Akvaryuma Müdahale Ne Sıklıkla yapılmalı


metinakbilgicÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2006
Mesaj: 12
metinakbilgicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2008 22:17
Konu benim de çok ilgimi çekti. Burada her hangibir bilgi paylaşacak düzeyde değilim ancak Mart,2007' de kurduğum yaklaşık 100lt lik akvaryumun durumunu anlatmak istiyorum.
 
Öncelikle çok tecrübeli, çalışkan yada disiplinli olduğum söylenemez. O sebepten dolayı bu forumdaki hemen her konuyu okudum ve buradaki arkadaşların bilgi ve tecrübelerinden çok yararlandım. Amerika'yı yeniden keşfetmeye çalışmadım.
 
Yetiştirmesi kolay canlı doğuranları seçtim. Bitki olarak da her yerde bulunabilen, ışık gereksinimi az veya orta bitkiler aldım.
 
Akvarymun aydınlatmasını OSRAM FLUORA floresanı takılacak şekilde değiştirdim. Lambanın otomatik açılıp kapanması için saatli anahtar aldım.
 
 
0,7-1,2 mm lik kuvars kumu kullandım. Akvaryum içerisine çok bol bitki yerleştirdim ancak bundan başka yabancı hiçbir obje, ıvır-zıvır koymadım.
 
Buharlaşmayı engelliyecek şekilde kapak ayarladım.
 
Tetratec 1200 dış filtre koydum, kaliteli 300W lık ısıtıcı aldım ve 1,5 yıl boyunca elimi suya asla sokmadım.
 
Önce su, sonra bitki bir kaç gün sonra da canlıları ekledim.
 
Mesajın bundan sonraki kısmı, forumda bilgi ve tecrübe aktaran, yol gösteren üstadlara karşı biraz haksızlık olacak ama,
 
Mart2007'den bu yana hiç su değiştirmedim. Sadece bir kaç kere azalan suya 5-6 litrelik eklemeler yaptım. Dip çekimi nedir, nasıl yapılır bilmiyorum.
 
Floresan iyi olduğu için bitkiler inanılmaz büyüdüler. Bitkiler büyüdükçe bakım ihtiyacı azaldı. Camlar veya diğer malzemeler yosun kaplanmadılar.
 
1,5 yıl içerisinde filtreyi sadece 4 kere temizledim. Asla klorlu su kullanmadım. Bu forumda anlatılanlar gibi içindeki suyu kullanarak temizledim. Sadece uzun süre beklemiş suyu filtreye ekleyerek akvaryuma bağladım.
 
Ne doğru düzgün yemleme yapıyorum ne de bitkileri buduyorum. Abartı derecede bitki dolu olduğu için yavruluk da kullanmıyorum. Ölen balık olursa, onu almak için bile kepçe kullanmadım. aslına bakarsanız geçen sene aldığım kepçenin nerde olduğunu bile unuttum.
 
Sonuç :
 
"Lapistesler" inanılmaz iyi durumdalar. Üreme de oluyor, bazen öldükleri de oluyor. Bence doğal döngüden daha farklı değil.
 
"Platy" lerin sayıları artıyor, bu gidişle baskın tür haline gelecekler.
 
"Beyaz ay moli" lerin sayısı artmıyor, ölüm de olmuyor.
 
"Black moli" lerin sayısı azaldı ve sonunda yok oldular.
 
Makrakantalar çok mutlu, "yeni bir salyangoz bulsak da yesek" diye dipte geziniyorlar.
 
Çöpçü sayısı değişmiyor ancak büyüyorlar.
 
Akvaryumum çok güzel gözükmüyor, içi biraz amazona dönmüş, bitkiler birbirine karışmış durumda. Ama canlılar sorunsuz yaşıyorlar. Onlar bana dokunmuyor bende onlara dokunmuyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

civciz123Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2008
İl: Aydin
Mesaj: 2
civciz123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 00:53
güzel bir konuya değinmişsin teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

duf1Çevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2006
İl: Isparta
Mesaj: 74
duf1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 01:43
Benim 140 lt lik bir akvaryumum var.İçinde 9 adet sarı prenses besliyorum.Sadece yemlerini veriyorum.Bide 2 haftada bir iç filitreyi temizliyorum.Şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım(yaklaşık 1 yıl)Ayrıca akvaryuma çok müdahale etmek istemiyorum.Sanki bana akvaryum düzenini bozuyormuşum,hissini veriyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canan numanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 733
canan numanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 09:47
[QUOTE=yigit54]

Metin bey sizi tebrik ediyorum çok iyi bir konuya değinmişsiniz.Şahsım olarak o kadar titizimki bir tane toz tanesi masanın üzerinde görsem silmeden içim rahat etmez aynı durumum kendi akvaryumumda da söz konusu ayda bir yada  iki ayda bir mutlaka dış filtreyi değiştiririm havayı balıkları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlarım ama oksijen kesinlikle yeterlidir.Ayrıca hergün bazende günde iki defa pilli dip çekim aletiyle balık dışkılarını alırım bazen peşlerinde bile makinayla gezdiğim olur akvaryumu kirletmesinler diyeSmile Haftalık mutlaka 3/1 su değişimi yaparım kurallara göre aqutan koyup yemlemeyi günde iki defa ve aynı saatte kesinlikle bir tane bile fazla kaçırmamaya veya karavanaya gitmemesi için tam özen gösteririm yere bir tane bile yem düşmez sonuç olarak akvaryum çok temiz ama bazı balıklarımda hafif yüzgeç erimesi var.

Bu kadar temiz bir akvaryumda böyle bir durumla karşılaşmak aşırı canımı sıktı.Çünkü bir arkadaşta 2 lt bir akvaryum da oda yarıya kadar su dolu bir lepistes yavrusunun 3 aydan beri yaşadığına şahitim.Yemleme haftada bir şu değişimi yok direk çesmeden bardakla paldır küldür su ilavesi, akvaryumun suyu yem yeşil gelin görünkü lepistes yavrusu büyük bir hızla gelişiyo ve yüzgeçleri gergin balık hayatından gayet memnun.Şaşıyorum açıkçası.
[/QUOTE]
 
Öldürmeyen Allah Öldürmüyor diyesim geldi.Aynen bencede sakınan göze çöp batıyor. Doğru demişsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sssnakeÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1263
sssnakeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 12:06

Selam

Bende artık eskisi kadar müdahale etmiyorum. Yaşayıp gidiyorlar. Ama tabiki bu yaşayacakları anlamına gelmiyor. Yinede arada bakmak lazım.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beyazprensesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 8
beyazprensesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 12:40
bence akvayumun oturmuş su düzeni, tamamen değiştirilmemeli. 2 Haftada bir dip temizliği yapılmalıdır. su % 100 değişince balıklar kesinlikle strese giriyor ve ölüyorlar. üzerinden su alınıp (yarısına kadar mesela) üzerine yeni su koyulması daha sağlıklı.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2008 14:56

Merhaba;

 Dünya 'nın dengesini biz bozduğumuz gibi, tanklarımızda da dengeyi malesef biz bozuyoruz. Onların iyiliği içinde olsa dışarıdan yapılan her müdahale dengeyi etkilemekte, bu etki küçük akvaryumlarda daha fazla hissedilmekte, hatta yeniden kurulumlar gerektirmekte. Pek çok yeni başlayanın hobiden soğumasının nedeni de bu aslında.
 
 Bu işin balık bakmak kısmı var, birde balığa bakmak kısmı var. Bir kere doğal denge sağlanınca, zaten dışardan müdahale etme ihtiyacı duymuyorsunuz. Uygun şartları sağladığınızda ne beyaz benek oluyor ne de mantar.
 
 Benim tanklarda en fazla müdahale ettiğim konu ("uygun" su değişimini müdahale saymıyorum çünkü bu olay doğada da var) yosun ve salyangozlarla mücadeledir. Yosunla mücadelede de mümkün olduğunca temizleyici balık ve faydalı salyangozlardan yararlanmaya çalışıyorum.
 
 Canlılarınız da size ve koşullara nasıl alışırlarsa öyle uyum sağlıyorlar. Benimle akvaryum temizliğine katılan balıklar gördüm, discusum keyifli olduğu zamanlarda dip çekme makinesinin peşinden geliyor ve artık kapma mücadelesine katılıyor. Camları silerken arada gelip sırnaşıyor.
 
 İşin özü; bu makine bir şekilde kaynaklar tükenene veya deterjan bulaştırana kadar işliyor arkadaşlar. Güçlü olan yaşıyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mathmanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 34
mathmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 00:54
Sayın Metin Akbilgiç, akvaryumunuzu merak ettim bir fotoğrafını ekleyebilrmisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasret.19Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 12
hasret.19Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 21:27
Arkadaşlar dün arkadaşımızın abisinin evine gittik evde akvaryum var,içinde balık olduğunu çok zor anladım desem yalan olmaz..Altıgen akvaryum uzun,dikkatli bakınca 2 çöpçü bir hamile beyaz moli,hamile plati,siyah beyaz moli,bir de normal platy ve melek vardı ama yemin ediyorum su kokuyordu,camlar yosun su yeşil mi desem sarı mı desem değişik bir renk,sonra bize mutfaktaki uzun akvaryumu gösterdi inanmayacaksınız ama resmen yavru kaynıyordu ve 2 aylık büyük yavrularda vardı..O akvaryumda diğerinden farklı değildi...Ayrıca şaşırcağınız bir şey 2 akvarumdada filitre yoktu akvaryumun üstünde baloncuklar oluşmuş hep,ısıtıcıları bile yoktu...Ben dikkat etmeme rağmen birçok balığımı kaybettim,ağladım hep....Tamam acemiyim ama böyle yerlerde yaşayan balıklar balık değil mi ya?Kız diyor ki ''bakamıcam satıcam'' sanki baktığı vardaKafasi%20Karismishemen aldım 4 tane balık bi beyaz hamıleyı aldım,2 tane yavru,bide platy aldım dayanıklıdır die inşl. bişi olmaz...akvaryumu boşalttım malzemeleri temizliyorum ve akvaryumu yeniden kurcam artık akvaryuma hiç dokunmayacağım ayda bi su değişimi bide günlük yemleme o kadar,yavruları bile ayırmayacağım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hacilarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1608
hacilarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 22:10
Demasoni zor,hassas balık denir.Yavrudan 16 adet büyüttüm.Sürekli yavru alıyorum.Su değişimi ayda bir kez,250lt akvaryumda 30-40 lt kadar yapıyorum.Ayda bir Dış filtre temizliği,Haftalık iç filtre temizliği.Dayak yiyen bir erkek dışında, hiç demasoni kaybetmedim.Yavru tankındada su değişimini çok az yapıyorum.Ayda bir kez az miktar su değiştiriyorum.Yavrular çok sağlıklı.8.gün kusturduğum yavrulardan kayıp yok.Politlerden 4 batın yavru aldım.35 yavru var.Hepsi sağlıklı.
Kaba pislikler için, haftalık iç filtre süngerini temizlemek iyidir.
Akvaryumlarınıza fazla müdahale etmeyin.Suya elinizi sokarken prizleri elektrikten çekin.Sonrasında ellerinizi mutlaka sabunlu suyla yıkayın.Balıkları düşündüğünüz kadar,kendi sağlığınızıda düşünün....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TurkerÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 210
TurkerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2008 11:43

Sisteme müdahale olarak adlandırabileceğimiz bilinçsiz su değişimi, kum ve kaya ekleme, filtre debisini arttırma ya da azaltma, yeni havataşı bağlama, hava motorunun çıkış gücünü arttırma, bitki ekleme, suya karbondioksit verme gibi etkenler özellikle küçük hacimli akvaryumlarda büyük değişimlere sebep olurlar.

Örneğin gül gibi yaşayan balıklarımıza sırf daha fazla rahat etsinler diye atıyorum yeni bir hava taşı bağlamak sudaki oksijen derişimini arttıracak ve PH değişimine sebep olacaktır. Bu basit örnek belki büyük hacimli bir sistem tarafından tolere edilebilecekken küçük hacimli sistemlerde yıkıma bile sebep olabilecektir.
 
Balığımızın mantar ya da beyaz benek olmasının suçu mantar ya da beyaz benek değil, sistemdeki değişimlerle balıkların bağışıklık sistemine zarar vermemizdir. Bu hata ilaç kullanımını da berabere getirdiğinde yıkımın boyutunu sizler düşünün.
 
Ben akvaryum işinde gerçekten acemiyim, yaklaşık 1.5 senelik bir canlıdoğuran geçmişim var. Bu işten öğrendiğim tek şey bir sistemi kurmadan önce öyle planlayın ki daha sonra o sistemin içerisine elinizi bile sokmak zorunda kalmayın. Canlı doğuranlar için söylüyorum 6Ph ve  8 Ph aralığında yaşayabilen canlılardır. Mango köklü ve bol oksijenli tanka da adapte edebilirsiniz. Midye kırıklı ve bol karbondioksitli bitki ortamına da, yeter ki stabil bir ortam kurun ve gerisini doğaya bırakın çünkü doğa sistemde gerekli düzenlemeleri kendiliğinden yapacak ve balıklarınız mutlu mesut yaşayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ultraslan55Çevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2007
İl: Samsun
Mesaj: 626
ultraslan55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2008 12:43
[QUOTE=hasret.19]Arkadaşlar dün arkadaşımızın abisinin evine gittik evde akvaryum var,içinde balık olduğunu çok zor anladım desem yalan olmaz..Altıgen akvaryum uzun,dikkatli bakınca 2 çöpçü bir hamile beyaz moli,hamile plati,siyah beyaz moli,bir de normal platy ve melek vardı ama yemin ediyorum su kokuyordu,camlar yosun su yeşil mi desem sarı mı desem değişik bir renk,sonra bize mutfaktaki uzun akvaryumu gösterdi inanmayacaksınız ama resmen yavru kaynıyordu ve 2 aylık büyük yavrularda vardı..O akvaryumda diğerinden farklı değildi...Ayrıca şaşırcağınız bir şey 2 akvarumdada filitre yoktu akvaryumun üstünde baloncuklar oluşmuş hep,ısıtıcıları bile yoktu...Ben dikkat etmeme rağmen birçok balığımı kaybettim,ağladım hep....Tamam acemiyim ama böyle yerlerde yaşayan balıklar balık değil mi ya?Kız diyor ki ''bakamıcam satıcam'' sanki baktığı vardaKafasi%20Karismishemen aldım 4 tane balık bi beyaz hamıleyı aldım,2 tane yavru,bide platy aldım dayanıklıdır die inşl. bişi olmaz...akvaryumu boşalttım malzemeleri temizliyorum ve akvaryumu yeniden kurcam artık akvaryuma hiç dokunmayacağım ayda bi su değişimi bide günlük yemleme o kadar,yavruları bile ayırmayacağım...[/QUOTE]


"akvaryumu boşalttım malzemeleri temizliyorum ve akvaryumu yeniden kurcam artık" Bence sizin probleminiz burada. Akvaryum temizliği komple boşaltıp yıkamakla olmaz. Tür, akvaryum boyutu ve balık nüfusunu göz önünde bulundurarak, akvaryum.com'un yardımıyla kendi peryodik temizliğinizi oluşturabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efenacarÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 10
efenacarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2008 18:35
Ben bu hobiye yeni başladığım için pek bir gilgim yok.Ama bildiğim birşey,akvaryuma halk tabiriyle kepçe girdiği zaman balıklar üremiyorSok.Düz mantık , demekki hayvanlar rahatsız oluyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nestaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10420,2[/B]
Kayıt: 30/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1923
nestaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2008 09:26
Ben forumda yüzlerce kez haftalık dip çekimi ve su değişimi yazıları okudum..Hatta bu konuda anket bile var..Bunları okudukça da acemi bir hobici olarak haftada bir %20-25 dip çekimiyle birlikte su değişimi yapmam gerektiğine karar verdim..Ama burada yazılanlara bakınca kafam iyice karıştı..Malawi akvaryumlarında da durum aynımı?Yani haftada bir su değişimi gereksizmi?Sadece dipteki pisliğimi çekelim?Tamam ikide bir dekorla oynamak, el kol sokmak çok sakıncalı, o kesin..Ama şu su değişimi ve dip çekimi olayını anlamadım gittiHimmm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir