eğer akvaristlik  balığın ekosistemine olabildiğince yakın bir sistem kurmakla başlıyorsa, kusura bakmayın, 65 litre akvaryuma 15 tane cüce gurami besleyemezsiniz. Bu ancak satış koşullarındaki cüce guramiler için geçerli olabilir.

Yukarıda deneyimlerimi yazdım. Daha önce hiçbir zaman 2 erkek cüce guramiyi 75 litrede sağlıklı bir şekilde besleyemedim. Baskın olan erkek kendi bölgesini kurup sürekli olarak diğerini saklanmaya zorluyordu. Ancak yazımda bir parantez kullandım ve bunların benim deneyimlerim olduğunu ve evrensel doğrular omadıklarını da söyledim. Şimdiye yaptığım makale çevirilerinde karşılaştığım deneyimler üzerinden de 100 litreden az tanklarda cüce gurami beslemenin sakıncaları olabileceğini söyledim. (Ki şunda ısrarcıyım; 40 lt de iki labirentli beslenmemelidir)

Abartmışsınız demişsiniz. Sizce bunda benim amacım ne olabilir? Daha az cüce gurami satılması mı? Tek amacım var bilgi ve deneyim paylaşımı.

Daha önce başka bir konuda şöyle birşey diyorsunuz: "Bir diğer konu guramiler her ne kadar birlikte yaşayabilseler de aslında yanlız kalmaktan daha çok hoşlanırlar (yani tek erkek birçok dişi)" (http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=86669&KW= ) . Burada bahsi geçen 90 lt lik bir akvaryum ve orada hastalanan bir gurami. Şimdi ben neyi abartmışım? 90 lt lik bir akvaryum için siz bu yorumu yaparken abartmıyorsunuz da ben neden abartmış oluyorum? 60 lt lik akvaryumda 15 cüce gurami yaşamasına yaşar tabi ki, ancak sizin de dediğiniz gibi bundan hoşlanmazlar. Balığın "hoşlanacağı" şeyi yapmak da akvaristin boynunun borcudur.

Saygılarımla....

Beğenenler: [T]214092,Nursun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 09:55
[QUOTE=Hıcın]Arkadaşlar iyi günler. Tanganyika ve Malawi balıklarını beslediğimi arkadaşlar bilirler. Bunun yanında 40 lt Bitkili akvaryuma 1 çift Cüce Gurami koymuştum, bunlardan erkek olanı sebebini bilmediğim bir nedenle öldü. Bir akvaryumcunun yanından geçerken Gurami almak için içeri girdim, Gurami olmadığından Beta aldım, maksat balık tek kalmasın. Ancak;
 
Şu anda Beta balığım su üzerine köpükten yuva yapmış Guramiyi sıkıştırıp duruyor. Önüne geçip kur yapıyor, kabarıyor falan. 2-3 saattirde köpük yuvanın yanında duruyorlar. Bu 2 türün çiftleşme ihtimali var mı?
 
Teşekkürler.
 
 
[/QUOTE]
 
Merhaba,
 
Dişi olarak aldığınız colisa büyük ihtimalle erkek ve betanız colisanın renklerinden dolayı sıkıştırıyor ilerleyen zamanlarda vuracaktırda..(belki vurmaya bile başlamıştır) betanın köpük yapması şu an için bir gövde gösterisidir..
 
Colisalar ile erkek betalar arasında kovalamacalar olabiliyor bu tamamen betanızın kavgacı karakterine kalmış yani sorunsuz besleyende olabiliyor ama genelde tavsiye edilen beraber beslenmemesidir..
 
Ayrıca betanız üreme yaşına gelmiş dolayısı ile kızgın bir erkek olduğunu tahmin ediyorum..
 
 
Benim gözlemlerim ve tecrübelerime dayanarak ve Mustafa beyin de belirttiği üzere erkek colisalar arasında ufak akvaryumlarda kovalamacalar yaşanıyor baskın erkek diğer erkekleri sindirerek onların yeterli beslenememesine  ve dolayısı ile zayıflamasına sebep oluyor ayrıca malesef colisalar da açılan yaralar kolay kolay iyileşmiyor tedavi süresi uzun oluyor yaraların mantarlaşma ihtimali oldukça yüksek seviyelerde oluyor, dolayısı ile Mustafa bey'in uzun vadede colisaları bir arada yaşatamamasının sebebi büyük ihtimalle bu nedenlerde dolayıdır..
 
Colisa beslediğiniz akvaryumda eğer huzur istiyorsanız benim tavsiyem bol bitki+neon+plati kombinasyonudur bu balıkların hepsi sakin ve kavgacı olmayan balıklardır..
 
İyi günler, 
 
 
 
 
 
 
 
fkarakaser2007-06-06 09:57:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir