Anoxic Filtrasyon Ve Plenum Akvaryum


denizbazzzÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2021
İl: Izmir
Mesaj: 3
denizbazzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2021 18:00
Herkese mutlu hobiler,
Arkadaşlar bu hobide çok yeniyim ama her ilgi duyduğum konuda olduğu gibi bu yeni hobimde de inciğine kadar araştırma yapmayı seviyorum. Bu konu ile ilgili forumda ya da Google'da hiçbir Türkçe içerik bulamadım. Sistemin türkçe karşılığı farklı ise doğru arama kriterleri için bilen bir arkadaş beni aydınlatırsa sevinirim. Eğer gerçekten yoksa bu ilginç sistem için ön ayak olmuş olayım.

Çeşitli makaleler ve videolar izlerken Dr. Kevin Novak isimli şahsın ilginç videolarına denk geldim. Konuyu anlayacak ingilizcem mevcut lakin konu ile ilgili teknik ingilizcem çok iyi olmadığından Kevin amcanın anlattığı filtrasyonu anladığım kadarı ile anlatmaya çalışacağım. Anoxic ortam oksijensiz ortam ve oksijensiz ortamdaki bakterilerden faydalanarak filtrasyon yapma işlemini anlatıyor kısacası. Bu bakteriler suda bulunan amonyağı nitrite ve nitriti nitrata çevirdiği gibi bir de nitratı nitrojen gazına çevirip akvaryumda nitrat ve nitrat seviyesini sıfıra yakın yapıyormuş. İzlediğim videolarda 2 yol izleniyor.

Birincisi zemine toprağı geçirmeyecek ama suyu geçirebilecek küçük gözenekli bir plastik seperatör koyuyor. Hatta bir videosunda bu seperatörün altına tek sıra olacak şekilde Eheim Substrat pro koyuyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231844/140720211741361.jpg[/IMG]
Sonrasında seperatörün arka köşesine (sanırım) bizim bildiğimiz pipo filtre (aşağıda linkini verdiğim videoda 3:55'inci dakikadaki cihazın adını bilen varsa bilgilendirirse çok sevinirim) mantığı ile çalışan (yani hava motoru ile) çıkışını yerleştiriyor. Böylece toprağın altındaki suyu dışarıya çekiyor. Burada önemli olan akvaryum tabanından çekilen suyun yavaş çekilmesiymiş. Seperatör üzerine (videodan gördüğüm kadarı ile) 3mm-5mm arası kalınlıkta taşlar seriyor. Tüm akvaryum tabanı doğal bir filtreye dönüşmüş oluyor. Video linki: https://youtu.be/W1m45Y34U2Y
İkinci gördüğüm metodda ise sump içerisinde bir bölmede Kedi kumu ve demir oranı yüksek kum (özel bir adı var ama anlayamadım) kullanarak filtrasyona ekliyor. Kedi kumunun özelliği sudaki amonyağı tutmasıymış. Bu sistemi kullanarak Discus akvaryumuna ayda 1 su değişimi yaparak sağlıklı discus yetiştiren örnekler var. Aşağıdaki videoda ise 1 ay sonunda su değişimi öncesi Nitrat seviyesini ölçüyor. Sonuç gerçekten çok ilginç. Link: https://youtu.be/5lUWQkpUvdA

Sistemin neden tüm dünyada çok az bilindiği ile ilgili ilginç paylaşımları da var Kevin Novac'ın. Ama konuyu sadece onun ağzından dinlediğim için burada yazmayı çok uygun görmedim. İlgilenen arkadaşlar Youtube'da videolarını izleyebilir. İlginç komplo teorileri mevcut :)

Konu ile ilgili daha derinlemesine bilgiye sahip bir arkadaş eminim daha güzel anlatacaktır :)
İlk kural internette gördüğün herseye inanma:)
Sistemi uygulamış olan ya da hala kullanmakta olan arkadaşlar varsa paylaşımda bulunursa çok sevinirim.
Hatam olduysa affola.

Beğenenler: [T]107995,SuperSport[/T]
Teşekkür Edenler: [T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1667
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2021 20:35
Alıntı yapılan videonun başlığı havalı olsa da çok bilinen bir filtre olan taban filtresi kurulumu gibi geldi daha çok. Videonun tamamını izlemedim vaktim olmadığı için ama taban filtesini de biliyorum :)

Bildiğim kadarıyla azot döngüsü esnasında amonyak-nitrit dönüşümünü ve nitrit-nitrat dönüşümünü de ayrı ayrı farklı tür bakteriler yaparken nitratı gaza dönüştüren oksijensiz ortam bakterisinin tüm dönüşümü yapması oldukça zor bir ihtimal (yazınızda böyle bir ifade olduğu için yazdım)

Oksijensiz ortam oluşturmak için ince taneli silis vb kumlar kalın bir tabaka halinde kullanılıyor (deep sand bed, derin kum yatağı) diye biliyorum. Daha çok deniz akvaryumlarında kullanılan bir yöntem. Ölçümlerle de kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrolden çıkarsa kötü kokulu h2s gazı ortaya çıkabiliyor.

Konu biraz kapsamlı olduğu için bu kadar yazayım şimdilik ama videodaki örnek kurulumda ne bitki dikilir, ne de kum cichlid türlerine uygun. Bu tip filtrelerin kullanılabileceği tanklar kısıtlı çeşit balığa müsade eder. Amaç zahmetsizce nitratı uzaklaştırmak ise bunun için pothos vb kara bikileri,su mercimeği,pistia gibi bitkiler kullanılabilir.


+1: [T]231391,İlsiuon[/T][T]231844,denizbazzz[/T][T]125030,lemur[/T][T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuperSportÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 406
SuperSportÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2021 03:10
Sisteminden benim anladığım şu,tabana veya sump sistemine bildiğimiz mineralli kil ekliyor.Kil bilindiği gibi çok iyi bir emici olduğu gibi mineral hatta yanılmıyorsam demir elementi bile bulunduruyor bünyesinde,kilin çeşisine göre tabi değişiyor.Kil üzerinden tamamen azot döngüsünü oluşturup suyu mineralli hale getirip bir yandan da yumuşatıyor diye düşünüyorum,sürekli subsrat üzerinde duruyor.Yakın dönemde kesinlikle deneyeceğim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir